Baner
rent a car kotor
Politika - Tema
Kako je propao opozicioni rokenrol
Autor: Draško Đuranović   
15. avgust 2012.

16draskoGlatko odbijajući ponudu SNP-a Demokratski front je svojevoljno ograničio vlastiti domet i prije nego što je počela izborna kampanja. Nakon kraha ideje ujedinjenja, neminovno se otvara pitanje: da li je Lekiću i drugovima zaista krajnji cilj bio rušenje vlasti ili je primarni zadatak bio marginalizacija SNP-a i osvajanje dominantnog, čelnog mjesta među strankama opozicije?

Nije dugo trajalo ali je bilo prilično burno, sa puno iznenadnih i nelogičnih obrta kao u onim hispano televizijskim serijalima.

Prvo su iz Demokratskog fronta javno pozivali SNP da pristupi jedinstvenom opozicionom bloku a SNP je ćutao Onda je SNP odgovorio da partijski statut, eto, ne poznaje mehanizam pristupanja drugim političkim pokretima, ali da SNP može da formira koaliciju sa Demokratskim frontom... Potom je Srđan Milić javno pozvao Miodraga Lekića na razgovore a ovaj, zanimljivo, mirno ostao kući na Žabljaku, uporan u tvrdnji da nije dobio pismo iako je pozivni mejl bio proslijeđen članovima Predsjedništva Demokratskog fronta istovremeno kao i nekim medijima. Potom je krenuo rad u partijskim forumima. Brzopotezno je zakazan Glavni odbor SNP-a, a Milićeva stranka je sročila i poslala zvaničnu koalicionu ponudu: pristaju da Lekić bude nosilac izborne liste, hoće da prave koaliciju, ali pri tom traže pola mandata. Činilo se da je dogovor na pomolu...

Umjesto dogovora, novi zaplet: u Pljevlja je iznenada zakazan susret Lekića i Milića u motelu Vodice. Čekali su novinari satima, dumali o čemu se to toliko iscrpno pregovara iza zatvorenih vrata, čudili se zašto - ako se govori o konačnom obedinjavanju opozicije - razgovorima ne prisustvuju Andrija Mandić i Nebojša Medojević ili makar potpredsjednik PZP Branko Radulović i zamjenik predsjednika Nove Goran Danilović?

Na kraju – krah pregovora. Demokratski front je u neđelju 12. avgusta i zvanično odbio ponudu SNP-a i sada je izvjesno: Socijalistička narodna partija Srđana Milića i Demokratski front na čijem je čelu Miodrag Lekić na oktobarskim izborima nastupiće u dvije kolone.

Zašto je propao najavljeni opozicioni rokenrol - čitaj: potresanje, valjanje - vladajuće koalicije? Odgovor na ovo pitanje pokazaće stvarne domete glavnih igrača opozicije, ali i omeđiti tok predstojeće izborne kampanje.

15dfvece

Neželjena koalicija: U podužem saopštenju Demokratskog fronta dva se ključna razloga navode kao osnov za odbijanje koalicionog sporazuma sa SNP-om.

Koalicija sa SNP-om narušila bi -  tvrdi Lekić u pismu Miliću - princip ravnopravnosti ostalih članica Fronta jer bi bilo „neprincipijelno i zbunjujuće“ ukoliko bi sve članice „tretirali po jednom principu a SNP sasvim drugačije“. Lekić je Miliću spočitao i da je neprihvatljivo da bilo ko, pa ni SNP, sa Demokratskim frontom pravi „spoljne koalicije“. Osim toga, za čelnike Demokratskog fronta „preuranjeno je interesovanje“ SNP-a za dijeljenje virtuelnih poslaničkih mjesta jer je, kako tvrde u Frontu, podjela mandata moguća „tek na kraju zaokruženog procesa širenja naše organizacije i u uslovima međusobnog razumijevanja i solidarnosti“.

Da prevedemo na narodski jezik: od Milića se ultimativno tražilo da se SNP prosto utopi u Demokratski front, da lider SNP-a prepusti lidersko mjesto na izbornoj listi, a sve to bez prethodnog dogovora o međusobnim odnosima, raspodjeli funkcija ili poslaničkih mandata.

Pri tom, kada se suštinski analizira ponuda koja je bila na stolu Demokratskog fronta,  nije jasno - zbog čega je tako glatko odbačen prijedlog koalicionog sporazuma Glavnog odbora Socijalističke narodne partije? Čini se da je najjača opoziciona stranka ponudila puno. Miodrag Lekić je trebalo da bude prvi na izbornoj listi, što znači da se lider SNP-a, najjače opozicione stranke, svjesno povlači na drugu poziciju. I ne samo to: zahtjev za dobijanje polovine mandata na izbornoj listi je manje od sadašnjeg odnosa snaga u crnogorskom parlamentu gdje SNP ima više poslanika nego Nova i PzP! Na kraju, tokom razgovora u okolini Pljevalja, sam Milić je iz kvote SNP-a velikodušno ponudio dodatne mandate za nestranačke ličnosti koje predloži Lekić.

Zašto onda nije došlo do predizbornog saveza? Postoji samo jedno logično objašnjenje: zato što u startu, čak i prije pregovora, Lekić, Mandić i Medojević nijesu iskreno  planirali savez sa SNP-om! Niti su istinski željeli da SNP priđe Demokratskom frontu i u njemu vodi glavnu riječ.

158milicmandomedo

Pozadina odluke Demokratskog fronta: Kalkulacije na osnovu istraživanja javnog mnjenja jasno ukazuju: samo se ujedinjena opozicija može suprotstaviti jakoj državno-partijskoj mašineriji DPS-SDP koalicije.

Drugim riječima: glatko odbijajući ponudu SNP-a Demokratski front je svojevoljno ograničio vlastiti domet čak i prije nego što je počela izborna kamanja! Zato se, nakon kraha ideje ujedinjenja, neminovno se otvara pitanje: da li je Lekiću i drugovima zaista krajnji cilj bio rušenje vlasti ili je primarni zadatak bio - marginalizacija SNP-a i osvajanje dominatnog, čelnog mjesta među strankama opozicije!?

Čini se da je prevagnula ova druga opcija: da se deklarativno bore protiv vlasti, ali da suštinski Demokratski front mjerka lidersko mjesto na opozicionoj sceni. Miodrag Lekić nije mogao -  ko zna, možda nije ni želio -  da miri vječito zavađane lidere opoizicije. Očito je da su -  poučeni iskustvom iz ranijih zajedničkih nastupa -  Andrija Mandić i Nebojša Medojević lidera SNP-a proglasili za personu non grata, neželjenu osobu u opozicionom savezu. Za njih je Milić uvijek bio nedovoljno borben opozicionar i nekako su uvijek sumnjali u njegovu lojalnost. To je, sasvim sigurno, osnovni razlog što se tokom pregovora Demokratskog fronnta i SNP-a ni Mandić ni Medojević niti jednom (!) nijesu suočili sa Milićem.

158lekictekstDakle, iako su javno govorili o potrebi objedinjavanja opoziciji, ključna politička ideja koju je sprovodio Demokratski front svodila se, u stvari, na iskušavanje SNP-a i igranje -  kao u preferansu -  na trećeg čovjeka: gurajući Srđana Milića na izjašnjavanje, tražeći nemoguće od predsjednika SNP-a,  Miodrag Lekić i ekipa iz Demokratskog fronta su u stvari pokušali da na čistinu istjeraju Predraga Bulatovića i njegovu struju unutar te Socijalističke narodne partije i da taj dio stranke prevedu na stranu Demokratskog fronta.

Milićev manevar: Predsjednik Socijalističke narodne partije očito je prozreo igru čelnika Demokratskog fronta i shvatio da cilj ovih izbora neće biti svrgavanje vladajuće koalicije nego – borba za prevlast unutar opozicionog bloka.

U političkom aktiviranju Miodraga Lekića i formiranju Demokratskog fronta Srđan Milić nije vidio stvaranje nove opozicione energije za borbu protiv Đukanovićeve vlasti već samo rastuću opasnost po rejting Socijalističke narodne partije, ali i opasnost za vlastitu lidersku poziciju. Zato je Milić sračunato odigrao: galantno je nudio više nego što treba očekujući da Lekić, Mandić i Medojević u realnom životu neće ponuđenu ruku saradnje. Milić je, u stvari, želio da teret krivice za krah pregovora prebaci na leđa Lekića i Demokratskog fronta i tako jednim potezom postigne dvostruki efekat: javno pokaže nedosljednost i neiskrenost opozcionih kolega iz Demokratskog fronta, ali i spriječi Bulatovićevu bunu unutar SNP-a. Čini se da je lider SNP-a dobro proračunao kad je slao uslove, iako je igrao rizično očekujući bjanko odbacivanje. No, rizik se isplatio: teško da poslije svega Bulatović može Milića da optuži što je Lekić odbio poziv Glavnog odbora SNP.a za stvaranje koalicije.

158pedjaisrdja

Srđana Milića i njegove najbliže saradnike ipak ne čakaju mirni dani: valja očekivati da Predrag Bulatović ili Milan Knežević neće mirno čekati da ih predsjednik partije krajem avgusta izostavi sa predizborne poslaničke liste SNP-a, što Milić može po Statutu SNP-a.

Ograničeni dometi opozicije: Nepuna dva mjeseca pred izbore neki magistralni trendovi se već mogu nazrijeti: neće biti sučeljavanja dva velika bloka -  ujedinjene opozicije i vlasti; stranke opozicije će, u četiri kolone (SNP, Demokratski front, Pozitivna Crna Gora i Srpski blok) pokušati da bude snažniji od Đukanovićeve i Krivokapićeve koalicije.

Iako ne izgleda sjajno to ipak ne mora da bude pogubna početna pozicija za opozicione stranke: možda je bolje više različitih koalicija nego lažno jedinstvo a stvarna  prepucavanja i rat stranačkih aktivista na terenu. Ako opozicioni lideri iznenade sami sebe i tokom izborne kampanje zadrže nivo minimalno korektnih odnosa i ne krenu u međusobna optuživanja i nadgornjavanja - možda neće izazvati veliku apatiju među svojim simpatizerima.

Jer, ne treba zaboraviti: i crnogorska vlast ima velikih problema u pripremi izborne kampanje. Nijesu to problemi odmjeravanja snaga sa opozicijom nego suočavanje sa svojim pristalicama koje su prilično razočarane posljedicama ekonomske krize; mnogo je obećanja vlasti ostalo neispunjeno, mnogo je ljudi nezadovoljno potezima čelnika DPS-a i SDP-a i više nema tolerancije za javne i tajne korupcionaške afere. Crnogorska vladajuća koalicija morala bi da brine da sindrom bijelih listića (odbijanje simpatizera vlasti da ponovo glasaju za vladajuće stranek), koji je koštao Borisa Tadića vlasti u srbiji, ne zahvati i Crnnu Goru.

158miloirankoDa nasuprot sebe ima temeljnu i proračunatu opoziciju, Milo Đukanović bi već danas morao da se dobro zabrine što će biti izbornog 14. oktobra. Ovako, Đukanović i Krivokapić će puno nade polagati u – svoje protivnike! Prosto: čekati da počne već poznato prepucavanje i svađe Medojevića i Mandića sa Milićem ili da krenu raslojavanja unutar SNP-a. Slabost opozicije odavno je - najjači adut vlasti.

Zanimljivo, neozbiljnost opozicionog djelovanja pokazao je na startu i novopostavljeni lider DF Miodrag Lekić, koji je do skora pokazivao smirenost i odmjerenost u ponašanju i potezima. Ipak, Lekić je juče imao svoj prvi veći gaf: slavodobitno je najavio da će se program Demokratskog fronta znati – polovinom septembra. Nije problem samo u tome što je takvom izjavom Lekić javno ponizio kolegu Radulovića iz PzP koji je odavno najavio da će program Demokratskog fronta biti gotov do 15 avgusta. Ovdje je riječ o izboru izborne strategije: da li neko, ko stvarno hoće smjenu vlasti, treba glasače sa svojim osnovnim programskim idejama upozna tek  tridesetak dana pred glasanje?

A koliko unutar opozcije zaista vjeruju u smjenjivost vlasti nakon 14. oktobra pokazuje i saopštenje Demokratskog fronta kojim se odbija saradnja sa SNP-om, ali se istovremeno moli i kumi Srđan Milić da nikako, ni pod kojim uslovima, ne ulazi u postizbornu koaliciju sa DPS-om i SDP-om. Drugim riječima: mi znamo da će Đukanović da pobijedi, da dobije najviše glasova, pa vas molimo da ne pravite poslije izbora dogovor sa njim.

Baš liči na pravu pobjedničku strategiju, čisti rock & roll.

Draško ĐURANOVIĆ

 

Komentari (47)
 • Nick
  Djuranovic,

  Lahko li ti je raspucavat rafale DPSa po opozicionarima..Jos jednom seirenje nad x- tim bezuspjensim pokusajem stvaranja alternative ovoj propasti u CG.

  Pa shto da je i sve tako, a znamo da nije. Znate dobro da je SNP (Milica)= dio DPSa.

  Za ocekivait je da se porsrpski dio te partije dakle Pedja, Kaludjerovic i Knezevic ograde od ovoga, i da mu - razbcuaju stranku. I dostin clanstva ce prijeci - Frontu garantovano.

 • Anonimus  - Sustina postojanja DF
  Drasko !!
  Sustina je bila da se Medo dokopa poslanickog imuniteta . To je bila njegova JEDINA sansa da ostane da zivi u Crnoj Gori . Zamisli da je izasao sam na izbore i .... naravno , ne bi dobio mandat . Koliko bi dana jos mogao da ovdje ostane bez poslanickog imuniteta , obzirom koliko je ljudi . napao , optuzio , prozvao , oklevetao bez ijednog dokaza . E zamislite ga da sjedne u bilo koju kafanu u Crnoj Gori a da nema imunitet .
  To je sustna osnivanja DF. I on je uspio . Sta ce biti sa Kokom i onim koji je medju 100 najpametnijih - stalo Meda !!!
 • Anonimus
  U potpunosti se slazem sa tobom. To je i bila medova namjera. Pogledaj ovo, nidje ga nema ovih dana uprpio se ili trazi mjesto dje ce pobjec poslije debakla na izborima. Samo mi je zao jednog dijela ovoga naroda koji nije uspio da provali sto mu je na umu nego je dao glas za njega...
 • Nora  - Imunitet
  A sto ce Medojevicu imunitet! O njemu se ne izvjestava iz stranjih institucija da je dosao do 10 miliona funti na misteriozan nacin.
 • Nick- pismeni
  Postovani,

  Mislim da- grijesite. Niko od vas da istakne da je on dakle Medo ucerao i pacifikovao tu tugu od srpske partije u svoj- obor. Cekajte malo, nisu li oni bili mnogo radikalniji nakon referenduma..?! Oni nisu htjeli nidje onda..

  Njemu treba da ste zahvalni, sto je pogurao i Ustav da bude usvojen sa vecinom. Ne znm. sto ga trpate medj "srpski blok" kad je covjek i sam bio za nezavisnost, i on i Banjo mu i vecina party. Kacamak Misa Beka je odavno- presusio za nj. Jedino sto mu mozete zamjerit je neodlucnost odn. nedavanje usmeravanja clanovima partije pred referendum, al za to zahvalite upravo istijem igracima sa kojiam je onda bio- daklen "intelektualcu" Lekicu, i Jovicevicima- malome i starom. Svaku dr. god. on i/ili Banjo su na dna drzavnosti na Ct.- tako d a je on po mene- isti blok sa SDPom.
 • anika  - Nepotpuna analiza
  Lepo objašnjeno sve što se tiče SNP i DF. U potpunosti se slažem, sva ta kampanja protiv SNP je počela pre godinu dana preko "nezavisnih medija". Samo imam jedno pitanje : Zašto niko NE SME da komentariše nastajanje i delovanje Pozitivne? Bilo bi zanimljivo pogledati tu analizu ako se usudite da je objavite!
 • Maksim
  Nije veliki problem napraviti objektivnu analizu pozicije Pozitivne Crne Gore, a ona, kao svaka analiza, mora imati pozitivne i negativne aspekte djelovanja ove partije. Zašto niko "NE SME" da napravi takvu analizu? Odgovor je jednostavan: zato što bi autora te analize (ne mislim na Djuranovića, već na jedan broj drugih ljudi koji ima kapaciteta da uradi jednu takvu analizu) jad našao od nekih medija, koji podupiru PCG, jer se usudio da istakne i negativne strane Pozitivne CG. To je još jedan primjer kakao mediji u CG "podstiču demokratiju i slobodu mišljenja".
 • abu khabir muavija
  Kako gospođo Anika komentarisati nešto što još nije objelodanilo svoje pozicije,osim ako se programom ne smatraju one
  uopštene i uobičajene opozicione floskule koje su nam prezentovane.
  Takve iste floskule izbacio je i Front,te jedina primjetna razlika je je što su Frontovci prosrpski( da ne kažem težu riječ ) a ovi kao suverenistički.Osim toga Darko je pristojan mladić odmjerenih izjava tako da ne provocira na reakcije.Svakom informisanom je jasno da Darko gubi koliko god Pozitivna dobila glasova.Ako dobiju značajan broj glasova Darko će nužno biti marioneta Perovića i Vijesti jer oni stoje iza svega.Da Darko nema nijedan stepen slobode vidi se po tome što je u organima stranke potpuno okružen kolumnistima Vijesti.
  Jedino Perović i Ivanović nisu ušli u stranku,ali iz sjene vladaju.Ako dobiju malo glasova glavni krivac će biti Darko.Dakle nema tajni nema
  dilema spiritus movens Pozitivne je crnogorski Mardok Miško Perović.
 • dinka
  Odlicna analiza. Samo da vidimo kako ce autor proci od reagovanja branilaca lika i djela tzv. lidera tzv. Demokratskog fronta koji je po ko zna koji put umislio da je mesija.
 • Nora  - Rockopera (muzikal)
  E nece ni ovaj duo/dvojka pobijediti pa sve da angazuju Amfilohija kao glavni vokal da im pjeva ''Jesus Christ Superstar'' i, Milica kao kompozitora velicine Andrew Lloyd Webber. Nece proslaviti ovaj duo, ni da se angazuje bubnjar Dragoljub Djurisic pa da zavrse svoju izbornu kampanju u Kobiljem dolu.
 • Gaga
  Stalno me iznenađuješ! ''Jesus Christ Superstar''?! Fino od tebe što znaš/slušaš "Jesus ..."-a, sa Ted Neeley-em ili Ian Gillan-om svejedno. Na ovom portalu kipi od komentatora sa redneck provinijencijama, pa je dobro znati da ima izuzetaka.
  "У име чега су се синови српски били одрекли Спаситеља? У име оне ништарије што се назива културом... Никада свештеник наш није просио у Господа културу или цивилизацију... И то неће бити никакво чудо ако црква пропише молитву против културе као збира свих зала."
  Nikolaj Velimirović (Kroz tamnički prostor)
  Zato Amfilohije proklinje Stones-e, zato se drže sesije protiv savremene kulture Što više obrazovanih i kulturnih ljudi u CG to manje srpstva!
 • Anita
  Što više obrazovanih i kulturnih ljudi to veći problem za ove što su uzjahali i za ove nove željne funkcija. A potrebi su više no ikad obrazovani.
 • bRĐANIN  - Nick
  "I dostin clanstva ce prijeci - Frontu garantovano."

  "PRIJEĆI " AUUUU ZAR I TI SINE BRUTE.Oće li prijeći na prijelazu,prijethodno prijevozeći se vozilom.

 • Jezikoslovac
  Ne znam kako je u Brda, ali se u ostatku CG vazda zborilo prijelaz i prijeći. Pogledaj toponime - sve sami Prijelazi, Prijevori... pa nauči nešto od onih što su prije tebe čepali ovom zemljom!
 • Nick- pismeni
  Postovana Gdo,

  Ja se izvinjavam ako sam kao Srbin, hercegovacki porijeklom, previse sklon tome govoru moje rahmetli bake.

  Govorim i pisem kako se - tamo govori. A vama novo- ekavcima (Srbima) i staro- ijekavcima (Cgcima) koji iznikoste naprasno i jedni i dr. prije nekijeh 6 g., ja ne mogu nazalos- da udovoljim sve i da noge izlomim..!:-) Prema tome- dabome.

  Najvaznije mene licno je da se razum(ij(em odn. sporazumevam sa Hrvatima, Bosancima, a i sa vama. Mislim da sustinu- razumijete. Pa sad kako hocete dalje. Samo mi nemojte gore spocitavat nesto sto nisam napisa. Od sad cu pisat "Na kunamana tata" jeziku.

  I u pravu si druze dolje potpisani punim imenom i prezimenom, na na sjeveru se vise govori - ije. • Miśut
  Lijepo je što priznaješ da nijesi srbskoga već ercegovačkoga porijekla. Ali, nije lijepo nekome u koga ste ka u Boga gledali, spočitavat da je "iznika prije 6 godina". Da nije bilo Crne Gore i Crnogoraca, ovo "rahmetli" ne bi ti bio izuzetak, već pravilo. I sumnjam da bi se ođe oglašava. A, tvoja, kakva gođ, "baka" nije zborila "nisam".
 • Maja
  Dobra analiza, i veoma realna, kao i uvijek kad potpisuje Djuranovic. Tuzno, citaj, smijesno djeluju lideri DF kad se pojave na tv. Imam osjecaj da su njih 4-5 cijeli Front. A Milic je odigrao jako i dobio. Mislim da veliki demokrata Pedja gubi poziciju unutar partije, sto je vise i red. Tolike kombinatorike sve ove odine, toliko puta gubitnik. Jos mi je pred ocima slika kako ushicen docekuje Milosevica pred izbore na sjeveru. Da bi da dodje vrijeme da se Skupstina ocisti od tih "vampira"....
  Ja uvijek vjerujem da naod zna da prepozna lidere od foliranata.
  A samo cekajte kad ova bratija zalelece da su "pokradjeni", kad se suoce sa rezultatima izbora i debaklom.
  A to je vise nego sigurno, da oni nemaju nikakvu sansu!
 • Goga
  Zasto niko ne optuzuje Pozitivnu CG sto nastupa samostalno i ne ulazi u Demokratski front?Zasto Lekic njih nije zvao i zasto ih ne sumnjici,nego samo SNP?Bice da je Druga familija to zabranila a za uzvrat ce ih medijski profilisati na izborima,samo da ne diraju Pozitivnu!
 • zoki35  - za anonimusa
  Sad je medojivic kriv a zasta? Za nista gluposti iz dps kuhinje.
  Zamislite vi sad da je na vlasti dps 20 godina i vise ima sud policiju tuzilastvo i da njima promakne da je medo lopov i da mu treba imunitet tesko drugovi prijatelji sve vam pada u vodu doslo je vrijeme da dps ode u opoziciju pa posle ima vi isti da se iscudjavate sta se radilo dvije decenije ko je sta privatizovao i stavio u svoj dzep i ko dje i u koju firmu i drzavnu upravu je zaposlio djecu sve same diplomate njihova djeca ali neka ne treba se svetiti samo ih spustiti za jednu stepenicu nize da se zna sta je vertikala a sta horizontala pa ko je strucan u horizontalu a ko je politicki dosao do posla vertikala nadam se da se svi slazete ?
 • mojsije  - mesija
  Da li je g.Lekic precijenio svoje mogucnosti?U prvoj fazi aktivnosti Fronta odmjeren i strpljiv sagovornik,da sada ispoljava aroganciju i pomankanje tolerancije.Da li prvise ocekuje od tzv.slobodnih intelektualaca ?Medju njima mnogi nemaju neki prepoznatljiv uticaj u drustvu odnosno mogu imati obrnuti efekat.Da li g.Lekic sebe smatra mesijom ,koji ce ova narod povesti u misir?On ipak produkt celnika Nove i PSZ i svako iskakanje iz koloseka moze dovesti do razlaza.Nedovoljno promisljen pocetak posledicno slijedi mucak.
 • abu khabir muavija
  Ovo je bilo dobro Draško.Pošto si u standardnoj formi ne treba te previše hvaliti.
  Ali imam jednu ozbiljnu primjedbu.Nazvati marifetluke ovih ruralpolitik mahera rock&rll-om je uvreda za rock i nas iz rubrike Dijalog.To je turbofolk a njihov maksimum finoće je "Hajde Kato hajde
  zlato ...",znaš ona poljoprivredna u vezi celera.
 • lidija  - Ne piše nam se dobro!
  Ne piše nam se dobro ni u jednoj varijanti, ni ako ovi ostanu ni ako ovi drugi dođu. To mje ona pozicija u šahu koju zovu " ako uzmeš kajat ćeš se, ako ne uzmeš isto ćeš se kajati".
  Interesantno je da Administrator ne želi da na Portal stavi niti jednu imalo problematičnu priču, kao ovu koja je već par dana na prvim stranicama a koju Pobjeda izbjegava i vezana je za bivšeg Ministra i Direktora banke " Pajkovića". Imao bi A. i neke obaveze da, koliko je moćan, pomogne da se i ovaj slučaj objektivno izanalizira. Zašto to ne želi da stavi u fokus nije teško odgonetnuti.
 • beli
  A vidje li neko ognjena jovovica na sastanku s milicem?priceless
 • zoki35  - pobjeda demokratskog fronta
  Jedva cekam nezavisne novinare gospodicnu radojku i onog ziva istina kad se aktiviraju radojka treba da ugosti buduceg mandatara ili presednika a sukovic kao da da prostor opoziciji pa onda sve ko da nece malo crkvu srpstvo a mi svi gladni i bez posla stari lisci cekamo njihovu aktivaciju.
 • anika  - veni vidi ?
  Videsmo i što je još gore čusmo : kakav statut ?,valjda statuti postoje da bi se rušili! Dečko bi da ruši iako još ništa nije napravio., ali je očigledno negde pročitao onu Josipovu čuvenu rečenicu : "Nećemo se valjda držati zakona , ko pjan plota?". Ja bih da me takvi Srbi ne brane, ako može.
 • Miśut
  Što bi te ko branio? Zar te u Srbiju smije ko dirat? Majčice, majčice, sram te bilo!
 • Nora  - Imagine ''duo''
  ''You may say I'm a dreamer'' with Frankie Boy stil :D
 • Brda  - Jezikoslovac
  U pavu si,prijethodno ću to proučiti to što si isprijed napisao.Izvini što te omijetam u odgovoru,ali se nadam da moj komentar nije uvrijeda tebi.Evo,danas pročitah da je i Lionel Mesi postao "Mijesi".Dakle,valja učiti od vas i hvala vam što nam na ovom mijestu otvarate vidike.Vazda tako pričali i imate moju neizmijernu podršku u tome.Samo navalite.
 • anika  - norma 210%
  Ako tako nastave prijebačiće normu kao na ORA ( Omladinska radna akcija)
 • Miśut
  Kad bi zna koliko ijekavskoga je nestalo iz jezika Crnogoraca u potomnjijeh stotinjak godina, a sve pod pritiskom nametnutoga srbskoga jezika, uz podržku našijeh pokondirenijeh tikava, ne bi se toliko posprdiva. Da te đe baba ili đed čuju, pa da se zgranu što im se sprdaš.
 • maya
  Zanimljiv pogled na stvari, drugaciji u odnosu na one koji su prisutni u javnosti, medjutim ne mogu do kraja definisati svoj stav u odnosu na prilozeno, mada me nagnalo na razmisljanje. Vjerujem da pravljenje saveza sa nekim ko je toliko puta poziciono bio nastrojen u stvaranju opozicione koalicije (SNP) gdje se u vise navrata sve raspadalo poslije izbora, nece donijeti zdravu yajednicku borbu. Mozda je onda i bolje sto je sve ovako ispalo, jer ukoliko se pouzdamo u Boga da se nece posvadjati opozicioni lideri medju sobom tokom izborne kampanje moza ostane zdrava atmosfera za post/izborno udruzivanje.
 • maya
  Sto se tice PCG, mislim da imaju strategiju koju je SDP imao tokom probijanja prema vlasti, gdje ce se ta strogo interesna grupa siriti putem pruzanja korjenja i odradjivanjem povratnih usluga kako bi na taj nacin narasli u nepotizamsku imperiju. S moje tacke gledista potpuno su neinteresantni i onaj njihov bilbord me podsjeca na reklamu za bijelu tehniku, sto je vjerovatno povezano sa njihovim PR planom, koji vas treba natjerati da razmisljate kako je jos jedna ves masina upregnuta kako bi se uz pomoc ariela uklonila svaka fleka iz njihovih CV-ja, a vama isprao mozak.
 • maya
  Ta prica sto neko zeli imunitet posto je svakog prozvao, me je prenerazio jer mi to zvuci kao najava nekog nasilja... Mozda negdje i ima istine, ali ne znam nikoga iz vladajuce koalicije koji se ne bori za svoju partiju zbog istog tog imuniteta s tim sto oni nisu pricali nego radili i ojadili narod. Mozda malo vise trebamo misliti da neko ima malo vise hrabrosti od nas, a ne da se skriva iza imuniteta da na glas kaze neke stvari, posto smo mi misevi koji su se zabili u rupu i ne smijemo se ni protiv cega pobuniti jer nam je ocigledno sve super, a povrh toga smo se nasli da raspravljamo visoku politiku i sudimo o nekome...nije to za nas, ostavimo to ovim mudrim ljudima, nama ne treba da radimu dublju analizu od one vezane za nas novcanik.
 • Anonimus
  Da su oni mudri do sada bi vec bili na vlasti. Ali posto nijesu, tu su dje su i tu ce ostat za vijeke vjekova.
 • Anonimus  - Bosko Vuk
  Cudo da nema Boska Vukicevica da komentarise. Vjerovatno je busy organizujuci bojkot "crnogorske tiranije i diktature".
 • marija
  sve je u ovoj analizi tacno.. jos tome dodati treba prljavu medijsku kampanju protiv SNP*a, u medijima koji takodje zele da marginalizuju tu partiju,jer moraju sto vise biraca da privole njihovoj Pozitivnoj.
 • stojan  - bice svega
  Ocekujem bucanje SNP-a, onaj Knezevic predvodi ultraservusku struju tamo. On ce sa frontom. Kako ce se podijelit, pojma nemam ali to je izvjesno. Darko ce uzet izmedju 5 i 10%. To na ustrb dps i sdp koji nece imat vecinu. Sklopice postizbornu sa milicevim ostatkom snp. Dajem 100 eura. Oce li ko?
 • Nick- pismeni
  Postovani Stojane,

  Mislim da je vrlo realno to, pa sad ma kako neko to- (ne)volio. Dajte da cujemo kakvu opciju really ta Pozitivna nudi,

  i ako su deklarisani za promjene, koja je odna fora da NE nude i suverenestickim glasovima pristup il ne prilaze frontu..?!

  Znate, ako ste iskreno za promene, onda dajte brate otvorite sebe skroz za ljude i sa drugojacijim razmisljanjima u nekim aspektima da opovrgnute tvrdje da nijeste smao jos jedna filijala SDPa..?

  Ako uzmu recimo 8% glasova (ajmo rec da je realno, mada more bit i manje da ce..)- too ide samo i JEDINO i direktno za SDP, cak ne ni za DPS. Jedino je NArodna sloga bila iskreni put da okupi sve opcije, no nazalost tamo su bili ubaceni UDBASi. Bojim se da je slicno i sa Pozitivom...
 • Miśut
  Nema "bucanja". Niko neće s konja na magarca. Možda neko i napušti stranku, ali to nema veze s bucanjem.
  "Pozitivna" neće prijeć census, jer računa samo na DPS glasače, a kampanja još nije odpočela. Kad počne, DPS će nać načina da ih pokopa, jer znaju SVE o njinijem mentorima. Ona može nanijet štetu vladajućoj koaliciji, ali ne toliku koliku će imat Opozicija radi još jednom dokazane nesposobnosti. Ne mogu dogovorit ni koaliciju, a kamo li upravljat državom. Postizborna koalicija ima smisla samo ako te dovodi na vlast, a to ovi ne mogu ni snijevat. S toga se nemoj kladit, samo bačaš novce.
 • keka
  Demokratski front=Narodna sloga. Zato svi 14-og na izbore,zaokruzite Demokratski front, da konacno posle dvadeset i vise godina smijenimo ovu vlast koja se odvojila od naroda. A ako i oni ne budu radili u interesu naroda i njih mijenjati. Nadam se da cemo i mi kao u srecnim zemljama odpoceti proces smjenjnjivosti vlasti. Sve da su bili najbolji a nisu, neka idu u penziju.Pozdrav, Crnogorcima i Srbima!
 • Miśut
  Murte nećemo. Čekat ćemo nekoga barem s malo mozga.
 • pedja
  Smatram da SNP, ukoliko se eliminisu ili marginalizuju strukture bliske Bulatovicu, ima potencijala da se izgradi u kvalitetnu partiju sa ljudima koji mogu biti konkurenta alternativa. tako da ce pozitivna stvar predstojecih izbora biti profilacija crnogorske opozicije.

  A ovaj Lekic bas ozbiljan :) mora da je profesor na nekom ozbiljnom univerzititu cim se uortacioa sa Vojvodom i experom Medom....
 • mdr
  Gospodine Djuranovicu,

  tesko mi je povjerovati da Vi ne znate sta je zadatak demokratskog fronta i ko je postavio taj zadatak. Pred svaki izborni ciklus u Crnoj Gori obavestajne sluzbe iz regiona i SPC u Crnoj Gori imaju zadatak da sto je moguce vise kontrolisu izbore. Ovog puta i pored ovog zadatka imaju i zadatak da razbiju SNP iznutra, da onemoguce Milica sa izvesnon grupom da stvori gradjansku partiju koja bi bila opozicija vlasti a ne drzavi i koja bi u nekom trenutku mogla da bude partner danasnjoj vlasti u nekom drugom obliku.
  Svi gradjani Crne Gore i gradjanska stranka moraju shvatiti da SPC i tajne sluzbe iz regiona nece se pomiriti sa postojanjem Crne Gore kao nezavisne drzave.. Ovo narocito moraju da shvate nekadasnji liberali i njihovi simpatizeri.
 • Jole Drinjak,penzioner Prčanj  - Uvažena gospodo..
  ...ajde što ja zaboravljam- vrijeme čini svoje!Ali vi mladi,lijepi, pametni-zahvaljujući internetu,vikipediji,bez kojih bi ste bili tići ,/ne/znate kako je bilo-kako je sada na političkom nebu CG-đe caruje DPS(preimenovani SK CG ! )? Pukla je tikva u DPS-u 1996/97 i iz tikve iskočio dio DPS(ogranak SPS-kasapina sa Dedinja !)!!! U tikvu uskaču:SDP-rezervno dugmence na pantalonama DPS i NS-takođe rezervno dugmence !!! Njegoš da je živ ponovio bi:" MIŠ U TIKVI ŠTO JE NEGO SUŽANJ"!!!! U sve ovo treba uđesti i konstatovati:Da Revolucije stvaraju revolucionare- evolucije kriminalce koji su podstakli procese:komunisti potrošeni-komunjare otrcane;funjare u usponu!Narod se zadužuje kupujući udžbenike i s t o r i j e za prvi osnovne?!U tim uslovima na sceni stupa DF-u prevodu na naškom :DeFekt u glavama onih koji nemaju što izgubiti!Lezi lebu da te jedem-opozicija!Jednistveni DPS ante portas-ko živ ko mrtav!!
 • EuroFanatik  - Ha ha ...
  Bolje se ti Draško uvati da pereš suđe. BOlje ti ide nego ovo ulizivanje
  :)
  Ha aha....
 • GOGA
  .BATALITE PAMETOVANJE.GLASAJTE ZA MILA KOJEG I EVROPA POŠTUJE A OVAJ KUPLERAJ OD OPOZICIJE PREZRITE
 • GOGA SEKULIC
  visoko intelektualan komentar...
Dodaj komentar
Vaši Kontakt Podaci:
Komentar:
Zaštita
Morate navesti anti-spam kôd koji stoji na slici.
 
Baner

Najčitanije vijesti

Baner
Baner
Baner

Pretraga

Rain

13°C

Podgorica

Prognoza za tri naredna dana:

AM showers
13°C / 23°C

Sunny
14°C / 26°C

Rain
15°C / 23°C
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Analitika - Informativni Portal © 2014.