Baner
rent a car podgorica
Politika - Tema
Pregovori počinju u junu!
24. maj 2012.

 

kacinkovijestProljećni izvještaj Evropske komisije znači da Crna Gora de facto i de jure postaje glavni svetionik u evropskim integracijama za sve države Zapadnog Balkana. Jer kada Crna Gora otvori poglavlje 23 - Osnovne slobode i pravna država; kao i poglavlje 24 - Borba protiv organizovanog kriminala i korupcije ništa više neće biti kao što je danas. I to ne samo za Crnu Goru, nego i za Bosnu i Hercegovnu, Srbiju, Kosovo, Albaniju, Makedoniju, pa čak i za Tursku, kaže Kacin u razgovoru za Portal Analitika.

 

 

Potpredsjednik delegacije Evropskog parlamenta za saradnju sa zemljama Jugoistočne Evrope Jelko Kacin ocijenio je u razgovoru za Portal Analitika da je Crna Gora svojim dosadašnjim rezultatima i napretkom zaista zaslužila pozitivnu preporuku Evropske komisije za otvaranje pristupnih  pregovora o članstvu, koji će početi krajem juna.

Kacin je dodao da je usvajanje Proljećnog izvještaja od strane Savjeta za opšte poslove EU a potom i od strane Savjeta EU samo ''tehnička stvar'' i da ne očekuje protivljenje država članica.

- Evropska komisija već ima mandat na osnovu odluke Savjeta EU u decembru prošle godine da se pripremi da u junu otvori poglavlja 23 i 24. Proljećni izvještaj Evropske komisije svjedoči da je Komisija svoj dio posla obavila i da je spremna za otvaranje ta dva poglavlja sa Crnom Gorom, kazao je Kacin za Portal Analitika.

Poslanik Evropskog parlamenta je dodao da je pozitivna preporuka Evropske komisije izuzetno značajna vijest i ohrabrenje za cijeli region.

kacinkotekst- U pitanju je očekivan i zaslužen signal koji jednostavno mora ohrabriti Crnu Goru da u međuvremenu odradi još što-šta da bi bila još ubjedljivija u trenutku kada će otvoriti poglavlja 23. i 24, rekao je Kacin.

Ministri spoljnih poslova država članica EU o Proljećnom izvještaju EK raspravljaće 26. juna, a taj dokument pred Savjetom EU naći će se 29. juna. Odluka o otvaranju pregovora donosi se konsenzusom država članica EU.

ANALITIKA: Evropska komisija je u svom Proljećnom izvještaju preporučila otvaranje pregovora o članstvu sa Crnom Gorom. Šta to konkretno znači za Crnu Goru?

KACIN: Samim tm činom Crna Gora de facto i de jure postaje glavni svetionik u evropskim integracijama za sve države Zapadnog Balkana. Jer, kada Crna Gora otvori poglavlje 23 - Osnovne slobode i pravna država; kao i poglavlje 24 - borba protiv organizovanog kriminala i korupcije ništa više neće biti kao što je danas. I to ne samo za Crnu Goru, nego i za Bosnu i Hercegovnu, Srbiju, Kosovo, Albaniju, Makedoniju, pa čak i za Tursku.

ANALITIKA: Da li očekujete da će Savjet za opšte poslove, a potom i Savjet EU, usvojiti izvještaj EK, čime će se i formalno ozvaničiti početak pristupnih pregovora?

KACIN: Evropska komisija već ima mandat da se na osnovu odluke Savjeta EU u decembru prošle godine pripremi da u junu otvori poglavlja 23. i 24. Proljećni izvještaj Evropske komisije svjedoči da je Komisija svoj dio posla obavila i da je spremna za otvaranje ta dva poglavlja sa Crnom Gorom. Znači u pitanju je samo tehnička stvar i ne očekujem bilo kakva protivljenja država članica.

ANALITIKA: Utisak je da je Proljećni izvještaj, od svih koje je EK do sada sačinila o Crnoj Gori, daleko najpozitivniji. Posebno je apostrofiran napredak Crne Gore u borbi protiv organizovanog kriminala kao i konkretne presude, uključujući i oduzimanje imovine stečene krivičnim djelom u slučajevima Kalić i Šarić.

 

KACIN: U pitanju je očekivan i zaslužen signal koji jednostavno mora ohrabriti Crnu Goru da u međuvremenu odradi još što šta da bi bila još ubjedljivija u trenutku kada će otvoriti poglavlja 23. i 24.

Pristup EU prema proširenju, konkretno u operativi EK se u slučaju Crne Gore promijenio. Ne samo da se najteža poglavlja otvaraju na samom početku, već će i najteža poglavlja biti posljednja zatvorena. Zato će kada budu tekli razgovori i pregovori o tim poglavljima, Komisija ne samo pratiti sve ono što je napravljeno na tom polju kao što je spomenuto u Proljećnom izvještaju - nego postavljati i konkretna pitanja u konkretnim slučajevima!

Na taj način će tražiti da se neke aktuelne priče i nerazriješeni slučajevi rasčiste i svrstaju u okvir pravne države. To znači da počinioci moraju biti procesuirani i da se u konkretnom slučaju država Crna Gora mora dokazati koliko su njene institucije samostalne, uporne i koliko su samoinicijativne....

kacinkotekst1ANALITIKA: Mislite li to na dio Izvještaja u kojem se apostrofira zabrinutost zbog činjenice da su svi slučajevi korupcije na visokom nivou procesuirani na osnovu dokaza koje je podnijela treća strana, a ne na osnovu rada državnih organa?

KACIN: Tako je. Institicije moraju da pokažu da su odlučne u svojim nastojanjima da pokažu da su jednako stroge i pravedne prema svima. To pitanje će biti posebno tretirano kada budu otvorena poglavlja 23. i 24.

ANALITIKA: Sloboda medija, kao i poglavlje koje se odnosi na javnu administraciju, nešto slabije su ocijenjeni u izvještaju. Upozoreno je da neki noviji i stariji slučajevi nasilja protiv novinara nisu istraženi i riješeni…

KACIN: Poglavlje 23. koje govori o slobodama govori i o slobodi medija biće odmah otvoreno jer je to pitanje posebno važno. Crna Gora je specifičan slučaj jer je tržište za medije, imajući u vidu mali broj stanovnika izuzetno suženo.

Zbog toga i pritisci na medije, na ovaj ili onaj način, znatno brže remete javnu scenu i uočljiviji su nego u nekim drugim, većim državama. Time se onemogućava medijima da vrše kontrolnu funkciju demokratije i pravne države što je njihov primarni zadatak.

ANALITIKA: Proljećni izvještaj je dijametralno suprotan u odnosu na izvjestaj američkog časopisa Forin Afers u kome je Crna Gora zajedno sa Bugarskom, Venecuelom i još nekim državama označena kao ''mafijaška država''. Otkud toliko velike razlike u ocjenama Evropske komisije i američkog uticajnog časopisa?

 

KACIN: Pregovore sa Crnom Gorom o ulasku u Evropsku uniju vodi Evropska komisija a ne američke institucije ili štampa pa makar to bio i Forin Afers. Ocjene Evropske komisije. koje ona iznosi u svojim godišnjim izvještajima, su ono što je relevantno za Crnu Goru, a ne procjene američke štampe ili njihovih analitičara.

Nadam se, kada su u pitanju ocjene američkih institucija, da se EU konačno dozvala pameti i da ćemo uskoro formirati svoju vlastitu bonitetnu organizaciju, kako bi sami sebi i državama članicama davali ocjene o kreditnom rejtingu. A ne da tri američke bonitetne kuće svojim ocjenama ruše stabilnost pojedinih evropskih država.

Neprihvatljivo je da američki predsjednik Barak Obama raspravlja o krizi u pojedinim evropskim državama, kao da se radi o krizi u Avganistanu! To je jednostavno neprihvatljivo -. Ponižavajuće. I mislim da je taj šamar konačno probudio evropske lidere da se moraju dokazati na djelima a ne na riječima. Zato je jednostavno momenat kada moramo dokazati da smo svoje izazove sposobni sami rješavati na adekvatan način.

ANALITIKA: Da se vratimo na situaciju u regionu. Kako gledate na iznenađujuću pobjedu predsjednika Srpske napredne stranke Tomislava Nikolića na izborima u Srbiji?

kacinkotekst2KACIN: Pozdravljam odluku koju su građani Srbije donijeli na demokratskim i fer izborima 20. maja. Njihovu volju treba poštovati i, kao što je to uradio dosadašnji predsjednik, treba čestitati novom predsjedniku države na izbornoj pobjedi. Srbija je dostigla nivo u kome svaki šef države treba naporno da radi na ubrzanju puta ka EU, što je i sam Nikolić najavio.

On preuzima dužnost predsjednika Srbije u velikoj ekonomskoj krizi i pred njim stoji težak posao. Institucije EU će novog predsjednika cijeniti po njegovim djelima i uspjehu u regionalnoj saradnji i evropskim integracijama.

U svjetlu predstojećeg početka pregovora o članstvu u EU sa Crnom Gorom, smatram da je neophodno da novi predsjednik radi na što bržem formiranju jake i operativne Vlade kako bi se nastavio rad na dobijanju datuma za početak pregovora o članstvu u EU, što je prije svega u ingerenciji Vlade, ali i Narodne Skupštine.

Svakome treba dati šansu i zato su neke oštre ocjene i diskvalifikacije Nikolićeve pobjede - jednostavno nekorektne i nepotrebne. Nikolić je postigao bolji rezultat i treba prepoznati i prihvatiti poltičku volju koju su građani Srbije iskazali u drugom krugu. Sve to treba uvažiti jer je pobjeda Nikolića čista.

 

Nenad ZEČEVIĆ

Komentari (65)
 • Bar
  Bolje misljenje o Crnoj Gori imaju susjedi i stranci nego tkz domaci Srbi i njihovi mentori iz Beograda.
 • Boban Bg
  @za Draška Đuranovića
  Na drugom dnevniku RTS bio je skoro 10-tominutni prilog o nekim momcima iz Beograda koji su osuđeni zbog izazivanja tuče u Budvi novčanom kaznom od po 350 eura. Taj prilog je urađen u najboljem maniru RTS s kraja 80-tih i početka 90-tih. Ne znam da li je istina što ti momci pričaju ali to za ovu priču nije ni bitno. Doduše fale dječje lobanje, ali je smisao ovog priloga istovjetan. Upozorenje komentatorke da građani paze kad odu u CG jer im se može desiti neočekivano je vrhunac zluradosti i patologije. Morala bi Analitika da se pozabavi ovim povlačenjem CG po blatu i traži od organa CG da zvanično reaguju na ovakve svinjarije sa precizno iznesenim činjenicama. Džaba sav trud na promociji turističke ponude u BG kad se jednim ovakvim prljavim pamfletom sve poništi.
 • Секула
  Слободане, није те срамота да овако пљујеш по држави у којој живиш и радиш? Теби српски медији објављују текстове а нама Аналитика ни коментаре неће да пусти. То довољно говори о демократском и културолошком јазу између двије државе. И умјесто да си на томе захвалан ти под псеудонимом сплеткариш против своје државе Србије. Један много познатији колумниста из твог града је добио по глави да би се мало дозвао и опаметио. Боље би и теби било да платиш двојици хулигана да те преваспитају металним шипкама прије него то неко други уради.


 • Valter
  Sekula, obrati paznju na tvoju prvu recenicu: ... nije te sramota da ovako pljujes....Vidis li sto cudno u ovoj recenici?
 • Miśut
  ...Da, zaboravio sam da je za Crbe istina=pljuvanje. Mea culpa.
 • BGPG
  A ti ovu našu i tvoju maziš. Jeli Секула???????? Nije tačno da nam Srbi објављују текстове Секула OSTAVI SE SPINOVANJA.
  Analitika i nama ne objavi kad ništo pišemo oštro o tebi i Srbiji ka ni tebe kad "lijepo" pišeš o nama i Crnoj Gori.
 • Lex
  Zanima me kako će Vesti da pretvore u ovo u tragičnu informaciju ... ili ne, ići će na to da smo potkupili vrh Evropske Unije :))
 • petar cetinje  - petar cetinje
  za @Lexa od kad to Lexo Crnogorci zbore ekavicu mi ne zborimo VESTI nego Vijesti...da nisi i neki klon bobanabg :)
 • Miśut
  O, dobro jutro! Jesi li snijeva što lijepoga? :)
 • Istina
  Ja se sjećam kako je grupa momaka iz Srbije skakala po šetalištu u Budvi, onom pored obale, urlali su ''Ko ne stoji Hrvat'' i ''Kosovo je srce Srbije''. Svi su ih zaobilazili i niko ih nije dirao, iako su napravili veliku gužvu.
  Možda i nije loše smanjiti priliv turista sa takvom dijagnozom (mlađa srpska populacija, odrasla uz ovakve beogradske medije i crkveno-nacionalističke mitove) i navikavati tržište na to ...

 • Labud
  Viditeli Srbadijo da nijedni 'kanoni' a ne vaši ne mogu uništit ime-Crnogorac i državu-Crna Gora/Montenegro-jer je to krvlju pisano i zapečaćeno.Pa ta 'kanonija'-SPC i vaše Srbije je samo 'lajanje na zvijezde'.Sad je na redu da CPC vrati Njeno nasljeđe i vjernici odaberu svog vladiku kad se Zbor zakaže.
  A da su ove vaše 150-godišnje priče i brda knjiga upućene protiv Srbije,Srba i SPC-nestali bi za godinicu dana a šatore prtili kao puževi za svoje konake.
 • danilo stojanovic
  Poslije citanja Vijesti o ocjeni 6 godina nezavisnosti CG - odmah prenijetoj u beogradskim medijaima (sa komentarima punim dirljive ljubavi prema Crnogorcima) - pomislio sam da g. Kacin sve ove lijepe ocijene iznosi o nekoj drugoj drzavi? Jer CG je (prema "Foriegn Affairs" pa do "Vijesti" & co) zna se - "najgora drzava na svijetu"?!?

  O kojim "pritiscima na medije " g. Kacin prica? Mnogo je vise istine u tome da mediji u CG pritiskaju gradjane i drzavu CG.
  Kada se zna da Dan, V(ij)esti i Monitor (o susjedskim medijima da i ne govorim) objavljuju skoro iskljucivo negativne i maliciozne komentare o CG (kao drzavi) - onda malo cudi ova opaska g. Kacina. Nije problem u kriticnosti medija. To je njihov zdatak. Ali mediji treba da budu kriticni prema Vladi - a ne da stalno i uporno ruse kredibilitet i stabilnost drzave CG.


 • Miśut
  Da li namjerno ili slučajno, tek niko stvari ne krsti pravijem imenom: U Crnu Gou mediji su slobodni, slobodniji no iđe na svijet! Ali, su istovremeno novinari obična najamna radna snaga, bez prava na mišljenje, stav, a osobito bez prava da to objave u mediju u kojemu rade. Objavljuju samo ono i onako kako im "gazda" naredi. Posljedica toga je i dominacija nepismenijeh novinara, jer oni pismeni bježe čim im se prilika ukaže.
  Nesporna zasluga za takovo stanje pripada vlastima, jer njina filosofija liberalnoga kapitalizma izjednačila je novinara s običnijem radnikom, koji radi kako mu se naredi.
 • GRBLJANIN.  - SA SLAVNOM NAM CRNOM GOROM SAMO NAPRIJED!
  "Proljećni izvještaj Evropske komisije znači da Crna Gora de facto i de jure postaje glavni svetionik u evropskim integracijama za sve države Zapadnog Balkana", pa zar ove rijeci jednog Uglednia EU ne dolaze do mozga "naše" Srbadije, doduše ako ga imaju i malo više od pilića.
  SAMO NAPRIJED.
 • Boban Bg
  Sramota stanuje negdje drugo. Treba da se srami onaj koji je objavio na RTS ovaj pamflet a ne ja. O kakvom objavljivanju pričaš? Probaj da iskomentarišeš na bilo kojem sajtu u Srbiji, od b92 pa do RTS-a, od Pravde pa do Politike bilo što pozitivno o CG pa ćev vidjeti kako ćeš proći. A ako ću proći kao Teofil Pančić, raduje me svako poređenjr sa njim pa i takvo. A ti si Sekula očigledno službenik BIA-e. Neka ti je prijatan 'leb koji jedeš. Samo mi ti nemoj držati moralne pridike.
 • Boban Bg
  Samo na ovom sajtu pogledaj što Srbi iz CG pišu o CG, Uključujući i tebe ako si uopšte iz CG. To ti prija. A kad čuješ jedan glas Crnogorca iz Srbije i jedan ti smeta. Bilo bi pretenciozno da se upoređeujem, ali je i jedan Tomas Man popljuvan od strane sugrađana kao neprijatelj Njemačke. Za mene je on bio veći njen prijatelj od bilo koga. Odrastao sam u CG, ne poznajem nikoga da je govorio da je Srbin, niko nije znao da se prekrsti, a onda vam je došao Sloba Sloboda i odjednom ste otkrili srpstvo, pravoslavlje, počeli ste i nogama da se krstite.Pa ste zinuli na CG. Malo vam polupusta Srbija, no vam treba more. Prosuli ste priče o vjekovnim srpskim prostorima, upregnuli Crkvu u političke projekte, raširili klerofažizam po Srbiji. I mislite svakog da uplašite nasiljem, šipkama. I ti nekome pričaš o nečemu. Bez obzira što mislim o tebi i sličnim tebi, nijednom ne rekoh da idete iz CG ili pominjao batine.
 • Boban Bg
  Kao što rekoh odrastao sam u CG, nikad nikome nijesam ustuknuo, pa mi ni sad ne pada na pamet.
  I na kraju, koliko vidim raspisao si se po Analitici. Vidim i u Pobjedi se može da opljunuti po vlasti i po CG. Ja ne mogu u Monitoru i Vijestima ni najpristojniju kritiku da objavim. Recimo, napišeš da u CG ima problema kao u svim tranzicionim zemljama, ali da nije baš sve tako crno kako pišu, ni to neće da objave. Kad bi Crnogorci u Srbiji imali samo jedne novine bili bi presretni a ne daj bože ko Srbi u CG dvoje dnevnih (gnevnih) novina, jedan nedeljnik i tri-četiri televizije. Plus sve bg tv programe. Baš vam je nešto loše. Baš ste potlačeni. "То довољно говори о демократском и културолошком јазу између двије државе."
 • Vesko
  Iz intervjua gospodina Kacina se najasnije do sad vidi da je Crna Gora ustvari motor evroatlanskih integracija u citavom regionu.Kako sada blijedo zvuce prazne price PZP-a i MANSA o organizovanom kriminalu o nekakvim cudima koje samo oni vide i niko vise.Kao da je evropa luda.Kao da nemaju svoje posmatrace.No svake bruke za tri dana dosta pa ce tako i kod nas biti.Sam ce narod razdvojit zito od kukolja.
 • petar cetinje  - i to sa 3000kubika
  ne samo motor nego i lider u jugoistocnojevropi a pogotovo u regionu
  imamo izvanredan geostratski polozaj da izbije i treci svjetski rat niko nas ne bi napao ...to potvrdjje i istorijska cinjenica da kad su asustrogurai molili kralja nikolu da ne ulazi u rat ,jer tadasnji vladar austrougarske i kralj nikola su bili veliki prijateli te mu je austrougarski vladar rekao vi nam am bas nista ne smetate ne stojite nam na nijedno nase geostrateski vaznom polozaju no nikola ka nikola krenu za onijem za kojijem je cerku dao ...
 • Đenka  - Re - SEKULA
  Ima jedan film ( atentično Serbski : Sekula i njegove žene ) čiji je glavni lik Sekula ! Samo za razliku od tog i takvog ovđe na portalu se pojavljuje Sekulica ( Sekula ženskog roda ) koja bi pri tome u najjačem maniru velikoserbskog nacional-socijaliste da malo vrši lobotomiju nad neistomišljenicima.
  E sad, kad bi se i sa ove NAŠE strane pojavio makar jedan sličan Sekulici onda bi on i slični njemu počeli da vrište do neba i sigurno se nebi zaustavili prije Strazbura a u pratnji vrhunskih pravnika tipa Koštunica sa krunskim dokazom u ruci da je cipan cijela CG ogrezla u nacionalizmu i ničim izazvanoj mržnji prema životno ugroženoj serbskoj manjini u CG.
 • Anonimus
  Pregovore sa Crnom Gorom o ulasku u Evropsku uniju vodi Evropska komisija a ne američke institucije ili štampa pa makar to bio i Forin Afers. Ocjene Evropske komisije. koje ona iznosi u svojim godišnjim izvještajima, su ono što je relevantno za Crnu Goru, a ne procjene američke štampe ili njihovih analitičara.

  Nadam se, kada su u pitanju ocjene američkih institucija, da se EU konačno dozvala pameti i da ćemo uskoro formirati svoju vlastitu bonitetnu organizaciju, kako bi sami sebi i državama članicama davali ocjene o kreditnom rejtingu. A ne da tri američke bonitetne kuće svojim ocjenama ruše stabilnost pojedinih evropskih država, ovo je kljucna recenica...
 • Секула
  Аналитика нам објави тек по неки коментар, српски листови теби комплетне колумне. Мало ти то него још под псеудонимом блатиш по Србији на Аналитици и Побједи.

  Да само знају људи колико дежурних пљувача по Србији са Аналитике живи у тој држави. Да само знају колико они, чланови њихове шире и уже родбине хљеба отму српском раднику. Да само виде те аранжмане, што медијске, што финансијске, културне, чак и научне. И још им Србија и даље не ваља. Надам се да је пребијање онога "народног хероја", као и побједа Шумадинца (каквог таквог) на изборима симболика која говори да се Србија враћа себи самој.
 • Boban Bg
  Zaista te neću učiti, ali to što pričaš pričaju nacističke partije po Evropi. Znaš li koliko Srba otima hljeb Njemcima, Francuzima, Amerikancima i ostalim. Je l' treba i oni da pljuju po Srbiji da podržavaju bombardovanje zato što jedu njemaćki hljeb. Ti i tebi slični ste ...... ljudi, puni mržnje prema svemu što se ne podudara sa vašim bolesnim nacističkim stavovima. Opet te pitam KAKO TI NE SMETAJU SRBI U CRNOJ GORI KOJI JEDU CG HLJEB, OTIMAJU CRNOGORCIMA POSAO A PLJUJU PO CG¨!!!! I na kraju mi objasni kakvo je to pljuvanje upoznati javnost CG što prikazuju beogradske televizije o CG. Što, treba ubiti glasnika?
 • petar cetinje  - petar cetinje
  kad ovi boban pomenu mrznju zaista od tebe jednu lijepu afirmativnu recenicu da ne pricam post o Crnoj gori ne napisa nego ka da si zaduen da samo blatis srbiju tvoju domovinu (jer tamo zivis) ne bi zivio da ti je lose to sigurno ...zasto ne pises afirmativno i pozitivno o Crnoj Gori nego samo forsiras mrznju prema srbiji odnosno prema tvojoj drzavi ...
  zasto ne pise o cg u pozitivnom smislu a ima materijala kao sto ima da se pise i u negativnom kao uostalom za sve drzave vec je tvoje glavno bitisanje na portalu sirenje mrznje prema drzavi u kojoj zivis a ocigledno dobro zivis kad se nisi preselio djedovinu...(a bruko da nisi djedovinu proda pa utaka za Bg)...
 • Miśut
  "Blaćenje Srbije" zapravo je samo kritika srbske politike prema Crnoj Gori. "Blaćenje Srbije" je i kad rečeš: Crna Gora nije srbska država, "blaćenje Srbije" je i kad prosto rečeš: Crna Gora! "Blaćenje Srbije" je i kad rečeš da je Srbija 1918. okupirala Crnu Goru, "blaćenje Srbije" je i kad je samo spomeneš. Arogantni Srbin drži se devize: Ko nije s nama , taj je protivu nas!
  No, evo da i ja malo "oblatim": Na izbore u Srbiju čobanska Srbija porazila je intelektualnu Srbiju.
 • petar cetinje  - petar cetinje
  ja zaista tako a govorim od 2000 ne vidjeh tako pogotovo od kad smo se osamostalili i pogotovo ne od tadica ne cuh ruznu rijec za crnu goru sta vise oni grade autoput prema boljarima odnosno prema crnoj gori za koji nemaju bas nikakv veliki interes jer mi znamo da ako taj autoput ne sagradimo mi ostajemo egzoticna vukojebina bez ijednog autoputa a realno imamo sanse da budemo kao monako ili kao luksemburg pa cak i kao svajcarska ...vise neiskoriscenih ekonomskih potencijala amanje drzave na svijetu ne postoji ...to nije blacenje crne gore to je cinjenica...tadic je cak koliko se sjecam dosao pred referendum par dana u cg i podrzao isti...ta prica da nam je srbija kriva za sve je utopijka i cista demagogija...to sto neko smatra da ako kriikujes vlast onda blatis i drzavu e to je druga prica jer to pricaju samo oni koji su se zaposlili preko dps i sdp pa su se uplasili za svoja radna mjesta...
 • Boban Bg
  "...to sto neko smatra da ako kriikujes vlast onda blatis i drzavu e to je druga prica ..."
  Izgleda da to važi samo za cg vlast a za srpsku ne. Što ja to pišem nego o vlasti u Srbiji i srpskim nacionalistima i klerofašistima. Ja sam član LDP što znači da poštujem taj dio političke scene Srbije i tzv Drugu Srbiju.. A o Tadiću može da priča pozitivno samo velikosrpski nacionalist. Njega niko nije izabrao da bude predjednik svih Srba nego Srbije. Kad shvatiš tu krucijalnu razliku onda ćeš i shvatiti u čemu je problem srpske politike prema susjedima. A još da znaš stvari ispod žita tek bi onda shvatio čime se bavio njegov savjetnik Đorđević, M. Rakić i raznorazne službe. Prema tome ne pričaj ono o čemu nemaš pojma. Nikoga razumnog nije prevario taj šmirenkaj i propagandno šarmiranje.
 • Anonimus
  prvo zavrsi tu prvu recenicu koju si zapoceo misim na to sto si me citirao ne vadi iz konteksta...pa ces shvatiti sta sam i reko u tome i koja je sustina aona je u tome da si ti zaduzen placen da blatis srbiju i srpsku vlast po svaku cijenu e gle paradoksa blatis najvis sad nikolica sa koji je tvoj vladar licni prijatelj kao i misko vukovic i tvoj ideolog cedo crta jovanovic je ovih dan izjavio da bi usao sa sns u vladu :) sve te to otkriva bokice o tvoj posao na ovom portalu ...nijedan post kao sto sam vec naveo afirmativan i pozitivan pa ni negativan za koje ima materijala da se napise i o crnoj gori i o srbiji ti nisi napisao s toga ti subjektivan a tako i tvoji komentari ...
  sovinistickih izjava prema srbiji d strane crne gore ima mnogo sto je i sam predsjednikcrne gore rekao ...sovinistickih izjava od strane srbije prema crnoj gori bilo je od seselja tome diplome koji je uzged receno licni prijatelj tvog idola i poslodavca...te ovaj portal na zalost umjesto da se bavi crnom go...
 • Boban Bg
  Pa ti nijesi elementarno sposoban da pratiš političku scenu u Srbiji. Fino pronađi što je Čedomir rekao za saradnju sa SNS (samo u podršci evropskim zakonima) i onad kad shvatiš da nijesi u pravu bio bi red da se batališ polemike samnom. Kako si ti endem u Cetinju, ako si uopšte sa Cetinja, više s tobom nema više rasprave. Prvo raspravi sa Cetinjanima svoje srpstvo pa onda dođi samnom da pričaš. I rekao sam ti eto mene za mjesec dana na Cetinje kod familije, volio bih da te upoznam. Ostavi kod mog druga Venje ( ako si sa CT znaćeš đe) u galeriji broj telefona.
 • petar cetinje  - petar cetinje
  e o tome govorim gdje ti i u cemu prepoznajes toboze moje srpstvo ja to necu hvatiti kaop uvredu ali ocu kao namjerno plasiranu laz koja otkriva tvoje bitisanje na ovom forumu ,,,opet te pitam zasto se ne bavos crno gorom i pozitivnom i negativnom nego jedino se bavis pljuvanjem srbije...
  crta do crte crtica sto bi reko ceda jovanovi i onda povukao sve te crtice...
  ne moze mene terazijski crnogorac koji po licnoj potrebi se transforimise odnosno u crnogorca pa u srbina a sve to uslovljeno kom godpodaru sluzi govrit da l sam srbin ili crnogorac ...tebi je svako srbin ko ista kaze negativno o vlasti iako cak taj isti kaze i dosta toga i pozitivnog o istoj toj vlasi ...
  zato dodji na cetinje da zivis zaposlices se lako takvi kao ti nadju posao i u najvecim krizama ...
 • Boban Bg
  Posljednji put ti se obraćam, za ubuduće rekao sam đe da ostaviš tel. jer znam da imaš veze sa CT ko Toma Grobar. Prenošenje tačne informacije nije pljuvanje!!! A ako misliš da je Srbija njeni nacionalisti, klerofašisti, četnici i četnčki i velikosrpski mediji, onda si u pravu. A kako imam veliko poštovanje prema građanskoj Srbiji (sa kojom se by he way i družim), naročito prema osobama kao što su Teofil Pančić, Vojin Dimitrijević, Srđa Popović, Dubravka Stojanović, Latinka Perović, Nataša Kandić i mnogi, mnogi drugi za mene su oni predstavnici časne Srbije. To što mlatim sa vama po ovom portalu jedini razlog je što je za vas ona naopaka Srbija prava Srbija. Poistovjetili ste se za najgorim đubretom u Srbiji pa vam svaki napad na to đubre izgleda kao napad na Srbiju!!!
 • petar cetinje  - petar cetinje
  haha prvi put koristis đ simpaticno od tebe sto mozes da u bg govoris sa ekavicom a ovamo ijekavicom ...opet ti o srbiji zasto nikad ne pises afirmativno o crnoj gori yasto ne pises uopste o crnoj gori yasto ne pise sa kim drugujes u crnoj gori ili druga nmas ili te sramota njih zasto ne pises i pozitvno i negativno o crnoj gori...sto ne pomenu pesicku i ona je u to drustvo bila je li zato sto je glasala za tomu diplomu ...daj mail da razmjenimo tel znam ja dje galerija no da se ja i ti nadjemo samo mi nemoj u opanke dolazit...sa kimse ti mrco druzis ...i jope ti kazem reci ijednu lijepu rijec o crnogorskoj vlasti reci i negativnu ali ti ne pominjes crnu goru a predstavljas se kao crnogorac ..ceda crtica ti je idol isti onaj sto je isao u silerovoj sto je preyivljava politicki na mrtvom najvecem srbinu ZORANU DJINDJICU...I U TO SUMJAM ti cekas neku fotelju od tadica i tome...ti nekom pricas o crnogorsttvu a nisi ni glasao na referendumu hehe tamo slavis sa tomom malo malo sa tadice...
 • Miśut
  Pošto te Boban ignoriše, evo da ti ja rečem koju.
  - Ekstremno su rijedki Crnogorci u Srbiju koji zbore crnogorski, čak i u Crnu Goru kad prispiju. S toga Boban zalužuje poštovanje.
  - Kad živiš izvan Crne Gore ne možeš imat podpunu sliku o sbivanjima u Crnu Goru i neki put je stvar pristojnosti ne komentarisat.
  - Srbija (država i poltika) duboko je involvirana u sve što se sbiva u Crnu Goru i logično je da Crnogorac koji tamo živi može tijem bit posebno iziritiran i imat želju napisat koju o tome, a to može, na žalost, samo u crnogorske medije.
  - O Č. Jovanoviću ne znaš ništa liše onoga što o njemu pišu srbski nacional-šovinisti. Pošto si se "primio" na to pisanje, osnovana je predpostavka da ti jesi veljesrbski nastrojen i da te treba ignorisat.
 • Miśut
  Izgleda si stalno pospan? Sve ti se nešto priviđa... Probaj s umivanjem, možda "progledaš"..
 • Секула
  Како би ми, не дај Боже, објавили колумну ако нећете да ми објавите одговор на Слободанов коментар упућен мени? Или шта би ја након оваквог вашег односа требао рећи за ЦГ ако човјек који пише за србијански лист овако на Аналитици блати државу Србију? Важно је да вама Кацин каже да сте слободно и демократско друштво. То што сами знате да то није истина, то није битно.
 • Miśut
  Ni mene ne objavljuju sve što pišem, nemaju admini isti aršin.
  A, da smo slobodno i demokratsko društvo - to jest tačno. Što fale neke druge stvari, druga je strana medalje.
 • Boban Bg
  Evo ja molim uredništvo da ti sve objavi. I još se nadam da će Kacin pročitati ove komentare da vidi o kakvom se jadu CG zabavila. Opet se nadam da će upoznat' evropske zvaničnike da postoji u CG jedna grupacija koja još živi u srednjem vijeku i dijeli ljude na one koje imaju prava i one koji nemaju prava, koji još nijesu ni čuli ni pročitali povelju o ljudskim pravima UN i koji su u sukobu sa savremenom civilizacijom.
 • marko ll  - Kacin -napredak CG
  Uopste nije problem oko pojedinacne korupcije nekih iz vrhova vlasti .Svi to vidimo i znamo ,mala je CG .Mnogo veci je problem sto su neke NVO postale toliko arogantne i umjesne da im se svi iz vlasti pomjeraju i kad zbore pravo i kad lazu . Uzmu neki konkretan los primjer i oko njega zavrte generalnu pricu . To je sramota koja spada u nacionalnu izdaju , jer veliki dio nas ima i srce i dusu i veliki patriotizam pun ljubavi i srece za svaki uspjeh Crne Gore . Sto se desilo ,institucije koje nijesu smjele dozvoliti medisku koncentraciju koncerna VIJESTI , nijesu imale sluha , sada ti mediji vladaju CG . Pogledajte DAN i VIJESTI ,oko cega se razlikuju jedan je na cirilici a jedan na latinici , to jedina razlika . Sad ce napasti zvanicnike EU i reci neko ih je platio za propagiranje lazi o CG .
  Znaci sramotno je zbog pojedinaca slati izvjestaje da je CG kriminalna drzava,novac koji za to dobijate je prljavi novac.!!
 • max
  Kakav evropski samar opoziciji,vijestima,monitoru,mansu.... Uh pravi roditeljski
 • jovanka
  Ovo je prava poruka i prava istina. Crna Gora krupnim koracima ide ka EU i NATO. A u tome je i muka ovih jer se time zauvijek gase njihove nikad utihle nade, da će imati svoje na vlasti, koji će joj "vratiti" Crnu Goru. Da je u pitanju pravi specijalni rat dovoljno je pratiti medije u Srbiji. Sve je crno, sve propade u Crnoj Gori, umiru ljudi od gladi, ništa ne radi, svi švarcuju i tako redom. Nijednoj pozitivnoj vijesti mjesta nema. Sve sam novine kupile kada je Budućnost osvojila evropsku titulu u rokometu, nijedan redak nije objavljen. Istog dana pune novine šta su jeli igrači Mančestera i slične trivijalnosti. Evo i protesti su sa hedovima na svim tv da bog sačuva. Pri tom u Beogradu nigdje ne možete kupiti nijednu crnogorsku novinu, za razliku od srbijanskih u Crnoj Gori. Vjerujem da će uvaženi gospodin Kacin obratiti pažnju na ove činjenice.
  Jedna je stvar kritikovati vlast i pojave i to mediji treba da rade. druga je stvar ovo što rade Vijesti (Vesti) koje imam utis...
 • Miśut
  Ako je "de facto", onda je "de iure"! A, zapravo, tu i nema ništa "de iure", jer "glavni svJetionik" nije zakonska odrednica, već je to obična metafora.
  Koliko košta taj lektor?
 • Секула
  Слободане, ми смо створили ову државу и може нам бити да је критикујемо. А какве везе ти и Мишјут имате са Србијом? Да вам се неко случајно на Мишару није борио?

  Срби у Црној Гори пуне трећину државног буџета из којег финансирају плате у јавном сектору које иду искључиво политичким Црногорцима. Дакле, не да не узимамо хљеб "Црногорцима" већ их прехрањујемо о нашем трошку. И не прави неадекватне паралеле. Срби у Њемачкој или Француској нису аутохтони, као ни Црногорци у Србији. То су дошљаци и на њима није да се баве политиком. Као што сваког Србина у Њемачкој који ради противно интересима Њемачке треба протјерати, тако и вас нелојалне Црногорце из Србије треба частити картом у једном правцу.
 • Miśut
  Ja sam slobodan čoek i mogu kritikovat koga oću, kad oću, kako oću i đe oću, koliko je do mene. Makar to bila i Srbija, mada je uglavnome spominjem odnosno Crne Gore.
  Srbi u Crnu Goru čine manje od 10% ljudi i uglavnome su slabo "likvidni" tako da je i njin doprinos budžetu tanak, tanak. Lažne Srbe ne računam, jer oni su Srbi samo kad ih niko ne vidi, a javno su veći Crnogorci od mene. I sljedstveno tome dobro "zavaćaju" iz budžeta. Više no u nj doprinose.
  Autohtonost Srba u CG je upitna, upitnija no autohtonost Crnogoraca u Srbiju. Jer, tamošnji Crnogorci (makar se i Srbima kazivali) znaju svoje crnogorske korijene, dok cg Srbi ne znaju kako su Srbi, sem što su "srbske vjere". Oko 40% građana Srbije crnogorskoga je korijena. Ja mnim su baš oni doveli Nikolica na čelo Srbije.
 • Miśut
  Nelojalni Crnogorci? Misliš oni koji se protive ili ne podržavaju srbsku imperijalnu politiku? Osobito kontra Crne Gore? Ili oni koji SPC smatraju paramilitarnom mantijaškom organizacijom? Crnogorci koji su državljani Srbije imaju pravo na svoj politički stav, na svoj politički angažman, sve u okvir zakona. Ka i svi drugi građani. Nijesam čuo da je neki Crnogorac radio bilo što protivno ustavu i zakonu, a osobito nije tvrdio da je Srbija crnogorska država (iako, kako rekoh, 40% građana Srbije ima crnogorsko porijeklo), nit se zalaga za ukidanje Srbije i pripajanje Crnoj Gori.
 • Boban Bg
  Tvoje neobrazovanje je fascinantno. Đe to ču da Srbi u Njemačkoj, Americi, Francuskoj zato što nijesu autohtoni nemaju ista prava ako su državljani kao i autohtoni? To je je prava slika "pameti" srpskih nacionalista. Đe to ču da neko može proćerati nekoga iz Njemačke ako je državljanin zbog iznošenja stavova? Kad čujem ovakve gluposti ne čudi me što nijeste u stanju da živite kao građani CG. Možda takva pamet kao tvoja postoji još samo u zemljama poput S. Koreje, Saudi Arabije i sličnim. U demokratskim zemljama svi su građani jednaki pa bili porijeklom sa Marsa, Venere ili sa Cetinja. I ko si ti da procjenjuješ što su srpski interesi? Možda bi protjerivao i ljude sa Peščanika, Teofila Pančića, Vojina Dimitrijevića .... pošto je to Srbija koja je za mene časna Srbija. Siguran sam da se njima prevće želudac kad čitaju tvoje fašistićke stavove.
 • Maja
  Gospodine Miśute, vi definitivno pojma nemate o pravu. Gospodin Kacin je rekao da je Crna Gora de facto i de jure, odnosno cinjenicno i u po zakonu ili u praksi prva na Zapadnom Balkanu u integracijama...
  Pazljivije malo pisite statuse da vam se narod ne smije...
 • Miśut
  Poštovana "statusnice" Majo, odista nijesam znava da izjava jednoga službenika ima status zakona. Također, nekako mi čudno zvuči da nečiji, makar i EK "proljetni izvještaj" ima snagu zakona. I osobito, kako već rekoh, da neko nekoga zakonom proglasi za "glavni svJetionik". Dakle, u cijelu tu priču niđe ne viđeh zakon, samo neke političke izjave i procedure. Ono "de iure" znači "po zakonu", nije li?
 • Секула
  Комунисти су послије рата афирмисали идеју црногорске посебности кроз концепт "Црногорци српског поријекла" из истог разлога из којег су подривали Србе у Хрватској и Босни а Србији измислили двије покрајине. Комунисти су сматрали да се вишенационална федерација може одржати једино ако се спријечи хегемонија најбројнијег народа. Од три постојећа народа, Срба, Хрвата и Словенаца, Срби су били најбројнији. Црногорска националност је афирмисана из тих побуда, она није идеја произашла из народа. Зато је, на крају крајева, већина слободоумног становништва одбацила. Да власт у Црној Гори промовише српство, Црногораца не би било више од 7-8 процената.
 • Miśut
  Žongliraš, ha? Da vlast u Srbiju promoviše crnogorstvo (radi onijeh 40%), a ne srbstvo, koliko bi bilo Srba? Još kad "odu" svi Srbi neslavenskoga korijena (vlaškoga, cincarskoga, romskoga, albanskoga, bugarskoga, turskoga), pa još oni slavenskoga korijena (bugarskoga, opet, makedonskoga, hrvatskoga), koliko bi uobšte ostalo Srba? Možda istijeh "7-8 procenata"?
  Nijesu komunisti ništa promovisali, već su Crnogorcima omogućili da se, prvi put, jasno i javno nacionalno deklarišu, umjesto da im to vlastodržci određuju. Također, to je pravo omogućeno i drugijem narodima koje su veljesrbski vlastodržci prije rata ugnjetavali, Makedoncima i muslimanima (docnije Muslimanima). Kad se tome dodaju pravoslavni Bošnjaci (lažni BH Srbi), od "najbrojnijega naroda" ne osta ni "za śemena". Sintetička nacija, baš ka i hrvatska.
 • Boban Bg
  Bojim se da je vrijeme Nikole Mirkova odavno prošlo tako da ti je ta računica trula. Ja svoju nacionalnost nikada nijesam mijenjao i ona ne zavisi ni od Mila ni od bilo koga. Dobio sam je rođenjem, nikad kao "Crnogorac srpskog porijekla" i ne znam što je to i što to znači. Znam kad neko ode u USA kažu Amerikanac srpskog porijekla. A da je neko ko je autohton duže nego što postoji srpska nacija bude "Crnogorac srpskog porijekla" je obična velikosrpska megalomanija. Čovječe, imam 60 godina, pa nećeš valjda ti da mi pričaš, koji nijesi ni bio živ kad sam se rodio, što su komunisti afirmisali a što nijesu. Nikad, ama nikad mi niko takvo što nije rekao dok se nije povampirio srpski nacionalizam 80-tih. Čuj "Crnogorac srpskog porijekla". To je projektovanje "tvoje verzije" koja nema veze sa stvarnošću. Još ćete smisliti i "Srbe turskog porijekla". Svašta!
 • Miśut
  Ođe moram reć koju. Naime, svi poslijeratni srbski učbenici književnosti i povijesti (na kojijema su "obučavane" generacije Crnogoraca) konstantno su proturali tezu o srbskome porijeklu Crnogoraca. Toj tezi su se priklonili većinom i crnogorski predavači, a beogradski đaci. Ali, fakat je da niđe u Crnu Goru ta priča nije egzistirala.
  O "Srbima turskoga porijekla" ne bih se zalijeta.
 • Miśut
  Evo, sad i moderatori/administratori pokušavaju sakrit povijestne fakte. Ne vrijedi to momci/đevojke, ono što je bilo - bilo je.
 • Anonimus
  Gospodine Miśute opet ne znate o čemu pričate. Gospodin Kacin tumači preporuku Evropske komisije o otvaranju pregovora sa Crnom Gorom? Koja to država pregovara sa Zapadnom Balkanu osim Crne Gore?? Nijedna! Znači ona je de fakto i de jure činjenično i u praksi svetionik Zapadnog Blkana jer jedina pregovara o clanstvu...Ispadate smijesni sa tom vasom pricom...
 • Miśut
  Gospodična - odustajem. Očito se ne razumijemo. A, i "džentlmenski" je da se smiju mene, a ne tebe.
 • max
  Sekula pogledajte popis iz '91 god.Blago Vam u pamet
 • Секула
  Тачно је Слободане да си старији од мене. Али неће бити да имаш толико година. Мишјут има толико, ти си једно деценију и по млађи. Али сам погодио жицу чим сам те отјерао у лаж. То вас боли, знате да је свака ваша добијена битка голи ф..... Знате да све вјештачко кратко траје, отуд и оволика нервоза и увреде.

  Мишјуте, ја људе не дијелим на Роме, Цинцаре, бијеле и црне. За расистичку причу си нашао лошег саговорника. Прича о чистоти нација и раса је превазиђена.
 • Miśut
  Đe ti viđe rasizam, "đetiću"? A, što se čistote nacija tiče, izgleda da Srbi mogu bit svakojakoga porijekla, samo su Crnogorci srbskoga? Što bi rekli "juratuši": Contradictio in adjecto.
  E, što se mojijeh godina tiče, ni Metuzalem mi nije ravan. "Pamtim" od kad je čoek smislio pismo.
 • Boban Bg
  Da si živ i zdrav, nezgodno je što imam sina od 30 godina pa me svaki dan podsjeća na godine koje imam. A vidiš da ništa ne znaš. Samo nagađaš i vazda promašiš. Pročešljaj malo ovaj sajt pa ćeš naći i odakle sam i đe i kad sam završio gimnaziju, pa kad vidiš koliko si u pravu bio bi red da začepiš za sva vremena. Moj mali umišljeni, ja sam bio đak generacije škole Savo Pejanović 1966 . kod razrednog starješine Branke Balaban, kad ti nijesi bio ni u planovima nečijim. A daješ sebi za pravo da me učiš kako je tada bilo. Nek ti neko stariji ispriča o Kejtu, Garu i Hramu tišine pa ćeš shvatiti da je i tad bilo u CG ljudi koji su stradali pod komunizmom. A danas mi vi koji nijeste nikad živjeli u komunizmu mrsomudite o tom dobu, o religiji i o tome što su ateisti, Crnogorci i podučavate nekog. I nije tačno ono što kaže Mišut da je tada pisalo u udžbenicima o srpskom porijeklu Crnogoraca. To nije postojalo ni u istorijskim čitankama a ne neđe drugo.
 • abu khabir muavija
  Bobane! Žao mi je što te ovi likovi provociraju.Mislio sam da uletim,a onda sam vidio da ih ti serijski abortiraš(što bi rekla Šuhra čuvena Sarajevska ljubavna trudbenica).Odustani od rasprave sa njima jer je kod njih primjetan nedostatak :
  a) Razuma
  b) Obrazovanja
  c) Uljudnosti i civilizovanosti
  d) Lektire ili bilo kakve kulturne sklonosti
  Jednom je Ivo Andrić za bosance rekao da ih rijetko vodi razum već sevap i inat.Dodaj zavist udvorištvo a i junački strah i dobiješ mentalni profil živuljke Homo Montenegriensis Vulgaris.
 • Boban Bg
  Moram priznati da imam povišen emotivni naboj, pa me to odvuče, u najboljoj namjeri, u polemike sa ljudima koji očigledno nemaju a),b),c) i d). Kako sam iskreno vezan za moje korjene razočarava me kad na ovom portalu čitam komentare mladih ljudi a da mi se ponekad čini da se radi o stogodišnjim đedovima iz nekog katuna sa Durmitora. Upravo zato i ulazim u polemiku ne bi li ih pokrenuo da izađu iz jedne blesave slike izvrnute stvarnosti. Ti i ja imamo različite poglede na pojedine stvari ali mi je drago da postoje ljudi u CG poput tebe i još nekih drugih. Naš komunikacija samo obogaćuje. Pa čak i sa Norom je ok bez obzira što u Medojeviću vidi neku bolju CG. Bar se vidi da pripada urbanoj CG i da zna svoje porijeklo. U svakom slučaju hvala na podršci .
 • Anonimus
  Koji put ovaj covjek istice svoju mladost. Totalno bizarno. I meni je jednom rekao da sam star, a da me naravno u zivotu nije vidio niti me zna.

  Zna li neko o cemu se radi?
 • Секула
  Нисам ја уопште рекао да сам млад, далеко од тога. За мене је млад човјек до двадесете, зрео од двадесете до педесете, од педесете већ постепено "гашење свијетла". Двадесету сам ја одавно пребацио.

  Слободане, не бунцај. Знаш ти добро да ја знам.
 • Boban Bg
  Ne znaš ti ništa. Misliš da znaš a ne znaš ništa . Ja sam b..... jedna đed dvijema blizankinjama koje idu u drugi razred škole tu u Podgorici, a ti misliš da nešto znaš. To samo govori koliko ste umišljene neznalice u svemu a mlatite k'o da ste popili svu pamet ovog svijeta.
 • Labud
  Nemaš se ti s čim pohvalit 'se ku li ce'-jedino uzimanjem imena tvojih đuveglija a promjenio si ih koliko svi mi ođen imamo godina.Nadmašio si i rod od prije 5 vjekova s đuveglijama.Nezajažljiv si da ti ni tovljenik nije ravan.
 • žiroskop
  Divi se''vaspitačima'' koji koriste metalne šipke. Ne zaslužuje da mu se objavi bilo koji komentar. Za sebe hoće demokratiju, ali prema drugima nasilje. Dobio je priliku da razgovara sa ljudima. Da iznese argumente. On njihovu dobru volju zloupotrebljava za provokacije, nagađanja, insinuacije. Nema ni malo poštenja da se izvini za uvrede. Sramota!
Dodaj komentar
Vaši Kontakt Podaci:
Komentar:
Zaštita
Morate navesti anti-spam kôd koji stoji na slici.
 
Baner

Najčitanije vijesti

Baner

Pretraga

Cloudy

22°C

Podgorica

Prognoza za tri naredna dana:

PM Thunderstorms
13°C / 23°C

PM showers
14°C / 21°C

Rain
12°C / 18°C
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Analitika - Informativni Portal © 2014.
Baner