Baner
rent a car tivat
Ekonomija - Investicije
Veće investicije za preokret situacije
23. april 2010.

0odkPredsjednik Atlas grupe Duško Knežević ocijenio je da bi dvije ili tri velike investicije  preokrenule ekonomsku situaciju u Crnoj Gori. Istovremeno, Knežević sugeriše crnogorskoj vlasti da mora dodatno pojednostaviti proceduru dobijanja građevinskih dozvola i da se, što hitnije, moraju liberalizovati bankarski propisi.

- Prednost Crne Gore je njena veličina, odnosno činjenica da bi dvije- tri veće investicije  potpuno preokrenule situaciju. Zbog toga svi zajedno treba da radimo na stvaranju ekonomskog ambijenta i uslova koji će ubijediti strane investitore, da je Crna Gora, sigurna i kvalitetna investiciona destinacija, ističe Duško Knežević, poznati crnogorski biznismen, predsjednik Atlas Grupe. U razgovoru za Portal Analitika Knežević objašnjava da je sada najvažnije da se “fokusiramo na preduzimanje koraka na prevazilaženju posledica krize”.  

Pojednostavljenje procedure: Knežević ocjenjuje da je neophodno dalje raditi na pojednostavljenju procedura za dobijanje građevinskih dozvola, jer se “ne smije desiti da neko ko je spreman uložiti milione eura, čeka po nekoliko godina za početak realizacije projekta”.

- Neophodno je i ispraviti i neke boljke koje su se pokazale u prethodnom periodu. Prije svega nedovoljnu spremnost naših kompanija da sarađuju sa inostranim partnerima, kao i nedostatak kvalitetnog kadra u državnoj i opštinskim administracijama koji mogu dati kvalitetan servis stranim investitorima, objasnio je Knežević, ističući da je nužna i dodatna  liberalizacija bankarskih propisa, kako bi banke dobile nova kreditna sredstva koja mogu plasirati na tržište.

- To je bitan preduslov za započinjanje novog investicionog ciklusa, koji bi pokrenuo završetak započetih i odpočinjanje novih projekata, smatra predsjednik Atlas grupe.

Za prevazilaženje ekonomske krize, prema Kneževićevom mišljenju, vrlo je važna i predstojeća turistička sezona. “Nije dovoljna priča o tome kako Crna Gora ima najljepše plaže, najčistije more itd. Imaju to i mnoge druge destinacije i to u najbližem okruženju, a dodatno će situaciju otežati i vizna liberalizacija. Moramo se i cjenovno i infrastrukturno i na svaki drugi način prilagoditi turistima i na taj način ostvariti prednost u odnosu na konkurenciju”, naveo je Knežević.

okdk_april_2010_3Profit Atlas grupe -35 miliona eura: Iako je talas ekonomske krize mnoge kompanije doveo na rub propasti, sa Atlas grupom je dugačija situacija.  Knežević je u vrijeme krize uspješno kormilario svojom kompanijom, pa je u prošloj - za mnoge katastrofičnoj godini, Atlas grupa - ostvarila profit od čak 35 miliona eura.

- Dobit  smo ostvarili u obje banke, fondu i još nekim kompanijama. S druge strane, gubici su zabilježeni u firmama koje u svojim portfeljima imaju nekretnine i akcije, pa su zbog pada cijena u tim granama, ostvarile negativan rezultat. Ipak, ostvarena je ukupna dobit u iznosu od oko 35 miliona eura na nivou grupe u zemlji i inostranstvu. Sva ova sredstva će biti reinvestirana, i to je samo dio onoga što nam je potrebno za investicije u narednoj godini, otkrio je predsjednik Atlas grupe za Portal Analitika. 

Za razliku od crnogorskog tržišta, Knežević ističe da su preduzeća Atlas grupe u Srbiji ostvarila loš rezultat, jer je pad cijena nekretnina učinio svoje. Istovremeno, na tržištu Rusije se, prema Kneževićevim riječima, osjeća blagi oporavak njihove privrede, i to je uticalo da ABM banka u Moskvi dobro posluje i pokrije gubitak iz prethodne godine.

- Naročito smo ponosni na uspjeh naših kompanija koje posluju na evropskom i svjetskom finansijskim tržištima.  Finansijska institucija Atlas Capital sa Kipra, je već postala prepoznatljiva, na međunarodnom tržištu Forex-a, “carbon tradinga” i portfolio menadžmenta. Atlas Capital je regulisana MIFID-om, što je stroga regulativa za rad finansijskih kompanija u okviru EU. Od nje očekujemo da bude glavni profitni centar grupe u narednom periodu. Takođe, neprocjenjivo nam je iskustvo upoznavanja i poslovanja pod EU regulativom, obzirom da će ona vrlo brzo biti primjenjivana na cijeli region, istakao je Knežević.

Za dva mjeseca - jedinstvena berza:  Prvi čovjek Atlas grupe najavio je skoro formiranje jedinstvene berze.

- Skupštine obje berze su donijele odluku o ujedinjenju, formirana su radna tijela, tako da su u toku konkretne aktivnosti na poslu stvaranja jedne crnogorske berze. Moja su očekivanja da će sve to biti završeno u naredna dva mjeseca, naglašava Knežević. On navodi da se paralelno sa procesom ujedinjenja berze vode  razgovori na temu dovođenja strateškog partnera i regionalnog povezivanja sa berzama Jugoistočne Evrope.

- Ovo je vrlo važan proces, obzirom na to da može rezultirati dovođenjem novih investitora i da može pokrenuti situaciju kod nas kad su u pitanju i cijene i prometi na berzi. U toku su i pregovori o dvojnoj kotaciji, sa onim berzama koje nemaju konvertibilnu valutu, što će  biti vrlo primamljivo za berzanske igrače, najavio je Knežević.

Atlas Centar do kraja godine: Gradnja Atlas Capital Centra, polako ulazi u završnu fazu, i sada je u toku izvođenje tzv finih radova, koji su obično i najzahtjevniji.

- Ovo je izuzetno značajan objekat i za Podgoricu i za Crnu Goru, koji je već postavio nove standarde u gradnji i arhitekturi gradske sredine  i obezbjediće novi stil života i poslovanja  karakterističan za svjetske metropole.  Sadašnjom dinamikom izvođenja radova, apartmani će biti završeni do jeseni, a poslovni dio do kraja godine, poručuje Knežević, ističući da će se ukupan iznos investicije kretati između 120 i 150 miliona eura.

- Atlas Capital Centar će predstavljati najveću, ikad realizovanu investiciju u Podgorici i jednu od najvećih u Crnoj Gori, ocjenjuje Knežević.

Fosters oduševljen Crnom Gorom: Knežević je najavio konkretizovanje saradnje sa čuvenom projektantskom kućom Fosters čiji su predstavnici, tvrde u Atlas grupi, bili i oduševljeni lokacijama koje su posjetili i mogućnostima koje su vidjeli.

- Ono što se nakon njihove posjete iskristalisalo kao vrlo interesantno su - Rt Mimoza, grandiozni  projekat Mogren garden, i tursitički kompleks Kamenovo. U toku su detaljne analize ovih lokacija, nakon čega će uslijediti konkretna ponuda sa njihove strane.

Cilj nam je da sa Fostersom  napravimo dugoročnu saradnju, jer je od velikog značaja dovesti partnera takve reputacije i iskustva u Crnu Goru, ističe Knežević uz napomenu da je planirana realizacija projekata koji će se uklapiti u ambijent i predstaviti novi trend u zaštiti okruženja i životne sredine.  

Ulaganje u Meljine od 100 miliona eura: Budući kompleks u Meljinama je, kako tvrdi Knežević, vrlo zahtjevna investicija, koja će se fazno realizovati u narednih nekoliko godina i koštati više od 100 miliona eura. Prema riječima Kneževića, Meljine će biti mjesto za prestižnu klijentelu, uglavnom iz inostranstva.

- Strategija budućeg projekta u Meljinama je dovođenje klijentele iz inostranstva i sklapanje ugovora sa poznatim zdravstvenim osiguranjima iz svijeta. Mislim da ćemo kroz ovaj projekat, znatno doprinijeti da se Crna Gora pozicionira na mapi zdravstvenog turizma, koji je novi trend u svijetu, kaže Knežević ali i naglašava da centar neće biti izolovan za domaću klijentelu.

-  Aktivnosti koje su već pokrenute u Meljinama - kroz besplatne preglede i snižavanje cijena zdravstvenih usluga - ostvaruju konkretne benefite za crnogorske građane, kaže Knežević, objašnjavajući da time žele da stvore dodatnu vrijednost u zdravstvenom sistemu Crne Gore, kao „prva privatna opšta bolnica, i u potpunosti ispoštujući sve odredbe kupoprodajnog ugovora”. 

Milioni za društvenu odgovornost: U razgovoru za Portal Analitika, predsjednik Atlas grupe je istakao da su tokom prošle godine izdvojili nekoliko miliona eura  za razvoj obrazovnih institucija, stipendiranje studenata, sponzorisanje sportskih ekipa i događaja, kulturnih manifestacija i medija.

- Podršku i priznanje za taj trud dobili smo i u pozivu da postanem član Clinton Global Initiative, jedne od najuticajnijih pro bono fondacija u svijet čiji je osnivač  Bil Klinton. Kroz ovu instituciju mi i naši građani dobićemo podršku u projektima  koje podižu standarde u vitalnim oblastima edukacije, zdravstva, rodne ravnopravnosti i  zelene ekonomije, zaključio je Knežević.

Predrag Zečević

Komentari (3)
 • Duh iz boce
  Duško je jedini pravi biznismen u CG. Ostali su BizMismeni, kvazibisnismeni, kvazibizmisMeni, ili biznismenčići. Zbog toga, Dušku treba omogućiti da stvara još veći biznis na zadovoljstvo svih grđana Crne Gore. Srbi nemaju ništa protiv duška, jer ih Duškova Atlas TV nikada nije provocirala ili vrijeđala.
  Imamo mnogo prijatelja sunarodnika koji rade u Duškovoj komapniji i svi ga hvale. Isto važi i za moje prijatelje Crnogorce.
 • hellena  - saglasna, skoro...
  G-din ocigledno zna posao i na tome SVAKA CAST. Jedino mu je TV katastrofalna.
 • Milijana
  Za rzliku od ekipe iz i oko Vijesti, Knežević ulaže i u privredu Crne Gore, u građevinarstvo.
  A ima i banku i investicioni fond i medije isto kao i ekipa iz i oko Vijesti, TV Vijesti i Monitora.

Dodaj komentar
Vaši Kontakt Podaci:
Komentar:
Zaštita
Morate navesti anti-spam kôd koji stoji na slici.
 

Pretraga

Admiralmarkets

Cloudy

12°C

Podgorica

Prognoza za tri naredna dana:

Rain
12°C / 16°C

Partly cloudy
12°C / 22°C

Mostly sunny
14°C / 26°C
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Analitika - Informativni Portal © 2014.
Baner
Baner