Baner
rent a car tivat
Ekonomija - Vijesti
Novi crnogorski brend - crnogorska kamenica
11. maj 2012.

11kamUzgajalište "Školjke Boke", kod Orahovca i izvorišta rijeke Ljute, jedino te vrste u Crnoj Gori, u petak započinje tržišnu eksploataciju prve crnogorske kamenice. Vlasnik uzgajališta Nevres Đerić kazao je za "Novosti" da će se ostrige plasirati isključivo preko firme "Cogi centar", po cijeni od dva eura za komad, čija je prosječna težina između 80 i 100 grama.

- U cijenu je obračunat i PDV, a novi crnogorski brend - crnogorska kamenica, prodavaće se i na uzgajalištu "Školjke Boke", gdje će u ponudi biti i dagnje po cijeni od jedan i po, pa do dva eura za kilogram - rekao je Đerić. - Za ostrige postoji veliko interesovanje, kako u Crnoj Gori, tako i u zemljama okruženja, pa neće biti problema u vezi sa plasmanom ove izuzetno cijenjene školjke.

Plasiranje svog proizvoda Đerić započinje poslije deset godina od početka bavljenja ovim poslom i uspješnog završetka kursa u Instititu za biologiju mora, pod vođstvom eminentnog italijanskog stručnjaka Marija Busanija, i poslije više od tri godine od postavljanja prvog zasada mlađi donijete iz Stona.

- Na značajnoj pomoći bih se zahvalio pokojnom profesoru Jovanu Stjepčeviću, koji je o kamenicama uradio i doktorsku disertaciju, kao i direktorima Instituta za biologiju mora u Kotoru, Sretenu Mandiću i Aleksandru Joksimoviću. U posao sam uložio značajna materijalna sredstva, a na putu do prvih ostriga uzgajalište je preživjelo i nekoliko napada orada, glavne opasnosti za ovu vrstu posla.

Predatori su do sada uništili znatan dio nasada (između 400.000 i 600.000 mlađi kamenica), što je utvrđeno i kontrolom koju su uradili ronioci kluba "Arsenal" iz Tivta i republički inspektor.

Đerić najavljuje da će u nastavku uzgoja kamenica biti primoran da traži partnera i dodatni kapital. A bilo bi potrebno poboljšati status uzgajivača školjki kroz saradnju sa Ministarstvom za poljoprivredu i ruralni razvoj, Javnim preduzećem "Morsko dobro" i Institutom za biologiju mora u Kotoru.

Uzgajalište se nalazi u neposrednoj blizini izvorišta reke Ljute, gdje je voda izuzetno čista. Izveštaj Specijalističke veterinarske laboratorije o ispravnosti hrane ukazuje na to da voda ima propisane vrijednosti mikrobiološke ispravnosti.

Komentari (2)
  • Ljuta
    Dobra stvar momci da se poboljša broj stanovnika. Ajd sa srećom i da vam bude lijepo i berićetno.
  • Jasna
    A po cemu je kamenica crnogorski brend??
Dodaj komentar
Vaši Kontakt Podaci:
Komentar:
Zaštita
Morate navesti anti-spam kôd koji stoji na slici.
 

Pretraga

Admiralmarkets

Thunderstorm

11°C

Podgorica

Prognoza za tri naredna dana:

Partly cloudy
13°C / 22°C

Sunny
14°C / 24°C

Cloudy
15°C / 22°C
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Analitika - Informativni Portal © 2014.
Baner
Baner