Baner
rent a car tivat
Ekonomija - Vijesti
Radojević: Zloupotreba statistike
29. jul 2012.

radojevicDirektorka Zavoda za statistiku Gordana Radojević objavila je  objašnjenje u vezi sa pogrešnom interpretacijom i zloupotrebom zvanične statistike, koja sve češće nastaje usljed upoređivanja broja punoljetnih građana prema Popisu stanovništva 2011. godine sa brojem punoljetnih građana prema biračkom spisku. Reagovanje dostavljeno Portalu Analitika objavljujemo integralno.

- Interpretacija i zaključivanje na osnovu upoređivanja zvaničnih statističkih podataka sa podacima o istoj pojavi, a koji su dobijeni iz drugih izvora, bez prethodnog objašnjena kako i po kojoj metodologiji su podaci obračunati, predstavlja zloupotrebu zvanične statistike. Stoga, shodno članu 11 Zakona o zvaničnoj statistici i sistemu zvanične statistike, kao direktor Zavoda za statistiku objavljujem objavljujem javno objašnjenje u vezi sa pogrešnom interpretacijom i zloupotrebom zvanične statistike od strane korisnika podataka, koja sve češće nastaje usljed upoređivanja broja punoljetnih građana prema popisu stanovništva 2011. godine sa brojem punoljetnih građana prema biračkom spisku. Kako je Vlada Crne Gore, objavila metodologiju evidencije punoljetnih građana koji imaju biračko pravo 21.07.2012. godine, pod nazivom “Biračke spiskove vode organi lokalne uprave, a objedinjeni centralni birački spisak dostupan je parlamentarnim strankama i podnosiocima potvrđene izborne liste”, ovim saopštenjem objavljujemo metodologiju popisa za popisivanje punoljetnih građana.

Birački spisak i popis stanovništva, a time i broj punoljetnih građana prema jednom ili drugom izvoru, ne može se upoređivati iz razloga različite svrhe, cilja i metodologije koja se koristi. Pravni osnov i kriterijumi za evidenciju građana prema biračkom spisaku i pravni osnov i statistički kriterijum za određivanje broja stanovnika prema popisu, su potpuno različiti, a time i neuporedivi. Kriterijumi za određivanje broja punoljetnih lica prema biračkom spisku jesu: državljanstvo, punoljetstvo i najmanje dvije godine prebivališta u Crnoj Gori. Prema navedenim kriterijumima Crna Gora ima 506 212 punoljetna lica koja imaju biračko pravo (u trenutku popisa). Statistički kriterijumi za određivanje broja punoljetnih građana jesu punoljetstvo i uobičajeno mjesto boravka i namjera ili plan boravka u Crnoj Gori shodno međunarodnoj statističkoj regulativi. Prema navedenim kriterijumima Crna Gora ima 474 655 punoljetna lica sa uobičajenim mjestom boravka u Crnoj Gori (na dan 31.mart 2011.godine). Zbog različitih kriterijuma, kao i različitih definicija prebivališta i uobičajenog mjesta boravka, pojam punoljetni građanin prema biračkom spisku ili pojam stalni punoljetni građanin prema popisu nijesu uporedivi. Shodno statističkim kriterijumima, mnogi državljani Crne Gore (a koji mogu ili imaju biračko pravo) ne čine stalno stanovništvo prema popisu iz razloga što njihovo uobičajeno mjesto boravka u kritičnom trenutku popisa (31.mart 2011. godine) nije bila Crna Gora, što jeste glavni izvor razlika između broja punoljetnih građana prema biračkom spisku i prema popisu. Kao jedan od primjera navedenih razlika, može poslužiti  tretman studenata Crne Gore koji studiraju van Crne Gore. Kako je studentima uobičajeno mjesto boravka u trenutku popisa bilo van Crne Gore, iako su ih popisali članovi njihovog domaćinstva, oni ne čine broj punoljetnih stanovnika Crne Gore prema popisu, dok sa druge strane čine broj punoljetnih građana prema biračkom spisku. Takođe, u stanovništvo Crne Gore prema popisu ne čine ni mnogobrojni državljani Crne Gore koji duže od godine žive u inostranstvu, dok sa druge strane oni mogu da čine broj punoljetnih građana prema biračkom spisku. Ili, stanovništvo Crne Gore prema popisu ne čine državljani koji žive u inostranstvu kraće od godine, ali su članovi njihove porodice u trenutku popisa iskazali namjeru ili plan da će oni boraviti van Crne Gore duže od godinu dana, dok sa druge strane ta lica mogu da čine broj punoljetnih građana prema biračkom spisku.

Gore navedeni primjeri, ukazuju da broj punoljetnih stanovnika neuporediv sa brojem lica upisanih u biračke spiskove, posebno imajući na umu da metodologija popisa ni u kom slučaju nije predviđala kontrolu ličnih dokumenata. Stoga, određivanje tačnosti i kvaliteta podataka o broju punoljetnih građana Crne Gore u biračkom spisku, a na osnovu zvanične statistike popisa, nije vjerodostojno i može dovesti do pogrešnih zaključaka, napisala je Radojević.

Komentari (0)
Dodaj komentar
Vaši Kontakt Podaci:
Komentar:
Zaštita
Morate navesti anti-spam kôd koji stoji na slici.
 

Najčitanije vijesti

Pretraga

Admiralmarkets

Mostly cloudy

14°C

Podgorica

Prognoza za tri naredna dana:

Partly cloudy
13°C / 23°C

Sunny
14°C / 26°C

Rain
15°C / 23°C
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Analitika - Informativni Portal © 2014.
Baner
Baner