Društvo - Tema
Berluskoni iz ulice Marksa i Engelsa
10. april 2011.
Share

0904nikolaKada je prije šest godina završavao „Pogled s Ajfelovog tornja“, Nikola Vukčević je bio siguran u to da njegov prvi film treba da bude drugačiji, izuzetan. Da je u tome uspio, pokazale su nagrade i pozivi da sa svojim ostvarenjem gostuje na preko 30 festivala širom svijeta – od Sankt Petersburga, preko Londona, Toronta, Berlina, do Motovuna i Sarajeva. Danas polako priprema svoj drugi film, novo ostvarenje u opusu koji čini više od 80 projekat - predstava, dokumentaraca, spotova...

Vukčević rođen je 19. avgusta 1974. godine u Podgorici. Diplomirao je filmsku i pozorišnu režiju na novosadskoj Akademiji umjetnosti, u klasi Vlatka Gilića, kao student generacije, cijelu godinu prije kolega sa kojima je upisao fakultet. Magistrirao je 2001, a u novembru prošle godine postao i doktor nauka – odbranom teze o filmskom i pozorišnom stvaralaštvu Ingmara Bergmana.

Bogatu biografiju ovog reditelja čini i članstvo u Odboru za film Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, a bio je, pored ostalog, umjetnički direktor podgoričkog Gradskog pozorišta. Sada je „samo“ docent na Odsjeku za filmsku i TV režiju Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju.

Njegove pozorišne predstave izvedene su na festivalima i značajnim pozorišnim scenama u okruženju, za što je takođe dobio brojne nagrade. Radio je serijal polusatnih dokumentarnih filmova emitovan na Prvom programu RTCG, zatim TV dramu, više kratkometražnih igranih filmova i trideset spotova, u produkciji kuće „Galileo“ čiji je suvlasnik.

Sredinom prošle godine zavrijedio je još jedan značajan naslov: postao je ambasador crnogorske kulture u projektu evropskog Direktorata za proširenje.

Uz njega su uvijek supruga Dragana i sinovi Vladimir i Jakša.

0904nikola1BUĐENJE

Što Vam nedostaje iz vremena kada ste bili dijete?

- Djetinjstvo. Ljeto djetinjstva. Raspust (mada, ponovo ga imam, kao profesor, i ponovo uživam u njemu, zaista). Neki dragi ljudi kojih više nema i neki koji ne žive više tu. Muzika iz tog vremena.

Što najviše volite u tome što ste odrasli

- Ženu i djecu. Maku i ostatak porodice.

Za koji Vaš talenat smatrate da nije došao do izražaja?

- Režija.

Koju svoju osobinu smatrate najgorom?

- Isključivost.

Što najviše cijenite kod drugih?

- Poštovanje dogovora.

U OGLEDALU

0904nikola2Kako bi se zvala Vaša filmska biografiju i ko biste voljeli da glumi Vas?

- „Bitka na Neretvi“, a mene da glumi neka zgodna plavuša.

Kako biste nekome, preko telefona, u pet riječi opisali sebe?

- Ćutao bih, pa šta ispadne.

Kako biste opisali sebe da ste hrana?

- Kineska, malo pilećeg mesa i puno nekog neobičnog povrća.

Koju moć super-junaka biste voljeli da imate?

- Da letim i da sam nevidljiv. Da nevidljivo letim.

Sa kojom ličnošću, stvarnom ili izmišljenom, biste se zamijenili na jedan dan?

- Sa Berluskonijem. Mada, ni Putin nije loš. Razmisliću oko ove dvojice. Ali, ipak, samo na jedan dan.

SVAKODNEVICA

Što radite nedjeljom poslijepodne?

- Imam odbojnost prema ponedjeljku.

0904nikola3Koja pjesma Vam je uvijek u vrhu liste omiljenih?

- Azra: „Obrati pažnju na posljednju stvar“. Obrati pažnju na tu pjesmu.

Koja knjiga/predstava/film je, u posljednje vrijeme, na Vas ostavila najsnažniji utisak?

- Onaj film na kome trenutno radim, po predstavi „Instant seksualno vaspitanje“, koji će se možda i zvati „Djecači iz ulice Marksa i Engelsa“.

Gdje biste voljeli da otputujete?

- Na odmor.

Koje prevozno sredstvo najmanje volite?

- Brod.

DA TI KAŽEM...

Kome sve ispričate?

- Sinovima, oni me najbolje razumiju, pogotovo ovaj mlađi (2 godine). Doduše, još se nismo složili da li je bolji Garfild ili Pepa Prase, ali doći će vrijeme i za to.

Čemu se uvijek obradujete?

- Svojoj majci, svojoj ženi.

Da li za nečim žalite?

- Da. Muške stvari, nije za javnost... Pitala bi me djeca, žena i studenti - što ti bi?

Bez čega ne možete?

- Danas je toga sve manje, na sve se čovjek navikne.

Za što ste se posljednji put izvinili?

- Desi se to često, toliko često da se više ne mogu sjetiti. Izvini, ne mogu se sjetiti.

0904nikolaVIJESTSUMRAK

Koje tri želje biste tražili da Vam ispuni zlatna ribica?

-  1. Jedan dobar budžet za jedan dobar film. 2. Jednu dobru ideju za taj dobar film. 3. Da ostane jedna rezervna želja.

Što je najteže što ste do sada uradili?

- Što sam postao otac.

Kada biste saznali da Vam je ostalo samo tri mjeseca života, kako biste ih proveli?

- Uplatio bih neko dobro životno osiguranje.

Kako biste voljeli da umrete?

- Valjano, za neke velike pare. Da ostanu djeci.

Koji bi bio Vaš epitaf?

- Ovdje leži NV, otac Vladimirov i Jakšin, koji su bolji od oca.

Priredila: K.JERKOV

Foto: Miloš Todorović, internet

Komentari (12)
  • mmm  - lijepo
    dobro i da je toga vise
  • milica  - svaka cast
    bravo,svaka cast
  • Velibor  - Cool
    Otvoreno, duhovito... tako obicno i... ljudski.

Promovisati treba takva ponasanja u drustvu ogrezlom od nasilnika svih vrsta.
  • Bokun  - Stari saborac iz studenskih dana
    E moj Nikola, pare pare i samo pare. "Da ostanu djeci", kazes. U njima treba probuditi njihov talenat, a ne ostavljati pisani trag o tome kako je dobro umirati za pare. Zivotno osiguranje ne moze uplatiti niko ko ima jos 3 mjeseca zivota, :))

Gdje ti je masta, stari druze?!
  • vesna  - malo inventivnosti, Bokune
    Bokune, malo inventivnosti, ovo je novo vrijeme, post-potrosacko, i u njemu nesto treba ostaviti djeci, jer bez toga nema nista. A za njihov talenat - ne brini. Da je Nikoli neko ostavio malo para - ne bi citav zivot radio projekte na misice, zar ne? A to o umiranju, sto je odgovorio, odgovorio je odlicno, kako i treba. Nikola, ozeni me. Ops... neki naredni put!
  • hotmail  - hotmail - za nikolu
    bravo, nick!! Udri dalje!
  • milos vujacic  - Djecači iz ulice Marksa i Engelsa
    'Djecači iz ulice Marksa i Engelsa' - dobar naslov, zanimljiv, deluje nekako politicki, a nije politicki, nesto kao sa stavom, ili - 'angazovano', dopada mi se, svaka cast. Jedva cekam tvoj novi film, jos od predstave 'Zoo Prica' koju sam gledao kao student u novosadskom pozoristu, igrala se bese dosta dugo, sa lepim uspehom. "Ajfela" cenim, a volim i Vladinu muziku iz filma. Napred nasi!
  • novak  - bravo doktore
    poseban u svakom pogledu, pozdrav Džo
  • veljko  - primjer
    postujem ovog covjeka i raduje me njegov rad i primjer koji daje drustvu svojim radom i odnosom. Intervju - kratak ali duhovit, precizan i smion. Ne poznajem covjeka, ali vjerujem da je zanimljiv. Gledao sam njegov "Instant" i navijam za 'Djecači iz ulice Marksa i Engelsa', zvuci zanimljivo! I sto jos reci, Vukcevicu, zelim ti:
    1. Jedan dobar budžet za jedan dobar film.
    2. Jednu dobru ideju za taj dobar film.
    3. Da ti ostane jedna rezervna želja, valjace.

Pozdrav iz Tivta!
  • krsto  - znacka na reveru
    slazem se sa svime sto je napisano u tekstu, kao i to da je u pitanju izuzetan mlad covjek i umjetnik, a koliko vidim i univerzitetski profesor.
    Ono sto u tekstu ne stoji, a moze biti zanimljivo, je nesto sto se moze definisati preko zlatne znacke koja stoji na Vukcevicevom reveru, na ovoj najdonjoj slici. U pitanju je zlatna znacka u obliku bagremovog lista, poznatija kao "Akacija". Sta znaci to sto neko nosi znacku akacije na reveru - moze se saznati najjednostavnijim googovanjem. Have fun.
  • Anonimus  - teorija zavjere, masoni, cia, vatikan
    krsto brate, vidim da neke slobodoumne ljude treba proglasiti sumnjivima: masoni, cia, vatikan... dug je red. A gdje ti ovdje, majke ti, vidis sto pise na ovoj znacki, kakva joj je tacno forma, ili ti to 'vidis' unaprijed? I milo mi je sto se ti slazes da je Vukcevic Ok momak, svaka ti cast, tvoju smo potvrdu samo cekali, sad je okej.
    Pozdrav,
    3X3!!
  • neno  - 3X3!!
    @Anonimus

Gospodine Anonimus - Vas pozdrav na kraju teksta - 3X3!! - je masonski pozdrav (eto malo Google-a), tako da jos zanimljivije djeluje vas odgovor i odbrana. Ili ste i Vi Googlovali ili znate nesto sto ostali ne znaju, svaka cast na ovom skrivenom dijelu, Braca tako to rade, vjekovima, Brat za Brata.
Dodaj komentar
Vaši Kontakt Podaci:
Komentar:
Zaštita
Morate navesti anti-spam kôd koji stoji na slici.

Baner
Baner
Baner
Baner

Pretraga

Oblačno

Podgorica

21°C

Oblačno

• pet Vedro

24°C

12°C