Baner
car rental budva
Region / Svijet - Slovenija
Slovenija:Bez petokrake na proslavama
22. jun 2012.

22ddPartizanske zastave sa zvijezdom petokrakom od ove godine neće biti isticane na proslavama dana slovenačke državnosti, a takva odluka Vlade premijera Janeza Janše je, kako danas prenosi Hina, izazvala oštre reakcije antifašističkih udruženja i dijela opozicije piše danas.rs.

Moderna Slovenija utemeljena je na antifašizmu iz 1941. i borbi za samostalnost iz 1991. godine, pa odluka Janšine vlade da na centralnu proslavu ne pozove barjaktare slovenačkog SUBNOR ponovo pokušava da dijeli Slovence na poželjne i nepoželjne, objavila je Pozitivna Slovenija.

Ova stranka razmišlja o bojkotu proslave, koja će biti održana u petak pred parlamentom, a govoriće predsjednik države Danilo Tirk, u prisustvu cijelog državnog vodstva.

Slovenačka demokratska stranka (SDS), koju vodi premijer Janša, objavila je da podržava odluku Vlade prema kojoj se na državnim proslavama Dana državnosti smiju koristiti samo službeni državni simboli i zastave veteranskih organizacija iz slovenačkog rata za samostalnost, ali ne i obilježja iz vremena komunizma.

Omladina SDS je navela da podržava isključenje zastava slovenačkih partizana sa državne proslave, jer je na njima zvijezda petokraka koja se simbolično nadovezuje na bivšu SFRJ i njen "nedemokratski i totalitarni režim od kojega se Slovenija distancirala u svojim dokumentima prilikom proglašenja nezavisnosti 25. juna 1991. godine".

Komentari (0)
Dodaj komentar
Vaši Kontakt Podaci:
Komentar:
Zaštita
Morate navesti anti-spam kôd koji stoji na slici.
 
Baner

Najčitanije vijesti

Baner

Pretraga

Baner

Cloudy

22°C

Podgorica

Prognoza za tri naredna dana:

PM Thunderstorms
13°C / 23°C

PM showers
14°C / 21°C

Rain
12°C / 18°C
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Analitika - Informativni Portal © 2014.