Politika - Tema
Vlast – opozicija 12 : 2
24. maj 2010.
Share

2405slavljeOKPoraz opozicione koalicije Bolja Crna Gora najbolje oslikava podatak da će u parlamentu Podgorice lista 12 stranaka udružene opozicije imati dva odbornika manje nego što su ranije, prostim zbirom, imale SNP, Srpska lista i PZP

Kada su trojica lidera udružene opozicije, neposredno pred izborni dan, najavljivali veliki  politički preokret u Crnoj Gori nijesu slutili ono što ih je dočekalo sinoć nakon prebrojavanja glasačkih listića.

Dakle: od  14 opština u kojima su održani izbori vladajuća koalicija će imati jasnu većinu i priliku da upravlja u 12 gradova. Udružena opozicija će upravljati gradovima u kojem je već imala vlast - Plužinama i Pljevljima. Vladajuća kolicija potpuno je zagospodarila dolinom Lima, razbijajući u paramparčad opozicionu grupaciju u Bijelom Polju i lagano pobjeđujući Beranama. Slična je situacija i sa većim dijelom sjevera Crne Gore. Osvojena je vlast u nova dva grada: nakon 13 godina DPS i SDP su trijumfovali na Žabljaku a „zauzeto“ je i tradicionalno uporište esenpeovaca - Andrijevica. Čak je savez DPS-SDP uspio da u Pljevljima prednost protivnika sa prvobitnih četiri hiljade glasova manjka (izbori 2006.) svede na svega – šesto glasova.

U prvom obraćanju nakon objavljenih rezultata Nebojša Medojević je pokušao, sebe i opozicione kolege, da osokoli pričom da su oni uspjeli da obuzdaju vlast DPS-a u Podgorici. To nema mnogo veze sa realnošću. Koliko je težak poraz opozicione koalicije Bolja Crna Gora najbolje oslikava podatak da će u parlamentu Glavnog grada lista dvanaest stranaka udružene opozicije imati dva odbornika manje nego što su ranije, prostim zbirom, imale SNP, Srpska lista i PZP! Najavljena velika opoziciona pobjeda u   Podgorici pretvorila se u jedan od najvećih izbornih krahova opozicije čije će se posljedice tek kasnije moći procijeniti.

Udruživanje bez efekta: U danima koji slijede lideri opozicije naknadno će otkrivati  izborne mahinacije vlasti, analitičari skloni toj političkoj grupaciji hrabriće se pričom da je krenuo jedan „novi proces“, biće i onih koji će već čekati parlamentarne izbore za tri godine... Treba, međutim, reći jasno i glasno: udružena opoziciona lista Bolja Crna Gora pretrpjela je težak poraz na sinoć održanim lokalnim izborima. 

2405milookPrve analize pokazuju da većina građana nije prepoznala da udruživanje opozicije nosi neki novi politički kvalitet. Udruživanje bez promovisanja novog programa proizvelo je kontra-efekat: umjesto da opozicija u bijelim košuljama bude drugačija, ona je postala – bezbojna. Osim toga, lideri su ponovili staru grešku - negativna kampanja usmjerena uglavnom na Mila Đukanovića i članove njegove porodice te u Podgorici na Miomira Mugošu samo je motivisala glasače DPS-a.

Ono što treba da opozicione lidere posebno zamisli je podatak da udruženi nastup nije proizveo bilo kakav sinergetski efekat! Drugim riječima: možda bi više osvojili da su išli samostalno, nego ovako udruženi. Prosto, građani žele konkretan program a ne mehaničko udruživanje i papagajsko ponavljanje priče o borbi protiv kriminala i korupcije. Populistički slogan ''Ujedinio se narod'', negativistička kampanja i promocije bez ijednog crnogorskog obilježja, nijesu, očigledno, uvjerile prosječnog crnogorskog birača da je riječ o alternativi koja nudi bolju budućnost. 

SNP u teškoj situaciji: Ništa ne uspijeva kao uspjeh i ništa ne razara kao – neuspjeh. Nakon prebrojanih glasova u nedjelju veče jedan od najvećih gubitnika lokalnih izbora je najjača opoziciona partija – SNP. 

2405milicOKMilićeva stranka je za tri mjeseca izgubila ono što je gradila tri godine nakon referenduma – programsku prepoznatljivost. Socijalistička narodna stranka se počela profilisati u partiju centra, odstranjujući lagano populističku ljušturu. No, ušavši olako i bez strategije u opozicioni front, pristajući na „o-ruk politiku“ svojih opozicionih kolega, SNP je tokom izborne kampanje naprasno izgubila partijsku prepoznatljivost. Uz sve to, izgubili su i dva mjesta predsjednika opštinskih parlamenata, na Žabljaku i u Andrijevici. Ispada da se opozicija kockala mjestima koja pripadaju – samo SNP-u.

Kada za koji dan doputuje iz dalekog Šangaja Srđan Milić će definitivno morati da razmisli o strategiji narednog djelovanja.  Za početak, koristilo bi mu da ubuduće ne vjeruje baš na riječ pojedinim stranim diplomatama ograničene političke pameti i domaćim savjetnicima neograničenog neznanja.  

2405vujicaokSDP - tas na vagi u Podgorici: U nedjelju veče su najviše slavili u Krivokapićevoj SDP. S razlogom: krenuli su u težak posao da pokažu vlastitu programsku prepoznatljivost i da se izbore da budu faktor bez kojeg nije moguće vladati Podgoricom.

Ciljali su visoko i pogodili: izgradili su partijsku infrastrukturu u Podgorici, postali tas na vagi, stranka bez koje Mugoša i DPS ne mogu vladati Glavnim gradom. Osvojivši skoro deset odsto podrške u Podgorici SDP je definitivno postao, voljom birača, respektabilna snaga koja će moći da utiče na odluke u Glavnom gradu.  Osim toga, samostalan nastup u Podgorici, Kolašinu, Andrijevici i Rožajama je pokazao da imaju stabilnu podršku u biračkom tijelu na nivou države..

Nova snaga, naravno, rađa i nova iskušenja. Prvi test za Krivokapićeve socijaldemokrate biće pregovori o Podgorici sa dojučerašnjim koalicionim saveznikom DPS-om. Ukoliko izbjegnu iskušenje osvete i kalkulantskog ucjenjivanja te krenu da se sa DPS-om dogovaraju o programskim ciljevima upravljanja Glavnim gradom, SDP će pokazati da zaslužuju glasove Podgoričana.  

DPS – iskušenje pobjedika: Iako su raspolagali polugama vlasti, premda imaju najrazrađeniju partijsku mašineriju, Demokratska partija socijalista bila je u teškoj poziciji pred lokalne izbore. Trebalo je, istovremeno, napraviti strategiju protiv udružene opozicije, boriti se protiv medijske satanizacije dijela privatnih medija ali i graditi strategiju odnosa sa koalicionim saveznikom.  

2405mugosaOKPrema prvim rezultatima Đukanovićeva DPS je popravila svoj izborni rezultat - u svim opštinama! Za partiju koja već dvadeset godina vlada, za vlast koja upravlja državom sa svježim ranama ekonomske krize, to je sjajan rezultat: ne izgubiti razočarane i osvojiti nove glasače. Stoga je razumljivo slavlje pristalica DPS-a u izbornoj noći. Pobjede na lokalnom nivou imaju globalni značaj za DPS: vanredni parlamentarni izbori uopšte ne zavise od opozicije i Đukanović i njegova ekipa će imati vremena da osmisle strategiju daljih poteza.

Ipak, u DPS-u ne kriju da nije ostvaren jedan od proklamovanih ciljeva - osvajanje apsulutne vlasti u Podgorici. Procjena Filipa Vujanovića, neformalnog stratega izbornog štaba za Podgoricu kao i želja Miomira Mugoše da ima neokrnjenu vlast u Glavnom gradu natjerale su - inače oprezne depeesovce - da povuku riskantan potez i odbace koaliciju sa socijaldemokaratama.

Rizik se u politici često ne isplati. Umjesto da se dogovore sa SDP-om o pet odbornika u koaliciji, sada će SDP-u dati mnogo više: moraće da pitaju prije nego što povuku potez. Za partiju koja je navikla da suvereno upravlja biće to nova situacija.

Što se ostalog tiče, lokalni izbori su pokazali da je u Crnoj Gori manje-više kao i ranije: vladajuća koalicija pobjeđuje, opozicija, čak i kad je ujedinjena, gubi.

N.Zečević/D.Đuranović

Komentari (58)
  • zabjelcanin
    Ostao sam bez rijeci, ali ova pjesma je dovoljan komentar
    Bosanski bend Dubioza kolektiv - suti i trpi

http://www.youtube.com/watch?v=PH0vsRPAWCg
  • Novak ADZIC  - RECENTNA POLITCKA ANALIZA
    Drasko, odlicna Ti je analiza, autorska ili koaturska, ne mijenja sustinu. In medias res. Cestitka od moje malenkosti, onako skromno lovcenski, cetinjski.
  • Pai Mei
    Izvinite, ako smijem da pitam, sta po Vama znaci recentno?
  • Vladimir NK  - Bruka
    Pravi debakl bi trebaio da ishoduje ostavkama ovih visokomoralnih, visokokarakternih lidera propozicije...Cisto da pokazu kako se to radi kad se OVAKO izgube izbori...
  • "valter"
    Nakon rasta podrske u Kotoru, Tivtu i H.Novog a iznad svega, ogromne podrske Cetinja, SDP je pokazao da suverenisti sa početka devedesetih, imaju partiju respektibilne snage, kao svoje uporiste. Taj rast je neminovan i ubuduce. Nakon ovoliko poraza, mora da dodje do ostavki na celnim pozicijama opozicionih partija i smanjenja broja politickih partija. Jedini pravi pobjednik ovih izbora je SDP i oni drze ključeve Podgorice. Cestitam im na gospodskoj i veoma prepoznatljivoj kampanji.
  • Pametnica  - Zahvalnost
    Hvala ambasadoru Plateu na predanom radu na ujedinjenju opozicije. Hvala Tadicu i njegovim savjetnicima na platfomi sa kojom su bjelaši nastupili. Hvala Z. Lutovcu što je onemogucio posjetu Krivikapica Beogradu, bolje pomoći nije mu trebalo. Hvala Srđanu MIliću što je pustio Medojevića da bude lider opozicje i tako, dugoročno, podvali SNP-u. Hvala Medojevicu što je, kao i uvijek, pokorno slušao BG. Hvala mu i što je angazovao građane drugih država da putem medija agituju za njega, pokazavši kako "stoji" u našoj zemlji. Hvala Vujanovicu i Mugoši što su vidovito, kao što znaju, zagovarali samostalan nastup u PG. Hvala DPS-u što im je Mugoša bio kandidat, pokazavši da ne žele ni za jotu da se promjene u svojoj bahatosti. Hvala TVCG koja je primitivno promovisala Mugosu. Hvala Blicu na konstantnoj kampanji protiv CG. Hvala Monitoru na seriji, istina dosadnih, ali poganih tekstova kojima je pozivao da se ne glasa za SDP. Hvala VIjestima koje su isto činile, uvjerivši nas...
  • Dragan
    Bože pametnice što si mudra Od riječi do riječi potpisujem I dodajem Hvala udruženoj opoziciji na pobjedničkoj koreografijiji u Pljevljima Srpske zastave Tek toliko da potvrde navode pametnice
  • e
    SDP je samostalno nastupio u Ulcinju. Samo mala ispravka
  • PRAVDA  - Hoce li SDP umjeti kazati HVALA?
    Sad je vec svima jasno da je rast SDP posljedica otklona od podgorickog lokalnog sefa pet dana pred izbore. Sad je samo pitanje hoce li SDP umjeti kazati HVALA biracima i napraviti otklon, ili je posao nove DPS-SDP koalicije napravljen juce na rucku u "Staroj kuci"? Imaju priliku, imaju podrsku, ali je pitanje imaju li hrabrosti, da ne napisem nesto drugo sa 4 slova sto pocinje na M?
  • steka  - s
    Bravo momci. Da vidimo kako se rijec drzi .
  • Dragan
    Kakav trik PZP-a, uvedoše partiju u podgorički parlament preko leđa naivnog Srđana Milića! Neka se sad zapitaju aktivisti SNP-a u čujem su interesu radili kampanju, ko uzima dio njihovog kolača potpuno nezasluženo. SDP će dobro naplatiti grešku Filipa Vujanpvića koji je proračunao da može sam osvojiti vlast u Podgorici. Sa pet mandata i izraženom uzlaznom putanjom na nivou države moraju dobiti više nego što su tražili uoči izbora. Nadam se da neće ponoviti grešku nekadašnjeg LSCG i pokušati sa ucjenama. To bi bila fatalna greška. Izbori su pokazali da je država toliko ojačala da više nikakvo podupiranje opozicije od strane susjedne države i pojedinih ambasadora nemaju šanse da je uzdrmaju. Građani su odabrali program a ne progon.
    Uostalom, fotografija u "Vijestima" na strani 2 sve govori, kao da čekaju da im neko kaže "učestvujem u žalost".
  • D.V.
    U svakom slucaju, znamo ko sigurno NIJE rekao HVALA svojim biracima poslije onako burne noci! Makar kad je Podgorica u pitanju. Dok su se i opozicija i SDP oglasili sa samog vrha, odnosno od strane lidera i nosilaca liste, DPS se naravno, shodno svom vec poznatom bahatom stavu oglasio iz usta P. Sekulica. Ne radi se o njemu, radi se samo o onoj slici na kojoj On okruzen taksistima (da se taksisti ne uvrijede) nekakvim tinejdzerma i NAVIJACIMA DPSa objavljuje pobjedu u scenografiji 90ih sa sve barjacima i VIVA MONTENEGRO skandiranjima. Da li je moguce da oni ljudi stvarno zive idalje u svijetu barjaka i patriotskih pjesama cekajuci rezultate izbora na pragu DPSa?? Znaju li na kraju da Crna Gora zaista jeste Crna Gora i da ne moraju ulicama da navijaju za nju vise?? Znaju li i da DPS ≠ Crna Gora? I sto me najvise nervira, pitam se samo dje su SHEF i GRADONACELNIK koji nijesu izostajali u kocijaskom prepucavanju sa opozicijom, da stanu iza programa, iza silnih pobjeda i zahvale svojim ...
  • Anonimus
    Nadam se da SDP dobar rezultat u Podgorici nece shvatiti kao mogucnost opstrukcije DPS vec kao sansa za zajednickim odlucivanjem. Medjutim, ne smije se ipak smetnuti s uma da je DPS osvojio mnogo vise, te da mu je falilo malo da osvoji apsolutnu vlast i u Podgorici. Sudeci po prvim reakcijama ljudi bliskih SDP stice se utisak da je obrnuto. Smatram da je Mugosa dobro vodio grad u prethodnom periodu, smatram takodje da je pozitivno da je SDP napravio napredak, ali to mora biti u korist grada a nikako politickih elita koje ce se medjusobno nadgornjavati. Mugosi vjerovatno nece odgovarati da mu neko non stop dahce za vratom i povucice se sam, kako i dolikuje nekome ko je ipak preporodio Podgoricu, cim se projekat mini obilaznice privede kraju. A DPS nek onda dobro razmisli ko ce ge naslijediti. Evo i konkretan predlog od mene. Radite zajedno na vise kulturnih sadrzaja, treba nam hitno jedna moderna koncertna dvorana sa 3000-4000 mjesta,
  • Novak ADZIC  - VAGA JE VAGA
    ANONIMUSE, s postovanjem ali vaga je vaga, mjeri se prema njoj. Da neko moze bez vage ne bi postojala vaga, i ne bi se mjerilo da nije presudno po onome kako vaga izmjeri ili pokaze.
  • Mrki
    Postovani Novace, moja opaska (zaboravio sam da se potpisem u prethodnom komentaru) se odnosila na bojazan da se u pregovorima ne ode u politikanstvo koje ce udaljiti DPS i SDP, a obije partijske nomenklature su potrebne da se nastavi dobar posao ka NATO clanstvu, EU integraciji, razvoju ekonomije (to je kljuc i bez vecih i diversifikovanih ulaganja nema nista). Dakle, SDP jeste u boljoj poziciji nego ranije i treba da je politicki valorizuje ali za to je potrebno vise suptilnosti i politickog sluha nego ucjenjivanja glavnog partnera koji je ostvario sjajan rezultat. Kompromis je moguc a pogotovo ako je izmedju slicnih programskih opredjeljenja. I da ponovim za Podgoricu, ocemo jednu sjajnu multi funkcionalnu dvoranu u kojoj se mogu organizovati ozbiljni koncerti i drugi performansi. Treba nam duh Evrope i svijeta u Crnoj Gori za kvalitetniji kulturni zivot. Izgradnjom auto puteva to jos vise dobija na znacaju jer cijela Crna Gora postaje jedan veliki grad sa nacionalnim parkovima i...
  • Milijana
    Da citiram Vladimira Goatija "biračko tijelo Crne Gore je natprosječno inteligentno" - glasovi su se raspodijelili taman kako treba:
    Državotvorne stranke u porastu:
    DPS-u se vjeruje ali sa značajnom opomenom Filipu Vujanoviću da je politika koju on zastupa nazadna i balast i za sami DPS.
    SDP u značajnom porastu da se naglasi i osigura državotvornost, ograniči samovolja par likova koji ne napreduju zajedno sa državom.
    Opozicija je pretrpjela težak udarac, mislim da će svi sad spaliti one bijele košulje....da im je sad muka od njih.
  • brm brm
    Oce li se oglasavat vojvoda i medo jutros, ili se ceka da stigne golub pismonosa iz Beograda?
    Predlazem im kad budu davali izjave da stave po jedno crno puce na one bele im kosulje ili da ih skinu pa goli do pasa da procitaju sto im je poruceno ‘odozgo’.

Pozdrav za Andrijevcane! Ajmo Crnogorci BUDJENJEEEE
  • panasonic
    Kao Crnogorac primjecujem kod DPS a otprilike dobri su Muslimani Bosnjaci i Romi a losi su Srbi.Cudno.
  • Mida  - Vozdra te bra
    Dje si brate, sto cinis ??? Ja sam sa sviju dobra, i sa policajcima sto citaju DAN. Vi bi ste cas u Srbiju, cas u Crnogorce, e pa brate nemos. Ja sam posla iz Srbiju pa sad volim Crnu Goru. Kad se odlucite, ce pobijedite. Aferim .
  • Hogar Strašni  - Hogar Strašni
    Čestitke SDP-u, partiji koja objedinjuje ljude širih vidika, beskompromisne patriote, strpljive nemilitantne borce za socijal-demokratiju. Sinoć u njihovom štabu i slavlje je bilo upravo na takvom nivou, bez buke, bijesa, nasilja, incidenata i govora mržnje. Veliki broj mladih ljudi okupio se da se proveseli povodom pobjede svoje partije i ideje, i među njima, što me osobito raduje, nisam primijetio nijednu osobu čije su zjenice bile ufitiljene u jednu tačku, ne bijaše tu nijednog narkomana i propalice, sve neka mlada zdrava lica koja zrače prirodnom ozarenošću. Uz urbane zabavne pjesme kultnih muzičara ex YU i neizostavne tonove posvećene Crnoj Gori i po koji gutljaj uz nazdravljanje iz ogromne flaše šampanjca što je kružila među njima, kroz spontanu harmoniju koja je zvučala skoro horski, obilježena je sinoćna pobjeda SDP-a.
  • Krit
    Ovo je prilika za SDP da se nauci upravljanju Podgoricom od jednog od uspjesnijih gradonacelnika. Ima on mana, ali u saradnji sa SDPom moze uspjesno dovrsiti zapoceto.
    Nije mi se svidjela izjava profesora Lazovica da ce ponovo pitati gradjane Podgorice sa kim da se ide u koaliciju. I DPS i SDP imaju porast biraca, a opozicija pad.
    Biraci su se vec izjasnili, SDP biracko tijelo je iskljucivo sa crnogorskim predznakom. Koalicija sa ispostavama bi bila ogromno razocarenje.
    Jasno je da koalicija DPS-SDP ima znacajni rast i da su odvojeno dobili vise glasova nego sto bi dobili da su bili u koaliciji.
    To je dovoljno jasno da bi i jedni i drugi mogli da nauce.
    Za Crnu Goru je trajno pozitivno da se u DPS marginalizuje Filip Vujanovic i njegova struja, i ogranice i kontrolisu drzavni resori i lokalni mocnici.

Za opoziciju i kobajagi nezavisne i nadnacionalne intelektualce - nedovoljna ocjena iz PATRIOTIZMA.
    Dok tu lekciju ne nauce i USVOJE, nema naprijed. Izbori su im pokazali d...
  • Dobrila  - ko je pobijedio?
    Jedva cekam izbore koji ce se desavati kao da se nista ne desava.A kada ce to biti? U Crnoj Gori , ovakvoj kakva je , a nasoj i mojoj...nikada. Prosto je nemoguce ocekivati da jedno tako specificno politicko bilo, ambiciozne i frustrirane licnosti, tek tako utuve da sluze gradjanima.. Sve sam vise uvjerena da opozicija unaprijed zna da ce biti opozicija ,a vlast se samo poigrava sa zivcima emotivaca , jer pobjeda se ne dovodi u pitanje.
    A sto se medija tice... neka im je Bog u pomoc. lise Nacionalnog Javnog servisa.
    I samo da pitam, sto bi sa nedolaskom g-dina Lazovica na zavrsno suceljavanje. Ja sam ga cini mi se vidjela da nesto prica.
  • Gorcin
    Dobar rezultat SDP-a je posledica inzvaredno kreirane kampanje s najboljim
    dekorom MLADIM i OBRAZOVANIM. Dobro je izabran tajming Qya plasiranje
    poruke da se Mugosa mora obuzdati i napokon da je periferija zapostavljena u
    odnosu na urbani dio grada. Uostalom pogledajte kako izgleda niksicki put od
    komanskog mosta do bivseg "Autoremonta"?
  • vlaka
    Dobro su prosli s`obzirom da su najavili hapsenje i oduzimanje imovine kriminalcima.Narod crnogorski voli kriminalce.Pravdaju ih sa "i ja bih da mi moze bit".Evropski zar ne!!!
  • babaroga
    Svaka cast SDP-u, malo da ustopuju Mugija, previse je obahatio za moj ukus. Uostalom, pogledajte okruzenje, prolazi vrijeme raznih Bandica, a dolazi vrijeme nekih Josipovica.
    Osvrnucu se na ilustraciju teksta. Mladici barjace u raspalom "eskortu" 80 i neko godiste, skoro da je stariji od njih. Kosta koliko i malo opusteniji izlazak njihovih vrsnjaka na "trulom zapadu". Vazno je da viju barjake, sto nemaju posla ili para da kupe nesto pristojnije o tome ne razmisljaju. Vikao sam viva vero pocetkom devedestih, znaci nisam ni malo alergican na zastavu.
    Samo mi malo smeta vjecna kampanja "ocuvavanja" drzavosti umjesto da se ponude neka konkretna rjesenja. Vjerovatno je problem sto imamo poslovnu elitu nastalu na "naplatnoj rampi" drzavnih "kombinacija" koja je u bilo kojem poslu na stvarnom trzistu zavrsila "na vr' glave". Imam osjecaj da se drzava sada vise bavi mezimcima koji nijesu svjesni da su bankrotirali nego perspektivom momci...
  • Anonimus  - izbori
    ne mogu da budem nezadovoljan rezultatima izbora, pogotovo što je SDP dobio priliku da spriječi bahate nastupe DPS-a....

još više bih volio da su se oko SDP-a skupile partije sa procrnogorskim
    predznakom i da se formiralo konačno jedno jezgro, će biti prevaziđeni
    nekadašnji animoziteti prvenstveno LSCG prema SDP-u, koji i danas vuku
    tragove...

ovo tim prije, jer se u DPS-u sve više nazire nova podjela, mada tiha
    prosrpska struja unutar DPS-a, poslije ovakvog rezultata će morati
    makar privremeno da se primire, a bili su se počeli eksponirati...
    jedino drastično podmlađivanje DPS-a može ostaviti tu partiju ucijelo,
    normalno sa CG predznakom ....
  • Vlaka
    Aministratoru-sta je problem sa ovim komentarom:

Dobro su prosli s`obzirom da su najavili hapsenje i oduzimanje imovine kriminalcima.Narod crnogorski voli kriminalce.Pravdaju ih sa "i ja bih da mi moze bit"
    .Evropski zar ne!!!
  • Anonimus
    Ovo je teorija sa "Nove Srpske Politicke Misli"?
  • Esencija  - Pouka
    SNP kao najveca opoziciona partija treba da izvuce pouku - nema napretka sa strankama koje nude samo praznu retoriku i nista vise. SNP ima kakav-takav program i bolje joj je da ide sama na izbore, nego udruzena sa strankama koje nude samo vijorenje zastavama.
  • Anonimus  - SNP
    SNP je možda i najveći gubitnik na ovim izborima. Ulaskom u koaliciju sa
    Mandićem i putujućim Medojevićem, definiivno su raskrinkali svoju "građansku orijentaciju" u koju su nas ubjeđivali od referenduma naovamo.
    Dosta je bilo da Tadić samo namigne i oni odmah pokažu gdje su... S druge strane sa suverenističkog aspekta je i dobro što se SNP "prosuo", jer sada ono krilo u DPS-u koje bi da mijenja zastavu i himnu nema na koga da se osloni ukoliko dođe do raskola u DPS-u .. ( a i to krilo mora sad da se pokrije po ušima, kad je DPS ostvario redom bolje rezultate nego li ih je imao na predhodnim lokalnim izborima)
  • pAsa
    Mnogo je posjecen ovaj portal, od 10:11 1do 10:18 pet razlicitih ljudi komentarise. ili mozda jedan isti :)
  • Anonimus
    Najveći gubitnik lokalnih iizbora u CRNOJ GORI su Novine i Tv Vesti. Što će oni sad crni kukavci koga će sad da napadaju kad su im građani okrenuli leđa...
  • babaroga
    "Vesti"?:-)
  • Zlato tetkino
    Jedva cekam njihovu centralnu dezinformativnu emisiju. Da se njihove prezenterke nakostrijese i pocnu da sipaju. Imate ovakav raspored:
    Vijesti u pola 7 - ne daj boze da nam je ovako
    IN u 7 - ovako nam je kako nam je
    Dnevnik u pola 8 - daj boze da nam je ovako
  • Anti-lider  - Čestitke Crnoj Godi na demokratskim izborima
    Strankama na rezultatima.
    Kako su sijali tako su i požnjeli.

Svim suverenističkim strankama je ovaj rezultat nova obaveza.
    Da nastave put evropskih i evroatlantskih integracija.

Sretno i da je vječna Crna Gora i njena sloboda !

• Superhik
    Je li ovo trebao da bude objektivan tekst nezavisnih novinara ? Ako jeste mislim da je bolje bilo da se sačekalo par dana da splasnu emocije autora. Ovako je previše očigledno da su odahnuli nakon rezultata.
  • Biljana Pg  - Pitam se pitam ????
    Dje ti cu decko cu da postoje nezavisni novinari????? Postoje decko samo objektivni i skolovani novinari. Ovi pisari sto, najcesce, dolaze sa pravnog fakulteta i koji su u gimnaziji imali 5-icu iz srpskoga pa opale po uvodu-razradi-zakljucku, izvini nisu novinari :))))))))))))))))))))))
  • SRBIN PG
    Ako kupujete glasace nemojte da se uhvate u tome da vas slikaju. Pobjedjivace DPS uvijek neka se Milo proglasi za dozivotnog vladara izboti su trosenje para.
  • Dragan
    Ako Bog da, tako će i bit !!!!!
  • Anonimus
    Pobjedjivace crnogorske partije jer je gotovo sa posrbljenom Crnom Gorom, ona je otisla u istoriju i ovi poslednji trzajevi se pokazuju kao neuspjesni. I to sve pored snazne logistike iz Srbije, lobiranja protiv Crne Gore, tendencioznog djelovanja srpske crkve, ispolitizovanih strajkova uz neizbjeznu Vanju Calovic, te neshvatljive medijske harange onih medija koji su oglusujuci se o novinarsku etiku i potrebu da informisu objektivno i nepristrasno, krenuli u prljav medijski rat protiv vlasti. Krijuci se u tom svom privatnom ratu iza pozicije slobodnog novinarstva. Nacin na koji dugo vremena izvjestavaju Vijesti, Dan i Monitor vec izaziva podsmijeh, a ovih dana su postali partijski bilteni opozicije. Citava uredjivacka politika je osmisljena na nacin da kompromituje vlast a da protezira opoziciju, Da bi mediji bili objektivni te korisno ukazivali na drustvene anomalije, pored finansijske samostalnosti moraju imati i visoke moralne kodekse. A oni ih nemaju.
  • Anonimus
    Srbine, kad shvatite da je ovo suverena zemlja kojom se ne odlucuje iz Beograda, mozda nece postojati potreba da pravdate poraze kradjama. Budi dostojanstven u porazu !
  • Anonimus
    Ovako subjektivan i ostrascen novinarskli tekst dugo nijesam procitala, cudo!
  • Biljana Pg  - brm, brmu
    Bila su dugmad plave i crvne ima boje, ali opra ih Vanish :))))))
  • Biljana Pg  - S........
    Da vam se kaze da ste jeftini, poludjeli bi i zalili se I opstinskom sudu na Zvezdari. Brine me sto to sami priznajete ;)
  • zelenas  - Istorijska sansa
    SDP ima istorijsku sansu da CG uvede u Demokratiju i time dokaze da visestranacka vlast moze i nama da se desi i tako bar mako zadovolji opziciju kojih ima oko 40 % jer i oni su gradjani CG a to bi im bio i test koliko su odani CG i provjera njihovog rodoljublja jer samo kada pocnu odlucivati o CG mozemo znati koliko vrijede a do sad nisu imali sansu. Tako da mislim da SDP sada moze da pokaze sve svoje demokratske kapacitete i da uvede Crnu Goru u jedan novi vid demokratije gdje ce sve politicke partije a takodje i naroda morati da radi za dobro Crne Gore.
  • Marconi
    Sjetimo se kojoj medijskoj harangi je bila izlozena CG prije izbora. Crnogorac je bio izjednacen sa kriminalcem. Pa onda ofanziva srpske diplomatije i politike - blacenje Crne Gore gdje i kako god su mogli.
    Licno mi je ponajvise zasmetalo potpuno nebalansirano, tendenciozno, nesensiblno pisanje nekih "nezavisnih" medija u CG. Postali su advokati politike Beograda. Izjave iz Tadicevog kabineta su prenosene u roku od par sati. Drugu stranu ili nismo culi ili su je dali uz zajedljive komantare.
    Potpuna neosjetljivost prema interesima vlastite drzave, prema tome gdje prestaje oponiranje vlasti a pocinje oponiranje drzavi. Da li je opozicija i mediji u Srbiji ikad oponirala svojoj drzavi ili su bili advokati poiticare neke susjedne zemlje ?
    Da li mislite da ce opozicija zavoljeti CG od sada ili da ce Beograd istinski prihvatiti CG kao suverenu i ravnopravnu. Ja nemam iluzije da se nesto sto traje stotinak godina moze promjeniti skoro.
  • SRBIN PG
    Prvo nisam glasao jer nemam koga da glasam tako da gubio nisam. Nema potrebe da glasam jer se kradu izbori 20 godina i dok je Milo bio borac za Veliku Srbiju i sad. Ali kazem ako vec kradete nemojte da vas snime. Tako pobjedjuje DPS to svi znaju isti koji su bili u koaliciju sada sa njim su to pricali.

• Crni
    http://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrika=Vijest%20dana&clanak=232263&datum =2010-05-24 kupovina glasova
  • Vlaka
    @Anonimus
    Da; ovo je suverena zemlja kojom se upravlja po nalogu Vasingtona.
    @Markoni
    Posto je drzava neosjetljiva na interese vise od pola njene populacije (jezik, pismo, crkva, zastava, himna, pitanje Kosmeta...) ne moze ocekivati lojalnost od istih.
  • Anonimus
    Znaci vas uslov lojalnosti je da se jezik zove srpski, da je pismo iskljucivo cirilicno (vec je cirilica ravnopravna), da zastava bude srpska trobojka, da je himna Boze Pravde i da se ponisti priznanje Kosova. Srpska crkva je vec dominantna takoreci drzavna. Vise od pola medija su vec srpski.

Pa ako vam se sve ovo ispuni mozete slobodno pitati koja je svrha nezavisne Crne Gore. Moze biti i provincija Srbije.

U osnovi postoje demokratske institucije gdje se odlucuje. Postoji medjunarodna arbitraza pa se zalite ako mislite da je nepravda.Osim iz Srbije, cusmo nikoga u svijetu ko je primjetio nekakvu nepravdu.
  • Zlato tretkino
    Ne, ovo je drzava koju su neki pokusali da blate u Vasingtonu, odrzali su nekoliko predavanja sekretaricama jer im je savjetnik Knezevic tako ugovorio.

Manje od pola, koliko ja znam matematiku, i to sve manje i manje od pola.
  • Anonimus  - ZELJKO NK
    dzaba nezavisni, dzaba vanja breee sa plateom, dzaba boki kluni, arijel, bonux. faks i ace. FAKAT NE MIRISE BIJELO
  • dusko lokin  - kikiriki/ kokice
    Lagano se smjestam u fotelju,trazim RTS, grickalice neke i pivo, ah meraka....Cekamo Medonju da krene sa paljbom; te licne otkupljivali, te pokrali, te ucjenjivali....Milo ovo, Milo ono...Crnogorci su krivi za sve, prodali se za male pare, ne znaju jadni sto je demokratija-narocito ova sa BG kanabea i raznih kabineta. Nemoj to da radis, nemoj da se brukas!
  • Anonimus
    evo gaaaa !

Veselo vece !!!
  • Vlaka
    @Anonimus,za maternji srpski se izjasnilo vise od 65% gradjana.
    Cirilica ravnopravna-jes` pa je i Pobjeda presla na latinicu. Dje je cirilica na RTCG. Koliko ima naziva firmi na cirilici....Trobojka nije samo srpska vec svih naroda eks YU - ostala je drzavna zastava u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji.
  • Anonimus
    Obilje cirilice potrazite u Srbiji, Makedoniji i Bugarskoj.
    Trobojka je i francuska, holandska, italijanska, medjarska i jos mnogo zemalja u svijetu. Naravno ima mnogo i onih kojima nije, medju kojima je nasa drzava.
    Srpski jezik jedan od jezika koji se koristi u CG. Dakle ko god zeli po ustavu ga moze koristiti.
  • Anonimus
    NE, NE , to se ne može gledati, majke mi.

Odslušah mu uvodno slovo, odoh da bljucnem. To je jedini valjan komentar na
    njegovu priču.
  • dusko lokin
    Ovaj covjek je stvarno genije, pa on stvarno misli da smo mi polusvijet. Prosto mi je mucno gledat ga, pa onaj Mandic i Milic su gospoda za njega. Jao a kajla mu viri ispod kosulje! E moji Njemci pa zar niste nekog boljeg igraca mogli izabrat...
Dodaj komentar
Vaši Kontakt Podaci:
Komentar:
Zaštita
Morate navesti anti-spam kôd koji stoji na slici.

Baner

Pretraga

Oblačno

Podgorica

3°C

Oblačno

• ned Moguća kiša

6°C

0°C

• pon Moguć snijeg

4°C

-4°C