rent a car budva
Društvo - Vijesti
Carine Crne Gore i Albanije formiraju operativne timove za razmjenu obavještajnih podataka
10. jul 2012.
10carina_sastanakokDirektor Uprave carina Crne Gore Vladan Joković sa saradnicima razgovarao je sa direktorom Uprave carina Albanije Flamuru Gjumiškiem. Tokom razgovora konstatovana je dobra saradnja i međusobno povjerenje između dvije službe.

Kako se navodi u saopštenju, Uprava carina Crne Gore sa punom posvećenošću pristupa jačanju saradnje sa carinskim službama regiona i šire. Saradnja je ključni instrument u borbi protiv savremenih izazova sa kojima se susrijeću ove službe.

Tokom razgovora sa kolegama iz Albanije, dogovoreno je formiranje operativnih timova koji će raditi na intenzivnijoj razmjeni obavještajnih podataka i planirati zajedničke operacije u cilju spriječavanja krijumčarenja. Od posebne važnosti je razmijena saznanja vezano za modus operandi koji koriste krijumčari sa fokusom na narkotike i akciznu robu. Ove aktivnosti će biti usmjerene i na područja izvan zvaničnih graničnih prelaza. U cilju bržeg prometa roba i ljudi, posebno tokom ljetnje turističke sezone, iskazana je spremnost albanske strane za usklađivanjem radnog vremena na Graničnom prelazu Božaj – Hani Hotit.

Zajednički Granični prelaz Sukobin - Murićani istaknut je kao izuzetan primjer dobre saradnje u regionu. S obzirom na povećani robni promet između Crne Gore i Republike Albanije, konstatovano je da bi od posebnog značaja bilo da i ovaj Granični prelaz bude određen za promet roba.

Kvalitetno ostvarivanje zadataka koji su u nadležnosti carinske službe i uspješna saradnja, podrazumijevaju razvijen i modernizovan informacioni sistem. Bez ovog preduslova nije moguća efikasna razmjena podataka, koja je od ključnog značaja za uspješnu borbu protiv nelegalnih radnji. SEED projekat, kao moćan informacioni alat je pokazao svoju svrsishodnost i punu funkcionalnost. Shodno opredjeljenosti za intenziviranje ovog vida saradnje, uskoro će između dvije Uprave biti potpisan Protokol SEED faza II projekta.

Imajući u vidu aktivnosti carinskih službi u procesu evropskih integracija koje su usmjerene ka usvajanju unificiranih standarda EU i izgradnji kapaciteta carinskih službi istaknuta je mogućnost zajedničkog usavršavanja službenika kroz regionalne inicijative, navodi se u saopštenju Uprave carina dostavljenom Portalu Analitika.
Komentari (0)
Dodaj komentar
Vaši Kontakt Podaci:
Komentar:
Zaštita
Morate navesti anti-spam kôd koji stoji na slici.
 
Baner

Najčitanije vijesti

Baner

Pretraga

Baner
Baner

Mostly cloudy

14°C

Podgorica

Prognoza za tri naredna dana:

Partly cloudy
13°C / 23°C

Sunny
14°C / 26°C

Rain
15°C / 23°C
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Analitika - Informativni Portal © 2014.