Baner
rent a car podgorica
Politika - Tema
Da ih jesen ne rastavi?
22. jul 2011.

2207dpssdppocetnaOdnose unutar saveza razjeda sve veća netrpeljivost nekih čelnika DPS-a i SDP-a; predstavnici dvije stranke odavno različito tumače proces privatizacije a imaju razlilčite, ponekad i suprotstavljene vizije ekonomskog razvoja…Vladajuća koalicija će teško preživjeti jesen ukoliko DPS, zbog izglasavanja izbornog zakona, popusti pred opozicionim ultimatumom oko srpskog jezika i promjene državnih simbola.

 

Dogodilo se ono što se i očekivalo: dr Miomir Mugoša je dobio povjerenje apsolutne većine odbornika i obezbijedio još jedan mandat na čelu Glavnog grada. Sljedstveno tome, socijaldemokrate su uradile ono što su i najavljivale: članovi te stranke napustili su funkcionerska mjesta u gradskoj upravi a Raško Konjević podnio ostavku na mjesto predsjednika Skupštine Glavnog grada.

Ispostavilo se da je snalažljivi Mugoša i bez socijaldemokrata imao - viška glasova. Osim “garantovanih” narodnjaka u gradonačelnikovo kolo se upleo i odbornik Nove Boban Vujačić, kasnije i bukvalno popljuvan od svog stranačkog kolege. Sam gradonačelnik šeretski se kasnije pohvalio prijateljima da nije strijepio za ishod, jer je imao još kojeg odbornika u rezervi, zlu ne trebalo.

2207mugiiraskoDubina koalicione krize: Međutim, pozadina slučaja reizbora gradonačelnika Podgorice nije samo stvar lične pizme Mugoše ili Konjevića, mada se zid netrpeljivosti između njih dvojice gotovo može rukom opipati.

Sukob je ozbiljniji od pobrojanih neprincipijelnosti: glasanjem u utorak, Podgorica je postala čak sedmi grad u kojem ne funkcuioniše vladajuća koalicija. A Podgorica je trećina biračkog tijela, što znači da DPS-SDP savez ne djeluje na teritoriji gdje živi - više od polovine crnogorskih birača! Ne samo to: Raško Konjević, Džavid Šabović - ali i prvi čovjek SDP-a Ranko Krivokapić – javno su pozvali državnog tužioca da reaguju slučaju glasanja u Skupštini Glavnog grada, otvoreno optužujući Mugošu za političku korupciju, podmićivanje i kupovinu “lojalnih” odbronika.

To već nijesu prolazne političke trzavice, nego otvorene optužbe za kriminal. Kada su u javnost iznijeli prljavi koalicioni veš, Krivokapić i Konjević su dobro znali da se tako distanciraju ne samo od Mugoše, nego i od čitavog DPS-a. Zato je osnovano pitanje: da li su čelnici SDP-a posljednjim izjavama otvoreno najavili raskol saveza na državnom nivou?

Što može, a što hoće SDP: Tehnički gledano, socijaldemokrate imaju jednostavan mehanizam da brzo raskinu koaliciju na državnom nivou.

Za razliku od omjera snaga u Podgorici, gdje je vlast DPS-a moguća i bez podrške manjeg koalicionog partnera, u Skupštini Crne Gore Đukanovićeva stranka direktno zavisi od saradnje sa Krivokapićevom partijom. Devet poslanika SDP-a neophodni su za apsolutnu većinu u parlamentu; u slučaju da socijaldemokrate otkažu saradnju - Vlada Igora Lukšića ne bi prošla test u parlamentu.

Dakle, SDP može - ako stvarno želi - da sruši Lukšićevu vladu skoro za 24 sata; jednim, jedinim glasanjem! Uz prethodan dogovor sa opozicionim kolegama, za izglasavanje nepovjerenja Lukšićevom kabinetu moglo bi se sakupiti -  42 glasa, apsolutna većina potrebna za smjenu. Ili se može ostvariti drugi scenario: 42 poslanika je dovoljno za podršku, recimo, manjinskoj Vladi koju bi predvodio Krivokapić, a podržala sva opozicija, ujedinjena protiv DPS-a.

Zato valja rastumačiti: što SDP zaista namjerava da uradi? Nakon četrnaest godina saveza potpuno su istanjene koalicione niti: osim lilčnih sukoba i javnih prepucavanja na liniji Krivokapić/ Konjević vs Vujanović/Mugoša, dvije stranke su se odaljile i po pitanjima strategije ekonomskog razvoja, privatizacije državnih kompanija... Da li su to sve signali da je kraj koalicije na vidiku?

2207miloigorrankoPozicija SDP-a: Ne treba, međutim, uvijek vjerovati u snagu izgovorene riječi. Od partijskih povika i pritužbi, do stvarnog povlačenja konkertnog poteza razvrgavanja koalicije ipak je – dug put.

I zato se - uprkos svemu - može sa prilično sigurnosti zaključitida će DPS-SDP koalicija  nastaviti da egzistira ili vegetira na aparatima – makar do početka oktobra! Možda nekima djeluje nelogično, ali realan život ukazuje da ima više razloga da Krivokapić i njegove stranačke kolege sada ne natežu koalicione niti  do konačnog pucanja.

Prije svega, u vremenu intenzivnog čekanja Izvještaja Evropske komisije i priželjkivanog dobijanja datuma pregovora za Crnu Goru, raskid koalicije bi značio pad Vlade, raspisivanje novih izbora i političku nestabilnost. Socijaldemokrate bi u tom slučaju bile označene kao glavni krivci za zastoj na evropskom putu Crne Gore. Sa takvim političkim žigom ne bi bilo pametno kretati u nove političke borbe i toga je iskusni uz Vrhu SDP-a svjesni.

Osim tog međunarodnog faktora, pred čelnike SDP-a ispriječio se još jedan gotovo nerješiv problem - nedostatak srodnog budućeg partnera. Crnogorska politička scena je odavno polarizovana na suvereniste (oličene uglavnom kroz Đukanovićevu i Krivokapićevu stranku) i protivnike crnogorske suverenosti ( Milićev SNP, Mandićevu Novu te  Medojevićev “pridruženi” PzP). Gotovo da nema “slobodnih strijelaca” već je čitava politička karta podijeljena na dva dijela. Krivokapićevoj stranci se, u slučaju raspada koalicije, ukazuje samo jedan put – samostalni nastup.

Premda posljednja istraživanja govore o rastu rejtinga te stranke, u slučaju stvarnog sukoba sa DPS-om i razbijanja koalicije, Krivokapićeva ekipa bi se našla stiješnjena između dva bloka. To već ne bi bila laka pozicija za stranku koja je deceniju i po bila na vlasti. Uz gubitak ličnih pozicija u državnoj upravi – a puno istaknutih članova zauzima važna mjesta u državnoj administraciji – partija bi morala sama da se bori na političkoj sceni.  

2207sdpIdentitetski rebus: To su sve jaki, lični ili partijski, pragmatski, razlozi da se zaključi da će se socijaldemokrate - uprkos sadašnjoj vatrenoj retorici - uzdržati od ishitrenih poteza. 

Bolje rečeno, čekaće se do jeseni i presude EU o datumu pregovora. U slučaju negativnog mišljenja iz Brisela, ukoliko ne bude određen datum pregovora - crnogorska vladajuća koalicija biće i bukvalno pred kolapsom. Negativan skenerski nalaz Evropske komisije bi, u stvari, bio znak da crnogorska vlast nije umjela ili nije željela da crnogorsko društvo učini boljim, da sprovede reforme shodno evropskim standardima i kriterijumima. Proevropska koalicija DPS-SDP će se raspasti ako se prođe oktobarski test.

No, zanimljiv zaplet može se očekivati i prije oktobra: koalicija može biti ugrožena i načinom na koji se ispunjavaju evropski uslovi. O čemu je riječ: suštinska i možda posljednja stvarna vezivna nit koalicije su - identitetska pitanja. Uprkos javnim svađama, DPS i SDP su ostali u saglasju oko državnih simbola, crnogorskog jezika i, na kraju, u pokušaju obezbjeđivanja ravnopravnog tretmana crnogorske i srpske crkve na teritoriji Crne Gore…

Istini za volju, ponekad su politički bliskiji stavovi Krivokapića i Đukanovića oko jezika, državnih simbola ili crnogorske crkve nego što su izjave, recimo, u vrhu DPS-a, između predsjednika Đukanovića i njegova dva potpredsjednika Vujanovića i Marovića. Ta identitetska sporenja čelnici DPS-a ipak za sada mudro drže unutar partije.  Pitanje je, međutim, do kada?

Posljednji izazov: Usvajanje novog izbornog zakona jedan je od sedam ključnih uslova postavljenih pred Crnu Goru u procesu evropskih integracija. No, dvotrećinske većine, neophodne za izglasavanje novog zakona - nema na vidiku ni nakon višemjesečnih intezivnih pregovora unutar Kolegijuma Skupštine Crne Gore.

2207milofiliprankoTu se krije zamka za vladajuću koaliciju. Poznato je, naime, da su prosrpski nastrojene opozicione stranke uslovile podršku izbornom zakonodavstvu - uvođenjem srpskog jezika u škole. Hoće li to biti “dovoljan mamac” da DPS odustane, makar i privremeno, od forsiranja identitetskih obilježja; hoće li put ka EU podijeliti vlast, upravo na tom identitetskom pitanju? Vladajuća koalicija će teško preživjeti jesen ukoliko se obistine najave da će DPS i Vlada premijera Lukšića, zbog izbornog zakona,  da popuste pred opozicionim ultimatuma oko srpskog jezika i promjene državnih simbola.

U tome jeste klučni paradoks vladajuće koalicije. Nakon četrnaest godina saradnje, poslije referenduma i crnogorske nezavisnosti, kohezija slabi, a negativna energija raste i sve je manje dodirnih tačaka: približavanje EU može biti i vododjelnica, onaj završni čin, udaljavanja koalicionih partnera. Zato u DPS-u i SDP-u sa nestrpljenjem, ali i uz strijepnju dočekuju jesen.

„Naša kolicija nastaviće da funkcioniše efikasno”, juče je samouvjereno kosntatovao predsjednik Filip Vujanović. Zaista je moguće da DPS-SDP savez pregrmi i jesenja iskušenja. No, za takav rasplet i nastavak „uspješne koalicije” bilo bi dobro da Filip Vujanović i Ranko Krivokapić – počnu da komuniciraju. Čisto radi efikasnosti.

Draško ĐURANOVIĆ

 

Komentari (24)
 • Gondor
  Moj utisak je da ako SDP ne napravi radikalni zaokret po identitetskim pitanjima i ne pokusa da nadje kompromis sa srpskim partijama onda ce proci kao LSCG. DPS nije opterecen identitetskim pitanjima. Njih samo zanima neprikosnovena vlast koja garantuje cuvanje opljackanog. Posle niza samara koje su primili od SDP-a tesko da ce izostati njihov odgovor. Slucaj Mugosa je samo prva lasta. Javno podrzavaju koaliciju a u tisini polako prave transfere kojima ce pojedinci is SDP-a tesko odoljeti. Milova najava ujedinjavanja naroda govori da ce igrati i na srpsku i na crnogorsku kartu. SDP treba da se presabere i da ocijeni sta je vaznije u ovom trenutku: identitetska pitanja ili DPS. Ukoliko procijeni da je ovo drugo mnogo opasnije onda bi se mogao desiti istorijski dan da se narod rastereti zla koje ga mori 20 godina. Ako tako odluce onda na tome mora da radi brzo jer vrijeme radi za DPS. Mislim da takav rasplet i Evropa prizeljkuje.
 • Posmatrac  - SDP mora preci u ofanzivu radi opstanka
  Slazem se sa Draskom u analizi, ali SDP savjetujem drugo. Od DPS su primili niz a sada veliki politicki " samar" ( Luksic, Vujanovic Mugosa). Ako misle da opstanu kao vazan cininoc nikako ne smiju da cekaju da se DPS pregrupise i pripremi kao u Podgorici. Sada imaju negativan stav opozicije i tri Albanske stranke koji cine vecinu. Pokazace pored doslednosti i moc koja je itekako vazna za glasace u CG. Formirati tehnicku kolaciiju, pa ako se DPS povuce iz PG onda mozda vratiti na staro. Ovako izlazak iz Podgorice sa neizlaskom iz Republicke vlasti ostavlj aopravdano prostor prici o vlastoljublju. Na izbore zatim izaci ojacan ( gradjanska partija, nacionalne partije, forum 2010, nezavisni intelektulaci) i imace preko 20%. Tada tvoriti kolaciju sa DPS ili drugima. Ako tada DPS ne bude htjela znaci da bi se svakako zavrsilo tako i bez izbora.Sta im znaci par mjeseci vlasti, a pasivnoscu sve gube (vlast i glasace). Inicijativom svakako dobijaju vise glasaca i mozda bolju poziciju...
 • emilo  - To je jedan blok.
  Gospodin Đuranović to dobro zna, a zašto ovako komentariše je drugo pitanje, liše PZP (kakav takav) ostalo je u suštini jedan blok. To je SDP ili bolje rečeno ovih 3-4 što ga vode znao i ranije. Nije tica sve što leti i tzv. dva bloka bi odavno našla zajednički jezik da to ,ipak, nije toliko providno, čak i za EK. To bi ličilo kao da u Srbiji blok naprave Naprednjaci i Radikali. Nije to baš tako jednostavno, ne pitaju se svi oni baš toliko. Podršku "građana" bi na žalost još uvijek imali.
 • Anonimus  - Bez rjesenja
  Meni se cini da je situacija za SDP prlicno losa i da su u poziciji da sto god urade kajace se...suvise su dugo dijelili ljeb sa DPS i sada su zabrazdili i ne mogu bez posljedica izaci iz koalicije...
 • Labud
  Izgledi su da je ova godina došla da pokaže-dali je trnoviti put do položaja Đukanoviću i Krivokapiću bio da se Crna Gora sija i razvija među ugledne države ili da je sve to bilo da bi po Njoj rovarili za lične interese?
 • Anonimus
  ..."Uz gubitak ličnih pozicija u državnoj upravi – a puno istaknutih članova zauzima važna mjesta u državnoj administraciji – partija bi morala sama da se bori na političkoj sceni".
  Da,i?A u čemu je suština dosadašnjeg djelovanja?U šlepanju uz veliku stranku,kako bi se namirile ambicije nekolicine ljudi ,koji su sebi rezervisali ekskluzivno pravo na tumačenje cg patriotizma,taman kao da van te stranke nije bilo nijednog čovjeka kojemu je bilo stalo do i do države,koji je bio protiv rata za mir...
  Kako to da nema "analitičara"koji bi se kritički osvrnuo na sve poteze SDP koji su ih koštali gubljenja kredibiliteta?Od ,recimo,ostavke ministra nakon tragedije na Bioču,pa brže-bolje povratka u fotelju,do,recimo,jučerašnje saglasnosti o otpisu duga Montenegro Airlinesu?Ili je značka sa cg obilježjima u Krivokapićevom reveru dovoljna da im sve bude oprošteno?
 • Anonimus
  Ne moze sdp oboriti drzavnu vlast. Ako oni glasaju protiv Luksica Milo ce kupiti 10 poslanika opozicije i vlast ce prezivjeti. Opet ce im biti izgovor da zele da ruse sdp kao najvece zlo.
 • V.L.  - po(drška)
  Čitajući jutros komentare na el. portalima, dok tik uz moj prozor komšinica Veka žiri svinje da bi bile što više pretile kada dođe vakat za potonju im uru, čudim se nekim razmišljanjima i posve naivnim rezonovanjima. Polako ljudi, pa ne mislite valjda da je Mugi reizabran slučajno. Taj njegov uzlet u nebesa i ponašanje kao kod pri..... vojnika iz komedije del arte ne odgovara stvarnom centru moći u Crnoj Gori. "Pod kojim uglom letiš u nebesa - pod istim te čeka hladna Trebjesa", kaza Rambo Amadeus u paradigmi koja u ovom kontekstu sluti krupnu zvjerku prinesenu na žrtvenik bogova iz EU. Pa, jesmo li im obećali!?
 • VP
  Zanimljiva je i ova prica o jeziku. Kad su, uz svu mogucu logistiku drzavnih medija, usli u pricu o, ne samo imenovanju, stvaranju novoga jezika, tada su svi oni koji su bili protiv takve vrst "silovanja jezika" oznaceni kao izdajnici. I to ulglavnom ljudi koji su bili za nezavisnost. Koliko je pitanje jezika bilo lose uradjeno govore i brojke sa popisa. I sto imamo sada? Nema usvajanja izbornog zakona dok se ne obezbijedi promjena statusa srpskog jezika. Dakle opet podjele, torovi i sl. I na tom savu koalicija moze da pukne.
  Kada je Mugosa napravio skandal sa Vijestima, i kad je dobio podrsku rukovodstva svoje partije (ah, opet taj Djukanovic) SDP-u je moralo biti jasno da od njegove smjene nece biti nista. To je, cak, trebao biti i razlog da se trazi njegova smjena u lokalnom parlamentu.
  Na kraju, SDP je propustio priliku da poslije lokalnih izbora ucvrsti svoj uspjeh i da povecaju broj gasaca. Ovako, ostalo im je samo da cekaju sto ce biti a da na buducnost ne mogu nika...
 • др Секула Друловић  - ТРЕБА БИТИ РЕАЛНИЈИ У АНАЛИЗИ
  Ево само да искористим прилику и да честитам господину Мугоши нови мандат на мјесту градоначелника. И поред свих сумњи о различитим злоупотребама резултати које је остварио се не могу порицати. Честитке и одборницима НС-а и НСД-а који су подржали овакав избор.
  Анализа је коректна али у појединим дјеловима прави рачун баз крчмара. Није ми јасно због чега се узима за готово да ће опозиција у евентуалном сукобу на линији ДПС-СДП подржати мањег коалиционог партнера. То није реално и мислим да таквим писањем господин Ђурановић жели свом фавориту дати на значају који он нема. Реалност је таква да је СДП својим екстремизмом, за разлику од ДПС-а, самој себи значајно сузила маневарски простор на политичкој сцени. Политичка смрт СДП-а је неизбјежна и питање је времена.
 • Anonimus  - Zabrinuti
  Nevjerovatna je stvar da se uzimanje para potkupljivih odbornika nepostojećih NS-a i DSS-a, pravda kao način da se naškodi SDP-u. "Razlog" za uzimanje para je mržnja prema SDP-u. Da u NS-u i DSS-u postoji mržnja prema svima i svakome ko ne misli šovinistički kao oni, poznata je činjenica još od 90-ih kada su se u organizaciji NS-a i njima sličnih organizacija, organizovale paravojne formacije koje su pljačkale i palile po kuće onih koji nisu mislili kao NS.
  Naučila je na takve Crna Gora, ali je nevjerovatna stva da ima ljudi koji podržavaju politiku koja kao politički potez navodi mržnju.
  Kako građanina me strah što živim u društvu koje dijelom podržava takve poteze, jer se bojim da će opet ti isti podržati i organizovati hajke na svoje neistomišljenike kao što joj je to svojstveno.
  Ne bih volio da mi djeca odrastaju sa takvim "ljudima"
 • Marko
  Zasto SDP nema sa kim? Neka uzme ovih 10% i enka "mnamakne" jos 7-8% od DPS i razocaranih liberala, pa da vidimo kako ce SNP i PZP ili NOVA sa DPS om koji optuzuju za kriminal. lakse ce cini mi se "progutati" SDP sa malo meksim stavovima o identiotetskim pitanjima nego po njima kriminalizovani DPS. SDP samostalno sa jos vecim naglaskom na socijalnu politiku, protivljenju organizovanom kriminalu i sklanjanje malo po strani nacionalnih stvari ( zna se sta oni misle o tome, pa ne treba da isticu) sigurno dobija preko 15%. Naravno uljucivanje jos uglednih ljudi u kampnaju ne samo vrh SDP-a.Formianjem kolacije po uzoru na nekadasnje Reformske snage imali bi preko 20% glasova, tvrdim.
 • Вук Мићуновић  - Добра анализа
  Одлична анализа госп. Ђурановића. Заправо, из анализе се назире могући сценарио који би могао да представља неке почетке демократизације ових простора. Да будем јасан, неће бити демократизације без потпуног напуштања власти обје режимске странке, али било каква промјена у њиховом односу, као што је раскид коалиције, представља кретање у жељеном смјеру (Само једно примјећивање: већа је могућност да данас падне снијег у Подгорици, него састављање мањинске владе "коју би предводио Кривокапић, а подржала сва опозиција"). У сваком случају, коначни одлазак националиста с позиција власти, њихово напуштање привилегија и дијела "колача", уз будуће губљење значаја странке, све до коначног нестајања - био би један интересантан и лијеп развој догађаја. Слично, подјела ДПС-а на 2 или више дјелова би такође била одлична вијест за демократизацију.
 • Вук Мићуновић
  Оно што је у овом тренутку значајно, а што примјећује и госп. Ђурановић, је то да опозиција има у својим рукама кључни инструмент за наставак европских интеграција. Зато треба да буде истрајна: никакво усвајање изборног закона не смије да дође у обзир уколико режим истраје на дискриминаторским политикама (као што је, нпр, неравноправан положај већинског језика у свим друштвеним сферама, итд). Око тога не смије бити компромиса. Зато и мислим да је Ђукановић направио велику грешку крађом на попису, јер тиме он, генерално, ништа није промијенио, али је, чини ми се, учврстио увјерење код опозиционих представника да нема усвајања изборног закона уз наставак дискриминације. Да те крађе није било (а крађом се није ништа постигло), вјероватно би постојала могућност да дође и до попустљивости код неких опозиционара.
 • praunuk Nikole Đurova
  Čemu se raduješ, šta priželjkuješ Vuče? Znam propasti Crne Gore. Za vas je demokratija: sva prava za jedan narod, a za ostale što preostane, ako im što ostane. Za vas je diskriminacija jednog naroda ako sve narode dovedete u ravnopravan položaj. Za vas je patriotizam kad ucjenama usporavate evropski put Crne Gore.
  Nemojte u ovakvu Evropu, nije ona za vas, jer ona je (uglavnom) u NATO paktu (zločinačkom, naravno), ona je (uglavnom) priznala Kosovo (lažnu državu, naravno),
  ona je prihvatila i referneddum i sve izbore i popis.Kažite otvoreno, kao što im Srbija reče- hoćemo u Evropu , ali pod našim uslovima.
 • my
  Analiza je bolja od prethodnih ,ipak bi se trebala postaviti ispod one koju je napisao prije tri nedjelje i tu objasnio da su sigurni bar do proljeca
 • Posmatrac
  E divni li su ovi nasi Srbi. Sve kriminal, kriminal, kriminal, ali ako im neko ponudi zajednicku borbu protiv kriminala, onda kazu e sada nam je bitnije srpstvo. To je pozadina svega, inace ne bi bili servilni prema Milosevicu nekada i njegovom sinu glavnom trgovcu sa cigaretama. SDP ima buducnost ali ne ovako kako rade ( defanziva pa Konjevic podpresjednik itd). Onda sam zbilja pesimista. Uz to da je LSCG ugasen jos i da ce SDP da "izgori" u svom neznanju snalazenja bilo bi puno za izvorni crnogorski i antiratni i demokratski pokret.
 • Mirko  - Drasko prvak
  Iz Draska Djuranovica po ko zna koji put progovara DPS koji salje manjem koalicionom partneru jasnu poruku - ne raskidajte koaliciju jer ce to skupo da vas kosta
 • mister no
  Da ih rastavi...Blizi se kraj...
 • Ombre
  Postoje glasine da dolazi do upliva stranog kapitala prema nekoj "alternativnoj", gradjanskoj crnogorskoj varijanti na politickoj sceni. Ukoliko u tome ima istine, bilo bi dobro baciti malo svijetla na tu stranu, kakve su aspiracije tog "noviteta", sa kim pravi planove, kakvu platformu prezentira ... koliko god se moze/smije podijeliti sa zainteresovanom javnoscu :)
  Inace, da se primijetiti da se prosrpske stranke nadaju nekom uspjehu u eventualnim buducim rekalkulacijama ... duha nikad ne fali. Kako se dobro prodaju, mozda ih i kupi neko, dok ih jos ima na trzistu.
 • Miśut
  A, što ako i ne izglasaju izborni zakon? Nema pregovora s EU? Nema, pa što. Nije kraj svijeta. Ali, ako popušte biće kraj, kraj Crne Gore. Ako je to cijena zakona - fala, ne treba.
  Što se jezika tiče, s obzirom da usvojeni standard dopušta i slobodnu upotrebu onoga što je sadrža do juče važeći standard "srbskoga jezika ijekavskoga izgovora", dovoljno je samo srboljubcima omogućit da jezik kojijem zbore nazivaju srbskijem i to je sve. Novi standard razlikuje se od staroga samo po tome što Crnogorce dovodi u ravnoparavn položaj sa Srbima, pa ako i to ovijema smeta, onda se s njima nema oko čega dogovarat. Pa, nek Evropa sačeka. ionako je to sve njezino maslo.
 • sasa.r
  Konačno je Draško shvatio da nema izbornog zakona, pristupnih pregovora, evropske unije bez Srba! Da, u pravu si, opozicija SNP, NOVA, PZP neće glasati za izborni zakon dok se ne prihvate njeni amandmani o statusu srpskog jezika i narodne zastave!!
  Zna to dobro i Roćen i Krivokapić i Djukanović i svi DPSDP-ovci.Zamislite kako se osjećaju ti rodoljubi kada njihov evroatlanski puta zavisi od Labudovića, Medojevića, Mandića...
  Došla maca, na vratanca-
  Ili srpski i trobojka ili nema evropske unije, ha,ha,ha,ha,ha,ha,ha,ha,ha,ha
 • Miśut
  EU će bit, čim razumiju vaše marifetluke, ali srbski jezik u Crnu Goru strani je jezik i to će i ostat. Narod nema zastavu te će i to tako ostat.
 • Gradjanka  - monopol
  SDP se cesto hvali svojom doslednoscu a u konkretnom politickom zivotu ima toliko nedoslednosti da ih ne mogu lako pobrojati.
  Trebalo bi da razmisle malo o tome a eto i nama koji nijesmo njihovi clanovi da ,,dopuste'' malo da volimo Crnu Goru. Nece valjda i nad tim elementarnim pravom nas normalnih gradjana CG uspostaviti monopol
Dodaj komentar
Vaši Kontakt Podaci:
Komentar:
Zaštita
Morate navesti anti-spam kôd koji stoji na slici.
 
Baner

Najčitanije vijesti

Baner

Pretraga

Partly cloudy

12°C

Podgorica

Prognoza za tri naredna dana:

Partly cloudy
15°C / 25°C

PM showers
15°C / 23°C

Rain
14°C / 22°C
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Analitika - Informativni Portal © 2014.
Baner