Baner
rent a car podgorica
Politika - Vijesti
Pobjeda: Propao pokušaj suvlasnika Vijesti da „pomire“ Crnogorce i Srbe
01. maj 2012.

Većina crnogorskih intelektualaca koje je kontaktirala Pobjeda odbacili su inicijativu suvlasnika Vijesti  nazvanu „Deklaraciju o pomirenju“ u kojoj se traži da srpski jezik bude službeni, da bude uvedena „narodna“ zastava i da budu uklonjene posljednje dvije strofe himne. Dio intelektalaca kaže da ih  ti mediji- nijesu ni konsultovali oko tog pitanja.

ustav Suvlasnici Vijesti, istoimene televizije, internet portala i radio-stanice, i Monitora pozvali su proteklih dana više intelektualaca i javnih ličnosti crnogorske nacionalnosti da podrže ideju te grupe da Srbi ne budu manjina u Crnoj Gori, da srpski jezik bude proglašen službenim, da bude uvedena „narodna zastava“ trobojka (crvena, plavetna, bijela) i da budu „uklonjene“ posljednje dvije strofe himne, a umjesto njih „dopisana“ nova strofa, piše Pobjeda.

 

Inicijatori dokumenta, koji je mahom odbačen od strane većine onih kojima je poslat, navode da smatraju da je usvajanje njihovih predloga ključno za „prevazilaženje podjela koje su najveća prepreka na putu demokratske integracije crnogorskog društva i ekonomskog razvoja naše države“.

- Svjesni svog ograničenog dometa u institucionalnoj ravni, nudimo svim paralamentarnim strankama da prihvate ovu Deklaraciju – navodi se između ostalog u dokumentu nazvanom „Deklaracija o pomirenju“.

Predlozi inicijatora glase (prenijeto u cijelosti):

 • Polazeći od ravnopravnosti građana i naroda, uzimajući u obzir da Srbi u Crnoj Gori čine više od 15% populacije, dopuniti član 79. Ustava tako da se otkloni mogućnost da Srbi u Crnoj Gori budu prepoznati i tretirani kao nacionalna manjina.
 • Uvažavajući činjenicu da Ustav crnogorskom jeziku daje status službenog jezika, a prihvatajući specifičnost našeg istorijskog i kulturnog nasljeđa, dati status službenog jezika i srpskom jeziku ijekavskog izgovora.
 • Zastavu trobojku (crvena, plavetna, bijela) uvesti u upotrebu kao istorijsku zastavu koja se može koristiti na narodnim svečanostima. Istovremeno od svih političkih partija i organizacija tražimo a građanima preporučujemo da trajno uvaže obje zastave, državnu i istorijsku, kao znak svjesne volje za prevazilaženjem dosadašnjih podjela i obnavljanjem cjelovitosti građanskog života.
 • Saglasno Zakonu o himni, izvršiti izmjenu teksta himne; posljednje dvije strofe ukloniti, uz obavezu da se na adekvatan način dopiše strofa ili stih koji bi nesumnjivo ukazivao na vječnost i državnu trajnost Crne Gore.

Uz „Deklaraciju“ je poslat na više adresa još jedan dokument – datoteka nazvana „Potpisnici Deklaracije koji se iskazuju kao Crnogorci“. U tom dokumentu navedeno je 27 imena. Pored– Miodraga Perovića, Željka Ivanovića i Milke Tadić - Mijović, navedeno je više stalnih saradnika i kolumnista tih medija među kojima su imena: Milana Popovića, Filipa Kovačevića, Zorana Živkovića, Božene Jelušić, Blagoja Grahovca i Miodraga Lekića. Među ličnostima čija su imena navedena u dokumentu su još: Žarko Rakčević, Svetozar Jovićević, Balša Brković, Boško Odalović, Stevan Koprivica, Tatjana Bečanović, Žarko Đurović, Željko Sošić, Ljubiša Krgović, Momir Marković, Petar Vukoslavčević, Živko Andrijašević, Bato Đurović, Boris Kraljević, Boško Odalović, Dragan Radulović, Marinko Vorgić i Željko Sošić.

Pobjeda je kontaktirala više ličnosti čija su imena navedena na spisku. Više ih je reklo da nijesu konsultovani i da ne podržavaju inicijativu koju je pokrenula ta medijska kuća.

Željko Sošić, režiser – Potpisao sam deklaraciju o pomirenju. Za ostala pitanja, ako vas interesuje, obratite mi se mejlom, pa ću da razmotrim.

Prof. dr Živko Andrijašević, profesor Univerziteta Crne Gore – Dobio sam taj papir na kojem je bilo i moje ime. Nijesam potpisao.

Prof. dr Svetozar Jovićević, profesor Univerziteta Crne Gore.

Prenosimo razgovor novinara i profesora Jovićevića:

- Profesore, da li ste potpisali deklaraciju o pomirenju?

- Naslućujem o čemu se radi, ali ne, nijesam dobio.

- Evo, pročitaću vam.

- Znao sam da se nešto oko toga razgovara, ali ništa nijesam dobio niti potpisao. Pravo da Vam kažem, zaokupljen sam sobom i svojom porodicom.

- Biste li potpisali ovu deklaraciju da ste je dobili? Vi ste na spisku pod brojem dva. Prvi je prof. dr Miodrag Perović, a onda Vi.

- Nemojte me sad navodit da kažem što bih, što ne bih. Najvjerovatnije ne bih. Odustao sam davno od bilo kakvih potpisivanja, osim što ja sam napišem.

- U redu, samo pitam.

- Važi, važi…

Božena Jelušić, profesorica crnogorskog jezika i književnosti – Nemam komentar. Molim Vas samo to stavite, to je moj odgovor. Voljela bih da se moje ime ne koristi u ovoj priči. Poznata mi je deklaracija, ali ja nijesam potpisnica.

Dragan Radulović, književnik - Šuplja priča: Književnik Dragan Radulović kaže da je upoznat sa sadržajem teksta deklaracije o pomirenju, ali da nije potpisnik tog dokumenta.

- Unaprijed su napisali imena ljudi koji su potpisnici. Među njima i moje. Tek onda su mi dali da to pogledam. Pogledao sam tekst. Mahom, šuplja priča. Rekao sam da je to meni neprihvatljivo i da ja ne želim da to potpišem. Kazao sam, brišite moje ime – rekao  je za Pobjedu Dragan Radulović.

Boško Odalović, slikar - Ne bih to potpisao ni pod koju cijenu: Slikar Boško Odalović vidno je iznenađen podatkom da je jedan od inicijatora deklaracije o pomirenju.

- Ludost i budalaština. Niti sam što potpisivao, niti sam što pokretao na tu temu. Ko god da je to uradio, uradio je pogrešnu stvar. Pri čistoj pameti, a vjerujte da me pamet dobro služi, tako nešto ne bih potpisao ni po koju cijenu. Nijesam lud čovjek i znam šta radim. Ako imaju moj potpis, do njega su došli na prevaru. Čitavo veče razmišljam otkud sad to. Nemam veze sa tom pričom. To svi moraju znati – kazao je Odalović.

sreten_perovicSreten Perović, književnik - Ustav se mijenja na referendumu:- Nijesam uopšte iznenađen zahtjevima, jer to su isti zahtjevi koji srpska strana godinama ponavlja. To me, lično, ne tangira uopšte, jer svako ima pravo da postavlja pitanja i ispostavlja zahtjeve, ali nema pravo da mijenja Ustav. Najviši pravni akt u državi mijenja se na referendumu, po utvrđenoj zakonskoj proceduri, a ne nikakvim kompromisima.

- Narodna zastava – to su gluposti. Narodna je zastava ona koja je državna. Naravno, sprskom narodu treba omogućiti da koriste zastavu matične države, ali to po zakonu treba da bude uz crnogorsku zastavu. Njihov argument za uvođenje takozvane narodne zastave je da je to narodna zastava. O kom narodu govore zagovornici ove ideje? Jesu li to Albanci, Muslimani, Bošnjaci, Crnogorci…

Dakle, ovo su zahtjevi koji se posljednjih 20 godina ponavljaju milion puta. Oni koji smatraju da je Srbija njihova domovina imaju pravo na zastavu sa srpskim obilježjem. To je jedno, a potpuno je drugo zahtjev za uvođenje narodne zastave. Jer, to bi bilo vraćanje na doba kralja Nikole koji je koketirao sa dvije zastave, sa Srbijom, što je dovelo do propasti Crne Gore, kao i njegove lično – kazao je pjesnik i akademik Sreten Perović u neformalnom razgovoru sa novinarom Pobjede.

Milorad Popović, književnik -  Sa promjenom korita rado mijenjaju i barjake: Takozvanu deklaraciju o pomirenju Crne Gore primjerenije je nazvati deklaracija o razgradnji Crne Gore, to jest o njenom dodatnom cijepanju po nacionalnim i etničkim šavovima – kaže književnik Milorad Popović.

mijoDa je ova inicijativa u suprotnosti sa temeljnim principima Ustava Crne Gore, multinacionalnog i građanskog bića našeg društva, te da je diskriminirajuća prema nacionalnim Crnogorcima koji čine relativnu većinu u Crnoj Gori, Popović dokazuje na dva primjera.

- Njegoš kaže da nema kapa za dvije glave. Odista, nema u svijetu suverene države koja ima dvije zastave, dva grba ili dvije himne. Uvođenjem „istorijske“ ili „narodne“ zastave, uz postojeću državnu zastavu, izričito bi se priznala neodrživost Crne Gore kao multikulturalne i građanske države, jer državna zastava objedinjuje sve nacionalne, kulturne, jezičke i rasne razlike jednog društva. Koliko smo vidjeli Afroamerikanaca ili tamnoputih Francuza koji izgaraju pod zastavama onih koji su kolonizovali njihove pretke. Svaka državna zastava simboliše jedinstvo etničkih i kulturnih razlika. Ako bi bila usvojena ova stupidna inicijativa, Crna Gora bi bila jedinstvena po tome što bi se za njene sportske reprezentacije navijalo sa dvije zastave. U političkom kontekstu to bi izazvalo rat zastavama. Crvena bi personalizovala crnogorsku, a trobojka srpsku nacionalnost. U tom slučaju, čim sadašnja državna zastava ne bi nedvosmisleno personifikovala državnu i  građansku suštinu Crne Gore, Bošnjaci, Albanci sa pravom bi insistirali da se ozvaniče i njihovi istorijski narodni barjaci. Nastavak priče već znamo iz primjera BiH i Makedonije – ističe Popović.

On naglašava da deklaracija nije motivisana samo etničkim i religijskim predrasudama prema manjinskim nacionalnim  zajednicama, već je prvenstveno koncipirana sa pozicija velikosrpskog nacionalizma u odnosu na građanska i kulturna prava nacionalnih Crnogoraca.

To svjedoči činjenica što uz pitanje jezika, himne i zastave, inicijatori deklaracije nijesu tretirali pitanje autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve koja je bila jedan od glavnih nosilaca naše istorijske i kulturne tradicije, državnog i nacionalnog dostojanstva. Na ovakvo piskaranje dojučerašnjih Miloševićevih ambasadora i bivših  indipendentista koji sa promjenom korita rado mijenjaju i barjake ne bi trebalo obraćati naročitu pozornost kad to ne bi bio dio široke kampanje koordinirane iz beogradskih centara moći koji se ne mogu pomiriti sa tim da Crna Gora ima svoje legitimne inrerese koji nijesu uvijek identični sa velikosrpskom politikom – izričit  je Popović.

todorAkademik Rajko Todorović, slikar - Podmukli nasrtaj na dostojanstvo: Godine 2006. bio je demokratski referendum, sjajna prilika  za vraćanje Crne Gore samoj sebi, njenom unutrašnjem miru i prosperitetu. Nažalost, velikosrpske grupacije u Crnoj Gori nijesu prihvatile Crnu Goru kao svoju jedinu domovinu, već su nastavili da tancuju po beogradskoj muzici trudeći se svim silama da ponište i obesmisle referendum i Crnu Goru kao državu. Za njih je Crna Gora samo državna kasa koju treba stalno i nemilosrdno prazniti.

Niko normalan nije protiv pomirenja, a ova deklaracija je samo još jedan podmukli nasrtaj na dostojanstvo i identitet Crne Gore i Crnogoraca, odnosno jeftini politikantski pamflet, koji je samo uvod u nove zahtjeve, u nove podjele, u novi koflikt. Šta je konačni cilj ove deklaracije ili budućih – poništenje Člana 1 Ustava Crne Gore, odnosno poništenje Crne Gore kao građanske države! Dakle, deklaracija je samo jeftina politikantska papazjanija i uvod u nove i veće podjele – kaže za Pobjedu Rajko Todorović Todor.

Jevrem Brković, književnik - Podržavam Đukanovića: Ta deklaracija za koju me pitate samo je potvrda da se i dalje negira crnogorska država, crnogorski narod, crnogorska nacija i kultura.

Potpuno podržavam gospodina (Mila) Đukanovića, koji je nedavno u jednom televizijskom intervjuu ocijenio to sve kao neprestane napore Beograda i nemirenje sa postojanjem Crne Gore, crnogorske države i samostalnosti.

vesovicMarko Vešović, književnik - Besprizorno skretanje pažnje: Ispod deklaracije o pomirenju nadžidžano je 27 imena, ali većina potpisnika je rekla da taj tekst nije potpisala i da neće. Stoga, dok se ta stvar sasvim ne razbistri, jedino je sigurno: taj tekst potpisali su Miodrag Perović, zvani Miško Kesedžija, Željko Ivanović, zvani Goveče Sa Kršenicom, Milan Popović, zvani Avetinja, Miodrag Lekić, zvani Ćaki, zvani Lepi Cane, zvani Bob Dilan, Blagoje Grahovac, zvani Raspadenica, Balša Brković, zvani Mali Ješo, Filip Kovačević, zvani Garov, i Milka Tadić-Mijović-Kilomudić. Evo ukratko šta mislim o ovoj drljotini.

Marka Darinkina ne treba niko da miri sa Srbima, jer se sa njima nikad nije ni svađao, a sa četnicima, koji će ostati moji doživotni dušmani, ne samo da me ne bi mogao ni Savaot pomiriti, nego, kad bi mene i njih u jedan lonac svarili, ne bi nam se čorbe smiješale.

Mislim da se Miško Reketaš potrudio da smisli nešto što će biti dovoljno BESPRIZORNO da odvuče pažnju javnosti od naše nedavno izišle knjige „Miško Kesedžija i njegove bize“ u kojoj smo im jebali oca plus đeda plus prađeda plus šukunđeda plus navrnđeda plus kurđela plus askurđela plus sukrodova plus kurlebala – eto kako je i zašto nastala deklaracija o pomirenju koja je očito inspirirana Kesedžijinim sastankom sa Andrijom Mandićem, kako je to 17. marta javio Radio Antena M, a prenio portal Analitika. Nema nikakve sumnje da je njihov sastanak bio potreban, čak i neizbježan, jer su u moračkog mafijaša i u Andriju Mandića uprte oči svih četnika sveta u očekivanju da demokratizuju i evropeizuju Crnu Goru. (Pobjeda)

Komentari (90)
 • Mitar
  Lijepi Bože te vi ne basta, ne bi nijedan Srbin ostao u ovom državnom provizorijumu. Zato bi bilo najbolje da se od Kufina do Igala napravi jedan kanton jer se mi Primorci po svemu razlikujemo od vas Crnogoraca.
 • Салваторе Тото Скилачи
  Заиста, код вас је Црногорац могао да се обрете само као печалбар или пљачкаш.

  Сад треба да се идентификујете са њима... страшно.
 • M'nacionalni
  Ma i od Srba!!!!! Mitreeeee. Boka je MULTINACIONALNA ..... nekulturni. Bastanje "bastaduru" to vam je jedino što još očekujete pametnjakoviću jer nemate više nikakvih aduta i bajki da trujete narod. Istina!!!!!! Mitreee je isplivala na površinu i ako ste uprli svu mašineriju laži protivu Crne Gore, što reče jednom davno jedan od VELIKANA I HEROJA CRNE GORE Vojvoda GAVRO VUKOVIC; Crna Gora je stara vjekovna država i nikako ne smije da bude dio Srbije,,,,
  i nastavi,,,,,,,,PREVARI ME SRPSKA PROPAGANDA MAŠINA,
  "Vojvoda Gavro Vukovic/ministar inostranih dijela/ - Dokumentarna emisija RTCG-a [serija 2] 3 od 3"

  Vidiš za nas je to posljednja varijanta a ne da li ili ne basta i samo u slučaju odbrane.
 • Potomak
  Gavro Vukovic,moj predak,je bio Srbin! I svako ko tvrdi suprotno je sm... koji kleveta mrtvoga covjeka
 • M'nacionalni  - Potomak
  Da si potomak pročita bi dobro što napisah sokole, i ne bi se podpisiva nikom. Uzmi knjigu u ruke pa pročitaj što je VELIKI Vojvoda GOVORIO O DRŽAVI CG-i, i što reče kad je Srpska vojska amnestirala Crnu Goru, palilila i ubijala narod po Crnoj Gori. Citiram:: I JA SAM DIGA BIJELI karton, ali ne za ovo zlo koje zadesi Crnu Goru i nastavio je PREVARI ME SRPSKA PROPAGANDNA MAŠINA.
  Niko ovđe nije kleveta VELIKANA nego čini mi se da su tvoje namjere drukčije.
  Pseti ove stranice, valjalo bi ti, g. Potomak
  "Vojvoda Gavro Vukovic/ministar inostranih dijela/ - Dokumentarna emisija RTCG-a [serija 2] 3 od 3"


 • Potomak
  Gavro je Crnu Goru i Srbiju, u svojim memoarima, na 131.strani drugog toma,nazvao "srpskim drzavama".Bas me zanima sto pise u toj knjizi...
 • danilo stojanovic
  @ Mitar. A ko je vas ovlastio da govorite u ime svih "Primoraca"?

  Sudeci po ovoj izjavi, vi se po svemu razlikujete od pametnog covjeka?

  P.S. Sto se tice incijative grupe oko Vijesti i Monitora - pa bilo je vrijeme da "'izadju iz (veljesrbijanskog) ormana" (izraz za pripadnike gej populacije kada se odluce da objave svoju pripadnost).
  Dosta su nas zamajavali sa njihovom "demokratijom". Nadam se da, od ovog trenutka, vise nece isticati svoje "'crnogorstvo", a jos manje svoju - "demokraticnost".
 • abu khabir muavija
  Poštovani Danilo! Veoma umjesan stav.Ni meni više nije jasno ko više u ime koga barjači po Crnoj Gori.Jedan brat i otac Crnogorci a drugi Srbin upaljen kao kutnjak.I šta je interesantno, za sve pokatoličene uglednike u Boki koji su uglavnom sa Njeguša ili odnekle drugo iz Crne Gore (kao bl. Ozana iz Pipera) se kaže Hrvati.A za sve pravoslavne se kaže Srbi,kao da se primorje od Sutorine pa do
  Ulcinja nije naseljavalo iz Crne Gore nego su svi 1000 godina tu autohtoni Srbi još od Vizantijske gospode Komnena.I sad ovi pametnjakovići iz Vijesti kao zovu naše intelektualce da se mire i potpišu nešto a sa druge strane su strašni intelektualci Vojvoda Mandić,Bulatović i slični.Sve je ovo već viđeno,čak je i Amfi proradio da mu dio Srpske slave ne umakne.A Vijesti bi i sa crnim đavolom i protiv Crne Gore samo da Đukanoviću dođu glave i ustoliče crnogorsku verziju Tuđmana krivoustog(Miška Kesedžiju).Nema šanse.
 • dario
  Vazda smo se zvali Crnogorci i Primorci, Boka je bez ikakvog referenduma usla u CG. Ali ne brinite kad budemo izlazili necemo bez referenduma :)
 • Nero Wolf
  Stav Sretena Perovića je odličan. Što se tiče himne tu ne treba biti krut jer ovaj prijedlog gore nije loš - himna je zaista predugačka i nije loše da se skrati sa 4, na 2 ili 3 strofe, ali pod uslovom da zadnji stih obavezno glasi "Da je vječna Crna Gora". Ništa sa ovim ne bi izgubili, a dobili bi to da se priča oko himne zauvjek zatvori.
 • Londra
  Niko u ovoj GRAĐANSKOJ državi nije manjina, to su samo njihove Veliko Srpske priče da se pomuti i još više raspoluti narod CG-e.

  Tek kada bi se PRIHVATILI zahtjevi takozvane Srpske Opozicije u CG-i onda bi nastao haos i nacionalna netrpeljivost jer građani drugih nacija automacki postaju NACIONALNA MANJINA. Možemo slobodno reći njima Srpskoj Opoziciji haos i netrpeljivost odgovara jer i tako ne priznaju CG-u kao njihovu domovinu.
  Pozdrav M.T.J.
 • Секула  - ЗНАЧИ ЗАТО СУ ПОСКУПИЛИ 20 ЦЕНТИ?
  "uz obavezu da se na adekvatan način dopiše strofa ili stih koji bi nesumnjivo ukazivao na vječnost i državnu trajnost Crne Gore"

  Ој свијетла мајска зоро,
  нек си вјечна и државно трајна Црна Горо,
  синови смо твог стијења,
  и чувари твог ПОШТЕЊА...

  Ето тако изгледа кад се Миодраг Перовић бори за права Срба. Људима из најугледнијих братстава ће да дозволе да не буду национална мањина. У преводу, укинуће им могућност да узимају пола милиона из буџета по основу националног савјета. За "историјску заставу" ће нам увести тробојку под којом су зеленаши дигли буну против уједињења 1918. Каква ширина, какав помиритељски дух. Још од Милета Будака на овакву наклоност нисмо наилазили.
 • Салваторе Тото Скилачи
  Дугују нам још 22% радних мјеста у државној управи, јавним предузећима, пара-државним институцијама, правосуђу и судству.

  Зато се и једни и други ритају, јер ово не могу ни једни ни други да преживе.

  Одеавно говорим да су смијешни и Перовићеви и Ђукановићеви Црногорци.

  Само не ваља што је већина Срба несвјесна свог потенцијала.
 • praunuk
  Taj dug je dug i predug.Tarži ga neđe drugo.
 • Miśut
  U Crnu Goru slabo ima Srba (uglavnome ovi dobjegli "trbuhom za kruhom"), ali se od Crba živjet ne može...
 • Nero Wolf
  "Istorijska zastava" - što je sad to? Kakva glupost! Pa istorijska zastava je i trobojka sa petokrakom, istorijska je i bijela zastava sa crvenim krstom, i crvena zastava sa bijelim krstom, i trobojka sa inicijalima knjaza Nikole i krunom itd.
  Hoćemo li ih sve proglasiti službenima, pa na državnim institucijama istaći jedno 10 katarišta sa deset "istorijskih" zastava? Sve ove zastave su istorijske jer pripadaju našoj istoriji, a ne našoj sadašnjosti - pa samo im ime to kaže!
  Šta će čovjek sve pročitat :-)
 • Beljo
  A bravo Marko Darinkin svaka ti je na mjesto ali si im nadimke dao usta ti se pozlatila
 • Салваторе Тото Скилачи
  ..или додати херцеговачки напјев: Црна Горо, ................

  Добар, а?
 • Салваторе Тото Скилачи
  Староподгоричко-зетска варијанта: Црна Горо, у тебе се ....
 • Anonimus
  Najbolje dodati i neku TURSKU zastavu jer je im to bila za dobar dio CG vijekovima ISTORIJSKA ZASTAVA
 • Салваторе Тото Скилачи
  Зашто ми нисте раније рекли за овог Вешовића!?
  Човјек је апсолутни хит.
  Нема га у овој најави са Букс оф књиге и Џонијем Хоџићем?

  Какви су то ...., то би норвешки буиџет посисало, а не ваш, ако га још имате...
 • Duklja-Zeta-Crna Gora  - Naravno da ovako nebulozni prijedlozi ne mogu da p
  Slažem se sa gospodinom Sretenom Perovićem i dodajem - Istorijske zastave su Krstaš Barjak i Alaj Barjak, trobojka koju oni traže nije nikad trebala da bude državna zastava nego samo i isključivo mornarička, i ne može nikako da bude "narodna zastava", jer je niko od etničkih Crnogoraca ne smatra našom zastavom (opravdano). Ta zastava je produkt političkih zabluda Petrovića, prije svega Njegoša, Danila i Nikole.
  Oriđinalna Crnogorska trobojka je ona Sv Petra Cetinjskog koja je imala različit raspored boja od ove posrbljene verzije. Naime, bila je: plavetno-bijelo-crvena. Himna je naša i nema niko pravo da je mjenja, naročito ne ova nelojalna i neprijateljski raspoložena manjina koja radi u interesu Srbije i njihovih velikosrbskih, asimilatorskih aspiracija. Ovi lažni Crnogorci koji su potpisali tu tzv "deklaraciju", su očito plaćenici Beograda, takvih izdajica smo imali mnogo tokom istorije i to je žalosno.
 • Maniti se deklarisali!
  Ovi potpisnici, ove srboklaracije ipak ne mrze samo Mila! Sve mišljah da se oko toga vrti,ponajviše!

  Kad ono mrze Crnu Goru i sve njeno!
  Bogami su se neki od njih dugo izuvali!? Komleksi su to razni!.... roba!
  E,Baš nećete rovarit i razgrađivat više!
  Mi Crnogorci nijesmo u svađi, a vase dualizme sačuvajte za "šrinka" i njegov "kauč"!Opasna je to .....!
  Nemojte nas mirit Vi, da Ve zamolim! Dako se snađemo i bez te vaše protekcije!

  NEK JE VJEČNA CRNA GORA!
 • Boban Bg
  Čini mi se da su i ovi ćiriličari shvatili da je priča o promjeni simbola postala obična sprdnja.
 • Ћириличар
  Ниси схватио, "држава" под именом Црна Гора,за мене је спрдња, непрестална...Спрдати се са Вама, Вашим моралним, историјским и културним вриједностима.Увијек и без престанка, нон-стоп Боби.
 • Miśut
  Ako i za koga važi ona stara crnogorska:
  "śedi druga pored puta
  i svakom se ruga
  a njoj svak!"
  važi za vas, Crbe!
 • Jole Drinjak,penziner Prčanj  - Pričam naški-pišem naški-a ništa ne razumijem?!
  Pričam naški-pišem naški i opet ništa ne razumijem. Jedino što razumijem i vidim, pored duplih istih crkava-vjera-jezika/nema kosti-a lomi kosti/, akademija, i svega što su narodu duplirali ka đeci lutke, imaćemo i duple zastave, višeslojne jezike-jezičine da se manje razumijemo-bolje brljamo-a što ima preko 100 hiljada naroda koji su ispod praga siromaštva-nikome ništa ,kada se tiče vlastele-a narodu što je i zamiritao?! U svemu je jedno tačno-da opozicija misli da je pametnija od pozicije! Nije joj ni teško biti?!Ali od pameti se ne živi nego od podkradanja svojega rođenoga naroda. E, to opozicija ne radi ne što ne umije-nego što nije na mjesto! Ali ovi svi imaju zajedničko boga se ne plaše-a ljudi se ne stide-jer nemaju ...... kojega su zamijenili sa sopstvenom bliz.....-zarad vlasti i još ponečega. Uživajte u navijanju za gorega od sebe -moji dobri komentatori?!
 • Labud
  Od kad je prase rep iskrivilo
  i glavom simbol narodu nebeskom bio-nije u veće korit zabroždio nego ovo što je od CANU napravilo.
 • Секула  - ГДЈЕ СЕ ИЗГУБИ АНТИФАШИЗАМ?
  Заставу коју предлажу опозиционе партије, за вријеме другог свјетског рата, на реверима су носили припадници Ловћенске бригаде Крста Поповића. Под том заставом су по Цетињу вјешани партизански омладинци. Мене од опозиционих партија више ништа не може изненадити. Само ми није јасно како не реагује СУБНОР или бар Јоле Дрињак.

  Господо из опозиције, народна застава није мјера компромиса. Мјера компромиса је да актуелна државна застава, застава "побједничког" референдумског блока, оде на сметлиште историје. Коју ћете након тога изабрати, заиста ме није брига. Може и она са данашњег Драшковог текста, црвено-бијело-црвена са листом канабиса на средини. А из химне избацити само задњи стих јер лоше утиче на омладину која стасава и која ће донијети неке важне политичке одлуке.
 • Milan
  Svi sagovornici su dali dobre komentare na inicijativu "poznatih demokrata i boraca za pravdu i istinu.". Nekadasnji borci za CG su promijenili tabor, lijepo je rekao g. Popovic: Sa koritom mijenjaju i barjake.
 • Секула
  А баш сте нас зезнули са овим стихом - да је вјечна Црна Гора, морам то да вам признам. Пожелимо једног дана да Црну Гору припојимо Србији кад оно - химна нам не дозвољава. Не дајте тај стих, ако га не одбраните - оде кућа.

  Инсистирање на једном стиху химне, какав год био и ко га год написао, на прави начин одсликава степен фашизације појединих сегмената друштва. Неко ће ово протумачити као тешку ријеч али проучите Мусолинијеву Италију, њене вриједности и тотеме па ћете разумјети.
 • Miśut
  Plitkouman plitko gleda. Nije problem jedan stih, već je problem vaša namjera. Kako stih simboliše trajanje Crne Gore, tako i naša "odbrana" toga stiha simboliše našu odlučnost da i dalje održimo slobodnu i nezavisnu Crnu Goru. Negda su na nju kidisali Vizanti, Bugari, Srbi, pa Turci, Mleci, Austrijanci, Francuzi, Talijani, Njemci, danas to čine opet Srbi (ovi put lažni), a Crna Gora opet slobodna, nezavisna, ponosna. Svi spomenuti jači su od Srba, pa ne mogoše ništa našoj državi, a vi umislili da ste sila. Jad i žalost.
 • Bounty  - Lijepo je biti Sbin
  Lijepo je danas biti Srbin u Crnoj Gori. Svi hoće da grade demokratiju i građansku državu ali bez tebe. Kako su samo neprincipijelni i jadni. I zato, eto baš zato Srbi iz Crne Gore - kako reče komentator Bobo- kupe igračke i neće više da se igraju. Navijamo za Srbiju i to bez i jedne jedine trunčice griže savjesti. Kako? Zašto?
  Ne pada vajnim intelektualcima, ni u snu, ni "pri zdravoj pameti", na pamet da potpišu deklaraciju u kojoj je većinski jezik GRAĐANA CRNE GORE istovremeno i SLUŽBENI JEZIK GRAĐANSKE DRŽAVE CRNE GORE. Pa braćo nijesmo u istoj priči- pri mojoj "ZDRAVOJ PAMETI".
  Prvobitna varijanta himne "Oj junaštva svijetla zoro" sadrži stihove "Jedina si za slobodu ti ostala SRPSKOM rodu". Ali to ne može proći-jer je davno napisano. A može proći bitka kod Tuđemila prije 1000 godina! Zato Srbi iz Crne Gore navijaju za Srbiju pa dok se neko ne umori.
 • Anonimus
  Navijac, samo izvoli i navijaj i dalje. U ovoj zemlji ima 28.99% Srba, ali je SPC dominantna i ukljucena dobrano u politiku. Vecina medija sto iz Srbije sto domacih je (pro)srpska i naravno politizirana, u nastavnom predmetu je ime "srpski".

  Ako mislis da ce se zvanicni jezik zvati srpski, zastava biti trobojka i prekrajati himna sa mnogo crnogorskog patrotizma, a onda kroz par godina reci:"Pa ako je ovo srpska drzava, sto je ne bi ujedinili sa Srbijom" varas se. To smo probali nekoliko puta kroz istoriju i nije valjalo.

  Naravno ko ne moze da prihvati drzavu koja nije Srbija ili srbizirana ima dvije opcije:
  - Da ode u Srbiju
  - Da nastavi da navija za Srbiju iz CG

  Biraj. Obje nam odgovaraju
 • Bounty  - biram
  Malo si se zanio pa mi diktiraš opcije imeđu kojih ja treba da biram. Ne zanimaju me tvoje ponude, nego jednostavno izražavam svoje gađenje nad političkom tvorevinom koja se predstavlja kao građanska-a svu svoju priču gradi na "kontriranju Srbiji" i "asimilaciji domaćih Srba".
  Kao, mogli bi mi dati Srbima i onim koji govore srpskim (a to je pola Crne Gore!!!!) prava koja traže, ali šta je sa pravima "Krstaša" i "CPC" u Lovćencu???? A u Lovćencu i okolnim mjestima većina Crnogoraca govori srpskim i vjernici su SPC!!!
  E sad Anonimni, pošto njima, Crnogorcima u Srbiji, ne možeš da prosipaš svoju nacionalističku priču kao građansku, mene, građanina Crne Gore, šalješ u Srbiju!!?? Međutim, meni sasvim odgovara ( ne da mi odgovara, nego uživam) da budem ovdje gdje sam, i da navijam za Srbiju. Srbija je, inače - ako nijesi znao, do Tokija!!!!
 • Anonimus  - Kako funkcionise velikosrpska logika
  Srbija je u glavi napaljenih veljesrba dinaroida do Tokija, a uistinu ima trend smanjvanja kao Nokija.

  Nisam rekao da se moras seliti. Naprotiv. Ali druga opcija je da nastavis navijati za Srbiju iz suverene drzave Crne Gore, i da trazis da Srbija dodje kod tebe. Potpuno konzistentno sa veljesrpskom pamecu. Demokratske institucije kao sto su referendum ili Ustav ne priznaju. Obzirom na svoj samoproklamovani nebeski status traze da budu jednakiji medju jednakima i da 28.99% stanovnistva nametne svim ostalima svoje atribute.

  Da li shvatas da su se 5 republika i jedna pokrajina razbjezali od ove "pravde". Sad je ostalo pola Bosne i Crna Gora gdje se jos ne odustaje od mini verzije Velike Srbije?
 • Anonimus
  KO SE ZADNJI SMIJE NAJSLADJE SE SMIJE....VARAŠ SE CRNOGORČE JEDINI JE PROBLEM ŠTO VI NEMATE GDJE DA ODETE KAD OVO POSTANE SRPSKA ZEMLJA PONOVA PA JEDINO MOZETE OPET BITI SRBI ILI POĆ DO REFEREMDUMSKIH PRIJATELJA ALBANACA U SKADAR ALI IMAJTE NA UMU DA JE I TO SRPSKI GRAD....
 • Anonimus  - Mishko Prisrbica ocekuje dodatne milione od Srbije
  Mogli su odmah traziti da se Crna Gora ujedini sa Srbijom, pa bi se tako udovoljili Srbi, a Mishko bi inkasirao jos koji milion na transakciji.

  Kome jos nije jasno sta Mishko prisrbica radi. Rekonstruise Crnu Goru po Tadicevoj zelji. Otvorio je i zadnje karte.
 • vucina djurovic  - deklaracija o pomirenju
  Sad smo konacno svi nacisto sto se ovdje desava .VIJESTI ,svaka cast potpisnicima . Ja se ni sa kim nijesam svadjao ,neka me ne mire na Srpskoj platformi -sram i blam . Valjda krivci treba da se izvinu za 1918 godinu i nastavak iste politike u drugom svjetskom ratu u Crnoj Gori . Na tome treba napraviti platformu ,a ne na poslanicima koji hoce da iz parlamenta podju u penziju zaradjenu na nacionalizmu. Pitam Srbe iz Crne Gore ,mozete li izdejstvovati da u drzavi Srbiji narodna zastava bude ovaj nas crveni barjak ,jer i onako sve sto je u Srbiji na vlasti je iz Crne Gore .Ako to moze ja potpuno i trenutno mijenjam misljenje o Vama i smatram da ste spremni za civilizacijski iskorak , znate vec kakav .!Velika je sreca sto u Crnoj Gori ima dosta Srba koje treba respektovati i uvazavati i koji vole Crnu Goru.Ona nije samo crnogorska vec svih nas koji zivimo u njoj podjednako.
 • Anonimus  - Tradicionalni smisao za toleranciju i kompromise v
  Kakav je to kompromis ako neko kaze: "Morate ispuniti nase uslove inace cemo biti podjeljeni". To je ucjena, a ne kompromis.

  Posrbite ovu zemlju inace cemo biti podjeljeni?! Pa to zvuci kao (posredna) izjava Rista Radovica gdje savjetuje da svi postanemo Srbi i onda raskola nece biti.

  Kad jednom atributi ove zemlje budu onako kako (veliko)Srbi zahtjevaju, da li mislite da bi tu stali? Imamo 100-godisnje iskustva sa njihovim odnosom prema drzavnosti Crne Gore.
 • Anonimus
  Sto ne mogase demokratskim institucijama poput referenduma, Ustava, cetnici pokusavaju ucjenama. A motiv im je dobrobit ove zemlje, ko i uvijek.
 • Anti-lider  - Klasična ucjena
  Kome je potrebno otvarati oči da se tu radi o pokušaju rušenja Crne Gore kao građanske države. Prvo nijesu priznavali ni Crnu Goru ni Crnogorce, a sada ih navodno priznaju. Pošto je propao pokušaj utapanja Crne Gore u Veliku Srbiju, sada se polomiše da od nje naprave pravoslavnu nacionalnu državu Srba i Crnogoraca i Crnogorcima velikodušno nude srpske simbole i jezičku ali ne i vjersku ravnopravnost.
  Himna može da ima punu i skraćenu verziju. Zakonom urediti kada je obavezna puna verzija, u svim ostalim slučajevima na volju. Crnogorski simboli, zastava i himna nikoga ne vrijeđaju, naprotiv, afirmišu državu Crnu Goru, a oni ne vide sebe u takvoj. Tu je problem.
  Pošljednja dva stiha na referendum, pa neka narod bira između ta dva ili ova dva naredna:
  Nikad neće Crna Gora
  Bit' obala srpskog mora!
 • CRNOGORAC CRNOGORAC
  Neophodan je jaci angazman Crnogorskih intelektualaca na sve vece kidisanje Velikosrpskih(i ne samo njih) zulumcara na sve Crnogorsko.Ljekovita je svaka blagovremena argumentovana reakcija na lazi falsifikate glavnog remetilackog okupatorskog asimilatorskog faktora Karadjorcevskog instrumentarija ovakve Beogradske ekspoziture.Poguban je dosadasnji podanicki odnos sadasnjih vlastodrzaca i bacanje pod tepih i ne resavanje pitanja okupiranih Crnogorskih svjetinja Crnogorske Pravoslavne Crkve i ovakav šicardziski odnos prema Crnogorskim nacionalnim sinbolima .
 • Anonimus
  TI GOVORIŠ O CRNOGORSKIM INTELEKTUALCIMA ...PA ZAR TE SORTE IMA, PA TI STRUČNJACI IL SU ŠKOLE UČILI U BG IL U ZG...OVDJE SU JEDINO NAUČILI ZA OVCAMA KAMENA SA RAMENA...HAHAHA INTELEKTUALNA CRNOGORSKA ELITA ...VEŠOVIĆ..POPOVIĆ..ADZIĆ...HAHAHA MOZAK NA MOZAK....
 • Miśut
  Ti nijesi očito niđe škole učio, pa i ne znaš što je to intelektualac. Nije važno đe si i koje škole svršio, već što si (i u životu) naučio i kako to znanje društveno angažuješ. Ako se tebe neznavenu ne sviđa ono što oni zbore, veće su šanse da si ti čoban, no da oni nijesu intelektualci.
 • Ljubomir I. Bajkovic  - SRAM VAS BILO!
  Sram vas bilo vajni novinari i jos vajniji profesore. Zar i na podjelama treba da se zaradi?
  O nasoj opoziciji necu ni usta da sporkam...
  A Vladi preporucujem, da se malo oslobodi ciste politike i da se okrene radu, a da bi se radilo ne moze to samo izborom tz. Strateskih partnera vec projektima, koji za ovako malo zemlju mogu da se urade i za nekoliko mjeseci pa onda rekonstruisati, mislim personalno i organizaciono ovu nasu ogromnu vladu i njene institucije, koje ne samo sto nista ne rade vec se njihove funkcije ukrastaju, preplicu i dolazi do onoga "s tate na mamu".
  Uporno cekam da nesto i kod nas kao u Hrvatskoj zapocne na novi nacin. Srecno im bilo.
 • sasa.r
  Definitivno smatram da treba da se dogovorimo sa Albancima i Muslimanima zato sto su njihovi glasovi najbitniji.Dukljani su minorni i nebitni.Nikada oni nebi imali ove simbole da im Muslimani,Albanci,Romi,Hrvati,Egipcani,Asaklije nijesu dali podrsku.Meni je jako smijesno kada se neki likovi kao Bobo itd javljaju u ime crnogorske zastave.Vi ste ljudi manjina u svom narodu(sam Krivokapic je rekao da smo mi domicilni i da nijesmo uvezeni iz Srbije-znaci imamo iste pretke) i da nemate Ramiza i Ferhata nikada nebi imali nista.Ovo kazem iz samo jednog razloga---prelako zaboravljate da je ovo najmanje drzava Dukljana Crnogoraca i da je oni nicim nijesu zasluzili.Trenutni interes albanaca i Muslimana je da vas podrze,ali sto ce te sjutra kada odustanu od podrske.Onda cete sami morati braniti VASE simbole a vas je malo, premalo...sitna ste vi ribica u moru plavom!
 • Anonimus
  Kome to duguju Toto Skilici??? Aj ne bulazni zivota ti tebe ni kuci ne glasaju...
 • Nero Wolf
  Ja ne znam čemu ova ovolika priča o nacionalnim manjinama? Jesu li Srbi nacija? Jesu. Jesu li većina u Crnoj Gori? Nisu - manjina su. Znači oni su nacionalna manjina. I ne samo što su Srbi nacionalna manjina, već smo to i mi Crnogorci u Crnoj Gori - nismo većina. Baš kao što su to i Bošnjaci, Albanci, Hrvati itd.
  Pa čija je Crna Gora država? Pa svih nas zajedno - ona je država svakog njenog državljanina bez obzira na naciju.
  To što mnogi u Crnoj Gori zbog nekog komleksa ne žele stvari da nazivaju pravim imenom i ne žele da ih iko naziva nacionalnom manjinom treba uvažiti. Ko hoće da sebe nazove nacionalnom manjinom redu. Ko to ne želi - isto u redu. Jer našoj državi Crnoj Gori i ne treba da bude prioritet da razgraničava ko je nacionalna manjina a ko većina - po njenom Ustavu svi njeni državljani treba da budu jednaki. Tačka.
 • Jole Drinjak,penzioner Prčanj  - S?????
  S???ko je bio i kako vam se zvao vrhovni komandant crnogorske vojske-čitaj četnika u Bosnu i Hrvatsku 1944/45 do pogibije u Austriji.Znam da je operativni komandant bio Pavle Đurišić?Nešto sam postao zaboravan-pomozi mi sa tvojom"istorijom"-u protivnom zavoljeću zadnju kiticu himne Crne Gore?! I za kraj-tvoji sunarodnici od takvije ka ti ne prave pitu-zašto?
 • Секула  - СТАРИ БОКЕЉ, КАТУНСКИХ МАНИРА И ГЕНА
  Јоле, том "врховном команданту" је гркљан пререзао подређени официр Милутин Јеловац. Чак и Павелића убија припадник исте војске. А шта су радили твоји партизани? Играли жмурке пет година по босанским шумама. На свијетло изашли тек кад је Црвена армија протјерала Њемце. Пих.

  Е па изем ти тај накарадни систем који почива на негативној кадровској селекцији. Растјерати и побити све што је ваљало а онда у државну службу запошљавај незналице и примитивце. Е златили се АБ револуционари, ако ништа друго, прочистили су државну службу од неспособњаковића.
 • Maxim  - Sve "zna" Kusovača
  Dobro ovi iz Pobjede znaju sve, a ne znaju ko je pokrao iz njihove firme 11 miliona eura
 • podgoricanin
  Pusti ih sasa.r. 70% pravoslavaca su protiv ovih fanatika. Mnogo smo jaki! A to njih boli!
 • Anonimus
  Ova grupa iz Vijesti napravila je blato u koje je sama upala. Htjeli bi sebi da olaksaju tako da jos nekoga uvuku u tu kaljugu. No, izgleda da malo vise svjetlosti pada na njihova nedjela.
 • stanko bubanja  - vijesti = v e s t i
  Nekadasnje novine VIJESTI, i sluzbeno postadose danasnje novine VESTI u Crnoj Gori,vasom deklaracijom o ujedinjenju Crne Gore i Srbije.Konacno ste procurili.Kako rece gospodin Perovic," Ustav se mijenja referendumom" .
  Vi ovu vasu DEKLARACIJU mozeti objesiti macku o rep.
 • HN
  Ajde ne lupaj da te zamolim. Da nismo isti ko srbijanci? Svakakvi jad se dovukao na promorije iz srbije, hercegovine i kosova... oni ti ne smeraju. Blize ti je vranje od Cetinja mozda? Promorije je uvijek bilo multi-nacionalno i to je bilo bogatstvo ovog predjela, sve dok nisu dosli nacionalisti i potrovali nas mrznjom.

  Drasko molim te objavi!
 • vido
  Kakvo pomirenje?Ko je to posvadjan u Crnoj Gori?U Crnu Goru kao u drugim drzavama zive gradjani koji postuju zakon i oni koi ga nepostuju.
  Ove druge zna se kako nazivamo.U pravnoj drzavi nepostovanje Ustava i zakona se kaznjava.Gospoda Ivanovic i Perovic,ja ih necu nazvati imenom 'koim ih naziva Gospodin Vesovic,nasli su zajednicki interes koi ih je ponovo zblizio sto govori o njihovom moralu,ako se zna koliko su" lijepih" rijeci rekli jedan drugome.Vjerovatno su dobili od nalogodavaca zadatak
  da uvjere Crnu Goru da je nepostovanje Ustava i Zakona tacka pomirenja
  Ukoliko Crna Gora prihvati ove ucjene po pitanju indetitetskih pitanja ne samo da se odrice suvereniteta vec gubi dostojanstvo.
 • Miśut
  Nema ništa džabe, Crbine. Sve se mora zaslužit.
  Kad demokratija bude obavezno vlast svijeh, a ne vlast većine možda i dobijete koje mjesto. Ali, toga nema niđe, pa ni u Crnu Goru. Ko voli svoju državu, ona će mu odgovorit na isti način.
 • Vojislav Rasovic  - ko je to posvadjan?
  U potpunosti se slazem sa uvazenim Akademikom Sretenom Perovicem
  visoko moralnim Crnogorcem !
 • Jole Drinjak,penzioner Prčanj  - S?????
  S???? ,možeš li se sititi,koliko si se puta na popisima izjašnjavao ka "srbin", a koliko puta "crnogorac" ili na treći i više načina,polazeći od istine da si ti i tvoji u pasnim vjekovima uvijek bili na "braniku domovine" u kooperaciji sa okupatorima?I drugo,ja te lipo molim da kažeš ime toga tvoga vrhovnika u Bosni i Hrvatskoj 1944/45godine.Bilo bi za istoriju vrlo značajno tvoje sazanje zar ne S???? U svemu je ipak dragocjeno-jopet za istoriju-što priznade da su se PARTIZANI do dolaska Rusa borili protiv okupatorskih slugu i požmirepa tvojih četnika! Uživaj S??? u nečemu što osta za navik na đubrištu istorije i te sve vaše bradonje zamotane crvima da ne vonjaju!!! Skoro zaboravih-kada su i đe tvoji "srbi" zaklali dr Antu Pavelića? Moji PARTIZANI su od dobrih čobana pravili preko noći loše činovnike ka tebe i tvoje pretke ,pa im vi u krv pretvoriste SFRJ i stotine hiljada đece,žena,staraca poklaste-samo u Srebrnici više hiljada-zar ne?!
 • Nezavisna BRda
  Sve dok se ne riješi srpsko pitanje u Crnoj Gori pomirenja nema.To je valjda svima jasno ko je dobronamjeran.Srpsko pitanje podrazumijeva elementarna ljudska prava,pavo na skolovanje na svom jeziku,pravo na zaposljavanje u drzavnim organima,pravo da i Srbin bude direktor ako zaslužuje i još mnogo toga.Niko ne traži od Srba reviziju referenduma već su Srbi prihvatili ralnost i niko ne pominje više referendum.Dakle,Crnogorci se boje nečeg pa pokušavaju silom da rade ono zbog čega su se i sami borili protiv toga,a to je negiranje i asimilacija.E neće moći i pored sve sile državnog aparata.
 • Салваторе Тото Скилачи
  Kако си то лијепо и осјећајно река, сузе си ми на очи нагна.
  Пази се да не испанеш.
 • cetinjanin  - malo srbi malo crnogorci
  Visoko intelektualna elita kvazi crnogorac i pomiritelja hoće da na mala vrata uvede opet velikosrpski projekat u crnu goru.znajući ljubav prema novcu vlasnika i suvalasnika tog medijskog giganta,vjerovatno,u jeku kampanje za izbore u srbiju,kada tamo svi imaju novca,pomenuti vlasnici medijskog giganta su za ovaj projekat uzeli malo gotovine u inače nikada dovoljno napunjene džepove.I ja volim novac,ali više svoju državu.Valjda ih je ta mržnja prema g.Djukanoviću toliko zaslijepila da su se udružili i sa veljesrpskom opcijom da im pomogne u tome......21.maj.2006.........nikada više velikosrpskog projekta u CG.....21.maj 2006.........
 • Brda  - Jole Drinjak,penzioner Prčanj - S?????
  Kad vec pominjete vase partizane,cudno zvuci to da nijednom nijesu napali na Jasenovac
 • Miśut
  E, a što su ga trebali napast? Ili ono ka Vukovar što napadoše?
 • Duklja-Zeta-Crna Gora  - Sale R opet mašta
  Sale bre, ako je ko u CG minoran, onda ste to vi posrbice (28%), jer mi Crnogorci smo najbrojniji narod u CG (45%) i na svakom popisu nas je sve više i više a vas je sve manje i manje...i ne trebaju nama Albanci, Bošnjaci ili Hrvati, mi i bez njih imamo relativnu većinu, a sa njima apsolutnu većinu ;)))))
 • sasa.r
  E tu sam te samo čekao,Dukljaninu!
  Na popisu je 43+2% zaokruzilo da govori srpski odnosno srpskohrvatski, dok je 36% ljudi zaokružilo crnogorski.Od tih 36% ljudi (uporedi podatke za Muslimane-Bosnjake, Hrvate i Albance), najmanje 6% nijesu Crnogorci.Znaci da Crnogoraca koji govore crnogorkim, i koji bastine tvoje ideje je maksimum 30%(naravno medju njima je veliki broj DPS-ovaca koji ce sjutra ponovo promjeniti curak).Na drugoj strani je 45% koji govore srpski(iskljucivo Crnogorci i Srbi)koji bastine moje ideje...SPC,jezik,trobojka!Znaci Dukljaninu odnos je 2/3 je na mojoj strani a 1/3 na tvojoj.Ovih 15% do 45% su Crnogorci koji se i dalje tako pisu iako imaju potpuno drugaciji stav o simbolima od tebe i manjine koje su nasle interes da postanu preko noci Crnogorci.Kada padne Milo , Crnogoraca kao sto si ti i vasi, ce biti maksimum 15% jer ce se ponovo svi DPS Crnogorci vratiti trobojci, srpskom jeziku itd.Nama su najveci problem Crnogorci srpskog porijekla koje vi prisvajate zbog ...
 • praunuk
  Ako si završio sa tim prebrojavanjima, da ti kažem:
  Rane koje vas bole ne liječe se lako. Virus etničkih čišćenja i genocidnih likvidacija nedužnih uvukao vam se pod kožu, pa svrbi do bola i ište kandže da po tuđoj koži do krvi zagrebete, pod istom onom zastavom što se vijorila u Srebrenici i na Ovčari i u Foči i u Višegradu.Takvu Crnu Goru vi sanjate, bez nesrba, je li?
 • Labud
  Znaš li 'sasa.r' ti svoj govor možeš zvati 'srpski' ja 'crnogorski' niko nam neće smetati a u ustav će se i dalje pisat 'Crnogorski Jezik'-dok se kvartet ne složi da jeziku daju jedno ime poput 'južnoslovenski i jugoslovenski'.A da u Crnu Goru i dođe da na popisu ima samo 659.000 Srba i 1 Crnogorac isto će Crna Gora nosit ime onih koji su je stvarali na temeljima Duklje i Zete-CRNOGORACA.A i muslimani i katolici i pravoslavni iz Crne Gore drukči će biti u posebnosti od onih i muslimana i katolika i pravoslavaca iz okolnih država.Nije istorija Crne Gore stvarana i pisana suzama vonjom znoja kao nova Srbija od Kosovskog boja-nego krvlju.A krv nije voda da se može pomest ili isparit-za to trbaju ćuskije i eksplozivi jer su joj temelji krvlju natopljeni do devete polumente.
  Ja ovo ne pišem radi tebe nego radi drugih da nebi došli u mizerni položaj-da mrze državu u kojoj se rađaju ili žive.
 • sasa.r
  Zašto onda ne digneš glas protiv dana vojske Crne Gore po bici na Tudjemilu,valjda se slažemo da je za nas starocrnogorce važniji Vučiji Do, Fundina,Krusi,Martinići,Piperi.
  Zašto se onda ne založiš za Alaj-krstaš- barjak koji je proslavio crnogorsko oružje bude naša narodna ili državna zastava.
  Ako ja mrzim Crnu Goru, kako mogu voljeti i diviti se junacima sa Vučijeg Dola,kako mogu onda voljeti slavni KRSTAŠ?!
 • Labud
  Moj 'čisti Srbine'
  da nije bilo Duklje-Zete ne bi bilo Crne Gore. A da nije bilo Tuđemila nebi bilo 'ni 'vučjih dolova' preko Carev Laza-Grahovca-Krusa i Martinića-Meduna i svih svakodnevnih pogibija do Velikog Vučjeg Dola. A barjakah (vidiš kako je kod Crnogoraca 'h' za množinu) toliko ima da je svakoji časan i zaslužan kao i 'bjelokoraci drške oputom učvršćene'. U stvari to ti je (i ne pravi se da neznaš) kao za ljucka bića-da nije bilo Adama i Eve ili 'Amebe' nebi smo postojali. A da nije bilo Zete ne bi bilo ni Raške i Srbije. A da nije bilo Crne Gore i Crnogoraca ko zna bi li bilo Srbije i Srba-možda ih bi okružne države i narodi raskupusili i u svoj bronǯin svarili. A to što su poslije maratonskog robovanje nastali neki nov-Srbi i bili na Vučjem Dolu njih nije poslala ni Srbija ni Hercegovina nego su ljudi samosvjesno došli da budu pod simbolima Orla i Lava i primaju medalje i položaje pod Barjakom Crnogorskim. Danas je dioba na Slobodarski-'oštri jatagan' i Sluganski-'puni ...
 • Labud
  PS:
  'sasa.r' ta tvoja ljubav je naopaka-voliš zastave kad vjetrom lepršaju a mrziš one koji ih drže i koji su ih uzdigli u visine.
 • Anonimus
  pa moral su vlasnici vesti opravdati onolike pare koje imje lepi boris poslao.
 • Anonimus
  ma kakvi crnogorci i kakvi bakrači...hahahaha kakva bosna kakvi bakrači....Dodik to lijepo kaže...u crnoj gori mtreba svoriti srpski entitet pod hitno od nje napraviti federaciju....
 • Miśut
  Genocidnu tvorevinu zv. republiku srbsku, pod hitno valja ukinut kako bi ljudi u Bosnu konačno mogli slobodno živjet. Time bismo i sa zapadne crnogorske granice najzad mogli skinut bodljikavu žicu. No, ukinut će se ta kvazirepublika sama izolacionizmom koji joj nameće Dodik.
 • cetinjanin  - profo moj profo
  U čem si oči uzeo moj profo,švercuješ potpisnike nazovi deklaracije pomirenja.možda si mislio da će kao uvijek aminovati oni koje staviš na listu....no reci mi dje su ti milka,milo,bose i ostala finansijska potpora i čuvari novca vašeg......koga varate više...dje se vi nadjoste da spašavate crnu goru...daj te pare od CKB,Profesorske zgrade,Monete,Duklje,Bazara,uložite u promjenu vlasti,kandidujte se.....a nećete,treba otvoriti budjelar,ne pamti se da ste nekome kafu platili.....mnogo ste nas naljutiti, vaše bivše akcionare,kome vjerovasmo,a sve uzeste za sebe....sve dolazi na naplatu ,pa će i toZato,DOSTA JE I VAS ,.......PREVIŠE::::::::::::VRATITE PARE OTETE OD NAS
 • Anonimus  - SRBIJA ,DRHTE MNOGI KAD ČUJU TU REČ
  KAKO SU SE SRBI U CRNOJ GORI POCRNOGORČILI,,,,, GOVORE POPISI ALI JE OPET OSTALO DOVOLJNO SRBA DA KAZU DA JE OVO SRPSKA ZEMLJA, SRPSKI ZBORI VIŠE OD POLA...PROMIJENJENA NACIJA ALI NE I JEZIK...ZATIM U MIRAŠA VJERUJE 0,1 ODSTO , TO GOVORI DA JE OVA DANAŠNJA CRNA GORA SKLEPANA 21 MAJA ZAHVALJUJUĆI DJUKANOVIĆEVIM PARAMA OD KOKE I DUVANA... PA JOS MOZE NASLUTITI BRZI ......ZAOKRET ODNOSNO POSRBLJAVANJE ŠTO JE PRIRODNOOOOOOOO, DA SE ZALUTALE OVCE VRATE STADU....I SVOM SRPSKOM KORIJENU A NE TRČE POD SKUT VATIKANU I NATO-U I LUCIFERU I MASONERIJI
 • Miśut
  Srbija? To je moderno ime za babarogu. Plaše malu đecu, a ne postoji.
  A, "Crna Gora je Crnogoraca, to je bilo i to će bit!" To ti je testamenat najvećega Crbina u Crnu Goru svijeh vremena.
 • Anonimus
  DRUŠTVO IZ ANALITIKE MORA DA SAM VAM POGODIO RANU ...ČIM MI NE OBJAVLJUJETE KOMENTARE...ALO CRNOGORCI NIJE DEMOKRATSKI..PPUSTITE KOMENTARE..ZNAM DA ISTINA BOLI ALI VI STE SRBI POCRNOGORČENI ...DAKO VAM DJECA PROGLEDAJU SJUTRA KAD SU IM RODITELJU SLIJEPI...
 • Miśut
  Takovo što može samo Crbin napisat. Jedan od tri miliona koliko ih živi u Srbiju. Možda bi ista trebala promijenit ime u - Crbija, jer tamo ima više Crba no Srba?
 • Anonimus
  vidi ti ovu jadnu jazbinu đukajevu i rankovu prođi se sile beogradske
 • Miśut
  A, je li? Prođite se vi Crne Gore, pa ve niko neće ni spomenut.
 • Jole Drinjak,penzioner Prčanj  - Brda,brda-pa jopet brda brez ljudi i bratske pomoć
  E moja Brda,kad bi se stio javiti pravim imenom i još reći da li su tvoji stigli do Blajburga ili Zidanoga mosta-možda bi smo se mogli i razjasniti?! Ovakao,pravo da ti kažem nemam potrebe gubiti vrijeme sa nekim koji od stida i srama što mu ostaviše preci -ka tebi i Sekuli i inima-ne smiju se predstaviti punim imenima i adresama no ćosate ka "noćne" dame krijući bruku i izdaju svojih sa okupatorima od 1941 do 1945 godine.Treba znati da je Jasenovac bio u srcu NDH i jakih fašističkih snaga u centru Jugoslavije i branjen svim sredstvima.Da su partizani ratovali i branili po vašim željama možda bi tako ratovali.Na vašu žalost branili su se svo vrijeme i osvajali okupirane teritorije mic po mic!!Savezničke snage su Jasenovac bombardovale marta i aprila 1945 i uništile mnoge objekte u logoru-a bogami i pobile mnoge zarobljenike!21/22 aprila poboj logoraša preživljelo je oko1o7 ljudi! I.bat .XXI nar.uda.div.JA ušle su u Jasenovac 2/3 maj 1945.Logor je bio pust!Ovo je istina!
 • Nezavbisna Brda  - ole Drinjak,penzioner Prčanj - Brda,brda-pa jopet
  Očekivao sam ovakav odgovor.Ideološki satkan.Ok.Pozdrav!.
 • dejan
  Nek je vjecna Crna Gora ,Srpska uvijek biti mora
 • Duklja-Zeta-Crna Gora  - Za Dejana
  Crna Gora će biti vječna, no nikad nije bila "srpska", niti će to ikad da bidne.
 • Duklja-Zeta-Crna Gora  - Za Sašu R
  Tek sam sad primjetio koje si nebuloze napisao pa da te opet ispravim:
  1. Takozvanu "srpsku ijekavicu ne govori 43% nego 42.88% ljudi (većinom pripadnici srpske manjine (28,73%) i samo oko 14% Crnogoraca.
  2. Crnogorski jezik govori 37% stanovništva, a Crnogorci čine 45% stanovništva što bi čak značilo da samo 8% Crnogoraca ne govori crnogorski a nijesu svi odabrali "srpski" nego "srpsko-hrvatski", "srpsko-crnogorski" i tome slične kombinacije.
  3. Bošnjaci govore bosanski, Albanci albanski a Hrvati hrvatski tako da oni nemaju uticaja na naš jezik, kao što nema ni Milo&Dps, jer mi smo vazda bili i ostali Crnogorci i prije njega i bićemo i poslje njega...a svoju "trobojku" zaboravi jer niko od Crnogoraca to ne smatra našom zastavom, to je samo i isključivo vaša manjinska zastava.
 • dario
  Dukljansko-talibanski fanatizam je zapravo najveca prijetnja suzivotu najbrojnijih entiteta u CG. On unosi pometnju i podjelu definitivno. Najjace od svega sto je to jedno mlado drvo, koje ne pamti niko. Cak i stara podjela na zelenase i bjelase ne poznaje raprave oko Dukljanskih fantazija, vec samo oko ujedinjneja ili samostalnosti, inace i jedni i drugu nikad nisu sporili srpsko porijeklo Crnogoraca. Na zalost, ovo doba interneta dozvoljava svakakve maskarade, pa se ovdje dosta puta plasira stravina mrznja od nekakvih anonimusa koji veze nemaju sa tradicijom CG, vec samo unose pometnju i jos veci razdor izmedju brace Srba i Crnogoraca.
 • Majko
  Ta ce ti prica, i ta "tradicija" proslave tudjemilske bitke, koju nijedna crnogorska familija ne pamti ni po svojim poginulima ni po prezivjelim herojima, trajati koliko macki muz, sramota je ovo i velika uvreda svim postenim i pravim crnogorcima ovo sto cinite, ovu karaikaturu od istorije, ovo je sramno, a trajace, zapamti druze, onoliko koliko ona druzina iz SDP-a bude vladala, poslije toga ce se sve to suspendovati, jer je neprirodno i nema ga u kolektivnom pamcenju crnogoraca.
 • Duklja-Zeta-Crna Gora  - Dario ne maštaj
  Velikosrbski, asimilatorsko-hegemonistički fanatizam je najveća prijetnja za cijeli Balkan i to znaju svi narodi kojiu graniče sa vama, zato vas svi ne podnose ;)))
  Niko od zelenaša nije se smatrao "srbima", a što se tiče rojalističkih izdajica ka' što su bili Plamenac, Radović i Vuletić, oni su prestali da budu zelenaši onog časa kada su izdali zelenaški pokret i posrbili se...zato su nakon 2. svj rata bili strijeljani od strane partizana kao izdajnici naroda.
  Čak i bjelaši su znali da nijesu "srbi" nego su se sami proglasili za "srbe" riječima S. Fatića: "Mi više nijesmo Crnogorci nego srbi"...pri čemu je takođe navedeno da "stavljaju na stranu našu istoriju" (kako bi uveli svoju, velikosrbsku, falsifikovanu). Majko, tradicija je zato da se čuva kako nam "vaši" ne bi opet krali istoriju i nametali krivotvorine.
Dodaj komentar
Vaši Kontakt Podaci:
Komentar:
Zaštita
Morate navesti anti-spam kôd koji stoji na slici.
 

Najčitanije vijesti

Baner

Pretraga

Mostly cloudy

12°C

Podgorica

Prognoza za tri naredna dana:

Showers
11°C / 16°C

Rain
11°C / 17°C

Mostly cloudy
13°C / 21°C
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Analitika - Informativni Portal © 2014.
Baner