Baner
car rental budva
Region / Svijet - BIH
Vatikan uskoro priznaje Gospu u Međugorju!
10. septembar 2012.

okcrkvaKatolički mediji u Italiji navode da Vatikan namjerava uskoro da prizna vjerodostojnost javljanja Bogorodice u hercegovačkom Međugorju. Crkvena komisija, koju je Vatikan imenovao 2010. godine, na čijem je čelu kardinal Kamilo Ruini nije našla "ništa negativno", već "mnogo pozitivnog materijala".

Ova komisija uskoro predaje svoj izveštaj Kongregaciji za veru, koja ga prosljeđuje papi radi odlučivanja o slučaju.

Djeci starijeg uzrasta "javila" se Bogorodica po njihovoj tvrdnji 24. juna 1981. godine u Međugorju, opština Čitluk. Ovo mjesto svake godine posjeti oko milion vjernika iz cijelog svijjeta. Svakog 25. u mesecu od tada "Informativni centar Međugorja" objavljuje nove navodne poruke "kraljice mira".

Komisija je razgovarala sa vidiocima koji tvrde da im se Bogorodica javila, a razmatrani su i brojni drugi "religijski aspekti". Pominje se mogućnost da se za Međugorje osnuje posebna biskupija, kako bi se odvojilo od mostarske biskupije. Svi dosadašnji mostarski biskupi nisu bili skloni da povjeruju "čudima". Moguće je i proglašenje Međugorja za "svetilište", prenosi Vjerska informativna agencija.

Na pozitivan stav Komisije utiče, smatra se, knjiga Elisabete di Nikolo "Međugorje - nada za svijet", koja je nedavno objavljena.

U njoj se opisuje borba njenog dvogodišnjeg sina Jošue, koji je imao rak u poslednjoj fazi, sa 80 hemoterapija i 17 zračenja, desetak tumora i metastazama u kostima. Roditelji, koji žive na jugu Italije, sa dječakom su bili u Međugorju, više iz očajanja, nego zbog vjere. Nakon toga, dječak više nije imao bolove, tumori su se znatno smanjili tako da su ih ljekari lako uklonili. Ljekari, kako piše u knjizi, rekli su da oni nemaju naučno objašnjenje za nagli oporavak dečaka. O ovome je izvještavala i televizija RAI.

Katolička crkva do sada nije bila spremna da prizna Međugorje kao "mesto javljanja Marije". U tome se oslanjala na stav Biskupske konferencije Jugoslavije iz 1991. godine. To je značilo da je zabranjeno u ime crkve organizovati hodočašća, svako odlazak se smatrao "privatnim".

Kardinal Racinger, sadašnji papa, 1998. godine demantovao je da on kao rukovodilac kongregacije za "čuvanje vere", i papa Jovan Pavle Drugi, imaju pozitivan stav o Međugorju.

Preduzimane su kaznene disciplinske mjere protiv sveštenika i monaha koji su širili kult ukazanja. Mjesni biskupi Mostara ostajali su uvek pri izričiti negativnom gledištu (Ratko Perić i pre njega Pavao Žanić), koji su govorili o "trikovima" koji neprestano prate navodni slučaj ukazanja, što je dovodilo do sukoba sa franjevcima koji su aktivni u Međugorju, prenosi RTS na svom sajtu.

 

Komentari (2)
 • Boban Bg
  Money makes the world go around
  The world go around
  The world go around
  Money makes the world go around
  It makes the world go 'round.
  A mark, a yen, a buck, or a pound
  A buck or a pound
  A buck or a pound
  Is all that makes the world go around,
  That clinking clanking sound
  Can make the world go 'round.
  Money money money money money money
  Money money money money money money
  Money money money money money money
  Money money
 • Anonimus
  Neka, neka Bobane, ne bi rekao da je tako banalno.
Dodaj komentar
Vaši Kontakt Podaci:
Komentar:
Zaštita
Morate navesti anti-spam kôd koji stoji na slici.
 
Baner
Baner

Pretraga

Baner

Cloudy

12°C

Podgorica

Prognoza za tri naredna dana:

Rain
12°C / 16°C

Partly cloudy
13°C / 22°C

Mostly sunny
14°C / 26°C
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Analitika - Informativni Portal © 2014.