Baner
rent a car tivat
Ekonomija - Vijesti
Ministarstvo traži manju cijenu ulaznica u nacionalne parkove
24. jun 2012.

24npCijena za ulazak u crnogorske nacionalne parkove u iznosu od tri EUR je prevelika i trebalo bi je smanjiti na dva EUR, u cilju stvaranja povoljnijeg poslovnog ambijenta, ocijenjeno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.„Smatramo da je cijena od tri EUR prevelika za ulazak u naše nacionalne parkove i da bi je trebalo korigovati na dva EUR“, kazali su agenciji Mina-business predstavnici Ministarstva.

Oni su naveli da u vrijeme postojeće ekonomske krize, ne treba dodatno opterećivati budžet preduzeća i građana, kao i da će se utvrđivanjem nižih naknada doprinijeti stvaranju povoljnijeg poslovnog ambijenta.

Ministarstvo je uputilo dopis Javnom preduzeću (JP) Nacionalni parkovi Crne Gore, kao donosiocu odluke o visini i načinu plaćanja naknada za korišćenje dobara nacionalnih parkova, da sagleda mogućnost preispitivanja, odnosno smanjenja utvrđenih naknada.

„Nacionalnim parkovima, kako bi se očuvali i modernizovali, potrebna su i novčana sredstva koja se, na žalost, obezbjeđuju prodajom ulaznica. Ipak, smanjenje cijena za korišćenje usluga, naročito u vrijeme predstojeće turističke sezone, imaće za rezultat veću posjećenost turista, a samim tim i postizanje boljeg ekonomskog učinka“, smatraju u Ministarstvu.

Iz uprave JP Nacionalnih parkova Crne Gore su saopštili da je naplata ulaznica u nacionalne parkove počela prije pet godina.

“Sa pojačanim pritiskom na zaštićena prirodna područja, jačanjem svijesti o očuvanju životne sredine u svijetu, kao i po ugledu na funkcionisanje nacionalnih parkova u regionu, od prije pet godina počela je naplata ulaznica”, kazao je agenciji Mina-business direktor JP Nacionalnih parkova Crne Gore, Zoran Mrdak.

On je objasnio da sredstvima prikupljenim kupovinom ulaznica, posjetioci doprinose zaštiti i valorizaciji nacionalnih parkova. Ta sredstava se, uglavnom, namjenski koriste za realizaciju aktivnosti zaštite flore i faune definisanih programima upravljanja, kao i izgradnju i opremanje određenih infrastrukturnih cjelina.

Mrdak je naveo da je, na osnovu Zakona o nacionalnim parkovima, Upravni odbor JP Nacionalni parkovi Crne Gore, krajem prošle godine donio odluku o visini i načinu plaćanja naknada za korišćenje dobara nacionalnih parkova, sa čime se saglasilo Ministarstvo održivog razvoja i turizma.

“Polazeći od zakonske obaveze da je svaki posjetilac dužan da kupi ulaznicu u nacionalni park, ove godine smo uveli godišnju ulaznicu za lokalno stanovništvo”, rekao je Mrdak.

Ta vrsta ulaznice, kako je precizirao, važi za mještane sa područja Cetinja kada je u pitanju NP Lovćen, Kolašina i Mojkovca kada je u pitanju NP Biogradska gora, Žabljaka kada je u pitanju NP Durmitor i Plava kada je riječ o NP Prokletije.

„Mještani tih gradova od ove turističke sezone, imaju mogućnost da koriste godišnju ulaznicu za neograničen broj ulazaka u Nacionalni park, po simboličnoj cijeni od pet EUR, umjesto da plaćaju ulaznicu svaki put kada posjećuju nacionalni park”, saopštio je Mrdak.

On je dodao da mještani koji posjeduju imanja na teritoriji nacionalnog parka, kao i članovi njihove uže porodice, nijesu u obavezi da plaćaju ulaznicu.

Za organizovane grupe studenata i đaka, Nacionalni parkovi odobravaju edukativne ulaznice koje su po sniženoj cijeni, i iznose jedan EUR.

"Isto tako, svim planinarskim, ribolovnim, sportskim i drugim udruženjima, koji su nam se unaprijed obratili sa zahtjevom za umanjenjem ulaznica, pozitivno je riješen zahtjev”, zaključio je Mrdak.

Komentari (0)
Dodaj komentar
Vaši Kontakt Podaci:
Komentar:
Zaštita
Morate navesti anti-spam kôd koji stoji na slici.
 

Najčitanije vijesti

Pretraga

Admiralmarkets

Cloudy

22°C

Podgorica

Prognoza za tri naredna dana:

PM Thunderstorms
13°C / 23°C

PM showers
14°C / 21°C

Rain
12°C / 18°C
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Analitika - Informativni Portal © 2014.
Baner
Baner