Baner
rent a car tivat
Ekonomija - Vijesti
Nema zainteresovanih za kupovinu žičare „Savin kuk“
21. septembar 2012.

savinKuk15OKNa oglas za prodaju žičare „Savin kuk“ sa pripadajućim zemljištem, građevinskim objektima i opremom, po početnoj cijeni od 4,02 miliona eura, niko nije dostavio ponudu, saopštili su agenciji Mina-biznis iz stečajne uprave.

- Nije bilo zainteresovanih kupaca za imovinu, tako da će narednih dana biti raspisan novi oglas po deset odsto nižoj cijeni - kazao je stečajni upravnik Ski centra Durmitor, Čedo Gospić.

To znači da je propao prvi tender za prodaju imovine preduzeća, čiji je bivši gazda lokalni biznismen Radovan Grbović.

Svi zainteresovani za kupovinu imovine, po početnoj cijeni od 4,02 miliona eura, ponude su mogli dostavljati do 17. septembra.

Zemljište koje se prodaje, koje je dugo bilo pod sudskim sporom, je površine 21,25 hiljada metara kvadratnih. Građevinske objekte čine restoran Durmitorsko sijelo i pomoćna zgrada pored njega, restoran Montana i skijašnica, dvije pomoćne kućice kod polazišta glavne žičare, dvije trafostanice i tri drvene kućice na trasi.

Podzemni kablovski visokonaponski vodovi, pristupni put do lokacije i žičara, koridora žičara i uređenje staza kao i lokalni vodovod, takođe se ubrajaju u građevinske objekte koji se prodaju.

Opremu čine dvije žičare, tri ski lifta, bebi ski lift, dva napojna kabla i oprema trafostanice.

Pravo da učestvuju na javnom nadmetanju imali su svi građani i preduzeća koji uplate depozit od deset odsto početne cijene na žiro račun stečajnog dužnika.

Preduzeće Ski centar Durmitor je osnovano 1955. godine kao TUP Durmitor. Kao društveno preduzeće poslovalo je sve do 2002. godine, kada je upisano u registar Privrednog suda kao akcionarsko društvo Ski centar Durmitor.

Preduzeće, međutim, nije sprovelo svojinsku i upravljačku transformaciju shodno Zakonu o svojinskoj i upravljačkoj transformaciji, pa je Privredni sud Podgorica poništio transformaciju.

Skupština akcionara Ski centra je 5. maja 2003. godine donijela odluku o izdvajanju dijela imovine - hotela Durmitor, poslovnog prostora u Podgorici i farme na Žabljaku u novo preduzeće i prodaju 51 odsto akcija menadžerskom timu, na čelu sa Grbovićem. Na osnovu toga, početkom avgusta 2003. godine u Registar preduzeća upisan je Nju /New/ ski centar Durmitor.

Usljed nemogućnosti da se održi likvidnost u preduzeću, Privredni sud u Bijelom Polju 2003. godine prihvata predlog Elektroprivrede Crne Gore za pokretanje stečaja u Ski centru Durmitor.

U cilju obezbjeđenja novca za namirenje stečajnih povjerilaca, stečajni upravnik je putem međunarodnog javnog tendera prodao hotele Jezera, Žabljak i Planinka, kao i jedan broj perifernih objekata - robnu kuću, skijalište Štuoc. Jezera i Žabljak su prodati kompaniji HM Durmitor, odnosno njegovoj matičnoj firmi Hotel menadžment Lihtenštajn (HML), a Planinka hotelsko-turističkom preduzeću (HTP) Primorje.

Privredni sud u Podgorici je presudama iz 2004. godine poništio osnivanje Nju ski centra i nakon žalbe, Apelacioni sud je potvrdio presudu Privrednog. Žalbu na presudu je nakon toga odbio i Vrhovni sud.

Na osnovu navedenih presuda, Ski Centar Durmitor u stečaju je pokrenuo postupak za povraćaj imovine koja je predstavljala osnivački ulog preduzeća Nju ski centar.

Grbović je, na osnovu sudskih presuda, morao da vrati cjelokupnu imovinu Ski centra Durmitor, kao ranijem vlasniku.

Komentari (0)
Dodaj komentar
Vaši Kontakt Podaci:
Komentar:
Zaštita
Morate navesti anti-spam kôd koji stoji na slici.
 

Pretraga

Admiralmarkets

Cloudy

11°C

Podgorica

Prognoza za tri naredna dana:

Rain
11°C / 14°C

Rain
11°C / 17°C

Partly cloudy
13°C / 21°C
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Analitika - Informativni Portal © 2014.
Baner
Baner