rent a car budva
Društvo - Tema
Bijela ptica i crna bomba
04. avgust 2012.

0308dvaspomenikapocetnaNi 50 godina nakon bombardovanja, nije bilo hrabrosti da se naznači u kakvim i čijim su bombardovanjima nastradali civili kojima se spomenik u krugu zgrade SDK posvećuje, kaže Kosta Čakić za Portal Analitika. Njegova sestra od strica i njeno troje djece, poginuli u savezničkom bombardovanju Podgorice, posmrtno su dobili spomenice na kojima piše da su izginuli „kao žrtve fašističkog okupatora i njegovih slugu“.

 

Nedavno je u Tološkoj šumi u Podgorici otkriven spomenik, kako stoji na natpisu, „posadama savezničkih aviona palim za slobodu 1939-1945“. Spomenik je u bijelom kamenu, na lijepom mjestu, na obodu borove šume, preko puta hrvatske ambasade. Sa jedne strane postamenta je gore citirani natpis, sa oprečne - ploče sa britanskom, američkom i crnogorskom zastavom, ispod figure koja liči na pticu presječenu u njenom podnožju.

Na drugom kraju grada, u krugu zgrade SDK, 1994. godine, otkriven je jedan drugi spomenik, eufemistički posvećen „nevinim žrtvama bombardovanja Podgorice u Drugom svjetskom ratu“. Iznad postamenta sa ovim natpisom, ispisanim u gvozdenom reljefu, na specijalnim, jakim željeznim nosačima visi - bomba od više stotina kilograma.

0308spomeniktolosi

Između ova dva spomenika postoji duboka i bolna veza. I, upravo poznajući prirodu i detalje te bolne veze, postavlja se pitanje - da li je Podgorica pravi grad za spomenik savezničkim pilotima? Naravno, ne postavljajući dubiozu nad značajem savezničke avijacije u pobjedi nad Silama osovine, i uz dužan respekt svakoj žrtvi koja je u toj borbi pala.

Poginuo svaki osmi stanovnik: Ali, ako se zagrebe po ne tako davnoj prošlosti, nameće se zaključak da za ovakav spomenik nije moglo biti izabrano pogrešnije mjesto od Podgorice.

„Saveznički avioni sravnili su Podgoricu sa zemljom. Varošica bez ikakvog strateškog značaja, od nekih 16 hiljada stanovnika, u par mjeseci izgubila je 2.000 života. Rečeno suvim statističkim jezikom, porušeno je 80 posto stambenog fonda, uništena kompletna infrastruktura, u bombardovanjima čiji broj zvanično varira od 72 do 120. Ni do dan-danas niko nije dao valjan odgovor na pitanje – zašto? Pitanje je još mučnije ako se zna da je u tim bombardovanjima poginulo ukupno, slovom i brojem - 17 njemačkih vojnika i 60-tak Čerkeza, koji su se bili priključili Njemcima. Ti Čerkezi, za kojima trava nije nicala, izginuli su u Glavatovića džamiji.“

Kosta Čakić, sagovornik Portala Analitika, poznati crnogorski novinar i publicista, autor je jedine knjige koja je napisana o bombardovanju Podgorice, za koju je prikupio brojna lična svjedočanstva, ali i sa mnogih relevantnih adresa pokušao da sazna – postoji li ikakvo političko, vojno, strateško, bilo kakvo „razumno“ objašnjenje za razaranja koja su pogodila Podgoricu? Neko takvo objašnjenje, saznanje o nekakvom višem cilju i misiji u svom tom besmislu destrukcije onih koji su bili na pravoj, antifašističkoj strani, kao da bi dalo smisao i strašnoj pogibiji potpuno nedužnih civila.

Čakić nije samo autor ovog tako važnog izdanja, izašlog punih 50 godina nakon oslobođenja, kada je već bilo izgubljeno mnogo potencijalnih sagovornika. Upravo on je i inicijator toga da se nevinim žrtvama Podgorice podigne spomenik. Takođe, sa distancom od 50 godina.

A i kad je činjeno - činjeno je uzdržano, stidljivo, sa lažnim ili nepotpunim podacima – jer drugačije nije bilo „politički korektno“.Jer, nijedna institucija, državna ili partijska organizacija, u pola vijeka se nije sjetila ni prihvatila da napravi i najmanji, simbolični spomen stradanjima grada u čije su moderne temelje i bukvalno ugrađene kosti njegovih žitelja.

Ovo je samo podsjećanje koliko nam za neke prave korake treba veoma puno vremena, a za neke nepromišljene, ili slabo osmišljene - tako malo. Ovo je podsjećanje na to kako je nekad dobro i blagotvorno reći – ne.

0308cakickosta1okTema koja je obilježila jednu novinarsku karijeru: Kosta Čakić je novinar najfinije novinarske škole. On je osoba od manira, kakve se takođe više ne srijeću.

„Čuo sam za taj spomenik u Tološkoj šumi i, moram priznati, ostao iznenađen kao neko ko je možda ponajbolje upućen u posljedice savezničkih bombardovanja grada. Na Podgoricu su bačeni svi tadašnji tipovi bombi - obične, tempirane, takozvane tepih i feder bombe. Ja jesam Cetinjanin, ali u čuvenom bombardovanju od 5. maja 1944. godine, poginula je moja sestra od strica, Dragica Popović, i njena tri sina, od 12, 10 i 8 godina, ispred njihove kuće u Hercegovačkoj ulici. Najmlađe, u naručju oca. Kasnije, 29. novembra 1959. godine, taj moj zet, koji je bio taksista i nakon porodične tragedije cijelog života mucao, primio je četiri spomenice, na kojima je pisalo da su mu žena i djeca poginuli „kao žrtve fašističkog okupatora i njegovih slugu“, priča Čakić.

Njegove priče o knjizi i o spomeniku sazrijevale su paralelno.

„Jednom mi je jedna žena ispričala potresnu scenu i tada sam odlučio da se bavim tom temom, U Titogradskoj tribini sam objavio nekoliko sjećanja i pozvao Podgoričane da mi se jave. Prvo izdanje knjige „Pakao pod Goricom“ izašlo je 1994. Ali, tek nakon drugog izdanja iz 1999, počeo je poneko da me kontaktira. Ja sad imam materijala i za treće izdanje, ali - nemam snage. Ja sam se od te teme i razbolio – dobio šećer, pritisak mi je skočio...“

Cijena oslobađanja: On podsjeća da saveznici u Crnoj Gori pred kraj rata nisu bombardovali samo Podgoricu.

„Bombardovali su i Nikšić i tom prilikom je stradalo oko 300 ljudi. Pa Budvu, Bar, Ulcinj, Danilovgrad, Andrijevicu, Ivangrad i Pljevlja. Nisu Cetinje, u kojem se nalazila njemačka komanda za Crnu Goru i Narodna uprava, koja je predstavljala četničku vlast u Crnoj Gori, i bila neka njena vrsta vlade“, podvlači Čakić.

Znala je Podgorica za bombe i ranije.

Prvi put su je bombardovali Austrijanci, u Prvom svjetskom ratu, 10. avgusta 1914. Tada je poginulo 13 građana, a bombardovanja su ponovljena u još tri navrata naredne godine.

Istog dana kada su njemački avioni bombardovali Beograd, 6. aprila 1941. godine, italijanski bombarderi napali su Podgoricu. Računa se da je tada poginuo oko 100 osoba.

Prvo savezničko bombardovanje Podgorice bilo je 23. septembra 1943. godine.

„Saveznici su pred kraj rata bombardovali oko 150 gradova u Evropi. Još 1942. godine Dvajt Ajzenhauer je pričao kako se priprema invazija na ovaj kraj Evrope. Kazao je - bombardovaće se svi vitalni objekti neprijatelja, treba računati i na civilne žrtve. Time je saveznike abolirao za ono što će uslijediti. Jedno je sigurno - za bombardovanje Podgorice nikakvog strateškog razloga nije bilo“, kaže Čakić.

0308bombardovanapodgorice5. maj 1944, jedna bomba na svakog mrtvog civila: Ali, sva ostala, nadmašilo je ono po zlu čuveno bombardovanje od 5. maja 1944. godine.

Počelo je u 13.10. Prva eskadrila samo je nadletjela grad na visini od oko četiri hiljade metara. Druga, sa oko 120 bombardera, najviše četvoromotornih „liberatora“ (oslobodioca), takozvanih „letećih tvrđava“, od kojih je i zemlja podrhtavala, napravila je potom pakao o kojem su Podgoričani decenijama kasnije radije šutali, kao što se o najstrašnijim iskustvima u životu najteže i progovara.

„Podgorica, pusti grad, Podgorica, grad bola i jauka, Podgorica, grad sirotinje bez kuće i kućišta. To su rezultati anglo-američkih simpatija ukazanih našoj i onako napaćenoj zemlji, a posebno Podgorici“, pisao je cetinjski Crnogorski vjesnik.

Samo u tom danu na Podgoricu je bačeno 600 bombi, teških ukupno 400 tona.

Samo 5. maja 1944, poginulo je 600 civila. Jedna bomba na jednog civila, starca, ženu, dijete...! Ne brojimo ranjene. Krateri od bombi, koji su pokrili grad, bili su duboki oko pet i široki osam metara.

„Ja sam bio dječak. Ti su se bombarderi vraćali prema Italiji, prelijetajući Cetinje. Prekrili bi cijelo nebo! Znali smo vrlo brzo što se u Podgorici dešava. I na Cetinje su se odmah pojavile crne marame“, priča Čakić. Svi podaci koje navodimo iz njegove su knjige. Do 11. maja iz ruševina je izvađeno 314 leševa. Mnogi su ostali pod ruševinama da se nikad ne sahrane, a bombe su nalažene decenijama kasnije. Samo u temeljima za današnju zgradu „Galenike“ nađena je jedna od 500 kilograma.

Čuveno je i jedno kasnije noćno bombardovanje, obavljeno uz koriščenje svijetlećih raketa, koje je popunilo do vrha masovnu grobnicu, nastalu od kratera iz prethodnog bombardvanja, uz južni zid kod crkve Svetog Đorđa.

0308natpisspomenikStrateško-vojne i druge dileme: Jedan jedini objekat od strateškog značaja za Njemce, vojni aerodrom na Ćemovskom polju - samo je granatiran. Jednom. A povlačenje njemačkog korpusa iz Albanije i dijelova grupa iz Armije E, iz Grčke, uslijedilo je - punih pet mjeseci poslije!? Ta vojska nije se povlačila ulazeći u gradove, već njihovim rubovima, periferijom.

Ali, osim strateško-vojnih, ostalo je i mnoštvo moralnih dilema vezanih za saveznička bombardovanja Podgorice. Od ubojitih sredstava rađenih u obliku igračaka ili olovaka i penkala, od kojih su mnoga djeca ostali invalidi, pa do letaka kojima je apelovano na stanovništvo da se skloni u centar grada, da bi kasnije bombe bacali upravo na centar!

Teško je reći da li je i koliko savezničkih pilota poginulo nad Crnom Gorom... Tu nije bilo nikakve njemačke protivavionske odbrane. U to vrijeme, glavne zalihe kerozina bile su u nekim mjestima u Rumuniji, podsjeća Čakić, i oni su bili meta jakih savezničkih napada. Pogođeni i oštećeni avioni u nemalom broju pali su na teritoriju Srbije, ali samo nekoliko njih nad Crnom Gorom, u neuspjelom pokušaju da se domognu aerodroma u Brindiziju.

Sa nekih relevantnih adresa u Britaniji, na pitanja koja su se ticala bombardovanja Podgorice, Čakiću je odgovoreno da je riječ o ogromnoj i neobrađenoj građi, čiji je značajan dio vezan za rad obavještajnih službi, koja možda nikada neće ugledati svjetlo dana.

Po Mariju Vileru, profesoru istorije na Školi za slovenske i istočno-evropske studije Univerziteta u Londonu, zvaničnom istoričaru britanske tajne službe - treba imati u vidu da su saveznici akumulirali ogromno naoružanje u Italiji kojeg se trebalo osloboditi...

Pola vijeka zakašnjenja: Knjiga o savezničkom bombardovanju Podgorice izašla je sa pola vijeka zakašnjenja. Pa ni tada ne bez kontroverzi. Onako, po naški, Čakiću je zamjerano - đe da se jedan Cetinjanin prihvati toga posla. Sagovornik Portala Analitika, ne bez ponosa, ističe da je brat njegovoga đeda  bio prvi od naroda izabrani gradonačenik Podgorice, Mato Čakić.

„Ali, ta je knjiga i posveta mojoj sestri od strica, i njenoj izginuloj djeci. Ljudi su se veoma teško otvarali da pričaju o tome. Sakupio sam i dosta pjesama posvećenih razrušenom gradu. Pa omladina je nakon rata tokom radnih akcija, dok je obnavljala grad, umjesto ljubavnih, pjevala stihove poput: 'Petog maja sunce bješe, Avioni doletješe, Doletješe kao ptice, Iznad grada Podgorice, Počeše se uzdizati, A bijeli dim puštati, Tu se malo ustaviše, Teške bombe ispustiše, Stade vriska stade jeka, Jadni narod što dočeka...' Našao sam i slika i crteža i fotografija razrušenog grada. Ali, najteže je bilo sa svjedočanstvima. Ne znam da li je bilo teže nagovoriti nekoga da priča, ili meni da to potom slušam. Gospava Raičević je u jednom danu izgubila četiri sina!“ – priča Čakić.

Pored svega, knjigu su mu neki nazvali četnikom, jer u njoj pominje i pogibiju jednog četničkog oficira.

U svakom slučaju, kada ju je okončao, napisao je, kaže, pismo Zoranu Kneževiću, tadašnjem gradonačelniku Podgorice, u kojem se obratio za pomoć da se knjiga štampa. „Kako se spremalo skorašnje obilježavanje 50 godina od oslobođenja grada, 19, decembar 1994. godine, to im je odlično palo, i zdušno su zgrabili ideju.

Knjiga je dijeljena tokom proslave 50  godina oslobođenja grada, koja je održana u zgradi CK. Podijelili su je čak i najboljim sportistima,“ prisjeća se Čakić tih dana. „Kasnije me je 10 Podgoričana, među kojima njih šest sa titulom 'dr' predložilo za Decembarsku nagradu. Stijović, Budeč... Nagradu je dobio kolega Budo Simonović za knjigu o jamama u Hercegovini. Naravno, otišao sam u dopisništvo Politike gdje je radio, da mu čestitam. Nikada me više nisu predložili.“

0308spomenic3vDa se ne talasa: Zaslužuju li stradali Podgoričani spomen na nekom reprezentativnijem mjestu? To mjesto, objašnjava Čakić, nije slučajno izabrano.

„Ja sam predložio to mjesto, jer sam saznao da je tu poginulo 70 ljudi. Tu je bila neka kafana. Pričali si mi da su se dugo čuli jauci ispod ruševina.

A bombu koja sada stoji kao spomenik na tom mjestu, prvi put sam vidio u  muzeju NOB-a u Biljardi, prilikom posjete Anastasa Mikojana, potpredsjednika sovjetske vlade koji je bio prethodnica za kasniju posjetu Nikite Sergejeviča, što je trebalo da doprinese otopljavanju odnosa SSSR sa Jugoslavijom. Kasnije sam je vidio postavljenu ispred Vladinog doma. Pala mi je misao da bi trebalo napraviti spomen obilježje baš sa tom bombom, jer nikakvo drugo obilježje nije postojalo poginulim Podgoričanima, a ta je bomba na Cetinje i donešena upravo iz Podgorice.“

I to je prihvaćeno.

„Istina, mislio sam da će spomenik biti monumentalniji, ali upravi grada se žurilo, nije bilo konkursa, već je ideju napravio arhitekta Vasilije Vajo Knežević. Ali, ni tada, 50 godina nakon bombardovanja, nije bilo hrabrosti da se naznači u kakvim i čijim su bombardovanjima nastradali civili kojima se spomenik posvećuje“, kaže Kosta Čakić za Portal Analitika.

Gordana BOROVIĆ

Komentari (45)
 • Karsters
  Veoma dobar tekst.
  Valja, možda, napomenuti da je upravo u tom, obavještajno vrlo zanimljivom, periodu postojala velika enigma đe će se iskrcati saveznici. Čerčilov plan je bio da to bude upravo zapadni Balkan, zbog prevencije budućeg sovjetskog uticaja. Plan nije prošao, jer su Amerikanci pogrešno smatrali da je prvenstveno vođen britanskim imperijalnim interesima. Ipak, organizovano je mnogo lažnih napada, priprema, dezinformacija kako bi se njemačka odbrana držala razvučenom od Norveške do Grčke. Moguće je da i tu treba potražiti neke od razloga za nesrazmjerno jaka bombarovanja koja su sravnila Podgoricu upravo u to vrijeme.
  Čestitke i za spomenik, ali, kako kaže gospodin Čakić, odabir grada nije najsrećnije rješenje.
  Mala kritika za sami izgled spomenika - prvo se govorilo da je krilo, zatim da je ptica, a više liči na neku bocu ili 'zasječeni' patlidžan ... ako mi uredništvo o'kine ovaj dio, razumjeću :)
 • 99  - odvise pojednostavljeno
  Kosta Cakic je fini gospar sa Cetinja, lijepih manira i blage rijeci. Dugogodisnji dopisnik Vjesnika sto je trebalo reci (Krleza mu je dao zapazen intervju povodom Njegoseve nagrade). Njegova knjiga je zaista bila otvorila jednu zapostavljenu temu ali izasla je u trenutku kada je glavna propaganda tema srpskih nacionalista bila da su saveznici po titom zahtjevu bombardovali samo srpske gradove. Ovoj tezi promice da su neki gradovi na hrvaskom primorju ili samoj Hrvatskoj takodje bili zestoko razoreni poput Zadra ili Makarske. Objavljenoj Cakicevoj knjizi fali siri kontekst saveznickih operacija, razumijevanja koncepta strateskog bombardovanja, povlacenja Njemaca iz Grcke preko Crne Gore sto se sve u tuznim svjedocenjima o stradanjima gubi... Koliko je tek hiljada Podgorica nazalost u Evropi po Francuskoj, Italiji ili samoj Njemackoj...No svakoga njegova zrtva najvise boli i ne nalazi joj smisla. U kljucnom gradu koji kontrolise saobracajnice u Crnoj Gori kojega su kontrolisali c...
 • Zoran Raičević  - Odličan tekst
  Hvala Gordana na ovom dirljivom tekstu. Oduševili ste me ovom pričom.
  Šteta što se o ovome nije ništa znalo. Baš šteta.

  Puno pozdrava iz Toronta i pohvale PA kojeg treba da čitaju što više i naši iseljenici (nečiji preci su i pobjegli iz CG od takvijeh bombi).
 • Jole Drinjak,penzioner Prčanj  - Tražio sam u ...
  ...riječniku prikladne riječi da vam se obratim dragi čitaoci! Nažalost ne nađoh niti jednu "prikladnu" da bi njima iskazao ono što mislim i što me boli-uz nadu da svakog poštenog građanina Crne Gore-bez obzira na vjeru, naciju, jezik... boli do neprobola!!!! Zato sve nas pitam: znamo li strukturu današnje vlasti, prije svega u Podgorici, pa diljem Crne Gore! Ko su oni i čiji su potomci! Znamo, znamo i to dobrano-ali pusta bliz.... ta "naučna baza" za preživljavanje, često o b r a z kalja?!!! Da sam u pravu-potvrda diže se spomenik u kasarni "NARODNI HEROJ MILOVAN ŠARANOVIĆ" u antifašističkom Danilovgradu-okupatorima-fašistima njemačkim vojnicima koji u saradnji sa domaćim skotovima pobiše -na puškomet od sramnog spomenika -na LAZINAMA cvijet danilovgradske antifašističke OMLADINE!!! Malo im je reći STIDITE SE OD ..... KAD ...... NEMATE!! Zato ja sebi kažem-bez odlaganja -treba djecu tući kada počnu ličiti na roditelje! Što narod čeka-izbore???Kukala nam ...
 • Ano Nymous
  Uz rizik da me proglase srbomrzcem (što nijesam, jer Srba, pravijeh, imam i u familju), moja prva asocijacija je da je to bio nastavak politike saveznika prema Crnoj Gori iz vremena poslije Prvoga rata (a to tad i nije bilo tako davno, dvadesetak godina prije). Ne treba zaboravit da se već tad znalo da nova država neće bit Velika Srbija i da će Crna Gora postat Srbiji ravnopravan subjekat poslije rata. Također se moralo znat da su Crnogorci ogromnom većinom bili za ravnopravan status Crne Gore i radi toga su procentualno bili najzastupljeniji u redovima Titove vojske. S toga mislim da je tu neko nešto lobira u ime veljesrbskijeh interesa.
  Što se tiče spomenika, nemam protiv da postoji, ali imam da ga podiže Crna Gora i to na reprezentativno mjesto. Za to je najprimjerenije gradsko groblje. Nasuprot tome, žrtvama bombardovanja valja podić dostojan spomenik i to baš na mjesto ovoga. Dosta je ponižavanja.
 • Pavlović  - 2+2=15
  Kada si sve tako lijepo izmozgao i sabrao , samo da te podsjetim da je Beograd razoren od istih tijeh "saveznika" 16. i 17. aprila 1944. , a da se Zagreb "spominje" kao cilj napada jednog aviona !? Zato prijatelju , ostavi se podmetanja i pokaži malo poštovanja prema žrtvama ovih bezumnih i bespotrebnih pogibija . Ljudi su izgubili glave samo da bi "saveznici" istresli preostale bombe pre povratka preko Jadrana . Tada je municija bila suviše skupa da bi se bacala u more , a Josip Broz je bio najveći sin Hrvatskog naroda !!!
 • Miśut
  Za vas ima ko brinut i bez mene, a za nas ne brine niko, pa ni mi sami. Eto, oprosti što sam ja pokuša. Tvoje pokušaj vrdanja ne vrijedi, jer vama je vazda važnije da komšiji crkne krava, makar i vaše pocrkale.
  A, ova priča o "skupijem bombama" nema veze s mozgom. Da nijesu možda očekivali da bombe neće eksplodirat pa će ih poslije rata pokupit i sredit za neku novu "prigodu", pošto su bile skupe za bačat u more?
  I, što si se uobšte javio? Ja sam spomenuo samo veljesrbe. Da nijesi od njih? Čoek veli da niko nije uspio pronać razloge za bombardovanje Crne Gore, pa se ja priśetih vaše i savezničke "ljubavi" dvaestinu godina prije.
 • Pavlović  - veljesrbi nijesu zapalili žito
  Pošto si ti apsolutni i neoborivi autoritet za veljesrpsko pitanje , sigurno si upoznat sa činjenicom koliko je bombi bačeno u Jadran 1999. kada su se NATO avioni vraćali u Avijano . Godine 1999. su bili fini i obazrivi , a godine 1944. nijesu !!! I sigurno su bili neobavješteni koje stanovništvo živi u Podgorici , ali kobajagi !!! Nije bilo tebe da ih obavjestiš !
 • Miśut
  Zanimljivo. Ja sam bio uvjeren da su bombe iz '99. mnogo skuplje od onijeh iz '44. ali, eto, jedan veljesrbin me razuvjeri.
 • Jole Drinjak,penzioner Prčanj  - Gospar 99....
  ...zarad istine i teme "Bijela tica i crna bomba"-crn im obraz bio tim vajnim "saveznicima-kakve veze imaju Krleža i Njegoševa nagrda sa štivom Koste Čakića ili sa njegovim radnim mjestom u novinama Vijesnik-predpostavljam iz Zagreba? Gospar 99,da niste malo dublje zaorali-i to bez rala nejakim ručicama i tabulom razom? Znate gospar 99,poslije bombardovanja Podgorice/maja 1944/ uslijedila je Jalta 4 do 15 februara 1945? Ko zna što je i zašto je prije toga general Ajk,prijetio-kome(?) 1942 godine-ovom području?Ko zna?Potonja bruka(slučaj)-svinjarija naših vajnih "saveznika "je napad na SFRJ preko njihovog"producenta" kasapina sa Dedinja i njegovih crnogorsko-srbijanskih iskopnika-današnjih vlastodržaca u "dva oka u glavu" i širom bivše nam domovine?Ništa nije slučajno gospar 99-pa ni vaše vajno pisanje brez imena i potpisa?! Od koga i zašto se krijete-potpišite se na svoje insinuacije-da ne rečem neku težu riječ koju ste zamiritali-žanago?!!!
 • Pavlović
  Druže Jole , ima li kod vas neka tema u kojoj se neće pojaviti Slobo Milošević ??? Da li vi njega svaku noć sanjate i da li ste lepili njegovu sliku na šoferšajbnu kada je to bilo moderno ?
 • nikola nikolic
  Odlican tekst. konacno da neko na posten nacin obradi ovu temu,Na spomeniku u Tolosima trebao je biti umjesto ptice Garac a ispod natpis .Garac ih je zaustavio u bombardovanju Podgorice i CG..U knjizi Orlov krs obradjuje se bombardovanje CG od strane saveznika,
  Ali zaista ne mogu da shvatim nase mudre glave da niko ne smije da pomene ovu temu,Da li ima crnogorca da pozove ovaj narod na red rad i znanje kako ne bi smo morali da molimo gorega od sebe.CG je jedina zemlja u evropi koja nikada nikoga nije napadala , dovijeka smo se branili i ocuvali dostojanstvo,Zvali su nas u svijetu u 19 vijeku
  "Robin Hud Evrope"
  Dozovimo se pocnimo ozbilno da radimo i opetr cemo se sepuriti bez ikakvih uvlacenja i Evropi i NATO-u
  Budimo kao Svajcarska i vojno i politicki neutralni i ovuvajmo obraz i dostojanstvo.
 • dragan draganc  - nepotrebno idealisanje
  Nikoga nikada nije napadal! Ma nemoj. A okle bjehu one pljackaske i razbojenicke horde po takozvanom Dubrovacom i Hercegovackom ratistu? Okle su isli vikend ratnici da subotom i nedjeljom granatiraju Sarajevo, da bi zaradili dvije dnevnice? Ko je vlada Crnom Gorom tada, no ovi sto i danas vladaju.
 • žiroskop
  Vladali su Milošević, njegova armija, srpski sedmi bataljon...
  Ovi koje ti pominješ, nijesu se tada smjeli čuti jer im je, kao svakome, bilo milo živjeti. U inat tebi, lukavsvom, preživješe i učinješe da preživi i Crna Gora. Razmislite malo, pa zaključite, kako su u Srbiji prošli oni koji su se otvoreno suprotstavili Miloševiću i njegovim saradnicima. Tužno je da će ih svi zaboraviti.
 • nikola nikolic
  Na Dubrovackom ratistu , komanda nije bila u CG tako da mi kao drzava ne snosimo nikakvu odgovornost,Uostalom ako se Tudjman i Milosevic dogovore da se igraju rata zasto bi vojnici iz CG bili samo statisti.
 • Pavlović  - tko je kriv
  Niko nikada narod u Srbiji nije pitao da li hoće da Beograd bude glavni grad SFRJ . To je lično odredio Josip Broz , kao što je lično odredio da u Beogradu živi i u Beogradu natrpa sve "savezne" državne i vojne institucije . Mogao je sve to lijepo da napravi i u Zagrebu , pa da svi budemo srećni i zadovoljni . Istambul nije glavni grad Turske , Rio nije glavni grad Brazila , Njujork nije glavni grad SAD i ništa im ne fali . To što je "komanda" bila u Beogradu , to nikakve veze nema sa Srbijom , i nikakve veze nema sa Srbijom što su Crnogorci trčali i gurali se za školovanje u vojnim školama JNA i miliciji , a za Slovence , Hrvate , Bošnjake , Makedonce i Albance su pisane specijalne molbe i pozivnice .
 • Miśut
  Ti si etalon gluposti. Da glavni grad nije bio Beograd, cijela bi se Srbija digla na noge. Jer, neznavenko, bit glavni grad, znači desetak hiljada radnijeh mjesta koje finansira cijela država, pa prateća logistika, pa radna mjesta za supružnike, pa škole za đecu... Da je Zagreb bio glavni grad, Beograd bi naprosto zakržlja.
  Na stranu što je nacionalna struktura "federalista" samo radi toga bila 90% na srbsku stranu. I sam veliš da drugi, liše Crnogoraca, nijesu bez velike nevolje išli za Beograd. A, kad je toliko Srba u raznijem strukturama vlasti, naprosto nije moguće da Srbija s tijem nema ništa.
 • Pavlović  - talon
  Ne , ti si etalon !!! Nikoga u Srbiji 1945. nije zanimalo da Beograd bude glavni grad Jugoslavije , osim takve kao ti , koji su dojahali u Beograd iza Rusa , i koji su prvi put vidjeli parket , klozetsku šolju i balerine . Niko iz Beograda nije ni zvao ni tražio ni Dapčeviće , ni Kapičiće , ni Broza , ni Kardelja , ni Tuđmana i niko ne bi žalio za tih 10000 radnih mjesta koje su i onako popunili rođaci , tetke i strine "saveznih" funkcionera i "saveznih" generala . U Beogradu je bilo 100000 pametnijih ljudi , a predsjednik FK Partizan je morao da bude general Franjo Tuđman - i za to bi se Srbija digla na noge !!!??? HA,HA,HA !!! Najgore od svega je to , što je i za tvoj provincijalni isfrustrirani Crnogorski nacionalizam kriv Beograd - krivo ti je što smo se mi snašli i živimo dobro u Beogradu , a ti si jadan ne bio ostao doma !!!
 • Miśut
  Ma, ni etalon ti nije ravan. Najprije, ne znam koja je to sreća bila viđet parket i wc-školjku s balerinom? Valjda je to bio najveći ponos Beograda.. Većina tijeh ljudi bili su seljaci i ni pet para nijesu davali za te skorojevićke fetiše. Oni koji su se useljavali u taj "luksuz" uglavnome su viđeli svijeta i to onoga đe parket nije najviši stupanj razvoja.
  Da ste priželjkivali četnike, to je obšta stvar, ali eto, dopali ste revolucionarima koje nijesu zanimale vaše malograđanske etikecije.
  Za radna mjesta - lažeš. Liše funkcionera, skoro sva ostala pripala su Srbima. I, sigurno da od Tuđmana nijeste imali boljega. Vrijeme je pokazalo da su vi najbolji taman ka i on.
  Neka ste se snašli, to jedino i umijete, ali i pored toga mi u Crnu Goru živimo makar duplo bolje. A, do juče, s vama, bili smo puka sirotinja.
 • Miśut
  Ne, Crna Gora nije ni tad nikoga napala. Naši glavari pitali su se taman ka pjan s gaćama. Teritorijalna odbrana bila je već zakonom predata JNA na "upravu", a policijske snage također su se morale stavit pod jedinstvenu komandu JNA. Tad je JNA bila bog i batina u CG, a njome je komandova Milošević preko njemu odanijeh generala. Naši "mladi i pametni" kasno su razumjeli u šta su uvučeni i pokušavali su se odupriejt, ali bez oružane sile nijesu ga mogli mrčit. Čak je i Slobov obožavalac, Brko, tražio da cg vojnici ne napuštaju Crnu Goru, ali slabo ga je ko sluša. Valja znat da je u tadašnju vlast bilo mnogo Crba koji su podržavali ratnu politiku, a isti su bili i na čelo policije. Tek kad je M.Đ.preuzeo MUP odpočelo je distanciranje od rata. JNA je odgovorila 7. bataljonom. CG je bila na ivicu rata, ali razum je prevlada i izvukli smo se.
 • Nora  - Mazohizam
  Ja ovaj cin ne umijem drugcije objasniti. Evo primjera, neke zene kako ih muz sve grublje zlostavlja ona ga sve vise voli. Ne shvata da je to samoporazavajuce ponasanje. Nas narod je sklon da pravi konstantno lose izbore. Uprkost svijesti, kad postoje bolji izbori, biramo losije.

  Hvala vam Gordana za ovaj intervju i temu.
 • Charlie Sheen
  Ponosim se sto sam Crnogorac!
 • žiroskop
  Nije bombardovano Cetinje, đe je bila njemačka komanda i četnička narodna uprava. Dobro je da je Cetinje spašeno, ali postoji sumnja da su, odatle, nekim načinom obavještavanja poslate mete za bombardovanje. Sumnja nije razlog da se neko osjeti lično pogođen, ukoliko to nagađanje ne dotiče njegovu porodicu.
  Međunarodnoj zajednici treba staviti do znanja da smo vrlo zainteresovani saznati istinu, jer i nekakve pohvale i odlikovanja Draži Mihailoviću date su od nekih sličnih, koji ne prave razliku između fašista i onih koji su se borili i ginuli za slobodu.
  Njemačka je rasčistila sa pogrešnom prošlošću i bitan je faktor EU. Mi želimo biti dio naprednog svijeta pa bi bilo mnogo dobro da nam pomognu da se i kod nas rasčiste štetne nejasnoće, koje stvaraju razdor po pitanju ratovanja za i protiv fašizma. Konačno, treba svim saradnicima okupatora staviti do znanja, da prekrajanje istorije...
 • Pavlović  - sadašnjost + prošlost = budućnost
  Nije bitno raščišćavanje , bitan je rezultat !!! Njemačka se ujedinila , sada je najbogatija i najveća država u Zapadnoj Evropi , a SFRJ se raspala u ratu , a sve novonastale države su manje ili više u lošoj ekonomskoj situaciji i skoro svi su manje ili više nezadovoljni , a stare mržnje su se još više produbile . Ništa se neće raščistiti , osim činjenice da su se svi naučili pameti i da više neće biti ratovanja .
 • Milovan  - tuga,tuga...
  Sramota ! šŠo sve neće naši političari učinjet za fotelju.
  Zamislite Gradonačelnika kako drži govor atašeima , a možete mislit kako je njima slušati ponižavanje slobodarskog naroda i uvlačenje jednog otpisanog političara, koji pošto poto želi da politički preživi a nezna
  kako....
 • Mišo  - Malo više truda i sve bi bilo ok.
  Mogao bi vaš publicista Kosta Čakić i novinarka Gordana BOROVIĆ, malo da se potrude pre nego sa ovoliko teksta naprave zabunu kod čitalaca koji, pogotovo u današnje vreme, nemaju pojma o dogadjajima iz ww2. Posebnu težinu daje ugled koji vaše el. novine imaju i koji je nesumnjiv.

  Dr Milan Terzić srpski istoričar je ovu temu detaljno obradio i nedvosmisleno dokazao da je od sredine 1942. do 1944. godine Mihailović ciljeve u Jugoslaviji direkno dogovarao sa Amerikancima /čovek je bio jugoslovenski ministar vojni/. Tako da je za svaku bombu, uključujući i onu koja je sravnila porodilište u Beogradu, ali i Zadar koji je prošao kao Podgorica, odgovoram srpski Čiča, "prvi gerilac u porobljenoj Evropi".
 • Markov rt
  Slazem se sa Misom.
 • Miśut
  Što ti je intuicija.
 • Ivan
  Inače je Talijanska uprava pravila referendum-anketu u Podgorici krajem 41 godine o tome kakav je osjecaj građana prema ideji ravnopravne CG u zajednici, te da li je bolje da bude pod Srbijom. Tada im je valjda 80% ljudi reklo da je za CG bilo bolje da je ravrnopravna, sa samo oko 12% da je sa Srbijom, pa možda treba tražiti veze Mihailovića i Britanaca kad je ovo bombardovanje u pitanju.
 • Pavlović  - naučna fantastika
  Ovo sa Italijanima i referendumom je jedan od boljih viceva koji sam danas čuo !!! A mapa te "ravnopravne" Talijanske Crne Gore je izgledala ovako :
  http://imageshack.us/photo/my-images/35/1941dismemberment.jpg/sr=1
  Ni Tuzi , ni Kotor nisu bili u sastavu te "ravnopravne" Crne Gore , a Njemci su u znak dobrosusjedskih odnosa toj "ravnopravnoj" Crnoj Gori od 1941. do 1943. poklonili Crnogorsko Prijepolje , Crnogorski Priboj i Crnogorsku Novu Varoš . I na kraju , to tragično bombardovanje je bilo 1944. kada se već znalo da Njemačka gubi rat , kada su partizani pobjeđivali na svim frontovima i kada Englezi nisu pet para davali za Mihajlovića i njegovu vojsku .
 • Markov rt
  Poginuli cetnicki vodja je Djordjije Lasic. Tada su Podgoricu kao kljucnu saobracajnicu u Crnoj Gori kontrolisali Njemci i cetnici. Ime istoricara je Mark (a ne Mario) Wheeler. Knjiga je objavljena u vrijeme najvece propagande protiv Zapada (toga vidim ni sada ne fali). Zagreb je bio proglasen otvorenim gradom i tada su partizani su bili u nezadrzivom nadiranju. NDH je bila takodje bombardovana Zadar je potpuno razrusen a evo akademskog teksta o bombardovanju Srijema: http://www.cpi.hr/download/links/hr/7334.pdf
 • Pavlović  - Nepokoreni grad i Karlo koji je uvijek gladan
  Kada je već Zagreb naprasno postao "otvoreni grad" ( bez Srba , Jevreja i Roma ) a zašto su onda svi prozori bili cijeli i zatvoreni kada su partizani ušli u Zagreb !? Đe je bio onaj doček , kao što su Njemci dočekani u Zagrebu 1941 god. ??? A što se Zadra tiče - objašnjenje je isto kao i za Podgoricu . Tada je municija bila skupa pa je bilo greota da se baca u more kada se bombarderi vraćaju preko Jadrana ! Lakši bombarderi troše manje goriva !!!
 • Anonimus
  Zadar nije bio u NDH, već u Kraljevini Italiji, a Srem je imao većinsko srpsko stanovništvo.
 • Markov rt
  Sto se tice progona Beograd je bio proglasen ''Judenfrei". Sto se tice doceka Njemaca isto su tako bili docekani i u Kijevu a i Talijani na Cetinju...Naivni su htjeli da odahnu od jedne diktature srljajuci u drugu. Kraljevina Italija je kapitulirala u septembru 43 a teritorije pod njom ukljucujuci i Crnu Goru su preuzeli Njemci. Bombardovanje nije imalo veze sa stim koje je nacionalnosti stanovnistvo bilo nego ko kontrolise tu teritoriju.
 • Pavlović  - Rad oslobađa
  Možda je Beograd poglašen za "Judenfrei" ali su to uradili Njemci , ali u Srbiji je bilo "samo" 15000 Jevreja jer je Srbija bila država poljoprivrednika , a na teritoriji cijele NDH su Hrvati istrjebili 32000 Židova , i hvala gospodu bogu , oko 7000 Židova je preživjelo , ali sigurno ne i u Zagrebu . Drugo , Talijani nisu nikad svečano i masovno dočekani na Cetinju , a planirana "proslava" 12. jula 1941. se pretvorila u krvavo bojište . Treće , bombardovanje je itekako imalo veze sa tim koje je nacionalnosti stanovništvo , jer su od 1943. Njemci kontrolisali sve okupirane teritorije i marionetsku Pavelićevu vlast koja je bila u rasulu .
 • M. Ć.  - !
  Tekst rasvjetljava puno toga.
 • Jole Drinjak,penzioner Prčanj  - Uvaženi pavloviću..ponavljanje je..
  ..majka znanja!Zato vam obnavljam" znanje" iz "Julskih žega"gospođe Kapičić.U tom štivu poruka od Dis-a za sve vas srbokradice časti i poštenja:
  - A poraze proglasismo za pobede;-
  - Dostojanstva podeliše idioti;
  - Mračne duše nazvaše se patriote!
  Moj odgovor na vaše gornje pitanje:Gospodine pavloviću,meni je 70 g,- a vama,moliću lepo,koliko je promašenih godina koje je polokao jedan ongara poreklom "crno gori jadac"?Uvaženi,primite puno pozdrava od jednog iskrenog SRBINA iz njegovog rodnog PRČANJA-odakle sa puno optimizma,po stare dane,brani urušeno,ugroženo i poniženo SRPSTVO od takozvanih izvanjaca-s r b o k r a d i c a,koji su kadri stići i pobeći zarad spasa sopstvenih b l i z n i c a-ne mareći za OBRAZ DOMOVINE!Nadam se,da će te konačno shvatiti vašu ulogu i mesto u domovini predaka?
 • Budo
  A od kojih izmisljenih Drinjaka si Jole... Da nijesi mozda sa Sarene Gomile i cegovic rece...
 • Jole Drinjak,penzioner Prčanj  - UIvaženi Budo...
  ...moje m...-od kojih si ti "junače", te se tako divno kriješ?Kriješ li bogati tebe iliti pretke?Neđe ste imali kratki spoj?No nije razlog da te ne upozorim-da su ti tvoji bili i ostali propala stvar-bar prema tvom promašenom ponašanju u odnosu na temu? I za kraj,nu bogati Budo...m... koja te je rečenica-red potrefila po tabuli razi?Ipak čuvaj se "šarenogomilića"?Blago tebi ,e ti se bar to prvo slovo može "kvalitetno" štelovati?
 • Pavlović  - KPJ i penzioneri
  Druže Jole , vi ne bi trebalo da se uznemiravate oko ratnih tema . Vi ste penzioner , a dobro znate kako je sekretar sreskog komiteta Pavle Kovačević (brat Save Kovačevića) krenuo da 1942. rešava pitanje penzija i penzionera u Crnoj Gori . Puštite vi bombardovanje , nego da svaki put častite poštara sa kafom i lozom i službenici u banci da ostavite bar 50 centi !!!
 • Jole Drinjak,penzioner Prčanj  - Pavloviću......
  ...postaste "stručnjak" za zaobilaženje istine! Pavle Petrov Kovačević je sin Patra Serdarevića i jedan od narodnih heroja braće Kovačević /Voja i Čila/! Sava Blagojev Kovačević je od Mizara iz Nudola! Ove porodice imaju samo zajedničko prezime!Serdarevići nisu iz Nudola nego iz Grahova-zaseok Čelina! O kakvim to penzijama pričate iz 1942 godine kada je CG bila pod okupaciom Italijanskom ! Pavloviću,i da li znate đe je i kad je poginuo Pavle Kovačević?.Oko bombardovanja kratko-tema je bombardovanje-a "čašćenje poštara"-blago reče su nastavak vašeg beznađa koje vam vri u vašoj tabuli razi koja je puna neistina! E moj paki-nesretni sine nesretnih predaka-potomče iskopnika izdajnika CG i sluga okupatora kakvo se ne pamti u hiljadugodišnjoj istoriji CG-za porciju leće-zobi- izdati i življeti pod rašom italijanskih i švapskih okupatora!Divim se vašem obrazu-đonu,preko kojega licitirate sa milionskim likvidacijama Jevreja-od strane vlasnika vaših glava!Stidite se,sram vas...
 • Pavlović  - Grahovo i penzioneri
  Druže Jole , kratko i jasno , je li ovo istina :
  http://www.srpsko-nasledje.rs/sr-l/1998/10/article-8.html
  A onda su svi 1945. zapjevali pjesmu : Otkad nam je zadruga i zema moja draga ni gaćice nema !!! Kad kažem svi , mislim na one koji su greškom preživeli bombardovanje !!!
 • Jole Drinjak,penzioner Prčanj  - Uvaženi gospodine...
  ..pavloviću-opet laži i zamena teza i godina!Boga vam kada su vam deda i otac bobegli sa gaćicama na glavi-šubarama četničkim u Srbiju?Vjervatno 1945 -po vas i mnoge koji su greškom preživeli partiznaske gromove? Nije gospodine pavloviću,bilo formiranje Seljačkih zadruga 1945.Prva je formirana u Bačkoj Topoli 15.02.1946 i zvala se "DOŽA ĐERĐ" po organizatoru i vođi seljačkog ustanka, u tim krajevima 1514g! Na temeljima te zadruge dana posluje pod istim imenom,preduzeće za ratarstvo, stočarstvo , proizvodnju i trgovinu u Bačkoj Topoli! Oko "divne pesmice" i gaćica-valda vas to asocira na selo vaših predaka gde su se raše zvale gaćice!Znate vaša baka nije imala ni za hleb-a kamoli za gaćice!Dakle, to se i po vama vidi-vaš mentalni sklop je zbir nemaštine uključujući i ženske gaćice-satkano sve to ispod jedne raše vaše bake-ka vi na današnji dan moj crnotravcu sa Terazija-opismenjenog preko raše vaše bake?!!
 • Pavlović  - ja imam jednu ovcu + komšija 100 = zadruga 101
  Puštite vi druže Jole datume kada su osnovani prvi kolhozi i sovhozi , nego da rečete vi nama kako je i kada Petar Kovačević sa Grahova prestao da prima penziju !? Ako je primao u lirama , i to je bilo dobro - to su bile prave Italijanske lire , a ne kao one bezvredne Njemačke Rajhsmarke .
 • Jole Drinjak,penzioner Prčanj  - Uvaženi gospodine...
  ..pavloviću,predlažem vam da jednu po jednu temu rešavate-bez preskakanja,jer očigledno nikako da izađete ispod bakine raše i tatinih i dedinih gaćica-četničkih šubara!Vidite da vam datumi ne "leže" kao što vam leži raša i "gaćice oliti šubara četnička!To je vaša budućnost! Pročitajte Dr Rajsa i nađite se ili čitajte gospođu Bebu Kapičić-viđeh da ste i tamo problejali-pa u pomanjanju -istine zablejaste na 1945 i na 100 godina pride!Čitajte Rajsa on vas je snimo 1928-pre 84 godine! A najbolji lijek za vaše boljke su citati Dis-vi ,i on vam poruči:
  - "Dostojanstvo podeliše idioti",moj gospon pavlovićuuuu...!
  I za kraj,sasvim ozbiljno pitanje za vas gospon pavloviću,da li je,pored tate,keve i ujčevine,dede,i vaša baka-bez gaćica-imala "honorar" u vrijeme vladanja "vaših idola" od 41- 45?Ali,Znam i,za vas-u Drobnjake ste 1916-18 bili aktivni u gušenju komitskog pokreta protiv Austrije!!!!Znam odgovor-produžite..?
Dodaj komentar
Vaši Kontakt Podaci:
Komentar:
Zaštita
Morate navesti anti-spam kôd koji stoji na slici.
 
Baner

Najčitanije vijesti

Baner

Pretraga

Baner
Baner

Mostly cloudy

14°C

Podgorica

Prognoza za tri naredna dana:

Rain
12°C / 19°C

Partly cloudy
12°C / 22°C

Rain
12°C / 17°C
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Analitika - Informativni Portal © 2014.