Baner
car rental budva
Region / Svijet - Makedonija
Skoplje: Kamenicama na zgradu vlade
11. maj 2012.

11maceU nekoliko makedonskih gradova danas se događao protest Albanaca zbog policijske akcije "Monstrum". Razbijeni prozori na zgradi vlade. Povrijeđeni tv snimatelj i jedan policajac.Demonstranti su pokušali i da uđu u zgradu, ali ih je policija spriječila. Ubrzo nakon toga protest je završen.

U Skoplju se okupilo nekoliko hiljada ljudi, a protest je počeo poslije tradicionalne molitve petkom u džamijama. Demonstranti, koji protestuju zbog hapšenja radikalnih islamista osumnjičenih za petostruko ubistvo, otišli su do zgrade suda, a zatim i ka zgradi vlade.


Kako javljaju lokalni mediji, na protestu u makedonskoj prijestonici bili su uglavnom mladi ljudi. Zabilježeno je nekoliko manjih incidenata, kamenicama su razbijena dva prozora na zgradi vlade, a demolirana je i jedna autobuska stanica. 

Pokušaj demonstranata da uđu u zgradu jake policijske snage su brzo spriječile. Ozbiljnijeg sukoba nije bilo. 

Makedonski "Kurir" javlja i da je bilo pokušaja napada na jednu novinarsku ekipu. 

Okupljeni su uzvikivali "Mi nismo teroristi, mi smo Muslimani", "UČK", "Velika Albanija", a nosili su transparente "Muslimani nisu teroristi", "Priština, Tirana - etnička Albanija".Takođe, bilo je i transparenata protiv makedonske vlade i premijera Nikole Gruevskog, koga nazivaju "teroristom" i "četnikom" dok policajcima dobacuju "ubice, ubice". 

Na transparentima koje nose piše i da su za petostruko ubistvo krivi "Srbi i Makedonci". 

Kako javlja makedonski list "Dnevnik", protest je počeo kao miran, ali je postao nasilan kada je nekoliko Albanaca počelo da baca kamenice na zgradu Vlade, na kojoj su razbijena stakla. Prema pisanju istog lista, ispred zgrade suda i vlade je veliko policijsko obezbjeđenje, a broj demonstranata je iz trena u tren rastao. 

Demonstranti tvrde da su se sami organizovali preko socijalnih mreža i novinarima su podijelili saopštenje u kojem se navodi da protestuju zbog uvreda na račun albanskog naroda muslimanske vjeroispovesti. 

Oni takođe traže od policije da, kako kažu, pronađu prave ubice petorice mladih Makedonaca 12. aprila kod Smiljkovskog jezera kod Skoplja. 

Osim u Skoplju, protesti su bili i u Tetovu, Gostivaru, a najavljeno je da će ih biti i u Strugi, Debru i Kičevu. 

Bilo je najavljeno da će se u petak, nakon molitve u džamijama, u sedam gradova Makedonije održati protesti pripadnika albanske muslimanske zajednice.

Pozivi na uzdržanost

Poziv na današnje proteste došao je putem društvenih mreža u Makedoniji. Međutim, na istim društvenim mrežama pojavili su se i pozivi Makedonaca na kontraprotest koji bi trebalo da se održi u subotu ispred zgrade vlade u Skoplju u 13 sati. Organizator tog protesta nije poznat, ali se kao cilj navodi sprječavanje širenja radikalnog islama u Makedoniji. Takođe, učesnici su pozvani da ne prave incidente. 

Sa druge strane, premijer Makedonije Nikola Gruevski apelovao je na građane koji namjeravaju da učestvuju na današnjem mitingu protiv policijske akcije "Monstrum" da ne potpadnu pod uticaj manipulacija i da postupaju u saglasnosti sa zakonima u državi. On je rekao i da svako ima pravo na proteste u demokratskoj zemlji, ali da bi oni koji protestuju morali da se ponašaju savjesno. 

“Makedonija je multietnička i multikonfesionalna država. Živimo zajedno i produžićemo i dalje da živimo zajedno”, dodao je on. 

I koalicioni partner vladajuće VMRO-DPMNE, partija Alija Ahmetija Demokratska unija za integraciju, apelovala je na sve učesnike današnjih protesta najavljenih preko društvenih mreža da izraze svoj stav, ali na dostojanstven, miran i demokratski način. 

Takođe, na miran protest apelovala je i američka ambasada u Makedoniji.

 

Direkcija briše lažne naloge na društvenim mrežama

Zbog pozivanja na nasilne proteste, direkcija za zaštitu ličnih podataka Makedonije saopštila je danas da će, u skladu sa nadležnostima, brisati lažne profile pojedinaca i grupa sa Fejsbuka i podnositi krivične i prekršajne prijave zbog zloupotrebe ličnih podataka. 

Saopštenje Direkcije objavljeno je samo nekoliko sati uoči protesta makedonskih Albanaca zbog policijske akcije "Monstrum" pokrenute poslije petostrukog ubistva u blizini Skoplja 12. aprila. 

Direkcija poziva građane da korektno koriste društvene mreže, a ne za organizovanje protesta koji pozivaju na nasilje i rušenje državnog reda i poretka i kao sredstvo za pozivanje na vjersku, nacionalnu ili rasnu netrpeljivost i mržnju.

IZVOR: B92, TANJUG

Komentari (0)
Dodaj komentar
Vaši Kontakt Podaci:
Komentar:
Zaštita
Morate navesti anti-spam kôd koji stoji na slici.
 
Baner

Najčitanije vijesti

Baner

Pretraga

Baner

Partly cloudy

13°C

Podgorica

Prognoza za tri naredna dana:

Showers
9°C / 13°C

Showers
11°C / 16°C

Rain
11°C / 17°C
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Analitika - Informativni Portal © 2014.