rent a car budva
Društvo - Vijesti
Asanović i Pulević: Ne zovite na śednice kad nismo članovi CANU
10. jul 2012.

vukicokAkademici DANU, književnik  Sreten Asanović i biolog Vukić Pulević uputili su javno pismo Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti povodom poziva koje im ova akademija šalje za śednice odjeljenja iako nisu njeni članovi.

“Ovoga puta vas ponovo i zvanično obavještavam da mi ne šaljete nikakve pozive i da me brišete iz vašeg članstva”, piše književnik i akademik Sreten Asanović.

Akademik Vukić Pulević obratio se direktno predśedniku Momiru Đuroviću, i sekretaru Odjeljenja prirodnih nauka, akademiku Milojici Jaćimoviću. On ih u pismu obavještava još jednom da ostaje pri svojoj ranijoj odluci o neprihvatanju članstva u CANU, te im, radi podśećanja o motivima za nju, ponovo šalje izjavu koju je tim povodom dao polovinom maja.

Sredinom maja, CANU je selektivno u svoje članstvo primila nekoliko članova DANU: pored Pulevića i Asanovića, riječ je o književniku Mirku Kovaču, slikaru Dimitriju Popoviću i istoričaru Šerbu Rastoderu.

sretenokSvih pet akademika DANU odbilo je da na taj način uđe u CANU.

Međutim, pozivi za sjednice, izgleda, redovno se šalju, kao da ništa nije bilo.

„Skupština Akademije zapravo je i formalno dokazala da osim što svojom politikom već decenijama djeluje kao ispostava jedne suśedne države, funkcioniše i mimo crnogorskoga pravnog poretka. Budući da se u medijima povodom posljednje farse odigrane pod krovom ove institucije spekulisalo i s mojim imenom, želim da obavijestim crnogorsku javnost da mi ne pada na pamet da budem pion u nezakonitoj igri čelnika Akademije niti da prihvatam „velikodušno“ darovanu sinekuru. Dakle, niti sam član Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, niti sam to mogao postati protivzakonitim odlukama njene skupštine”, podsjeća još jednom Pulević u svom reagoavanju.

Komentari (4)
 • Vasojević
  "djeluje kao ispostava jedne suśedne države"

  E divnog li jezika,milina..haha
 • Tamara  - nevjerovatno
  kakav jezik....gori smo od Hrvata u onim prvim godinama nezavisnosti ...kakvih je tu izraza bilo....sprdali se mi ,malo i oni i ajde de relativno se procistio...nadam se da ce i ovdje biti tako
 • Gaga
  Nedavno sam na jednom portalu pročitao komentar jedne Beograđanke: "Kakvo crno "crnogorsko naslijeđe" kad Milogorci cenzurišu i na tzv. crnogorski jezik prevode Njegoša?"
  Eto ta g-đa je ubjeđena da su Milogorci "preveli" Njegoša pa ona mora koristiti rječnik da bi ga čitala. Bojim se da je tvoja svijest slična. Neko je tvoj jezik unificirao pa ti sad svaki izvorno crnogorski izgovor izgleda rogobatno. Time ja ne zagovaram da se vraćamo jeziku Njegoša, to je lingvističko pitanje i pitanje koncenzusa, samo ne znam čemu toliko zgražavanje na korišćenju Njegoševog jezika, a siguran sam da ste "veliki poštovaoci" Njegoša. Ja eto ne spadam u zaljubljenike u Njegoševo djelo a ne padam u afekat kad čujem taj jezik. To je jezik kojim su govorili moji preci! Ako neko bude pravio novogovor i kovanice kao Hrvati, prvi ću biti protiv toga!
 • ja sam
  ljudski i posteno ali u canu bas to tesko razumiju
Dodaj komentar
Vaši Kontakt Podaci:
Komentar:
Zaštita
Morate navesti anti-spam kôd koji stoji na slici.
 
Baner

Najčitanije vijesti

Baner

Pretraga

Baner
Baner

Cloudy

22°C

Podgorica

Prognoza za tri naredna dana:

PM Thunderstorms
13°C / 23°C

PM showers
14°C / 21°C

Rain
12°C / 18°C
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Analitika - Informativni Portal © 2014.