Baner
rent a car tivat
Ekonomija - Vijesti
Gelo: Domaći proizvodi šansa Crne Gore
11. avgust 2012.

gelookCrna Gora u procesu pristupanja EU može naći izlaz u proizvodnji tradicionalnih i autohtonih proizvoda, namijenjenih prije svega nacionalnom tržištu, ali i takozvanom “tihom izvozu”, kroz turizam, ocijenila je direktor Centra za EU u Hrvatskoj gospodarskoj komori, Ružica Gelo.

Gelo ,koja je nešto više od pet godina predvodila pregovore Hrvatske u oblastima poljoprivrede i ruralnog razvoja, je za Pobjedu saopštila da su problemi poljoprivrednog sektora Crne Gore slični onima u Hrvatskoj.

- Mi smo takođe veliki uvoznik hrane, iako vjerovatno imamo povoljnije uslove za razvoj poljoprivredne proizvodnje. Crnogorski proizvođači bi u narednom predpristupnom periodu trebalo da usmjere snage na povećanje konkurentnosti, kazala je Gelo.

Prema njenim riječima, mali proizvođači trebalo bi da se usmjere na proizvode veće dodatne vrijednosti, koji se mogu uspješno plasirati kroz turistički sektor.

Gelo je savjetovala predstavnicima crnogorskog Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja da detektiraju područja koja su od posebnog interesa za poljoprivredni sektor, ali i područja gdje se mogu očekivati najveće poteškoće pri preuzimanju evropskih odredbi.

- Učestvovanje predstavnika proizvođača u pregovaračkim grupama je veoma važno jer oni iz prve ruke dobijaju sve relevantne informacije o promjenama koje ih očekuju, ali i dobijaju mogućnost da ukažu na poteškoće koje pri tome oni očekuju“, rekla je Gelo.

Gelo je dodala da nije dobro promjene unedogled odgađati, pa onda ostati zatečen pristupanjem EU.

- Zadržati neke mjere koje su suprotne zajedničkoj politici EU nije moguće. Međutim, za neke specifičnosti koje su Crnoj Gori izuzetno važne, moguće je dobiti prelazno razdoblje ili čak izuzeće pod uslovom da vaši zahtjevi ne narušavaju temeljno načelo tržišne utakmice na jedinstvenom tržištu EU, zaključila je Gelo.

(foto: index.hr)

 

 

Komentari (0)
Dodaj komentar
Vaši Kontakt Podaci:
Komentar:
Zaštita
Morate navesti anti-spam kôd koji stoji na slici.
 

Pretraga

Admiralmarkets

Cloudy

11°C

Podgorica

Prognoza za tri naredna dana:

Rain
11°C / 14°C

Rain
11°C / 17°C

Partly cloudy
13°C / 21°C
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Analitika - Informativni Portal © 2014.
Baner
Baner