Baner
cheap car hire podgorica
Dijalog - Komentari
Déjà vu
18. maj 2012.

jovanovicdanasModerna društva podrazumijevaju, bez obzira na formalna uređenja, građanski organizovano društvo sa pojedincem, individuom, kao njegovom osnovom, na čijim pravima i obavezama se izgrađuje čitava društvena infrastruktura, podređena potrebama tog pojedinca i usmjerana ka izvršenju njegove većinske volje.

 

Nipošto ne dovodeći u pitanje bilo čija individualna prava i poštujući, u prihvatljivoj mjeri, manjinski iskazanu volju. Kolektivna identifikacija proizilazi iz individualnog prava na iskazivanje i tog dijela ljudske pirode, ali ono u građanski ustrojenim društvima ne bi trebalo biti osnov za politička pregrupisavanja i djelovanja u politički zasebnom oranizacionom obliku.

Građanska društva karakteriše političko organizovanje na osnovu ekonomsko-socijalnih ideja i percepcija načina za ostvarenje društva slobode i relativnog blagostanja. Udruživanje na kolektivističkim, bilo etničkim, bilo karakterologijama druge vrste, koje povezuju u zajednicu ljude različitih socio-političkih senzibiliteta, najčešće ima u sebi negaciju demokratski uređenog društva, posebno građanski organizovanog, jer sputava sposobnost takvog društva da efikasno odgovori izazovima na najbolji način. Društva zasnovana na filozofiji nacije, crkve, proizvode neefikasnost u svim segmentima. Nacionalne vođe, “patriotske snage”, po pravilu, samo mute vodu, jer se u mutnoj vodi  najbolje snalaze.

Sopstvena marginalizacija kroz insistiranje na nacionalnom pitanju: Postoji jedan stari vic o tome kako se Englezi uče na Oksfordu i Kembridžu, Amerikanci na Jelu i Prinstonu, a Srbi na sopstvenim greškama, koji, iako kritičan prema Srbima, ne odražava pravu sliku. Srbi se čak ne uče ni na sopstvenim greškama. Kao narod koji je platio jednu od najvećih cijena raspadom bivše nam zemlje, SFRJ, čini se da ne postoji svijest da je ta cijena posljedica insistiranja na nacionalnim konceptima i sukobljavanja, po tom osnovu, sa većinskim stanovništvom u svim republikama tadašnje zajedničke države. Logika je upravo nalagala da svoj opstanak traže u promovisanju svojih građanskih prava i građanske države, čak iako su nasuprot sebe imali nacionalističku većinu, ili upravo zbog toga. Neporecivo sam siguran da bi za takvo nešto imali podršku cjelokupne međunarodne zajednice.

Ovako su svojim isticanjem nacionalnih ciljeva u prvi plan, stvorili snažan front protiv sebe u svim republikama bivše zemlje, dodatno motivisan velikosrpskim ambicijama beogradskih elita. Posljedice znamo. Iako su šanse za sličan scenario u Crnoj Gori beznačajne, šanse za sopstvenu marginalizaciju kroz insistiranje prevashodno na nacionalnom pitanju i državnom statusu sopstvene nacije, nijesu beznačajne i u dužem vremenskom periodu vrlo su izgledne. Zato se i nadam da će preovladati svijest kod srpske populacije u Crnoj Gori o superiornosti izgradnje zajedničke građanske Crne Gore, kao kuće u kojoj će se svi osjećati kao u svom domu.

Preganjanje u nametanju svojih nacionalnih atributa, pokušaji da se nacionalno nametne kao dominantan način funkcionisanja države, ne doprinosi skladu i harmoniji u Crnoj Gori. Naprotiv, vodi daljem produbljivanju jaza. Vremenom se emocije mogu uzdići na opasan nivo, dosežući i nivoe otvorene mržnje, koja može kad-tad (niko ne zna što vrijeme nosi) imati epilog i u neželjenom, krvavom sukobu.

Nažalost, ili na sreću, između onog što traže politički predstavnici Srba i onog što Crna Gora jeste, ne može biti kompromisa. Ukoliko se prihvate srpski zahtjevi, gubi se građanski koncept države. I tu nema dvojbe. Ukoliko srpska populacija misli da je njihovo potpuno zadovoljavanje sopstvenih težnji jedini način da prihvate Crnu Goru kao svoju državu, moraju znati da bi se u toj državi jedino oni komotno osjećali. A to ne može biti prirodan i logički epilog. Kako sam siguran da u takvom nastojanju neće naći saveznike, sem u beogradskim nacionalističkim krugovima, ali pacifikovanim i „povađenih” zuba, čini mi se da će opet ostati kratkih rukava i nanovo učiniti već viđenu grešku.

Traženje uporišta i podrške van granica svoje zemlje i regionalna okupljanja po nacionalnom principu, pozivi na sabornost i zajedničko djelovanje, samo podstiču podozrivost prema ciljevima i djelovanju srpske nacionalne zajednice i njenih političkih predstavnika u Crnoj Gori. Sabornosti podrazumijevaju jednoumlje u ciljevima, a to su opasne déjà vu igre kojima je Evropa platila preveliku cijenu.

Elite nastajale na zloupotrebi i potenciranju različitosti među građanima: Mukotrpan je put izgradnje demokratskog društva sa demokratskim institucijama. Za takvo nešto mora postojati senzibilitet, prije svega u građanstvu, koje svojim biračkim potencijalom prepoznaje u političkoj ponudi demokratski kapacitet i na taj način usmjerava kompeticiju među političkim akterima. Bez izgrađene svijesti onih koji odlučuju o svojim elitama, elite će  nastajati na zloupotrebi i potenciranju različitosti među građanima, svejedno da li su te razlike nacionalne, vjerske, kulturološke ili klasne.

Ne treba biti previše analitičan pa ustvrditi da su zemlje tzv. Zapadnog Balkana eklantantan primjer te vrste zloupotreba, stoga se poticaj na transformaciju tih društava ne može tražiti u njima samima, već u određenoj spoljnoj motivaciji. Zato je put ka eurointegracijama tih društava mnogo značajniji od samog članstva u Evropskoj uniji. Sam postupak pregovora kauzalno mijenja tradicionalna balkanska društva ka društvima sa punim uvažavanjem demokratskih institucija, poštovanja zakona, procedura i  ljudskih prava. Najilustrativniji je primjer poštovanje manjinskih prava, prevashodno prava seksualnih manjina. Nezamislivo je da bi ova društva samoinicijativno kandidovala pitanja prava seksualnih manjina, kao značajan indikator pune ravnopravnosti svih društvenih grupa i, u krajnjem smislu, ljudskih prava svakog pojedinca.

Svi oni koji svojim djelovanjem ne rade na što bržem kretanju svoje zemlje ka članstvu u EU ne mogu sebe nazivati borcima za transformaciju drušva, u kojem djeluju, u demokratsko. Racionalnom čovjeku je teško prihvatiti da oni, koji svakodnevno ističu svoju privrženost demokratskim institucijama i poštovanju zakona i prava građana, ne insistiraju kod zemalja EU na što bržem uvlačenju svoje zemlje u pregovarački ciklus i kroz njega postignuća željenog, već rade suprotno: zahtijevaju od tih zemalja da ne otpočinju pregovore sa njihovom zemljom zbog, po njihovom mišljenju, iskrenom ili ne, insuficijencije svega onoga što bi, po logici stvari donijeli pregovori sa EU. U logici se to naziva contradictio in adjecto.

Tvrdnje da vlast ne želi eurointegracije a raditi sve na sabotiranju početka pregovora nema nikakvo uporište u smislenom rasuđivanju. Tu se opet vraćamo na priču o nedostatku senzibiliteta građana-glasača u prepoznavanju opcija koje ih uvode u savremena politička društva i pristajanje na manipulaciju razlikama između pojedinih društvenih grupacija. Nerazumijevanje pojedinih društvenih grupa da postaju taoci nesposobnosti svoje elite da, sem suprostavljanja sa drugim društvenim grupama, formuliše bilo koju ideju  koja će im održati društveni status, privilegije i sinekure, u cjelini čini društvo zarobljenim u bavljenju unutrašnjim sukobima i usporava njegovu transformaciju ka društvu sloboda i „pristojnog“ života.  

Spajanje nespojivog: Apsurdi političkog okupljanja i političkog opredjeljivanja po osnovu nacionalnog, vjerskog i drugog subjektiviteta, najbolje se vide kad se prevedu na običan život. Spajaju se nespojivi afiniteti.  Na kulturološkom nivou spajaju Jimi Hendrixa i Zoricu Brunclik, Joe Bonamassa-u i Andriju Eru Ojdanića, Jim Jarmucsh-a i špansko-turske sapunice, Jack Kerouac-a i Ljiljanu Habjanović Đurović ... Na socijalnom nivou bogate i siromašne, kapitaliste, radnike, seljake, nezaposlene... Na ideološkom nivou od komunista pa do neofašista. Na taj način se gube elementarni principi na kojima počiva demokratsko društvo i udaljava od stvaranja poželjne srednje klase kao kamena temeljca stabilnog i prosperitetnog društva. Smjenjivost vlasti je jedan od osnovnih postulata demokratije, i kao način međusobne kontrole različitih političkih opcija, i kao stvaranje pozitivne kompeticije među političkim subjektima.

Ušančivanje  crnogorskog društva u nacionalnom političkom opredjeljivanju, nepovjerenje među različitim nacionalnim opcijama, miješanje zemalja iz okruženja sa problematičnim ambicijama, partikularni interesi umjesto osjećaja zajedništva, sve su to činjenice koje crnogorskom društvu oduzimaju dinamiku i vode ga, u političkom smislu,  u situaciju status quoa.

Nažalost, bez izgleda da će se, u dogledno vrijeme, nešto promijeniti, naročito u glavama onih koji bi postojeću vlast rado vidjeli u potpuno drugoj poziciji. Slabo tu pomažu i gaće i šerpe i uvozni know how srpskih otporaša. Čak sam sklon mišljenju da samo odmažu i stvari guraju na neprihvatljiv, populistički diskurs.

Slobodan Jovanović

 

Komentari (17)
 • Komunalna policija
  Ko si ti rodjache ? Kakvi anonimusi se preplavili ovaj portal ovo je smijeshno :)))))))))))))
 • Anonimus
  Jesi li pročitao uopšte tekst. Tekst je odličan možda kad bi ga pročitao bio bi malo pametniji. Važno ti je da znaš ko piše no što piše. Zato i nećete da živite u Crnoj Gori ka svi što žive u drugim državama. Neka no ne date ni nama da živimo ka ostali u normalnim drugim zemljama
 • Miśut
  Džabe je njemu čitat, ionako ništa ne bi razumio.
 • anonimusi out
  Evo ni ja nijesam procitao niti imam namjeru , necu da čitam anonimuse , prosto jednostavno , takav mi je princip .. Ne volim komunalnu policiju al je komentar potpuno na mjestu . A ti anonimuse da išta znaš znao bi da ako je NAME ona(j) ko piše onda ga valja i čitat u protvinom može a ne mora vala .
 • Miśut
  Ti da nešto znaš ne bi sudio po imenu, no bi pročita pa onda reka što imaš. Oni koji pišu s toga što su poznati nijesu ni do koljena onijema koji pišu da bi postali poznati.
 • Budimo realni
  Ako iko odje zna ko je ovi cojek neka javi , da poduci nas neznavene :)
  a neka no kako je on važan, sliko se sa naocarima za sunce , ni da je autor mimo ljude, au svakakvih li pretenzija
 • Naočare
  Ne nego je tvoj komentar jači. Oklen si ti šljega kad ti smetaju naočare za sunce. Svako li daje sebi pravo da komentariše druge. Au svakavih li pretenzija.
 • Boban Bg
  Znaju čitaoci beogradskog Danasa!
 • Arsenije  - praznoglavci
  Tekst je namjenjen onima koji znaju da citaju i onima koji znaju da razmisljaju, pa nije slucajno da se pojave ovakvi komentari koji mogu samo biti produkt primitivnih i neukih.
 • Mimi
  mišute, ovi tekstovi su namijenjeni onima sa 4 osnovne , ti si završio osmoljetku .............
 • Anonimus
  "Nažalost, ili na sreću, između onog što traže politički predstavnici Srba i onog što Crna Gora jeste, ne može biti kompromisa. Ukoliko se prihvate srpski zahtjevi, gubi se građanski koncept države. I tu nema dvojbe."
  Kad je tako jednostavno u čemu je onda problem. Što se onda ponašate kao da nemate 4 osnovne.
 • Miśut
  Moram priznat - jesam završio osmoljetku. I to u roku!
 • Arbitar
  Tekst je vrlo aktuelan. Upravo pokazuje razloge zašto crna gora ima problema na putu u evropu. Zato što su se srbi organiozovali u nacionalne partije ucjenjuju crnu goru i ucjenamqa oće da dobiju nešto što su izgubili na referendumu. Umjesto da političari na ovakav način uče i objašnjavaju narodu lukšić pregovara sa njima i trguje sa tom teško izborenom nezavisnošću. Dok god glasači srbi budu glasali kao srbi a ne kao građani vazda će biti ovako u svemu. Ovi što im nije jasno ili im se ne sviđa što je suština teksta gori su nego da imaju četiri razreda osmoljetke.
 • Anonimus
  To su sve pokazatelji da je, šest godina od osvajanje nezavisnosti, Crna Gora možda na korak od Evropske unije, ali jako daleko od unutrašnjeg društvenog konsenzusa o državnom identitetu. Uslovljavanja i pregovori o izmjenama državnih simbola otkrili su glavni problem Crne Gore: političku elitu koja ima puno znanja da politički trguje, pregovara i dogovora ali nema kapaciteta za državničku viziju koja bi od Crne Gore napravila bolje mjesto za život. Zato nam je vrijeme od 21. 2006. maja do 21. maja 2012. godine uglavnom prolazi u uzaludnoj potrazi za kompromisom.

  Draško ĐURANOVIĆ
 • Miśut
  Nijesam primijetio da se dosle bilo što činjelo oko tijeh kompromisa. I to me - radovalo! Ali, ovo što sad čine naprosto je - sramota! I jednoga naroda i jedne države. I vlast je naša i opozicija je naša. Sve su to građani ove države. Većinom potomci onijeh koji su tu državu stoljećima čuvali i poštovali! I sad bi neki od njih (nas) "bez srama i stida" tu državu šćeli ukinut u korist neke tamo njima milije države! Za to može postojat samo jedan opravdan razlog - znaju oni da su nesposobni upravljat svojijem životima, pa bi to rado povjerili nekome povjerljivome menadžmentu. I dobro je (za njih) što su svjestni svoje nesposobnosti. Ne valja što misle da su i svi oko njih tako nesposobni. Drugi razlog ..hm.. ipak ima opravdanje: to što čine unosan je biznis, a kad su novci pred oči ko će mislit na obraz i ponos.
 • Adolescencija!?
  Srećom,znam da čitam i tumačim! Posjedujem i neke moći predviđanja,a tiču se cijenjenja života kao najveće vrijednosti ponaosob i kolektivno! Stoga,ka krajem osamdesetih što viđeh da sa milosevićem ne treba paktirat,tako i sad sam na tom stanovistu da ne treba paktirat sa onima njemu slicnijem!Nema više ko tebe kamenom ti njega ljebom,no-no! Imam ošećaj,da smo mi "roditelji" ovijema na vlasti,pa stoga imamo i tu snagu opominjanja i usmjeravanja na pravi put!
  (j)Adolescencija traje oko 25 g kod homo sapiensa, pa da se nadamo da je i ova naša stigla do sebe same, ako računamo od 1989.!

  i u prilog gornjem članku valja se šetit Boba Marlija....get up,stand up,stand up for your rights..dont give up the fight!..
  Nek je vječna Crna Gora!


 • Arsenije
  Bravo Gaga
Dodaj komentar
Vaši Kontakt Podaci:
Komentar:
Zaštita
Morate navesti anti-spam kôd koji stoji na slici.
 
Baner

Najčitanije vijesti

Pretraga

Mostly cloudy

24°C

Podgorica

Prognoza za tri naredna dana:

Showers
14°C / 21°C

Rain
12°C / 18°C

Partly cloudy
12°C / 21°C
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Analitika - Informativni Portal © 2014.