| Berluskoni iz ulice Marksa i Engelsa |
| 10. april 2011. | |
|
Share
Vukčević rođen je 19. avgusta 1974. godine u Podgorici. Diplomirao je filmsku i pozorišnu režiju na novosadskoj Akademiji umjetnosti, u klasi Vlatka Gilića, kao student generacije, cijelu godinu prije kolega sa kojima je upisao fakultet. Magistrirao je 2001, a u novembru prošle godine postao i doktor nauka – odbranom teze o filmskom i pozorišnom stvaralaštvu Ingmara Bergmana. Bogatu biografiju ovog reditelja čini i članstvo u Odboru za film Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, a bio je, pored ostalog, umjetnički direktor podgoričkog Gradskog pozorišta. Sada je „samo“ docent na Odsjeku za filmsku i TV režiju Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju. Njegove pozorišne predstave izvedene su na festivalima i značajnim pozorišnim scenama u okruženju, za što je takođe dobio brojne nagrade. Radio je serijal polusatnih dokumentarnih filmova emitovan na Prvom programu RTCG, zatim TV dramu, više kratkometražnih igranih filmova i trideset spotova, u produkciji kuće „Galileo“ čiji je suvlasnik. Sredinom prošle godine zavrijedio je još jedan značajan naslov: postao je ambasador crnogorske kulture u projektu evropskog Direktorata za proširenje. Uz njega su uvijek supruga Dragana i sinovi Vladimir i Jakša.
Što Vam nedostaje iz vremena kada ste bili dijete? - Djetinjstvo. Ljeto djetinjstva. Raspust (mada, ponovo ga imam, kao profesor, i ponovo uživam u njemu, zaista). Neki dragi ljudi kojih više nema i neki koji ne žive više tu. Muzika iz tog vremena. Što najviše volite u tome što ste odrasli - Ženu i djecu. Maku i ostatak porodice. Za koji Vaš talenat smatrate da nije došao do izražaja? - Režija. Koju svoju osobinu smatrate najgorom? - Isključivost. Što najviše cijenite kod drugih? - Poštovanje dogovora.
U OGLEDALU
- „Bitka na Neretvi“, a mene da glumi neka zgodna plavuša. Kako biste nekome, preko telefona, u pet riječi opisali sebe? - Ćutao bih, pa šta ispadne. Kako biste opisali sebe da ste hrana? - Kineska, malo pilećeg mesa i puno nekog neobičnog povrća. Koju moć super-junaka biste voljeli da imate? - Da letim i da sam nevidljiv. Da nevidljivo letim. Sa kojom ličnošću, stvarnom ili izmišljenom, biste se zamijenili na jedan dan? - Sa Berluskonijem. Mada, ni Putin nije loš. Razmisliću oko ove dvojice. Ali, ipak, samo na jedan dan.
SVAKODNEVICA Što radite nedjeljom poslijepodne? - Imam odbojnost prema ponedjeljku.
- Azra: „Obrati pažnju na posljednju stvar“. Obrati pažnju na tu pjesmu. Koja knjiga/predstava/film je, u posljednje vrijeme, na Vas ostavila najsnažniji utisak? - Onaj film na kome trenutno radim, po predstavi „Instant seksualno vaspitanje“, koji će se možda i zvati „Djecači iz ulice Marksa i Engelsa“. Gdje biste voljeli da otputujete? - Na odmor. Koje prevozno sredstvo najmanje volite? - Brod.
DA TI KAŽEM... Kome sve ispričate? - Sinovima, oni me najbolje razumiju, pogotovo ovaj mlađi (2 godine). Doduše, još se nismo složili da li je bolji Garfild ili Pepa Prase, ali doći će vrijeme i za to. Čemu se uvijek obradujete? - Svojoj majci, svojoj ženi. Da li za nečim žalite? - Da. Muške stvari, nije za javnost... Pitala bi me djeca, žena i studenti - što ti bi? Bez čega ne možete? - Danas je toga sve manje, na sve se čovjek navikne. Za što ste se posljednji put izvinili? - Desi se to često, toliko često da se više ne mogu sjetiti. Izvini, ne mogu se sjetiti.
Koje tri želje biste tražili da Vam ispuni zlatna ribica? - 1. Jedan dobar budžet za jedan dobar film. 2. Jednu dobru ideju za taj dobar film. 3. Da ostane jedna rezervna želja. Što je najteže što ste do sada uradili? - Što sam postao otac. Kada biste saznali da Vam je ostalo samo tri mjeseca života, kako biste ih proveli? - Uplatio bih neko dobro životno osiguranje. Kako biste voljeli da umrete? - Valjano, za neke velike pare. Da ostanu djeci. Koji bi bio Vaš epitaf? - Ovdje leži NV, otac Vladimirov i Jakšin, koji su bolji od oca. Priredila: K.JERKOV Foto: Miloš Todorović, internet |
|
|
Komentari (12)
|
|
21°C
Oblačno
24°C
12°C
24°C
14°C
26°C