Baner
rent a car podgorica
Politika - Vijesti
Šarkić: Avgustovska posjeta Europola neće biti jedina
03. avgust 2012.
03sarkicEksperti Europola posjetiće tokom ovog mjeseca Crnu Goru u okviru priprema Izvještaja o našoj  zemlji, koji će se koristiti za potrebe Evropske komisije u procesu pristupnih pregovora. Bivši crnogorski ambasador u Briselu Bojan Šarkić za radio Antena M kaže da Crna Gora ima Sporazumom definisane odnose sa tom agencijom, i da se na sastancima razgovara o pitanjima koja se prethodno dogovore.

"Što se tiče odnosa sa Crnom Gorom, postoje takozvani strategijski i operacioni sporazumi o kooperaciji između članica EU preko Europola sa Crnom Gorom, kao zemljom koja još nije članica. Ta kooperacija se sastoji u otkrivanju, prevenciji, istraživanju i suzbijanju međunarodnog kriminala. Taj Sporazum je, mislim, potpisan još septembra 2008. Upravo na osnovu tog Sporazuma se i odvija saradnja i komunikacija odgovarajućih službi i institucija u Crnoj Gori i Europola. U tom kontekstu ja vidim i ove predstojeće susrete.’’

Šarkić ističe da će tema sastanka, koji će se održati u avgustu, biti unaprijed definisana upravo Sporazumom. Šarkić smatra i da sastanak koji nas očekuje neće biti jedini, već da će ih biti mnogo:

"Taj Sporazum podrazumijeva sastanke između dvije strane, na njima se raspravlja o pitanjima koja se prethodno dogovore. Mislim da će ovakvih sastanaka biti dosta.’’

Nema potrebe, što se naše strane tiče, da se posebno priprema za susret sa predstavnicima Europola, smatra Šarkić:

"Crna Gora nema potrebe da se nešto posebno priprema za taj sastanak. Sve zavisi zapravo od toga šta je tema razgovora i ko će biti partner u razgovorima sa naše strane, da li će to biti neko iz Uprave policije, ili neko iz Tužilaštva, Ministarstva pravde ili Unutrašnjih poslova".

Podsjetimo,direktor Europola Rob Vejnrajt je ranije kazao da u Crnoj Gori postoji dobra struktura za borbu protiv kriminala, kao i da naša država nije izuzetak kada je posrijedi izrada procejna rizika od organizovanog kriminala i korupcije od Europola.
Komentari (0)
Dodaj komentar
Vaši Kontakt Podaci:
Komentar:
Zaštita
Morate navesti anti-spam kôd koji stoji na slici.
 

Najčitanije vijesti

Baner

Pretraga

Partly cloudy

13°C

Podgorica

Prognoza za tri naredna dana:

Rain
9°C / 14°C

Showers
11°C / 14°C

Rain
11°C / 17°C
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Analitika - Informativni Portal © 2014.
Baner