Baner
rent a car tivat
Ekonomija - Vijesti
Sastanak o dalekovodu Lastva Grbaljska - Pljevlja
12. mart 2012.

Na Cetinju je danas održan konsultacioni sastanak povodom projekta izgradnje 400kV dalekovoda od Lastve Grbaljske do Pljevalja, čijom će planiranom trasom biti obuhvaćen i dio naselja na teritoriji Prijestonice Cetinje.

dalekovodokCilj događaja, koji je organizovao Crnogorski elektroprenosni sistem AD (CGES), bio je da se stanovnici crnogorske Prijestonice upoznaju sa navedenim projektom – njegovim dosadašnjim tokom, kao i predstojećim aktivnostima.

Tokom sastanka, predstavnici CGES, te konsultantske kuće WYG International – koja je već izradila više planova i studija vezanih za dalekovod Lastva Grbaljska – Pljevlja – naglasili su kako će realizacija projekta u znatnoj mjeri doprinijeti poboljšanju elektro-energetske mreže u Crnoj Gori, koja će time, istovremeno, postati i važno energetsko čvorište, ne samo u regiji, već i u sklopu Evropske energetske zajednice.

Predstavnik konsultantske kuće WYG International Konstantin Siderovski upoznao je prisutne kako realizacija projekta podrazumijeva tri elementa – izgradnju dalekovoda od Lastve do Pljevalja, gradnju nove trafostanice u Lastvi, te proširenje postojeće trafostanice u Pljevljima.

Dužina dalekovoda, shodno planiranoj trasi, iznosiće 152,5 kilometara, pri čemu je – kako je istakao Siderovski - posebno vođeno računa da on u što većoj mjeri bude udaljen od domaćinstava, odnosno naseljenih mjesta.

Na današnjem sastanku, posebno je naglašeno kako će izgradnja dalekovoda predstavljati podsticaj i ohrabrujući signal za nove – obnovljive izvore energije, poput hidroelektrana, malih hidroelektrana, odnosno vjetroelektrana, saopšteno je iz prijestonice Cetinje.

Kada je riječ o dosadašnjim aktivnostima, za koridor predloženog dalekovoda već je donijet detaljni prostorni plan, a izrađena je i studija kojom se tretira izvodljivost projekta i njegov uticaj na životnu sredinu.

Gradnja dalekovoda, shodno postojećem planu, mogla bi početi već tokom naredne godine, a izvođenje cjelokupnih radova trajaće tri godine.

Prisutni na skupu – među kojima su, između ostalih, bili i predstavnici lokalne uprave, mjesnih zajednica koje će se naći na trasi budućeg dalekovoda – posebno su se interesovali za mikrolokacije dalekovoda na području Katunske nahije, te za pitanje usklađivanja trase dalekovoda sa putanjom planirane žičare Kotor – Lovćen – Cetinje.

 

 

 

 

Komentari (0)
Dodaj komentar
Vaši Kontakt Podaci:
Komentar:
Zaštita
Morate navesti anti-spam kôd koji stoji na slici.
 

Najčitanije vijesti

Pretraga

Admiralmarkets

Partly cloudy

13°C

Podgorica

Prognoza za tri naredna dana:

Showers
9°C / 13°C

Showers
11°C / 16°C

Rain
11°C / 17°C
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Analitika - Informativni Portal © 2014.
Baner
Baner