Baner
car rental budva
Region / Svijet - Makedonija
Počela gradnja spomenika Filipu II Makedonskom u Skoplju
22. maj 2012.

filipU centru makedonske prijestonice počela je gradnja bronzane statue kralja Filipa II Makedonskog, koji je vladao teritorijom Makedonije u IV vijeku prije nove ere.

Statua će biti visoka 13 metara, a biće postavljena na postolju visokom 16 metara. Novi spomenik će se nalaziti na nekoliko stotina metara od spomenika njegovom sinu Aleksandru Velikom, nazvanom "Ratnik na konju", koji je postavljen prošle godine.

Ljevičarske opozicione partije kritikovale su taj projekat podizanja spomenika zbog ogromnog trošenja novca i promovisanja nacionalizma.Projekat bi mogao da izazove kritike iz Grčke, sa kojom Makedonija vodi spor oko imena države. Grci Filipa II i Aleksandra Makedonskog smatraju dijelom svoje istorije, prenosi B92.

 

 

Komentari (4)
 • Anonimus  - Bravo Makedonija!
  Tako je braco Makedonci!
  Tako se cuva nacionalni integritet!
 • Anonimus
  Meni su makedonci blizi i zelim im sve najbolje, ali mi se cini da bespotrebno provociraju Grke.
 • Nero Wolf
  Volio bih da mi objasniš kakve veze imaju Filip II Makedonski i njegov sin Aleksandar sa današnjim Makedoncima koji su Sloveni?
  Meni ovo liči na kićenje tuđim perjem - svako normalan ima da im se smije na šta bacaju pare. I kad su već riješili da grade megalomanske spomenike, onda su trebali da podignu spomenik Samuilu koji je bio njihov vladar, ili recimo Goce Delčevu - ovako samo zapadaju u mitomaniju, i to ne onu bezazlenu, već će od ove itekako imati štete.
 • Anonimus
  Nemoj da si pretjerano siguran sto su Sloveni na Balkanu. Mozemo govoriti o prevalentno slovenskom porijeklu kod nekih, ili o slaveniziranim starosjediocima. U danasnjem stanovnistvu Balkana ima i Ilira i (starih) Bugara i Dacana i Tracana, Avara, Peceneza, Kumana ...
  Reci da su Makedonci Sloveni je vrlo uslovno. Jezik im je slovenski sigurno. Time ne zelim reci da imaju narocite veze sa Grcima.

  Medjutim jedno je sigurno, srpski nacionalisti su potpuno predvidivi. Razmisljaju kolektivno i tacno se unaprijed zna ko im je na crnoj a ko na bijeloj strani. Izmedju Grka i makedonaca su uvijek na strani Grka ma sta bilo sporno
Dodaj komentar
Vaši Kontakt Podaci:
Komentar:
Zaštita
Morate navesti anti-spam kôd koji stoji na slici.
 
Baner

Najčitanije vijesti

Baner

Pretraga

Baner

Cloudy

22°C

Podgorica

Prognoza za tri naredna dana:

PM Thunderstorms
13°C / 23°C

PM showers
14°C / 21°C

Rain
12°C / 18°C
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Analitika - Informativni Portal © 2014.