Baner
rent a car podgorica
Politika - Vijesti
Škrelja: Protiv zakona o obnovi kapele zbog politizacije tog pitanja
20. jun 2012.

luidj2006Poslanik Demokratske partije socijalista Luiđ Škrelja neće na plenumu podržati predlog zakona o obnovi kapele vladike Petra Petrovića Njegoša na Lovćenu, zbog, kako je kazao Pobjedi, „politizacije tog pitanja“.

Škrelja je jedini od poslanika DPS-a podržao na Odboru za ustavna pitanja i zakonodavstvo predloženi zakon kojeg je Skupštini podnijela Nova srpska demokratija, jer smatra da predlog nije u suprotnosti sa Ustavom.

- Zakon nije suprotan Ustavu. To smatram kao pravnik i, u skladu sa tim glasao sam na Odboru. Takvo je mišljenje i službe koja je detaljno analizirala tekst. Politikantske igre oko predloga Nove nijesu predmet rasprave na Odboru za ustavna pitanja – kazao je Škrelja.

On nije želio da komentariše reagovanja istoričara da se, zapravo, radi o „podmetanju Srpske pravoslavne crkve, jer se radi o projektu po kojem su Karađorđevići 1925. godine na Lovćenu podigli kapelu, ne Njegošu, nego svojoj dinastiji“.

- Mislim da komentarisanje takvih stavova najmanje meni pripada kao građaninu Crne Gore koji je druge konfesije. Nećete od mene čuti nijednu lošu riječ za bilo koju vjeru ili crkvu – rekao je Škrelja Pobjedi, poručujući da svaki predlog koji ima istorijski značaj za državu treba da bude usvojen samo ako ima apsolutnu podršku.

Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo je u ponedjeljak konstatovao da predlog zakona Nove o obnovi Njegoševe kapele na Lovćenu nije u suprotnosti sa najvišim pravnim aktom. Takav stav Odbora podržali su predstavnici opozicije, Škrelja i poslanici Socijaldemokratske partije. Ovom predlogu prethodio je zahtjev mitropolita Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohija (Radovića) koji je od predsjednika države i Vlade Filipa Vujanovića i Igora Lukšića tražio podršku za obnovu kapele Svetog Petra Cetinjskog na Lovćenu.

 

Komentari (4)
 • sasa.r
  Zamislite da neki Crnogorac ili Srbin u nadležbom odboru sjutra ne podrži izgradnju džamije?!
  Kako bi se pomamili Škrelja i Šabo a i Dukljani koji zavise od njih...neka, neka pamtimo dobro sto cinite ali nemojte sjutra da se isčuđavate kada po vas okolnosti budu drugacije.
  Ipak najbolja novodukljanska istorija je da su Karadjorđevici srusili crkvu, ali nece da kazu da se u to vrijeme nikako nije mogla obnoviti jer su je austrougari unistili i da hoce da izgrade novu koja nece biti potpuno ista sa starom.Nista im ne znaci sto ce ocuvani ostaci biti u potpunosti upotrebljeni za izgradnju crkve.
  SUSTINA CIJELE PRICE JE DA VI NECETE HRAMOVE, CRKVE JER STE ATEISTI I NEVJERNICI!
  Za krst casni i slobodu zlatnu!!!
 • danilo stojanovic
  @ sasa r. - Vama (i vasoj SPC) je mrznja prema CG i prema Crnogorcima ("'Dukljanima"") svu pamet popila. I vise ne znate su cime ce te nas vise povrijediti i poniziti. Ili negirati. Sto, de fakto, znaci pripremanje jos jednog zlocina protiv "neprijatelja srpstva" ?

  Okanite se vise te bratoubilacke vjere. To nije izvorno hrsicansko ucenje. I vi, i vas Mitropolit, to veoma dobro znate, ali ipak nastavljate sa progonom Crnogoraca - i svega "'crnogorskog".

  Zao mi je sto vam se ne uklapamo u vasu obozavanu istorijsku sliku o velikoj Srbiji i mit o "nebeskom narodu". Posto cemo ipak zivjeti jedni pored drugih, bilo bi mnogo bolje da se zapitate - kome koristi ta svadja? Gradjanima CG sigurno NE! Veljesrpstvu sigurno DA. Mada bi i gradjani CG vec jednom morali da jasno odgovore na isto pitanje.
 • žiroskop
  Ovo posljednje petljanje po našim glavama i po to nešto pameti što imamo, počinje od prve GLAVE naše države. Njega je Amfilohije obavijestio da su vrhovi naših planina i svih brda, u nadležnosti SPC. Po tom osnovu, ovaj ''naš''crkvenjak ima pravo, sakupiti ostatke Petrovića u neku kariolicu, kolica, i vozati ih tamo đe oni misle da ih treba ostaviti. Sagradili bi oni nešto za tu namjenu, ali predsjednik svih građana, nemaše mišljenje, pa proslijedi vladi, kojoj takođe fali mišljenje i tako to dođe do Odbora za ustav.
  Ako dobro razumjeh, na sastanku su bili njih 3 + 3 + 3. Bilo se to nekako namjestilo da je toga dana, situacija biti ili ne biti, zavisila od njih troje u sredini. Ja lično, ne sumnjam u njihov patriotizam, vjerujem da je ustavom dozvoljena rasprava o toj temi i da su se glasanjem spasili od kritika i ataka srbeži, kojoj nikad dosta srpskih crkava na teritoriji CG.
 • Labud
  'Zakon nije suprotan Ustavu'
  i kao poslanik i kao pravnik i kao nepripadnik ove ili one crkve mogli ste se uzdržat a da to ne povrijedi zakon i ustav.
  No vrijeme će pokazat.Ako ostanete i dalje u DPS-biće da ste to uradili po načelu partije.A ako dobijete otkaz-jasno će bit da ste to uradili u interesu neke druge partije da vas prime raširenih ruka.
Dodaj komentar
Vaši Kontakt Podaci:
Komentar:
Zaštita
Morate navesti anti-spam kôd koji stoji na slici.
 
Baner

Pretraga

Cloudy

12°C

Podgorica

Prognoza za tri naredna dana:

Rain
11°C / 14°C

Rain
11°C / 17°C

Partly cloudy
13°C / 21°C
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Analitika - Informativni Portal © 2014.
Baner