Baner
rent a car podgorica
Politika - Vijesti
CEDEM: DPS najpopularniji, Đukanović pretekao Lukšića, Pozitivna u trendu
12. jul 2012.

cedem-slajdDemokratska partija socijalista je sa 44,3 odsto podrške građana i dalje najbolje kotirana politička partija u Crnoj Gori, pokazalo je julsko istraživanje javnog mnjenja Centra za demokratiju i ljudska prava. Prema tom istraživanju, za Socijalističku narodnu partiju glasalo bi 16,6 odsto građana, za Novu srpsku demokratiju 8,5, dok bi Pokret za promjene osvojio 7,9, a Socijaldemokratska partija 7,8 odsto. Novoformirana Pozitivna Crna Gora ima podršku 7,5 odsto birača.

Istraživanje je pokazalo da Bošnjačka stranka sa podrškom 1,9 odsto glasača, ne bi uspjela da pređe cenzus, kao ni novi politički klub Pravedna Crna Gora, koji bi imao podršku od 1,7 odsto birača.

U poređenju sa istraživanjem javnog mnjenja  iz decembra prošle godine, podrška partijama na vlasti oslabila je za nešto više od dva odsto iako zajedno i dalje imaju preko 50 odsto podrške biračkog tijela. SNP je zabilježio pad od 0,6 odsto, Nova takođe od 0,6 odsto dok je PzP ''porastao'' za 1,3 odsto.

U poređenju sa decembarskim istraživanjem, konstatovan je i pad povjerenja u rad Vlade, koju je sa veoma dobro i uglavnom dobro, tada ocijenilo 18,3 odnosno 42,3 odsto ispitanika, dok je sada ta podrška 16,3 odnosno 30,4 odsto.

Članstvo u EU podržava 66 odsto građana a u NATO njih 37 odsto.

Zanimljivo je da čak 57,6 posto ispitanika smatra da je DPS sigurni pobjednik narednih parlamentarnih izbora, a da njih 42,4 ne vjeruje da opozicija može doći na vlast.

Da je Crna Gora krenula pravim putem kazalo je 37,8 posto ispitanika, dok čak 39,5 odsto ispitanika smatra da je krenula pogrešnim putem. Ostatak od 22,7 odsto nema mišljenje o tome. Tu su zabilježenja drastična odstupanja u odnosu prošlo istraživanje jer je tada samo 21,5 odsto građana vjerovalo da država nije krenula u dobrom pravcu.

Đukanović pretekao Lukšića: Najpopularniji političar u Crnoj Gori, i dalje je Filip Vujanović sa srednjom ocjenom 3,38. Slijedi Milo Đukanović 2,96, koji je pretekao Igora Lukšića koji ima srednju ocjenu 2,87. Nakon Lukšića sljedeći po popularnosti je predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić sa srednjom ocjenom od 2,68.

Najpopularniji opozicioni političar Srđan Milić 2,28 je na petom mjestu, za njim je prema popularnosti Nebojša Medojević sa 2,22, koji je značajno popravio svoju poziciju u odnosu na decembarsko istraživanje.

Slijede Andrija Mandić sa 2,19, Darko Pajović sa 2,15, Ferhat Dinoša sa 1,9, Rade Bojović sa 1,88, Mehmet Bardhi sa 1,8 i Vaselj Siništaj sa 1,7.

Pozitivan stav prema ulasku u Evropsku uniju ima 66 posto ispitanika, dok samo 16 posto ima negativan stav. Bez određenog mišljenja je 18 posto ispitanika. To je isto u odnosu na posljednji rezutlat u decembru, ali je ipak značajno manje od maksimuma pokazanog u oktobru 2009, kada je 76,1 posto ispitanika imalo afirmativan stav.

Stav prema NATO značajno je drugačiji. Pozitivan stav ima 37 odsto ispitanika, a negativan pet procenta više – 43 odsto. Nedefinisan stav prema ulasku Crne Gore u NATO ima 20 odsto ispitanika. U odnosu na prošlo istraživanje zadržan je procenat građana koji podržavaju članstvo dok je za skoro 6 odsto porastao procenat onih koji se protive članstvu.

Najviše povjerenja u zdravstvo: Od institucija, najviše povjerenja je iskazano prema zdravstenom sistemu sa procentom od 60 odsto. Na drugom mjestu je sistem obrazovanja 59,4 odsto a na trećem mjestu Srpska pravoslavna crkva sa 55. Povjerenje u instituciju Evropske unije je iskazalo 49,5 odsto, za kojom slijede Predsjednik 48,6 odsto i Vlada 46,7 odsto.

Slijede Policija 46,3, Nevladine organizacije 43,4, Vojska Crne Gore 42,8 odsto, sudstvo 41,8, te Skupština Crne Gore 36,7.

U političke partije ima povjerenje 32,1 odsto ispitanika, u NATO 33 odsto. U Crnogorsku pravoslavnu crkvu ima povjernje 27,6 odsto ispitanika i u Haški tribunal 32,5 odsto.

 

 

 

 

 

 

Komentari (9)
 • petar cetinje  - petar cetine
  taman da sve povjerujem kad ono na kraj ode mast u propast ...pa ko je crno zdravstvo nidje veze pa nije valjda to zbog slucaja 'vibrator' crnogorci nekad pistolje nosili a ne vibratore ...:) pa realno zdrvstvo nam je najgora moguca institucija nego dao bog narodu zdravlja ...
  nadamse da ce ovo analitika obhaviti i da iako mi nisu pustili jedan odgovor draskovicevim segrtima...
 • Ninas  - Računi
  I ovo je istraživanje platila Pozitivna Crna Gora, odakle pare tolike gospodo za istraživanja, kancelarije, promocije...
 • sasa.r
  SPC ima podrsku 55% gradjana Cg.Ako je Srba 28%, kako SPC ima duplo veću podrsku nego sto je broj Srba.Da je ne podržavaju Albanci,Muslimani,Bošnjaci,Hrvati...Znači 27% Crnogoraca od 40'% jer su onih 5% Cnogoraca islamske vjeroispovjesti, podržava SPC!Preko 70% Crnogoraca-paravoslavaca podržava SPC.kako to Dukljani ako smo okupatorska crkva.
  Cijelo vrijeme ovo pričam...ogroman broj Crnogoraca podržava srpski jezik,srpsku crkvu, trobojku..Sjutra kada Milo otiđe sa vlasti, svi oni će bez straha za posao, vratiti se korijenima i Njegošu i Srba će biti kao i uvijek apsolutna većina u CG.
  E moji Dukljani, još vam je ovo istraživanje provjerenog Milovog igrača...nije vam lako...ha,ha,ha.Hoćete da iskorijenite srpstvo iz Crne Gore...to je isto kao da hoćete bebu da odvojite od majčine dojke kada je gladna ha,ha,ha,ha
 • Kotor
  Ajmo svi za Pozitivnu CG!!!!
 • Anonimus
  Mislis za Pravednu? Ajmo!
 • Anonimus
  Sasa.r ti si pukao kao osigurač. Ajde izafdji amlo napolju, vidi pada li kisa...
 • Moa  - istrazivanje
  "Zanimljivo je da čak 57,6 posto ispitanika smatra da je DPS sigurni pobjednik narednih parlamentarnih izbora, a da njih 43,4 ne vjeruje da opozicija može doći na vlast."
  Kad saberete ova dva broja, dobijate 101, nesto ovdje ne stima..
  ovi sto misle da ce DPS pobijediti, po difoltu misle da opozicija ne moze docí na vlast...
  ako ste spojili dva podatka, spojite ih korektno.
 • cccc
  ajmo sv i za Pravednu Crnu Goru...pa da osvoje nekih 2,8%glasova..odnosno da prospu 10hiljada
 • Časlav  - Evo odakle pare:
  Od droge, prostitucije, šverca. Za sve su oni krivi i sumnjivi. Treba ih utuć, jel de?
Dodaj komentar
Vaši Kontakt Podaci:
Komentar:
Zaštita
Morate navesti anti-spam kôd koji stoji na slici.
 
Baner

Najčitanije vijesti

Baner

Pretraga

Light rain

14°C

Podgorica

Prognoza za tri naredna dana:

AM showers
15°C / 23°C

PM showers
14°C / 23°C

Light rain
14°C / 21°C
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Analitika - Informativni Portal © 2014.
Baner