Baner
car rental podgorica
Kultura - Vijesti
Andraš Čaki otvara 7. Nikšić Guitar Festival
15. jul 2012.

ngfestSedmi međunarodni Nikšić Guitar Festival biće sjutra svečano otvoren koncertom koncertom mađarskog gitariste Andraša Čakija, u dvorani Muzičke škole „Dara Čokorilo“ od 21 čas.

Pred nikšićkom publikom će izvesti Preludijum u E-duru BWV 1006/a Johana Sebastijana Baha, Veliku sonatu Nikoloa Paganinija, „Zajedno u Heneralifeu“ Hoakina Rodriga, fantaziju „Travijata“ Franciska Tarege, „Golu Maju“ Enrikea Granadosa i Capricio Diabolico op. 85 Marija Kastelnuova Tedeska.

Čaki je završio Muzički konzervatorijum „Bela Bartok“, a zatim i Muzičku akademiji „Ferenc List“ u rodnoj Budimpešti. Iza njega su učešća na masterklasovima Lea Bruvera, Angela Romera i Dejvida Rasela, pobjede na međunarodnim konkursima u Čileu, Japanu i Italiji, kao i brojni resitali na četiri kontinenta. Od 2005. godine bavi se pedagoškim radom – prvi kao nastavnik gitare na Konzervatorijumu „Bela Bartok“, a zatim kao asistent na Muzičkoj akademiji „Ferenc List“. Prvi masterklas održao je 2005. u Dalasu, i od tada ih priređuje u Francuskoj, Grčkoj, Rumuniji i njegovoj domovini Mađarskoj.

16caki

Povodom otvaranja VII Nikšić Guitar Festivala, Nebojša Radojičić, predsjednik Opštine Nikšić, tim povodom je izrazio očekivanja da će si oni koji vole lijepe prostore, prirodno i kulturno bogatstvo Mediterana, a nadasve sjajne zvuke gitare, od 16. do 21. jula biti gosti Nikšića i Crne Gore, i odatle ponijeti najljepše utiske.

- Nikšić Guitar Festival biće prilika da pokažu da se u našoj zemlji rađaju istinski talenti, koji uz dobar pedagoški pristup postaju izuzetni muzički umjetnici. Oni koji dođu na festival iz inostranstva, pokazaće našim sugrađanima i gostima festivala svoju virtuoznost i bogatstvo melodija pisanih za ovaj instrument, a nikšićka publika znaće to da cijeni i nagradi. Nadam se da će ovogodišnji uspijeh festivalu obezbijediti mjesto u kalendaru svjetskih priznatih događaja – istakao je Radojičić.

Nikšić Guitar Festival će zvanično početi takmičenjem u najmlađoj od pet kategorija, koje će se tokom prijepodneva održati takođe u nikšićkoj muzičkoj školi.

- U takmčarskom segmentu Nikšić Guitar Festivala će nastupiti mladi crnogorski gitaristi koji su čestvovali na seminaru. Konkurenciju će im činiti gitaristi iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, pa će to biti dobra prilika da sa razmijene iskustva i da se sagledaju dometi gitarističke pedagogije u regionu – kazao je za Portal Analitika Goran Perišić, organizacioni direktor ove manifestacije.

On podsjeća i da takmičenje u petoj, najznačajnijoj kategoriji, počinje 19. jula, u kojoj će se učestvovati gitaristi iz Crne Gore, Srbije, Bosne , Hrvatske, Rumunije, Slovenije, Belgije i Francuske. Druga etapa takmičenja za petu kategoriju održaće se dan kasnije, a finale je zakazano za 21. jul u 21 čas, uz direktan prenosi na RTV Atlas. Tako će i gledaoci pored malih ekrana moći da glasaju i odluče o nagradi publike.

Organizator ovogodišnjeg festivala je producentska kuća Avangarda production, pokrovitelji su Opština Nikšić, Ministarstvo kulture, Muzički centar Crne Gore, Muzička škola „Dara Čokorilo“, Andreas Marvi, Slavko Mrdalj, dok su medijski sponzori RTV Atlas, Dnevne novine i Portal Analitika.

Komentari (0)
Dodaj komentar
Vaši Kontakt Podaci:
Komentar:
Zaštita
Morate navesti anti-spam kôd koji stoji na slici.
 
Baner

Najčitanije vijesti

Baner
Baner
Baner

Pretraga

Baner

Cloudy

16°C

Podgorica

Prognoza za tri naredna dana:

Showers
13°C / 22°C

Showers
14°C / 22°C

Rain
13°C / 18°C
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Analitika - Informativni Portal © 2014.