Baner
car rental podgorica
Kultura - Literatura
"Antički gradovi - snovi i sudbine" nova knjiga Miraša Martinovića
10. avgust 2012.

anticki_gradovi"Antički gradovi - snovi i sudbine" - naziv je nove knjige Miraša Martinovića u kojoj je oživio drevne gradove. Priča o dvadesetak istorijski poznatih gradova koji su u raznim periodima trajali na ovim prostorima - rezultat je opsesije i potrebe autora da pronikne u prošlost i pronađe niti koje je vezuju sa nama danas.

- Za svaki grad pišući autentičnu priču, Martinović je pronašao originalni ključ, otvorio ga, tako da svi ovi gradovi sada, raskriljenih kapija , čekaju da se u njih ponovo uđe, piše u predgovoru pod nazivom "Govor gradova" - čuveni hrvatski pisac i publicista Predrag Matvejević. - U traganju za prošlošću Crne Gore koja ima više civilizacijskih pisama ispisanih njenim licem - gradovi su me pozivali najprije imenima, kasnije svojim ostacima, bedemima, kapijama, stepeništima trgovima. Konačno i svojom metafizikom, snovima i sudbinama - kazao je Miraš Martinović.

Knjiga "Antički gradovi-snovi i sudbine" štampana je u Zagrebu i izdanju Matice crnogorske, nacionalne zajednice Crnogoraca u Hrvatskoj i Skaner studija iz Zagreba. Posvećena je književniku Mirku Kovaču, koji je Martinoviću sugerisao da napiše knjigu o antičkim gradovima kada mu je ovaj jednom prilikom proslijedio priču o gradu Svaču.

- Davna duboka i dugotrajna opsesija ostvarila se u ovojh knjizi. U njoj su oživjeli davno iščezli gradovi koji su dio naše memorije, u kojima smo mi postojali, a eto i danas trajemo - zaključuje Martinović, najavljujući skori početak promocije ovog djela u Crnoj Gori i regionu.

 

Komentari (0)
Dodaj komentar
Vaši Kontakt Podaci:
Komentar:
Zaštita
Morate navesti anti-spam kôd koji stoji na slici.
 
Baner
Baner
Baner
Baner

Pretraga

Baner

Mostly cloudy

10°C

Podgorica

Prognoza za tri naredna dana:

PM showers
7°C / 14°C

Rain
9°C / 13°C

Showers
10°C / 14°C
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Analitika - Informativni Portal © 2014.