rent a car budva
Društvo - Tema
Nove crkve ne mogu vratiti prošlost
20. jun 2012.

2006kapelapocetnaSvako pozivanje na obnavljanje kapele na Lovćenu, u koju bi bili premješteni i pohranjeni Njegoševi zemni ostaci, poziv je onih koji ne shvataju suštinu Meštrovićevog zdanja, koji ne razumiju duh vremena i koji ne žele da shvate da bi izgradnja neke nove kapele bila - samo blijeda kopija stare. To je slučaj sa replikama tokom cijele istorije umjetnosti. Namjera, čak i izvjesna opsjednutost da se novim objektom, nekom novom crkvom, vrati vrijeme, ostvare neki snovi zarobljeni u prošlosti, je u samom početku osuđena na propast. Posljednja Njegoševa želja je ispunjena - sahranjen je tu, na Jezerskom vrhu, sa koga je mogao da vidi svoju Crnu Goru, nebo iznad nje, odakle puca pogled i na Italiju i na Beč u kojima je mlad vidao rane.

Ako bi neko sa strane, neko nedovoljno upoznat sa aktivnostima Mitropolije crnogorsko - primorske kod nas, slušao izjave njenih predstavnika - a prije svega mitropolita Amfilohija - pomislio bi da se nalazi u zemlji izuzetno vjerujućeg naroda. Vjerovatno bi stekao utisak da nigdje u Evropi takvih vjernika nema, a sva ona dobro poznata posvećenost, recimo - Poljaka vjeri, izgledala bi tako blijedo prema onome što nam ovih dana poručuje i uči nas Mitrpolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve.

2006amfilohijePrije mjesec, patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej osveštao je crkvu na Goliji, čiju je gradnju finansirao biznismen Miodrag - Daka Davidović, za što mu je uručen orden Svetog Save. Prije dvadesetak dana mitropolit Amfilohije je sa zadovoljstvom obavijestio da je “Crkva Presvete Bogorodice na Svetom Stefanu obnovljena, u skladu sa projektom koji je odobrila stručna Komisija za obnovu”, i tom prilikom je kazao “da se nada da se u Crnoj Gori više nikada neće zabranjivati obnova bogomolja”. Slijedeći, vjerovatno, ta očekivanja, u nedjelju je obznanio da - povodom 200 godina rođenja Petra Drugog Petrovića Njegoša - treba da bude obnovljena crkva Svetog Petra Cetinjskog na Lovćenu.

Amfilohije je kazao da na Lovćenu ima mjesto gdje crkva može da ponovo bude izgrađena i da se u njoj, po zavještanju Petra Drugog Petrovića Njegoša, pohrane njegovi zemni ostaci.

“Pomolimo se gospodu da prosvijetli naše glavare da shvate koliki je strašan zločin izvršen protiv Svetog Petra Cetinjskog i protiv Petra Drugog Petrovića Njegoša, protiv Lovćena i protiv zavještanja i protiv svetinje“, kazao je Amfilohije u crkvi Svetog Petra Cetinjskog na Prčanju, u, kako su mediji javili, replici lovćenske crkve (vidi sliku), na dan Svetog Joanikija Bokeškog, gdje je služio liturgiju.

2006dvijekapeletekst

Poziv na poštovanje onih koji ne poštuju: Dakle, još jedan olak poziv na gradnju još jedne crkve, istina, u zemlji gdje se sve bez mnogo promišljanja ruši, gradi i rekonstruiše, a izgleda posebno lako - kulturna baština.

Godinama se sve to čini, najčešće bez saglasnosti institucija i bez valjanih projekata. I nakon svih devastacija spomenika, od kojih su mnogi - poput Beške na Skadarskom jezeru, inače zadužbine Balšića - izmjenjeni do neprepoznavanja, mitropolit Amfilohije smjelo upućuje prijekor i poručuje da je „rušenjem crkve na Lovćenu pogaženo zavještanje Petra II Petrovića Njegoša. To je nešto najstrašnije što može da se dogodi jednom vremenu i jednom narodu. Najsvetija stvar u svakom zemaljskom narodu je da se ispoštuje posljednja volja i najobičnijeg čovjeka, a kamoli jednog čovjeka koji je bio mitroploit, pjesnik, filozof”.

„Jedna je revolucija pojela drugu”: A kada govorimo o Njegoševoj kapeli i tu se vraćamo dobro poznatoj priči o svojevrsnom prekrajanju istorije, zidanjima i rušenjima (na gornjoj slici lijevo je Njegoševa, desno kapela Kralja Aleksandra). Čini se da je to najljepše objasnio jedan umjetnik koji je naš nemilosrdan odnos, na ovim prostorima, prema baštini, našu sklonost ka prekrajanju istorije, opisao jednom, jedinom rečenicom: „Jedna je revolucija pojela drugu”. To što MCP nije svojevremeno poštovala želju Đurđa i Lješa Crnojevića, već je njihova zadužbina na Skadarskom jezeru, Manastir Kom, danas  mnogo drugačiji - dobio je čak i zvonik koji nikada nije imao - podsjećanje je za neku drugu priču. Problem je što to nije usamljen primjer i čini se da je ono najgore što se posljednjih dvadeset i nešto godina moglo dogoditi našem kulturnom nasljeđu, upravo to što je, kako su to sociolozi primjetili, u „velikom povratku tradiciji” veliki dio spomenika nestručno obnovljen. Bolje rečeno: uništen tokom nestručne obnove.

2006srusenakapelaIstorijska je činjenica da su Karađorđevići srušili kapelu Sv. Petra Cetinjskog u kojoj je sahranjen Njegoš, i 12. septembra 1925. osveštali novu, veću kapelu (na slici je Njegoševa kapela, napola porušena 1924. godine). Na novoj kapeli je pisalo da je podignuta u čast rođenja prestolonasljednika Petra Karađorđevića, dakle, posljednjeg jugoslovenskog kralja. Činjenica je da je i sam kralj Aleksandar imao namjeru da umjesto kapele podigne Mauzolej i da je pregovarao sa Meštrovićem, ali je od ove ideje odustao zbog visoke cijene projekta. O detaljima Meštrovićevog projekta iz 1924. godine pisao je akademik dr Pavle Mijović, baš kao i o velikim, suštinskim, razlikama između Njegoševe i Aleksandrove kapele. Prva kapela posvećena Svetom Petru Cetinjskom podignuta je 1845. godine, a podigao je u čast svom stricu Petar II Petrović Njegoš. Kapela je tokom Prvog svjetskog rata oštećena od plotuna sa broda vojske Austrougarske, ali ta oštećenja sa bila takva da se mogla obnoviti.

Svrha Mauzoleja na vrhu Lovćena: Gradnja Njegoševog mauzoleja na Jezerskom vrhu, na visini od 1.660 metara, počela je 1969, a završena 1974. godine; bio je to izazovan poduhvat na planinskim liticama. Opredjeljenje Meštrovića da za Njegoševu vječnu kuću izabere upravo mauzolej, bila je svojevrsna poruka - Crnogorci ovo je vaš Partenon.

- U planovima i Mitropolije crnogorsko-primorske i Svetog arhijerejskog sabora i mnogobrojnih odbora projekat je nosio oznaku kapele bez ktitora, donatora. Sa ktitorom (donatorom) kapela je postala kraljeva zadužbina, podignuta u čast rođenja sina prestolonasljednika. Svaka drugačija priča ne počiva na arhivskoj i tehničkoj dokumentaciji, niti na arhitektonskoj analizi - izričit je Mijović.

mauzolejokUostalom, znao je veliki vajar da Njegošu kao vladaru, književniku, pjesniku, vladici, za vječni dom treba napraviti hram koji će u sebi sublimirati svu njegovu snagu, poruku, sve ono najveće što u sebi nosi jedna ovakva ličnost. A takvih markantnih ličnosti istorije, koje su uporište i simboli slobode, duhovnosti i identiteta, malo je i u mnogo brojnijim narodima od našeg. Stoga je svako pozivanje na obnavljanje kapele na Lovćenu, u koju bi bili premješteni i pohranjeni njegovi zemni ostaci, kako je to zatražio mitropolit Amfilohije, poziv onih koji ne shvataju suštinu Meštrovićevog zdanja, koji ne razumiju duh vremena i koji ne žele da shvate da bi izgradnja neke nove kapele bila samo blijeda kopija stare. To je uvijek slučaj sa replikama, tokom cijele istorije umjetnosti. Namjera, čak i izvjesna opsjednutost da se novim objektom, nekom novom crkvom, vrati vrijeme, ostvare neki snovi zarobljeni u prošlosti, je u samom početku osuđena na propast.

Nema gradnje u krugu Mauzoleja: Uostalom, zemni ostaci velikog Njegoša već četrdesetak godina počivaju u Mauzoleju i naš vladika Rade je tu našao svoj mir. Odnošenje njegovih ostataka u novu kapelu, koja može biti samo nedostojna replika stare, develviralo bi, unuzilo, i na svojevrsan način učinilo pustim Mauzolej kao njegovu vječnu kuću. Još jedna činjenica, koja, pokazalo se, Mitropoliji crnogorsko-primorskoj možda nije toliko važna, je i ta da u okviru Mauzoleja, dakle čitavog kompleksa, prema Zakonu o zaštiti kulturnih dobara - nije dozvoljeno graditi! Prilaz Mauzoleju, gumno - sve su to neodvojivi djelovi spomenika i kao takvi se ne smiju nikakvom novom gradnjom narušavati, ni mijenjati. Jednostavno: riječ je o postulatima struke i tu nema i ne može biti kompromisa.

U krajnjem, ako bi htjeli da shvatimo suštinu mjesta Njegoševog vječnog počinka, svako ko i malo poznaje Njegoševo djelo i njegov kratak životni put, razumije da je njegova vječna kuća - sam Lovćen. Posljednja želja mu je ispunjena time što on jeste sahranjen tu na Jezerskom vrhu, sa koga je mogao da vidi svoju Crnu Goru, nebo iznad nje, odakle puca pogled i na Italiju i na Beč u kojima je mlad vidao svoje rane. Dakle, Njegoševa vječna kuća je sam Lovćen i svaka dalja priča o gradnji kapele, premještanju zemnih ostataka, je uzaludno rasipanje energije i priča koja danas, 2012. godine, nigdje ne može naći uporište. Jednostavno, nove crkve ne mogu glumiti stare i vraćati nas u onaj dio istorije u koji želi da nas po svaku cijenu vrati MCP.

2006crkvanarumijiZa Njegoša je Lovćen ono što je za Svetog Vladimira - Rumija. Upravo je ovo mjesto slikovit primjer koliko štete mogu nanijeti brzoplete, nepromišljene, i u samoj svojoj suštini promašene odluke o podizanju novih crkava gdje im mjesto nije. Nije suština poštovanja Svetog Vladimira odlazak u crkvu na Rumiji, već u nošenju kamena na planinu, i poštovanja rituala koji nas spaja i poručuje da imamo tradiciju koja je živa.

Vlada više o crkvi nego o ekonomiji: Uostalom, pitanje je da li država, nakon onoga što se dogodilo sa postavljanjem metalne crkve na Rumiji, čime je nestao običaj koji je po svim vrijednostima mogao postati nemeterijalna baština UNESCO-a, može sebi da dozvoli pravljenje kompromisa kada je najvrijednija naša baština u pitanju. Predstavnici crkve mogu, pokazalo se, da imaju želje koje nemaju mnogo veze sa realnošću i sa postulatima zaštite nasljeđa, ali to ne znači da im se mora bezrezervno izlaziti u susret. Takve želje, svjedoci smo, ovih dana imaju i političari, a Emilo Labudović je čak podnio prijedlog Zakona o obnovi kapele vladike Petra II Petrovića Njegoša. Ono što više čudi je odgovor Vlade da će razmotriti inicijativu o podizanju kapele na Lovćenu. Kada bi brojali inicijative o izgradnji crkava, komisije koje tim povodom Vlada treba da formira, troškove da i ne pominjemo, mogli bi pomisliti da u ovoj državi glavna tema nije ekonomija, već kako praviti kompromise sa crkvom koja svako malo traži gradnju nekog novog objekta, a ovog puta - ni manje ni više nego - na samom vrhu Lovćena. Da ne govorimo da o nasljeđu i gradnji crkava u okviru kulturnih dobara ni u jednoj zemlji na svijetu ne odlučuju političari, već istoričari umjetnosti, arhitekte, konzervatori i restauratori.

2006njegos

No, izgleda da se kod nas polako krenulo u izbornu kampanju, ako je ona ikada i prestajala. Tu su ponovo pozivi na sabiranje, sada oko Njegoša, ovog puta tik uz kapelu, pozivi na odbranu, i tako u krug. Mnogo puta do sada viđena stvar, samo što je riječ o previše ozbiljnoj priči.

Njegoševo djelo, njegova filozofija, širina kojom je gledao na svijet, snaga njegove poruke, ne trpe ispraznu priču koju smo toliko puta čuli ovih dana. Ako i jedno mjesto može spojiti sve građane Crne Gore, to je Lovćen.

Tu, na Jezerskom vrhu, puca pogled na jedinstveno kameno more, koje je na slikama maestralno opjevao Petar Lubarda. A dok se polako penjemo prema Mauzoleju, koji je i crkva i spomenik i vječna kuća, u kojoj nije važno da li se i kako krstimo, i stižemo do našeg Rada Tomova, možemo mu samo reći jedno veliko – hvala!

Suzana KAPETANOVIĆ

Komentari (93)
 • Miśut
  Mnogo priče, a stvar je prosta: SPC nesmanjenom žestinom nastavlja posrbljavanje Crne Gore! Sve što oni učine ima samo jedan cilj - NAČINJET dokaze o srbstvu Crne Gore. I nije poenta da je Crna Gora srbska, već da je NJINA! Kakvi svetci, kakav Njegoš, kakva Crkva - IMOVINA i BUSINESS jedine su važne stvari. Iz toga razloga su popovi izmislili "tomos" (fabrika motora?) kojijem spriječavaju vjernike (uz pomoć države, a no kako!) da slobodno izpovijedaju svoju vjeru i organizuju se na način koji njima odgovara. Jer, popovi ne trpe konkurenciju, žele monopol nad vjerom, pošto to znači i monopol nad imovinom i (ne samo) crkvenijem biznisom. Treba vozit đipove, gradit hotele, zidat nove stare crkve i konake, krivotvorit povijest - proširivat posa. Risto .....ić ne plaća porez, ali da li plaća reket?
 • Karsters
  Narod se prima na svakakve jeftine popularizme, u nasem slucaju to je od 90-ih godina srpska crkveno-cetnicka mitologija. Mi nijesmo proizveli slicnu zabavu za narod kojom bi kategorije slabijeg obrazovnog profila bile zaokupljene :))
 • Crevljar iz Prokunaha
  Miśute, svaka ti dala! Ža mi je što ti turiše ove tačke. Znam da si se suzdrža, a ni to ti ne puštiše!
 • Masan  - istina
  Istina je jedna,ne prodje dan da Ostrog,Pivski Manastir,Moraca,tako dalje nema narod! Vama smeta da bude Crkva na Lovcen da narod(ogromna vecina) ce tamo,a ne u mazule!
 • BMW Z4 2.5si SE
  Svojstveno je Srbima da kradu ...... Nemojte ga ukrast da grdni nijeste. Sjetih se jadnog Cara Lazara kad ga razvlašiste po Srbiji.
 • Boban Bg
  Vrlo upečatljiv članak. Logika ovih novokomponovanih vjernika je logika Vučurovića, pjesnika i kamiondžije iz Trebinja. Krenuli su uz istoriju da restauriraju i sva crnogorska artefakta, sve spomenike kulture i vjekovnog trajanja Crnogoraca. Još malo pa će zidove crkava u CG krasiti ljepotani poput Ratka Mladića, Radovana Karadžića, Krajišnika i da ne nabrajam dalje, pozliće mi. Čitava će istorija CG postat "ljepša i starija", a ja kažem i srpskija.
 • Крсто Ивановић
  Испада да је црква највећи девастатор у Црној Гори. А то што су цркве након рата порушене (као на Светом Стефану) под благословом Завода за "заштиту" споменика културе није важно. Вама је највећи проблем изгледа што се масовно граде и обнављају православне цркве у Црној Гори. Зар није срамота да је црква у Команима обновљена сада и да се у њој литургија задњи пут служила прије 70 година? Али да је остала рушевина, то би онда био изразити споменик "вјековног трајања Црногораца". Али када ти Црногорци обнове цркву, онда се упоређују са свим и сваким.
 • MIO
  Apsolutno je SPC devastator starih istorijskih spomenika u Crnoj Gori. Da je vama do sačuvavanja SPOMENIKA KULTURE nebi od tih crkava i manastira pravili RUGLO i bezvrjedni istoriski KIČ kojim će se sprdat istoričari budućnosti Krsto. Vama je da sva obilježja Crne Gore poništite i prerušite CG-u da liči tamo nekoj Tursko-Srpskoj PALANCI iz SRBIJE.
  Rekoh ti prije 2 god. NE PUCAJ IZ PRAZNE PUŠKE.
  Niko NORMALNI nije protiv restauracije KULTURNIH starina u Crnoj Gori i da te starine izgledaju kao nekad ali jes protiv SPC NEKULTURNIH NASILNIKA koji to rade iz okupatorskih pobuda da sve starine dovedu i liče kada ih je RAJA GRADILA uz nadgledanje Sultana.
 • Крсто Ивановић
  Објасни шта је то кич и по чему је обнова цркава безвриједни кич? Такве примјере не знам.
 • MIO
  Sve što ste opravljali u CG-i ste unakazili. opravljne crkve ne odgovaraju prijašnjem izgledu. Krsto kad tad će ova država i narod da se aviza, ponovo sruši to ruglo što vi toboše brižnici CG opraviste i dodaste tako da Bogomolje izgledaju ka TurskoSrpske i ako Bog da vrati prvobitni izgled tim istoriskim građevinama. .
 • Крсто Ивановић
  Први пут чујем за турско-српски стил у црквеном градитељству. АЛи то довољно говори о томе колико не знате о томе.
 • Miśut
  I ne želimo znat, s toga zidajte đe drugo, manite se NAŠE zemlje.
 • freespeech  - Svrha?
  Nije su mi jasne nekolike stvari...
  Kako je Mestrovic uspio da bolje razumije Njegosa od njegovih potomaka? Govorite i o duhu vremena, vremena ateizma?

  Zar nije logicno da pravoslavni vladar i vladika lezi pod krstom?

  Kakvu god svrhu da su imali Karadjorevici imali pri gradnji kapele, barem su je napravili skoro identicnom kao sto je bila. I da su htjeli svoju slavu da velicaju sigurno ne bi pravili nesto isto , nesto na sta je taj narod decenijama navikao.

  Na kraju mauzolej je lijep, ali nije arhitekonsko cudo. Cudo je mjesto pocinka. I koliko ce pobogu da vam smeta crkvica od 2 metra kvadratna na Rumiji . Samo me zanima prvoborci za vjjeru, koliko cesto posjecujete hramove kad ste tako zagrinjali da napadnete svaki potez svestenstva,
 • Anonimus  -  Potpuna neznalica !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Kako je Mestrovic razumio bolje .............. ??????
  Boze moj koja budalastina !!
  Pa znas li ti ne..... ko je najveci srpski ( tacnije juznoslovenski vajar )) ????
  Pa znas li ti ko je izvajao " VIDOVDANSKI CIKLUS " .? Ko je izvajao " Majku Jugovica " " Srdju Zlopogledju " " Marka Kraljevica " itd, itd ,itd ..... Ko je izvajao "Beogradskog pobednika " na Kalemegdanu ??? Ko je izvajao " Svetozara Miletica" u N. Sadu ??? KOOOOOOOOOOOOOOOO?????? ......!!!!!! SVE JE TO A I JOS PUNO TOGA IZVAJAO ------- M E S T R O V IC !!!!
  A ti se " mozgu " pitas " kako je mogao Mestrovic .... ??
  ( Molim vas objavite ovo . Jeste malo grubo ali nema drugog nacina protiv elementarne gluposti i neznanja )
 • S. Bar  - Spičo, Masan, Anonimus.
  Nije pitanje koliko puta ideš u crkvu pametnovi, pitanje je istorijske vrjednosti. Vi Srbadija niste ni znali do prije 50 godina ko je Dukljanski Sv. J. Vladimir. Tek u skorije vrjeme ga krstiste Srbinom, Srpskim knezom i Srpskim kraljem i ko zna još šta, nije TAČNO čak je i ratova protiv vas. Rumija je bila SIMBOL DOBRIH ODNOSA naroda Katoličkog, Islamskog i Pravoslavnog dok vi Četnici sa Amfilohijem, Mandićem, Milićem i onim Emilom Labudovićem ne umješaste prste i montiraste onu LAMU na Rumiju te sad svako svakoga poprijeko gleda. Što se tiče Lovćena takva vam je svaka rabota u Crnoj Gori ka Lovćen, sve ste crkve uništili i pretvorili ih u jedno bezvrjedno istorijsko da slobodno kažem RUGLO koje nemaju ama baš nikakve istoriske VREDNOSTI...
 • Машан  - ??
  Зашто у Елбасан(сред Албанија) ђе су мошти Свети Јован Владимир сами Албанци га зову Српски кнез?? Шин ђон Владимир је Православни светац,,, Његош је био Православни Владика!!
 • S.Bar  - Masan
  Neznaš, ne propagiraj za SPC, on je svetac svih nas Albanaca, Crnogoraca, Srba, Hrvata , Bugara, Makedonaca, Katolika, Pravoslavnih i Muslimana i drugih normalnih. Kako sada Duklja i Dukljani Srbi kad je Srpska Raška napadala vojno Duklju uz Vizantisku podporu. Masni koja ste i čija ste vi pamet.
  Petar II nikad nije reka da je Serb uvjek je velča Crnogorstvo, čak niko iz kuća Petrović nije polazio u Srbiju.
  Ostavite se mita i krive istorije.
 • Anonimus
  Meštrović je umjetnik, a umjetnici su ipak ljudi koji jedni druge bolje razumiju. On je htio da kaze jedno, da je Njegoš pjesnik, filozof, velika ličnost ovog naroda i da Lovćen Crnogorcima treba da bude ono što je Partenon Grcima. To je suština, a ne u kapeli, jer Njegoš nije samo vladika nego više od toga.
 • Prepodobni
  Pitanje o Meštroviću i potomcima je smiješno. Koliko ga potomci razumiju najbolje svjedoče stalne polemike koje vode oko njega. Da ne pominjem to da ćete među potomcima teško nać ikog ko je u stanju da pročita, a kamoli shvati Luču mikrokozma!? Ili možda mislite na onaj dio potomaka što se Njegoša prisjeti kad krene "trijebit gubu iz torine" po Foči, Višegradu, Sarajevu...
  Pitanje o pravoslavnom vladici i krstu takođe je silogizam. Aj da citiram gorepomenutog "Srpstvuj djelom, vjeruj što vjeruješ, laktom vjere, glupost čojka mjeri". Tako je pisao "pravoslavni vladika".
  Treće, još je Aco Karađorđević angažovao Meštrovića, ali mu je projekat bio preskup, pa je srušio staru kapelu, posvećenu Sv. Petru Cetinjskom i podigao novu, posvećenu Sv. Đorđu, krsnoj slavi Karađorđevića!?
  Četvrto, benigna crkvica na Rumiji, jasno je kao dan, je klasični oblik "obilježavanja terena"! Na dodiru tri konfesije koje vjekovima njeguju natkonfesionalni kult Sv Vladimira...
 • Anonimus  - Za freespeech
  Sveštenstvo nije neki neuk čovjek ili siromah koji žuri da podigne sebi sobu, negdje na Kakarickoj gori, nego lijepo zna da kulturna dobra koja je zaštitila država ne mogu da se obnavljaju bez dobrog projekta i saglasnosti institucije. Što se tiče izgleda Mauzoleja i tu se može raspravljati, ali svako zna da je tu Meštrović unio i elemente sakralnog zdanja. Svod kripte prekriven zlatom ....

  Njegoš nije samo vladika i nemojte da toliko banalizujete.
  Crkvica od dva metra na Rumini je ugasila živu tradiciju koja je mogla da udje na listu UNESCO-a. Što će vama tamo crkvica od dva kvadrata?
 • Crevljar iz Prokunaha
  Mičite tu sliku, kako mislite da čitam ovi članak.
 • cg dijaspora
  Možeš čitat kao što ga gledaš. Kroz njega!!!!!!!
 • Anonimus
  Није Његош био ујединитељ разних вера, већ владика православни! Та фарса Либерала, да сви треба да долазе сложно! Па нек долазе сложно у музеј, а који неправославац жели да види гроб православног владике, доћи ће у капелу! Као што туристи иду у Цркву Светог Марко, било које вере били, да виде гробове Србијанских владара! А тек ова прича о репликама! Прво, сваки камен старе капеле сачуван је! На Косову и Метохији безброј манастира је обновљено, неки су нешто другачији, али битно је да се дух вере чува у њима! То изгледа атеисти не схватају, па измишљају нематеријалне баштине, како би замаскирали нематеријалне вредности! Они који у место српских светаца, верују у 2свете" ЕУРЕ, они који у место предака поштују ......, они који се у место са браћом, грле са непријатељем, од њих се и не очекује разумевање!
 • anika  - ima li ovde više Anonimusa?
  Svaka čast! Pravoslavni hrišćanin, bio Vladika ili siromah, M O R A da se sahrani ispod KRSTA !!! I šta misla ova gospoda ko su oni da sebi daju za pravo da nekom posthumno menjaju veru?
 • danilo stojanovic  - Anonimisa uvijek ima i previse.
  @anika - Hajde da i taj vas argument prihvatimo - iako ne stoji. Hajde da izgradimo i tu kapelu (i krst) za nasega pravoslavnog Vladiku, - moje pitanjie vama (i vasim istomisljenicima) je: Po kojoj logici tu kapelu treba da obnavlja - i treba da pripadne - stranoj crkvi (i drzavi)?

  Zasto da to ne bude, recimo, prva zvanicna kapela Crnogorske Pravoslavne Crkve (CPC) - poklon Vlade CG? Siguran sam da kada bi Vlada to objavila - svi vi (veliki vjernici SPC) bi skocili na noge lagane da kunete tu kapelu kao "'nekanonsku" i "nepravoslavnu".
  S druge strane, zaista je neprihvatljivo da vlasti drzave CG postuju crkvene kanone vise, nego sto postuju svoj Ustav? I zasto vec jednom ne rijese pitanje SPC i imovine koja joj je nelegalno, i nelegitimno, data 1920 godine? I koju SPC jos uvjek (nelegitimno i nelegalno) koristi - i to, uglavnom, protiv interesa drzave CG i protiv Crnogoraca?
 • grahovo  - grahovo
  ofgovor ti je jasan jer CPC NE POSTOJI PO KANONSKOM ZAKONU I ISTA NIDJE NIJE ZAVEDENA NE PRIZNAJU JE NI OSTALE PRAVOSLAVNE CRKVE ...ZNACI CPC NE POSTOJI
 • Nora  - Postoji i postojace
  CPC grahovo. Ali prvo najveci lupezi u crnogorskoj istoriji se moraju suociti sa pravdom.
 • anika
  Crkve ne pripadaju državi već ukoliko je gledamo kao materijalno dobro ovim redom: eparhiji, mitropoliji, patrijaršiji, Vaseljenskom saboru.Samo treba naglasiti da crkva kao materijalno dobro nema bitnu vrednost , već je njena vrednost u duhovnosti ,u vernicima koji se sabiraju na Svete liturgije moleći Gospoda našeg za dobro svih ljudi na zemlji i vernika i nevernika . Crkve u kojima se služi Sveta liturgija su naš štit od svih zala, bili mi toga svesni ili ne!
 • Crevljar iz Prokunaha
  "Crkve u kojima se služi Sveta liturgija su naš štit od svih zala, bili mi toga svesni ili ne!"
  Pa skoro je bila vijest da je u jednoj crkvi pa krov i ubio dijete! Znaš li da je Danilo Kiš napisa u Enciklopediji mrtvih da ako bog postoji da je on najveći masovni ubica. Pa toliko zemljotresa, masovnih pogibija nevinih ljudi, ratova a neko sa toliko moći koliko mu daješ peca ribu i boli ga uvo. Samo me mani tih gluposti o krivici i iskušenju i slično. Koliko ja znam boge nije osvetnik, a ako iskušava ljudski rod tako što u zemljotresu pogine 100.000 ljudi onda nešto nije u redu sa njim. Ajd mi objasni što su to Japanci skrivili da ih u cunamiju pogine 30.000 ljudi? Nego znam da džaba pričam. Nije džabe rečeno da je sa religioznim moguć razuman razgovor, religioznih ne bi ni bilo!
 • Nero Wolf
  Anika pričate o Njegošu a niste mu ni bili na grobu? Jer da jeste vidjeli bi da je Njegoš sahranjen ISPOD KRSTA?
  A i ne morate se penjati na Lovćen i ići na Njegošev grob - evo vam fotografije da sa se uvjerite da je Njegoš sahranjen ispod krsta:

  http://www.cetinje.me/turizam/14.jpg

  Šta je problem? Sad uslijed ovog saznanja nadam se da možete mirno da spavate.
 • anika  - istorijat
  Tačno je da nikad nisam bila da obođem Mauzolej, a na Lovćenu sam bila i nisam želela da uđem u mauzolej. U sve muzeje na Cetinju sam bila više puta i vodila svoju decu da znaju svoju istoriju, naravno i u Cetinjski manastir kao vernik, i osećam ga svojim kao što osećam i sve Grčke, Ruske ili bilo koje pravoslavne manastire ili crkve. U crkve(drugih vera) džamije ,sinagoge... ulazim sa dužnim poštovanjem , ali isključivo kao turista. Nadam se da ovim načinom razmišljanja nikog ne vređam.
 • Cetinjac
  Da nisi ti nevesta Crbkinja iz Niš, bre??????
 • Nora  - Necistih misli
  Sveti grob Njegosev ne prima ljude necistih misli anika. Ti kao vjernik trebala bi to da prepoznas. Oni ljudi koji imaju ciste misli, koji posjete Njegosev grob, osjecaju se kao da su posjetili Sv. grob u Jerusalimu. Ovaj tvoj post gore anika, rekao je dovoljno o tebi.
 • anika  - Nečiste misli
  Same reči "CRNOGORSKI PARTENON" je dovoljna da čovek ne poželi da ga vidi. To nije za divljenje Njegošu, već Meštroviću! Njegoš nam je ostavio duhovno blago koje nema potrebu za mermernom potvrdom!!!
 • Nora  - Crnogorski Parteon
  Znaci to te zulja. Kad nama Crnogorcima to ne smeta zasto bi tebi smetalo. Nije Njegos iz Panceva ili Pirota, nego iz Njegusa a to pripada CG. Mestrovic, sad ti i on smeta. Vidis, kad bi tebe svijet slusao, ti bi unistila pola svijeta. To se zove patoloska mrznja.
 • anika
  A po čemu zaključuješ da nisam Crnogorka? ima li neki drugi uslov sem ijekavice?
 • Miśut
  Više no dovoljno.
 • Anonimus  - Necemo se sa vama raspravljat !!!!!!!!!!!!
  E sad si se " izrekao " . "Svaki kamen stare kapela sacuvan je " Tacno !!! Ali cije kapele ????? Njegoseve ili Aleksandrove. One koju su gradili Crnogorci za Njegosa ili Karadjordjevici za Petra II Karadjordjevica . E ta vam fora nece nikad vise proci .
  Te SELJACKE finte iz Topole i Oplenca - nikad vise !!!
  Shvatita NIKAD VISE !!!!
  Da ne bi bilo grke !!!
  Razumijete li sta vam se kaze ????????????????????????
 • sasa.r
  Anonimuse,
  Kapela ce se obnoviti jer se u Crnoj Gori pitaju tradicionalni Crnogorci Svetog Petra,kralja Nikole,Njegoša a ne Dukljani koji se složiše da dan vojske Crne Gore bude bitka na Tudjemilu a ne Martinici,Krusi,Vuciji Do,Fundina ...đe isjekosme na komade Turke zavojevace i okupatore nase svete zemlje Njegoseve i Nikoline!Kada na djelu pokažete da ste Crnogorci, kada se uvjerimo da zaslužujete da budete casni Nikolini potomci onda ćemo razgovarati.Do tada knjige u sake, ima previse gradiva koje ne poznajete i koje su vas pogresno naucili.
  Za krst casni i slobodu zlatnu!
 • abu khabir muavija
  Vi rajetini više ne znate ni kako da nas zovete.Te tradicionalni Crnogorci te Srbi te Spartanci.Ne moraš da brineš.Dok je nas Spartanaca biće Partenon i branićemo ga kao Termopile.Kad nas ne bude možete i savardak podignuti.
 • Nero Wolf
  Zašto bi nepravoslavac ili pravoslavac morao da dolazi u kapelu da vidi grob pravoslavnog vladike kad sam vladika svojim testamentom nije tražio da ga sahrane u kapeli, već na Lovćen kod kapele - evo tog djela Njegoševog testamenta:

  "Još vi preporučujem i amanet predajem kad umrem kopajte me na Lovćen kod nove crkve.”

  Znači da raskrstimo - Njegoš svojim testamentom nije tražio da se sahrani u kapeli - kada bi to uradili prekršili bi Njegoševu poslednju želju.

  I pravoslavci i nepravoslavci mogu slobodno doći da posjete Njegoševo vječno počivalište u mauzoleju.
 • Anonimus
  Duh vjere će ostati sačuvan, nemojte brinuti, i Vi to znate. Ovdje ne govorimo o Njegošu samo kao vladici jer je on mnogo više od toga, uostalom i na katedrama po svijetu se njegovo djelo analizira, jer je on prepoznat kao pjesnik. Crkva treba da je zbog ovog ponosna i da shvati da je zato Mauzolej jedina prava vječna kuća za njega. Nemojte o neprijateljima, dosta je te priče. Za vjeru ne brinite, ima crkava, evo nove na Goliji, a to je prilično nenaseljen kraj. Možda je bilo bolje da je napravljena na nekom mjestu sa više stanovnika. A u ovom vremenu krize, kada veliki broj gradjana živi skromno možda je bolje pomoći im a ne toliki novac trošiti na gradnju. Nema nas 5 miliona, tek oko 700000 hiljada.
 • anika
  Nadam se da si tu uračunao i nas koji nismo rođeni u Crnoj Gori, živali i školovali se na ekavici, ali celog života nosili u srcu Crnu Goru o kojoj su nam đedovi pričali!
 • Cetinjac
  Pa pobogu ostani tamo pomozi Nikoliću i ostrani se CG-e. Pa vi ste oni koji prodaste C.Goru, onaj koji nosi Crnu Goru u srcu priča naški Crnogorski pa đe god se naša, a ne ekavicu. Ostavi ĐEDA u Crnu Goru a vodi DEDU sa sobom..
 • anika
  A ti imaš ekskluzivno pravo na Crnu Goru? Jel to pravo dobijaju samo oni što ne znaju padeže ili ima i nekih drugih uslova?
 • Crevljar iz Prokunaha
  Viđi Anika, mi smo ti taka sorta da možemo ako oćemo pričat najčistijim srpskim književnim jezikom, no nećemo. Mi namljerno zborimo ovako jer su nam stari tako zborili. A onda nam je jedan .......... nametnuo da pričamo ka vi, samo sa ij. Dok naš preśednik ne počne da priča naški i dok se u školama ne počne učit naški, mi ćemo ovako da pričamo. Pa kad se počne svuđe poštivat crnogorski književni jezik ka standard, ja ću ga prvi poštivat. A kako ti nikad nećeš šćeti pričat crnogorski i kako nikad nećeš privatit da Srbija i Beograd nemaju nikake veze ni sa CG ni sa Lovćenom, taman da ti je Njegoš đed, nemaš ni inkluzivno ni ekskluzivno ni bilo koje pravo da se plekaš u crnogorsko nasleđe. Ja tebi neću beknut koga ćete i kako obelježit na Oplencu. Možete tamo dić i ovu kapelu Karađorđevića, meni ne smeta.
 • Pai Mei
  Kaze autorka da se u oblasti spomenika kulture ne smije graditi. U redu. No, stara kapela ne da je bila spomenik kulture, no je bila u grbu socijalisticke Crne Gore! Taj grb, s tom kapelom, ostao je nepromijenjen sve dok je i socijalisticka drzava postojala, 2 decenije nakon rusenja iste. To tadasnjim vlastodrscima nije smetalo da kapelu poruse, Lovcen obezglave (skrate mu vrh) i posade mauzolej protiv koga su mnogi bili, pa i Mesa Selimovic (faraonska grobnica). Drugo, veli autorka da je mauzolej " i crkva i spomenik i vjecna kuca"; to naprosto nije tacno, to je obicna manipulacija, jer je taj mauzolej sve samo ne crkva. Njegos je vjerovatno jedini hriscanin, a zasigurno jedini pravoslavni vladika koji ne pociva u crkvi ili njenoj porti, nego u podrumu nekakvog mauzoleja paganskih obiljezja.
 • praunuk
  Stara kapela? Koja ? Ona što su je prvi okupatori Crne Gore oštetili, a drugi okupatori kasnije oburdali?
  E ta nije bila u grbu Crne Gore, i batali više sa tim lažima.
 • Pai Mei
  Decko, udahni duboko i smiri se malo, mnogo si neurozan...
 • praunuk
  Ne mogu, posebno ne duboko, da udahnem taj vaš teški vonj klerofašizma.
 • Pai Mei
  Pa nemoj, no sjedi kuci i udisi sto ti je volja.
 • Za Pai Mei
  Jedna je revolucija pojela drugu Pai Mei. Ne opravdava nikakvo rušenje autorka. Mauzoleji su vječne kuće, a u našem na Lovćenu ima crkvenih elemenata. Posebno u kripti, koja je i pozlaćena, što je detalj prisuan u pravoslavlju. Pušti priču vladika, pa vladika. Njegoš je pjesnik i vladika.Na Lovćenu je i na mjestu koje priada svima. To su činjenice svidjele se tebi ili ne.
 • Nero Wolf
  Kako je Meštrović bolje razumio Njegoša od njegovih potomaka? Pa da je živ to bi trebalo upitati kralja Aleksandra Karađorđevića koji je prvi htio da mu baš Meštrović na Lovćenu sagradi mauzolej za Njegoševo vječno prebivalište, samo mu je projekat bio skup (bilo mu je za Crnu Goru žao dati toliko novca).
  Zar nije logično da pravoslavni vladika počiva i leži pod krstom? Jeste, logićno je. A ko kaže da Njegoš danas ne počiva pod pravoslavnim krstom? Koliko ja znam na njegovoj nadgrobnoj ploči je uklesan veliki pravoslavni krst. Uostalom evo i fotografije - ako laže koza, ne laže rog:

  http://www.cetinje.me/turizam/14.jpg
 • wizard
  ako SPC želi nesto da gradi neka gradi negdje po srbiji a ne da nastavljaju da posrbljuju Njegoša . ovi se pozivaju na ustav iz 1905 i član 39 tog ustava o narodnim bojama a sto niko od njih ne viđe i član 40 govori o crkvi . prema tome sve crkve prije 1918 su crnogorske i treba ih vratiti Crnogorcima i Crnogorskoj Crkvi .postavlja li iko pitanje koliko srpska crkva prihoduje od ostroga i ostalih svetinja .
 • Labud
  Dok se Crnogorske Svetinje ne dadnu na brigu autokefalnoj crkvi Sv.Petra Cetinjskog i Njegoša II ova vlast će biti utajena produžena ruka aneksirane Crne Gore. Đe su sad Đukanović i Krivokapić sa njihovim DPS-om i SDP-om da progovore. A ako nijesu 'produžena ruka aneksirane Crne Gore momentalno daju otkaze onima koji krše načelo partije. Ova dvojica ili su sami tražili način kako da se ispišu iz partije da bi u nekoj drugoj bili primljeni raširenih ruka ili su dobili naredbu od svojih partija-jer kao muslmanske ispovjesti normalno je da se uzdrže kad se radi o drugoj religiji.
 • Peraš  - Sramota
  Treba da vas bude sramota. Nisu Karadjordjevici srusili kapelu, vec Austrijanci 1916. godine. Ove rusevine na slici su posljedica austrijskog rusenja. Kapela je, medjutim, obnovljena 1925. Tacno je da je mauzolej planiran, ali su Karadjordjevici, kao i obicno, izbjegavali velika ulaganja u Crnu Goru. I jos nesto... Petar Lubarda je bio protiv rusenja kapele! I ne samo on, vec i Mihailo Lalic, Milovan Djilas, Borislav Pekic, Mirko Kovac... Raspitajte se malo. Cak su peticije i novinski clanci dostupni na internetu. I prestanite da sirite dezinformacije. Nije korektno, a posebno nije naucno!
 • Nero Wolf
  Perašu vidi se da niste dobro informisani. Aleksandar Karađorđević je srušio crkvu na Lovćenu 1925. a ne Austrijanci 1916. godine. Jer postoji izvještaj o šteti na prvobitnoj crkvici koju je oštetilo jedno topovsko đule, čak postoji i jedna fotografija iz 1922. godine tako oštećene crkve. Šteta i nije bila velika jer je Mitrofan Ban odbio zahtjev Austrijanaca da se Njegoševe kosti eshumiraju i prenesu na Lovćen kako bi oni sami tu rupu od đuleta na crkvi sanirali, koji je rakao da je strucna komisija izašla na Lovcen i zapisala da je "нашла Цркву и гроб у потпуном реду". Fotografija polusrušene crkve na Lovćenu je nastala poslije 1922. godine (vjerovatno 1925. godine) kada je stara crkva rušena, a na njenom mjestu podignuta veća ("ljepša i starija"), od novog materijala, na drugoj lokaciji, iako je Odbor za sanaciju stare kapele prethodno donio zaključak da "se grobnica Vladike Rada na Lovćenu opravi i dovede u prvobitno stanje do 1. septembra 1921. godine".
 • jaki  - prokletstvo
  Crna Gora je trenutno pod dva prokletstva:
  Petar I: Ako neko ne polaže nade ne Rusiju.... da je proklet dovijeka (a mi zaslugom vrha itamo u Nato)
  Petar II: Ako me ne sahranite na Lovćenu u onu KAPELU i ne ispunite mi ovu želju da ste prokleti... (a mi branimo muzolej - valjda jer ga je brat Hrvat projektovao).

  E pa gospodo nek nam je nazdravlje.
 • Dusan Madzarovic  -  NOVE crkve ne mogu vratiti proslost
  STO RECI I KAKAV KOMENTAR dati na ovaj izuzetno dobar tekst Gosp. Suzane Kapetanovic.
  OVAJ tekst bi trebala procitati VLADA Crne Gore, sve njene institucije sistema, sve partije i SVI gradjani Crne Gore bez obzira na gledanje lijevo ili desno, dole ili gore, bez ostrascenosti i bez ikakvih opredjeljenja VJERSKIH, IDEOLOSKIH,
  NACIONALNIH i slicno, vec kao castni i posteni bez ikakvih drugih kvalifikacija.

  AKO ZATVARAMO oci pred svim ovim, onda znamo kakva nas buducnost ceka.
  POZIVAMO TE Crna Goro po vec nekoliko puta da REAGUJES na primjeran nacin, gdje se niko nece osjecati porazen, diskvalifikovan, ostecen, manji ili veci, glavniji ili sp...
 • sasa.r
  Briljantan tekst Anonimuse.Nije mi jasno yasto je poblijedjen.Upravo si rekao najvaziju zinjenicu...ateisti uvijek traze opravdanje da se ne grade hramovi!!!
 • Oliver  - NJegovo preosveštenstvo, Vladika crnogorski....
  Tendenciozan i propagandistički tekst. Novinar bi najprije trebao da nauči da pravilno tituliše ljude, pa onda da piše o pojavama...Upoređujući ove dvije kapele, vidi se da su Karađorđevići poštovali pretke i tradiciju...Iz teksta se vidi i da su bili štedljivi i čuvali narodne pare...Ovi što su pogazili Njegošev amanet, neka vide".. su čim će pred Njegoša..", neće valjda s onim šleperom od mauzoleja....
 • Anonimus  - Za Olivera
  Olivere, mislim da su ovdje svi titulisani kako treba. Ako je tendenciozno to što su iznesene činjenice ili konstatacija da bi svako sa strane kada čuje koliko se ovdje priča o obnovi crkava, pomislio da ovdje živi narod od kojeg na planeti više vjerujućeg nema, onda uredu.

  Kasno je Olivere za povratak, neke se stvari jednostavno ne mogu vratiti, kasno je. Nešto poput one, ne može se dva puta u istu rijeku ugaziti. Sve se mjenja ...Ako bi se vraćala, a to mema nikakvog smisla, treba vratiti prvu kapelu. Staviti je pored Mauzoleja to nema nikakvog smisla. Jednstavno ne korespondiraju. Njegoš je na Lovćenu i to je suština. Osjećam da može da čuje ove predloge Njegoš bi samo rekao: Puštite me Crnogorci, ili ako vam je milije, braćo, nemojte se oko mene svadjat.
 • 111
  amfilohije jedna strassna mutivoda u crnoj gori. nije ni njemu stalo do njegossa, no do posrbljene crne gore. njemu je vazno da se crnogorci svadjaju, da nemaju spokoja, da se ne bave onim ssto je vaznije -ekonomijom, vech da nopvi izbori prodju u svadji oko "kapele". vlada saopsstava da che razmotriti svaku inivcijhativu... nevidjeno. ova vlada nissta nije u stanju da sprijecci. ovdje treba neko da kazze - dosta pri;e o kapeli. nechemo se visse baviti prosslosschu. mauzolej je dostojan spomenik njegossu i ne treba ga dirati .
 • Nora  - Pravda za Njegosa
  Nije Njegos grana ni mi Crnogorci da nas bace s'puta. Manite se corava posla provokatori.
 • Anonimus
  Odsrbljena Crna Gora, što je naravno prvi korak ka negaciji sopstvenog identiteta koji su ogleda u pravoslavlju, sledeći koraci su poznati, stanje apatije i potpuna ravnodušnost prema činjenici ko smo i šta smo, poslije toga postajemo narod koji ne postoji, nekakva rulja koju će pokupiti ko da više, naravno ne nama, nego gospodarima naših sudbina. Apropo kapele, osim što je fantastično dobrodošla nekim opskurnim krugovima da se skrene pažnja sa činjenice da pola Crne Gore misli što će dati djeci za doručak, je i lakmus papir koliko neki ljudi mrze sami sebe, svoje porijeklo, svoje pretke, koliko žele da zaborave ko su, da izvrše ispiranje mozga i da učine da svi pomislimo kako smo nastali u maju 2006.te, kada je nezavisnost vraćena i ništa osim nje, sad možemo gledati patriotski korpus pjesam na RTCG u dugim danima čekanja posla, prinudnih odmora, ili pak rada na nekoliko psolova da bismo održali goli živt, dok nam tvorci "nezavisnosti" i "Patriote" drže pridike jesm...
 • Crevljar iz Prokunaha
  "Apropo kapele, osim što je fantastično dobrodošla nekim opskurnim krugovima da se skrene pažnja sa činjenice da pola Crne Gore misli što će dati djeci za doručak.." .
  Ovo je stvarno da pop.z..š! Ko je počeo priču o gradnji kućice Karađorđevića na Lovćenu. Svaki put zamutite ili zastavom, ili himnom, ili grbom, ili kućicom Karađorđevića (krvnika CG), pa kad nam dignete pritisak, počne seirenje o teškoj ekonomskoj situaciji, gladi i ostaloj patetici. Ne počinjite pa ćemo se svi baviti kako da prehranimo đecu. No ti se Amfilohije prejeo izgleda pa nezna što čini!!!
 • Anonimus  - NISTA NIJE SLUCAJNO
  Kada je Vlada Crne Gore na prijedlog Ministarsva kulture prije godinu dana ukinula Njegosev mauzolej kao samostalnu ustanovu kulture niko se nije pobunio, svi smo cutali. A to je gospodo bio uvod u ovo mesetarenje.
 • freespeech  - probudi se
  Nebitan si.Poentu ne shvatas. Spavas na sajtu dokoni djecace, izadji mali napolje, udahni vazduh. Elementarno znanje svakog arhitekte bi podrazumijevalo da uzme u obzir da je bio vladika, a ne samo vladar.
  Samo disi, Pokazi elementarno postovanje prema vladici.
 • Nero Wolf
  Vi niste ni čitali testament Petra II Petrovića Njegoša, a držite nam tiradu o njemu.
  Testament je Njegoš napisao 20. maja 1850. godine u Prčanju. Nema u njemu pomena da je Njegoš tražio da se sahrani "u onu kapelu na Lovćenu."
  To njegovo zavještanje nije zapisano u testamentu, već je zabilježeno kao svjedočanstvo pred njegovu smrt kada se usmeno obratio Crnogorcima koji su bili oko njega. Postoji više ovih svjedočanstava poslednjih Njegoševih riječi - u svakom se spominje njegova želja da bude sahtranjen na Lovćenu. Samo se u dva svjedočanstva spominje crkva na Lovćenu - Vuk Popović Rišnjanin je zabilježio da je Njegoš tražio da se sahrani na Lovćenu "kod nove crkve", dok jedino Milorad Medaković (onaj koji je falsifikovao Danilov zakonik) piše da je Njegoš tražio da se sahrani u crkvi - niko drugi to ne spominje bez on.
 • Anonimous
  Kako god bilo, ta prvobitna crkva se ne moze vratiti. Mislim da je slucaj zakljucen izgradnjom Mauzoleja, koji je naravio veliki vajar velikom vladici i pjesniku. Ono sto bi za jubilej valjalo uraditi jeste da se mauzolej i pristup njemu srede, a bilo bi lijepo i da bude uvece osvijetljen. Izgledalo bi to lijepo na vrhu Lovcena.
  A ovo sto Srbi hoce, to su samo puste zelje... Necete nam vise krojiti kapu...
 • Anonimus
  Mi ćemo NW vjerovati vama jer ste vi sigurno u pravu,a Medakoviću nećemo, jer je on to sigurno lagao, jer je imao materijalne koristi, završio mu je Njegoš fakultet i dao mu posao u nekom od Vladinih preduzeća, te ga redovno slao na seminare u inostranstvo sa dobrim dnevnicam, i primao apanažu od SDP-a . Taj Medaković je stvarno imao fantastične motive da falsifikuje Danilov zakonik. Dakle, ne sprdajte se Nero Wolf po naški rešeno.
 • Anonimus
  Suzana svaka cast,hvala vam za ovaj tekst !
  Jer ostalo je da samo citajuci ovakve tekstove i slusajuci ,nazalost rijeteke, prave i odlucne reakcije pojedinaca u medijime , da se nadamo da ce neko jednom stati na kraj bahatosti , bezakonju i zloj namjeri nekih koji sada imaju vise slobode i prava od svih gradjana Crne Gore !
  Oni su izgleda iznad zakona pa nam novinari ratni huskaci i svestenici zastitnici ratnih zlocinaca , podnose inicijative koje se ,iz meni nepoznatih razloga uzimaju najozbiljnije,odmah razmatraju i... dobijaju podrsku.
  Bilo bi dobro da nama koji u ovoj drzavi zaradjujemo posteno za zivot,placamo poreze i ,trba li reci, nijesmo registrovani u susjednoj nego u svojioj drzavi neko, ipak i sluzbeno objasni o cemu je rijec.
  Jer ....stice se utisak da se radi o zajednickoj namjeri navodno neistomisljenika.Jer kako shvatiti ...
  cuti se o crkvi na Rumiji,o tragicnoj samovolji pri "rekonstrukciji " nase kulturne bastine (pogledajte dobro ostrvo Besk...
 • Cetinjanin  - A koliko bi kostala?
  Ja vidim upravo ovo kao pokusaj da se homogenizuje biracko tijelo pred izbore i da se verbalnim, ali i idejnim, spajanjem Njegosa, Lovcena i SPC jos jednom, ovog puta, implicitno Crnogorci izjednace sa Srbima. Medjutim, za mene je vaznije pitanje koje jos niko u javnom diskursu nije postavio kao kontra argument - u vremenu krize, koliko bi to kostalo i odakle bi to platili? Ako se vec odlucimo za podizanje nekog objekta tim povodom, vise bih bio za otvaranje nekog modernog multimedijalnog muzeja posvecenog Njegosu, neko crkvice, pa ko god da je gradio, dosta ih je po CG, a koliko ih ljudi posjecuje je pitanje!
 • Crevljar iz Prokunaha
  Mnogo!
 • Nero Wolf
  Naravno da ne morate vjerovati meni - možete vjerovati jedino svojim sopstvenim očima. Evo vam orginalnog rukopisa Danilovog zakonika koji se čuva u Narodnom muzeju na Cetinju:

  http://www.blogovanje.com/Kraljevina_Crna_Gora/images/Pictures_2FRukop isDanilovogZakonika.jpg

  A evo vam Medakovićeve verzije istog zakonika štampane u Zemunu:

  http://www.njegos.org/petrovics/dancode.jpg

  Jasno se vidi da je Medaković dodao riječi "do jedine srpske" - u originalu toga nema. Znači Medaković je dao sebi malo slobode da dotjeruje originalni Danilov zakonik.
 • Nero Wolf
  Znači poslednje Njegoševe sati su opisali na osnovu svjedočanstava mnogi. Jedino Milorad Medaković znatno kasnije poslije Njegoševe smrti opisuje taj događaj tako što je naveo da je Njegoš na smrtnoj uri tražio da se sahrani u crkvu na Lovćenu. To niko drugi ne piše. Vuk Popović Rišnjanin 10 dana po Njegoševoj smrti piše Vuku Karadžiću da je Njegoš rekao: "Još vi preporučujem i amanet predajem kad umrem kopajte me na Lovćen kod nove crkve”. Đorđe Stratimirović piše da je Njegoš rekao: "Moj leš sahranite na vrh Lovćena, odakle se vidi cijela moja vozljubljena zemlja" (crkvu ne spominje). Francuz Belfon piše 1853. godine da je Njegoš na samrti rekao: "Naređujem da moje tijelo bude sahranjeno na vrhu Lovćena, pored skoro sagrađene crkve". Ljuba Nenadović isto ne spominje navodnu Njegoševu želju da se sahrani u crkvi na Lovćenu. Kao ni Kovaljevski.
 • Nero Wolf
  I kome sada da vjerujemo - Vuku Popoviću Rišnjaninu koji prvi daje opis Njegoševe potonje ure, i koji je bio najbliži mjestu događaja ili da vjerujemo Miloradu Medakoviću koji uopšte nije bio u Crnoj Gori kada je Njegoš umro i koji o tome piše znatno kasnije, a usput znamo da Medaković voli da bude "kreativan u izrazu"? Šta ćemo sa ostalim svjedočanstvima - niko ne spominje da je Njegoš tražio da se sahrani U CRKVI na Lovćenu?
 • Vucina Djurovic  - Kapela
  Vidim niko nije uocio koliko su Karadjordjeviti postovali naseg (a ne srpskog) svetitelja ,Sv. Petra Cetinjskog . Svi Vi sa ovog Portala znate sta se desavalo na trgu u Niksicu 1918 god ,prilikom farsicne sahrane Sv. Petra Cetinjskog ,Sv Vasilija Ostroskog i Crnogorske Krune . To je zapisnik i izvjestaj koji se nalazio na zasijedanju "Drustva naroda" u Zenevi 1920 g . Buduci da je Kralj A. posvetio Kapelu Sv Djordju , zastitniku kuce Karadjordjevica ,jasno je da je i on identicno gledao na Sv.Petra Cetinjskog , kao i SPC, jer neka mi neko pojasni zasto kapelu nije njemu posvetio,kako je i bila od strane Nje gosa posve. To sto devastatorska SPC ssuti o tome i prisvaja svetitelja CPC, Sv Petra Cetinjskog je isto kao i sa "Srbinom" Sv . Vladimirom, 22o god starijim od Nemanjica.Znaci gospodo Srbi iz CG mnogo je ovdje jasnih stvari ,korekno bi bilo da ne podgrijavate ideje g.Amfilohija ,jer nema vise zabludnjelih
 • Pai Mei  - C
  Cinjenica je da je plafon gornjeg dijela mauzoleja pozlacen. Cinjenica je da je Njegos pjesnik i vladika. Cinjenica je da su u kapelu iz 1925. uzidano svo zdravo upotrebljivo kamenje prethodne kapele. Cinjenica je da je socijalisticka vlast tu kapelu sravnila sa zemljom, odrubila Lovcenu vrh i postavila mauzoje protiv koga su se izjasnili neki od najumnijih ljudi tadasnje Jugoslavije i Evrope. Cinjenica je da su mauzoleji paganske vjecne kuce. Cinjenica je i takodje da Njegos prociva na mjestu na kojem pripada svima, bas kao sto i car Petar Veliki pripada svima iako je sahranjen u crkvi Sv. Petra i Pavla i kao sto i Njutn pripada svima iako je sahranjen u Vestminsterskoj opatiji. Tako treba da je i sa Njegosem koji nista manje nece pripadati svima ukoliko bude sahranjen u crkvi po vjeroskome obredu kako mu i dolikuje.
 • Anonimus
  OK!!
  Ali taj obred SIGURNO ne moze voditi SPC . Jer joj nipocemu ne pripada . Ne mogu ga voditi oni koji su proklinjali i njegove naslednike i njegov narod . Ne samo proklinjali vec i protjerali dinastiju Petrovic Njegos i unistili mu drzavu Crnu Goru . Kako ih sada nije sramota da se uopste javljaju !!!!
  Imaju ti ljudi maol problema sa obrazom !!!!!
 • Pai Mei
  Ovoliki znaci uzvika upozoravaju da je civilizovan razgovor nemoguc. Pravoslavna crkva ce kao i do sad svoje obrede obavljati u hramovima, a ostali, isto kao do sad, po poljanama i drugim prigodnim mjestima. Zna se dje je kome mjesto.
 • Miśut
  Zna se đe je kome mjesto, ali nije svak tamo đe mu je mjesto. Tek će bit. Onda ćete plakat.
 • sizif  - stalno ista prica
  Evo izbora, a evo i zastava, himni, kapela... Samo se vi primajte dragi sugrađani... Dok god su nam ovo top teme ne zasluzujemo bolje.
 • sasa
  kako ima dokonih ljudi
 • Anonimus
  Људи, па зар се у Црној Гори не иде у основну школу? Начитах се овде разних лупетања! Људи су почели цркву да посматрају као што су је комунисти посматрали! Па црква поштује црквене законе! Видео сам да је неко овде лупио да нешто припада туђој цркви! Српска
  Православна Црква је Црногорска исто колико и Србијанска! Ова ...... из Републике Црне Горе нема никакве везе са старом црквом у Црној Гори И Брдима! Данас свако може у СУП-у да пријави верску организацију, па нек их назову Црква у Црној Гори, Православна Црногорска Црква, Црква Црногорског Православља и тд., али док не докажу везу са Митрополијом у којој је његош служио, док их не признају канонске цркве, и док у њиме раде распопи оне остају ......! А камење сачувано из старе капеле угађено је у нову, а оно из нове су комунисти сачували, тако да ту има и старог и новог, а на новој ктитор пише шта хоће! Нек је сада посвете коме хоће, важно је да владика буде у КАПЕЛИ сахрањен!
 • Anonimus
  Nero Vulf, svaki hriscanski grob ima krst iznad, mislim da je devojka mislila na pravoslavni krst sa crkve! Vladike se sahrawuju ili u Crkvi ili u njenom dvoristu, zato je njegoš tako napisao! Nije tražio da ga u kapeli sahrane, nije bio toliko zahtevan, ali Danilo ga je iz postovanja sahranio unutra, kao sto se najveci vladari sahranjuju po tradiciji! Da je bio mnogobožac ja bih razumeo da ga sahrane ovako, ali i ovo je čak dobro! Da se Liberali pitaju najverovatnije bi vladika bio u muzeju kao mumija! I ovako sire lazi o wemu na sve strane! I molio bih te da naučiš srpski pravopis, da ne pišeš više: "niko drugi bez on". Ovo je ozbiljna polemika, a ne kafanska svađa!
 • M.filipović
  Mauzolej (grč. preko lat.) je velika i impresivna grobnica, obično izgrađen za preminulog vođu ili neku drugu značajniju osobu. Iz ove leksikonske odrednice je sasma vidljivo da mauzolej potomci namjenjuju znamenitoj osobi što vladar Crne Gore, po tradiciji i vladika zavladičen u Rusiji (!), u narodu prepoznat kao vladika Rade, uz to veliki pjesnik , muški ljepotan doista i jeste. Njegovoj veličini, slavi i svestranosti - vladar, vladika, pjesnik, u narodu i potomstvu voljen i poštovan do našeg doba, i ubuduće, mauzolej je mjera . Zahvalni potomci su stoga pomakli njegovu vječnu kuću od skromne kapele do monumentalnog mauzoleja velikog umjetnika, kipara Meštrovića koji je svoj veliki umjetnički talent stavio u službu Njegoševe veličine. U divnom arhitektonskom djelu, veličinastvenom samom po sebi, miruju kosti velikana Njegoša, njihovog crnogorskog vladike Radeta.
 • KNEZ
  BEZBOŽNICI,manite se opasnih neznavenih komentara.onaj ko vjeruje neće lupetati.crkva nije auto da se registruje u MUP.Crkva je stvarala državu.A radi vašeg iformisanja:
  _Srpski zetski knez Vladimir do nogu potukao Vizantijce pod Rumijo.
  Stoji u arhivu u Vizantiji napisano na pergamentu.
  Slažem se zašto Tudjemil za datum vojske.Vizantijski car Mihailo,napao je kneza Vladimira jer su zećani i primorci pokupili opljačkano zlato sa
  havarisanih brodova kod Bara,koje je popljačkao JOVAN EVNUH,BRAT cara Mihaila,a on je bio ARKAN ondašnjeg doba.Kako nijesu htjeli vratiti
  zlata Vizantijci su nas napali.to je rat zbog pljačke,zato je bilo bolje da je dan vojske bitka na Vučijem dolu,Grahovcu,Martinićima itd.
  ne dirajte crkvu božju,neće biti dobro,onaj gore sve vidi.

 • Duklja-.Zeta-;MCMrna Gora  - Za "Kneza"
  Ne lupetaj posrbico, ništa zetsko nije nikad bilo "srpsko", nego dukljansko, pod srbljačkom okupacijom, a kasnije crnogorsko - nakon što ste vi opet završili kao roblje (nakon Vizantinaca i Bugara porobili su vas Turci).
  No i vaši veleserbaljski preci su to znali pa su zato našu zemlju nazivali "pridobivenom primorskom zemljom" (okupiranom), a jedino vašu Rašku su nazivali "Srbska zemlja" (u jednini) - kasnije je bajkovitu množinu "srbske zemlje" izmislio vaš velikosrbski ideolog Ilija Garašanin u svom asimilatorskom Načertaniju!
  I da ne zaboravimo - Monasi Svetog Save, godine 1262. zapisaše sljedeće: "Nema Srba i Srbskog u Zeti"...
 • realno  - realno
  Pocela izborna kampanja. U pravu je autor. Samo ne znam cime se on (ona) distancirao od kampanje. Sta vise, AGITUJE NAVELIKO. A bjezi.
 • Вучићевић
  Дукља-Зета-МЦМРНА опет се по обичају бламираш, понижаваш и испаљујеш! Монаси су 1262. направили иловачки препис закона, и у њему пишу ко је задужен за Зетску област, и да је закон написао на словенском језику (црквенословенско писмо којим се тада писало)! Неки Секулогорац, који је, попут СВИХ Секулогораца необразован, из овог записа закључио је револуционарни став - да монаси када пишу о зети не спомињу да она припада Србији (они пишу о областима за које су епископи задужени) и да не спомињу Српски језик (спомињу на ком је језику писан документ), па је неки Секулогорац још нижег образовања, на Секулогорском форуму ставио наслов "Монаси светог Саве када пишу о Зети не спомињу Србе и Српски Језик" и тако се по принципу рекла казала то ширили по форумима и дошло до тебе, па си ти, као најнеобразованији Секулогорац још ставио наводнике као да цитираш монахе и изменио текст и направио лаж! АХАХАХАХАХА
 • Duklja-Zeta-Crna Gora  - Za Vučićevića
  Vučićeviću, bjelaš i posrbica mene nema što da naziva "sekulogorcem", ja sam Crnogorac, vazda bio i ostao, za razliku od vas "srbogoraca".
  Vaš prvi okupator Nemanja je lično samo svoju "dedovinu Rašku" nazivao "Srbska zemlja" (u jednini!). Niko nikad nije spominjao "množinu" za taj termin, sve dok vaš Ilija Garašanin nije izmislio "srpske zemlje" (samo u vašoj imaginarnoj množini), hahahaha jadooo :)))
  Porfirogenit takođe jasno navodi Dukljane zasebno od Srba.
  Neki istoričari nas nazivaju i Tribalima (po starolatinskom nazivu Tribus - plemena); Našeg Kralja Vojislava, koji je osvojio dio Raške, mnogi hroničari navode kao "Arhonta Tribala I Srba" (jasno razlikuju Tribale od Srba!). Kasnije su i naši stari Crnogorci, pod tim imenom navođeni kao nacija Crnogrska i nacija Montenegrinska, i vazda su nas svi razlikovali od vašijeh "srba" (posrbica), sam sebe blamiraš svojim bajkama ;)))
 • Duklja-Zeta-Crna Gora  - Za Vučićevića
  Vučićeviću, bjelaš i posrbica mene nema što da naziva "sekulogorcem", ja sam Crnogorac, vazda bio i ostao, za razliku od vas "srbogoraca".
  Vaš prvi okupator Nemanja je lično samo svoju "dedovinu Rašku" nazivao "Srbska zemlja" (u jednini!). Niko nikad nije spominjao "množinu" za taj termin, sve dok vaš Ilija Garašanin nije izmislio "srpske zemlje" (samo u vašoj imaginarnoj množini), hahahaha jadooo :)))
  Porfirogenit takođe jasno navodi Dukljane zasebno od Srba.
  Neki istoričari nas nazivaju i Tribalima (po starolatinskom nazivu Tribus - plemena); Našeg Kralja Vojislava, koji je osvojio dio Raške, mnogi hroničari navode kao "Arhonta Tribala I Srba" (jasno razlikuju Tribale od Srba!). Kasnije su i naši stari Crnogorci, pod tim imenom navođeni kao nacija Crnogrska i nacija Montenegrinska, i vazda su nas svi razlikovali od vašijeh "srba" (posrbica), sam sebe blamiraš svojim bajkama ;)))
Dodaj komentar
Vaši Kontakt Podaci:
Komentar:
Zaštita
Morate navesti anti-spam kôd koji stoji na slici.
 
Baner

Najčitanije vijesti

Baner

Pretraga

Baner
Baner

Cloudy

15°C

Podgorica

Prognoza za tri naredna dana:

AM showers
15°C / 23°C

Cloudy
14°C / 24°C

Light rain
14°C / 21°C
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Analitika - Informativni Portal © 2014.