Baner
rent a car tivat
Ekonomija - Vijesti
Radoje Dakić: Vlada da odredi prioritete u rješavanju problema
10. jul 2012.

jundakicevciokBivši radnici i povjerioci podgoričke fabrike „Radoje Dakić“ traže da Vlada odredi prioritete u rješavanju problema i raspiše međunarodni tender za prodaju njihovog zemljišta, prenosi Mina biznis.

Predsjednik Koordinacionog odbora povjerilaca, Milan Vukčević, kazao je da već šest godina čekaju da se stvore urbanističko tehnički uslovi koji su neophodni da bi zemljiše, čijom prodajom bi bila namirena njihova potraživanja, počne da ima namjenu.

»Saznali smo da je u dnevni red Skupštine Podgorice 20. jula uvrštena prodaja 250 hiljada kvadratnih metara zemljišta, koje obuhvata Detaljni urbanistički plan (DUP) Konika, Starog aerodroma, Ćemovskog polja, industrijske zone Kombinata aluminijuma (KAP)«, kazao je Vukčević agenciji Mina biznis.

On je podsjetio da je u toku javna rasprava o DUP-u »Radoje Dakić« koja bi trebalo da traje do četvrtka.

»To pokazuje da nije bilo koordinacije između lokalnih i državnih organa, treba naći načina da se utvrdi prioritet i da uzmu u obzir kako žive radnici »Radoja Dakić« jer je u pitanju sudbina 1,8 hiljada porodica", naveo je Vukčević.

On smatra da je cijelo vrijeme gradonačelnik Podgorice, Miomir Mugoša, radio protiv njih, jer, kako tvrdi, nije htio da omogući da se donesu urbanističko tehnički uslovi za »Radoje Dakić«, a sada kada su ti uslovi omogućeni pojavilo se novo zemljište za prodaju.

Radnici "Radoja Dakića" od početka 2009. godine organizuju mirne proteste i traže hitno izvršenje sudskih presuda koje podrazumijevaju isplatu 37 miliona eura.

Glavnica duga iznosi oko 30 miliona eura, pripadajuće kamate koje je potvrdio Viši sud još sedam miliona eura, a pravo na isplatu ima 1,65 hiljada bivših radnika.

Radnicima je pravosnažnim sudskim presudama dodijeljeno zemljište vrijedno oko 40 miliona eura koje ne mogu da prodaju.

Kompanije Zetagradnja i Čelebić su 27. oktobra prošle godine odustale od kupovine tog zemljišta, površine 221 hiljadu kvadratnih metara, za koje su nudili 35,4 miliona eura.

Konzorcijum šest crnogorskih firmi, kojeg su činili Voli, Bemax, Novi Volvox, Kroling, Normal kompani /Company/ i Master inženjering za zemljište je nudio 27 miliona eura.

Komentari (0)
Dodaj komentar
Vaši Kontakt Podaci:
Komentar:
Zaštita
Morate navesti anti-spam kôd koji stoji na slici.
 

Najčitanije vijesti

Pretraga

Admiralmarkets

Light rain

16°C

Podgorica

Prognoza za tri naredna dana:

Showers
14°C / 21°C

Rain
12°C / 18°C

Partly cloudy
12°C / 21°C
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Analitika - Informativni Portal © 2014.
Baner
Baner