rent a car budva
Društvo - Tema
Zašto se ćuti o vjekovnoj netrpeljivosti?
07. septembar 2012.

0709cgispcpocetnaDa li će mitropolit Amfilohije i njegovi svještenici kad drže lekcije iz istorije svome "stadu" i pričaju o "osmovjekovnom neprekinutom kontinuitetu", govoriti i o dugom kontinuitetu netrpeljivosti i mržnje između pravoslavne crkve u Srbiji i Crnogoraca, kako nam jasno pokazuju primjeri koje sam pokazao? Ili će se neukom narodu nastaviti plasiranje modernih lažibajki o vjekovnoj srpskoj svijesti Crnogoraca.

Piše: Miroslav ĆOSOVIĆ

Zadatak svih zadataka Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori jeste – a o tome svjedoče brojni podaci koje ću prezentovati - posrbljavanje Crnogoraca! U okviru tog zadatka istaknuto mjesto zauzima nešto što bi se moglo nazvati (h)istorocid - zatiranje istorije jednog naroda.

Riječ je o vještom, smišljenom, plasiranju neistina ili, u boljem slučaju, poluistina. SPC ima prisustvo u svim naseljima Crne Gore i to prisustvo sveštenici SPC često koriste da bi Crnogorcima pričali navodnu istoriju o njihovim precima a uistinu - pričaju priču koja je smišljena u krugovima SPC i od strane nekih članova SANU, poput Matije Bećkovića, Dobrice Ćosića, Koste Čavoškog i drugih... Najveći dio istorije koju puku propovijeda vladika Amfilohije Radović i njegovi sveštenici - nikada se nije zbio a naši preci nijesu - ni viđeli, ni doživjeli na način kako to predstavlja srpska crkva.

0709amfiibeckovicU daljem tekstu navešću nekoliko svjesno plasiranih mitova, u stvari običnih istorijskih lažibajki.

Bajka o kontinuitetu crkve: Jedna od brojnih mitomanskih priča srpske crkve u Crnoj Gori je teza o osmovjekovnom neprekinutom kontinuitetu srpske crkve u Crnoj Gori i ta floskula se često ponavlja. Na primjer, Mitropolija cetinjsko-primorska SPC izdala je saopštenje u martu 2011. godine u kojems e, između ostalog, pripovijeda: „...kao takva, takozvana CPC od svog osnivanja 2000. godine postoji i deluje, ali nema pravo da uzurpira dostojanstvo, ime i imovinu institucije Pravoslavne crkve, koja u Crnoj Gori deluje uz neprekinuti kontinuitet već duže od osam vekova."

E sad da pogledamo taj kontinuitet Pravoslavne crkve u Crnoj Gori, a pod ovim - Pravoslavne, ne sumnjamo da se misli – Srpske pravoslavne crkve.

Primjer prvi: Tamničenje zetskog mitropolita:

Akademik SANU Momčilo Spremić u knjizi „Đurađ Branković i njegovo doba” (Clio, Beograd, 1999), piše: „Dok je borba između svetovne i duhovne vlasti na Zapadu imala dugu tradiciju, u despotovini XV veka natkrivljenoj neposrednom islamskom opasnošću, odos između crkve i države bio je harmoničan, s tim, što je kao i obično u teškim vremenima, presudna bila uloga vladara." (strana 364, link: http://i49.tinypic.com/fo1578.jpg)

0709djuradjbrankovicknjigaPoslije smrti svoga ujaka - despota Stefana Lazarevića u skladu sa tadašnjim feudalnim običajima Đurađ Branković je dobio njegove zemlje, a među njima i Zetu. Zanimljivo saznajemo o jednom događaju iz 1441. godine: „Nije bio u slozi ni sa zetskim mitropolitom, vjerovatno Jeftimijem, kome je sam, posle 1435. godine, dao na upravu Budvu. Uspeo je na brzinu da ga zarobi i povuče sa sobom u Dubrovnik. . . Što se tiče zetskog mitropolita, despot ga je držao u zatvoru. Ipak, mitropolit je uspeo nekako da pobegne i da se vrati u Budvu” (Momčilo Spremić, Despot Đurađ Branković i njegovo doba, Clio, Beograd 1999, strane 291 i 295).

Vidimo jasno: zetski mitropolit i srpski despot bili su u neprijateljskim odnosima, a u isto vrijeme sa poglavarom crkve u Srbiji despot Đurađ Branković je imao harmonične odnose.

Primjer drugi: Srpski patrijarh - vjerni saradnik Turaka i neprijatelj crnogorske slobode:

Đoko Slijepčević u knjizi "Istorija srpske pravoslavne crkve" piše: "Atanasija I nasledio je Mojsije Rajović (od 6. oktobra 1712. do 1726)... Po svemu što je ostalo o njemu zabeleženo, vidi se, da je patrijarh Mojsije bio čovek vrlo poduzetan i energičan" (strana 250).

Ovaj "poduzetni i energični" patrijarh - a uistinu najobičnija turska sluga, kakva je bila većina poglavara srpske crkve u vrijeme Turaka - bio je deklarisani neprijatelj vladike Danila, Crnogoraca i crnogorske slobode. Srpski istoričar Gligor Stanojević predstavio je pismo ovog srpskog patrijarha upućeno kapetanu Vukoti Vukašinoviću i Crnogorcima, pred pohod Numan paše Ćuprilića na Crnu Goru 1714. godine - najgore stradanje Crnogoraca od strane Turaka u istoriji.

Između ostaloga patrijarh Mojsije Rajović zvani Čurla piše: "Obiđosmo svu Bosnu i Hercegovinu. Kako uđosmo, ne mogasmo podnositi suze i jadikovanja hrišćanskih duša od vašeg zla, koje ste počinili vašoj braći hrišćanima i činite im ih, pljačkate i lišavate ih životnoga i prosipate hrišćansku krv: pola Hercegovine ste opljačkali. Kakva je to vaša snaga?. . . Ko ste vi da vodite rat sa jednom premoćnom carevinom, u kojoj ste? Zato vam pišem i govorim to svoj pokrajini, da prestanu s tim rđavim radom i da se potčine srećnom sultanu. . . Ako tako budete radili, uradićete dobro za vas, a ako ne poslušate, znajte da ću baciti na vas teško prokletstvo sa zborom koji mi je Bog dao s vladikama, kaluđerima i sveštenicima i narediću u svoj mojoj jurisdikciji da vas Gospod Bog istraži, i ne da ću vam jedan ili dva puta poslati prokletstvo, nego i svakog meseca te se neće znati od vas ni rod ni dom. Uradite kako vas učim i idite paši..." (Gligor Stanojević, Crna Gora u doba vladike Danila, Cetinje 1955, strana 103, link: http://i49.tinypic.com/2pqmmgo.jpg)

Treba li bolji dokaz za tezu: srpski patrijarh potpuno se stavio u službu Osmanlija i sa njima sarađivao na planu uništavanja vladike Danila, Crne Gore i Crnogoraca; sve u cilju da bude uništena Crna Gora, tada svjetionik slobode pokorenog Balkana.

0709dolgorukovŠto se tiče optužbi kako su Crnogorci pljačkali hrišćansku raju koja je živjela pod Turcima, to se svakako dešavalo i to mnogo puta! Kako su sami Crnogorci rezonovali u vezi toga, to nam je opisao ruski knez Dolgorukov koji je u Crnoj Gori boravio od 30. jula do 14. oktobra 1769. godine, za koje je vrijeme vodio dnevnik. Crnogorce je opisivao sa mržnjom, jer je bio uplašen, na kraju je i pobjegao iz Crne Gore. Ovaj je plemić navikao na udoban život i nije imao kakvo razumijevanja za Crnogorce i njihovu državu u kojoj je vladala anarhija.

U dnevniku za dan 5. avgust 1769. zapisao je: "U omanjim četama od 10-20 ljudi dogovore se i idu u turske provincije na nekoliko dana ili meseci, i znajući sva tamošnja mesta i prolaze, leže danju u šumama, a noću kradu i pale ne štedeći nikoga ko im padne šaka u njihove zverske ruke. Oni smatraju sve za Turke, a najviše stradaju bedni hrišćani. Dobivši tako nevinom krvlju poprskanu pljačku, vraćaju se doma. Tu krađu oni nazivlju večitim ratom s Turcima..." (Dnevnik kneza Dolgorukova, http://montenegrina.net/).

Po meni - bilo je to potpuno normalno rezonovanje ratnički nastrojenih Crnogoraca. Da bi bili slobodni morali su živjeti u bezvodnom kamenjaru; hrišćane koji su plaćali harač, hranili, oblačili i naoružavali Turke Crnogorci su takođe gledali kao – neprijatelje. Svaki Crnogorac mogao je da ode na plodnu zemlju kojom su vladali Turci i da od bega traži komad zemlje, turski plemići su to rado davali, rado su primali novu rajetinu koja plaća harač i mnogobrojne dažbine...Ali, Crnogorci su radije bili hronično gladni u svom bezvodnom kamenjaru, gladni ali slobodni.

Turci su snagu dobijali od hrišćanske ropske raje, to je sasvim istinito viđenje Crnogoraca tog doba, a mi smo danas svjesni da istorija koju nam predstavljaju mnogobrojni srpski nacionalni radnici - nikada se nije desila, ta istorija je smišljena u SPC i djelovima SANU... I iz 17. vijeka imamo istorijske izvore koji pokazuju identične poglede Crnogoraca na hrišćansku raju, kao i 100 godina kasnije.

Primjer treći: Crnogorci su imali autonomiju, srpska crkva im nije mogla nametnuti vladiku:

Numan paša Ćuprilić je 1714. predvodeći 30.000 vojnika desetkovao Crnu Goru, mnogo je stanovništva iśekao, a mnogo je i odveo u roblje. Sa svim tim zločinima saglasan je bio srpski patrijarh Čurla, to se vidi iz njegovog daljeg ponašanja, njegova mržnja prema vladici Danilu ostala je ista i godinama kasnije.

0709vladikadaniloDušan Vuksan je 1939. predstavio pisma koja je isti patrijarh Mojsije Rajović Čurla pisao nekim svještenicima iz okoline Podgorice. Vuksan prepričava pismo patrijarha Rajovića od 22. decembra 1721. god: "Pismo je odgovor na pismo Podgoričana od 14. decembra i. g. Vidi se da su se Podgoričani žalili na svoga vladiku, koga patrijarh naziva 'bijednikom i raskoljnikom'. Saopštava, da je sultan zbacio vladiku, pa mu već ni on ne može biti prijatelj 'ni po jednome načinu' i naređeno je, da se više ne smije zadržavati u tome vilajetu. I njemu je kriv taj "raskoljnik", jer već četiri godine nije dobio od njega ni jedne pare. On će im uskoro poslati novog vladiku i po njemu ferman, kojim je stari vladika raščinjen i naređeno je, da se od njega naplati careva mirija za četiri godine." (Zapisi, knjiga XXII, sveska 1 - juli 1939, strane 35 i 36)

Iz ovoga jasno vidimo da je srpski patrijarh obična sultanova sluga, te tvrdi kako će smijeniti vladiku Danila. Naravno, od toga nije bilo ništa i to nam dokazuje da srpska crkva nije mogla nikako protiv volje Crnogoraca. Prije kraja Prvog svjetskog rata Crnogorci su sami birali svoje vladike, niko sa strane nije mogao da im izabere crkvenog poglavara. Od kada je - krajem Prvog svjetskog rata - srpska crkva zauzela crnogorske crkve i manastire, cetinjski vladika se bira u Beogradu, pa je tako cetinjski vladika bio i čovjek po prezimenu Bradvarević, a i Amfilohije Radović je za crnogorskog mitropolita izabran voljom Beograda, a ne voljom Crnogoraca.

Primjer četvrti, nastavlja se netrpeljivost između vladike Danila i novog spskog patrijarha:

Patrijarha Mojsija Rajevića Čurlu naslijedio je patrijarh Arsenije IV Jovanović zvani Šakabenta. Istoričar Dušan Vuksan u istoj svesci časopisa "Zapisi" prepričava pismo patrijarha Šakabente od 7. decembra 1726. podgoričkim hrišćanima i između ostaloga navodi: "Najinteresantniji je završetak pisma gdje patrijarh pod prokletstvom zabranjuje pastvi da ide k crnogorskom mitropolitu Danilu. Patrijarh kaže od riječi do riječi: 'I nemojte koji iz toga vilajeta k vladici Danilu za kakav posao da ide, jer ako čujemo, hoće onaj čovjek kletvu dočekati, koji k njemu pođe.' Mislim da se ova zabrana može samo tako tumačiti, da je učinjena po zapovijedi turskih vlasti." (Zapisi, knjiga XXII, sveska 1 - juli 1939, str 37)

Eto takav su odnos imala ova dvojica srpskih patrijarha prema čuvenom vladici Danilu, rodonačelniku dinastije Petrović Njegoš, glavnom liku Gorskog Vijenca, čovjeku koji je uspostavio političke odnose Crne Gore i Rusije. Na poziv ruskog cara Petra Velikog vladika Danilo je 1711. digao ustanak Crnogoraca protiv turske imperije. Vladika Danilo je prvi crnogorski vladika koji je pośetio Rusiju i tamo bio primljen od ruskog cara Petra Velikog. Vladika Danilo je prvi uspostavio političke veze između Crne Gore i Austrije i prvi je imao ideju o nezavisnosti Crne Gore. Ovu kolosalnu ličnost crnogorske i balkanske istorije u njegovim slobodarskim namjerama ometali su srpski patrijarsi Čurla i Šakabenta. Ne bi marilo da ponekad, između lekcija lažne istorije koje priča svom "stadu", vladika Amfilohije ispriča i kako su dvije Osmanske sluge - patrijarsi Čurla i Šakabenta bili neprijatelji vladike Danila, Crnogoraca i crnogorske slobode. Za promjenu, vladika Amfilohije bi mogao da kaže svom stadu običnu istinu - da su patrijarsi Čurla i Šakabenta bili jednako neprijatelji Crnogoraca kao i Osmanlije.

Da napomenem, čuveni akademik SANU Radovan Samardžić u knjizi "Istorija srpskog naroda“, knjiga 4, tom 1, Srbi u XVIII veku" (Beograd, 1986) na stranama 536, 537, 538, 539 i 540 piše o dvojici patrijaraha - Čurli i Šakabenti i ni slova ne daje o njihovom odnosu sa vladikom Danilom.

U najboljem maniru Garašaninove istoriografije, pošto mu iz političkih razloga ovo što sam prikazao nije odgovaralo, sve je prećutao. Oba patrijarha - i Čurlu i Šakabentu Samardžić pozitivno ocjenjuje a o Šakabenti ovako piše: "Arsenije IV je i kao crkveni i kao opštenarodni poglavar održao jedinstvo srpskog naroda za njegove buduće nastupe i uporedo s tim pokušao utvrditi i proširiti automna prava Srba u Austriji. U stvari, delovanjem Arsenija IV počeo je onaj srpski preobražaj kome je svaki deo srpskog naroda davao svoj doprinos i koji je vodio revoluciji 1804. godine." (ista knjiga, strana 540).

U ediciji u kojoj je Samardžić objavio ovo pisanje Crnogorci su predstavljeni kao dio Srba, a pošto jedinstva vladike Danila i patrijarha Šakabente nije bilo, ostaje da se zaključi da je akademik Samardžić samo iz političkih razloga Crnogorce smatrao za Srbe.

Primjer peti, Crnogorci su mrzjeli srpskog patrijarha Brkića: Turci su 1766. ukinuli Pećku patrijaršiju i od tada je pravoslavna crkva Crnogoraca potpuno nezavisna - sve do kraja I svjetskog rata.

0709savapetrovicPošto je Pećka patrijaršija zabranjena, njen posljednji patrijarh Vasilije Brkić je poslije raznih peripetija pobjegao u Crnu Goru u kojoj je boravio dvije godine. Ruski knez Dolgorukov koji je bio u pośeti Crnoj Gori u svom dnevniku je bilježio kako je vladika Sava Petrović Njegoš mrzio srpskog patrijarha: "15-og avg. Knez uznavši za vraždu i mrznost mitropolita Save na patrijarha i želeći pomiriti crkvene pastire otpravi jednog oficira k mitropolitu Savi da mu predstavi kako nesuglasice među pastirima mogu ostaviti štetnih posledica u narodu. Oficir, vrativši se, izjavi da je u starom mitropolitu, ostarelom u crnogorskim običajima i postupcima, naišao na nepomirljivu zlobu i mržnju na patrijarha s kojom želi u grob poći."

Nije samo vladika Sava Petrović mrzio srpskog patrijarha, Dolgorukov je još zabilježio kako se jedna, poveća grupa bila zainetesovana za likviodaciju srpskog sveštenika: „24-og sept. Bavljenje kneževo među jednovernim i odanim Crnogorcima nije bilo bez velike opasnosti njegovog rođenog života. Svaki dan dolazili su sa raznih strana glasovi da jedni spremaju otrov, drugi da su potkupljeni da ga predadu u neprijateljske ruke i zapale prah. Crnogorska samovolja, vetrenjaštvo i lakomost na novce ovo je lako mogla učiniti. Patrijarh Vasilije izagnan iz svojeg otačastva i sa srpskog prestola došao je u Crnu Goru nadajući se naći tu pribežišta. No, Turci želeći dobiti njegovu glavu ponudili su Crnogorcima nekoliko kesa novaca. Ta suma veoma je pokolebala njihovu hrišćansku pobožnost, i 24 čoveka dođu noću k patrijarhu, i jave mu da će da ga predadu Turcima. Znajući da će ovi nečovečni izdajnici to i učiniti, odvraćao ih je isprva pastirskim rečima i pretio im prokletstvom. Kad je to bilo uzalud nesrećni ovaj arhijerej izvadi životvoreći krst i padnuvši na kolena pred svojom duhovnom decom gorkim suzama molio ih je da mu poštede bedni život. Kad ni to nije mogo umekšati surovost ovih hrišćana, kad ni suze ni molbe ni krst nisu pomogli, dâ im sve svoje novce, 54 dukata, te tako sačuva svoj život te noći. Sutra dan pobegne u Primorje u Maine, i tu se sakrije u domu jedne udovice, te ga gonioci koji su pošli za njim u poteru ne nađu.” (Dnevnik kneza Dolgorukova, http://montenegrina.net/)

Knez Dolgorukov i srpski patrijarh Vasilije Brkić su potom zajedno pobjegli iz Crne Gore. E sad, ločično je pitanje o realnosti teze o tragovima takozvane srpske svijesti kod Crnogoraca? Odnosno: Ako su Crnogorci smatrali patrijarha Vasilija Brkića za svog duhovnog poglavara, zašto su htjeli da ga prodaju Turcima?

0709crnogorciuzasjediDogađaj koji je ispričao Dolgorukov je u nevjerovatnoj suprotnosti sa savremenom propagandom iz SPC. Danas SPC posrbljava narod u Crnoj Gori pričicama da su Crnogorci uvijek sebe smatrali Srbima, da su voljeli srpsku crkvu, da su patili za Kosovom. Jasno je da toga prije dolaska Sime Sarajlije nije bilo, Dolgorukov fino pokazuje kakvu su svijest Crnogorci imali. Da li je istorija zabilježila da su Crnogorci htjeli svoga cetinjskog vladiku da prodaju Turcima? Mi, u stvari, znamo da su predanje i istorija zabilježili suprotan primjer: Crnogorci su za velike novce otkupljivali iz turskih kazamata svoga vladiku Danila Petrovića!

Da li će mitropolit Amfilohije i njegovi svještenici kad drže lekcije iz istorije svome "stadu" i pričaju o "osmovjekovnom neprekinutom kontinuitetu", govoriti i o dugom kontinuitetu netrpeljivosti i mržnje između pravoslavne crkve u Srbiji i Crnogoraca, kako nam jasno pokazuju primjeri koje sam pokazao? Mislim da neće, da će se neukom narodu nastaviti plasiranje modernih lažibajki o vjekovnoj srpskoj svijesti Crnogoraca. Isti za volju - može im bit'; kad naša država neće da edukuje svoj narod, onda hoće - Amfilohije Radović.

Komentari (104)
 • Секула
  "Posto si ti od davnine ispravan i lojalan i posto je raja Crne Gore od tebe u svakom pogledu zadovoljna, da bi kao i prije mogao vrsiti poslove navedene raje kao vladika, dok ti od strane Visoke porte ne dodje uzviseni berat za vladicanstvo, izdaje se ova bujuruldija od strane Bosanskog divana...”

  - писмо Камил Ахмед паше владици Сави Петровићу Његошу od 27/02/1757, којим му обећава султанов берат-указ за владичанство и издаје му бујурулдију-уредбу.
 • žiroskop
  Pošto si ti Sekula od davnine ispravan i lojalan državi CG ja te postavljam za predsjednika Srbije i želim da unaprijediš komšijske međudržavne odnose.

  Žiroskop ti šalje ovo pismo 07.09.2012 god

  (Samo da se zna da ti ja to mogu omogućiti)
 • Anonimus
  Notorne gluposti, po obicaju ovog skribomana. Nalazi epizodice iz zivota ovih prostora i izvodi takve glupave zakljucke da je za ne povjerovati. Molim vas, urednistvo, ovaj covjek ponizava i nasu i vasu inteligenciju.
 • Ano Nymous
  "Epizodice" najbolje tumače povijest, čak bolje od oficijelne nauke. Sljedstveno tome to nijesu, nit mogu bit - gluposti. Autor bi to moga bolje obradit, s manje forumaškijeh manira i više ozbiljnosti. Ali, to ne bi promijenilo bit cijele priče.
 • Anonimus
  Писмо младог Архимандрита Петра Петровића (Св. петра Цетињског), гувернадура Ивана Радоњића и сердара Ивана Петровића, упућено 1779. аустроугарској царици Марији Терезији: „Желимо да Митрополит црногорски зависи од пећкога Патријарха у Србији…“ и даље настављају да засад пристају да, кад садашњи Митрополит умре, његов насљедник буде рукоположен у Карловцима, „али само дотле док Турци буду владали у Србији, те не можемо да га слободно пошаљемо у Пећ.“
 • danilo stojanovic
  Posto su Turci ukinuli Pecku patrijarsiju 1766 godine (13 godina prije ovog pisma) bilo bi dobro da se ovakvi citati ne vade iz konteksta. Vjerovatno su Crnogorci imali neki dobar (politicki) razlog da ovo traze? Medjutim, ovo pismo ne opovrgava cinjenice iz ovog teksta koje govore o sukobima Crnogoraca i Crnogorskih vladika sa Peckim patrijarsima. U svakom slucaju, ovakvi tekstovi su potrebni da se razgrne gomila lazi s kojima je srpska istoriografija dugo zatrpavala pravu istoriju CG.

  U kontektstu crkve u Osmanskoj imperiji, bilo bi neophodno razjasniti pojam "srpski milet/raja" (pripadnost SPC). Ako su Crnogorci imali svoju samostalnu crkvu - a jesu (i stvarno od 1766-1920 i formalno) - onda Crnogorci nikako ne mogu biti "'srpska raja/milet" - vec "crnogorska".
 • M. Ć.  - 1779. ga nema tamo
  U Srbiji 1779. Pećki patrijarh.- nije postojao.
 • Anonimus
  Neznalici jedna, to i pise. On je u Karlovcima, u Austrougarskoj.
 • Ano Nymous
  Petar Petrović namjerava je da bude hirotonisan u Rusiju, ali mu ruske vlasti to nijesu dozvolile iz političkijeh razloga, upravo radi "šurovanja" s Bečom, s toga je hirotonisanje obavio srbski mitropolit u Karlovce. Srbi u ta doba nijesu ni imali patrijarha.
  Cijelo ovo pismo je sumnjive vjerodostojnosti, jer protivriječi svijem povijestnijem faktima. Nerazumljiva je želja zavisit od nekoga ko ne postoji?! Crnogorski vladike su, kad gođ se moglo, hirotoniju obavljali u Rusiju, a ođe "pristaju" na Karlovce? Turskoj vlasti nije se nazira kraj, a oni već "planiraju" obnovu Pećke patrijaršije? I, osobito je zanimljiva stvar o striktno crkvenijem pitanjima razglabat u pismu austrijskoj carici!? Ovo tako "smrdi" na falsifikat. I to sačinjen poslije hirotonisanja, s namjerom da se pokaže da je to bila želja Crnogoraca, a ne "sila prilika".
 • Anonimus
  Писмо Владике Саве Петровића руском Митрополиту Платону из 1776. године, у којем му се Владика Сава обраћа поводом укидања Пећке Патријаршије и моли помоћ да се од Грка ослободи пријесто српске архиепископије Пећке и чак да се ниједан архиепископ српски не може поставити без умољавања Њеног Величанства (тадашње руске царице Екатерине), па и да на пријесто архиепископа пећког може доћи руски архијереј и још додаје да му је дато да писмо пише „од свих архијереја славеносрпских као најстаријему…“ И Владика Сава очигледно себе сматра архијерејем Пећке Патријаршије, иако је од њеног насилног укидања у вријеме писања писма прошло већ 10 година.
 • Anonimus
  Главари црногорски реагују на клеветничке оптужбе против свога Владике Петра I веома оштро у својим писмима Руском Синоду и Цару, али је очито да они одбијају власт тог Синода над њиховим Владиком, зато што и он и сви окупљени сматрају да је он архијереј насилно угашене Пећке Патријаршије и зато кажу: „По свој прилици није познато Руском синоду, да је народ србски православни имао свог патријарха, коме су србски архијереји били подвластни све до 1769. године, а тада, пошто је запламтио рат између Отоманског и Руског царства, патријарх сербски и свега Илирика Василије Бркић, уклонивши се у наше крајеве од предстојаше му погибељи, пређе у Русију и у Петрограду представи се, на којем се и пресјекла битност славено-сербски Патријараха, а Столица Пећке Патријаршије и данас је упражњена; по томе, дакле, наш господин митрополит остао је сам за себе у овдашњој цркви, независан ни од какве власти.“ А Цару пишу: „Наш митрополит није нигда био под заповједи Руског синода, него само под покрови...
 • Ano Nymous
  Pišu da ruski Sinod ne zna da su Srbi imali svojega patrijarha, a u istome pismu vele da je patrijarh srbski ("i svega Ilirika"!!) prije toga prebjega - u Rusiju!? I to pišu crnogorski glavari? Diletantski.
 • Секула  - ЦРНОГОРЦИ КАО ТУРСКА РАЈЕТИНА
  "Ostavljajući Crnu Goru kao jedinstvenu oblast bez vlasti u nahijama i knežinama, Turci su se ograničili na uzimanje samo određenog danka i usluga od Crnogoraca. Crnogorskom sandžakatu pridodat je i Grbalj, ali samo kao carski has. Crnogorci su bili obavezni da svake godine rade po petnaest dana na solanama u Grblju. Ovaj kuluk, s prekidima, Crnogorci su vršili do morejskog rata. I Grbljani su radili na solanama i bili oslobođeni poreza ili su plaćali filuriju. Krajem XVI vijeka staru Crnu Goru sačinjava pet nahija: katunska, riječka, crmnička, lješanska i pješivačka, sa približno oko 3000 kuća."

  - др Глигор Станојевић, "Црна Гора и Бока Которска под млетачком и турском влашћу"
 • Crmnička nahija
  Hahahahahahaxaxaxaxaxaxaaaha. Izvadi DNK mrčo kovrdžave kose i aginih brkova. Srbija je bila samo BG pašaluk nekoliko dana a SPC-m je komandovano paša sa Bosfora. Kad Srbiju uporediš sa Crnogorske četiri nahije i brda, ta tvoja Serbija izgleda ka kimak.
 • savindan u crnoj gori
  Postovani Crmnička nahija ,

  Da li hoces odgovoriti DECIDNO na ovo moje pitanje:

  Da li je tvoj DJEDO ,imao dan koji se zvao "SAVINDAN" i da li je tvoj DJEDO, rabotao na taj dan?

  Hvala,

  Pozdrav !
 • C. Nahija  - Oću kako neću.
  Nikad niko nije slavio tu slavu u moj dio Crmnice, taj dan je uveza u Crnu Goru Mitropolit stranac-izvanjac kojeg je knjaz Danilo doveo u Cetinje a za uzvrat mu rađaše o glavi i isti mitropolit nam je uveo Savu kojeg su samo narod ka Srbi-raja posvetili jer takvog čovjeka pošteni i slobodoljubivi Crnogorci nebi posvetili u čistoj svjesti. Kako čoče posvetit onoga koji im je oči vadio i posjeka sve što se posjeći može.
  Ja sam samo ima ĐEDA a ne Djeda.
  I tebe pozdrav i to bez grke.
 • uzeto sa rezervom
  ...............Nikad niko nije slavio tu slavu u moj dio Crmnice,........

  iMA LI KO IZ CRMNICE DA POtVRDI ILI NEGIRA OVOGA NOVOCRNOGORCA, DA "SAVIN DAN" NIJESU SLAVILI VASI DJEDOVI U TOM DELU CRMNICE???

  ZNACI LI TO DA VAS SVESTENIK VASE CRKVE DOODI KOMOTNO U VASE SELO U CRMNICU ULAZI U VASU NESVATOSAVSKU CRKVI I CINI CRKOVNE OBREDE ITD........
 • I Ja iz C.N.
  Pa eto moj rezervni Crbine, izgleda da je ovaj moj seljanin u pravu. Jes, vidim da ti je teškao podnijet istinu ali što ćemo.
  REZERVNI!!!!!
  DA DOPUNIM MOG SELJANINA. TAJ UVOZNI MITROPOLIT KNJAZA DANILA bio je BOSANAC ILI TI GA RAJO (rajo od raje) Nikanor Ivanović i bio jedan od zavjerenika u uspjelom atentatu na knjaza Danila u Kotoru 31. jula 1860. Na samrtnoj uri knjaz Danilo je odbio da primi mitropolita Nikanora, rekavši: „Neka mi ne izlazi na oči“. Knjaz Nikola ga je razriješio mitropolitskog zvanja i prognao iz Crne Gore. E taj je Nikanor uveo u CG toga vašeg SAVU. Reče narod u Crnoj Gori poslije atentata na k. Danila """TAKO NAM SRBI BRATSKI KA ZADOVJEKA POMAŽU, NOŽEM U LEĐA,,,
  I još ovo. """""""Naša Crkva je Svetog Petra Cetinjskog Crkva,,,,,.
 • Ano Nymous
  Sve što pišu srbski "stručnjaci" za povijest možeš bačit u vodu.
 • Miroslav Ćosović  - Ko je vaš? Danilo ili Čurla i Šakabenta?
  Gospodo Srbi iz Crne Gore!
  Koga više volite? Vladiku Danila ili njegove neprijatelje - srpske patrijarhe Čurlu i Šakabentu?
  Koga vi smatrate za svoga crkvenog poglavara (nema veze što vam je precima poglavar crkve bio vladika Danilo)? Na čijoj ste strani?
 • Anonimus
  Sva vam je istorija anegdotska. Rece mi jedan cojek, nna jednom mjestu, a ne mogu ti reci dje. Otprilike kao kad je onaj Rotkovic citirao kraljicu Jelenu. Negdje u Bugarskoj bio prijem gdje je pozvan i veleposlanik Kraljevine. I, kaze Rotkovic, veleposlanik je uputio Jeleni kompliment kako odlicno govori srpski, na sta mu je ona odgovorila kako govori cistim crnogorskim. I ajde sad ti dokazi da nije bas tako bilo. Nego pisite, zabavi nikad kraja.
 • M. Ć.
  Nije to anegdotska, nego najtvrđa moguća istorija.
  Knez Dolgorukov je boravio u Crnoj Gori, vodio dnevnik iz dana u dan, dakle zapisivao je ono što mu se dešavalo nekoliko sati ranije. Taj dnevnik i dan danas postoji neđe u nekoj ruskoj arhivi.
  Takođe i pismo Čurle vladici Danilu je i dan danas u nekom arhivu.
  Istoriju zvanu "reče mi jedan čoek" promoviše gospodin Amfilohije.
 • Ano Nymous
  Anegdote nijesu za one koji ne umiju razmišljat, koji vjeruju samo onome što ih uči oficijelna (školska) vlast. A, upravo su anegdote pokazatelji što je PRAVA ISTINA. Čoek je vazda privatno, kad je opuštena atmosfera, spreman reć ono što misli, a javno zbori samo ono što je (politički) oportuno.
 • Nick- pismeni
  Sve im je tako, ali jopen SAMO i nadalje od 2006e..! Do tad su suceli ka boobice, jos su nam se kur..i po Beograda kako mi "NIJESMO dovljno dobri Srbi glede Kosova" i tako buljuk gluposti..!

  Citava istorija CGe, zasto nidje wikipedia ne citira vas izvor..? Zasto se sve poziva na: srpske. Citav buljuk novijeh- "povjesnicara" nitche pro noci 0d 21. oga 06.te, ete tu su choche i akademici Radonjic i onije cetinski Popovic, i Novaka 2x- jedno starina, drig- mladina. i Sukovic, koji je vrishta u stanu akademika Ljusica, nidje ne izbacajuci ijedan jedini relevantan historijski izvor. Dakle- nesta sto ja zovem "gusla- istorija" il kako vi drago- diplanje.

  E sad u problemu ste, jel nas ne morete preveslat, ali svijet- jednako tako uvidja. Uvidio je i posteni Prof. Andrijasevic dje su ga sceli upregnut, pa se dozva pameti. Da taj isti Zivko, koga neki zovu dukljaninom, ali Ljudis ga postiva i na disertaciju mu dolazio. IZ toga kola, polako sade izlazi i vrsni ar...
 • Anto
  malo kamilice ne bi marilo komentatorima :)
  Vratit svu imovinu SPC pod hitno u drzavno vlasnisto ka sto je bilo i u vrijeme ovija "srpskija" vladika pa ce sve to doc na svoje.
 • Labud-'se ku li ci'
  Može se reć da su 'nahije sa 3000 kuća' bile gažene i ali ne duže od jednog koljena/generacije-ali nikad nijesu nosili ime raja/milet. Te '3000 kuća' istresale su 'upaljenu lulu duvana' mletačkim vlastima a Turskoj sili ogorčale opstanak da harači po njima. Kasnije bile borbe neprestalne da te '3000 kuća' uspjeva zabranit Otomanskoj Imperiji ulaz na svoju teritoriju. Iz śemena tih '3000 kuća' niće ime Crnogorca i država Crna Gora-da im se sva Evropa divi a kuražnost Crnogoraca uzimaju za primjer svojoj vojski. A što za to vrijeme čine 'milionske kuće Srba' a to mu dođe 16 koljena/generacija? One su te što postaju raja/milet ili kako ti reče RAJETINA.Srpka krv se ukršta 'azijatom' i 'ka pečurke poslije kiše' niču novi Srbi i u novom ruhu.Čak i danas znaju bit i ispod granice ....ernosti-kad kažu 'Crnogorci nikad nijesu postojali' ili 'postije od 1945'. I tako Srbi svoje laži o Crnogorcima i CPC nastavljaju zasnivat na lažima i štampanju brda knjiga da bi budućim generacijama bila ist...
 • MIO
  "Zašto se ćuti o vjekovnoj netrpeljivosti?" Labude. Sjećaš li se onih rječi mog strica Petra kad ga to pitaše: "Čuti se radi mira u kući, ali vazda na štetu Crne Gore,,
  Ne javljam se odavno (ka i većina) jer je stvarno postalo dosadno uvjek jedno te isto i jedni te isti,.
  Pozdrav. M. Jovetić

 • Labud
  Tako je brate-sve isto.Crbi stalno naučili iste laži da ih stalno ponavljaju misleći da će drugim postat istina.Ali te laži više se ne mogu nikom prodat jedino osakatiše svoju jadnu đecu da vječito lažu i kukaju.Kad sretnem neko od te njihove đece-oni misle ako mi reču 'ja sam Srbin' da će dobit koji evro-ka nekad njihovi u Austrougarsku što su dobijali krajcere.
 • Крсто Ивановић
  Склепани текст једног човјека који хоће да полуистину прикаже као истину. Могао бих написати исти овакав текст гдје бих оповргао овакве тврдње и то управо ријечима Петровића и историјским подацима.
 • Anonimus  - Anto
  Sanjaj sanjaj sanjaaaj..ti sanjaš
 • viktor
  ...nego sta ce mo sa ovim poskupljenjem goriva, struje i osnovnih zivotnih namjernica.
 • Irvas  - Miroslav Ćosović
  Ne ulazeći u istorijsku dilemu koju postavljaš,odgovoriću ti na danasnji dan.Na tvojoj strani sigurno nismo.Pomirite se sa tim,prihvatite konačno realnost.Zar mi treba da vas na to stalno podsjećamo,našta ste vi na često podsjećali.Privhatite realnost da nismo isto,ne razmisljamo isto i da smo dva naroda.Ono što vas dotiče,nas ne dotiče,vaš osjećaj nije isto što i naš .Ja ne znam šta je drugo potrebno,jedino da vam nacrtamo ko maloj djeci.
 • NOVAK KATUNJANIN  - MOLIM SE SVETOM VASILIJI DA SE OBOŽIMO I SABEREMO.
  Svađe i podjele postaju naša duhovna hrana.Zbog toga nas je sve manje....
  Mitropolit Sava u pismu carici Katrini: "ja kao najstariji srpski mitropolit molim Vas za očuvanje Srpske pravoslavne crkve "/faksimil pisma/
  Crnogorska Mitropolija pravno kanonski je sačuvala autokefalnost srpske pravoslavne crkve.Ljudi koji nijesu vjerujući ovo pitanje obrađuju po svom nahođenju u duhu dnevne politike.
  Knjiga:Nikodim Milaš iz 1891? Crnogorska crkva je bila autokefalna? Ovo je bio istorijski trenutak kad je pod uticajem turske imperije carigratska patrijašija ponudila autokefalnost crnogorskoj mitropliji što nije bilo pravno kanonski jer je mitropolit Sava naglasio da je arhijerej Pećke Patrijašije i to odbranio duhovnom snagom u paklenim vremenima kad su turci pobili sve vladike u Srbiji.
  Crnu Goru su sačinjavale četiri nahije. Pješivci su bili dio katunske nahije.Pogledajte datum kad se Podgorica odlobodila od turaka.
 • praunuk
  "Vjerujući" Katunjanine, tri vijeka borbe za očuvanje Crkve i Države ti smjesti u istorijski trenutak a kanone i pravo ispod duhovne snage nekog vladike. E svaka ti čast, (poreklom?) Katunjanine, prevazišao si i samog Amfilohija.
 • Gaga
  Bolje da se prizovemo pameti i manemo popova!!! Popovi su za srednji vijek! Niti je CG ona iz srednjeg vijeka niti Crkva ima značaj danas koji je imala. Vi što se vraćate mozgom 200-300 godina unazad neka vam je srećan put. Evo su u Sibiru pronašli gene đevojčice stare 50.000 godina a hrišćanstvo traje 2000 godina. Što će reći da je hrišćanstvo mrva u istoriji Zemlje koja traje stotinama miliona godina. Bolje bi vam bilo da se malo bavite obrazovanjem umjesto što parolašite srednjovjekovne parole o obožavanju. Ja nemam namjeru da se obožim ni sam ni sa bilo kim drugim. Naročito ne sa vjerski zatucanim likovima!!!
 • Anonimus  - Miroslav Ćosović
  Ja sam budaletina isfrustrirana
 • Petar Petrovic  - Zato ne objavljujete poruke Vasem portalu
  Postovani,

  objavite moju raniju molbu Portalu analitika da nas,gradjane i citaoce,zastitite od ovakvih autora kakav je Cosovic!
  Nista uvredljivo nema u tom komentaru.Ukoliko ga ne objavite budite sumnju u objektivnost i javnu odgovornost vaseg portala!
 • podmetacine
  .........Zašto se ćuti o vjekovnoj netrpeljivosti? .....

  Pogledajte braco STAROCRNOGORCI naslov ,pogledajte sta nam nude ,"intelektualci" "naobrazovani"-prevaranti,

  Nude vam istoriju DJE SU SE SRPSKI I CRNOGORSKI narod kroz VJEKOVE MRZJELI odnosno kako oni kazu NETRPJELI, a hoce da vam upakuju da nije bilo SRBA mi bi bili , haha ,o"BOZE dokle se ide i u zavadi i ANTAGONIZMU izmedju dva BRATSKA NARODA kroz ISTORIJU ,mi bi bili sa Turcima toga vremena u inzvaredmnim odnosima nebi ne ratovali no su ne SRBI na njih HUSKALI tako nekako ja tumacim ove njihove LAZARIJE ,podmetacine !
  Doslo vrijeme kad moras braniti Crnu Goru od NOVOCRNOGORACA , E' ce nestati celokuppna njena istorija po pisaniju njihovih "INTELEKTUALACA"!
 • Перо Инатија
  Подметачине!!!!! Никад се Црногорци нијесу бавили подметачинама јер им није било потребно, били су слободан народ и Турчин није од њих правио ПИСМИЛЕТ ка од ваших које подржавате. Све у свему добро је, јер свако нормални у овој држави зна да неистинама се бавите само ви ИЗВАЊЦИ који употребљавате ЦГ НИКОВЕ и СПЦ јер ВАМ je историја лабава те ви треба *ЦРНОГОРСКА. * Под овим убрајам Црногорце, Албанце, Бошњаке, Хрвате па чак и државотворне Србе који су из Санџака-Рашке дошли на територију ЦГ и ишли у ЦПЦ. Рече нам давна, у дому Југословена, један Србин из Влашке Румуније, молим вас Црногорци не мјешајте мене и ону писмилет ја и они нијесмо исти.

 • Katunjanin  - Cosovic
  Gospodin Ćosović izgleda ima za cilj unošenje nemira među braćom, pa još crnogorsku sramotu, da su za dukate šćeli izdat patrijarha Turcima, iznosi kao nečesovi dokaz.

  Stoga gospodine Ćosoviću, fukare je vazda bilo i biće u svakom, pa i našem narodu. Tako da postupke fukare, ne iznosite kao odnos naroda prema patrijarhu, jer mi Crnogorci nismo fukara.

  Pozdrav,

  KATUNJANIN
 • Mapko  - Ti si
  Опасан кад је испред тебе псеудоним. Тешка ли ти је истина полубрате који слави Риста, Крста и Џомића, и милија раја од поносних гордих Црногораца. Ајд уздравље Кантуњанину, Секула, Оливера, Петар и остали.
 • Boban Bg
  Čini mi se da je malo neprimjereno prenositi današnje vrijeme u 17. i 18. vijek i posmatrati odnos Crnogoraca i Srba kroz današnju vizuru međusobnih odnosa. Naročito citatima pojedini ličnosti okretati vodenicu na jednu ili drugu stranu. Takođe je teško zamisliti da su se ljudi tada bavili "idejama srpstva" i da im je to bio jedan od važnijih problema u životu. Zato i savremena istorija posmatra nacije kroz posebnosti njihovih istorija. Ukoliko postoji zaseban organizovan oblik života jedne zajednice u dužem vremenskom periodu smatra se da se radi o posebnoj naciji. Naučno je dokazano da se nacije nijesu formirale po rodnom principu. Postojala je kroz istoriju vjerska povezanost pojedinih naroda ali ne može vjerska pripadnost biti osnov za dokazivanje nečije nacionalne pripadnosti. Jasno je da je u srednjem vijeku uticaj vjere bio ogroman, te da su istovjernici težili jedni drugima, štiteći se međusobno
 • Boban Bg  - Drugi dio
  Zato i ne čudi što je preko pravoslavlja i došlo do velikog uticaja Rusije i "srpstva" preko "učenih" izvanjaca koje su crnogorski vladari dovodili, kao pripadnike iste vjere, a zbog manjka obrazovanih u CG. Preko izvanjaca se i uvodi srpska mitologija i "srpstvo" koje se tada nije doživljavalo u CG kao potiranje crnogorstva i CG već kao "zajedništvo u vjeri". Prva dva udžbenka sastavio je Dimitrije Milaković, Njegošev sekretar, davši im naslove: Srpski bukvar radi učenja mladeži crkovnomu i graždanskomu čitanju (1836) i Srpska gramatika (1838). Docnije piše školske programe i postaje školski nadzornik. Vojvođanin Milan Kostić (1840-1880), rektor cg bogoslovije, postao je (1870) član odbora Ujedinjene srpske omladine na Cetinju, čiji su članovi bili pretežno izvanjci. Mladi kralj Nikola je na putu za Rusiju sreo u Beču popa Mihaila Rajevskog i angažovao ga da sačini program za crnogorsku Bogosloviju.
 • Boban Bg  - Treći dio
  Rajevski je pristupio „sastavljanju programa za crnogorsku bogosloviju“ u kojem predlaže da se predaju, između ostalog, predmeti: srpski jezik, srpska istorija, srpska liturgija, crkvena istorija („osobito srpska i ruska“). Izvanjac Nikanor Ivanović, iguman cetinjskog manastira, a zatim mitropolit (1858-60), prvi je uveo (1856) proslavljanje kulta Save Nemanjića u cetinjskoj osnovnoj školi; Nikanor je to učinio 15 godina pošto je srpski knez Mihailo izdao naredbu (1841) da se u Srbiji proslavlja Sava kao školski patron. U istom smjeru radio je i Nićifor Dučić, iguman Cetinjskog manastira. Ovakvih primjera ima bezbroj. Ovo sve pokazuje da se svijset Crnogoraca odavno preko crkvenih učenja pokušavala preobratiti u srpstvo, što u to vrijeme sami Crnogorci nijesu doživljavali kao prijetnju sopstvenom opstanku. Niti su mogli pretpostaviti da će se to "utjerivanje srpstva" završiti pokušajem potpune asimilacije.
 • Boban Bg
  Da poentiram: potpuno je suludo u rečenicama ili riječima napisanim prije 150-200-300 godina tražiti smisao koji mnogi žele da im danas daju. Ni samim autorima tih rečenica/riječi nije bilo ni na kraj pameti da nekome daju alibi za neke buduće rasprave. Da su imali takve namjere vjerovatno bi bili mnogo, mnogo precizniji u svojim izjavama. Konačno, što znače pojedine izjave, što je to što kvalifikuje njihove autore kao vrhovne presuditelje u sporovima oko Crkve, nacije ... Postoji nešto što se zove naučna verifikacija koja se bazira na stvarnim činjenicama i autentičnim dokumentima. Od kakve je važnosti što je pojedini poglavar mislio o nečemu i da li je on doživljavao sebe kao nasljednika pećkog patrijarha? To ne može izbrisati činjenicu da je Pećka patrijaršija ukinuta 1766. i da je CPC i faktički i po crkvenim pravilima bila samostalna Crkva. Irelevantno je ko je kako smatra, to je već stvar ličnog osjećanja!!!
 • ОЛИВЕР  - КВАЗИИНТЕЛЕКТУАЛНА ХАЈДУЧИЈА
  "Ту крађу они називају вјечитим ратом с Турцима"....Како тада, тако ево и данас -крађа и подвала...Ћосовић наставља свој рат са Србима, по веђ устаљеном шаблону "скриване историје", неписмено, подвалаџијски....Вели " лажибајке", бајке су иначе лажа; ако су лажибајке, испада да је истина- хоће језик право..."Најобичнија турска слуга"... вели за црквеног достојанственика, који је као такав морао бити лојалан држави; испада да су садашњи напр. католички и исламски достојанственици "најобичније црногорске слуге.."_ јер, забога, не дижу буну....И све ово пише човјек коме се пола племена потурчило и тако прави параван онима који и данас све живо продадоше у ропство тим истим Турцима...
 • Pravoslavac  - Da se posjetimo malo....
  http://bs.wikipedia.org/w/index.php?title=Datoteka:Ustav_Crne_Gore_iz_ 1905.g..jpg&filetimestamp=20110823154525
 • Вучићевић
  Да се подсетимо одакле је преписан устав књаза Николе
  Устав Краљевине Србије 1903.:
  "Srpska je Crkva aftokefalna. Ona ne zavisi ni od koje strane crkve;"
  Као што сви знамо Српска Црква (Православна Црква У Србији) тога доба није била наследница Патријаршије (СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ), тако да би по вашој логици сад ми требало да тврдимо да је то разлог да данас црква у Србији буде независна од СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ! Е моји национални Црногорци, благо вама са вашом логиком!
 • ilija
  Cini mi se da je svrha cijele ove prepiske dokazivanje da neko ima pravo na nesto. To pravo mu neko ogranicava ili oduzima. U tim pozivanjima pominju se neke istorijske cinjenice i one koje to nijesu. Ako bi smo isli tom logikom, i ako bi ona bila ispravna, mnogobosci bi, itekako, imali pravo na neka svoja prava. Pitam se sto bi SPC rekla na to. Isto pitanje vazi i za CPC i Islamsku Zajednicu.
  Vrlo lako bi se oni dogovorili da mnogobosci nemaju nikakva prava i da su oni jedini i od boga izabrani. Cim bi naisli na neki, dovoljano veliki, problem koji bi ogranicio njihova prava, privilegije i nadleznosti, vrlo brzo (poput crnogorske vlasti i opozicije kada su se dogovorili o povecanju plata) bi se dogovorili o nepostojanju i istorijskoj neutemeljenosti ovakve jedne grupacije.
  Iza svega toga krije se zelja za dominacijom i materijalnim dobrima. Tu nema nikakve duhovnosti ili ja ne znam sto lje duhovnost.
 • Miroslav Ć.
  Oliver,
  bajke se pričaju da bi đeci razvijale maštu i moral, a lažibajke smatram za zle - političke bajke, koje imaju za cilj da šire mržnju.
  Iz kojeg sam ja plemena, te mi se - "pola plemena poturčilo"?
 • Vucina Djurovic  - SPC /CPC
  Nije poruka kako se isti ovakvi tekstovi ali koji suprotno govore mogu napisati. Te kontraverzne situacije i pisma koja su sacuvana je nala gala diplomatija koja je trebala da spasi Crnogorce ,ovako ili onako .. Znaci vazno je shvatiti kontekst vremena ,a svi koji misle da tekstovi mogu da promijene naslov o " netrpeljivosti " neka ih pisu . Ali istina ostaje ,Srpski Patrijarsi su pomagali Turcima da sakupljaju harac. To je bila njihova diplomatija da spasu Srpsku raju .Zasto se Vi gospodo stidite njihove diplomatije ,to su oni procjenjivali sta je tada bilo najbolje i nije sve zapisano . A taj kontinuitet Srpske Crkve je stvarno lazan jer ga prekida Crnogorska Crkva .Izbjegli srpski Patrijarsi , nakon ukidanja P Patrijarsije ako su ih Crnogorci stvarno voljeli su voljom naroda mogli biti postavljeni za duhovne vodje Crnogoraca /iliti Srba ,kako hocete / ali nijesu , nego su ih prodavali i tjerali iz Crne Gore...nastavak
 • "vlaski poglavice"
  Власи (пејоратив), погрдни назив за Србе.

  Kada je zloglasni Omer-paša Latas 1853. godine sa 60.000 hiljada Turaka sa svih strana opkolio Crnu Goru (od Bara, Crmnice, Zete, Nikšića, i Trebinja), poslao je pismo knjazu Danilu na Cetinje, kojim ga poziva na predaju. "Zar ne vidiš vlaški poglavice", pisao je paša, "da sam te obkolio sa svih strana, pa mi nemoš umaći ni da krila imaš. Uhvaćen si kao u mišolovci. Dođi mi sa glavarima pod šator i ne oklijevaj, jer ukoliko prije dođeš utoliko ćeš biti miliji Alahu i padišahu". Ne oklijevajući i pozivajući ga na megdan, knjaz Danilo mu otpisa: "Dođi Alahov slavodobitniče, jerbo nećeš biti pošten čovjek ako ne dođeš. Moj narod već nekoliko vjekova ratuje protiv tvoga padišaha i nikada ne sagnu šiju kao jagnje da ga turske sablje sijeku. Dođi ili mi kaži đe si sa svojom vojskom - da ja dođem s mojom k tebi, pa da ja i ti malo da se obidemo, a poslije naše vojske neka čine što oće".
 • alaj-barjak
  Naravno to je dijo jednog vremena nase istorije, nije potrebno napominjati da mi starocrnogorci smo povukli granicu jos za vrijeme nasega kralja Nikole od tog vremena i da sa nasom bracom muslimanima izgradili smo zajednicku Crnu Goru pod jos od 1910.pod zajednickom zastavom nasom trobojkom i izgradili Cenu Goru komotnu za svu nasu bracu ali ta viteska vremena ne smijemo zaboraviti i samo ako ih budemo istinito sagledavali bit ce garancija za nasu buducnost za sve nas koji ovje zivimo ,ako pocnemo kasapit nasu istoriju ,NECE U BUDUCNOSTI PO NASA POKPLJENJA BITI DOBRO !

  Ja sam misljenja da je bolje bilo uzeti trobojku zbog nase brace ali ako njima ne smeta ALAJ-BARJAK, meni jos manje.
 • Секула
  Мирославе, шта би било да сам ја написао колумну у којој цитирам Долгорукова, и кажем да су Црногорци разбојници и овцокрадице, да су Црногорци попљачкали пола Херцеговине и да су Црногорци за новац хтјели да Турцима изруче православног епископа? Не да ми Аналитика не би објавила текст него би поднијели кривичну пријаву. Не знам шта ти је ово требало. Ако ти није проблем, аплоудуј књигу Станојевића, ако имаш у електронској форми. И још нешто, не ради се о србијанском историчару већ о рођеном Цетињанину.
 • M. Ć.
  Ja sam objasnio kako su Crnogorci rezonovali u vezi njihovog pljačkanja hrišćanske turske raje. I - u skladu sa tim vremenom, potpuno su ispravno rezonovali.
  U današnje vrijeme neki smiješni srpski nacionalni radnici starim Crnogorcima zamjeraju šzo su pljačkali one ljude koji su Turcima davali snagu i moć?!!
 • Anonimus
  Ovaj covjek je nevjerovatan. Dakle, svaki covjek koji placa porez u neooj okupiranoj ili nedemokratskoj drzavi moze da bude opljackan bez posljedica, iako je i i sam sirotinja.
 • Vucina Djurovic  - SPC / CPC nastavak
  ... Ako su Srpske Patrijarhe nase dihovne vodje sa Cetinja smatrale nadredjenim ,sto ih nijesu /jer su se nase dihovne vodje potpisivale kao "egzarsi Peckoga Trona", da im zgrabe pokretno blago zbog kojega su nase duhovne vodje i po zatvora u Ugarskoj bivale / uvele u Cetinjski manastir ili im ustupili duhovno vodjstvo.Ko ima odgovor na ovo pitanje ? A opet kazem ,mozda ima nesto sto nije zapisano li je unisteno ,pa ja ovako rezonujem .To je taj kontekst vremena . Medutim naslov ovoga teksta je tacan i Srpska Crkva nema svoj osmovjekovni kontinuitet, jer ako se iscasi period nakon ukinuca P Patrijarsije ,i samostalnog bitisanja CPC ,dje je tu kotinuitet. Zato je grcevita borba za crnogorskim duhovnim prostorom , Srbi imaju svoju SPC ,ali i Crnogorci imaju svoju obnovljenu CPC sa okupiranim Crkvama i Manastirima ,koje su Crnogorci gradili ,a one koje su Srbi gradili u CG njihovi su, i eto sloge
 • Jole Drinjak,penzioner Prčanj  - Uvaženi čitaoci...
  ..liši komentatora,znate li ko je ovaj naučnofantastični Miroslav Ćosović? Eli boga vam,on onaj potomak-u čijem su"krivotoku" nađeni prageni-Morlaka-Vlaha,Arbanasa,Kelta,Ilira?Znate zašto vas pitam?Uobičajno je na portalima ne kazati se punim i pravim imenima-adresama?Važnije je postići"cilj":od istine-koji siju raznorazni miro-slavni"čistokrivi" prapotomci Morlaka-matraka oliti Vlaha?Ako je to taj-onda je on dužan odgovoriti na njegova "naučna dostignuća"-od ljetos na ovom Portalu?Naime,gospar miro-slavni reče -kada je u pitanju nacija,nacionalnost,vjera i drugo na prostoriima Crne Gore-da se na BAJKAMA VLADIKE RADA I KRALJA NIKOLE,u PRVOJ POLOVINI 19.VIJEKA GRADILA I RAZVIJALA SVIJEST O SRPSKOJ NACIJI?Ajde de, epohalna DJELA -BAJKE-VLADIKE RADA, PISANE SU U PRVOJ POLOVINI 19.v?ALI DJELA KRALJA NIKOLE-PISAO IH JOŠ U UTROBI MAJKE(rođen 1841)?DUBINA ISTINE ZAVISI OD PLITKOĆE LAŽI? ZAR NE miro-slavni?
 • Секула  - МОДЕРАТОРИ, ХВАЛА НА ОБЈАВИ, ДИВНИ СТЕ
  Господине Дабановићу, ви би могли да ми помогнете. Слабо познајем Црмницу па ме занима колико се далеко од вашег села налази село Дупило? Питам због тога што се баш у том селу налазила џамија али и турски кадија као представник законодавне власти у Црногорском санџакату као административној јединици Отоманског царства. Кад смо већ код административне подјеле, царство се дијелило у санџакате а они у нахије које је чинило више села. Тако Црмница и дан данас носи административни назив нахија из Отоманског периода.

  Да се разумијемо, ја не кажем да су Црногорци били турска милет и да су плаћали харач. Ја само цитирам академике Живка Андријашевића, Глигора Станојевића, Бранислава Ђурђева, Јована Томића и Владимира Ћоровића. Нападајте њих, не мене.
 • Bobo  - Košarka
  Sekula druže stari , pušti priču šta je bilo prije 200-300 godina , nego mi reci jesi li gledao košarku CG-SRB , e vala da mi je neko pričao da će mala CG onako olilati velju SRB u sred arene u BG i u PG onako rutinski ladno 10 razlike , ne bih mu vjerovao .
  Mada sam mislio da ćemo ih puštiti onu drugu utakmicu da i oni idu na EP , greota je to da ne odu , sad nemaš za koga navijati , kad ono oni sokoli Šehovići počeše da trpaju sa svake strane , pa je bolje ovako da nam ne zamjere šta ovi iz Evrope .
  Šta ima po Šavniku , bio sam skoro u ribu po Bukovici , u Komarnicu me mrzi da se spuštam , pa se ponapismo kod mene kući kad ono onaj mali Ivanović pogodi tricu sa centra , e milijeg mi glasa stizalo nije , ruke mu se pozlatile kad onako pogađa , uf .. bog mu svaku nafaku dao !
 • Секула  - БОБО, ДРАГИ ПРИЈАТЕЉУ
  Ово што си управо презентовао зове се усиљени патриотизам. Зашто је усиљен, знамо добро и ја и ти. Никада ти нећеш утакмицама репрезентације ЦГ моћи прилазити навијачки-нормално као рецимо неки Црногорац родом из Катунске нахије. Нећеш, јер ниси Црногорац већ Херцеговац. Нећеш, јер подсвјесно знаш да то није твоја већ репрезентација туђина. Гледаћеш већину рођака и комшија како се мрште на сваки помен ЦГ и њене репрезентације. Ти ћеш једини морати да у глас навијаш да би се доказао онима који су те неписменог запослили у неку распалу државну фирму у Никшићу. Мораћеш, јер долазиш из сумњивог краја, краја гдје се ЦГ никад није вољела превише. Сваком јањичару отријежњење дође са годинама, вратио би се гдје је био али не може јер тамо сви окрећу главу и зачепљују нос када га виде.
 • Bobo  - Ha , ha , ha....
  Vazde li me nasmiješ moj dobri Sekulo , čuš "usiljeni patriotizam" ... ha , ha , ha ... kada su Katunjani bolji crnogorci od nas , mi smo ti najbolji crnogorci moj druže , nego si ti nešto pobrko , kakva crna Hercegovina i hercegovci , mi smo najbolje crnogorsko pleme .
  Samo ne znam na koju Hercegovinu misliš , onu herceg Stjepana Vukčića Kosače ili Turski sandžaktat ?
  E đe mi ti živiš druže te želiš da nosiš ime po hrvatskom velikašu ili turskom sandžakatu , šta pričaš častiti , ne sprdaj se kuko , ovo čitaju učena čeljad .
  Druge domovine sem naše majke Crne Gore nemamo , to što bi ti volio da je nema su snovi pusti , neko viđe li onog Ivanovića kako je ubode sa pola terena , auuuu .. mada je najbolji bio pivljanin Dubljević , braća Šehović , Vasojević Dašić , Bjelica iz BG.... e to ti je CG koju ti nikad razumjeti nećeš , moj druže dobri .
 • Bobo  - E da mi se zaposlit na budžet kukavcu .
  E moj druže Sekula , kako imaš pogrešnu percepciju , e da mi se zaposliti na budžet kukavcu , no mi džabe diploma , a državu volim bez pare i dinara , bez državnog posla i privilegija , samo sam problema imao jer sam od '90-tih bio za nezavisnost , to se valjda zove čista ljubav prema svojoj domovini , narodu , zastavi , himni ... to se u drugim zemljama zove patriotizam , koji uzaludno pokušavaš iskarikirati u neki interes , da je bilo kakvog interesa išao bih na "korito Beogradsko" , oni dobro plaćaju , ali jedan je obraz , moj druže .

  A ko je "janjičar" pokazuje vrijeme , srce mi zaigra kada vidim koja mladost nosi zastave crnogorske , kako iz srca bodre svoju reprezentaciju , samo to nebih prodao ni za milion eura , moj druže .
 • Labud
  Neznam kakvo ima značenje da je 'bila đžamija u Dupilo'. Nekad nije bilo ni Dupila ni Crnogoraca ni Crne Gore ni Turske ni Turaka. A bilo je svakakvog jada i pogibije u ove naše zle i crne stijene i gore-kojoj odolje šaka Crnogoraca. Nijesu oni 'preli vunu Turčinu za gunju' kao oni što se pod Turčinom množiše-nego umjesto kuđelje sablju nosili. Uzdali se u same sebe i desnicu i onu pravu krilaticu-ko slobodu branit ne zna ni rađat se nije treba. Malo po malo Crnogorci stvoriše državu i drugima daše nadu kao i nezahvalnim kuđeljašima kojima se ti danas ponosiš i njihovo ime nosiš. Tako su Crnogorci i kao Zećani dali nadu opet nezahvalnim Rašanima-koji danas leže 'na Kosovo u jednu grobnicu'. Završavam jer ponavljat prošlost o Crnogorcima ispada kao hvalisanje a pričat o tvojoj pripadnosti opet bi ispalo da se iživljavam ....
 • vesko nk  - teško istine u tvrde glave
  Kako se može promijenit genetski kod u crnogoraca.Nikako to su slobodni ljudi na svojoj slobodnoj zemlji.Džabe risto mali četnik bećkovic četnik akademici četnici i sva cijela nova srbija puna četnika.SLOBODAN ČOVJEKA JE SLOBODAN DO SVOJIH SOPSTVENIH SVJETONADZORA MORALNIH KODOVA KOJI SU FORMIRANI KROZ VJEKOVE I DŽABE I CRKVE I SVI NJENI MRAČNJACI peranovici DŽABE TUĐE DRŽAVE I NJIHOVI DANAJSKI DAROVI MI SMO TO ŠTO SMO NE VALJAMO PONEKAD NI SAMI SEBI A NE NEKOM DRUGOM.Plijenili plačkali ubijali da bi slobodni ostali pa naravno jer SLOBODNOM čovjeku niko do boga ma ni on ne može uništit želju za SLOBODOM.Velika razlika između nas i svih drugih.
 • ne falsifikat crkvu
  ............ка од ваших које подржавате.....

  haha,PODRZAVAMO ,NASE vladike sa Njegusa ,nase vladike Petrovica!
  PODRZAVAMO ,vladuku SAVU imenjaka NASEGA svetoga SAVE ,NJEGOSA II., DANILA, svetoga PETRA NASEGA,KRALJA NIKOLU, velikoga VOJEVODU MIRKA ,

  NASU VJEKOVNU CRNOGORSKU CRKVU CPM, koja je U KONTINUITETU a dokaz je SVETI SAVO!

  PODRZAVAMO NASU MAJSKU ZORU NASU CRNU GORU!-ISTINSKU NE ,pokusaje ,NOVIKREIRANe istorije I NE FALSIFIKAT CRNU GORU -LAZNU itd.....
 • Anonimus  - sloboda i nesloboda
  Irvas !! Jedno je sigurno - nijesmo isto . Potomci slobodnih ljudi i potomci rajetine ( a savrseno svijesni toga ) nikada ne mogu biti isto . Mi necemo nikad biti roblje tursko ( ni bilo cije ) jer nam to nije u krvi a vi nikad necete biti slobodni jer vam je to neprirodno stanje . Prema tome Gospodine Irvasu , budite sta god hocete samo sto dalje od nas . Nesloboda je zarazna . Mnogi su za sitni sicar promjenili svoju slobodu za neslobodu i dobro im je . To makav ti i takvi sa vasim pretcima savrseno znate . I pozdrav jedan , samo sto dalje .......
 • Realista  - Ja prosto ne mogu da vjerujem...
  Ne mogu da prezalim sto zaludu potrosih 5 min citajuci ovaj text. On ne da nema nikakvu naucnu vrijednost-nego je cisto vadjenje iz konteksta sto je i sablon pisanja za ove novije duks/istoricare. Zamolio bih urednistvo da nas u buduce LIŠI ovakvih kvazi naucnika i istrazivaca kako bih i dalje cesto posjecivao vas portal i sa zadovoljstvom ga citao i komentarisao.
 • uzeto sa rezervom
  Slazem se postovani Realisti i ja se pridruzujem apelu nas starocrnogoraca da ipak neke ocigledne lazarije ne bi trebali pustati jer to nije demokratija i sloboda, mogu oni imati crkvu niko im ne brani ali brate mili pricati da su se crnogorci i srbi mrzili kroz vjekove to prelazi ukuse nas svetosavaca iako smo trpeljiv narod i prastamo sto je mnogo mnogo je pa i ako dolazi od samoga DUKLJANSKOGA KNEZA ?
 • posrbica
  Istorija ide svojim tokom, kako su se hriscanski Turci tj, Srbi odvojili od Turske i stvorili svoju drzavu i kasnije posrbljavali druge narode tako se i danas naprimjer Juzni Sudan sto je hriscanski odvojio od islamskog Sudana. CG je uvijek bila i biti ce je ,jer posrbica tj, poturica nece nikad biti vise nego sto je nas crnogoraca.
 • mm  - ............. danas piše ovakve stvari
  Znači, ovo je vrhunac .....izma! Koliko nebuloza u jednom tekstu... nevjerovatno. E sad, koliko .....ran i zadojen mržnjom moraš da budeš da ovako razmišljaš..? A tek koliko moraš takav da budeš pa da sjedneš i da sve to još napišeš i objaviš?!!!
  očekujem ubrzo test istog autora: "Duklja-naša domovina" svako dobro.
 • Anonimus
  Na edujaciji i zatiranju svega Crnogorskog uz Amfija ne zaostaje ni kanonski Fićo ni ostali Veljesrbi ,dok su ovi naši zaokupljeni biznisom .
 • Boban Bg
  "...Ja, Stratimir, župan Zete, gore rečenu istinu vjere u potpunosti, kako je rečeno i vjerno izložena, priznajem za pravu, svetu i pravovjernu vjeru. Nju prihvatam i ispovjedam i srcem i dušom, i to istu onu kao što je istinito drži i vjerno poučava i propovijeda presveta Rimska crkva. Ja namjeravam njoj da revnosno služim i u tome uvijek istrajem, da od nje nikada, na bilo koji način ne odustanem, da se udaljim ili s njom raziđem, i primat iste presvete Rimske crkve, kao što je sadržano u gornjem redu, pokornost koju istoj crkvi svojom voljom izričem i priznajem, prihvatam i sam od sebe podržavan..."
  Priznavanje katoličke vjere i poricanje šizme Stratimira, Đorđa i Balše, braće župana i gospodara provincije Zete 1369. godine .
  Ovo je mali doprinos da nije sve onako kako hoće mnogi da predstave cg istoriju!!!
 • Boban Bg
  Žao mi je što vam se ne sviđaju činjenice ali ovo je prevod originalnog pisma koje je sačuvano na latinskom jeziku. A onaj koji mrzi činjenice taj, logično, više vjeruje u lažne, romantičarske i mitomanske priče!
 • Grom
  МИТРОПОЛИТ (владика) ДАНИЛО, родио се на Његушима. Владао је од 1697-1735. Посветио га је српски патријарх Арсеније III. Чарнојевић. 1701. Потписивао се и као "Војводић српске земље".У Зети, у селу Српској, приликом освећења цркве, ухвате га Турци и осуде на смрт, али га Срби откупе за 3000 дуката....
 • Boban Bg  - I dio
  Ta srpska priča kako se potpisivao kao "Vojvodić srpske zemlje" je smiješna kad postoji više autentičnih pisama na kojima se isljučivo potisivao kao Mitropolit Skandarije i Primorja. Evo jednog autentičnog pisma bratu Radu od 27.02.1713. :
  "Danil vladika, u hitošt pisah Radu Stjepčevu s braćom.
  Tako znajte kako vi napisah dosta. Jošt hoćah, nego mi nesta knjige, ali je dosta i to, nego tako sluša[j]te kako vi pišem u obije knjige. Neka ti konji stoje tu. Nisu to konji Bućini, ni koga drugoga šudita principova nego su to konji turski, tebe osta[v]ljeni na omanat. Ti ih iz tvoje ruke Turkom da[j] ! Neka se tvoje poštenje broji i neka znadu Turci i svaki da su ih čojku ostavili i neka znadu da je i Crna Gora vljerna, a da ih vrneš Bući, osramotio bi i sebe i mene, i svu Crnu Goru, zašto bi reka Buća Turkom: “Vidite li, Turci, kako su Crnogorci nevljerni, ne hoćahu vi ni konje vrnut što ste im na vljeru dali, nego vi ih mi silom ot njih skudžasmo“.
 • Anonimus
  preracunaj 3000 dukata u eVre pa da im vrnemo.
 • Boban Bg  - II dio
  ako bi se Buća falio, a nas sramotio i svu Crnu Goru. Zato ne vrati, ne sramoti ni sebe ni nas, ni sve zemlje, nego neka Turci trebinjski dođu, kako sam ja providuru pisa. Tako konje i vrati, a drugojačije nikad. Čuva[j] se ! Nego neka stoje do Đurđeva dnevi, zašto ja dotle ne imam zbora s nikim, a tede, ako komu uzvaljam, zvaće me i ja ću mu se ozvat, a ja s Bućom nemam dogovora ni zbora, nego s većijema, zašto, hvala Hristu Bogu mojemu koji me darova, imam ja u Crnu Goru i u Primorje i u Brda 200 glavarah i vlasteličićah koji mogu veći gospodari bit ot Buće pri komu ti drago kralju za koga hoće vojevat i krv prolivat, kako i kod istoga ćesara ima našijeh đeneralah, a nekali takvijeh kavalijerah. Ne znamo đe mu je ta kavaljerija, teke jedno prazno ime. Sliši moj Rade, ako se komu ova zemlja s dobre volje predade i počne za njega krv svoju prolivat, pak što boljši ne bude ot Buće, čuma ga umorila da rati i ne vidi!
 • Boban Bg  - III dio
  Što se autentičnog potpisa tiče imate ga na: http://vladikadanilo.wordpress.com/
  pa sami pročitajte kako se potpisivao.I citiraću vam oca srpske nacije koji plastično objašnjava otkud ovo izmišljanje "srpske istorije":
  :" Mi Srbi lažemo da bismo obmanuli sebe, da utešimo druge. Lažemo iz samilosti, da nas nije strah, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju i tuđu bedu. Lažemo zbog poštenja, lažemo zbog slobode.Laž je vid našeg patriotizma i potvrda naše urodjene inteligencije....Laganje je vrhunska moralna vrednost srpskog naroda, i to je temelj srpstva. Laganje je najbolja vrlina srpskog naroda"
  Dobrica Ćosić
 • Delmond  - Radno mjesto
  S.M. Ljubisa u svojim pripovijestima kaze da su se istovremeno na Cetinju nasli Dolgorukov i dva patrijare, vaseljenski i pecki. Taj pecki patrijara je iz Crne Gore zdimio za Rusiju. Dakle napustio je radno mjesto za koje se nijedan Srbin nije kandidovao. Prema tome sultan nije ukinuo Pecku patrijarsiju, nego je ona ukinula sebe. Jos da napomenem i ovo za ruskog vojnog izaslanika Dolgorukova da je bio homic (homoseksualac)
 • Crnogorac  - Prava istorija
  Odličan tekst! Nadam se da će ovi naši nesretnici viđet ko su im stvarno bili preci i da se neće stiđet svoga identiteta, jer dobro se zna da je Crna Gora starija od Srbije više od jednog vijeka pa su sve ostale priče suvišne.
  Inače dodao bih i to da je Danilov 'Zakonik' prepravljan u Srbiji (Novi Sad) Danilo je napisao:'Jedina vjera u Crnoj Gori je pravoslavna' dok su mu to 'braća' prepravila u:'Jedina vjera u Crnoj Gori je srpska' .Eto odakle dolaze sve zablude.
 • istina ziva
  Istina ziva, ta crvka postoji eto je dan danas i stoji pored magistrale svako je moze vidjet i za to je opjevan onaj stih:

  ..".....VISIJO SAM JA NA VASE UZE NO SE UZE NERETRZE....."......


  izmedju onija zvonika, nasa istorija nasi SPOMENICI !

 • Pavlović
  Kakav zanimljiv esej !!! Koliko je truda uloženo da se pronađu i podvuku i prekucaju pasusi koji treba da dokažu tezu iz naslova !!! Skoro da je autor uspeo da me ubjedi da su Mitropoliti Nikanor Ivanović , Ilarion Roganović , Visarion Ljubiša i Mitrofan Ban ustvari na Cetinju bili u kućnom pritvoru i nijesu smeli na džadu da izađu zbog "vjekovne netrpeljivosti između pravoslavne crkve u Srbiji i Crnogoraca" !!!??? A još više sam sluđen jer me je isti autor ubijedio da je Srbija u 17. vijeku bila "prazna" i da su je opet naselili , ko bi drugi - nego Crnogorci !?
 • Anonimus
  Srpstvo je na Cetinje donio Sima Sarajlija, to nije sporno. Nikanor Ivanović , Ilarion Roganović , Visarion Ljubiša i Mitrofan Ban su bili kasnije, poslije Sime Sarajlije.
 • Duklja-Zeta-Crna Gora  - Odličan tekst
  Svaka čast, konačno da neko prozbori o činjenicama o kojima se ćuti dok zabludnici i izrodi promovišu lažno bratstvo sa onima koji su nam zabili nož u leđa 1918. godine.
 • Pavlović
  Da li je moguće dobiti podrobnije objašnjenje kako razlikovati zabludnika od izroda !?
 • Gaga
  Kad si ti u pitanju to je nemoguće.
 • Duklja-Zeta-Crna Gora  - Da jest moguće Pavloviću
  Razlika između zabludnika i izroda je u tome što je izrod najčešće neko iz koristi, neka prodana duša i veleizdajnik, a zabludnik je naivčina, lakovjeran i povodljiv čoek koji vjeruje lukavim i prepredenim lažovima koji mu laskaju i dodvoravaju se, obećavaju mu "brda i doline", obmanjujući ga i potičući njegovu bujnu maštu na pogrešne zaključke...Prosto ko pasulj...
 • zing  - izmisljotine
  Zna Dušana rodit Srpka, zna dojiti Obiliće,
  al heroje ka Požarske, divotnike i plemiće,
  gle, Srpkinje sada rađu... Blagorodstvom Srpstvo diše...
  Bježi, grdna kletvo, s roda - zavjet Srbi ispuniše!
  U Beču na Novo ljeto 1847. goda

  to pise PETAR DRUGI
  i vi danas pricate o lazibajkama, i crnogorstvu
  CG je srpska zemlja, tako je bilo i tako ce uvijek biti
  sve ostalo su lazibajke koje je narucio sef DPS-a
  To ce trajati dok bude trajao i on, a nije mu dugo
 • Nikola BDP  - Zing u pravu si- IZMIŠLJOTINE
  Ovo što si ođe napisao a što predstavlja "Posvetu prahu ocu Srbije" sa čime si ti želio da skreneš pažnju na Njegošev način razmišljanja je podmetanje našem velikom pjesniku (koji je iz ko zna kojih razloga prešao preko toga). Naime na kraju "Posvete" je napisano: "Sočinitelj", jasno aludirajući da je ove stihove ispisao naš veliki pjesnik Njegoš. Ali to nije istina. TO JE LAŽ! Postoji originalni papir koji potvrđuje da je ovu "Posvetu" napisao svojeručno Njegošev sekretar Milorad Medaković, inače proslavljeni falsifikator i mrzitelj Crne Gore i Crnogoraca! A onda da bi skrenuo pažnju sa suštine izmislio priču kako je Njegoš prvobitnu posvetu ispisao u čast Miloša Obrenovića, a tek kasnije promijenio mišljenje i posvetio je vođi prvog srpskog ustanka Karađorđu iz plenema Klimenta! Niđe veze! Nešto slično su radili i sa posvetom "dobrom hristijaninu Nikiforu" u kojoj Njegoš tobož veli kako mu je "narodnost srbinska a um i duša slavjanska...
 • Duklja-Zeta-Crna Gora  - Zing Zang-ove izmišljotine
  Ajde ne batali Zingže, neće nama posrbljeni pjesnici određivati istoriju...to ga je naučio Sima Milutinović Sarajlija. Petar "sledeći" može da "srbuje" samo u svoje lično ime, a ne u ime nas Crnogoraca koji nikad nijesmo bili "srbi", niti ćemo ikad da bidnemo! Izvanjci i posrbice kojima se ta činjenice na sviđa, mogu slobodno da idu u svoju praotadžbinu Rašku ili u posrbljeni dio BIH (Zenica, istočna Hercegovina i slično). Crna Gora je Crnogorska Zemlja, vazda bila i ostala.
 • Pavlović  - transparentno i iskreno
  Tako vas volim Dukljani - kad jasno i glasno kažete da mrzite dinastiju Petrović , a ne da tobože lijete krokodilske suze što se Kralj Nikola nije vrnuo 1918. u Crnu Goru . Vi treba da izmislite sve novo - i novu istoriju i nove simbole i novu zastavu , a ne da arčite grb i tradiciju Knjaza Nikole i samo neke probrane odluke i zakone koje je on doneo . Mi pravi Crnogorci znamo što smo i ko smo i niko nam neće zabraniti ni naše pravo Crnogorstvo , ni naše pravo Srpstvo !!!
 • Duklja-Zeta-Crna Gora  - Krivo Pavloviću
  Prije svega, ja za njima nijesam ni suze prolio jer su oni direktno krivi što je uopšte došlo do velikosrbske okupacije i asimilacije...drugo, zastava je naša vazda bila i ostala ka' i svi naši simboli i istorija koju su vaši pokušali da unište i nametnu Garašaninove, Milutinovićeve i Pašićeve falsifikate, no nijeste uspjeli i nikad nećete!
  Ti nijesi nikakav Crnogorac nego posrbica, ne postoje dvojne nacije!
  Nama vi četnici nikad nijeste mogli da oduzmete naše pravo na iskonsko Crnogorstvo i naše oriđinalne dinastije, još od vremena Duklje, Zete i stare Crne Gore!
  A ti samo nastavi dalje da se tješiš sa pjesmicama i "načertanjima", preporučujem ti da pročitaš Alisu u zemlji čudesa, jednako je maštovita, i ta zemlja je takođe jedna od vaših mitskih zemalja ;)))))
 • Pavlović  - Alisa u zemlji čuda
  Nijesam ja ni u kakvim mitskim zemljama , za razliku od vas Dukljana koji nikako da izađete iz te mitske Duklje ! I sve dinastije su oriđinalne za sebe posebno ako su se i ženili među sobom ili ubijali u rođačkim obračunima ! I postoje trojne nacije kao što su Švajcarci , ili dvojne kao što su Belgijanci ili Njemci gde su i protestanti i katolici prosto i jednostavno Njemci , a postoje i nacije kao što je Američka , đe su svi Amerikanci ali svi žive u svojim četvrtima i milioni ljudi uopšte ne znaju da govore Engleski !!! A što se tiče simbola - niko živi iz Srbije nije nametao Crnoj Gori simbole , nego je dvoglavi orao dolećeo u grb Srbije sa Karađorđevićima sa Cetinja i pri sletanju u Beograd spuštio krila . Da je bilo sreće dolećeo bi i pre 1903. da je uspjelo svrgavanje Kralja Milana Obrenovića i da je Knjaz Nikola postao kralj Srbije za što je već bio spakovao stvari i spremio pozdravni govor !!!
 • Duklja-Zeta-Crna Gora  - Pavlović Grimm Andersen
  1). Duklja nije mitska zemlja nego istorijska. 2). Švajcarci su svi jedna nacija, samo imaju 4. jezika (alemanski njemački, alpski francuski, lombardijski talijanski i reto-romanski)...svi oni se deklarišu kao Švajcarci. 3). Belgijanci takođe nijesu dvojna nacija, Flamanci i Valonci se smatraju zasebnim narodima (što i jesu), ali žive u zajedničkoj državi. Tu takođe treba napomenuti da Flamanci svoj jezik nazivaju flamanski, a ne holandski iako savršeno razumiju Holanđane...Valonci pak razumiju Francuze u preko 90% riječi ali ipak svoj jezik kazivaju svojim nacionalnim imenom - valonski! 4). Amerika i tome slične mješane nacije su bivše kolonije i nijesu u istoj kategoriji sa nama Crnogorcima!!! 5). Nikola nije ostvario svoje imperijalno-rojalističke fantazije i donio je samo zlo našem narodu, zbog čega se i sam pokajao u izgnanstvu...skupo nas je koštala njegova pohlepa i naivnost.
 • Pavlović  - troglavi orao
  Bogami Duklja , ti kao da si bio popisivač u Švajcarskoj i Belgiji , pa kao znaš kako se ko deklariše , pa onda probaj da pitaš nekog nešto na francuskom u Cirihu !? Amerika nije kolonija već 250 godina , u međuvremenu su pregrmeli i građanski rat Severa i Juga - znači ni ta tvoja priča ne pije vodu !!! Njemce si namerno preskočio jer nemaš ni za sebe obrazloženje kako tako dobro funkcioniše nacija u kojoj rade dve suprotstavljene crkve - pa zar to ne liči na Crnu Goru !!! I svaka čast što si iskren po pitanju dinastije Petrović , ali onda vi Dukljani nemojte da se kitite crvenim barjakom na kome se nalazi grb dinastije , nego osmislite neku svoju novu zastavu , a kad se bavite sa 1918. godinom - promenite ploču pa recite da je trebalo proglasiti Republiku po ugledu na Francusku i Mađarsku .
 • Duklja-Zeta-Crna Gora  - Pavlovićeve filozofije zvane "Jovo nanovo"
  Pavloviću, Švajcarac će za sebe vazda reći da je Švajcarac, i neće nikad izmišljati dvojne nacije kao što to radite vi velikosrbi. Imaš u starim atlasima i enciklopedijama geografije podatke o izjašnjavanju Flamanaca, Valonaca i mnogih drugih naroda...al znam da te mrzi čitati sve što nije napisao neki maštoviti pjesnik ili velikosrbski ideolog. Njemce nijesam ja preskočio nego ih ti nijesi ni pomenuo a ako misliš opet lupati gluposti o Austrijancima, odma da ti napomenem, oni se ne smatraju Njemcima niti su nastali od njih, to je samo Hitlerova ideja jer on je bio izdajica svog naroda ka' i ovi "naši" posrbice, a vaši četnici su vazda bili njegovi najveći ljubimci, zato i sponzorišete njegove arijevske ideje. Crveni barjak nije od Petrovića nego od Crnojevića i nema nikakve veze sa vama posrbicama, vi imate svoje "trobojke"; jedino u čemu se slažemo jest da je trebala biti republika.
 • 9-er iz plemena McDonald  - Satiranje Hamburgera prije bitke na Carevom Lazu
  Brao' ti ga brate mooooj
  A bači toooo
  (naša sam dlaku u hamburger)
 • Anonimus
  Tu krađu oni nazivlju večitim ratom s Turcima..."hahah e to mu je živa istina.Sve se to reflektuje i danas,geni su čudo
 • Milan Radović  - CRNOGORCI I SV.SAVO
  Što se tiče Savindana, naravno da Crnogorci imaju pravo da praznuju pravoslavnog, dakle zajedničkog svetitelja Sava (Srbi zbore Savu), uostalom i Srbi slave crnogorske pravoslavne svece: Vladimira Dukljanskoga, Petra Cetinjskoga, Vasilija Ostroškoga i dr... Čak ih i svojataju na šta nemaju nikakvoga istorijskog utemeljenja, naspram Sava Nemanjića koji je ilirsko-dukljanskoga porijekla...!!! Toliko za ovaj čas od mene i manje svađe...
 • Pavlović  - ispravka
  Sveti Vasilije Jovanović Ostroški nije Crnogorski pravoslavni svetac !!! On se zamonašio u Trebinjskom manastiru i bio je Episkop Zahumski , a u Ostrog se preselio silom prilika , jer su Turci razrušili Trebinjski Manastir Tvrdoš u kojem je Sveti Vasilije službovao .
 • Duklja-Zeta-Crna Gora  - Za Radovića
  Prije svega Radoviću, Srbi su prisvojili crnogorske svetitelje tek nakon raspada bivše SFRJ...istina je da ih svojataju i tačno je da nemaju nikakvo pravo na njih. No Sava Nemanjić nije dukljanskog porijekla nego je Srbin i ni jedan pravi Crnogorac nema potrebe slaviti bilo koga iz te okupatorske dinastije. Nemanjići su izbjeglice iz Raške, Nemanja se rodio u Duklji ali to ga ne čini Dukljaninom...što da su Nemanjići pobjegli u Japan, da li bi onda i Japan bio njihova imaginarna "srpska zemlja"? Naravno da ne bi. Srbi vode asimilatorsku politiku po uzoru na Engleze. Tek kao primjer - Princ od Velsa nije Velšanin nego Englez...u Velsu je postojao običaj da princ ili knjaz Velsa može biti samo neko ko je rođen u Velsu pa su zato engleski okupatori po naređenju kralja poslali njegovu trudnu ženu da tamo rodi kako bi imao pravo postati princ Velsa....isti slučaj je i sa Vojvodom od Kornvela (anglizacija Kelta).
 • boris  - netacno i tendenciozno
  zbog ovakvih i slicnih istorijski neutemeljenih tekstova, mi smo upravo tu dje smo a sve su prilike necemo ni odmaci dalje, zato gospodine Cosovicu "pripejd crnogorce" vrati se ti u svoje selo pa pripovjedaj bajke babama i djedovima , mada sumnjam da bi iole ozbiljno celjade moglo slusati ovoliko gluposti duze od minuta. ne znam ni zasto dolazim na ove divlje sajtove osim da se nakupim gluposti i lajanja.
 • Duklja-Zeta-Crna Gora  - Za borisa
  Ovaj tekst je gospodin Ćosović opisao savršeno i utemeljeno, a nas ne interesuju nikakvi "pripejd crnogorci". Mi smo Crnogorci vazda bili i ostali, za razliku od nekih pojedinaca koji se okreću kako vjetar duva.
Dodaj komentar
Vaši Kontakt Podaci:
Komentar:
Zaštita
Morate navesti anti-spam kôd koji stoji na slici.
 
Baner

Najčitanije vijesti

Baner

Pretraga

Baner
Baner

Cloudy

21°C

Podgorica

Prognoza za tri naredna dana:

PM Thunderstorms
13°C / 23°C

PM showers
14°C / 21°C

Rain
12°C / 18°C
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Analitika - Informativni Portal © 2014.