rent a car budva
Društvo - Vijesti
Ljekovi došli u apoteke, neki već prošli
20. jun 2012.

junapotekemontokU državnim apotekama u Crnoj Gori od juče su dostupni ljekovi kojih u posljednjih mjesec dana nije bilo na njihovim rafovima, piše Pobjeda u današnjem broju.

U apotekama u glavnom gradu juče je bilo svih ljekova za kojima je proteklih mjeseci vladala velika potražnja. Mogao se dobiti ibuprofen, apaurin, monopril plus, vivace, tritace i piramil HCT. Građani kojima su bile potrebne tablete zorkaptila, verapamila, famotidina, enapa, giniprala i symbicorta takođe su ih mogli dobiti, ali ne svi. Neki su se Pobjedinim reporterima požalili da je prifalilo baš kad su oni došli na red.

Podsjetimo, oko tridesetak ljekova povremeno fali od početka godine. Do nestašice je došlo nakon što je Komisija za kontrolu javnih nabavki oborila godišnji tender te apotekarske ustanove vrijedan više od 10 miliona eura.

Direktor „Montefarma“ Budimir Stanišić kazao je Pobjedi da su nedostajali ljekovi za kardiovaskularne bolesti, antiinflamtorni i antireumatici, te da će zajedno sa Ministarstvom zdravlja i Fondom zdravstva uraditi sve da više ne dođe do nestašica.

Kako je Stanišić ranije objasnio, problem nestašice dodatno je usložnjen kada su zatvorene apoteke „Galenike“, zbog čega je došlo do znatno veće potrošnje ljekova i raspoloživih količina „Montefarma“.

On je ukazao na znatan porast potrošnje ljekova koji se izdaju na recept.

- Od 1. marta do 1. aprila prošle godine, u apotekama su izdata 221.774 recepta, odnosno oko 350.000 kutija različitih ljekova. U istom periodu ove godine, izdato je oko 40 odsto više preparata, odnosno 296.400 recepata ili 480.000 kutija ljekova – kazao je Stanišić.

Prema statistici „Montefarma“, za prva tri mjeseca ove godine izdato je 759.418 recepata, odnosno skoro 148.000 više nego u isto vrijeme prošle godine, kada je izdato 611.737 recepata.

Isporuka ljekova koji su se proteklih nekoliko dana našli na policama apoteka „Montefarma“ vrijedna je oko 1,3 miliona eura.

 

Komentari (0)
Dodaj komentar
Vaši Kontakt Podaci:
Komentar:
Zaštita
Morate navesti anti-spam kôd koji stoji na slici.
 
Baner

Najčitanije vijesti

Baner

Pretraga

Baner
Baner

Mostly cloudy

16°C

Podgorica

Prognoza za tri naredna dana:

Showers
14°C / 21°C

Rain
12°C / 19°C

Partly cloudy
12°C / 20°C
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Analitika - Informativni Portal © 2014.