rent a car budva
Društvo - Vijesti
CGO: DPS i SDP samo formalno ispoštovale kvotu od 30 odsto žena
18. septembar 2012.

0208daliborka1vNačin na koji je na izbornoj listi Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokratske partije (SDP) formalno ispoštovana kvota od 30 odsto žena, više je nego loša poruka procesu demokratizacije crnogorskog društva, smatraju u Centru za građansko obrazovanje (CGO).

Među prvih 40 kandidata na izbornornoj listi DPS-a i SDP-a za predstojeće parlamentarne izbore samo je pet žena, od kojih nijedna među prvih 13, dok začelje liste, odnosno posljednjih deset mjesta na njoj, zauzimaju isključivo žene.

Izvršni direktor CGO Daliborka Uljarević kazala je da proces demokratskog sazrijevanja podrazumjeva emancipaciju na svim poljima i otklon od ksenofobičnog razmišljanja.

„I djelovanja uz iskren i suštinski iskorak ka afirmaciji učešća žena, RAE i LGBT populacije u tjelu koje donosi strateške odluke kada je razvoj društva u pitanju, a to je Skupština Crne Gore“, rekla je Uljarević agenciji MINA.

Prema njenim riječima, Zakon može biti ispoštovan suštinski i formalno, i tu nema neke novosti.

„U ovom slučaju zadovoljena je forma bez sadržaja, a to jeste problem“, smatra Uljarević.

Komentarišući to što posljednjih deset mjesta na listi zauzimaju žene, ona je ocijenila da bi „bolje bilo da nijesu ništa radili, i da zakonske odredbe koje obavezuju na participaciju žena na listi, kao vid afirmativne akcije, uopšte nijesu usvajane, kad već ne pretpostavljaju i obavezu koja se tiče same strukture liste“.

„Ovako je, u slučaju liste vladajućeg režima, napravljena karikatura a ne afirmativna akcija, i vjerujem da će to morati da objašnjavaju i bitno mjenjaju kada pregovori sa Evropskom unijom (EU) i suštinski počnu otvaranjem poglavlja 23 i 24“, tvrdi Uljarević.

Praksa, kako je navela, najbolje poništava sve politički korektne zakone, strategije, akcione planove i izjave.

„Odnosno, pokazuje koliko su ti papiri i riječi trebalo samo da budu štrik u agendi naše evropeizacije, ali da stvarne namjere da se društvo modernizuje u ovom dijelu nema“, dodala je ona.

Uljarević je ocijenila da je „retorika crnogorskih političara, gdje svakako dominiraju oni iz vladajuće strukture, ozbiljno prevarna“.

„Njihov stil, i činjenica da jedno pričaju a drugo rade, sve više smanjuje povjerenje građana i građanki u politički sistem Crne Gore“, smatra ona.

Prema njenim riječima, posljedice su ozbiljne i manifestuju se na razne načine, a najviše kroz nedostatak političke vizije.

„Vjerujem da bi adekvatna participacija žena, ali i drugih marginalizovanih grupa u političkom životu, značajno doprinijela uozbiljavanju političke scene i pojavi naprednih ideja, kao preduslova za prosperitet crnogorskog društva“, zaključila je Ulj

 

 

Komentari (4)
 • Ja mnim
  Ja mnim,draga Daliborka,da je u ovoj neprincipijelnoj koaiciji sve prevara pa se ne treba cuditi ni ovoj o 'RODNOJ RAVNOPRAVNOSTI".
 • Anonimus
  Ada ocu li se kastrirat ili sto gore od sebe da ucinim jer ne pripadam ni jednoj grupi od gore pa da se bavim politikom? Koja se to zena u Cg bavi politikom ozbiljno? Ima ih 4,5 u svim partijama zajedno.
 • Anonimus
  Tu je savjest, tj. Daliborka... Od hemijske formule pasulja, preko rodne ravnopravnosti , sve do madjionicarskih trikova sa osnivanjem hiljada NVO za jednu noc...A sve volonterski.
 • Điđa
  Nijesi kompetentna !!! Ima li koji grant na vidiku.
Dodaj komentar
Vaši Kontakt Podaci:
Komentar:
Zaštita
Morate navesti anti-spam kôd koji stoji na slici.
 
Baner

Najčitanije vijesti

Baner

Pretraga

Baner
Baner

Mostly cloudy

14°C

Podgorica

Prognoza za tri naredna dana:

Rain
12°C / 19°C

Partly cloudy
12°C / 22°C

Rain
12°C / 17°C
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Analitika - Informativni Portal © 2014.