Ocijenila Nina Vujošević

Povećanje minimalca poslodavce bi koštalo 40 miliona

Poslodavce bi povrećanje minimalne zarade sa 193 na 250 eura, koliko traži sindikat, koštalo 40 miliona eura, zato je potrebno naći način kako da se to kompenzuje, kazala je državna sekretarka u Ministarstvu finansija, Nina Vujošević.
Objavljeno: 18. 01. 2018 - 09:35 Promjenite veličinu teksta: A A A
Povecanje minimalca poslodavce bi kostalo 40 miliona

„Minimalna zarada i dalje je otvoreno pitanje. Činjenica je da je minimalna u odnosu na prosječnu zaradu u Crnoj Gori na nivou prosjeka Evropske unije“, kazala je Vujošević na sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju na kojem se raspravljalo o Nacrtu programa ekonomskih reformi do 2020. godine.

Ona je podsjetila da pomenutim Nacrtom nije predviđeno zamrzavanje plata i penzija, piše Pobjeda.

Predsjednik Odbora, Predrag Sekulić, kazao je da je u konktekstu politike bilo koje vlade standard jedno od najvažnijih pitanja, ali je upozorio na oprez.

„Pitanje minimalne zarade je važno, ali je bitno da ne donosimo ishitrene odluke, jer su neke skupo koštale budžet“, naveo je Sekulić.

On je rekao da vjeruje da će Ministarstvo finansija, nakon analiza, izaći sa novim predlogom i podsjetio da je prosječna plata u Bosni i Hercegovini 439 eura, Srbiji 412, Makeodniji 375 eura.

Unija slobodnih sindikata je dostavila predlog na nacrt dokumenta u kojem traži povećanje poreza na dobit, uvođenja poreza na finansijske transakcije privrednih subjekata koje prelaze određeni lim, ukidanje poreskih i drugih olakšica povlašćenim firmama.

Nacrtom programa ekonomskih reformi predviđa se održiv i inkluzivan ekonomski rast, koji će doprinijeti smanjenju razvojnog jaza zemalja u odnosu na prosjek EU.

Ovaj dokument trebao bi do kraja januara da bude dostavljen Evropkskoj komisiju na uvid, a prethodno će biti sadržane sve primjedbe i prijedlozi.

Komentari: 1

Stojan

18. 01. 2018 - 09:53

A računa li ko koliko ova dosadašnja pljacka od strane poslodavaca košta radnike (tj. robove) i drzavu???
Novi komentar