rent a car budva
Društvo - Vijesti
DN: Podgorica grca u kreditima, dug veći od 30 miliona eura
12. avgust 2012.

11pgVelike investicije i ulaganje u izgradnju infrastrukture, Podgoricu je smjestilo na vrh top liste najzaduženijih gradova u Crnoj Gori. Zaduženje Glavnog grada kod domaćih i stranih kreditora dostiglo je sumu od više od 30 miliona eura, pišu Dnevne novine.

Za finansiranje kapitalnih projekata u Podgorici, Glavni grad je u posljednjih šest godina, kako je navedeno iz PG biroa, koristio kredite domaćih i međunarodnih kreditora. Tako zaduženje glavnog grada do 30. juna ove godine iznosi 31.523.314 eura. Uz to, garancije date za javna preduzeća iznose 5.537.143 eura.

Kredit u najvećem iznosu, tačnije 10.150.000 eura, glavni grad je od Međunarodne finansijske korporacije (IFC), podigao za izgradnju miniobilaznice (I i IV faze). Rok otplate ovog kredita je deset godina, uz grejs period od dvije i kamatom od 4,75 odsto.

Nekoliko hiljada eura manje, odnosno 9.830.162 eura iznosi zaduženje glavnog grada kod Erste banke za izgradnju mosta i vijadukta na Ribnici 2006. godine.

"Rok otplate kredita je deset godina, uz grejs period od dvije i kamatnom stopom od 2,65 odsto. Naime, Ugovor o refinansiranju kredita sa IFC zaključen je 15.06.2012. godine uz uslove 10 godina otplate, grejsom dvije godine i kamatom od četiri odsto + Euribor", navedeno je u odgovorima sekretara Glavnog grada mr Miomira Jakšića.

Takođe, jedna od najznačajnijih investicija Glavnog grada je most Milenijum, za čiju se izgradnju Glavni grad zadužio kod Deksia Banke u iznosu od 2.200.000 eura u decembru 2006. godine, uz grejs period od dvije godine i kamatnom stopom od 2,65 odsto. Rok otplate kredita ističe za četiri godine.

Kod iste banke dvije godine kasnije, podignut je kredit u iznosu od osam miliona eura za finansiranje vodovodnih sistema na Marezi, Zagoriču, Zeti i Malesiji, i to sa rokom otplate od 12 godina, grejs periodom od tri i kamatom od 1,6 odsto.

Preko Fonda za razvoj Crne Gore, uprava Glavnog grada je dva puta emitovala obveznice i to za finansiranje fekalnog kolektora na magistralnom putu M2, od Ulice Vojislavljevića do skretanja za Aerodrom. Emitovane su obveznice u iznosu od 700.000 eura, sa rokom otplate od sedam i grejs periodom od tri godine, uz kamatnu stopu od pet odsto.

Emitovane obveznice u iznosu od milion eura, uložene su u izgradnju mosta na Cijevni, fabrike u Matagužima i kanalizacije u Staroj varoši. Rok otplate je deset godina, uz grejs period od tri godine, kao i kamatnom stopom od tri odsto.

"Pored navedenog, Glavni grad je dao garanciju za preduzeće Deponija D.O.O. za robni kredit za izgradnju reciklažnog centra, jedinog u Crnoj Gori koji je dala španska vlada preko Vlade Crne Gore sa rokom otplate 16 godina grejsom od pet godina i kamatom od jedan odsto".

Sekretar glavnog grada Jakšić istakao je da je riječ o projektima čiji interesi prevazilaze interese samog grada, već se tiču i države.

On je napomenuo da se sve obaveze do sada dospjelih otplata redovno servisiraju i to bez dana kašnjenja.

 

Komentari (4)
 • torcida nk  - budalaština
  Klasičan primjer novinarskog /uredničkog/ bezobrazluka ekipe iz Dnevnih novina ..Naslov "Podgorica grca u kreditima, dug veći od 30 miliona eura". Činjenica : Sve obaveze do sada dospjelih otplata Podgorica redovno servisira, i to bez dana kašnjenja.
  Zaključak : Neko ko grca u dugovima refinansira obaveze. Podgorica to ne radi..Glavni grad nema problema sa dugovima...
 • ja sam torcidi
  ti mora da si preruseni peco popovic
 • Radoje
  A od cega mislite da se sve ovo gradilo, iz budzetskog suficita? Nemo' da ste smijesni. Barem vidimo to zasto smo se zaduzili. A kada se zaduzimo zbog KAP-a onda od toga vajdu vide samo njegovi radnici. Njihov prosjecan l.d. je skoro duplo veci od prosjeka Crne Gore. I treba, narod im ga placa, a oni se bave politikom, strajkovima, ucjenama. Jednom rijecju dzabalebare. Moze im biti.
 • Nina
  Podgorica grca u dugovima.Prva činjenica-jedan kredit od 10 mil.e.je refinansiran sa grejsom od 2 godine.Druga činjenica-drugi kredit od 10mil.e. počinje da se vraća 2013god.Trenutno zaduženje je 36 mil.e. a planirani budžet 49mil.e. ako se ostvari.Komentar je suvišan.Blago nama kad krenu rate da pristižu.
Dodaj komentar
Vaši Kontakt Podaci:
Komentar:
Zaštita
Morate navesti anti-spam kôd koji stoji na slici.
 
Baner
Baner

Pretraga

Baner
Baner

Mostly cloudy

10°C

Podgorica

Prognoza za tri naredna dana:

PM showers
7°C / 14°C

Rain
9°C / 13°C

Showers
10°C / 14°C
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Analitika - Informativni Portal © 2014.