Baner
rent a car tivat
Ekonomija - Turizam
Via Dinarica Fest: Atraktivnim pješačkim i biciklističkim stazama od Sutjeske do Durmitora
18. avgust 2012.

18ViaDinaricaUspostavljanje projekta Via Dinarica - uvod u regionalnu platfromu saradnje, predstavlja našu želju da predstavimo regionalnu turističku ponudu i povežemo dva nacionalna parka – Sutjesku i Durmitor, kazala je Svetlana Vujičić, direktorka Centra za inicijative iz oblasti održivog turizma (CSTI).

- Vodeći se pješakim i biciklističkim stazama i svim turističkim servisima koje smo mogli da identifikujemo na toj trasi, želimo objedinjeno da predstavimo ciljnoj grupi, u suštini - ljubiteljima prirode i aktivnog odmora – istakla je ona na zatvaranju dvodnevnog Via Dinarica Festa koji je održan na Durmitoru.

Osim CSTI, sa crnogorske strane, ovaj prekogranični projekat sa bosanskohercegovačke strane realizuje Extreme Sport Club „Limit“.

18vujicic1- Mi već godinu i po dana implementiramo projekat. Prošle godine smo radili na identifikaciji i uređivanju biciklističkih i pješačkih staza. U Crnoj Gori ih je bilo više od 200 km i isto toliko u Bosni i Hercegovini. Uz to, radili smo na identifikaciji domaćinstava, restorana i malih turističkih biznisa na samim stazama, koji bi posjetiocima pružali osnovne turističke usluge – podsjeća Vujičić i dodaje da je sada konačno na redu fazu promocije.

Ona je najavila da će tokom Via Dinarica Festa biti promovisane mape sa pamfletima koje su upravo odštampali, i na kojima su prikazane sve staze od NP Sutjeska do NP Durmitor, sa svim kontakt informacijama i servisima, riječju - pregled turističke ponude.

- Via Dinarica je osmišljena tako da jednog dana spoji sve od Slovenije do Albanije. Mi smo inicirali tu priču, a projekat ima širu pozadinu. Implementiramo ga zahvaljujući Evropskoj uniji koja je glavni donator. Imamo i kofinansijere u Crnoj Gori – Ministarstvo turizma i USAID. Sada smo došli do faze festivala, gdje smo htjeli da promovišemo to što smo uradili. I ne samo to, već i što se sve uz staze može ponuditi na tom prostoru.

Vujičić je kazala da su ranije pozvali lokalne vodiče iz četiri opštine koje gravitiraju NP Durmitor i NP Sutjeska, i koji su u dva dana prošli biciklističku i pješačku stazu. To su bile fam-ture (familiarization – eng. upoznavanje): htjeli smo da ih upoznamo sa ponudom na licu mjesta, u nadi da će oni već sljedeće godine ta iskustva i usluge ponuditi posjetiocima i turistima.

Podsjećamo, promotivni festival Via Dinarica Fest, održan protekla dva dana, počeo je sa bosanskohercegovačke strane, iz NP Sutjeska ka NP Durmitor, kada su predstavnici lokalnih turoperatora krenuli na dvodnevne fam-ture. Drugi festivalski dan bio je posvećen turistima i svečanoj promociji Via Dinarice. Brojna dešavanja su se odvijala na samom Žabljaku, gdje će i inače počinjati i završavati sve interesantne aktivnosti na otvorenom. Posjetioci su imali mogućnost da po promotivnim cijenama uživaju u raftingu Tarom, krstarenju Pivskim jezerom, kanjoningu kroz Nevidio, jahanju konja, džip turama obilaska vidikovaca u kanjonu Tare i okolini, brojnim izletima na jezerima Durmitora, planinarenju, biciklističkim turama i sl. Osim toga, u Tržnom centru na Žabljaku je organizovan Promotivni sajam domaćih proizvoda.

 

Komentari (0)
Dodaj komentar
Vaši Kontakt Podaci:
Komentar:
Zaštita
Morate navesti anti-spam kôd koji stoji na slici.
 

Najčitanije vijesti

Pretraga

Admiralmarkets

Partly cloudy

13°C

Podgorica

Prognoza za tri naredna dana:

Showers
9°C / 13°C

Showers
11°C / 16°C

Rain
11°C / 17°C
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Analitika - Informativni Portal © 2014.
Baner
Baner