Baner
rent a car podgorica
Politika - Vijesti
ĐUKANOVIĆ: Napadi pojedinih medija na mene su iz jednog centra u Beogradu!
05. jul 2012.

0506djukanovicvijestPredsjednik Demokratske partije socijalista, bivši crnogorski premijer i predsjednik, Milo Đukanović otkrio je da mu je, tokom razgovora o crnogorskoj nezavisnosti, međunarodnim istragama uzaludno prijetio čak i visoki evropski izaslanik Havijer Solana. U dužem razgovovoru sa novinarkom Tamarom Nikčević, za beogradski nedjeljnik Vreme, Milo Đukanović otkriva kako neki crnogorski mediji i političari zavise i dobijaju logističku podršku od moćnih krugova iz Beograda.

 

- Od Beogradskog sporazuma do raspisivanja referenduma 2006, stav zemalja EU o crnogorskoj nezavisnosti bio je nepromijenjen; njega je - otvoreno i direktno - zastupao i tadašnji visoki predstavnik evropske politike, Havijer Solana. Na večeri koju spominjete, poslije moje elaboracije razloga za crnogorsku nezavisnost, u dijalogu koji je postojao sve žučniji, Solana se poslužio i starim argumentima beogradske političke, bezbjedonosne i medijske kuhinje, kreirane za potrebe poznate italijanske adrese; čak su i moja odijela zauzela važno mjesto u „argumentaciji“ protiv crnogorske nezavisnosti. Način razgovora i ton kojim mi se Solana obratio imao je cilj da me opomene: evo, otprilike, imate i tu vrstu problema, pa vidite šta ćete, kazao je Đukanović.

Na dodatno pitanje novinarke Nikčević da li je takav potez Solane bila neka vrste ucjene, Đukanović je konstatovao da se radilo o međunarodnom pritisku i upozorenju da bi se, u slučaju „neposlušnosti“ mogle aktivirati međunarodne istrage.  

0506miloisolana - Bio je to pokušaj pritiska čiji je krajnji cilj bilo upozorenje da, eto, postoje neke istrage koje mogu rezultirati i po mene neprijatnim suđenjima, pa bih, je li, o tome morao voditi računa. Naravno, na tu vrstu upozorenja uvijek reagujem na isti način... Gospodinu Solani sam istim tonom – direktno i bez okolišenja – rekao da je riječ o besmislicama. „Pokušaj moje diskreditacije je način da se osujeti ideja nezavisnosti“ – rekao sam. „Dakle, samo naprijed: radite svoj posao, a ja ću svoj; na kraju ćemo vidjeti sudbinu konstrukcija o kojima govorite. I, da se razumijemo: ne pada mi na pamet da odustanem od referenduma!“

Kao što znate, poslije desetak godina istrage, italijansko tužilaštvo je arhiviralo „moj slučaj“; nedugo zatim, ministar finasija u Vladi koju sam utada vodio, Miroslav Ivanišević, osumnjičen za ista djela za koja sam i sam bio terećen, pred italijanskim sudom je oslobođen po svim tačkama optužnice  - rekao je Đukanović, dodajući da je „sud u Bariju  pravilno pročitao motive doušnika iz Crne Gore, sprdajući se sa onom našom nesrećom što je prtila more izmedju Bara i Barija“.

Govoreći o kampanji protiv njega i uopšte crnogorske vlasti, Đukanović je u intervjuu nedjeljniku „Vreme“ jasno stavio do znanja da matrica pritisaka iz Beograda i dalje se ostvaruje posredstvom određenih medija, konkretno dnevnih listova Dan i Vijesti i nedjeljnika Monitor. Đukanović navodi da je u procesu za ubistvo Iva Pukanića, vlasnika hrvatskog tjednika Nacional, jedan od optuženika direktno optužio direktora Uprave policije Srbije da mu je nudio status zaštićenog svjedoka ukoliko slaže i optuži samog Đukanovića da je nalogodavac.  Đukanović ističe da su istu laž - koja je poslužila za blaćenje države Crne Gore i njega lično – kasnije svjesno ponavljali „Dan“, „Vijesti“ i „Monitor“.

0506djukanovicslajd- Sve ove laži ćete uredno naći na naslovnim stranama novina čiji je cilj unižavanje i blaćenje Crne Gore i mene lično. Ako pogledate naslovne strane „Dana“, „Vijesti“ i „Monitora“... Uporedite naslovne strane „Dana“, „Vijesti“ i „Monitora“: nema razlike. Uskoro će, vjerovatno u interesu racionalizacije, svi imati jednu redakciju. Dakle, ono što je o meni u svojim čuvenim kolumnama devedesetih pisala gospođa Mirjana Marković, to danas pišu beogradski i podgorički velikani istraživačkog strvinarstva. Njihov „izvor informisanja“ su iste obavještajne, bezbjednosne agencije i službe koje su važna poluga velikosrpskog državnog nacionalizma i koji za metu imaju Crnu Goru i mene koga doživljavaju kao glavnu prepreku na putu zaokruživanja propalog projekta velike Srbije. Najzad, ti mediji su zauzeli mjesto rasparčane, nesposobne i bezidejne crnogorske opozicije i sa tih pozicija pokazuju vrlo jasne ambicije, ističe Đukanović, uz napomenu da je pozadina ove aktivnosti medija – politička ambicije vlasnika medija i dijela čelnika nevladinog sektora.

 - Vlasnici medija i dio nevladinog sektora – koji se tako predstavlja samo onda kada traže donacije iz određenih međunarodnih centara – vode borbu za vlast u Crnoj Gori. U početku su to činili posredno, favorizujući razne političke vagabunde, poput  Nebojše Medojevića; vidjevši da sa takvim šarlatanima nemaju šansu, da su i ostali koje su podržavali na izborima prošli katastrofalno, odlučili su da skinu rukavice i da se, zaklonjeni iza medija čiji su vlasnici, otvoreno bore za vlast. Zašto su zaklonjeni? Pa, taj im štit treba da nakon što na svoja gnusna podmetanja i diskvalifikacije dobiju adekvatan politički ili medijski  odgovor, zaridaju u tri lika kako je svaki pomen njihovih veličina „atak na slobodu medija“ i demokratiju, ocjenjuje  Đukanović, izražavajući nadu da će, nakon izbora Tomislava Nikolića za predsjednika Srbije, poboljšati odnosi Srbije i Crne Gore.   

- Mislim da je odluka predsednika Vujanovića da prisustvuje inauguraciji Tomislava Nikolića bila vrlo dobra i promišljena, jer – u simboličkoj ravni -  predstavlja još jedan dokaz da Crna Gora uvažava ono što je demokratski izbor građana Srbije; istovremeno, to je i znak našeg opredjeljenja da sa Srbijom i njenim demokratski izabranim rukovodstvom gradimo najbolje odnose. Vjerujem, dakle, da će ti odnosi sada neminovno ići uzlaznom putanjom i da će Tomislav Nikolić tome dati i lični pečat. U vrijeme predizborne kampanje, imao sam priliku da sa njim razgovaram i mogu da kažem da mi je djelovao veoma uvjerljivo kada je rekao da je za njega pitanje crnogorske nezavisnosti završeno; ono predstavlja izraz demokratske volje građana Crne Gore koju, kako je kazao, veoma poštuje. Pored toga, predsjednik Nikolić, uvjeren sam, Crnu Goru doživljava kao državu veoma blisku Srbiji i sa njom želi da gradi najbolje odnose, ističe predsjendik Demokratske partije socijalista.

0507vremelogoĐukanović je u intervjuu "Vremenu" naglasio da nema namjeru da se vrati u izvršnu vlast, ali da će ostati u politici.

- U izvršnu vlast se vjerovatno neću vratiti. Naravno, to ne znači da ću biti i van politike. U prethodnih dvije decenije sam, kao što znate, bio na pozicijama premijera ili šefa države i danas, sa navršenih pedeset godina, moja odluka je da se onim što je obilježilo moj život – politikom - bavim sa mjesta šefa najjače parlamentarne stranke. Zahvaljujući stečenom iskustvu, možda bih mogao biti od koristi onome ko uđe u izvršnu vlast i pomoći u koncipiranju i vođenju državne politike Crne Gore, kazao je Milo Đukanović u razgovoru za nedjeljnik „Vreme“.

 

 

 

Komentari (37)
 • milo kraljuuuuu
  heroju nas..sta bismo mi bez tebe...ljubavi nasa...totemu nas...sunce je pocelo da svice odkad si se ti nama rodio...svi su protiv tebe duso moja..pa kako izdrza 23godine protiv svih...sve su to losi momci..a ti nasa junacina...postenjacino nasa...diko crnogorska...nidje u svijet nema takvoga...
 • jovanka  - u sridu
  Kako vrijeme prolazi, pokazuje se šta znači imati čovjeka sa vizijom na čelo države. Svaka čast gospodine Djukanoviću pored ostalog i na tome što uvijek pogadjate u sridu, što bi rekli dalmatinci i govorite jasnim jezikom ko je ko i što je što. Zato ste nažalost izloženi svih godina čudu nebeskom, kome valjda niko nije u ovom dijelu svijeta. Zato ste trn u oku i kad nijeste na državnim funkcijama, tako "ih" boli svaka Vaša u sridu. Samo naprijed. Istorija sve smejšta gdje treba. Nekoga na prijesto a nekoga na smetlište.
 • Anonimus
  Mozda kao reakcija na ovoj intervju .... beogradski Press danas ustvrdi da svim politicarima tamo i samoj Srbiji nakjveca opasnost prijeti od Crne Gore !!!
 • MIO
  Sasvim nornalno Anonimuse, zamislite da Andro, Medo, Peđa, Milić, Vanja i ostali progovore oklen im finansijska podrška.
  Reče li Toma u predizbornoj kampanji da će se i ta rabota ispitati ako pobjedi.
 • the end  - Press novina od papira
  Muka velja po sve frontaše u pokušaju. Joj, kad se sjutra raskokodaču. Jedva čekam argumentovane, ka i vazda, odgovore.Dobiše po turinu ka vazda.
 • Anonimus
  Kako izdržaste sve ove godine, svaka čast. Maher ste Djukanoviću, nama šta. A ovo "unižavanje Crne Gore i mene" nekako je previše. Da ste i dalje premijer jedva bi moglo proći, a i tako je pretenciozno i najblaže rečeno neskromno. Samo ste predsjedsjednik stranke. Vi niste Crna Gora, valjda vam je to jasno.
 • Adriatik
  U pravu ste. Ali dok je veliko-srpskog ludila Djukanovic je u pravu.
 • Boban Bg
  Pritisak koji je Solana vršio na CG je bio ogroman i očigledan. Ideja je bila da se preko CG na neki način kompezuje odlazak Kosova iz Srbije. Sjetite se ko je tada bio premijer Srbije. Koliko je Zapad imao dobre procjene govori činjenica da je Koštunica bio prihvatljiv Zapadu, čak su mu davali prednost u odnosu na demokrate. Poznato je i da je Montgomeri, ambasador USA, bio u sjajnim odnosima sa Koštunicom. Otuda i saradnja na inkrimisanju Zorana Đinđića i Mila Đukanovića. Nemam nikakve simpatije prema Nikoliću, čak dapače, ali se nadam da će prestati dalje aktivnosti prema CG i Crnogorcima, naročito one ispod žita. Takođe se nadam da će doći do promjene stava prema Crnogorcima u Srbiji. Krajnje je vrijeme i da prestanu pisanja kako je Srbija pogriješila što je dozvolila "presedan da se CG otcijepi od Srbije". CG nije bila dio Srbije, ali većina Srba i dalje tako rezonuje.
 • Bar
  Vecina Srba moze da se slika. Kada im ode jos Vojvodina - tek tada ce biti urnebesa.
 • sasa.r
  a kakve ima veze pameti moja,Vojvodina sa srpskom Crnom Corom, sa Nikolinom srpskom Crnom Gorom, sa Njegoševom srpskom Crnom Gorom.Najveći Crnogorci su se izjašnjavali kao Srbi...škola,knjiga u ruke Dukljaninu!!!
 • Miśut
  Koji si to put ponovio? I? Opet ništa!
  Najveći Crnogorci se NIGDA nijesu izjasnili ka Srbi. Neki jesu "flertovali" sa srbstvom, pokušavali ga i narodu podmetnut, ali oni sami - NEVER!
  No, jedan od tijeh što ih obožavaš reče:
  CRNA JE GORA CRNOGORACA! TO JE BILO I TO ĆE BIT!
 • MIO
  Niti kročili u Srbiju.
 • HM  - pokvaren gramofon
  sasa r. mi stvarno lici na pokvaren gramofon koji neprekidno skripi o srbinu kralju Nikoli i srpskoj Crnoj Gori ,o srbinu Njegosu, a do skora je u taj spisak ubacivao i sve bitke Crnogoraca i prisvajao ih kao svoje. Pobogu ima li tu icega intelektualnog!? Primijetio sam da su mu se na ovom portalu u zadnje vrijeme pridruzili jos neki "intelektualci" koji ni sebe ne razumiju sta su napisali. Vodi ih jedino slijepa mrznja prema Crnoj Gori,i njenim narodima. Ne mogu im oprostit sto su prije 6 godina upropastili veljesrpstvo izglasavanjem nezavisnosti Crne Gore
 • metohija
  hehe,

  za koga navijas za zvezdu ili partizan ,ili mozda za cukaricki hehe , providan si brale ,vidi se iz avijona dje kopas kanale i usmjeravas vodu!
 • Anonimus
  NEKA ZNAJU DA SMO MI SVI MILO !!!! i branicemo te do posljednjeg......nek nas mrze al zato smo mi sve jaci i jaci !!!
 • Nora  - Mozemo i Mi !
  Kad mogu Sjevernokorejci proglasiti svog Kim II Sung za vjecnog predsjednika Sjeverne Koreje i za zivota i posle zivota, e necemo ni mi Crnogorci izostajati iza njh ! No, imamo tih planincina, napravicemo mauzolej posle njegov smrti, da nas sa te tacke sunce vjecno grije. A da je bog imamo dara za gusle i epske pjesme, mi cemo ih slomiti, Sjevernokorejce. A za dan sjecanja Njegovog rodjenja, znam da nijesmo brojni, ali tu radi Potemkina pozadina.
 • Miśut
  Ime Mila Đukanovića zlatnijem je slovima upisano u povijest Crne Gore, sviđalo se to kome ili ne. Za 100 godina niko se neće śećat afera vezanijeh za njega, ostat će samo fakat da je obnovio samostalnost CG uz prkos cijelome svijetu. Možda dobije i mauzolej, ko zna, ali tada (za 100 godina) niko neće reć da je nezasluženo, nit će se śećat vas koji ga danas napadate. Ostat ćete u mračnijem hodnicima povijesti. M.Đ. je već danas praktično bezsmrtan!
  S toga razloga okanite se njega i gledajte što čine Vlada, Skupština. Oni su sad zaduženi za naše živote (rus. život = stomak).
 • secace se secat budi siguran
  GLEDAMO I PAMTIMO, doci ce kad tad na naplatu KRIMINAL I LOPOVLUK pa cekali 200 godina da ta pusta zlatna slova micemo
 • blondy
  svaka čast Milo, najbolje je ovo za Medojevića ,, vagabundo i šarlatan,, ahahahahaahaha, sad će Medo neđelju dana o jadu da zabavi sa replikama
 • anika  - LJudi moji jeli to moguće
  Ljudi , da li vi stvarno VERUJETE da je neko , na tlu Evrope , mogao napraviti državu bez podrške Brisela???????????????
 • Gaga
  ????????????? Mi nijesmo pravili državu, već smo je imali, samo smo je osamostalili. Državu su pravili naši preci. Nijesu ni znali da postoji Bruxeless!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Bolje ti je, umjesto što pišeš toliko upitnika, da nacrtaš jedan na čelo kao Shanon Hoon iz Blind Melon, i da ne vjeruješ u svakakve gluposti. Najljubaznije te molim da nam ne prodaješ prsle srpske teorije zavjere, jer mi Crnogorci ne vjerujemo u svakave gluposti. Možda vi Srbi mislite da je svijet marioneta na koncima, jer vam je tako lakše da pravdate svoju nesposobnost da shvatite kako funkcioniše moderan svijet, što su moderne države, što su ljudska prava, jer ste nesposobni da se odreknete teorija krvi i tla i velikonaconalnih projekata i projekata stvaranja nacionalnih država, karakterističnih za 18. i 19. vijek.
 • anika  - Molim za oproštaj iskreno
  OPROSTITE, tačno je obnoviti državu, u trenutku ogomne neverice u ono što čitam,napravila sam priznajem OGROMNU grešku,ali znakovi pitanja ostaju: ?????????
 • Pa tak
  Verujemo kako da ne, Francuska, Nema;ka ............. i Srbija do Tokija bez Kosova, Sanđaka i Vojvodine
 • anika
  i u Crvenkapicu, Snežanu (Snjeguljicu-na cg) sa sve sedam patuljaka, Pinokija...........
 • Labud
  Bez Đukanovića ne samo da ne bi bila obnova države nego bi danas Crna Gora bila bunjište i na moru i na kopnu-od mileti koja bi se u njoj okupljala i po...... A vođe ovih današnjih Srba u Crnu Goru prepirali se sa onima iz Srbije i regiona-čija zadnjica da ima prednost u poslovanju.
 • Dusan Madzarovic  -  Djukanovic------napadi pojedinih medija------
  Gosp.Djukanovicu, sto reci na sve ovo osim ISTINITO i tacno. Sve to DOBRO poznaje crnogorska i svjetska javnost, zato ste Vi uvijek u USPONU, a Vasi oponenti i JADOVI na vecoj nizbrdici. To je uvijek bila odlika NESPOSOBNIH da se slepaju uz sposobne i dokazane da bi na taj nacin nesto usicarili.
  To je jedna grupacija u kojoj se sakupilo DNO intelektualnog, politickog, moralnog i sveukupnog negativnog i gubitnickog djelovanja.Gradjani Crne Gore se zgrazavaju i kad im se ime pomene, a drugacije ne moze biti JEDINO u krajnje negativnom kontekstu.
 • Momo Markov  - A, da si svetac -nijesi.
  Kako Ti zahvaliti, sto bez Tebe, (i naravno Liberala i SDP-a) Crne Gore bilo nebi.(Za to Te- a i sve nas- i mrze oni drugi).
  Kako Ti zahvaliti sto si (sacuvao ..."slamku medju vihorove), kada je na ideju Crnogorske nezavisnosti i Tebe personalno navalila i ala i vrana, I zvanicna Srbija i Evropa i "majka" sa Istoka, i sto je svakog od nas najvise boljelo- Jad domaci...(Ni to Ti nikada nece oprostiti velikosrpski apetiti. A toliko su bili nadmocni i sigurni da ce Te zaustaviti)
  Hvala Ti Ameriko za razumijevanje 1918-1920. Hvala Ti Ameriko za veliku pomoc i na pocetku ovoga vijeka!
  Imao si Ti Druze Milo i gresaka- ne malo , tamo onih 90-tih.
  Ali, znao si Ti dobro,,sta bi se sa Crnom Gorom dogodilo poslije poklica Gazimestanskih i u toku sramnog junastva Dubrovackog, da si tada bracnom paru sa Dedinja rekao- NE. Znao si da bi Crna Gora bila surovo kaznjena i da bi postala jedna velika Srebrenica, i da bi se ostrasceni ovuda jos cerali. Zato si mudro , i BG i Solani i ...
 • natasha  - natasha
  Gosp. Djukanovicu,
  posllije detaljnog citanja ovog intervjua (skoro 18 str, PDF formata) kombinacija 3M (Mandic,Medojevic,Milic) koje vodi i kojima rukovod Lekic a samo se moze predstaviti kao BIVSI,jasno nam je da njihov FRONT mogu vodti na kaucu,plazi,planini.......Da nijesu smijesni b ili bi tragicni. :)
 • pg pg  - pg pg
  jos jean dokaz da se milo i njehov podmlatak i njegovi novinari i njegovi spavaci dobro prepali demokratskog fronta na celu sa lekicem u njega ulaze liberalna partija .dempkratski sabvez albanaca,nova i pzp vjerovatno i snp ...
  zli je trip ako ne i grip ufatio djuku i ove oko njega ...opet iste price bilt protiv lupeza znaci bilt protiv mial i drazave solana protiv lupeza znaci solana protiv drzave itd. dosta se vadio na bg nema vise ...zli je to trip
  jedino si dobro ucinio sto si sveo ove sdp na 6.8 do izbora ce biti ispod cenzusa :)
 • Sovereign  - Политички терминатор
  Да дужна двометрица а људска мрвица није разбуцала 2 државе до сада и на добром путу је да удеси и трећу, вјероватно бих се замислио . Овако удри по Србији, неће ваљда да прича о економији и људским правима.
 • danilo stojanovic
  Problem "demokratskog fronta" je sto je njegova baza "'veljesrpska". Glavne vodje su oni koji su na referendumu, ili glasali protiv nezavisne CG, ili su se "'uzdrzali" - iz "principijelnih razloga". I koji su zajedno nastavili s opstrukcijom drzave CG. Njhovo zaklanjanje iza "demokratije" i iza jednog dubiozno "uglednog politicara", koji je izgubio povjerenje vecine gradjana CG braneci Milosevica, a jos i vise "druzenjem" sa deklarisanim anti-CG politicarima, nece im pomoci. Sumnjam da on moze da privuce na stranu fronta gradjane koji su za nezavisnu CG. Jer, sve ce se svesti (ponovo) na pitanje ko je za ili protiv - nezavisne CG.
  Cinjenica da je nezavisna CG razoruzala i najvece skeptike u EU, kao i strucnjake koji nijesu vjerovali - prije refrenduma - da je CG odrziva drzava, ukazuje da nikakav front uperen protiv CG ne moze uspjeti. A ono sto je ironija - i kazna za front - je sto to, istovremeno, stiti Vladu (koj...
 • Danilo Djukic  - ON i Bjednici!
  Čovjek, na koga svo vrijeme gadjaju kamenjem, guraju u stranu, vuku unazad, ON nastavlja!
  Slijedi svoj cilj, polako koračajući, istrpivsi svaku nedaću, ON zna da je uspjeh neminovan.
  Sad se osvrće, gleda sve njih, BIJEDNIKE, koji i dalje stoje na istom mjestu i rade to isto čak i drugima, kod kojih primjete da je ON izgovoren bez skriputa zubi! Ali dobro, oprostite i sazalite se, ON je uspio, a oni su ostali tamo gdje su i bili.
 • Duklja-Zeta-Crna Gora  - Za Sašu R
  Sale bre, uči ti malo pravu istoriju đetiću, a ne velikosrbske bajke. Niko od pravih Crnogoraca iz stare Crne Gore, nije se smatrao "srbima". Posrbljeni doseljenici iz BIH nijesu izvorni Crnogorci, kopčaš "bre"? ;)
 • Duklja-Zeta-Crna Gora  - Milo otkrio "toplu vodu"
  Pa dakako da napadi dolaze iz Bg...ne samo na njega nego i na mnogo veće i iskrenije Crnogorce koji su vazda bili i ostali samo i isključivo Crnogorci (Slavko Perović, Ranko Krivokapić, Vojislav Nikčević, Radoslav Rotković itd).
 • Crnogorica  - Tužno je
  Kako narod voli vođe lijepe i pametne ( i gizdave ) kavijeh nema na svijet ! Baš savremeno i demokratski. Mislite li da narod u Srbiji pati za CG? Mislite li da ih je briga što se kanalizacija izliva u more, što svako malo nema vode za piće... kad imaju more u Grčkoj ? Evo svi studenti iz Srbije pohrlili u Podgoricu na studije...a bivši studenti iz CG (Crnogorci) ostadoše u Srbiji iz čiste ljubavi prema zemlji porijekla. Jedino zbog čega se u Srbiji brinulo je kako će nesretnici koji se izjašnjavaju kao Srbi proći u demokratskoj, modernoj, prevednoj CG jer u Srbiji može da priča ko šta hoće, o kome hoće i koliko hoće. I bivši studenti veliko Crnogorci koje Srbija hlebom hrani.
 • Anonimus
  cekajte, samo vi cekajte, dvesta godina,
  nacekacetee se,
Dodaj komentar
Vaši Kontakt Podaci:
Komentar:
Zaštita
Morate navesti anti-spam kôd koji stoji na slici.
 
Baner

Pretraga

Mostly cloudy

12°C

Podgorica

Prognoza za tri naredna dana:

Rain
11°C / 14°C

Rain
11°C / 16°C

Partly cloudy
13°C / 21°C
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Analitika - Informativni Portal © 2014.
Baner