rent a car budva
Društvo - Tema
Crveno usijanje
18. jun 2012.

1806rukometpocetnaKad imaš srca da se suočiš sa sopstvenim strahovima, kad si spreman da vjeruješ kako nema nepobjedivih, kad imaš ljudskosti da svoje lične potrebe, želje i interese prilagodiš i ukolopiš u svoj tim  – tada postoji šansa da se čuda, poput onog subotnjeg u rukometnom meču Crna Gora-Švedska, zaista dogode baš ovdje. Ali, zašto se te dobre stvari nama događaju tako često u sportu, a tako rijetko u svakodnevnom životu?

 

Ko u čuda vjeruje – čuda stvara. Tako bi se, natprirodnom snagom volje, mogla objasniti subotnja pobjeda rukometaša Crne Gore nad favorizovanom Švedskom; trijumf koji je momke selektora Kastratovića odveo tamo gdje ih niko nije mogao ni zamisliti – ravno na Svjetsko prvenstvo. Biće da i danas, dva dana kasnije, čak i rukometni stručnjaci u nevjerici vrte glavom: kako je moguće da jedna mala, slabo rangirana i povredama prepolovljena ekipa izbaci iz igre moćnog učesnika Olimpijade, polufinalistu prošlog Svjetskog prvenstva, četvrtu rukometnu silu u Evropi?

Ali, nije to bio mirakul, niti volja nebesa ili splet nekih iznenadnih, srećnih, okolnosti: u sportu nema nezasluženih pobjeda, svaki uspjeh ima svoj razlog. Kada se, dvanaestak sekundi prije kraja, mladi Ševaljević vinuo kroz vazduh pored dvojice protivnika i posljednjim od svih udaraca tog dana trijumfalno poslao crnogorsku reprezentaciju među svjetske rukometne velikane u Španiju, bio je to završni korak jednog velikog pohoda ka vrhu.

1806sevaljevic 

Nije više bitno što će biti u Španiji, ko će nam biti protivnici, hoćemo li uspjeti da se, makar jednom, i tamo radujemo. Crnogorska rukometna bajka je već ispričana, glavna bitka već dobijena: onda kada su u Stokholmu zagrljeni prkosno pjevali crnogorsku himnu i tamo pred strancima štitili dostojanstvo svoje države; i u subotu kada su pokazali domaćim nevjernicima kako se - nepokolebljivom upornošću i nesalomljivom odlučnošću - sportski san pretvara u realnost.

Prije deset mjeseci, kada su se prvi put okupili, okruživala ih je frustrirajuća tišina; od njih niko ništa nije tražio, jer je malo je ko šta očekivao; osjećali se se nekako neželjeni i prežaljeni. Neki su cinizmom dočekali njihovu vjeru u sopstvene mogućnosti, mnogi su se i grohotom smijali kad je selektor drčno kazao da u Švedsku idu bez bijele zastave, sa vjerom u konačni trijumf.

Od subote veče za crnogorske rukometaše se može reći da su rođeni pobjednici. Otkud taj preoprod, što je presudilo da se sa dna dođe do vrha?

Povratak otpisanih: Oni koji znaju rukomet, govore o umijeću selektora Zorana Kastratovića, njegovoj sposobnosti da za svakog igrača nađe pravu ulogu; o tome kako su Šveđani ostali zatečeni, bez odgovora na našu kombinovanu odbranu; sada se bolje vide vrijednosti i kvalitet crnogorskih igrača ...

1806rukomettekst2Bez kvaliteta, dakako, ne bi ni moglo biti uspjeha. Ali, za pobjedu crnogorskog rukometa bilo je potrebno nešto više od čisto sportskih perfomansi igrača: pobjeda se prvo rodila u glavama igrača, bilo je neophodno iskreno živjeti za pobjedu svog tima.

Samo, otkud ta, tako izražena, želja? Draško Mrvaljević, čovjek koji ove godine ima IHF titulu sa svojim klubom nije imao potrebe za nekim novim međunarodnim potvrđivanjem, baš kao ni Zoran Roganović, jedan od najboljih igrača švedske lige. Odigrao je i tridesetšestogodišnji Petar Kapisoda puno velikih i teških utakmica, na velikim prvenstvima, da bi sada imao neke posebnih razloga da se rve sa Šveđanima...

Novac, svakako, nije mogao biti motiv: naši igrači igraju bez centa nadoknade za crnogorsku reprezentaciju. Crnogorski rukometaši, međutim, ne igraju za džabe već znaju da igraju za svoju državu, koju vole onim žarom kakav mogu imati samo iskrene patriote.

Patriotske igre: Kada je u Stokholmu neki mangup - a biće da je umiješao prste neko poreklom odavde - puštio na razglasu „Onamo, namo“, pokušavajući da iritira ili ponizi naše momke, nije slutio kakva će biti reakcija. To su oni čudesni momenti kada grupa igrača odjednom prerasta u tim, kada se stvaraju nevidljive, a neraskidive veze i proizvede ona energija srca koja svakoga pojedinačno čini višim, boljim, bržim. Nijesam stručnjak za rukomet, ali sam siguran: taj duh zajedništva učinio ih je nepobjedivim u dva meča protiv Šveđana.

Otuda žar, posvećenost, iz tog osjećaja pripadnosti. Zato je rođeni Prijepoljac, Fahrudin Melić, pjevao crnogorsku himnu sa rukom na srcu – jer je tu pjesmu doživio kao svoju. Ko god voli sport zna što znači igrati odlučujuću utakmicu za svoju državu, na svom terenu pred svojim narodom: suze Mrvaljevića, grčevito stisnute pesnice Mijatovića, ili onaj krik oduševljenja za mikrofonom Rakčevića govore više od svih riječi ovog svijeta.   

Sport i život:  To su, prosto, nepisana pravila sporta: kad imaš srca da se suočiš sa sopstvenim strahovima, kad si spreman da vjeruješ kako nema nepobjedivih i imaš ljudskosti da svoje lične potrebe, želje i interese prilagodiš i ukolopiš u tim  – tada postoji šansa da se čuda, poput onog subotnjeg u rukometnom meču Crna Gora-Švedska, zaista dogode baš ovdje.

Ali, zašto se te dobre stvari nama događaju tako često u sportu, a tako rijetko u svakodnevnom životu?

1806nezavisnostJer, u današnjoj crnogorskoj realnosti tako je malo ovog duha zajedništva koji su nedavno demonstrirali, fudbaleri, rukometašice, koliko juče rukometaši. Dan-danas, šest godina od nezavisnosti, dobar dio građana Crne Gore protivi se postojanju države u kojoj žive, bez stvarne želje da sadašnje državne simbole dožive kao svoje. Možda će neko reći – njihov problem;  neko će, opet, zaključiti da je to logična posljedica politike koja je lojalne građane pretvorila u protivnike države.

Kakvi su to plodovi gnijeva: sljedbenici te  politike prosto su srećni kada Crna Gora izgubi, u sportu i životu, kao da to nije i njihov poraz.  

Ali, sve je to nije samo njihov problem jer - i za ljubav i za mržnju potrebno je dvoje. Hoću reći: osnovni princip funkcionisanja sadašnje vlasti morao bi da bude zasnovan na pitanju, obrnutom od onog Kenedijevog principa. Valjalo bi da sebe, makar povremeno, priupitaju, ne što građani treba da urade za državu nego, što je vladajuća klasa uradila da svi građani Crnu Goru dožive kao svoju državu, a ne kao privatnu imovinu nekoliko vlastodržaca? 

Drugim riječima: da se pokušalo - ozbiljno i sa jasnom strategijom - sa gradnjom tog duha zajedništva u Crnoj Gori danas se možda i ne bi toliko  iscrpljivali pričama o dvije zastave; možda bi, umjesto zahtjeva za skraćivanjem himne mnogi više i češće ponavljali onaj posljednji stih one posljednje strofe o vječnosti Crne Gore?

I ne bi toliko bilo važno ko je pisao nego što je zapisano, za sve. Građenje države svih građana je ipak – kolektivan sport. Potrebno je srce za suočavanje sa strahovima, vjera da nema nepobjedivih i nedodirljivih i, naravno, neophodno je unijeti malo ljudskosti pa vlastite porive podrediti interesu opšteg dobra. Kad se sve to spoji, onda se čuda dešavaju, u sportu i u životu. 

 Draško ĐURANOVIĆ

 

 

 

 

 

Komentari (32)
 • Ljubo  - Viola
  Juce Seka, danas Drasko. Oba su teksta briljantna. Ipak mislim da "najvece zasluge " za ovaj uspjeh ima taj nesretni DJ iz Stokholma sto je dao taj motiv vise nasim momcima :) uplatiti mu 10 dana u ovaj "hotel" Beograd u Becice. Na pjenu od mora je... A sad malo o utakmici. Rekose, nema na golu Stojanovica. Nema ko da ga zamijeni. Kad ono. Izroni Rade. Strasan golman, potvrdjeno. Roganovic sa 34 god. odigrao cio mec bez pauze. A taj mocni Anderson se nije "čuo" u Moraci. "Mali" Sevaljevic iznenadjenje, ali samo za one koji nedovoljno prate ovaj sport. I tako dalje, i tako dalje.... I ovo moram reci po 5 put na ovom portalu u ova dva dana. I ovo nije bio razlog da neko iz opozicije kaze, bravo momci, i da uputi cestitku, makar reda radi. Kupili bi mozda time i moj glas za izbore. Ovako...
 • ja sam
  nesto stvarno nije u redu sa nama. pa tek nas je 700000
 • Miśut
  A, što tek reć kad odpišeš ovijeh 30% koji nijesu s nama? Ima NAS dakle "samo" 450 000! Što očito nije mjerilo kvaliteta ka što onijeh 30% misli.
 • sasa.r
  Kada je u Stokholmu neki mangup - a biće da je umiješao prste neko poreklom odavde - puštio na razglasu „Onamo, namo“, pokušavajući da iritira ili ponizi naše momke...
  A zasto bi neko ponizio nase momke sa Onamo Onamo kada je to neoficijelna himna Crne Gore i cara junaka kralja Nikole.
  I drugo, sto je u najmanju ruku ruzno, pa i od urednika Draska...onaj dio sa ...POREKLOM ODAVDE. Moj Drasko himna Onamo Onamo nema nikakve veze sa Srbijom i ekavstinom vec je to crnogorska, na cistom ijekavskom izgovoru, himna tvog i mojeg kralja Nikole...
 • Мамs  - Никола
  Тако је Саша, а краљ Никола каже:

  ,,Онамо, онамо... да виђу Призрен!
  Та то је моје - дома ћу доћ'!
  Старина мила тамо ме зове,
  ту морам једном оружан поћ'.

  Онамо, онамо... за брда она
  Милошев, кажу, пребива гроб!
  Онамо покој добићу души,
  кад Србин више не буде роб''

  И, не знам зашто се диже оволика бука, пласирали су се на свјетско првенство, па шта. Умјесто да крију своје комплексе, неки их само стављају у први план
 • praunuk
  "Oružan poć" u Prizren? Pa probaj junače, samo drž gaće!
 • Anonimus
  Mams@ da le u pjesmi stavljeno 'srbin' umjesto 'Srbin' pjesma bi bila orginalna.
 • Miśut
  Za neupućene: Prizren je negda bio dio naše države (Balšići). A, za Milošev grob "kažu", što znači da Nikola Mirkov u to nije vjerova. I, logično, Srbi su tad bili robovi turski, ali Crnogorci nijesu, te se ovo "Srbin" ne može odnosit na Crnogorce, ka što bi ti možda želio.
  Igrat na svjetsko prvjenstvo nije mala stvar, jer tamo nastupaju samo odabrani, a za zemlju od pola miliona stanovnika to jest velik uspjeh. Osobito ako se zna da do koliko juče NIKO iz ove zemlje nije moga niđe nastupat, jer su neki drugi umislili da su bogom dani. Ako ništa drugo, samostalnost Crne Gore pružila je priliku našijem sportistima nastupat na velike sportske predstave, o čem ranije nijesu mogli ni maštat. Tu priliku više su no odlično izkoristili, na jade "braći". I što neko reče, srbski mediji i ne spomenu naše uspjehe, a naši mediji ne propušte ni derbi Zvezda - Mrčajevci.
 • Anonimus  - niksic
  Sasa r .
  Zasto pises takve neistine kada i sam znas da "onamo-namo ' NIKADA nije bila himna Crne Gore . To je bila " Ubavoj nam Crnoj Gori " . I kako slucajno bas ta kontraverzna "Onamo-namo" da odnekle izroni u Svedskoj . Valjda sama od sebe ?????
  Safete !! Niko nije naivan . Svima je ovdje sve jasno . I nama Crnogorcima i vama Srbijancima .
  I u pravu si da himna nema veze sa Srbijom ( ali samo u jednom segmentu ) . U njoj se pominje Prizren , Decani itd , a to su mjesta koja se vec deceniju ne nalaze u Srbiji
 • Crevljar iz Prokunaha
  Polako sa njim. Vidiš da ima ono r poslije tačke. E to ti ka ono što piše za ljekove koji imaju produženo dejstvo. Zato imaj malo razumjevanja, majku mu!
 • Anonimus
  Tako je! I neka nam je VJEČNA CRNA GORA!!!
 • sasa jovetic  - rukomet
  I da nije bilo problema sa himnom,imali bi smo isti rezultat...slazem se da je to bio dodatni motiv,inat crnogorski.domoljublje,zivot i takmicenje.No,presudio je kvalitet,taktika,nadasve vrhunska odbrana,kao i kod Buducnosti i zenske rukometne reprezentacije.Mi smo cudo od naroda ,svi sportovi su nam na svjetskom nivou.Zato,sve na sport,treba u znacajnoj mjeri povecati budzet,strateski nastupiti sa ljudima iz sporta na definitivno stvaranje asova,prvaka.....i da se stalno pjeva himna nasa.Time cemo ocistiti ovaj narod od podjela i biti svi uz nase sportiste,nasu himnu i zastavu.....
 • Bisad  - NE!
  Ti pjevaj ovu himnu Sekule Drljevića, pola Crne Gore neće
 • Slucajni turista  - Patriotske igre
  Nisu oni gdine Drasko protiv Crne Gore zato sto je Milova ili ne znam cija, oni su protiv Crne Gore uopste. I to nema veze sa time ko je na celu Crne Gore, da li je Merkel ili Oland. Jednostavno oni se ne osecaju kao Crnogorci, nemaju privrzenost Crnoj Gori nego imaju neki suludi osecaj privrzenostij Velikoj Srbiji I zaista je lepo videti kako sportisti bilo da su u muskoj ili zenskoj konkurenciji se bore svim srcem sa daleko nadmocnijim protivnikom za tu Crnu Goru, dok drugi navijaju svim srcem protiv te Crne Gore. I to je to. To je vezano za sortu, za nesojluk, pasjaluk, ilu, poganstvo, ne za licnost vladara ili vlasti. Sta mislite,da bi oni bili bolji? Pa videli smo ih u prethodnim godinama, sta su oni zajedno sa patronima iz Beograda izgradili i uradili za Crnu Goru? Uveli su joj sankcije, unistili privredu i pomorsku flotu, doveli joj jos i bombe i stranu intervenciju? I sada kad je vecina konacno progledala i videla kuda vodi taj put kojim su Crnogorci bespogovorno isli u s...
 • Milijana
  Ovo je sigurno sasa.r aktivan sa dislajkovima, a mozda i Sekula. Sasa.r je juce priznao da ga ponekad zanesu emocije (negativne) prema nezavisnoj CG i odnesu mu mir srpstva.....
 • Секула
  Мрзи ме да читам текст али ми се свиђа ова задња слика. Једино ме ово "Да" на мајици иритира, била би још љепша да нема мајице.

  Иначе, не пратим утакмице црногорских репрезентација али уз чашицу наздрављам сваком њиховом поразу. А Црногорци су толико талентовани за рукомет да мислим да ћу постати алкохоличар кад почне групна фаза СП у Шпанији.
 • Anonimus
  A kad se Sekula otrijezni bice glavobolje !!!
 • Anonimus
  Citat: "Niko ne mrzi izdanu domovinu kao izdajnik". Kraj citata, hvala.
 • Miśut
  Ljudi ne izdaju nekoga ili nešto radi mržnje, već radi svojega trenutnoga interesa. Ali, kad nekoga ili nešto izdaju, onda ga počnu mrzit, jer ih stalno podśeća kolika su mizerija.
 • Bibis  - Živjeli!
  Sekula, svaki tvoj komentar sa pažnjom i radošću pročitam, i da se ne bih mučio da pišem ostaje mi samo da te pohvalim. A alkohol će se točiti u potocima, ne samo zbog ovih kompleksaša sa rukometa. Živjeli, živio Sekula!
 • Anonimus
  Aj ti, Sekula, čitaj Vesti i gledaj Načisto!

  Svaka ptica svome jatu!
 • Anonimus  - Hvala za Sekulu
  Hvala ti Sekula za mrznju. Dok je takvih kao ti bice i Crne Gora. Hvala i Anfilohiju i V. Kostunice jer da nije njih bilo ne bi bilo ni nezavisne Crne Gore. Hvala vam velika i molim vas ostanite doslijedni u svojoj mrznji prema Crnoj Gori. Crna Gora samo tako moze da jos vise ojaca.
 • Miśut
  Na nečemu si ti jačem od alkohola, neizlječivo - ZAVIST!
 • Domaćica  - Za Sekulu
  Poslije čitanja Vaših komentara čovjek zdrav u pamet osjeti potrebu da prijateljski pomiluje kamen,osmjehne se drvetu i sa puno poštovanja skine kapu pred magarcem.
 • Milijana
  "Ali, zašto se te dobre stvari nama događaju tako često u sportu, a tako rijetko u svakodnevnom životu?"

  Zato što su emocije u sportu motor motivacije, a u politici se smatraju niskim strastima. U politici je jedina emocija moć za novcem i uticajem, zaboravi se na igrače u timu, narod posmatraju kao glasačku gomilu, malo personalizovanog pristupa, kao u modernom marketingu, nude ti "privatnog bankara", "izabranog ljekara", izabranog ....., pa može i izabrnog (partijskog) konsultanta za preživljavanje u krizi.
 • HN
  Najzalosnije od svega je sto se ti isti izdajnici i mrzitelji svoje drzave angazuju i dobar dio vremena posvete lupanju ovih minusa na raznim portalima. Jadno je , ali ako im cini neko dodatno zadovoljstvo....

  ps

  Da je vjecna CRNA GORA!
 • Секула
  Домаћице, лијепо, духовито и са стилом. Иако је по мојој глави.
 • Anonimus
  Kako te otrijezni, a?
 • Crevljar iz Prokunaha
  Đe si se prepozna u kamenu, drvetu ili onom potonjem?
 • Anonimus
  Sekulica, veliki ljubitelj TV Vesti! Šta se učinje od misije i crnogorstva Miška Perovića?! Još jedna epizoda izdaje zbog nezajažljive zicegu.
 • grahovo  - grahovo
  rukometasima crnogorcima i novokomponavanim i onim drugim cetitam pobjedu i prolazak na svjetsko prvenstvo mada je to daleko od nekog velikog uspjeha ovo ne bas toliko razlozno velicanje maltene kao da su sa nebese vise mi lici i mirise na nacionalni populizam ...prelazi se granica ...
  a postovani Drasko citiracu vas'I ne bi toliko bilo važno ko je pisao nego što je zapisano, za sve'
  a znate dobro da je oduvjek bilo i bice 'vazno je ko kaze a ne sta kaze '
 • max
  Mislim da bi zbog ozdravljenja javnosti trebalo zabraniti komentare na portalima makar na jednu godinu.Tako bi mozda neki isfrustrirani,mali,neispunjeni i nesretni ljudi nasli neki posao i imali neke obaveze,koje ne bi bile virtuelne!Mozda je to lijek za njihovu isfrustriranost i zlobu! A ko god nije svjestan koliki je uspjeh sto cemo uopste imat priliku da igramo svjetsko prvenstvo,taj pojma nema o sportu,a ni o zivotu
Dodaj komentar
Vaši Kontakt Podaci:
Komentar:
Zaštita
Morate navesti anti-spam kôd koji stoji na slici.
 
Baner

Najčitanije vijesti

Baner

Pretraga

Baner
Baner

Cloudy

22°C

Podgorica

Prognoza za tri naredna dana:

Showers
14°C / 21°C

Rain
12°C / 18°C

Partly cloudy
12°C / 21°C
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Analitika - Informativni Portal © 2014.