Baner
car rental budva
Region / Svijet - Hrvatska
Vrhovni sud potvrdio presude za ubistvo Pukanića
13. mart 2012.

pukanicSud13OKŠestorici osuđenih za ubistvo vlasnika nedjeljnika "Nacional" Iva Pukanića i njegovog saradnika Nika Franjića u oktobru 2008. godine Vrhovni sud ukupnu prvostepenu kaznu zatvora od 150 godina smanjio je za dvije godine i praktično potvrdio većinu presuda, piše "Jutarnji list".

List navodi da je Vrhovni sud na sjednici u februaru raspravljao je o žalbama optužbe i odbrane šestočlane bande koja je za nepoznatog naručioca organizovala i izvela ubistvo i dobila do sada najveću kaznu za organizovano ubistvo u Hrvatskoj.

Sudije su o žalbama vijećale tri dana, od 6. do 8. februara, poslije čega je donijeta presuda kojom je ukupna kazna zatvora za počinioce ubistva smanjena na 148 godina, a time praktično postala bespredmetna i ustavna tužba Slobodana Đurovića koji smatra da je nezakonito u pritvoru, piše "Jutarnji list".

Rješenjem Vrhovnog suda kojim su potvrđene presude svi pritvoreni ostaju u zatvoru. U najboljem slučaju 58-godišnji Đurović može zatražiti da kaznu nastavi izdržavati u Crnoj Gori. S obzirom na visine kazne koje su izrečene nekima od optuženih, one bi za njih mogle biti doživotne.

Još postoji teoretska mogućnost da im se skrati kazna ili da se pomiluju, ali to se teško može očekivati, piše list.

Prvooptuženom Robertu Mataniću, koji je organizovao grupu, Vrhovni sud je potvrdio 33 godine zatvorske kazne. Njegovom bliskom rođaku Luki Mataniću jedinstvena kazna smanjena je sa 16 na 15 godina, a to je učinjeno i za Amira Mafaljanija.

Željku Milovanoviću, koji je eksploziv mopedom dovezao u dvorište "Nacionala", ubio Pukanića i Franjića potvrđena je maksimalna zatvorska kazna od 40 godina zatvora, a Bojanu Guduriću koji je u rezervi čekao sa snajperom ako eksploziv zataji potvrđena je kazna zatvora od 30 godina.

Pukanić i Franjić su ubijeni u centru Zagreba 23. oktobra 2008. godine.

Saradnjom hrvatske i srpske policije najveći dio umiješanih uhapšen je u roku od sedam dana od ubistva. Bojan Gudurić uhapšen je počerkom februara 2009. na području Republike Srpske i nakon izručenja Hrvatskoj naknadno uključen u proces u Zagrebu.

Željko Milovanović uhapšen je 31. maja 2009. u Beogradu gdje mu se i sudi zajedno sa Sretenom Jocićem i Milenkom Kuzmanovićem, dok mu je kazna u Zagrebu izrečena u odsustvu.

Prvostepene presude sudija zagrebačkog Županijskog suda Ivana Kršul objavila je 3. novembra 2010. godine.

Komentari (0)
Dodaj komentar
Vaši Kontakt Podaci:
Komentar:
Zaštita
Morate navesti anti-spam kôd koji stoji na slici.
 
Baner

Najčitanije vijesti

Baner

Pretraga

Baner

Partly cloudy

13°C

Podgorica

Prognoza za tri naredna dana:

Showers
9°C / 13°C

Showers
11°C / 16°C

Rain
11°C / 17°C
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Analitika - Informativni Portal © 2014.