Baner
cheap car hire podgorica
Dijalog - Komentari
O EUROSONGU: Muke po Amadeusu
23. maj 2012.

22marasMisija Ramba Amadeusa je izvršena za čistu desetku i u skladu je sa onim što se od njega i očekivalo -  ostao je dosljedan sebi. Ponosniji sam na njegov nastup od juče, časni i očekivani neulazak u finale, nego na činjenicu da bismo možda bili u finalu sa nekom „limunada“ pjesmom po tekućim standardima od kojih se svakom, ko iole koristi internet i dostupna mu je svjetska muzička baština, prevrću džigerice.

 

 

 

Piše: Vladimir MARAŠ

 

Prvo pulufinalno veče najveće smotre kiča održano je u utorak u, čini mi se, nikada ljepšem ambijentu za neki TV spektakl kakav je Eurosong. Montenegro je imao čast da otvori manifestaciju, sistemom - prst u oko. Tako je na kraju i bilo. Ne uđosmo u finale, ali - reklo bi se - nikakve štete. Ne uđosmo, ne zbog posebnosti Ramba Amadeusa, već zbog specifičnosti umjetničkog izraza koji očigledno njeguje savremena Evropa, čusmo u nastavku takmičenja. „Grand show“ lakih, najlakših nota je, i ovog puta, ostao dosljedan svom standardu.

Po mom mišljenju, misija Ramba Amadeusa je izvršena za čistu desetku i u skladu je sa onim što se od njega i očekivalo. Makar sam ja očekivao, za vas ne znam. Dakle, dosljedan sebi. Bio, ispoganio se i vratio se. E sad... da se razumijemo... Mišljenja sam, i da je Montenegro poslao najbolju pjesmu svih vremena, bilo bi uzaludno. Jednostavno, u tim ESC igrarijama Montenegro je druga liga. Nisam nesrećan zbog toga. Nekako, ponosniji sam na njegov nastup od utorka i časni i očekivani neulazak u finale nego na činjenicu da bismo možda bili u finalu sa nekom „limunada“ pjesmom po tekućim standardima od kojih se svakom, ko iole koristi internet i dostupna mu je svjetska muzička baština, prevrću džigerice.

22rambo1Svjestan činjenice da Evropa ne voli ogledalo i poruku koja joj je stigla iz malenog Montenegra, nada je ipak umrla posljednja. Napeto se čekao deseti učesnik finala. Kada je objavljeno ime zemlje koje u prevodu ne znači „Crna Gora“, bilo je jasno da je Rambo stihom „I have no ambition for high position in this competition with air condition“ - postigao cilj.

Paralelno sam pratio šta se dešava na socijalnim mrežama poput Facebook-a i sve popularnijeg Twitter-a i, gle čuda, shvatio da su „pljuvači“ našeg predstavnika upravo naši! Ovdašnji, domaći. Očigledno, kao nacija nismo shvatili važnost pojavljivanja na ESC na ovaj način. U isto vrijeme, naše komšije sa EX YU prostora su mahom zavidjele i čestitale Montenegru na hrabrosti i britkosti da se usred Evrope, istoj ukaže na manjak kriterijuma, na fin, umiven, upravo evropski način.

Uvidjeli su to neki drugi, oni, kod kojih je nastup Ramba Amadeusa ipak na neki način bio specifičnost ovogodišnjeg Eurosonga. Mnogi ugledni evropski mediji su vrlo afirmativno pisali i o Rambu Amadeusu, i ništa manje o državi koju je predstavljao. Upravo je u tome bio benefit Rambovog odlaska... Skrenuti pažnju intelektom, buntom, porukom, dobrim zvukom, stavom koji je u modernoj Evropi postao rijetka vrsta. Ali ne i u Montenegru, ovog puta zahvaljujući Svjetskom Kilo Caru. To je kvalitet kojim bi trebalo da se dičimo i koji nosimo sa sobom na putu integracija.

Rambu nije bilo lako. Preuzeo je breme crnogorske posebnosti, breme koje opterećuje, jer i mi sami ne vjerujemo da smo sposobni da budemo ravnopravni u „toj“ Evropi. Negdje je to i istina. Ponašamo se neevropski. I dalje izbacujemo smeće kroz prozore svojih automobila vozeći se ka turističkim centrima ekološke države Crne Gore, i dalje volimo da prođemo kroz crveno svjetlo na semaforu ubjeđujući policajca da je bilo žuto, i radimo još puno stvari kojih ne smije da bude ako si u Evropi.

22rambo2Na kraju, ispratili smo ga sa polovičnom podrškom. Prozivali smo ga da se „prodao“ vlastima, onda nismo bili sigurni da li ima crnogorsko državljanstvo, onda nas je razočarao jer je „do skoro govorio da je ESC kič“... Pa, naravno da jeste i, ako je ko to dokazao, onda je to Montenegro!

Htjeli ili ne, to smo mi. Ovakvi i onakvi, puni kritike za drugog, ne gledajući sebe i u sebe. Tražili smo razlog da osporimo čovjeka, umjetnika, koga bi, da im je moglo biti, svaka od bivših jugoslovenskih republika rado vidjela kao svog predstavnika, bilo gdje, pa i na Eurosongu. Polovini Crnogoraca, ovaj što je njihov, nije valjao.

Dragi moj Rambo Amadeus, vrijeme će pokazati da si uradio srcem ono što se i radi srcem za svoju zemlju. Nevjernih, sujetnih i zluradih će vazda biti, no i oni su naši, pa ih trpi, kad si već zagrizao. U zemlji „amaterskog profesionalizma“ ili, još preciznije, „profesionalnog amaterizma“ još si dobro i prošao: od ideje, pripreme, pa do realizacije. Dočeka na aerodromu neće biti, da nemaš dilemu. Nisi ušao u finale.

Nego, da se vratimo na početak ovogodišnje crnogorske ESC priče, kako i dolikuje... Da vidimo mi hoće li zbog ovog nastupa biti kakvih turista više nego prethodnih godina; valja nam preživljavati, Grčka mi nije za brigu.

(Foto: Facebook, EBU)

Komentari (94)
 • Anonimus  - Pristojan izgled ! Izvodjenje-"srceparajuće"...
  Zadnje moje iznenađenje je bilo kada sam vidio da se kod nas zalažu za slobodan brak-među homoseksualcima!
  Prema tome, bila ovakva ili neka druga iznenađenja (muzička), više ne predstavlja ...iznenađenje.
  Rambo je pristojno izgledao, neopterećen ambijentom i milionskim tv- auditorijem. Profesinalac ...
  Istina, mislio sam da je međed zakoračio na pozornicu...
  Zanimljivo, ako autor teksta (Vl.M.) sve to naziva jednim muzičkim kičem, čemu :
  -uloženih 50 mil.eura ..za organizovanje ?
  -čemu odlazak, trud, trošak ?
  Bolje je da se posvetimo dokazanom brendu (rukomet i vaterpolo),a ovakve stvari ostavimo za naredni milenijum...
  PR - se ne čuje !?

 • Anonimus
  I na takvoj kic evropskoj paradi pojaviti se znaci znaci biti prisutan predstavljen i i takvoj Evropi ali i onoj drugoj koja je negdje iza scene sa odusevljenjem analizirala nastup Ramba Amadeusa .... pokazalo se da ne mora sve biti obavezno kic pa cak i na Euro songu!
  I ako Crna Gora nadje jos nekog ko moze na ovako dostojanstven i osoben nacin da je predstavi toj Evropi - ne treba zaliti 50 mil . !
 • Vija  - ?
  ,,Ponosniji sam na njegov nastup od juče, časni i očekivani neulazak u finale, nego na činjenicu da bismo možda bili u finalu sa nekom „limunada“ pjesmom po tekućim standardima od kojih se svakom, ko iole koristi internet i dostupna mu je svjetska muzička baština, prevrću džigerice.'' - Gluposti, išli ste tamo jer ste se nadali uspjehu. Ili ste išli da vrijedjate domaćine jer ne želite da se takmičite sa ,,limunadama'', a takmičili ste se. Prije bih rekao da ste uvidjeli da ste snimili veoma lošu pjesmu i sada treba opravdati ogromne pare koje su uložene, a Crna Gora je obrukana
 • Miśut
  Ti pišeš gluposti, valjda iz zavisti. Jer, znalo se da Rambo ima slabe šanse za finale, na granici čuda. Ta vrsta muzike tamo nema prolaz, ali mnogo ozbiljnijeh ljudi i ozbiljnijeh medija prati taj festival i to je bila prilika za promociju savremene Crne Gore. Ulazak u finale bila bi samo još jedna prilika za reklamu, ali to bi već bio bonus. Za Ramba i Crnu Goru, uz živi TV prijenos, važnije je pisanje medija koji prate ESC, no glasanje publike. Kad je TVCG angažovala Ramba, njegov uslov bio je da ima "odriješene ruke". Već to je značilo da tamo neće ić "lake note", već surovi i sirovi, poznati "svjetski kilo car". Crna Gora je, s namjerom vlastite promocije, imala dvije varijante: poslat super hit koji će sigurno pobijedit (što je vrlo teško) ili poslat nekoga ko će svojijem nastupom svjetla svjetske pozornosti privuć na Crnu Goru, i to ona pozitivna. Ko bi to bolje učinjeo od Antonija?
 • Anonimus-1  - 50 mil.eura ? Sitnica...
  Donekle, slažem se ! Ambasador svoje države- čovjek je svugdje-unutar i izvan granica. Istina, njihove impresije sa pomenutog Eurosonga i samog grada održavanja,ostaće...nezaboravne. Mladost je lijepa ,osobito na ovakvim susretima...
  Uostalom, zaigravši na kraju, ostavio je poruku :" J..... se !"
  Niko od nas nije očekivao finale, pa niti sami Rambo.Čemu onda toliko priče ?
  Što se tiče 50 miliona eura, to je sitnica za našu Vladu,tj., neke naše iz Vlade .

 • Boban Bg
  Znate li vi što je 50 miliona. Nijesu ga slali na Mjesec nego u Baku. Neki stvarno imaju problema. Što su sve u stanju da izmisle. U što je to potrošeno 50 miliona stručnjaci?????
 • Anonimus-1  - Za Bobana: novac je organizatota ....
  Bobane,
  Mislio sam na domaćina (organizatora) !
  Tačnije, previše novca (50 mil.eura)-za osrednju eu-muz.paradu!
  Međutim, to je njihova stvar...rasipništva.
  To nema veze sa našim predstavnikom i njegovom ekipom.
  Istina, svojevremeno mi reče Stevan F.(naš prijašnji predstavnik):
  "...ovakvi odlasci su veoma , veoma skup i ;nikada ne bih više..."

  Nadam se da smo se razumjeli ?!
 • Anonimus
  Nije Crna Gora ulozila 50 miliona, avetinje, no organizator... A ja licno sumnjam da je tolika suma bila u pitanju, previse je to za nedjelju dana...
 • max
  Zanimljiva,i prilicno tacna analiza nastupa Mega cara.Hendikepirani kvantumom dijaspore,zaviscu komsija,ovo je bilo za ocekivati...Rambu svaka cast,osto'dosljedan stavu:Boli me ..... za sve
 • Anonimus
  Poslednja scena performansa ce uveliko ostati zapamcena. Ali kako god,
  pretpostavljam da je , po autoru teksta , Evropa otisla u kic, a nas i dalje ne razumiju!!!

  Ne osjetiti se prijatno u pokusaju slusanja dovoljno govori o pjesmi.
 • Miśut
  "Ne osjetiti se prijatno u pokusaju slusanja dovoljno govori o pjesmi."
  Koja arogancija. Prije će bit da to više zbori o slušaocu.
 • miki rudinski
  Amin- Maro!!!Sjajan tekst i prava analiza Crnogorskog mentalnog sklopa!!!
 • Anonimus
  RAMBO JE KRALJ .

  ONO JE TREŠ MANIFESTACIJA I , OSIM ALBANIJE, JEDNO JE RAMOV NASTUP NESTO VALJAO.

  NIJE MI JASNO SAMO ZASTO UCESTVIJEMO TRAMO I TROSIMO SILNE PARE, KADA JE SVE TO JEDNA GOLEMA NAMJESTALJKA, JEDNA EVROPSKE GRAND PARADA. ALI ZA NJIH SU TO SITNE PARE, A ZA NAS OGROMNE,
  OCE LI SE NEKO OPAMETITI KONAČNO I PRESTATI DA SALJE NAS EUCESNIKE TAMO.
 • renerva  - eurosong
  Što se ne setiste da odustanete od učešća dok smo još bili jedna država, nego ste onako prljavo igrali i dve godine slali prevarom svoje predstavnike?Sad će da vas bije prokletstvo kao Hrvate za košarku,oni se više nikad neće popeti na postolje, a Crna Gora nikad neće proći u finale. A što se tiče takmičanje ono jeste treš,uvek je bilo i uvek će biti.A Rambu od mene samo RESPEKT.
 • Miśut
  Prevara? Bilo je regularno glasanje, a što ste od nas dobili nulu, to je s toga što ste proglasili pobjednika davno prije izbora. Svoju pjesmu, razumije se. Arogancija vi se obila o glavu. I ne mislim da je vaša pjesma bila bolja. E, ali vaša je!
 • WOG  - Bravo
  Bravo Vlado, pogodio si suštinu! Rambo je CAR!
 • milomir  - ma daj
  Sve je ovo lijepo receno, cak tacno predstavljam sebi sliku Vladimira Marasa kako se "busa u grudi" uz gorak ukus u ustima povrijedjen nepravdom koja se nama, Crnogorcima, cini sirom Evrope uzduz i poprijeko.

  Sve bi to bilo super, da gospodin Maras nije posao od pogresne pretpostavke da Eurosong predstavlja smotru najkvalitetnijih evropskih muzickih autora i izvidjaca.
  Ne, Eurosong je manifestacija na kojoj se ulozi puno para u sarene trice i kucine, skupi se gomila ljudi sa zastavama, osmjesima i "lalala" raspolozenjem, i bira se pjesma koja se svidjela vecini, uz neizbjeznu politicku konotaciju sistema "glasaj za komsije".
  Eurosong nema strucni ziri, nego se pobjednik bira glasom naroda.


  I sve to mi svi znamo, godinama unazad - od one zlosrecne amazonke koja je uzela lanetu prvo mjesto (hihi), do gej Grka i naravno laneta - biraju se pjesmice koje nisu nuzno umjetnicki podvig, ali su dobar pogodak ukusa vecine.

  Nije Rambo ni prvi ni posledn...
 • Kriticar
  Bravo, g-dine Maras! Odlican tekst, analiza svijesti prosjecnog gradjanina nase majke Crne Gore perfektna, a Rambo fenomenalan.
 • Anonimus
  Bice turista,doci ce mnogi da jasu magarca .
 • una1
  apsoluuuuuuuutno se slazem, sa svakim slovom!!!
 • maja
  Svaka cast! Odlican tekst!
 • Mladen  - eurosong
  Brate Vlado, na čemu si ti od jutros?
  Nešto si loše konzumira.....
 • jela
  Svaka cast g-dine Maras na realnom i objektivnom komentaru
 • Boban Bg
  Manje-više sve si rekao prijatelju. Mene zabole što su ljubitelji granda i mediteranian treša razočarani. Ustvari se radujem. Moja ćerka od 18 godina je ponosna na Rambov nastup, a i ja zajedno sa njom. Potpuno mi je svejedno da li se domaćicama iz evropskih zemalja svidio Rambov nastup. Rambo se najviše sviđa onima koji ne gledaju taj shit od festivala. Ja bih sledeći put poslao The Books of Knjige. Da se zna da je CG rasadnik kreativnosti a ne sterilnog i stereotipnog treša, zanimljivog samo bišim zemljama s onu stranu gvozdene zavjese.
 • Anonimus
  BRAVO MAROOO !!!!!
  iduce godine trebalo bi poslati Buksovce .
 • Aleksandar
  Ma - da. Ko sto rece Vl. M. - ISPOGANIO se, ali ću da dodam: po Evropi, krizi, Eurosongu, ... .... no propustiste da primijetite i po svojoj državi, s punim pravom: GIVE ME CHANCE TO REFINANCE ... ...
  Toliko o "lizanju" s trenutnom vlasti ...
 • vlajko  - Brao ti ga Maro
  Osjecaj je lijep kada vidite sve komentare i regiona i Evrope o Rambovoj pjesmi.. Kada je komentator na BBC-u rekao "poslije ove pjesme se moze smanjiti ton na vasem TV-u" ... dovoljno govori ..:-) Šalu na stranu... Maro pogodio si u sred-sride....naravno ako te shvate shvate, ako ne onda neka podju u Sejdefu na po "šćepovicu" pa će poslije dvije-tri sve shvatiti...Ajde, Bujrum, ne izuvjate se...
 • Krit
  Bravo Maro, dobro pricas, lijepo pises, Rambo je odlican originalan i tacno je svi ga vole iz ex YU republika.
 • dubravka
  Svoj i originalan , nasmijao im se u lice i vratio ća.
 • Anonimus
  Iduce godine ide Rapido.
 • Anonimus
  @ milomir
  Na Eurosongu postoji stručni žiri. 50% glas naroda, 50% stručni žiri iz svake zemlje. Eto, šteta ne prođosmo. Očekivalo se. Ali Rambo je super bio. Bili smo drugačiji, ako ništa drugo.
  Žao mi je što Švajcarska takođe nije prošla.

  Sinoć Island razvalio. Kad budemo imali takvu pjesmu, onda ćemo i mi u finale. Švajcarska, Finska, Albanija, Island, Izrael, Mađarska i da ne nabrajam su sinoć bili odlični i nikako nisu TREŠ. To, što Grčka šalje treš svake godine, to je njihov problem. Uvijek se nađe jako dobrih pjesama.
 • Boban Bg
  Od toga što si nabrojao samo Albanka je OK i oni momci što imitiraju U2 iz Švajcarske. Za Izrael mora da se šališ!?!? Island je počeo OK u seltik fazonu a onda se u refrenu pretvorio u najgori šlageraški treš. U stvari sve zavisi kako čovjek doživljava muziku - kao puku zabavu ili kao umjetnost.
 • Odlično!
  "Odlično je to Srećo"-sa sve naglaskoma uvažene prof. Vjere!
  Rambo je bio za ponos svih nas, koji slušaju i čuju razlike i um.
  Veoma cijenim stav g. Maraša, i hvala" na ovom divnom izvođenju"!
 • Anonimus
  I ja sam za Booksovce !!!!

  Eurosong treba zaboraviti, 100.000 eura, ma ko da ih daje, televizija ili sponzori , je mnogo velika para. Bolje ih je uloziti u nesto krativno, sto ce Crnoj Gori pomoci.
 • Anonimus
  Jos uvijek mi nije jasno zasto smo poslali antievrovizijistu na istu?!Kao da grandove zvijezde posaljes kao predgrupu Rolingstonsima,ili obrnuto.Nije mi jasna poruka koja se ovim nastupom htjela uputiti Evropi.Sveopsta papazjanija ideja,motiva...
 • Alex
  Imam neki neki čudan osjećaj da bi Ekrem bio prava stvar za sledeću godinu :D kako za Jevropu tako i za ove naše domaće intelektualce :D
 • Ana
  E Marašu, kad će CG prestati da se dokazuje na ovakavam način,a pritom dobije status totalni promašaj i plus bači tolike pare.Ako je takmičenje kič..što učestvujemo uopšte? Ili mi hocemo da spasimo svijet..glupost
 • Pričalica
  Treba li ja sad da se osjećam kao budala zato što mi se ne sviđa to što je Rambo uradio? Ne sviđa mi se ni pjesma, ni ideja iza pjesme, ni način na koji je sprovedena željena provokacija. A zamislite molim vas, prezirem i Grand paradu, i Eurosong, i mainstreem tra-la-la muziku - a to naglašavam jer iz ovog teksta ispade da svi kojima se ne sviđa Rambo su pobornici kiča i loše muzike. Potpuno mi je jasno što je htio, ali mi je glupo, frasirao se Maro radi toga, ili ne!
 • pg  - koji posluku porati
  potpuno se slazem.. i iskreno sam iznenadjen stavom v. marasa, jer mnogo cijenim njega kao muzicara. cijenim i ramba...ali da se razumijemo - poenta je bila da se sprdamo svima? eeeej!? ko smo mi da se ikome sprdamo? mozemo da se busamo u sta ocemo, ali cinjenica je da smo tu dje smo...
  takdje ne smatram nikakvom genijalnoscu njegov nastup, vec izuzetno nekulturan i iritantan.
  ukoliko je cilj bio promocija cg i originalnost u nastupu, tvrdim da bi booksovci odradili to mnogo bolje i da bi zasigurno i prosli u finale..
  takodje, moram primijetiti da rambov nastup redom podrzavaju tinejdzeri koji rastu uz grand...pored sve te price o kvalitetu....

 • Janez
  Rambo, na jesen imamo u Sloveniji izbore za predsednika države - ja glasam samo za tebe!!!!
 • Zoran V. Raičević  - Totalni promaj
  Poštovani,

  iako se g. Maraš, ali i ostali "Maraševi" komentatori utrkuju u odbrani nastupa Ramba Amadeusa, taj nastup Evrovizijski je bio promašaj i prije nego što se desio. Ž

  Ostavite sada po strani Rambovu umjetnost (on ima dosta dobrih pjesama), ali ova pjesma i djelimično nastup su čisti kič. Znači, nastup Rambov sa pjesmom "Euro neuro" je na rangu turbo- folka (koji caruje u Crnoj Gori više nego Rambo Car).

  Kič određuje prije svega glasovni kvaliteti izvedene pjesme. Pjesma na engleskom je očajna, a i izgovor Rambov je katastrofa. Treba, barem, naučiti izgovor kada već pjevamo nešto na tom jeziku.

  A o "magarcima" da ne pričamo ( o onima koji su pratili i nijesu pratili Ramba, liše nekih koji su bili u timu)
 • zrno
  tekst koji gađa đe treba!
  naročito se slažem sa ponosom od sinoć!
  bravo vlado, bravo rambo
 • Diogen  - bez naslova
  Zaista objektivan članak. Ne znam koliko će njegova pojava na paradi kiča ići u korist Crnogorskom turizmu, ali mislim da napravio puno bitniju stvar; ukazao na površnost eurosonga, klimavost i mane EU, te je svojom karizmom i sarkazmom pokazao koliko je originalan. Samim time, mislim da je na odličan način predstavio Crnu Goru. Pozdrav iz Hrvatske!
 • Avalit  - Font
  Oslepeh od ovog fonta!
 • mirzzo  - da predstavlja BiH ja bi bio ponosan
  u naslovu sam rekao sta mislim....
  bez Ramba je to jednostavno sve cirkus pun homoseksualaca, plastičnih zena i komercijalnih ništica...
  kapa dole Rambo... pozz iz BiH
 • Anonimus
  podsjeticu vas na rijeci 'rambove' da nikad nece ucestvovati na evroviziji toliko o njegovoj dosljednosti ...
  htio je da iskoristi evroskepticizam i kriz u evro da bi pridobio neke glasove aliiskreno samo se isprdaosam sa sobom ...ono sta sam prvo pimjetio je da su nacionalisti i sovinisti iz hrvatske crne gore i srbije bili odusevljeni sa njagovim nastupom ...
 • tihi
  odličan nastup i odličan predstavnik, inteligentna zezancija u rambovom stilu. da smo mogli glasati možda bi bilo drugačije. pozdrav iz hrvatske ;)
 • monte@gmail.com  - kako to?
  Kad se to osvijestismo? Sjećam se dobro koliko ste pjenili sa Negrinama, Gorama i ostalim čojstvom,a sad ispade Eurosong kič. Ko je odje lud?
 • mandarina
  Vlado, u jednom dahu, super si sve napisao.
 • šućko  - Zoran V. Raičević
  Vidim Zorane da se baviš pljuvanjem Ramba po portalima.
  Jasno je da si ljubimac olivera dragojevića i željka samardžića i na tome ti ne zamjeramo ni Maraš, ni Rambo ni ja.
  Molim te prevedi mi ovu svoju rečenicu: "Kič određuje prije svega glasovni kvaliteti izvedene pjesme."
 • Zoran V. Raičević  - Ljubimac
  Poštovani Šućko,

  Nijesam ljubimac ovih gore navedenih, mada je jedan iz Crne Gore porijeklom (a ne rođenjem), ali ću vam otkriti mog ljubimca muzičkog sa tih prostora (orginalnog), a to je Miladin Šobić.

  Što se tiče definicije kiča: gore navedena pjesma po svom sadržaju niskovrijedno "remek djelo". Možda je Rambo dobar za "vulgarnu" publiku Crne Gore, ali njegova pjesma nema veze sa Crnom Gorom, već se radi o klasičnoj sprdnji...

  "Đe si Rambo,
  Kućo stara,
  Brada osta u Baku-u
  A magare u Splendidu...

 • petar cetinje  - petarz sa cetinja za bobana iz bg
  citiram gasterbjtera bobanabgRambo se najviše sviđa onima koji ne gledaju taj shit od festivala. ' vidis li koliko si kontradiktoran u svojoj recenici kazes rambo se najvise svidio onima koji to ne gledaju pa kako ako ne gleaju im se svidio...:)
  rambo se svidio onima koji su protiv evrope ...
  no ti bobane dodji malo ovamo pa da dijelis sudbinu gradjana cg ...
 • Boban Bg
  Đe se ti nađe stalno da mi pratiš logiku. Zato što sam i ja i kilo onih koje poznajem gledali to smeće samo da bi viđeli Ramba kako ih natiče kao onaj peškir. Nekako ti mnogo bode oči što se ne uklapam u tvoju sliku. Eto mene , prijatelju, za mjesec dana na Cetinje kod familije pa me pitaj što god oćeš.
 • dmm  - Rambo
  Ako je RA mislio da će opametiti ESC publiku i žiri, prevario se. Tu se traže lake note, trash u svemu i nije ni trebalo da ide na.takmičenje. Ali, inat . . . . . .
 • andy warhol
  rambo je samo pokazao da niko ne umije da napravi vecu kic pjesmu od njega samog cak ni na eurosongu-"najvećoj smotri kiča" . steta sto nije ostao dosledan pa sve to zakitio sa poznatim stilom kurac-picka-govno-sisa tako da im u punom sjaju pokazemo ko smo i sto smo. interesantno je da se govori samo o rambu i njegovom nastupu ali ne i o kvalitetu pjesme tvorca izraza "turbo-folk". pjesma je eklatantan primjer pomenutog izraza i zauzece mjesto u muzickim enciklopedijama u odjeljku sunovrat muzicke kulture na balkanu. bio jednom jedan rambo amadeus...

 • andy warhol
  tekst gospodina marasa treba shvatiti kao hvalospjev da smo sampioni uzivanja u sopstvenom prdezu...
 • Boban Bg
  Ti si zaista šampion tog uživanja!
 • andy warhol
  prerano je da mi predajes svoju titulu majstore. vidis kako si se prepoznao a i toliko se slazes sa autorom komentara da se pitam da mu nisi dvojnik?
 • Gordana
  Evrovizija je kolektivna estetika artistižkog užasa, a oni koji ne razumeju, sofisticirano plasiranu poruku Ramba Amadeusa, ne znaju da je angažovana umetnost ono što je u ovom, beskriterijumnom vremenu, pitanje morala.
 • Anonimus
  Bravo Rambo care,mogu da ti poguraju auto ovi sto pljuju jer su ograniceni! Hvala ti sto si otisao tamo i predstavio nas,kojima je kica i sunda preko glave!
 • Jelena  - Aleluja!
  Ne mogu Crnogorci da priznaju da pojma nemaju, pa to ti je! Pa sto ste isli, kad su liminade? Trebali ste ostati lijepo, jer ste, na vasu pamet, Bogom dani!
 • Boban Bg
  Što je iz Beograda nekad otišla Korni Grupa iako se i tada znalo da to nije festival za takvu grupu? Pa valjda nije poenta da povlađuješ ukusu ljubitelja Ceca, Seke Aleksić i sličnih po drugim zemljama. Rambo je imao sjajnu promociju po mnogim ozbiljnim listovima po svijetu a sa njim i CG. Poslaću uredništvu prevod tekstova iz Amerike pa sami prosudite.
 • Anoniman  - Kako su nekima milioni mali -)
  Nije Crna Gora ulozila 50 miliona u Rambov nastup, nego su to ulozili organizatori Eurosonga u Bakuu (pravljenje Kristalne dvorane i sl...)
 • Srđa  - Mufte
  Koliko si ti dobar za ovo? Bravo, tipično Balkanski, predstaviti poraz kao pobjedu, u Zetu ovo, u Zetu!
 • Boro  - Vlado, živio Rade, i da potraje mandat
  Tezgarošu, tišu, klepaj pare poreznih obveznika i ne obraćaj nam se više bez majke! Pogodiste li koju tezgu na usput?
 • CG
  Crna Gora nije obrukana ni na koji nacin. Vas problem je to sto vi ne razumijete poruku pijesme, kao ni stranci. Zalostno je znati, da djete od 15 godina shvata poruku pijesme, a vi matorci ne znate, nego samo znate reci 'CG se obrukala'. Zalosno, zaista. Bravo Rambo!
 • Boban Bg
  Pročitajte što Hrvati kažu na Indexu:
  http://www.index.hr/indexforum/postovi/31581/rambo-amadeus-otvorio-pol ufinale-eurosonga/1
 • Mićko
  Na njegovim nastupima ovu pjesmu više nećemo čuti, garantujem, i umjesto da kaže uzeo sam pare i boli me kita, i sve je oprošteno, on brani ovo ruglo od pjesme i nastupa!
 • Anonimus
  Komentari ovdje pokazuju da je je nekim ljudima zanimane negacija svega .... pa i odlicnog nastupa cG u Bakuu!
  I u Evropi su .kao i vecina ljudi ovdje,sirom otvorili usi za -ne na na - pjesmice jer im se nikako ne slusala poruka iz Rambove pjesme. Izgleda da je pjesmu i ovdje shvatilo taman toliko ljudi da kazemo ... zivi smo ,turbo folk nije pobijedio !
 • Boban Bg
  http://www.washingtonpost.com/2012/05/22/gIQAJf8vhU_photo.html
 • Boban Bg
  http://blogs.reuters.com/breakingviews/2012/05/23/eurovision-a-good-me taphor-for-lack-of-euro-vision/
 • Potamo se malo Crnogorci!
  Rambo je toliko svoj i utemeljen,da ga nema potrebe branit,samo ga što više slušat i to je to!
  Poslije svih ovih komentara jedino mi pada na um da Ramba šaljemo svake godine sve dok ne shvatimo i mi i Europa.
  žao mi je što su razočarane jece,cece,željka ..i ostale/i ....ooooo
  pjevači/ice.
 • Boro  - ja ne shvatam poruku
  Ajde vi koji shvatate poruku, objasnite nama retardiranima što je poruka? Poruka je: spot 300. 000 eura-neura! Aj' da čujem to tvoje shvatanje, please!
 • Milijana
  10+ za Ramba i 10+ za Maraša
 • Cestitam, bilo je odlicno
  Misija Ramba Amadeusa je izvršena za čistu desetku i u skladu je sa onim što se od njega i očekivalo!!!
  CESTITAMO! Miliji si mi od ovih milozvucnih koje je tesko i slusat kako lice jedni na druge a bogme i previse ih je.
 • Anonimus
  Zanimljiv komentar u Corriere Della Sera o Rambu:

  http://www.corriere.it/spettacoli/12_maggio_23/eurovision-rambo-amadeu s-semifinale_05fbab1e-a4c1-11e1-80d8-8b8b2210c662.shtml
 • Pavlović  - bruka
  Kako je zanimljivo čitati kako se jedan muzički , organizacioni i finansijski promašaj proglašava za vrhunsku promociju Crne Gore !? A ako je cilj bio da se demistifikuje i omalovaži Eurosong , pa bilo je boljih i jeftinijih načina - JEDNOSTAVNO NE TREBA SE PRIJAVITI I NE TREBA UČESTVOVATI !!!
 • Boban Bg
  Američki mediji ga nazivaju balkanskim Frank Zappa-om i Captain Beefheart-om, što je vrhunski kompliment. Samo to je dovoljno da CG bude pozitivno doživljena. Kad se pogleda pisanje svjetskih medija, pa i srpskih, pola teksta svakog od njih je posvećen Rambu. Dakle nije poenta u demistifikaciji i omalavažavanju već o pozitivno doživljaju CG od strane mislećih ljudi. Kakve potrebe ima demistifikovati evrovizijsko takmičenje i ko ga to mistifikuje a zna da računa do 100. To je isto kao slati kravlju balegu na hemijsku analizu.
 • Anonimus
  Evropa nema intelktualni kapacitet da bi razumjela genijalca kao sto je Vas RAMBO Amadeus. Rambo je jos jednom na svoj dostojansveni nacin poslao poruku..... koju nazalos (a po meni ocekivano) Evropa nije "uspela" da razume. Budite ponosni na nadprosecne intelegencije koje poseduje Rambo i kao umetnik i kao intelektualac. Najcesto prave stvari i prave ljudi ne nalazi se na pravo mesto. Crna Gora ovaj put je pokazala originalnost i hrabrost da kaze sto misli, SVAKA CAST!
  VELIKO POSTOVANJE I CESTITKE IZ MAKEDONIJE
 • Rukfaš
  Sjajno je kada se osjećaj da nijesi uspio pretvori u veliku pobjedu. Sjajan nastup, sjajna analiza, sjajan uspjeh u "neuspjehu".
 • Raus  - Eviva Rambo
  Brod je u Shanghai-u, Kini zemlji NE fcbk-a i NE Youtube-a znaci i bez Eurosonga i kiceraja koji svake godine prevazilazi samog sebe. Sa tim se svakodnevno srecemo i kod nas, tako da je cinimi se vrijedilo docekati i odgledati Ramba i njegov scenski nastup. On (Rambo) se barem ne treba nikome dokazivati sa svojim muzickim i intelektualnim kvalitetom.
  Ceka se Malezija, youtube i konacno da se nekoliko puta pogleda Rambov nastup.
  Odlican clanak Marasa.
  Poadrav Crnoj Gori.
 • Rambo IV  - Sta je ljudi......
  Brkamo loncice kao i vazda. Prst u oko Evropi !? Kako da ne ! Evo jos suzi to oko u koje ih Rambo ubode preksinoc. Kad hoces da se boris protiv necega onda prvo treba da odaberes bojno polje. Ako smo htjeli MI da ukazemo na kic koji vlada evropskom muzickom scenom onda smo trebali da imamo neki konsenzus ovdje kod nas, u nasoj kuci i to jasno kazemo prije odlaska Ramba u Baku. To takmicenje, televizijska smotra koja je osmisljena kao puka zabava televiziskih glavesina koji sjede na celima tamosnjih televizija a ne zvanican stav Evropskog parlamenta koji nas maltretira svojim muzickim "ukusom". Ako smo htjeli da se busamo i ucimo pameti Evropu onda i sljedece godine treba da nastavimo u istom stilu, sto naravno, necemo uraditi. Ustvari ako je ovo nas zvanican stav onda je EXIT nase bojno polje. Sta bi se desilo da se nekim pukim sticajem Rambo plasirao u finale, sta bi smo onda rekli ? A moglo se desiti da su nasi komsije mogli da glasaju preksinoc ! Da li bi onda pametno ko...
 • Miśut
  "Prst u oko" je tekst pjesme.
 • Boban Bg
  Jes' da se previše javljam, ali mi se čini da si sve pogrešno shvatio. Ne radi se o ukazivanju na kič :Postavlja se pitanje ako već CG učestvuje (a učestvuju sve evropske zemlje) da li treba da šalje treš ili ne. To je poenta! Britanci recimo učestvuju od vajkada i šalju 20-to razrednu muziku iako su vodeća muzička sila u Evropi. Dakle, ja mislim da CG treba da učestvuje tamo đe su sve evropske zemlje ali da treba da učestvuje sa nečim vrijednim a ne da se uklopi u prevlađujući treš. CG nije Britanija i nema imidž velesile te tako ne može sebi da dozvoli da šalje 20-torazrednu muziku. Nadam se i borim se za to da zbog Rambovog plasmana sledeće godine ne pošalju neku polumediteransku ljigu. U tome je poenta odbrane Rambovog učešća na Eurosongu. Zbog takvih stavova poput tvog, bojim se da će sledeće godine otići Sergej Ćetković.
 • Anonimus
  Ja se potpuno slazem sa jednim gore komentarom- ne slusam losu muziku, ali mi se Rambov nastup ne svidja narocito. Samo bih voljela da mi neko od ovih nasih znalaca navede lijepo sve te muzicke i umjetnicke kvalitete pjesme koju je Rambo izveo i uopste, sta je to tako radikalno, novo i originalno bilo u njegovom nastupu? Originalan jeste bio,tekst je imao poruku, imao je hrabrosti da se pred ocima cijele Evrope nasprda i manifestaciji i Evropi samoj... To je sve..,. Gdje je tu muzika?? Onda negdje naidjoh na komentar njegove interpretacije, da je tako nazovemo, kaze - precizno je izveo drugu strofu ili nesto slicno.... Da li je iko od pjevaca na Eurosongu bio neprecizan ili mozda lose pjevao?? Izmedju ostalog Rambo je recitovao! Ne vidim razlog da se narocito ponosimo njegovim nastupom.... Ostao je dosledan sebi, nije se povinovao zahtjevima Eurosonga, to je sve... Recite mi ako grijesim....
 • Miśut
  Pa, što bi ti više? Nije on "kaznena ekspedicija".
 • Aleksandar  - RAMBO ODRZAO LEKCIJU
  BRAVISIMO, BRAVISIMO...
  Rambo je jos jednom pokazao svoju velicinu. Halucinogeno gledaliste nije uspelo da ukapira ama bas nista jer ne koristi MOZAK za razmisljanje ... TROJANSKI MAGARAC NA SCENI bio je i vise nego dovoljan da bi se stavio prst na celo ali "muzicka evropa" taj isti prst izgleda stavlja na neko drugo mesto.
  Teks za cistu desetku, nastup za jos toliko, a muzika i poruka pripadaju, za sve njih, vec nekom buducem dobu...
  Jos jednom: BRAVISIMO RAMBO.
 • Slobodan Gluščević
  Ma Rambo je Rambo i to je i ostao. Crna Gora je napravila njegovim nastupom mnogo više nego da je pobjedila na onoj smiješnoj manifestaciji neukusa.
 • Anonimus  - Рамбо царе купи нам цигаре!
  Мени је било много жао што нисам могао да гласам за Рамба, а сигуран сам и многим људима из бивше Југе. Да је жреб био мало срећнији, сигуран сам да би Рамбо изборио улазак у финале.

  Поздрав из Београда!
 • Tomislav  - Rambo je najjači
  Rambo je najinteligentiji umjetnik na svijetu. Kakav eurosong, EURO NEURO je za svjetske festivale kvalitetne glazbe, a ne ovog euro trash-a. Rambo je toliko dobar da je dovoljno da se samo pojavi na stage-u. Mislim da Crnogorci trebaju biti ponosni što imaju takvog umjetnika i genijalca. Svaka čast Rambo, hrvati te obožavaju

  Pozdrav iz Hvatske
 • Anonimus
  "Eurosong" je jedna velika marketinska akcija, stvorena da "'ujedini Evropu". I bina na kojoj svaka drzava moze da pokaze svoj "'proizvod".

  U modernom svijetu marketinga, i na trzistu, najteze je biti - zapazen!

  Upravo je Rambo to i d(p)okazao. I postigao ogromni uspjeh. Naime, ne pamtim da su se vodeci svjetski mediji utrkivali da komentarisu pjesmu Srbije (koja je zauzela trece mjesto - svaka cast) a o Rambu se vec par mjeseci pise. Ne ulazim u muzicku vrijednost (nijesam kompetentan), medjutim, ovo je veliki uspjeh CG. Zasto? Zato sto smo pokazali da imamo kreativne ljude i da mozemo da stvorimo opriginalna dijela. I da imamo hrabrosti da budemo razliciti. Zato CG treba da nastavi sa ucescem i da salje originalne pjesme. Uostalom slusajuci finalno vece - bolje je sto nijesmo usli. Sto rece Gruco Marx: "Nije mi stalo da budem clan kluba koji bi me primio za clana".
 • GG
  Eto ispade da je Rambo podelio Evropi lekcije i zavrsio uspesno svoju misiju.Znaci,novac "dobro" potrosen.
  Iako mi se svidja poruka iza njegove pesme,ne mogu a da se ne upitam:zasto ga je CG poslala tamo ako je bilo izvesno da nece pobediti,jos izvesnije da ce biti negde pri dnu liste. Zasto je taj novac bacen kada je bilo puno boljih nacina da se ulozi?
  Briga Ramba za sve ovo,otisao covek neopterecen da se malo provede a sve o trosku nase propale drzave. Zona sumraka.
 • Чистослав Зелениковски  - >> EUro nEUro
  https://www.facebook.com/events/362069123847452/
  Dodjite na event ;)
 • Anonimus  - svaka ti cast
  ima nas Crnogoraca jos sto smatramo da je RAmbo uradio pravu stvar, odnosno vise pravih stvari.
  1.Uzeo pare,
  2.ostao dosljedan sebi, ludi umjetnik, rekao sto misli
  3."ispoganio se" per cijelom Evropom
Dodaj komentar
Vaši Kontakt Podaci:
Komentar:
Zaštita
Morate navesti anti-spam kôd koji stoji na slici.
 
Baner

Najčitanije vijesti

Pretraga

Partly cloudy

15°C

Podgorica

Prognoza za tri naredna dana:

Showers
9°C / 13°C

Showers
11°C / 16°C

Rain
11°C / 17°C
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Analitika - Informativni Portal © 2014.