Baner
rent a car podgorica
Politika - Vijesti
Jonica: Redosled žena odraz demokratskog kapaciteta partija
23. septembar 2012.

jonicavijestRedosled na izbornim listama odnosno mjesta na kojima se žene nalaze najočiglednija su mjera iskrenosti i ozbiljnosti nekih partija u zalaganju za društvo jednakih šansi, ocijenila je poslanik Socijalističke narodne partije Snežana Jonica.

Ona je kazala da iako biračko tijelo Crne Gore čini više od 50 odsto žena, način na koji su pozicionirane na izbornim listama najbolje govori o spremnosti partija za poštovanje i zaštitu njihovih prava, rješavanje problema i suzbijanje diskriminacije u raznim segmentima društvenog života.

"Izborne liste i način njihovog formiranja sa aspekta rodne ravnopravnosti su najjasniji odraz demokratskog kapaciteta nekih političkih partija u Crnoj Gori, najbolji pokazatelj njihove iskrenosti u borbi za društvo jednakih šansi. Interesantno je zapaziti da su najgori primjeri upravo izborne liste u čijem nazivu ima najviše Evrope i demokratije", rekla je Jonica agenciji MINA.

Jonica je kazala da je SNP na izbornoj listi ponovo ispoštovala princip srazmjerne zastupljenosti po „zip“ sistemu i u svakih tri kandidata na listi ima po jednu ženu.

"Time smo još jednom potvrdili ozbiljnost i iskrenost kojom smo pristupili osnaživanju i pozicioniranju žena na mjestima odlučivanja, kako kroz partijski Statut i mehanizme koji to obezbjedjuju u organima prtije, tako i redosledom na izbornoj listi", kazala je ona.

Jonica je objasnila da su na izbornoj listi SNP prvih deset mjesta tri žene, da ih je u prvih 20 šest, dok su kraju liste u zadnjih deset samo dvije žene.

"Koalicija „Evropska crna Gora“ koju čine partije koje u svom nazivu imaju prefiks „demokratska“, su nivo demokratije i poštovanja evropskih standarda izrazili sa listom na kojoj u prvih 10 kandidata nema nijedne žene, ali zato u poslednjih deset kandidata ima devet žena", kazala je ona.

Prema njenim riječima, Demokratski front je pozicionirao visoko dvije žene, na drugom i trećem mjestu, ali zato do 20, nema više nijednu. "Dok je lista gledana s kraja potpuno drugačija, u zadnjih deset kandidata čak je sedam žena ili jos preciznije u prvih 20 kandidata su tri žene, a u poslednjih 20 kandidata ima čak 14 žena", objasnila je on.

Jonica je navela da na izbornij listi Pozitivne Crne Gore u prvih 20 mjesta ima pet žena a u poslednjih 20 kandidata ih je osam. "Srpski nacionalni savez ima četiri žene u prvih deset kandidata, a u poslednjih deset je pet žena", rekla je Jonica.

Ona se zapitala i gdje su ženske organizacije partija, zašto se ne čuje njihov glas? "Gdje su nevladine organizacije koje se bave pravima žena, zašto su utihnule? Zašto nema analize dobrih i loših primjera?", rekla je ona.

Jonica je podsjetila da je činjenica da na svim izbornim listama ima najmanje 30 odsto žena posledica obavezujuće zakonske norme koja postoji zahvaljujući insistiranju SNP-a a ima i sankciju da neće biti prihvaćene liste na kojima nema 30 odsto žena. "Dakle, procenat žena na listama je posledica zakonske obaveze, a ne iskrene volje svih političkih subjekata", smatra ona.

Jonica je navela da je Parlamentarna Skupština Savjeta Evrope u Rezoluciji o Crnoj Gori usvojenoj u junu pohvalila SNP što je na dobrovoljnoj osnovi primjenila „zip“ sistem na izbornim listama za lokalne izbore u Tivtu i Herceg Novom i pozvala ostale političke partije da prate dobar primjer te stranke.

Ona je kazala da je ovakvo pozicioniranje žena na nekim listama nije iznenadilo.

Jonica je rekla da je i do sada bilo očigledno, ko se iskreno zalaže za rodnu ravnoipravnost i ko to pokazuje na svom primjeru.

"Zato sam izuzetno ponosna na svoju partiju koja je u zadnjih šest godina napravila značajne iskorake u ovoj oblasti i predstavlja primjer dobre prakse ne samo u Crnoj Gori nego i u regionu. Naziv naše liste SNP-I RIJEČ I DJELO i na ovom primjeru je pokazao svoju tačnost", rekla je Jonica agenciji Mina.

Ona je podsjetila da je SNP prije godinu svim parlamentarnim partijama ponudila amandman kojim se u izborni sistem uvodi „zip“ sistem i poručili da će to pravilo poštovati bio taj amandman usvojen ili ne.

"Upozorili smo da će neprihvatanje tog amandmana prouzrokovati da na listama žene budu na poslednjim mjestima.Rekli su nam da pretjerujemo da se to sigurno neće desiti. Posle samo godinu dana sve je jasno. Mi smo, naravno, održali riječ. Oni koji su nas optuživali da pretjerujemo, pretjerali su sami–sa brojem žena na začelju liste", kazala ona.

Jonica je zaključila da su izborne liste i očigledan primjer nesrazmjere između onog što se govori i što se radi, pa samim tim i najkonkretniji način da se građani uvjere koje partije zaslužuju,a koje ne zaslužuju njihovo povjerenje.

Komentari (2)
 • žiroskop
  Mislim da na svakoj listi treba da bude 50% žena. Neću da se borim za nizak procenat žena. Po meni to nije pravedno. Ali imam jedan problem, ne mogu da ubijedim ženski rod u ispravnost moje odluke. Ne žele shvatiti da su dio procentne borbe za njihovo dobro.
  Broj 1 na listi, budući predsjednik vlade. Ima mnogo, pametnih, školovanih, sposobnih... žena. Koliko ima žena koje bi prihvatile to mjesto? Tako redom...Prva mjesta su rezervisana za aktivnije i ambicioznije.
  Svaka lista je sačinjena tako da na redosled nijesu mogli uticati članovi drugih partija ili NVO.
  Međutim, bilo bi dobro kada bi građani, svojim glasovima, mogli rasporediti i procente muških i ženskih učesnika, kao i njihove redne brojeve.
 • JOKAŠ
  Podržavam u potpunosti tvoj stav Snežana.
Dodaj komentar
Vaši Kontakt Podaci:
Komentar:
Zaštita
Morate navesti anti-spam kôd koji stoji na slici.
 
Baner

Najčitanije vijesti

Baner

Pretraga

Mostly cloudy

11°C

Podgorica

Prognoza za tri naredna dana:

Partly cloudy
15°C / 25°C

PM showers
15°C / 23°C

Rain
14°C / 22°C
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Analitika - Informativni Portal © 2014.
Baner