rent a car budva
Društvo - Vijesti
Šuković: Kratka analiza "Kratke analize"
23. april 2012.

darko1slTajna koju je za vikend otkrila “Kratka analiza” Zdravka Vučinića skrivana je godinama baš pred očima crnogorske javnosti! Svakoga jutra građani su za 50 centi kupovali zašećerenu vodicu, vjerujući da na trafici uzimaju dnevnu porciju seruma istine.

Istoričari još nijesu riješili misterioznu pojavu Šćepana Malog, a ne znam jesu li pred lakšim zadatkom sociolozi, psiholozi, komunikolozi i ini koji bi mogli da se pozabave vrstom čeljadeta koje ne raste niđe izvan Crne Gore, a karakteriše ga uspravan hod i istovremeno povjerenje u vlast i Vesti?

Kad bih bio sklon pojednostavljivanju, rekao bih – Crnogorci vole da budu prevareni. Moj manir, međutim, nije jeftina simplifikacija, niti se tako složen psiho-socijalni fenomen može objasniti generalizacijom mazohističkih sklonosti. Objašnjenje, po mom sudu, treba tražiti u nezrelosti javnog mnjenja, slabašnom demokratskom nasljeđu i neefikasnosti institucija. U tom trouglu, uostalom, rodno je mjesto većine problema naše zajednice.

Ali, lociranje izvora zaraze, tek je korak ka objašnjenju mehanizma koji dovodi do bolesnog stanja društva, kad jedna medijska nakaza postane za većinu obrazac profesionalnog novinarstva. Neko će reći da je glupost podatak o natpolovičnom povjerenju u tabloid druge familije, da je vjerodostojan samo tiraž od jedva destak hiljada? Što jeste fakat, ali ne obara zaključak da su Vesti godinama najjači medijski brend u Crnoj Gori!

Zato je, ponoviću, ključno pitanje: kako je uspjelo da se nametne, nešto što je novinarstvo samo po formi, a suštinski je, od početka, projekat za iznuđivanje novca i, kasnije, za ostvarivanje političkih ambicija vlasnika koncerna? Novine koje ste svakog jutra držali u rukama nijesu štampane da vas informišu, nauče i zabave! One su, bukvalnog svakoga jutra, bile instrument za ostvarivanje nezakonitih i nemoralnih ciljeva njihovih vlasnika. Svaki broj neoboriv je dokaz za svako slovo u Vučinićevoj “Kratkoj analizi”.

Naravno, mediji manipulišu, često veoma uspješno, i društvima na najvišoj razini demokratije. Naši se hohštapleri, uostalom, godinama maestralno predstavljaju po Berlinu, Briselu i Vašingtonu za misionare slobodne riječi. Ali, ostaje neobjašnjivo zašto je ovđe, na mikrolokaciji đe su operisali, tako mnogo ljudi odbijalo da vidi očigledno, a, opet, sasvim dovoljno za zaključak da imaju posla sa prevarantima – od poštenog bavljenja novinarstvom možete u vrh glave živjeti skromno, makar bili najbolji u branši.

Neka mi niko ne kaže kako nije znao da gazde Vesti imaju i banke, investicione fondove, fabrike, silne nekretnine… Od čega, od onih 50 centi koje im ostavite na trafici? Uprkos režimu koji ih tobože proganja? Neobjašnjiv je broj Crnogoraca koji su pali na tako lakom testu inteligencije!?

Beskrupuloznost prijevare koju opisuje dojučerašnji zamjenik glavnog urednika Vesti zapanjuje! Priznajem, čak i mene, iako za gro napisanoga znam i javno govorim o tome odavno. Kao što me šokira brutalnost disciplinovanja zaposlenih u tom glasilu – zamislite poziciju novinara, čak urednika, koji mora da napiše kako ne poznaje brata svoje majke!

Izvinite, ali – to nije ni tekst, ni pozicija slobodnog čovjeka.

No, da se vratimo pojavi. Rekoh, mislim da joj znam izvorište, ne razumijem baš mehanizam njenoga javnog funkcionisanja, ali vjerujem da prepoznajem karakterni kod njenih nosilaca, koji je, zakonomjerno, sve i upropastio. Posrijedi je klasičan skorojevićki sindrom. Ekipa marginalaca koja je u projekat ušla praznih džepova, poželjela je više nego što može i, kako to uvijek biva, sunovratila se u bezdan vlastite pohlepe za novcem i političkom moći.

Sada im ostaje samo nada da su crnogorske institucije upravo onakve kao na stranicama Vesti i da neće imati petlju da procesuiraju medijske tajkune, kad već ne smiju da hapse “krupne ribe” iz svijeta politike i s njom povezanog biznisa.

Ne bih sasvim odbacio takvu kalkulaciju! Ona je, čak, realna mogućnost u državi u kojoj su još uvijek zamršene poslovne veze raznih familija, a kompromisi na štetu vladavine zakona prije pravilo nego izuzetak.

Darko ŠUKOVIĆ

Radio veza, 23. april - radio Antena M


 

 

Komentari (42)
 • vladek@t-com.me
  Kaj koristis hrvatske rijeci kad si iz Tomaseva?
  Razina, ovo, ono
 • Multinacionalni
  Vlade!!! Što lupaš, pa čovjek priča Crnogorski. Izgleda ti Hrvati ma ni ostali ne-Srpski narodi ne idu as tvojom ideologijom V. Srpskom.
 • Brom
  Je li to sav tvoj komentar na ovaj tekst, VladekU, ovo ono ?
  :)))
 • Miśut
  To nijesu hrvatske, već (i) crnogorske riječi koje su nestale iz upotrebe pred naletom srbizacije svega crnogorskoga, pa i jezika. Čitaj malo Petroviće pa će ti bit jasnije.
 • Cetinjanin
  Da očekujem da naslovnici jednog od štampanih glasila izađe reagovanje Darka Pajovića : Pozitivna neće ići u Živu istinu nikad?
 • kl-kl
  Bravo g-dine Sukovicu, dobro da u ovoj nasoj Crnoj Gori postoji jos novinara koji se ne prodaju za kratkotrajnu i prividnu mrvicu slave, koji se odricu i sopstvene porodice, sopstenog JA, svoje misli i razuma a sve radi interesa svog vlasnika,
 • Anonimus
  Svaka ti se sreća vesilila, moj Šukoviću! Nego se bojim da će se i preko ovoga preći kao preko mnogih nesojluka u lijepoj našoj. A ne bi trebalo.
 • Mila K
  A biće da si ti radio drugačije... Biće da si ti i slični bili uvijek u pravu... pamte mediji javnog diksursa...

  Mini sudiju je napisao kao i uvijek onaj koji je pisao uvijek... I to znaš... I ko je proslijedio, takođe... A ovom kratkom analizom ostrašćenosti ne dokazuješ svoje argumente nego seiriš (koliko sujete neosnovane) - stiglo je i tebi da prije intervjua od petka odrediš unaprijed pitanja i odgovore... Kada će se ova neozbiljnost tobožnjih medija završiti i ima li ovome kraja... Zajednica tobožnjih stručnjaka koja nikada nije riješila pitanja Konatara i Labudovića, zašto bi rješavala pitanja ovih današnjih dika crnogorskih lažnih vrijednosti...

  A biće još mini studija i mini analiza - nerealizovani mačisti CG se uvijek mjere, i kada im se završe puberteti... Da imaju što...

  I, da bude jasno, ovo nije podrška nikome, malešne ljudine...
 • Krit
  Mila, odgovori tipa biće da si ti radio drugačije - su opravdanja koja koriste vlasnici Vijesti. Žao mi je što nemaš uvijek prinsipijelne odgovore. Kriterijumi ti povremeno dožive tektonske poremećaje
 • Anonimus
  Mila, optuzujes nekog za prazan komentar ironicno praznim optuzbama, i u Crnoj Gori vec istrosenom retorikom ponizavanja, kao na primjer "toboznji mediji","malesne ljudine",...Neizbjezno je i odvratno moraliziranje, kao na primjer "lažnih vrijednosti", a moraliziranje je potrebno onima koji .... ? Dopuni Mila.
  Naravno, primitivni napadi na licnost su neizbjezni, na primjer "seiriš (koliko sujete neosnovane)". Nisam uopste shvatio gdje je sujeta? A zaislite ironije braniti Perovica i Ivanovica ili Vijesti u cjelini, optuzujuci nekog za sujetu !

  Mila je jedna iz rova druge strane, po prilici, upravo zato sto ima drzanje neprikosnovenog autoriteta za pravdu i moral.
 • Stanko Radulovic  - Vidi ko se javi!
  Gospodine Šukoviću, razumio bih da "Vijesti" kritikuje novinar koji je prepoznatljiv po nepristrasnosti i principijelnosti, ali kada se vi obrušite na uređivačku politiku nekog medija, onda to djeluje u nejmanju ruku smješno.
  Upravo ste vi prepoznatljivi po ........pristrasnim intervjuima sa poslanicima i čelnicima DPS, ............a kada pozovete nekog opozicionara, samo što se ne potučete sa njim oko nekih stvari!
  Svaka čast demokrato i borče za istinu!
 • Anonimus
  Ovo je jedan od onih sa uvjerenjem da neko ko je pristrasan i neprincipijelan, a po necijem tamo uvjerenju, nema pravo da napise komentar o necojoj ne samo neprincipijelnosti nego cistom kriminalu.

  Kao kad bi ja vama rekao da vi nemate pravo na komentar zbog ove neprincipijelnosti u vasem ekomentaru.

  ostavite se ovakvih besmislica. Ako vi je do zastite Vijesti, imate i inteligentnije nacine. Recimo, kupite 50 primjeraka Vijesti danas.
 • Nezavisna Brda
  Zato cenzurišete kad napišem da je režimski novinar?????
 • Anonimus
  Sve su to vojnici tj. pioni
 • Anonimus
  Bravo. Sve je receno!
 • Nezavisna Brda
  Režimski novinar.AJde opet cenzurišite.
 • Секула  - ЈА САМ ДАЛМАТИНО, ИЗ ПОЉЕ ПАВИНО
  Шуковићу, опасно нас потцјењујеш ако мислиш да ми ово нисмо знали. Надам се да се шалиш када кажеш да новине купујемо да би из њих прочитали истину. Новине се купују да убију досаду и ништа више од тога. Нама је савршено познато да велики привредни субјекти капну економским редакцијама утицајних медија одређену суму за коју ће они објавити позитивну вијест о њима или негативну о конкуренцији. Као што у шпанској лиги Реал плаћа тимове да откину бод Барселони. Треба само погледати стандард уредника тих економских редакција па ће вам се рећи да ти људи свакако не живе од фиксне плате.
  Вијести имају могућност да ово раде јер су утицајан медиј. Баш у том грму лежи зец. Људима који их нападају смета јачање утицаја те медијске куће а не неки принципи који се само узгред помену.
 • Varodnevi  - Секула
  Teško KVRGE prihvataju istinu. Jel de Seki, Milos, Nezavisna Brda (pogotovo ovim brdima tvrdih kvrga) i ostali........
  I viđi Stanka on ih (Vijest) čak brani jer sve je zarad Srpstva, i zarad dubokih Džepova pojedinaca koje opravdavaju Srpstvom. Elijep li je bit Kvrga. Mašala!!!!!
 • abu khabir muavija
  Bravo Šukoviću!Kratka analiza "Kratke analize".Al Gazali je napisao "Tahafut at falasifa"(Nedoslednost filozofa) a Ibn Ružd od milja na zapadu zvani Averoes je odgovorio "Tahafut at tahafut" ( nedosljednost nedosljednosti).Malo duha u medijskoj močvari nije na odmet.Vi se čudite nsnađenosti crnogorskih čitalaca.Mnogo davno,
  dvije godine poslije izbijanja Francuske revolucije,dok su se još kotrljale glave sa giljotine vrli Berk je rekao: "Bojim se dolazi vrijeme
  vladavine bankara i novinara".Nijedno vrijeme mu ne daje za pravo koliko ovo naše vrijeme.Bankari nam prodaju finansijske balone pod bubrege,a novinari nisu više izvještači ili komentatori već kreatori zbilje i istine.
 • Anonimus
  Odlicna analiza ....I takoodje dobar teksta , na istu temu, na portalu Antena M od juce.
 • Milijana
  Pare i moć prave ne prave milosrdne ljude. Vlasnici Vijesti su se lažno predstavljali svo vrijeme, još se lažno zalažu za poštovanje prava na istinu.
 • Anonimus
  Tekst je fenomenalan, jedna syverena analiza komnretnog slučaja i ambijenta u kojem je moguće da se rodi i uspije projekat medija poput Vijesti. Moje iskrene čestitke Šukoviću i zapazanje da prvi put srijećem novinara koji je vrhunski i na TV i na radiju i u štampi.
  No, zato je većina komentara porazavajuce. nezrela, navijačka do vulgarnosti i pomalo kompromitujuća za sam portal. Ako ne pretjerujem?
 • max
  Uvijek mi je bas zanimljivo ljudima smeta kad se cuje neka hrvatska rijec,a ni najmanje ne kad novinar prica ekavski!
 • baki
  Kakva psihoza frka,nervoza nocas svi kuci jer ce vjerovatno bolesnici iz vijesti organizovati neki performans
 • Anonimus
  Ko išta zna o novinarstvu, treba da skine kapi pred ovom analizom. Čini mi se, uvazena Mila K, da seirenja nema u njoj, pa se bojim da Vi projektujete svoje omraze ili politička predubjedjenja, u svom komentaru.

  Ne mogu da razumijem da Vas prljavi, ma ne prljavi već glibavi veš Vijesti ne dodiruje, nego zamjerate onome ko profesionalno čisto kritikuje takvo sramoćenje novinarstva!

  İli je objašnjenje u Vasim kolumnama u tom osramoćenom listu?
 • rajko
  Gospodin Nezavisna brda ironija kakva li je njegova nezavisnost.Predlazem da za promjenu sidje sa brda.
 • Anonimus
  U sridu, ko obicno gospodine Sukovicu.

  Formiranje čira (abscessus) zvanog Vesti (djevojacko Vijesti) smo svi bili svjedoci godinama.
  Bilo je samo pitanje kad ce se provaliti.
 • Mrkoje
  Darko,
  Čuo sam ovo jutros na Vašoj čuvenoj Radio vezi. Ovo još ubjedljivije i ljeplše zvuči kada Vi to čitate. Važno je da kako sam shvatio i iz Vaših komentara sa slušaocima, da je ovo istina, a manje je važno hoće li se ovo sviđati onima kojima smeta profesionalnost koju nesumnjivo pokazujete na bilo kom mediju.Njima smetaju i smetaće im pored Vas vjerovatno i Draško, Šok i još poneki vrsni novanar. Da pišete nešto što njima odgovara, tada biste bili antirežimski i najbolji. Nastavite ovako,ovo je odlično.
 • Lara
  Darko is the best!!!
 • Anonimus
  Vrhunska analiza! Aferim.
  Uporedite ovaj tekst ili Draškov juče sa pisanijom Željka Ivanovića ili Marka Milačića, kao nebo i podzemlje.
 • Anonimus
  Razlika u profesionalnosti i zrelost jeste ogromna. Ali eto, to nije prioritet mnogih. Dovoljno im je pomenuti DPS, Mila, korupciju, ANB i oni podju za tim ko hipnotisani.
 • Anonimus  - Little Dodo
  Zamislite medijsku scenu gdje je Milačić novinar koji se komentarise. Katastrofa zbilja. On je nezrela osoba, bez imalo talenta za zurnalizam, koji sluzi Vijestima i srpskim nacionalistickim novinama kakav je press. Ja bi ih okrivio zbog zloupotrebe, ako ne djece, a ono infantilnih sigurno.

 • Karibu Lu
  Vesti nastavljaju sakupljanje opušaka. Nakon Marka Milačića, Marko Novaković.

  Čujem da na novinarskoj berzi trenutno Marko Vešović vrijedi 1000 Marka Marka?
 • slavko  - "kratka analiza.."
  potpuno podržavam komentar Mile K. Počeo sam da čitam tekst ali kada sam primijetio da se list naziva "Vesti" mada treba "Vijesti" onda sve to govori o autoru teksta. Šteta prostora koji mu je posvećen a i mog komentara o takvom pisanju.
 • Anonimus
  Naveo si "esencijalan" razlog za kvalitet komentara. Nista drugo nisi nasao za potrebno da komentarises? Mozda si mogao prokomentarisat i eventualno nepravilno upotrebljene zareze u tekstu.

  Vesti su jasna aluzija na prosrpsko pisanje Vesti, kao Mishkov vid bezobrazluka da ode u suprotnost svojim neprijateljima u svakom pogledu, ili poznajuci njegovu materijalnu nezajazljivost, moze biti i refleks njegove vrlo prakticne relacije prema Beogradu tj lokalnim ekspoziturama
 • Arijes
  Dobar tekst ... šteta što nije više sličnih ...
 • max II
  Nijesu Vijesti,nego Vesti,Sukovic nije pogrijesio. Umisljeni vladari iz sjenke,predratni nacionalisti, ratni profiteri, zamaskirane kosmopolite i intelektualci iz zasjede. Pogledajte njihov blog, komentare, sve ce vam biti jasno.Toliko mrznje, zaslijepljenosti, opsesivno-kompulzivne opsjednutosti pojedincima, patoloske mrznje. Kao kruna svega, moralisanje, cojkanje. Sve u stilu, ko o cemu, vojska o skracenju,..... o postenju. Mocna medijsko-poslovna imperija, upregnuta je u svrhu dezavuisanja i blacenja vlasti, ne bi li ove moralne "gromade", a ustvari klasicni manipulatori, prevaranti i ........, zajahali, ostvarujuci svoje bolesne, i intelektom, neostvarljive ambicije. Populizam, senzacionalizam, podilazenje masi, sa mnostvom neistina, manipulacija, poluistina. Kruna svega je drilovanje akcionara da kupe ili prodaju, sve u interesu vlasnika Vesti, i blize im familije. I oni prozivaju nekoga. O tempora, o mores...A za uvazenu koleginicu, gospodjicu Milu. Lojalnost je dobra,...
 • zdravko
  ISPADA DA SU NAJVECI PROBLEM U CRNOJ GORI VIJESTI, KOJA UZASNA MANIPULACIJA, NIDJE RIJECI O KAPU, ZELJEZARI, BOKSITIMA., PECAJ SE NARODE, TAKO TI I TREBA...
 • cevljanin  - Režimski
  Šukoviću daj malo o tome koliko je gladnih, neuposlenih, kreditno zaduženih, što je toliko samoubitava zbog dugova i sličnog.
  Pušti vijesti - ne zamagljuj probleme Šukoviću Režimski.
 • Oliver  - Cinizam i govor mržnje ...
  Nazivajući "Vijesti" "Vestima", Darko nastavlja u stilu po kojoj je prepoznatljiv....Tekst je totalno promašena teme, nema blage veze ni sa ozbiljnom analizom , ni sa logikom. Sad si se sjetio da je u pitanju" šećerna vodica", "izvor zaraze" i sl., kad vam ga je Perović odmjerio....
Dodaj komentar
Vaši Kontakt Podaci:
Komentar:
Zaštita
Morate navesti anti-spam kôd koji stoji na slici.
 
Baner

Najčitanije vijesti

Baner

Pretraga

Baner
Baner

Partly cloudy

15°C

Podgorica

Prognoza za tri naredna dana:

Showers
9°C / 13°C

Showers
11°C / 16°C

Rain
11°C / 17°C
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Analitika - Informativni Portal © 2014.