rent a car budva
Društvo - Vijesti
Vučinić: Odložiti ratifikaciju Konkordata
06. maj 2012.

majstevaokPotpredsjednik Savjeta Mitropolije Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Stevo Vučinić zatražio je da se odloži ratifikacija Konkordata između Crne Gore i Svete stolice, dok se njegova sadržina, kako je kazao, ne prilagodi državnim i nacionalnim interesima. Vučinićev dopis Portal Analitika objavljuje integralno.

 

Na zasijedanju Skupštine, u utorak 8 maja, na dnevnom redu naći će se i ratifikacija Temeljnog ugovora potpisanog između svete Stolice i Crne Gore. Pozivam vas da njegovu ratifikaciju odložite dok se njegova sadržina ne prilagodi našim državnim i nacionalnim interesima. Zato što je on u sadržinskom smislu akt uperen protiv teritorijalne cjelovitosti, naše tradicije i mira i ljubavi među pripadnicima različitih vjetra i kultura. U njemu su ugrađeni svi pravni i politički instrumenti koji će na dugi rok i teritorijalno i duhovno razgrađivati i razgraditi Crnu Goru. Njime nije ni pomenuta niti pravno zaštićena dukljansko-barska Arcibiskupija kao katolička crkva u Crnogoraca katoličke vjere niti je predviđeno osnivanje crnogorske biskupske konferencije. Arcibiskupja je, inače, najstarija crnogorska nacionalna institucija utemeljena oko 350 godine nove ere. Njen episkop Evander 451 godine je jedan potpisnika nikejskog simbola, temelja hrišćanske vjere. Promaknuta je u arcibiskupiju 9. januara 1089 godine, u vrijeme dukljanskog kralja Bodina. Titula njenog vrhovnog prelata je glasila – nadbiskup barski, svog kraljevstva Srbije primas i Bosne i Travunije. A podložni su mu bili i gradovi Kotor, Budva, Ulcinj, Skadar i Svač.

Članom 21. Ugovora je propisano da Katolička crkva može svojevoljno da postavlja biskupe, arcibiskupa i svještenike ne pitajući domaću vlast da li se slaže sa naznačenim ili izabranim ličnostima. Može da uspostavlja dijeceze i da ih podvrgava pod kompetencije biskupskih konferencija okolnih država što je za nas neprihvatljivo i štetno. Jer treba i mora da se uspostavi crnogorska biskupska konferencija na čelu sa dukljansko-barskom Arcibiskupijom kao najstarijom na istočnoj obali Jadrana i da njoj budu podvrgnute sve katoličke dijeceze. Zato što je ona naša osobena kulturna baština od naročitog nacionalnog i državnog interesa i najstarija nacionalna institucija i kao takva mora biti zaštićena svim pravnim i političkim instrumentima. A njena uloga dominantna unutar domicilne katoličke zajednice i kao takva Ugovorom potvrđena.

Po prirodi, ovaj Ugovor će biti uzor za potpisivanje sličnih Ugovora sa svim drugim vjerskim Zajednicama koje će, takođe, tražiti i dobiti pravo da biraju i postavljaju svoje vjerske službenike bez saglasnosti državnih vlasti i svojevoljno uspostavljaju administrativnu podjelu ne poštujući državne granice. Pa, i da im duhovna śedišta budu u glavnim gradovima suśednih država. Beogradska Patrijaršija će nesumnjivo jedva dočekati ratifikaciju Konkordata na koji će se uvijek pozivati da bi stekla istovjetno pravo da uspostavlja eparhije čije su stolice u Srbiji i Republici Srpskoj i da u vlasništvu zadrži uzurpiranu katedru svetoga Petra cetinjskoga sa ćelokupnim pokretnim i nepokretnim sakralnim fondom. Naravno, i da iz Beograda, na našu štetu, arbitrira o svim našim, ne samo crkvenim pitanjima, nego i političkim. Jer njeni svještenici Crnu Goru doživljavaju kao privremeno državno rješenje koje treba likvidirati i kao teritoriju sa koje se nekažnjeno mogu politički destabilizovati suśedne republike.

Upravo, sličan Ugovor, kakav će se morati potpisati i sa srpskom crkvom, ustvari je pravno-politički instrument koji će uzrokovati nevolje razmjera koje se nemogu ni pretpostaviti. Zato saglasno članu 20 stav 3 Temeljnog Ugovora, sa Vatikanom treba povesti nove pregovore s ciljem da se usaglasi sa našim Ustavom, interesima i političkim prilikama kako bi se spriječile buduće ozbiljne i opasne štete kojima će on biti nesumnjivi uzročnik. Stoga ratifikaciju i treba odložiti dok se njegova sadržina ne usaglasi sa našim državnim i nacionalnim interesima.

(foto: cpc.org.me)

 

 

 

Komentari (10)
 • Nora  - Konkordat
  To niko vise ne potpisuje od demokratija u svijetu. Katolicizam ili bilo koja druga vjera treba da se prilagodi onom drustvu i zakonima te zemlje u kojoj radi i postoji. Jedan primjer je i SPC, ona nema sto da trazi iz drugih centara osim od one zajednice u cijoj zemlji radi i postoji. To se isto radi i o muhamedanskoj zajednici u CG. Sta ona ima da trazi od Turske ili nap. Arapskih zemalja kad je tamo drustvo sasvim drugacije uredjeno. Sve vjerske zajednice u CG, moraju da rade u skladu CG drustva i Vladavine prava.
 • Den Braun  - Veci katolik od Pape
  Ovakvo pisanije nastaje kada neka umisljena glava u svojoj "zabrinutosti" umisli da je veci katolik od Pape i pocne brinuti o ustrojstvu katolicke crkve ,kao da ona sama o sebi ne zna brinuti i kao da Vatikan nije ovaj ugovor izvagao milion puta..A pri tome je ta umisljena glava Pravoslavne vjere.Ova ista Vuciniceva glava ,naviknuta valjda da u CPC "rukovotstvo"(termin Miska Vukovic) postavlja drzava to jest DPSSDP,to isto zeli da nemetne i ostalim vjerskim zajednicama u CG tj da drzava aminuje Biskupe,Episkope,Muftije,itd.Mislim da ovako nesto moze da kaze samo jedan partijski aparatcik a nikako ko je zaista covjek od vjere.Vucinicu mjesto je tebi u nekoj partiji pa tamo aminuj ko ce ti biti portparol,gen.sek. i sl.A Crkvene poslove ostavi Crkvama.Komunizam je u sviojetu odavno iscezao osim u Crnoj Gori ocigledno.
 • Miśut
  Nije riječ o "većemu katoliku od Pape", već o pravu građanina da brine za svoje duhovne korijene. I ne brine o ustrojstvu Crkve, već podśeća državu da se u dijalogu s KC mora izborit za poštovanje interesa države i interesa građana od strane KC. Jedan od "aduta" države upravo je taj konkordat. Država nema mehanizme da bilo što naćera KC, ali može joj sigurno otežat rad u CG ukoliko ne želi vodit račun i o našijem interesima. Obaveza države je konstantno pritiskanje KC u tome pravcu. Sveta stolica zna da trenutno uređenje njezinijeh dijeceza na istoku Jadrana ni malo ne poštuje interese nezavisne države Crne Gore, a ni našu povijest. S toga tu ima puno mjesta za dogovore.
 • Anonimus
  Istina Stevo !!!
 • Dusan Madzarovic  -  Vucinic---odloziti ratifikaciju-------
  OVO DETALJNO i ARGUMENTOVANO OBRAZLOZENJE Gosp. Steva Vucinica treba PRIHVATITI. DALEKO vece posledice po Crnu Goru ce imati
  druga polovina teksta koji se odnosi na S P C , ukoliko bi se potpisao slican ugovor ili dogovor.
  Crna Gora i njena Vlada predugo odugovlaci vrlo VAZNO pitanje u odnosima CPC i SPC.
  UKOLIKO se nastavi sa ovakvom malomarnoscu po ovim, bih se usudio reci NAJTEZIM i NAJVAZNIJIM
  pitanjima u Istoriji Crne Gore, onda ce adekvatno tim
  pitanjima biti i posledice KATASTROFALNE.
 • Jole Drinjak,penzioner Prčanj  - Kako ja razumijem -ovo je ugovor između dvije drž
  Kako ja razumijem - Konkordat je potpisan između dvije države: Crne Gore i Svete Stolice,a ne crkve i države Crne Gore.Ako to nije tako ,onda što gospodin Anton Toni Krstov Szbutega,ambasador pri Svetoj Stolici radi, i u ime koga radi-zastupa Crnu Goru u državi koja se zove Sveta Stolica?!Kakve ima veze i nadležnosti, recimo CPC u svemu ovome-rado bih prihvatio tumačenje -u skladu sa Ustavom CG-gospodina Steva Vučinića dopredsjednika Savjeta Mitropoilje crnogorske pravoslavne crkve?Gospodine dopredsjedniče,molim objasnite-da li smatrate da treba raspisati referendum u Crnoj Gori-u vezi obnove-osnivački kongres Arcibiskupije-koja je okolo-naokolo uspostavljena 350 godine nove ere/najstarija crnogorska institucija brez predznaka crnogorska?/?!Na kraju,uljudno Vas molim objasnite što na naškom -crnogorskom jeziku znači riječ:"p r o m a k n u t a je u..."?Gospon Stevo vrijem vam je da smanjite lične doživljaje i ne vrijeđate Crnogorce-moju ujčevinu!
 • kotor  - U pamet se
  Nije čudo da komentari na ovu temu izgledaju ovako neuko kada i g.Stevo napokon napisa ono što misli.Neće bit g.Stevo da mislite da će kao nekad kralj Nikola postavljati katoličke biskupe.Katolička crkva(katolikus-sveopća) podložna je samo sv.Ocu Papi i nikome drugom.Konkordat nije potpisan između države sv.Stolice kao što piše g.Drinjak,valjda se to treba znati, već između CG i države Vatikan.Kad je tomu već tako, zar Vučinić gospodin Stevo smatra da je netko u CG veći autoritet i da ima veću pravnu snagu od same države Crne Gore.Siguran sam da je ovaj tekst gospodin Vučinić napisao iz dobre želje prema Crnogorskoj crkvi,ali nedostatak razumjevanja ili edukacije o Katoličkoj crkvi je evidentan.
 • Miśut
  KC ne može imat "odriješene ruke" u Crnu Goru. Mora poštovat našu nezavisnost i integritet. I država im to jasno mora predočit. Ambasador CG u Vatikan, "pri Svetoj stolici" uvijek ima pravo izrazit nezadovoljstvo bilo kojom odlukom KC, a sigurno svakom odlukom koja se direktno tiče CG, a nama ne odgovara. Da li će se KC na to osvrtat zavisi od toga da li joj je stalo imat dobre odnose s Crnom Gorom. Naša država ne smije popuštat i KC će morat polako prilagođavat svoju politiku i interesima Crne Gore.
 • Anonimus
  Tako je Stevo! Ove podatke zasigurno niko u ovoj vlasti nezna. Jer da znaju do ovakvog teksta koji nude za usvajanje ne bi ni doslo. Ova vlast se ponasa kao da je ona stvorila Crnu Goru i da Crna Gora postoji od kada su oni odlucili da postoji. A ponasaju se kao da je Crna Gora jedna izborna jedinica s kojom trguju od potrebe do potrebe. Kako sa jezikom tako i sa svim drugim drzavnim simbolima pa i samom teritorijom. Ostace izgleda upamceno ali kao neuspio pokusaj prica Crna Gora jedna kulturna adresa. Koliko je to bio posten pokusaj vidi se. Danas prodjoh ispred crkve Sv Djordja na Gorici, crkva koja je stara 9 vjekova, oblozena je skelama, obnavljaju je, Vidjecemo oce li vlast nadgledati obnovu ili ce dozvoliti novu i stariju no sto je bila.
 • Jole Drinjak,penzioner Prčanj  - kotore šedi krvio čitaj kao što je napisano..?
  kotore,pažljivo pročitaj prvu rečenicu reagovanja g.Steva Vučinića, pa ćeš vidjeti što sam ja napisao!Jasno je meni kao i tebi ,što je Sveta Stolica,a što Država Vatikanskog Grada-zar ne?Sve skupa okruglo pa na jednu ličnost-Sveti Otac Papa se pita za obije države?!Tebi je,pretpostavljam,poznato da Sveta Stolica-za razliku od Države Vatikanskog Grda održava-ima sa 179 država svijeta diplomatske odnose-pa i sa Crnom Gorom.Takođe,poznato je ,da u međunarodnim odnosima i u međunarodnom pravu Sveta Stolica je zaseban subjekt u međunarodnom pravu i ne smije se miješati sa Državom Vatikanskog Grada,koja je nastala poslije ujedinjenja Italije 1929 godine?!Dakle, ništa nije sporno-izuzev nekih tirada g.Steva,od kojega sam tražio dodatna objašnjenja-koja sa nestrpljenjem očekujem-u cilju proširenja svog dosta ograničenog znanja iz oblasti crkve i crkvenog i međunarodnog prava-a bogami i iz naškog jezika kojim se služim evo 70 ljeta?!
Dodaj komentar
Vaši Kontakt Podaci:
Komentar:
Zaštita
Morate navesti anti-spam kôd koji stoji na slici.
 
Baner

Najčitanije vijesti

Baner

Pretraga

Baner
Baner

Cloudy

22°C

Podgorica

Prognoza za tri naredna dana:

Showers
14°C / 21°C

Rain
12°C / 18°C

Partly cloudy
12°C / 21°C
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Analitika - Informativni Portal © 2014.