Baner
rent a car podgorica
Politika - Vijesti
SNP, Nova i PZP traže novo glasanje o povjerenju Vladi
04. jul 2012.

4skupstinaPoslanici Nove srpske demokratije, Socijalističke narodne partije i Pokreta za promjene, podnijeli su Skupštini prijedlog za izjašnjavanje o nepovjerenju Vladi zbog odluke o novom zaduživanju kod Kredi svis (Credit Swiss) banke vrijednom 150 miliona eura, prenosi Televizija IN.

Ovih 28 poslanika smatra da je zbog parlamentarne rasprave povodom interpelacije o pretresanju rada Vlade u vezi sa odlukom o zaduživanju kod Kredi svis banke, ali i uzroka i posljedica rebalansa budžeta, neophodno izjašnjavanje o nepovjerenju izvršnoj vlasti.

Grupa poslanika podsjeća da je Vlada u martu odlučila da se kod Kredi svis banke zaduži za dodatnih 100 miliona eura po kamatnoj stopi od 7,9 odsto, na period od pet godina. Aranžmanom je predviđeno da se dva miliona eura, od ukupnog iznosa kredita, iskoristi za refinansiranje postojećeg duga prema Kredi svisu, dok je 98 miliona predviđeno pokrivanju deficita i servisiranju dugova. Poslanici su naveli i da je rebalans budžeta prouzrokovan potrebom da se opredijeli dodatni novac za plaćanje obaveza po osnovu izdatih državnih garancija bio planiran za polovinu aprila, a realizovan tek u junu.

Oni su dodali da je ugovorom o poravnanju između CEAC predviđeno da se Kombinatu aluminijuma daju državne garancije vrijedne 132 miliona eura, sa kamatom od oko 170 miliona.

Poslanici Nove, SNP-a i PZP-a su kazali da je po osnovu osnovu garancija za istu kompaniju kod Dojče banke već plaćeno više od 23 miliona eura i da postoji mogućnost napalte i ostalih, odobrenih kod mađarske OTP i ruske VT banke.

- Sve to uz mogućnost da date garancije dođu istovremeno i u veoma kratkom roku nameće obavezu drugačijeg pristupa problemima i metodi njihovog rješavanja, za što vlada nije spremna niti sposobna - piše u prijedlogu o glasanju o povjerenju Vladi.

Komentari (2)
  • max
    Ja prijedlazem da se svakog ponedjeljka glasa o p[ovjerenju vladi.Da medu bude zanimljivo,posto za 7 dana moze stic da ruca sa svakim svojim glasacem.
  • Orjentir
    Da ne misle na vladu njihove matične države Srbije?
    Ovo mora da im Vanja piše red vožnje a Leko planira.

Dodaj komentar
Vaši Kontakt Podaci:
Komentar:
Zaštita
Morate navesti anti-spam kôd koji stoji na slici.
 
Baner

Najčitanije vijesti

Baner

Pretraga

Mostly cloudy

11°C

Podgorica

Prognoza za tri naredna dana:

Partly cloudy
15°C / 25°C

PM showers
15°C / 23°C

Rain
14°C / 22°C
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Analitika - Informativni Portal © 2014.
Baner