rent a car podgorica
Politika - Komentari
Muke po Miliću
07. jun 2012.

96draskoDok opozicioni lideri, šetajući sa demonstrantima podgoričkim ulicama, glume jedinstvo u borbi protiv vlasti, u pozadini se vodi žestoka bitka za kontrolu nad SNP-om. Iako mjesecima izbjegava javni sukob, Srđan Milić uskoro mora da prelomi: hoće li zadržati samostalnost odlučivanja o strategiji SNP-a ili će partijsko kormilo lagano prepustiti u ruke Predraga Bulatovića koji je favorit Mandića, Medojevića i tajkunsko-medijskog lobija koji iz sjenke podržava osnivanje velikog antirežimskog fronta.

Šef poslaničkog kluba Socijalističke narodne partije Aleksandar Damjanović na vlastitoj koži je osjetio silinu bijesa opozicionih kolega: za samo sedam dana protekle sedmice prešao je put od uvaženog opozicionog partnera do izdajnika opozicionih ideja. Sad je u ulozi čovjeka koji svakog dana prolazi torturu toplog zeca; kojeg bije ko stigne iz opozicionog špalira.

0706medojevicPrvo ga je, 2. juna, dohvatio lider Pokreta za promjene. „Damjanović je poslanik mafije,  Đukanovića, Prve banke; Damjanović je najveća bruka crnogorskog parlamentarizma“, obrušio se Nebojša Medojević preko Fejsbuka. Potom se 4. juna oglasio u listu Dan politički analitičar Svetozar Jovićević procjenom da „Damjanović gura SNP pod Milove skute“! I lider Nove, Andrija Mandić, upozorio je - govoreći na proširenoj sjednici odbora u Bijelom Polju – da se boji opstrukcije stvaranju jedinstvenog opozicionog fronta.

A ko su prvooptuženi za razbijanje opozicione idile, razjasnio je poslanik PzP-a Koča Pavlović. Lider SNP-a Srđan Milić uz podršku Aleksandra Damjanovića i Snežane Jonice pokušava da od te partije napravi potencijalnog partnera DPS-a, otkrio je Pavlović strategiju esenpeovske zavjere novinaru dnevnog lista Vijesti.

"Grijesi" lidera SNP-a: Koji dan kasnije, opozicioni predstavnici su, skoro bratski zagrljeni, ponovo šetali u povorci demonstranata koji svake sedmice krstare ulicama Podgorice trežeći ostavku Vlade Igora Lukšića. Bila je to, naravno, samo predstava za javnost: iza kulisa slike o opozicionom jedinstvu, počela je da se odvija bespoštedna borba za kontrolu ključnog igrača opozicije – Socijalističke narodne partije.

0706damjanovicKonkretan povod za opoziciona trvenja bila je Damjanovićeva izjava da bi volio da na narednim izborima SNP nastupi – samostalno. Bila je to, u stvari, prva jasna objava da Milićeva stranka ovog puta neće tako lako progutati priče o zajedničkom opozicionom nastupu, bilo da je riječ o izlasku na izbore ili maglovitoj ideji bojkota svih institucija.

Ima, zaista, osnova za ovakav stav SNP-a. Prošli zajednički opozicioni nastup na lokalnim izborima – sjećate se onih teatralnih nastupa bjelokušuljaša – najteže je pogodio upravo Milićevu partiju. Poraz na lokalnom nivou bio je dramatičan - 12 : 2, od  14 opština u kojima su održani izbori, vladajuća koalicija je ostvarila jasnu većinu u 12 gradova! Milić je, kao grogirani lider najjače opozicione stranke, bio dvostruko ponižen – i rezultatom izbora ali i činjenicom da se sam nije mnogo pitao o izbornoj kampanji.

Unutar SNP-a ključalo je nezadovoljstvo. Vrijedni partijski aktivisti osjećali su se zakinutim: iako su mnogi mnogo radili na terenu, ostali su bez vlasti i namještenja na lokalnom nivou. Čak i ono što su osvojili, morali su da bratski dijele sa odbornicima Nove i PzP-a koji, opet, nijesu imali ni približno uticaja na terenu kao aktivisti Milićeve stranke. Lider SNP-a je, zajedno sa svojim saradnicima, mnogo truda utrošio i znoja prolio dok se izborne rane nijesu zacijelile. Rezultati tih lokalnih izbora i negativno iskustvo saradnje sa opozicionim kolegama bili su ključni razlozi da Srđan Milić odluči da unuduće SNP gleda samo interes vlastite stranke.

Bulatović vs Milić: No, dok se Srđan Milić udaljavao od opozicionih lidera, Predrag Bulatović se približavao Mandiću i Medojeviću.

Uz pomoć zajedničkih prijatelja iz pojedinih crnogorskih medija i nevladinih organizacija, te podrške međunarodnih krugova, nova opoziciona trojka – ovog puta bez Milića – počela je da zajednički obilazi domaće ali i strane adrese, uglavnom u Njemačkoj. Da sve bude teže za Milića - o Bulatovićevim putešestvijama po državnim odajama Berlina lider Socijalističke narodne partije saznavao je uglavnom iz medijskih izvještaja.

0706milicibulatovic

Šira javnost nije upoznata sa razmjerama „razmjene vatre“ unutar Socijalističke narodne partije, ali izvori Portala Analitika ukazuju da unutar Glavnog odbora, baš kao i unutar poslaničkog kluba SNP-a postoji jasna podijeljenost i netrpeljivost pristalica Srđana Milića i Predraga Bulatovića.

Nije, dakle, slučajnost što su nedavno Aleksandar Damjanović i Milan Knežević dali, u dva dana, dvije suprotstavljene izjave: Damjanović da SNP neće uslovljavati DPS identitetskim pitanjima, dok je Knežević značajno napomenuo da bi, odustajanjem od identitetskih pitanja, SNP „iznevjerila svoj program“. Javno sučeljavanje poslanika samo je znak da se pojačava sukob unutar stranke. Podatak da niko – baš niko – iz poslaničkih klupa Socijalističke narodne stranke nije ustao da javno zaštiti Damjanovića od uvreda Medojevića i Pavlovića slikovito ukazuje na tešku poziciju predsjednika poslaničkog kluba SNP-a.

Programske a ne samo lične razlike: Nije, međutim, unutar SNP riječ samo o ličnim sukobima: Milićeva i Bulatovićeva struja su podijeljene prije svega po liniji budućeg partijskog djelovanja.

Tačnije, saradnje sa drugima u borbi protiv Mila Đukanovića. U tome je srž sadašnjeg tajno-javnog sukoba u najjačoj stranci: odnose Milića i Bulatovića značajno remete stranački interesi njihovih dojučerašnjih saveznika iz PzP i Nove. Stvari dodatno komplikuje i pojava trećeg igrača. U Crnoj Gori je spravljena koalicija nevladinog sektora, sindikalista i dijela ovdašnjih biznismena i medijskih tajkuna finansijski osnaženih u vremenu kada su bili ispod Đukanovićevog kaputa, a sada ogorčenih protivnika Đukanovićeve vlasti.

0706protestTaj neformalni savez isijava novom energijom, ljudima ali i finansijskim sredstvima; sve ono što nedostaje već umornim opozicionim liderima: otuda ponovo jača ideja o zajedničkom nastupu svih antirežimskih snaga, opozicionih partija, nevladinih organizacija, pojedinačnih političkih aktivista i vlasnika nekih privatnih medija. Pri tom, nije riječ o klasičnom predizbornom savezu, nego o pravljenju – za sada nedefinisanog - bloka za rušenje vlasti; izborima ili bojkotom sistema, ulicom.

Nedavno potpisivanje Deklaracije o pomirenju – čiji su kooautori neki od suvlasnika Vijesti i Monitora, te vanstranački politički aktivisti – trebalo je da bude prvi korak. Ispostavilo se da je riječ o ishitrenom, neuspješnom pokušaju objedinjavanja onoga što se u borbenim novinarskim kolumnama naziva – antirežimski blok. Uslijediće, sasvim je izvjesno, novi pokušaji: mržnja protiv Đukanovića i njegove vlasti regeneriše izgubljenu energiju, a ritualno, sedmično okupljanje na ulicama, samo je održavanje  kontinuiteta bunta.

Ipak, u priči o antirežimskom bloku, uloga SNP je nezamjenjiva pa Srđan Milić, Aleksandar Damjanović, Snežana Jonica i drugi važni esenpeovci - koji očito ne žele rado u nove mobe i uzuldne opozicione akcije - odmah postaju politički sumnjivci. Zato je Milićev pokušaj zaštite vlastite stranke shvaćen kao izdajstvo, a Predrag Bulatović rado viđena zamjena za Srđana Milića. I zato je Medojevićev napad na Damjanovića – uvredljiva priča o poslaniku mafije – u stvari posljednje javno upozorenje Miliću: ako nijesi u našem bloku, onda si igrač DPS-a.

0706poslanicisnpMilićeva dilema: Iako nedjeljama traju ulične demonstracije protiv Vlade Igora Lukšića (čitaj: protiv vladavine Mila Đukanovića) izvjesnost dobijanja početka pregovora sa EU očvrsnula je pozicije vlasti. Nakon juna, teško je očekivati da će vlast tako lako pokleknuti pred zahtjevima jedne ili dvije hiljade ljutitih demonstranata.

Tako se stvara zanimljiv paradoks na političkoj sceni Crne Gore: kako vlast nije  uzdrmana stvaranjem nestranačke grupe otpora, energija destrukcije prenosi se i potresa  opozicione partije, prije svega najveću – Socijalističku narodnu partiju. Iako mjesecima izbjegava javni sukob, Srđan Milić uskoro mora da prelomi: hoće li zadržati samostalnost odlučivanja o strategiji SNP-a ili će partijsko kormilo lagano prepustiti u ruke Predraga Bulatovića koji je stvarni favorit Mandića, Medojevića kao i tajkunsko-medijskog lobija koji iz sjenke podržava osnivanje velikog antirežimskog fronta.

Od kako je zauzeo poziciju prvog čovjeka najjače opozicione stranke, Srđan Milić je uvijek u reformu vlastite stranke išao gromoglasno, a stajao na pola puta: vratio je povjerenje u partiju samostalnim nastupom na parlamentarnim izborima 2009. godine, da bi završio u zajedničkom opozicionom porazu na lokalnim izborima godinu poslije toga; pričao je o depolitizaciji crnogorskog popisa da bi aktivno učestvovao u političkoj popisnoj kampanji opozicije 2011. godine...

Jesen se primiče i Srđan Milić nema mnogo vremena: ili će li se ponovo praviti opozicioni savez, poput one koalicije bijelih košulja ili će ovo ljeto biti uvod u stvaranje drugačije i samosvjesnije Socijalističke narodne partije. Ishod borbe unutar SNP lako će se uočiti prema političkoj sudbini Aleksandra Damjanovića: ako opet bude primoran da da se sam brani, Milić ga je pustio niz vodu, baš kao i suverenitet SNP-a.

Draško ĐURANOVIĆ

 

 

 

Komentari (51)
 • Boban Bg
  Nesretan je taj SNP ako ne može voditi samostalno politiku, no će mu lideri drugih partija određivat' što im je činiti. Što će im onda partije, nek se onda ujedine u jednu sa pet preśednika ako mora svaki bit' preśednik. Da bude još gore, svima su puna usta brige za građane CG a sve čine kako bi tim građanima bilo gore, ne bi li shvatili kako su oni njihovi spasioci. Kad počnu pristupni pregovori moraćemo im izjavljivat' saučešće. Jednu stvar je trebalo apostrofirati, g-dine Đuranoviću, kako je stajao u biračkom tijelu SNP dok je na njegovom čelu bio Predrag Bulatović, jer mnogi uobražavaju da je Milić problem za veći uspjeh SNP. Što se Medojevića tiče, njemu je pukla pogibija ako se kao krpelj ne zakači za nekog većeg, zato toliko varda i kojeviteza.
 • Anonimus  - volej
  I jos nesto !! Ako se ne zakaci nekoj partiji ili koaliciji nema sanse da udje u parlament. Ako neme parlamenta nema ni onog najvaznijeg a to je poslanicki imunitet . E zamislite kakav bi Medu bio zivot u CG kad nema poslanicki imunitet . Kako misli da ide ulicom , da sjedi po kafanama a toliko ljudi je izvrijedjao .......
  Samo mu zamislite jedan dan zivota . A toliko ljudi ceka da mu naplati uvrede - minimum posjetom noge u donji dio ledja .
 • Boban Bg
  Krpelj ne samo da sisa tuđu krv već je i zagađuje.
 • Anonimus
  Šta znači ova zapeta iznad slova s u riječi presednik ?
 • Netras  - nepismeni
  Znači da je u Crnoj Gori ogroman broj nepismenih, kao i onih koji se pokušavaju opismeniti u četrdesetoj, pedesetoj ili šezdesetoj godini života, pa ne znaju koji su jezik učili u školi
 • 4 Nahije i Brda
  Ta zapeta je razlika, između tebe-vas IZVANJCI i nas rodnih Crne Gore, Crnogoraca, Srba, Albanaca, Hrvata, Bošnjaka i dr. . Asimilacija kojo ste vi RAJA pokušali nad Crnom Gorom očigledno nije uspjela zato jer nijesmo isti.
  Da si iša u školu znava bi i što znači asimilacija 6,5 VJEKOVA da bi bolje razumio VEKOVA koja je kod vas raje prisutna i u DNK nalazima..
  I još ovo. Da smo ka vi nebi se od stida ČUJALI, i pisali komentare ka vi jer izgleda da ste učili samo mitsku ISTORIJU !!!!!!!!!! NE ONU ISTINITU, zato ste izkompleksirano sarkastični i npasni u komentarima.

 • Boban Bg
  Učio sam srpskohrvatski koji ste vi rušeći mi zemlju ukinuli. Ako je u CG uveden standard jezički za crnogorski jezik, dužnost mi je kao obrazovanom čovjeku koji govori dva svjetska jezika (+ srpski, hrvatski i bošnjački, a i govorni slovenački) da poštujem taj jezički standard. Pitanje poštovanja jezika nije pitanje volje. Ili ga poštuješ ili ne. Gotovo je grotesno da me vi učite pismenosti. Nepoštovanje jezika može biti sa namjerom ili iz neobrazovanosti, tj. nedovoljne pismenosti. Kako ja poštujem crnogorski jezik, potpuno mi je svejedno što pokušavate da ga omalovažite jer znam da će vaši unuci pisati ś! Možete samo da sami sebe glođete. Elementarno lingvističko pravilo je da pismo odražava jezik. 100% sam siguran da govorite "śedi", a do skora ga u književnosti nijeste mogli napisati, što ne postoji ni u jednom jeziku!!!
 • Anonimus
  Jeli pravilno reci tunel ili tunjel? Ili je i jedno i drugo ispravno?
 • Boban Bg
  A je li pravilno reći tovare ili magarac?
 • Anonimus
  Pravilno je reci da je tovare uslo u tunjel.
 • Boban Bg
  Razliku između mene i tebe!
 • Anonimus
  A sto mi Srbi u Crnoj Gori po tebi treba da ucinimo? Trebamo li da prestanemo biti Srbi? Je li to jedina varijanta u kojoj bi valjali tebi i slicnima?
 • MIO  - Svi su isti
  Ova zbojna priča i radi protiv svoje države a poziciji dobro da na njihovim svađama i antidržavnim programima vlada.
 • Mirni nk
  Što Medo, Vojvoda i P. Bulatović oće nije loše za Crnu Goru!!!!!!!!! Ako uspiju brže će nestati PzP,SNP i NOVA, ta BRATSKA BEOGRATSKA TELEDIRIGOVANA TROJKA
 • micun  - Jedina nada
  Jedina nada da se skine sadasnji rezim je ujedinjenje opzicije a Milic vrda verovatno zbog licnih iteresa.
 • Hector
  Pa sto ga ne skidoste prije 2 godine? Jedini nacin vam je bilo i to sto se u PG sa 10 partija uzeli samo 3 puta vise no SDP, dok su ta partija i DPS uzeli vise no ikad zajedno.
  I onda je iz tog "opozicionog jedinstva" rodjen Slavisa Guberinic, neki Vujacic, neki predstavnik partije penzionera - sve redom podrzavaoci lika i djela Miomira Mugose, koji mozda po tebi i tebi slicnima nije iz DPS?
  "Jedinstvena opozicija" se koristi samo sa unutrasnje obracune na liniji DPS-SDP i to joj je krajnji domet danas.
 • ja sam micunu
  tako je micune.sad kad podju po nove instrukcije kod tome grobara jer je svakome jasno da ih je boris pogresno ucio i kad umjesto bijelih obuku rezedo ili nedajboze nerandzaste kosulje vidje ce crnogorci kako musa dere jarca.potpuno je jasno da bijele kosulje nisu pravi izbor,ali srecom imaju citav spektar boja tako sledecih 40 godina mogu da glume opoziciju a posle je lako.
 • cg dijaspora  - micune, micune!!!!!
  Jadan micune ili mićune!!!!! Tek onda im nema kraja, vladat će još najmanje PEDESET GODINA ako SNP uđe u koaliciju sa ovim partnerima koji su anti'državni a ne anti'režimski. Mladi će ih jednostavno zaobić, SNP ako želi mlade birače samo sama može da opstane.
 • Jole Drinjak,penzioner Prčanj  - Ko valja-a ko valja gluposti...?
  Valjaju oni koji imaju svoju glavu i s njome misle! Ne valjaju oni koji godinama valjaju gluposti u rangu istine da je od crnogorske vlasti apsolutnao gora opozicija koja sa vlastima čine jednačinu malo više od ništa?!! Dakle,kada se ovo malo više od ništa odvalja u istoriju-može se računati na boljitak ovome narodu?! U protivnom, Milo će da i dalje valja opozicju kao oklagiju praveći pitu koja se pravi od neadekvatih materijala?!! Da zaključim, nije opozicija kriva što je glupa rođena-ali će biti kriva-izvjesno jeste-što će pod udarom "Milove oklagije-glupa nestati/uginuti/?!
 • Druskan
  Za koga Drasko moze reci da je tajkunsko/medijski?A sta bi onda bio on?
 • Miśut
  Draško je sirotinja, čim nema novaca za lektora.
 • Lidija
  Nova vec dugo drzi na "uzici" SNP. Cim Milic krene ka utemeljenju gradjanskih svojstava te partije, Nova i njen PzP (Novoj sluzi da ujede, a Nova njima da ih kao parazita uvuku u parlament jer bi sami propali), proglase SNP izdajnicima kako bi im uzeli srpske glasove. I tako imate pat poziciju. Jedan blok su Mandic i Medo, blok destrukcije i mraka i ovaj SNP koji bi da mijenja koncept opozicije, promjene vrsi kroz institucije sistema, da gradi CG ali i da se bori protiv DPS. Ali cim to krene da radi grakne Nova jer eto im potencijalnih novih glasaca. I tako ce u nedogled.
 • Mlasa  - ...
  Eto udbaške logike - Lidija kažeda su ,,Mandić i Medo blok destrukcije i mraka''. Saradnja Mandića i Medojevića je najopasnija varijanta za DPS jer je to korak ka pomirenju Srba i Crnogoraca, a kada se to desi onda će DPS biti poćeran g......m metlom. Ista priča o destrukciji i mraku širila se Crnom Gorom iz iste kuhinje i u vrijeme Narodne sloge
 • Boban Bg
  A ko je tu Crnogorac?
 • Miśut
  I, što bi? Perović je "posta" Srbin ili Kilibarda Crnogorac? To nije pomirenje, to je prizivanje pameti.
 • Hm  - za Mlasa
  Crnogorci i Srbi se nijesu ni svadjali pa da se mire. Problem su veljeCrbi koji ne mogu da smisle samostalnu Crnu Goru. Vojvodino drustvo nema sta da cisti tom tvojom metlom kod drugih vec samo kod sebe u svojem dvoristu. Crna Gora im nece pruziti sansu da gazduju u njoj, to veljeCrbi mogu samo da sanjaju.
 • abu khabir muavija
  Vlast se nije mijenjala 20 godina.Možda zato što je pobjeđivala
  20 godina.Ni opozicija se nije mijenjala iako je gubila.Naravno da apstrahujemo raspadanje stranaka na frakcije,ali likovi se nisu mijenjali.I sad se pojavi svjež obrazovan lik argumentovanih i promišljenih nastupa i oni svi po njemu.Gledajući galeriju bardova oko njega izgleda mu nema pomoći.
  Draško u standardnoj formi.Pravovremeno tačno i analitično.
 • Valter
  Kada bi opozicija imala dobre namjere prema drzavi u kojoj zive, onda bi znali da njihovo ujedinjenje ne moze donijeti nikome nista dobro. Valjda je to prethodno vrijeme dokazalo. Ovako jadni, preplaseni od sopstvenih pojedinacnih poraza, pricajuci o tajnoj policiji, progonu, samo u buljuku imaju hrabrosti da izadju na izbore. I, zbog toga ih redovno gube. Dok god su oni ovakvi, glasovi ce se dijeliti unutar nacionalnih podjela, bez obzira na slicnosti i razlike u programima partija,
  Nedje mi je i drago ovo sto se desava "reformistima" iz SNP-a jer nijesu imali hrabrosti da se suoce sa tom vrstom izazova. Drago mi je sto su osjetili na svojoj kozi sto znaci biti na "drugoj strani" i kako je to lupati etikete.
  "Reformisti" su pristojni ljudi, imaju znanja o stvarima o kojima diskutuju ali pipni im srpstvo, crkvu, svi oreoli koje imaju naprosto nestaju.
 • Anonimus
  Cim je uvazeni urednik ovog portala podrska Milicu, stvari su vise nego jasne kojim bi putem SNP trebao da ide. Jevreji su imali izreku, ako ne znas sta ces, samo ucini suprotno od onoga sto bi neprijatelji zeljeli. Urednik ovog portala je (ne)skriveni podrzavalac vlasti, i naravno glasaci i clanovi snp-a bi i ovaj tekst trebali da uzmu u obzir.
 • Miśut
  Ti misliš da je Draško glup? Ako je on "(ne)skriveni podržavalac vlasti", onda što ima bolje za vlast no da se u opoziciju ništa ne mijenja? A, neće ako slušaš "Jevreje". I Draško je čuo za njih.
 • Jovan Pavicevic
  Medo je kao vagon koji nema za sto da se prikaci. Ako SNP odbaci koaliciju "zlih i nesretnih" koji imaju samo jednu ideju , kako da uniste Crnu Goru.Uspjeh bi bio i za Crnu Goru i za sami SNP.Ostala bi samo neprincipijelna koalicija, cetnika i nesretnika.Takve je vec o davno osudio i svijet , narod.
 • Anonimus
  E super bi bilo da se SNP i DPS opet sastave, pa se svi mi vratimo 20 god. unazad.
 • Ben Akiba  - Pragmatizam (nekoliko cinjenica)
  1. DPS na vlasti ne moze ostati bez srpskih glasova. SNP bez ulaska u vlast nece moci biti ozbiljna partija. Kljucni argument br.1!

  2. Sa eventalnim padom DPS-a, u penziju odlazi i SNP. Kljucni argument br. 2!

  3. SNP je, uz DPS, jedina partija sa ozbiljnom stranackom infrastrukturom i sa razgranatom aktivistickom mrezom.

  4. SNP je bila jedini ozbiljan protivnik DPS-a (osobito u pocetnim fazama borbe). Sa odlaskom DPS-a, sve tekovine njihove borbe bi isti dan isparile. Zasluge bi preuzeli nezavisni intelektualci (ciju je nezavisnost vrlo dobro osjetila SNP na svojoj kozi - sto sa emocionalne strane nije bez znacaja).

  Zakljucak:

  Scenario 1. Rusenjem DPS-a, SNP na vlasti etablira druge ljude (i sebe samo prividno). Ti drugi ljudi uspostavljaju svoje odnose moci - u kojima nema mjesta za SNP.

  Scenario 2. Priblizavanjem DPS-u, SNP postaje dio vlasti (primamljiva za mlade), sagovornik zvanicnika EU, zadrzava i ojacava partijsku infrastrukturu - sto je ogroman kapital u ...
 • Miśut
  Što su to "srbski glasovi"? Ono što ti bubnji u glavu? Glas (politički) vlastništvo je pojedinca, građanina. Samo oni koji ne znaju što im glavu nosi slijede duh čopora i to bi mogli bit ti "srbski glasovi". Ali, oni "idu" izključivo tamo đe se duh čopora cijeni i priziva, a to su nacionalne stranke.
  Inače, ne razumijem kako je moguće da "ode u penziju" stranka s "ozbiljnom stranačkom infrastrukturom i sa razgranatom aktivističkom mrežom"? Nešto tu nije ozbiljno - ili stranka ili tvoje umovanje.
 • Česa  - Tačno
  Potpuno tačno, raditi sve suprotno od onoga što je u tesktu znači biti iskreno protiv vlasti i udbe i i to je siguran put za opoziciju
 • Anonimus  - vjecita opozicija
  Tacno , tacno ! To je siguran put za opoziciju -- u opoziciju !
 • žiroskop
  Simpatična je opozicija! Nijesu skroz isti. Milić ne voli kokardu, taj ''ukras''nije bio u njihovoj kući. Bulatović je vjerovatno ljut na pretke što je nijesu nosili. Mandić bi da spasi partiju pa iz SNP-a vrbuje one kojima bi kokarda ''prelijepo'' stojala. Medojević i ne zna što mu je na glavu. Neka mu stave što god,samo da nekako sjedne u premijersku fotelju.
 • Prle
  Poslije ovakvog teksta bi bilo logicno da g. Djuranovic glasa za Milica. Gdje se taj spasitelj SNP-a i CG krio svih ovih godina ? A i ovaj Damjanovic pametan i posten momak, kako covjek da ne glasa za njega
 • grahovo  - milan grahovo
  bbc potvrdio da je pisao o crno gpori kao mafijaskoj drzavi cak ce i pismeni odgovor posalti nasim zvanicnicima i da stoje iza svakohg napisanog slova ...zasto o trme analitika ne pise
  srpski poglavar itinej je posjetio zagreb ni o toem analitika ne pise ...
  a nasli sobicu jagodicu sto se predstavlja da je iz bg mislim na ovog bobanabg da siri mrznju pa i budalastine a on je jedan od onih crnogoraca na vracaru jer kupuje na vracaru 'jer ima ukusa'
 • Boban Bg
  Ajde širitelju ljubavi objasni čitaocima ovog portala čime ja to širim mržnju? Time što vam nijesam po volji? Htjeli biste da svi koji su rođeni u CG a žive u BG pljuju po CG i Crnogorcima? I što to briga crnogorski portal kuda ide Irinej, koji još i negira postojanje Crnogoraca. Srećan mu put đe god oće. Pošto vaš mozak ne može da izađe iz stvorenih stereotipa, živim u Bg od početka 70-tih kad je ovaj grad bio glavni grad SFRJ. I 'ajde ljudski citiraj što piše u tom glupom saopštenju BBC: da su samo izjavili ono što piše u Forin Afer. Profesionalno nema što. Da su prenijeli što piše u beogradskom Tabloidu, mogli su još više nagrditi CG. A bogami i Veliku britaniju i Ameriku. To saopštenje je sprdnja i sramota BBC koji nije elementarno provjeravao ono o čemu pravi emisiju, nego je pustio samo jednu stranu, a drugoj nije dopustio da iskomentariše optužbe, već im postavljao pitanja o odnosu sa Milom Đukanovićem. Profesionalno nema što!!!
 • Anonimus
  1. Mi bi, ako se ikako moze, da oni sto zive u Crnoj Gori ne pljuju po Crnoj Gori i Crnogorcima.
  2. Mi bi, ako se ikako moze, da oni sto zive u Srbiji ne pljuju po Srbiji i Srbima.
  3. Mi bi, ako se ikako moze, da oni sto zive u Crnoj Gori ne pljuju po Srbiji i Srbima.
  4. Mi bi, ako se ikako moze, da oni sto zive u Srbiji ne pljuju po Crnoj Gori i Crnogorcima.
 • Boban Bg  - I dio
  To što si napisao su ozbiljne stvari. Ali moramo praviti razliku između pljuvanja i političkog stava. Kao stanovnik Srbije ja imam svoj politički stav kad su u pitanju i društvene pojave i pravac kretanja društva. Nikad nijesam imao problema sa tim što je neko Srbin. Uostalom, supruga mi je Srpkinja, pa su mi đeca nacionalno miješana, što ja smatram samo prednošću. Moji stavovi su ljevičarski, sekularni, antifašistički, antinacionalistički i građanski. Moje je pravo, a ja mislim i dužnost, da se borim za Srbiju za koju ja mislim da je bolja od ove kakva je sada. Moji stavovi protiv velikosrpskog nacionalizma, klerofašizma, klerikalizacije, ekstremnih desničarskih stavova, ne mogu biti pljuvanje Srbije. Ako se uzme u obzir da sam za to da se Srbija potpuno okrene Zapadu i što brže uđe u EU, umjesto što se bavi jalovim imitiranjima nesvrstanosti i simuliranju borbe za Kosovo, onda sam siguran da želim Srbiji dobro, a time i svojoj porodici.
 • Boban Bg
  To što vi radite u CG nije ni blizu onome što ja radim u Srbiji. Vi se ne borite za bolju, moderniju CG, koja će ličiti na najuređenije zemlje u Evropi, već gurate CG u prošlost sa vašim klerikalizmom, nacionalizmom i veljenacionalizmom, zastavama, himnama, znamenjem, dakle sve samim atavizmima. Vama nije važno da CG bude zemlja ravnopravnih građana bez obzira na nacionalnu i svaku drugu pripadnost, nego da nametnete svoj jezik, zastavu, da umetnete srpska obilježja u CG iako Srbi imaju svoju matičnu državu i simbole te države. Insistiranje da CG nametnete obilježja druge države nije ništa drugo nego negiranje te države i prisvajanje i nje i njene istorije i cjelokupne samobitnosti. A to se svuda zove velikonacionalne aspiracije. Kad budete, kao ja Srbiju, prihvatili CG kao državu sa svim svojim obilježjima i borili se da bude uređenija i modernija evropska država, lako ćemo se naći!!!
 • Anonimus
  Ja rekoh, kad ja nesto kritikujem u cg to je onda ili pljuvanje po drzavi ili sam veljesrbin. A kad ti nesto kritikujes u srb to je onda za dobro srb. Jer ja, kao srbin u cg, radim protiv svoje drzave a pojma nemam o tome. Ako nije tako, onda sam neobrazovan. Imas opravdanje za sve, a ne dopustas drugacije misljenje u cg. Imam drugacije misljenje od tebe i sto je tu problem? Ili mozda ne treba da imam svoje nego tvoje misljenje? Ako sam u zabludi, to je moj problem. Nece moje misljenje nauditi nikome. Niti ce ova rasprava ubijediti tebe niti ces ti ubjediti mene. Samo pozivam na normalan rijecnik i postovanje drugih bez obzira kako razmisljaju.
 • Boban Bg
  Da uprostimo; kad bih ja podržavao u Srbiji one koji idu po svijetu i lobiraju da ne otpočnu pregovori EU sa Srbijom? Tobože da im objasne kako su u zabludi. Što bi rekao da ja, poput vas, ne ustanem na himnu Srbije (pjevati je neću, to ne tražim ni od vas)? Što bi rekao da ja ne poštujem zastavu Srbije kao što vi ne poštujete zastavu CG? Što bi rekao da neko iz Srbije kao dopisnik cg novina, poput dopisnika Politike iz CG, napiše kako građani u Srbiji ne smiju da koriste telefon, kako isključuju mobilne kad razgovaraju ... i sijaset sličnih stvari? A u Srbiji postoji naveći prislušni centar na Balkanu. Niko Srbiju nije nazvao mafijaškom državom (osim u vrijeme najboljeg Srbina, Đinđića), kao što vi, a onda i neki svjetski mediji, nazivate CG, iako je stopa kriminala i korupcija na desetine puta veća u Srbiji. To uostalom Vide objektivni posmatrači EU.
 • Anonimus
  Ako si ti meni jasan, Bog me ubio. Samo jos fali da napises iz koje sam stranke. Sta je tebi covjece? Prvo, otkud ti ovo za himnu? Drugo, otkud ti ovo za zastavu? Otkud ti ovo za mafijasku drzavu? Kazes ''poput mene'', jesam li ja pomenuo bilo sta od ovoga sto si ti napisao. Ja govorim o principima, a ti o himnama, zastavama, mafijama itd. Pozdrav (Bok)
 • danilo stojanovic
  A Boban Bg - Bobane vi ste u pravu i ne bi je dragi sto ste prisutni na ovom portalu. Zbog znanja i inteligencije koje ocito posjedujete, ali i zbog hrabrosti da kazete to sto mislite. U ovom vasem odgovoru jednom od mnogobrojnih "anonimusa" pomenilu ste buducnost (bolju i moderniju CG). Skoro sam gledao fim o Hemingveju. U jednoj sceni, poslije susreta sa Mao Ce Tung-om, Hemingvej ironicno pita "duplog agenta" na cijoj je strani? A ovaj odgovara:"Ja nijesam ni na jednoj strani. Ja sam za buducnost Kine (Mao) - u odnosu na proslost. Pomislio sam u tom trenutku kako je to tacno i kako se to odnosi i na CG. Mi moramo prekinuti s losom prosloscu (podjelama na bjelase i zelenase) i okrenuti se svi zajedno ka boljoj buducnosti nase zajednicke domovine - CG!. Nazalost, imam osjecaj da veljesrpski nacionalizam i klerikalizam nece nikada napustiti proslost. Zapravo, SPC i SANU zive na proslosti, u proslosti, i za proslost !.
 • Boban Bg
  Mi se na ovim prostorima bavimo stvarima koje su u suštini vrlo jednostavne. Imamo neodoljivu potrebu da sebi komplikujemo živote namećući individualna svojstva kao kolektivističke matrice. Moderna društva se organizuju tako da svako zadržava sva svoja svojstva do granica tuđih sloboda. Na ovim prostorima se ne poštujući tuđe slobode potire i sopstvena. Tako smo postali svi zarobljenici atavističkih nacionalnih "zaokruženja" i ambicija, potirući svaku individualnost i praveći od sebe dio krda koje u stampedu ide ka provaliji. Ovo nije vraćanje komplimenta ali sam siguran da trošite vaše vrijeme iz istog razloga kao i ja, sa nadom da ćemo pokrenuti nekog da iskorači iz stereotipa kojima su sebe omeđili. Možda sam ponekad previše direktan ili grub, ali sam zapanjen količinom odsustva svijesti o vremenu u kojem živimo i ograničenosti, zaostalosti, kvaziobrazovanju i sklonosti nekritičkom tradicionalizmu.
 • danilo stojanovic
  U pravu ste Bobane. Nijesam politicki aktivan (nikada nijesam bio clan neke partije). Medjutim, svjestan sam da moram bar pokusati da se borim za neku istinu i pravdu o CG. Jer CG je bila zrtva jedne ogromne istorijske nepravde (1918). I nije bilo dosta sto je tada unistena bratska drzava zbog brutalnih imperijalistickih teznji, vec se to, nazalost, i dan danas pokusava.
  Narod je zbunjen Uglavnom zato sto se dugotrajno i sistematski unistavao i mijenjao kulturni i nacionalni "kod" (identitet) Crnogoraca - putem grubog vjerskog, politcikog, kulturnog, istorijskog, itd. "inzinjeringa" i uz obilatu pomoc "domacih saradnika" (kao CANU npr.) Pred CG je ozbiljan izazov i pitanje na koje, nazalost, jos nije odgovoreno - uprkos referendumu - a to je: Da li zelimo da budemo gospodari svoje sudbine i da se borimo za buducnost nase djece - ili cemo se medjusobno napadati i svadjati zbog "fantoma proslosti" - nacije, crkve, itd? Tj. dok nas ponovo - kak...
 • natasha  - natasha
  Gosp.Djuranovicu,
  ja vjerujem da ste ste Vi odavno shvatili da ste "krivi" jer govorite istinu, a ona vrlo cesto boli. Po ko zna koji put ponavljam da je ANALITIKA portal istine, nema vrijedjanja i svako kullturno i lijepo moze reci svoje misljenje.
 • danilo stojanovic
  SNP (kao i DPS) ima unurtrasnje podjele. Ima ih i CG. Zahvaljujuci, u prvom redu, veljesrpskom nacionalzmu. Opozicija se 20 godina buni sto DPS pobjedjuje - i 20 godina cini istu stvar - hoce da dodje na vlast putem veljesrpskog nacionalzma, i sa idejom ponovnog stvaranja "velike srbije"? A taj program plasi vecinu gradjana CG.
  "'Ludost je stalno ponavljati istu radnju i ocekivati razlicite rezultate". Naravno, upornost je dobra, ali ne upornost u ponavljanju iste - gubitnicke - formule. Ocigledno je da se sa 30% (srpskih) glasova ne moze osvojiti vlast u CG. Dakle, SNP bi trebala da se potpuno okrene od tih programa i glasova (mada i u tom dijelu ima dosta onih koji iskreno vole CG) i da se fokusira na "gradjanski" dio birackog tijela gdje im vlada ostavlja - svojim (ne)radom - itekako mnogo prostora. Osim toga, za te ("srpske") glasove se bori nekoliko srpskih partija sa razlicitim programima i stavovima. SNP treba da prepusti to biracko tijelo ...
Dodaj komentar
Vaši Kontakt Podaci:
Komentar:
Zaštita
Morate navesti anti-spam kôd koji stoji na slici.
 
Baner

Najčitanije vijesti

Baner

Pretraga

Cloudy

18°C

Podgorica

Prognoza za tri naredna dana:

PM showers
14°C / 21°C

Rain
12°C / 18°C

Partly cloudy
12°C / 22°C
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Analitika - Informativni Portal © 2014.
Baner