rent a car budva
Društvo - Vijesti
PRESUDE ZA ZAVALU: Kuljači pet, Maroviću četiri, Pinjatiću tri godine zatvora
05. jun 2012.

506kiljpinjkuljPodgorički Viši sud osudio je danas bivšeg gradonačelnika Budve Rajka Kuljaču na pet godina zatvora, Dragana Marovića, bivšeg sekretara za urbanizam u opštini Budva na četiri, i Đorđija Pinjatića, na tri godine zatvora. Sutkinja Valentina Pavličić ih je osudila za djelo zloupotrebe službenog položaja, zbog toga što su, prema optužnici, oštetili budžet opštine Budva za 821.599 eura. 

Dragan M. Sekulić, vlasnik i izvršni direktor preduzeća „Moninvest“ DOO Budva osuđen je na 3,5 godine. Sekulić je optužen za zloupotrebu ovlašćenja u privredi i zloupotrebu službenog položaja podstrekavanjem.

Natalija Panina, kojoj je suđeno u odsutvu, osuđena je na tri godine zatvora. Panina je dužna da plati 978.641 eura poreza za koje Sud smatra da je utajila od državnih poreskih organa. Ruskoj državljanki je određena i kazna od 5.000 eura.

Članovi Komisije za procjenu radova na projektu za desalinizaciju morske vode takođe su dobili zatvorske kazne: Marko Kaloštro osuđen je na dvije godine zatvora, Dragan Živić na dvije, Slobodan Đurović na dvije, Stevan Vučetić na dvije, Sreten Tomović na dvije, Novak Stanojević na dvije. 

Prema optužnici, od juna 2007. do decembra 2008., okrivljeni predsjednik opštine Rajko Kuljača i sekretar za investicije Dragan Marović protivpravnim iskorišćavanjem službenog položaja i ovlašćenja, pribavili su imovinsku korist preduzeću Zavala Invest, a Opštini nanijeli štetu od 821 hiljadu eura. Kuljača je proglašen krivim za zloupotrebu službenog položaja, zbog neobjavljivanja tendera za izgradnju postrojenja za desalinizaciju vode; za nesprovođenje inspekcijskih postupaka. Za isto djelo osuđen je i Dragan Marović.

Tužilaštvo je zatražilo da se optuženi u procesu Zavala osude prema težini krivičnih djela, dok su njihovi advokati zahtijevali oslobađajuće presude. Inače, tokom suđenja ključan je bio nalaz finansijskog vještaka Borke Boričić koja je na pretresu ukazala da su iz "Zavale invest" krenuli u posao izgradnje postrojenja za desalinizaciju morske vode bez ugovora i predračuna o cijeni koštanja. Od optuženih, oslobođajuća presuda je bila jedino za Miodraga Minića, direktora kompanije "Slav in".

Presudom Višeg suda u Podgorici optuženi su ukupno osuđeni na 30 godina zatvorske kazne.

 

Komentari (11)
 • Konan  - Drakonske kazne
  Pet godina za zloupotrebu položaja? Meni se čini da je ovdje ipak riječ o pritisku na pravosuđe i to pritisku iz Brisela. zašto je gradonačelnik Budve kažnjen sa pet godina zatvora a gradonačelnik Ulcinja sa 10.000 eura da uplati na ćiro račun vrtića? Ovo su drakonske kazne za ljude koji su puno učinili za Budvu...
 • Marko
  E moj Konane, braniš nešto što se ne može braniti. Nemam ništa protiv ovih ljudi i nije mi milo kada bilo kome nešto loše bude. Ali, problem je što ste vi iz DPS*-a mislilii da nikad vas niko ne može uhvatiti. Svaka čast sudiji Pavličić, samo ona zna kako joj je teško bilo!
 • Anonimus
  sve ce ovo panut zalbama..
 • Maja
  Trebalo je dokaza i hrabrosti za ovu presudu!
  Sudiji Pavlicic sve pohvale... da nam je jos ovakvih sudija, sjutra bi nas primili u Evropu...
 • Marko_Bu2  -  TRI BAMBIJA za SUDIJU
  Pozdravljam presudu, ali smatram da su izrečene kazne i više nego blage. Trebale su mnogo veće kazne , jer je ipak riječ o privrednom kriminalu i utaji poreza. Ali, svaka čast sudiji.
 • Nora  - A imovina,,?
  Zasto im se ne uzme imovina. Zasigurno je nijesu legalnim putem stekli... Oni ce ovo pjevajuci odlezati, oni milioni ih cekaju.
 • rajo
  DOK JE GOD VESNA MEDENICA SEF PRAVOSUDJA TU SRECE NEMA
 • abu khabir muavija
  Ovo su jadnici u odnosu na Podgoričkog Mega cara.U suštini ovoje sve farsično i pomalo mi se gadi komentarisati.Naravno da su krivi da me ne bi napali dežurni pravednici. Ali :
  - Gdje je vrh piramide iz ovoga posla koji je ovu mućku učinio mogućom.
  - Zašto se sudi samo za 800.000 Eura a oprašta se divlja gradnja i devastacija i kršenje svih propisa ograđenju
  - Zašto se punktualno uvodi pravda samo u Budvi a tužilac zaobilazi na primjer slučaj Carine gdje je šteta mnogo veća od jebenih 800000.
  Nismo glupi koliko izgledamo samo više ne znamo šta bi od sebe.
  Ako je ovo samo početak onda bože pomozi.
 • SKOLE
  Meni nista nije jasno. Sudilo se za 800 000, a ne zbog toga sto je napravljena "fabrika vode" koja JE BILA NEPOTREBNA, jer je bukvalno za par dana trebao da proradi REGIONALNI VODOVOD. "Fabrika" je radjena samo da bi se ugradjivalo, pljackalo i sprdalo sa narodom. To su smislili teski nesoji, tanjevine i olos. Kazna je mala.ZKgYP
 • max
  Vrhunska predstava pred pocetak pregovora.Apsolutno je nemoguce da ova presuda ostane i da apelacioni sud ne obali ovu presudu.Jednostavno nemaju dokaza da potkrijepe ovakvu presudu.A i da ima,za zloupotrebu polozaja 5 godina,a za utaju milion eura poreza ruskinji 3???gradonacelniku ulcinja samo novcana 10 000???A Kuljaci 5?? Pet godina za nepostovanje tendera?Mnogo je kume,nije to posteno
 • žiroskop
  Ne želim ulaziti u odluku suda koliko je neko kriv. Međutim mislim da pet god. zatvora nijesu bilo kome podstrek za pjevanje (Norina teorija). Država nema koristi od toga što će oni biti tamo, pa bi trebalo uvesti zamjenu zatvora za novac, što nikako ne treba da važi za ubistva i razbojništva.
  Sudskih odluka ovakve vrste treba da bude mnogo više, sve u vidu novčanih kazni i da sve kraće traje. Logično je da ako neko ima nelegalne koristi od posla kojim se bavi, da ima i da plati za pričinjenu štetu. Zašto se kod nas oko svega pravi cirkus? - Pogriješio, namjerno ili ne, plati kaznu srazmjerno šteti, traži drugi posao i završena priča.
  Državni organi moraju ranije reagovati i suzbijati svaki pokušaj bilo kakve nelegalne rabote. Međutim nihove ''zasluge'' su očigledne jedino kod gradnje porodičnih kuća, od kojih država samo može imati koristi. I tu je naš zakon mnogo ''fin''- domaćina porodice u zatvor.
Dodaj komentar
Vaši Kontakt Podaci:
Komentar:
Zaštita
Morate navesti anti-spam kôd koji stoji na slici.
 
Baner

Najčitanije vijesti

Baner

Pretraga

Baner
Baner

Light rain

13°C

Podgorica

Prognoza za tri naredna dana:

Partly cloudy
13°C / 22°C

Sunny
14°C / 24°C

Cloudy
15°C / 22°C
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Analitika - Informativni Portal © 2014.