Prava novinara u Crnoj Gori nijesu dovoljno zaštićena, a jedan od načina da se doprinese poboljšanju situacije jeste novi granski kolektivni ugovor koji će riješiti pitanje prekovremenog rada i isplate zarada, jedan je od zaključaka sa okruglog stola koji je organizovao Sindikat medija, a na temu prava medijskih radnika u Crnoj Gori.

" /> Prava novinara u Crnoj Gori nijesu dovoljno zaštićena, a jedan od načina da se doprinese poboljšanju situacije jeste novi granski kolektivni ugovor koji će riješiti pitanje prekovremenog rada i isplate zarada, jedan je od zaključaka sa okruglog stola koji je organizovao Sindikat medija, a na temu prava medijskih radnika u Crnoj Gori.

" />

Prava novinara nedovoljno zaštićena, prioritet granski ugovor

2010workshopPO
P
rava novinara u Crnoj Gori nijesu dovoljno zaštićena, a jedan od načina da se doprinese poboljšanju situacije jeste novi granski kolektivni ugovor koji će riješiti pitanje prekovremenog rada i isplate zarada, jedan je od zaključaka sa okruglog stola koji je organizovao Sindikat medija, a na temu prava medijskih radnika u Crnoj Gori.

Objavljeno: 20. 10. 2014 - 10:34 Promjenite veličinu teksta: A A A
Prava novinara nedovoljno zasticena, prioritet granski ugovor

Predsjednica Sindikata Marijana Camović kazala je da se novinarstvo danas nalazi u nezavidnoj situaciji, a novinari moraju da se izbore za lično i profesionalno dostojanstvo.

-Želimo da skrenemo pažnju na probleme novinara i mislim da smo uspjeli da ih prezentujemo u medijima u mjeri u kojoj su sami mediji dozvoljavali, kazala je Camović.

Prema njenim riječima, u medijima je često prisutno obračunavanje, a novinari nerijetko izvještavaju o problemima u društvu, čije problem takođe dijele, ali ne mogu da riješe.

-Svjedoci smo da da novinari izvještavaju da poslodavci daju platu dio na banku, dio na ruke, a novinari i sami tako dobijaju platu, istakla je Camović.

Predsjednica Evropske federacije novinara Renata Šreder istakla je na okruglom stolu da teza – novinarstvo je u kritičnoj situaciji, stoji ne samo na ex Yu prostoru, već i u drugim razvijenijim evropskim državama.

-Novinari su najčešće honorarno angažovani. A članovi sindikata su u stalnom strahu. Jedini odgovor na tu situaciju je da se novinari organizuju i reguju kolektivno, kroz socijalni dijalog, objašnjava Šreder.

Novinari se moraju udružuti ukoliko žele da riješe pitanje kolektivnog ugovora, radnog vremena, socijalnog osiguranja, kao i prava štrajka.

2010workshop3
-Pravo na štrajk izaziva mnogo diskusije. U zapadnoj Evropi pojedini štrajkovi su bili uspješni, ali sve je teže i teže nastaviti borbu na ovaj način, kazala je Šreder.

Kolektivni ugovori ne smiju biti statični, podvlači predsjednica Evropske federacije novinara. Oni se uvijek moraju razvijati u interesu radnika. Sa gubitkom posla bore se novinari širom Evrope. Međutim, za pojedine stavke poput plaćanja prekovremenog u Njemačkoj, ili izjednačavanje prava frilensera u Danskoj, novinari su uspjeli da se izbore.

U medijskim kućama gdje ne postoji koletivni govor, ova prava je teže ostvariti.

-I u izvještaju EK o napretku Crne Gore se kaže da socijalni dijalog treba biti obezbijeđen u zemlji, i napominjem da se govori o radnicima koji su ostali bez posla, tako da se mora raditi na unaprijeđenju radničkih prava, dodala je Šreder.

Generalna sekretarka Unije psolodavaca Suzana Radulović ocijenila je da je priča o pravima medijima kompleksna, te da treba nekoliko aspekata uzeti u obzir.

-Ekonomska kriza naplaćuje danak od početka ove godine i svakim danom se sve više osjeća. To se mora odraziti na položaj svih zaposlenih i sada praktično stupa na snagu sve ono što se ukazivalo kao problem, kazala je Radulović.

Sa ovim stavom nije saglasan predstavnik USSCG Srđa Keković koji smatra da se na ekonomsku krizu ne treba i ne može pozivati.

2010workshop2
-Pozivati se i dalje na globalnu krizu jednostavno ne možemo jer ne može kriza uticati na poštovanje prava. Mi od medija svakodnevno dobijamo informacije o nepoštovanju prava, a ne shvatamo da njihovi poslodavci krše prava, odgovorio je Keković.

Prema riječima predsjednice Unije poslodavaca Suzane Radulović, shodno tome, formiranje granskog kolentivnog ugovora je prioritet.

- Na snazi je onaj koji je dosta zastareo, koji treba mijenjati. Bez uređenju prava i obaveza teško da možemo da pričamo o odnosu koji će garantovati opstanak poslodavaca na ovom neuređenom tržištu, gdje vladaju raznorazni pritisci, objasnila je Radulović.

Za novinara Darka Ivanovića, situacija u medijima je samo ogledalo opšteg stanja u društvu.

-Medijski ambijent je napravljen na taj način da korespondira sa stanjem u društvu, svi rade sve i imamo gomilu nezadovoljnih, kazao je Ivanović.

Zato, kaže Srđa Keković iz USSCG, novinari što prije treba da se ujedine u borbi za svoja prava.

-Treba što prije pristupiti izradi granskog kolektivnog ugovora, dati mu prirotet. Pozivam sve zaposljene u medijima da pristupe sindikatu, jer jedino kroz jake sindikate možemo na pravi način zaštiti svoja prava, zaključio je Keković.

Komentari: 0

Novi komentar