rent a car budva
Društvo - Tema
Crnogorski paradoksi
10. jul 2012.

miljo106Crna Gora, kad joj se prida uvozni ''Blic Montenegro'', ima pet štampanih glasila od kojih je šest protiv nje. Ovo''šest'' je realnost i paradoks (paradoks je sofistička igri riječi koja izvjesnim inverzivnim postupkom iskazuje suštinu). Ta ''šesta kolona'' je korpus glasila koji u jedan glas funkcionišu sa raznih strana, na isti način i prema istom subjektu.

 

Piše: Mihailo RADOJIČIĆ

 

U vremenima kad se o Crnoj Gori i njenoj nezavisnosti govorilo iz potaje, naslušao sam se legendarnih pripovijesti o crnogorskom informisanju.

Navodno, Cetinje kao prijestonica je u svoje pero imala tri ili četiri informativna glasila. To bi moglo značiti da je crnogorska žeđ za informisanjem bila prijeka potreba i da su se u glasilima sudarali različiti pogledi i mišljenja te da od velikog demokratskog pluralizma mala Crna Gora nije mogla zaspat.  U stvari, Gospodar je tako majstorski uspavljivao da se ona teško i jedva budila iz tog sna bez obzira šta joj se dešava na javi. Ako prvi navod ne primimo kao legendu nameće se zaključak da je demokratija ovđe davno stasala do mitskih visina.

Gospodareva muka: No, legendi se ne gledaju zubi. Ona uvijek liči na poklon od šarene laže. Niko se ne pita koliki je tiraž bio tih glasila, ko ih je i koliko stanovništva čitalo, kako su rasturana do udaljenih mjesta i da li su uopšte dopirala u neke krajeve. Važno je oduvijek bilo u Crnoj Gori pričati šta je kome milo a ne kako je bilo. Na kraju Gospodar je pao. Nije ga srušila javna riječ, ni njeni podupirači iz Srbije, ni zavjere kovane u Beogradu, ni crnogorski studenti-zavjerenici kaljeni u tamošnjem Ministarstvu unutrašnjih djela. Nijesu mu naudili ni atentatori u pokušaju, nego svi pomalo i postepeno.

Ali, Gospodar je najviše naudio sam sebi do samoizgnanstva; lošim procjenama, još gorim odlukama i najgorim izborom ljudi od oslonca, na ključnim mjestima i u odlučujućim momentima. Tako se uvijek padalo kroz političku istoriju i taj stndard se uglavnom održava po izvornom starostavnom receptu. Tako je bilo, biva... i tako će biti.

Oživotvorenje medijske legende: Međutim ''legenda''sa početka  je ostvarena tek danas. Crna Gora, kad joj se prida uvozni ''Blic Montenegro'', ima pet štampanih glasila od kojih je šest protiv nje. Ovo''šest'' je realnost i paradoks (paradoks je sofistička igri riječi koja izvjesnim inverzivnim postupkom iskazuje suštinu). Ta ''šesta kolona'' je korpus glasila koji u jedan glas funkcionišu sa raznih strana, na isti način i prema istom subjektu.

Pretežna većina se izrodila iz neđeljnika Monitor i sad ti izrođeni potomci ne liče na pretke no na tazbinu koja ih podiže i odakle redovno stiže miraz. Uvrgli su se na one protiv kojih je Monitor napravljen, rođen i zahvaljujući kome su (iz)rođeni progledali i prohodali. Kad se se trgli i prispjeli u malo jatorniju udrugu, obrnuli su se domaćoj vlasti da se materijalno opskrbe ka jedni i pojeni. Zaboravili su bombe presrijetanja, prijetnje, podmetanja, suđenja i svakojake devastacije...

Hrabrost slobodne riječi: Autoru ovih redova su najmanje sedam puta, zbog Monitora, cijepali automobile, pucali u kućna vrata i sudili mu tri godine. Monitor se borio koliko je gođ mogao, sam protiv svih, sa sa unutrašnjim i izvanjim neprijateljem a onda se - predao okupatoru. Progledano mu je kroz prste kad se obratio ''gospodaru''za pomoć i proširenje. Napravili su silnu udrugu za štampanu novinu. Nije se moglo i jare i pare pa su jare prodali kad je već stasalo u jarca-prča. Monitor je bio mali glasnik ali veliki prč. Prčio je i mrčio''urbi et orbi'' sve i svakoga ko je udara na Crnu Goru. Crna Gora nije imala gospodara javne riječi liše Monitora. Bio je jedina slobodna teritorija te riječi. Hrabri su ga čitali naglas i za inat a prestrašeni tiho i za čitavu porodicu. Čitali su ga i oni koji ga nijesu voljeli a naročito oni koi su ga mrzjeli. Oni koji su ga voljeli i pomagali ga, s njim su se zorili. Bio je jedina crnogorska novina koje je prevođena, citirana i prepričavana. Neke granice si moga proć s Monitorom bez pasoša a na njegov legitimitet sam dobijao i najteže vize za najkraće vrijeme... Bio je bliži svakoj demokratskoj vlasti u svijetu od ijedne domaće vlade. Preko njega su''fatali'' veze.

Kad neslobodni zakukaju: Sad su ga obezvezili oni koje ne možeš uhvatiti ni za riječ, ni za glavu ni za rep. Onoga Monitora odavno nema a potomstvo mu je ''obrnulo na rogač''. Opet paradoks:  taj mali nestaško nikad nije kukao od vlasti nego vazda obrnuto, vlast od njega...

Njegovi potomci udruženi s jednim jedinim pretkom, sirakom tužnim bez igđe ikoga (i koga je sičan osušio ka ukljevu), obijaju i mole strane ambasade da im se otvore teška diplomatska vrata spasa od javne riječi jednog obezvlašćenog glavara. Roćen da se povrne ne bi ih skapula. Kukaju kano kukavice i klikuju svakoga do boga da ih zaštiti od čovjeka bez mandata i imuniteta...što bi žargonom ulice rekli...ma piš da se zastidiš.

U stvari - oni su ga ustoličili nedoder Gospodarom...za vazda. Na njega su trošili godinama i potrošili svu najtežu artiljeriju svojih svekolikih javnih glasila, opskrbljenu najkriminalnijim atributima i apozicijama. I nikakve mu zledi nanijeli nijesu. Međutim, lasno mi je za njega, no što oni padoše od strkotine na koljena pred stranim ambasadama da nam se svijet u šake smije. Bješte onda jadovi u srpsku ambasadu, ona vam je najbliža i - vazda otvorena. ''Gospodar'' je cilja sasvim na drugu bandu a pogodio ''svoju'' koju je podiga. Naime, novi presjednik Srbije  - nevjerni Toma u prethodnu vlast - uzima BIA pod svoje pa će možebit izbiti i neki računi kojima su plaćani i onima koji mu nijesu bili baš ''svojta''. Tu će nešto da procuri. I ako krf bude žuta onda su crnogorski zatočnici ''slobodne riječi'' u komate.

P.S. ''Da pogibe u boj ljuti konju žuti...No na vrata od pojate moj dorate.'' A za ovo grdno poređenje, ko se prepozna nek primi izvinjenje.

Komentari (56)
 • nista sokantno od Soka  - na usluzi
  Ooooo pocelo je. Miljo je prvi koji stade u odbranu gospodara nakon posljednjeg njegovog intervjua.Nadam se da ce to gospodar umjeti da nagradi. Nekad mu je teze polazilo za rukom da bude prvi. Izgleda da je konkurencija sve slabija.
 • Miśut
  Što li se mene učinjelo da se samo sprda s "nezavisnom" štampom?
 • milivoj
  Ha ha super komentar. Covjek me zabavlja konstantno i njegova dosljednost u podanistvu je fenomenalna. Mislim da je prosao onaj trenutak kad sam mislio da ce da preleti izgleda da ce ostati do kraja i nece napustiti brod koji tone, ali ne mogu da vjerujem iznenadjuje me.
 • Gaga
  Intrigantno je kako funkcionišu mozgovi nekih koji pišu komentare na ovom portalu. Milo im dođe kao crvena marama. Da kojim slučajem Milo Đukanović skoči u vodu i spasi dijete koje se topi, ne bi smjeli to pohvaliti jer bi odma' neki "genijalac" pronašao udvaranje radi sinekura. Svaki političar se cijeni prema onome što čini. Ako čovjek nije sposoban da racionalno sagledava svačije poteze i ponašanje, zašao je u polje patologije. Zar stvarno izneseni stav u tekstu da su neki mediji upotrijebili svu artiljeriju i udarce ispod pojasa, a da nijesu naudili Đukanoviću, ne samo u CG nego i u svijetu, ne motiviše nekog na razmišljanje. Problem takvih ljudi, uključujući veći broj medija i opozicije što su ušli u zonu iracionalnosti i fiksirali metu za čije rušenje su dozvoljena sva sredstva, ne razmišljajući nijednog trenutka da je pobjede u fer utakmici SVOJIM KVALITETIMA !!! Problem je što ih nemaju!
 • radojica
  Opet ga nesto bode iz Srbije.No,moze gospon Mihailo u svako kolo. U to ne sumnjajte. Pamtim ga iz starih aljina. Vidjecete , zivi bili!
 • radojica
  zasto mi ne objavite komentar? je li miljo administrator?
 • Banja kaludjerovic  - Sprdnja
  Evo kako su zaboravni mediji!

  Danas predsjednik cg primio delegaciju CPC.
  U delegaciji CPC, vjerovali ili ne i Novak Kilibarda!

  Eto od tih šest komata medija ni jedan nece se čak ni zacuditi kako NOLE napredova tako da predstavlja crkvu na koju je puca nedje damno!

  Dok je ovakvih medija bice VESELO u drzavi CRNOJ!

  Cudime, da nijesu usekali u delegaciju i onu Marinu Abramovic da budu kompletni!

  S r a m o t a!
 • Gaga
  Banja (pošto se znamo) što se tiče Novaka neću ti sporiti da si u pravu, a to što si se obrušio na Marinu Abramović, da nije malo previše od tebe. Neće biti da ono što ti ne razumiješ nije vrijedno najvećih crnogorskih priznanja. Budi siguran da će preko nje više njih steći lijepu sliku o CG nego preko tebe i mene zajedno. Neće biti da se Srbi toliko ubiše da je prisvoje (ništa manje no Njegoša) da si ti u pravu. Izgleda da se uspjeh ne prašta!
 • Miśut
  Marina Abramović
  http://www.slobodnadalmacija.hr/Spektar/tabid/94/articleType/ArticleVi ew/articleId/180254/Default.aspx
 • Banja Kaludjerovic
  Dragi Gaga, ako se znamo najbolje uz kafu da se popricamo!
  Marini Abramovic ko moze reci da nije svjetsko ime!
  Ali da je Crnogorka nije!
  Ima Pasos to je tacno, ka sto znas eo i Kilibarda posta Crnogorac! Sve je moguće, pasose dobijaju moj Gaga i bijeli i crni, moze im ga bit!

  Sto se tice Marine Abramovic ona je prošle godine proglašena naj srpkinjom u svijetu, posalji mi e-mail, pa da te razočaram.

  Dobiti Pasos jedne zemlje to je poštovanje, dobiti najvecu nagradu za životno djelo jedne drzave a nijesi u njoj dva put prekonacijo (ako nije privatna), stvarno je ruzno!

  Iskreni i ljudski pozdrav za Veliku Marinu! • Sony
  Ali marina ne kameni da je crnogorka , tu je kvaka , zato je Srbi i svojataju. Treba prvo ispitat kako se ona izjasnjava , Banja je donekle u pravu
 • Miśut
  Njezin otac, narodni heroj Vojin Abramović bio je Crnogorac par excellence. Marina ne bi uzela naš pasoš da joj to intimno nešto ne znači, jer i bez njega cio svijet je bio njezin.
 • Banja Kaludjerovic
  Nije bitno jeli joj se deda prije zva djed, nego je greota Marinu koristit u prljave političke igre i to bas na Cetinje!

  Cetinje nema vode, pola dana struje, nema autobuske stanice itd!
  Marina o tome pojma nema!

  Ne komentarisem valjda ironicno i neznaveno zbog nje!

  Prezime Abramovic je greota prljati, njeno su vec isflekali malo!

  Evo Novak uz ove ,,birane" crnogorce pokuša juce da se useka u dom Antonija Abramovica!
  Nece moći!


  Urednici i njihove novine o tome ni rijeci!
 • danilo stojanovic
  @Banja Kaludjerovic. Razumijem vase stavove, ali vi ste uveli M. Abramovic - poptuno nepotrebno i neprikladno - u ovu diskusiju. Njeni nacionalni i pasoski osjecaji su njeni - bas kao sto su i stavovi N.Kilibarde njegovi. Svako ima pravo da mijenja misljenje do kraja zivota. Uostalom, zasto je njegovo prisustvo na strani CPC vise cudno, ili neprikladno, og stavova g. Vujanovica po pitanju SPC i njenog "kanonskog prava" da vlada CG-om?

  Uostalom, promasili ste temu i odvukli diskusiju u drugom pravcu u odnosu na tekst koji "komentarisete". Tekst koji je, po mojem sudu, sasvim u pravu, sto se tice medija u CG, a posebno u pogledu prevrtljivih "'nezavisnih medija". Uzgred, kako vas nije zasmetala prevrtljivost "Monitora" i "Vijesti" - a jeste N. Kilibarde?
 • Banja Kaludjerovic
  Gospodine Stojanovicu, riječ je u ovom tekstu gospodina Radojicica o medijima, mediji su prenijeli da je gospodja Marina dobitnica najveceg priznanja drzavnog, mediji su prenijeli da je gospodin NOVAK, bio u zvanicnoj delegaciji CPC kod predsjednika drzave! To su prenijeli svi na gomilu pa čak i ovi za koje kazete da su prevrtljivi!
  Sustina je u tome gospodine Stojanovicu, sto se mediji koriste za falcifikovanje istorije.
  Ne zaboravite jos ima HRABRIH i časnih ljudi!

  Ja sam samo dao svoj sud o tome. Valjda nije to grijeh!

  Kazite Vi mene samo jeli istina to sto ja konstatovah u gornjim obracanjima?

 • danilo stojanovic
  G. Klaudjerovicu, ja sam na pocetku komentara rekao da razumijem vase stavove. Mnoge i dijelim. Medjutim, kritikovao sam vas, po mojem misljenju, pogresan pristup ovoj temi.
  Potpuno se slazem sa vama da se mediji koriste (zloupotrebljavaju) za falsifikovanje istorije i sirenje dezinformacija o CG.

  Ali ja ne smatram da je tekst g. Radojicica na tom planu. Naprotiv.

  Inace postuijem sve ljude - a posebno hrabre i casne. Nazalost sve ih je manje u CG. Mozda i zato jer je zaista tesko pronaci istinu u ovoj gomili medijskih lazi i smeca koja nam se dnevno servira. A na lazima se nista hrabro i casno ne moze podici.
 • Hm  - Moram se ubacit
  Kad vec govoris o falsifikovanju istorije vjerujem da ne postoji zemlje u svijetu sa toliko falsifikatora istorije pa su cak i sebe ubijedili u te falsifikate i sad vise ne znaju sta je falsifikat a sta ne. A sto se tice casnosti kod vas veljesrba od toga ste operisani.
 • Anonimus
  I autor a posebno komentatori (bez obzira sto su ih mozda i branili ) rekose sve o nasim medijima .... od toga sto je razlog za kuknjavu po ambasadama pa do podatka da ignorisu vijest ,da na kazem bojkotuju ,sa crnogorske scene .... to je za nekog profesionalno? ozbiljno novinarstvo? informacije i glasila od povjerenja? Nemam nista protiv ako neko misli da jeste , neka cita ali ....neka bude dozvoljeno i onima koji tako ne misle da se na lijep nacin, kultiuran, osvrnu na rad medija i da im po nesto zmjere.
  Izmedju ostalog i autor ovog teksta je to lijepo uradio !
 • MIR  - MI-LOVAC
  SUŠTINA TEKSTA I PORUKE JE U PRVOM DIJELU KOMENTARA
  A OSTaLO SU SAMO PRATEĆE I TEKUĆE ČINJENICE KOJE MANJE VIŠE SVI ZNAMO I BEZ ANALIZA. UZDANICE OVE VLASTI SU POUZDANI JEDINO U APANAŽAMA A OD TIH UZDANICA SU I OVI IZ DRUGOG DIJELA TEKSTA. NA TAKVIMA I OD TAKVIH SE ODUVIJEK PADALO MAKAR SE ONOME KO IH DRŽI U ŠACI ČINILO DA JE STABILAN.ZAVRŠNI RUČUN ĆE TO POKAZATI. G0SPODARA MILU SE REPLICIRAJU VREMENA GOSPODARA NIKOLE.
 • Секула
  Умјесто да ви упозорите овога Цетињанина Бању да не дивља и просипа цетињски шовинизам према српској умјетници, ви мени цензурисасте коментаре у којима то говорим.

 • vladimir  - cirilica
  Vidite G.Sekula predjite na latincu i objavice vam sve bez cenzure.Sto ste zapeli sa to cirilicom vidite da im bode oci.
 • danilo stojanovic
  @Sekula.

  Da li bi, po vama, M. Abramovic bila "gora umjetnica" - ako bi bila "crnogorska"?

  Veliki umjetnici i naucnici pripadaju covjecanstvu.

  P.S. Molim administratora da objavi svaki Sekulin tekst jer su izuzetno kreativni i zabavni.
 • Banja Kaluđerović
  Vama gospodine Stojanoviću, izgleda je pripala dužnost advokata na ovom portalu kada je u pitanju velika MARINA!
  Ona nije tema gospodine Stojanoviću, možda jes za Vas jer ste na apanaži kod nekog kome je stalo da iskompromituje gospođu Abramović.

  Gospođa će doći, uzeti nagradu i poći samo iz poštovanja prema samoj sebi!
  Ona je mnogo velika da bi joj nešto ova nagrada značila a posebno jer se osjeća onako kako je i izjavila SRPKINJOM!
  Bitno je da na Cetinje nema vode, nema struje. Večeras će biti SVEGA gospodine Stojanoviću.
  Ako ste i Vi pozvani na večerašnju "PAŠU" javite se da popijemo po kafu i da razriješimo Vaš problem!


 • danilo stojanovic  - #1
  G. Kaludjerovicu, izgleda da se ne razumijemo? A ako je tako, bice da sam ja kriv - nijesam dovoljno jasno napisao komentar?
  Pokusao sam da ukazem da nije bilo potrebno uvoditi M.Abramovic u diskusije.Niti su (mi) vazna njena "'nacionalna" opredijeljenja. Niti je branim. A nju ste vi uveli - iako sada tvrdite da ona nije bitna? I nije.

  Po meni, tema ovog teksta su bili mediji u CG. A to je tema od vitalnog znacaja za CG. Mediji su ti koji najvise uticu na stvaranje javnog mnjenja u jednom drustvu. A nema drzave u svijetu gdje je su gradjani prosto zatrpani stranim (neprijateljski nastrojenim) medijima kao CG. I drustva u kojemu znatna vecina gradjana dnevno prati medije iz druge drzave - i stvara svoj "svjetonazor" pod tim uticajem. I nema drzave u kojoj apsolutno dominiraju domaci "nezavisni mediji" koji otvoreno rade na rusenju svoje drzave. Dobro znamo kuda nas je odvelo vjekovno pranje mozgova "'srpstvom". I ponovo dopustamo da se to ist...
 • Tanja  - Tanja
  Za mnoge komentatote komentara Mihaila Radojica Soka, samo jedno da kazem. Ne znate sta je taj Sok radio, kako je pisao kada se nije smjelo pisati, kako se borio za Crnu Goru kada je bilo jako tesko boriti se za nju i nemojte tako da pod plastom anonimnosti vrijedjate covjeka.90.tih godina je bilo rizicno raditi za Monitor, ali smo bili ponosni sto smo bili tamo. Sada je, citajuci taj isti |Monitor, ostao samo gorak ukus u ustima. I to je cinjenica.
  I jos nesto. Srodstvo Soka sa Milom mu je samo donosilo brdo problema, a malo ko ga je, u politickom smislu, nagrdjivao kao Sok.
 • Labud
  Mihailo RADOJIČIĆ uvijek piše komičnu istotijsku istinu u kojoj svaki učesnik može da se prepozna.Tako su neki sebe u konja prepoznavali a neki u šarove i kusove.Kako onda tako i danske-Radojičić nastavlja pisat komičnu istorijsku istinu da otvara narodu oči a ćabakanje i vriska prepoznatih da zabavlja publiku.
 • radojica
  ,,Srodstvo sa Milom mu je donosilo samo brdo problema,,a malo ko ga je, u politickom smislu, nagrdjivao kao Sok. Tanja , andjeli s tobom! Ako i Tanja nije Mihailo?! O kakvoj borbi za Crnu Goru pricate? I o kojoj Crnoj Gori? Ovoj udvorickoj , iznikloj na gomili lazi. Kojoj je idol Jovo Kapa.Mucenik s Dedinja. Ogrezao u bratskoj krvi . I opet bi , po sopstvenom priznanju. Nije ovo Crna Gora ni Mihailovih predaka. Zna to Novicin unuk. Ali ovako je lakse. I jeftinije. E moja Tanja.
 • Gaga
  Da vidite sebe u nekoj drugoj ličnosti u nekoj drugoj zemlji, siguran sam da vam se ta slika ne bi sviđela. Nije dobro umišljati da je vaša netrepjeljivost prema ovoj zemlji i njenom crnogorskom imenu mjerilo svih stvari. Morate dozvoliti da postoje ljudi koji imaju svoja ubjeđenja prema kojima se ponašaju, pa makar i ne bili u pravu. A milijardu posto sam siguran da je Miljo u svojoj borbi u pravu. Razmislite samo o tome da je CG ušla u nezavisnost 1991. da li bi to možda spriječilo rat u bivšoj YU ili makar ogolilo velikosrpsku pozadinu srpske politike, koja se ne bi mogla skrivati ispod nekakvog očuvanja Jugoslavije!!!
 • Pavlović  - što bi bilo kad bi bilo
  Razmišljam , i razmišljam , i razmišljam kako bi to nezavisnost CG 1991 god. sprečila sukob u Sloveniji , obračun u Borovu selu , obračune oko Knina i građanski rat u BIH !? Ne znam , možda je jednostavnije zapitati se - što bi bilo da je Kraljevina Crna Gora ušla u I svetski rat na strani Nemačke i Austrougarske !? Pomogao bi nam zet iz Italije pa bi se na vrijeme izvukli i prešli na pravu stranu a Kralj bi ostao kod kuće !!!
 • Gaga
  Tvoj mozak je kao izvrnuta čarapa ili negativ filma. Sve vidiš naopkako. Sve što si nabrojao je posljedica. Normalno, tvoj mozak nije u stanju da to shvati. Zašto bi ti inače bio bitke svojih komšija a protiv naroda kome tobože pripadaš. Zamisli da neki Srbin iz Mađarske prosipa po srpskim portalima kako je Vojvodina Mađarska provincija. Ja se stidim za tebe pošto ti to nijesi u stanju!
 • Miśut
  Da ustaneš kad spominješ ime generala Jova Kapičića!
  "Ne bih ni svojemu ocu i majci dozvolio da ruše državu koju smo izgradili!",
  "Ja sam ima svoje službe koje su me redovno o svemu izvještavale. Sve je bilo dokumentovano! Nije tačno da je bilo ko poginuo tamo!"
  "Ko je prizna da je pogriješio pušten je kući, a ko je čeka "Ruse-oslobodioce", taj je osta."
  Za ove što su kasnije tvrdili da su bili mučeni on veli: "Pa, neće reć da im je bilo lijepo tamo, jer neko bi ih pita što su onda tamo činjeli! Oni tako pokušavaju sakrit da su bili izdajnici."
  No, on svoje tvrdnje zasniva na izvještajima službe. Sve republike su tamo slale svoje inspektore i on je dobija izvještaje. On im je vjerova, mi ne moramo. Ali, ne možemo ni njega proglašavat ubicom.
 • Banja Kaluđerović
  Ja pozvah autora ovoga teksta da ga priupitam čitali ove komentare, počeh izokolo pa ga upitah što čini na ovu vrućinu a on mi reče da nešto piše a ja njemu odgovorih PIŠI PROPALO moj dobri Miljo!

 • radojica  - odgovor izvjesnom misutu
  Evo samo da sjedem posto si me zatekao na nogama,branioce djeneralovog lika i djela .A sta mu ono bi sa Davorjankom ,,Srecna ti bila druze Tito,,.Viteski i cojski.
 • radojica  - odgovor izvjesnom misutu
  ,,Da ustaneš kad spominješ ime generala Jova Kapičića,,

  Evo samo da sjedem posto si me zateka na nogama, branioce djeneralovog lika i djela.A sta mu ono bi sa drugaricom Davorjankom.,,Srecna ti bila druze Tito.Viteski i cojski bez lijeka!
 • Miśut
  Imam dvije asocijacije iz tvojega pisanja. Prva je da si pobio sve one zbog kojijeh te cura ostavila (ako si je uobšte ima?), a druga da si s Titom i Jovom pio kavu kad mu je "poklonio" đevojku. I, obje asocijacije su mi jednako vjerovatne.
 • danilo stojanovic  - #2
  g. Kaudjetovicu, Sto se tice Cetinja tu, mislim da se umnogome slazemo? Mada ste me pokolebali ovom cudnom diskusijom s "mnogo buke oko nizasto".

  Cudno mi je samo da nijeste primjetili koliko se skoro svi u CG trude da se Cetinje sto vise marginalizuje i da se - postepeno (kao ona poslovicna zaba) "skuva" - tj. ugasi.
  Nije to slucajno. Kada se unisti/ponizi simbol jedne drzave, i jednog naroda, kada se ugasi ta luca crnogroske slobode i umnosti - onda je pitanje drzave CG - "tehnicko pitanje". Zato je i ova kapela "uskrsla".

  Sto se tice poziva na "'Pasu" (?) nijesam ga dobio - niti ocekivao. A kafu mozemo popiti kad god hocete. Bice mi drago. I, mada nijesam znao da imam "problem"(?) - zahvalan sam vam na ponudi da mi pomognete da ga rijesim. Covjek se uci dok je ziv. Hvala.Pozdrav.
 • Banja Kaludjerović
  Sa zadovoljostvom kad god poželite! Bez obzira na razlike u mišljenjima
  lako je i zadovoljstvo je komentarisati sa ljudima koji se potpisuju punim imenom i prezimenom!

  Pozdrav!
 • jovandeka
  Kad se pomene jovo kapa moze da se digne kosa ili nesto drugo na slovo k , ali da se dize na noge komunistickom zbiru to je smijesno . I nejasno je shto se daje toliko an znacaju jednoj osobi koja je i djevojku ustupila drugu Titi, ako neko misli da komunisticke tekovine nedje donose poene nije u pravu.
 • đedjovan
  ..ne donose komunističke tekovine danas poene a li vašim tatama i dekama su punile prkno i davali zavidni život i sjaj u svijetu-dinar sa slikom patizana u svim bankama svijeta je rado mijenjan.
 • Miśut
  Komunistički žbir? Ili zbir? Kako gođ, on je bio "komandant parade", a ne ničiji žbir. A, to s "đevojkom" danas nazivaju seksizam, odnosno polna diskriminacija, jer po tvojemu đevojka je bila njegovo vlastništvo, a upravo su komunisti ženama dali punu ravnopravnost s muškarcima.
  A, što se tebe diže, zadrži za sebe. Dosta je Cimbaljević.
 • danilo stojanovic
  @jovandeka -Zaboravljate da je g. Jovo Kapicic narodni heroj - a to sigurno nije postao zato sto je "ustupio djevojku drugu Titu". To je jako sramno i pominjati jer se radi o licnim stvarima. Kao i svaki covjek i g. Kapicic nije savrsen, pa mu se uvijek moze pronaci nesto sto vam moze smetati. No, cinjenica da je taj 90-godisnjak i danas dosljedan svojim mladalackim idealima, i da se ne plasi da ih javno brani, - govori o njegovom snaznom karakteru. A tako malo ljudi danas uopste i ima karakter . Sigurno ga nemaju oni "vasi junaci" sto su ga mucki, s ledja, napali na ulici.

  Ono sto Srbi ne mogu da oproste g.Jovu Kapicicu je sto se, u najtezem casu, deklarisao kao Crnogorac, i sto je branio ideju nezavsine CG. Da je bio "veljesrbin" kovali bi ga u zvijezde. I ne bi ni pominjali Goli otok .

 • Pavlović  - ideali
  Jeste , dosledan je , ne mrda se iz svog stana koji gleda na Sabornu crkvu i Kalemegdan , a odatle je najlakše braniti Crnu Goru i komunističke ideale !!! Komunizam se najbolje konzumira u Dedinjskim vilama i stančugama u Beogradskom krugu dvojke !!!
 • Banja Kaluđerović
  Jovo Kapičić je ISTORIJA! Gromada!
 • Pavlović  - 70 centi
  Ja obavezno kupujem ćirilične novine od 70 centi jer u njima ima najviše umrlica , a Blic Montenegro uzimam kad nemaju za kusur i kad još džabe uzmem Dnevne novine , imam da čitam cio dan za 1 euro - MAŠALA !!!
 • Anonimus
  Sva je tvoja sreća što ti je mozak baždaren na tu vrstu prizemnog štiva pa mu ne može ništa biti!
 • Anonimus
  Pa nije ni čudo za to tvoje biranje slova i novina i jer to vama Srbima od vajkada da učite slova i čitate da bi sluganstvo izgradili kulturnijim a šedlo udobnijim za te vaše tuđinske gospodare i jahače-dok kod nas Crnogoraca slova su topljena za slobodu i da drugi imaju umrlica na pretek.
 • Pavlović  - slova
  Nama Srbima je od vajkada da učimo slova i mislimo svojom glavom a ne da stojimo mirno i mašemo repom kad nam se Gospodar nasmješi iz TV Dnevnika u 19.30 , uz obaveznu zastavicu na radnom stolu . Što bi iko kupovao Pobjedu kad sve to može da čuje svakih sat vremena na državnoj televiziji !?
 • Anonimus
  Pa o tome i jest stvar što vam glava ispred svega ima prednost-zato vam je istorija leglo vaših kompleksa-da kradete tuđu istoriju i pisanjem mitomanije liječite neizlječive komplekse. Ustvari vi ste prirode noja kad je glava u pitanju.
 • Oliver  - Miljo legenda
  "No, legendi se ne gledaju zubi. Ona uvijek liči na poklon od šarene laže."...O kakvoj" legendi" ovaj čovjek piše i šta je htio da kaže, to valjda samo on zna......."Kad se se trgli i prispjeli u malo jatorniju udrugu,"...Miljova prenemaganja i miletisanje uvijek je bilo odvratno, ovim je, međutim, prevazišao i samog sebe..., nakazna misao nakazan jezik, besmisleno, zlonamjerno, podanički, hvalisavo.....
 • Ćile
  Čim se pojavi ovaj Pavlović sa svojim komentarima odma počne prepucavanje na ličnom planu. To je čovjek koji ništa ne zna , jedino što zna jeste da provocira na međusobno vrijeđanje. Ne vidim svrhu tome i njegovim prizemnostima tipa "mi Srbi imamo glavu a vi Crnogorci stojite mirno i mašete repom". I nije mi jasno, ima toliko sajtova na kojima bi se osjećao ponosno kao Srbin porijeklom iz CG, što ima potrebu da provocira svojim neukusom, primitivizmom i prostotom na sajtu koji ne ljubi takve likove koji su odlaskom u Bg ulizništvom kupili svoj status.
 • Pavlović  - Crnogorac u Beogradu
  Nijesam ja u Bg "ulizništvom" kupio svoj status , nego vrijednim učenjem i radom , prvo kao Lučonoša a onda kao odličan student i neko ko šest dana u nedjelji provodi na poslu , nekad državnom a sad kod privatnika . Nisam morao da budem član partije i nisam morao da stičem svoj ISTORIJSKI status kao bivši dečko ljubavnice vrhovnog komandanta , propali student medicine , egzekutor neposlušnih Cetinjskih komunista , general vojske koja nije ni jednu bitku dobila u ratu , egzekutor IB-eovaca i "narodnih neprijatelja" , sluga pokorni i "pisac" autobiografske knjige koja se prodaje po kioscima i pumpama . Nijesam ni jedan od onih koji su se uvalili u otete Nemačke kuće u Sekiću i koji tamo plaču nad svojm "nesrećnom" sudbom , i zato imam svako pravo da polemišem na ovom portalu sviđalo se to nekom ili ne !!!
 • Ćile
  Da komentarišeš da, ali ti se samo preganjaš i provociraš lične sukobe. I kako si to bio lučonoša kad si ranije pisao da si rođen u Beogradu đe ti je otac došao iz Crne Gore? I sve to nije važno, probaj da tvoji komentari budu pismeni i utemeljeni, bazirani na činjenicama, a ne propagandne priče i uvrede lica o kojima pišeš. Eto sad si napisao gomilu uvreda za Jova Kapičića, a mogao si to napisatri kao ozbiljan čovjek sa ozbiljnom argumentacijom. Ovako ispada da ti je nivo komunikacije strašno nizak, samim time iritiraš ljude. Ako ti je to cilj, OK. Ako te to čini sretnim , OK. Ja sigurno neću više ulaziti u polemiku sa tobom ako budeš dalje nastavio. Usput, ne bi bilo loše da ponekad promisliš o onome što ti neko odgovori, a ne samo da ideš tuk na utuk!
 • Pavlović  - istina je istina
  Izraz Lučonoša sam namerno iskoristio , da bude svima jasno , a evo za tebe - Vukovac , ali ne iz parka kod Vukovog spomenika , a što se tiče "uvreda" , molim da se tačno navede koja nije istinita .
 • Her žika
  bravo pavlovicu neka si mu reka i dobro si reka ! Samo si pobrka nije jova pisa knjigu o sebi no tamo neki koji imaju patolosku želju da budu poznati pa eto se čulo malo i za njih , neka neka , možda bude nešto i o davorjanci kao esej , hi o tome kako je jova postupio i tu "ljudski" ;)
 • vladek
  Jedan se velji gospodin raspisao, a gramatika mu slabo ide.
  Danas cemo uciti prvu lekciju - rijecica LI se uvijek pise odvojeno.
 • Hm  - Ne uvijek
  Rjecca li se samo u pitanju pise odvojeno. Kad nije pitanje, onda je sastavljena.
Dodaj komentar
Vaši Kontakt Podaci:
Komentar:
Zaštita
Morate navesti anti-spam kôd koji stoji na slici.
 
Baner

Najčitanije vijesti

Baner

Pretraga

Baner
Baner

Cloudy

16°C

Podgorica

Prognoza za tri naredna dana:

Showers
13°C / 22°C

Showers
14°C / 22°C

Rain
13°C / 18°C
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Analitika - Informativni Portal © 2014.