rent a car budva
Društvo - Vijesti
Ova subota je za sekundu duža!
30. jun 2012.

30leapSvijet će dobiti zasluženi produženi vikend. Ipak nemojte praviti velike planove, jer će odmor trajati - samo sekundu duže!

Takozvana "prestupna sekunda" biće dodata svjetskim atomskim satovima, kako bi održali korak s usporavanjem okretanja Zemlje, prenosi HRT. Kako bi se izvršilo to rijetko prilagođavanje, u subotu će na se na atomskim satovima pojaviti 23 sata, 59 minuta i 60 sekundi, prije nego što pokažu ponoć po Griniču (GMT), odnosno koordiniranom svjetskom vremenu (UTC).

Naime, okretanje Zemlje i njena putanja oko Sunca nisu nimalo konstantni. Posljednjih godina prestupna sekunda se dodaje svakih nekoliko godina zbog usporavanja Zemljine okretanja uzrokovanog plimama, potresima i drugim prirodnim pojavama.

Superprecizni atomski satovi su opšta referentna tačka po kojoj svijet podešava svoje satove. Ali, njihova preciznost, koja je mnogo konstantnija od promjenjivog kretanja Zemlje oko Sunca koje određuje naše dane i noći, stvara druge probleme. U slučaju da se povremeno ne prilagođavaju, satovi bi išli naprijed i, nakon mnogo godina, Sunce bi izlazilo u podne. Prestupne sekunde imaju sličnu funkciju onoj dodatnog dana u prestupnim godinama, čime se kalendar održava u skladu s godišnjim dobima.

Međunarodna referentna služba za okretanje Zemlje (IERS) sa sjedištem u Parizu zadužena je za praćenje razlike između atomskog i planetarnog vremena i izdavanje uredbi o dodavanju prestupnih sekundi.

Komentari (0)
Dodaj komentar
Vaši Kontakt Podaci:
Komentar:
Zaštita
Morate navesti anti-spam kôd koji stoji na slici.
 
Baner

Najčitanije vijesti

Baner

Pretraga

Baner
Baner

Partly cloudy

15°C

Podgorica

Prognoza za tri naredna dana:

Showers
9°C / 13°C

Showers
11°C / 16°C

Rain
11°C / 17°C
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Analitika - Informativni Portal © 2014.