The Walking Dead

S08E08: Mučno finale polusezone

Ključno pitanje glasi: zašto je bilo potrebno ovako naglo mijenjanje stvari? Eliminisan je jedan od prvotimaca iz pilot epizode serije, koji je imao veoma dobru mrežu unutar serijala i apsolutno mu je pasovao. Kako dalje bez njega?
Objavljeno: 15. 12. 2017 - 12:54 Promjenite veličinu teksta: A A A
S08E08: Mucno finale polusezone

Jednočasovno finale sredine osme sezone serijala „The Walking Dead“ ostavilo je fanove u suzama. Mučna epizoda bila je puna obrta koji su na kraju donijeli nešto što ni fanovi ni ljubitelji istoimenog stripa nikako nijesu željeli - smrt jednog od glavnih likova.

Za razliku od gledalaca i ljubitelja stripa, većina kritičara je prilično zadovoljna ovom čudnom odlukom kreatorskog dua Kirkman-Nikotero i jedva čekaju da vide nastavak osme sezoneu februaru naredne godine.

Nagli zaokret

Fanovi dobro upućeni u dešavanja u seriji mogli su da naslute da se bliži smrt važnog člana ekipeveć na početku epizode. Kadrovi koji prikazuju Karla i Rika ispunjene moralnim dilemama uputili su na to kako je došao red da seriju napusti - onaj mlađi.

Uklanjanje Karla iz priče je presedan. Njegova uloga u stripu je neizmjerno važna. Činilo se da će baš Karl postati lider nakon Rika. Sada je jasno da producenti imaju druge planove.

Ključno pitanje glasi: zašto je bilo potrebno ovako naglo mijenjanje stvari?Pored toga što je jedan od prvotimaca iz pilot epizode serije, Karl je imao veoma dobru mrežu unutar serijala i apsolutno mu je pasovao. Kako dalje bez njega?

Uloga lidera

Aleksandrijevci, Hiltop i Kraljevstvo su u velikom problemu. Nigan i ekipa su na vratima, željni osvete. Dio Spasilaca muči podanike Kraljevstva i Izikela, drugi maltretira Megi, a treći, na čelu sa Niganom, smješten je u Aleksandriji.

Definitivna potvrda o eliminaciji važnog lika stigla je upravo ovdje, na sredini epizode, kada Karl kaže Niganu: „Ubij mene, ako time nešto može da se riješi“.

Karlov monolog i Niganovo predomišljanje dali su dovoljno vremena ostatku ekipe da pobjegne iz Aleksandrije i usput dignu u vazduh većinu kuća. Karl je ostao iza, bacajući dimne bombe, ne bi li efikasno odigrao ulogu lidera koju je naučio godinama gledajući Rika.

Otvorena pitanja

Nakon što ih je Karl spasio, svi su otišli na njegovo skriveno mjesto - ispod zemlje, u tunele za kanalizaciju. Tu su čekali Rika koji se u tom momentu fizički obračunavao sa Niganom u sopstvenoj kući. Iako je na trenutak imao savršenu priliku da ubijeNigana, lokalni zloća uspio je da se izvuče.

Da Karlova eksplozivna ideja nije bila usamljena dokazao je Izikel koji je takođe napravio sličan manevar da bi pobjegli i njegovi podanici. On je ipak ostao sa Spasiocima iza vrata, iako su Kerol pa i Morgan (!) došli da ga spasavaju.

Do februara i devete epizode proći će dosta, a mnoga pitanja ostala su otvorena - od zvaničnog oproštaja Karla od ostatka ekipe, preko haosa koji će Rik morati da prođe ko zna koji put zbog njegove smrti, do činjenice da će Aleksandrijevci i ekipa sada mnogo teže ukloniti Nigana.

Iako stvari za sada izgledaju beznadežno, neke pozitivne karte su još na stolu. Ostaje samo dilema da li će Rik imati snage da ih odigra nakon Karlovog tragičnog odlaska.

L. M.

FOTO: amc.com

Komentari: 0

Novi komentar