Baner
rent a car kotor
Društvo - Tema
Milost za Njegoša!
Autor: Mladen LOMPAR   
25. jun 2012.

26lomparZašto je kralj Aleksandar srušio Kapelu na Lovćenu kad se mogla sačuvati kao prvorazredni kulturno-istorijski spomenik crnogorskig naroda? Zašto je narušio konfiguraciju Jezerskog vrha i novu Kapelu locirao van temelja stare, koja je logično bila smještena na vrhu lovćenske stijene? Zašto je nije zidao Lovćenskim kamenom nego onim sa Venčaca? Da li mu je cilj zaista bio počast Njegošu? Ako jeste, zašto je novu Kapelicu podigao u čast rođenja svog sina i zašto je, konačno, posvetio Sv. Đorđu a ne Sv. Petru Cetinjskom, kako je to učinio i Njegoš sa svojom zadužbinom? Očigledno, cilj mu je bio da na najslavnijem crnogorskom vrhu ostavi spomenik pobjede nad Crnog Gorom i vječiti simbol hegemonije srpstva na našim prostorima.

Pomisao na Njegoša uvijek me vraćala na dva njegova portreta - prvi iz 1837. u vladičanskoj odeždi, slovenačkog slikara Josipa Tominca, i onaj u crnogorskoj svitnoj nošnji, Johana Besa iz 1847. To su, u mojoj svijesti, odavno bila dva pola njegovog grijeha - prvog koji je zavrijedio Noć skuplja vijeka, izvornog i kreativnog u odorama božanskog pastira i drugog, usuda koji prati velike pjesnike.

2506njegosvladicanskiI povodom toga, ili s tim u vezi, prisjetio sam se  - a sjećanje je ovdje opomena - upečatljivih slika sa zlikovcima, lelekačima, lažnim carevima, slijepim i bijesnim bićima mračnih  prostora  koje na svjetlost blagosiljaju popovi pod zastavama i Njegoševim posterima. Pamtim i mudre i manje mudre besjede na nacionalnim, nacionalističkim,  bratstveničkim i plemenskim skupovima kojima je i početak i kraj natrunjen - Njegoševim stihovima. Zabilježene su vojne i juriši na bratske domove uz jeku gusala sa pjevanjem odlomaka iz “Gorskog vijenca”, “Luče…”, “Lažnog cara…”

Ubijali su i stvarali ubice uz pomoć njegovih prejakih riječi… Kao da je cetinjski grudobolnik svoj kratki vijek potrošio na stvaranje onih koji će na kraju juriša ostati “srećni leševi”.

Dakle, inspiratori su bili popovi, pjesnici i guslari...

Sad opet  nešto nam krupno spremaju... Uz pomoć Njegoša, naravno.

 

 

*   *   *

Priča rušitelja crnogorske istorije: Prepoznatljivi pirovi izumitelja i rušitelja crnogorske istorije u okrilju SPC sveli su se ovih dana opet na jednu tačku – Mauzolej na Lovćenu.

2506njegosmauzolFokusirali su ponovo svoju mržnju na posljednju Njegoševu grobnicu. Put i način realizacije paklenog nauma, srpski popovi, pisci i neki poslanici ne odrađuju po ustaljenoj praksi, jer, njihov naum je daleko od puke spomeničke pretumbacije (iako je i to samo po sebi monstruozno). Pošto su do sada utirali teren i isprobavali različite varijante (gradnja Aleksandrove kapelice na Prčanju itd, lastreni izum na Rumiji i razaranje najznačajnijeg našeg duhovnog dobra - sabornog mjesta vjernika svih vjera u Crnoj Gori preko kulta sv. Vladimira Dukljanskog, igre oko Filermose i bezumlja sa Cetinjskom pećinom itd) sada traže da usred Mauzoleja usade kapelu kralja Aleksandra i označe konačno dominaciju u crnogorskoj državi. A istovremeno, kad budu premještali Njegoševe kosti da ih možda malo prošetaju po svetim srpskim mjestima.

(Uzgred, ne bi čudilo da se izvrši i desant na Lovćen, i neđe na prostoru Mauzoleja, osvane lastrena Aleksandrova kapela).

I danas se sva njihova priča temelji na neistini da se zbog Mauzoleja morala rušiti Njegoševa Kapela. Jer, Kapelu na Jezerskom vrhu, koju je Njegoš kao memoriju podigao svom stricu Petru I Petroviću, a kasnije namijenio i sebi kao vječno boravište srušio je - kralj Aleksandar. Prethodno je (1916) bila oštećena topovskom granatom prilikom poslednjeg napada austrougarske vojske na Lovćen.

Aleksandrov naum: Mogla se tada i opraviti (što je elementarni civilizacijski zahtjev sa oštećenim spomenicima kulture a Austrijanci su to bili voljni da urade na što ih je, uostalom, ovavezivalo potpisivanje Haških konvencija o zaštiti spomenika kulture iz 1899. i 1907. godine) i vjerovatno nikad nikome više ne bi palo na pamet da je ruši.

U izvanrednim tekstovima akademika Pavla Mijovića (Njegoševe tužne armonije, Crnogorski Pen centar, 1992) iznijete su činjenice koje bi agresivni srpski popovi, pisci i neki poslanici, morali znati prije nego što su se odlučili da obdane svoje sumanute zahtjeve.

2506aleksandrovakapelaZašto je kralj Aleksandar srušio Kapelu na Lovćenu kad se mogla sačuvati kao prvorazredni kulturno-istorijski spomenik crnogorskig naroda? Zašto je narušio konfiguraciju Jezerskog vrha i novu Kapelu locirao van temelja stare, koja je logično bila smještena na vrhu lovćenske stijene? Zašto je nije zidao Lovćenskim kamenom nego onim sa Venčaca? Da li mu je cilj zaista bio počast Njegošu? Ako jeste, zašto je novu Kapelicu podigao u čast rođenja svog sina i zašto je, konačno, posvetio Sv. Đorđu a ne Sv. Petru Cetinjskom, kako je to učinio i Njegoš sa svojom zadužbinom? I tako dalje…

Očigledno, cilj mu je bio da na najslavnijem crnogorskom vrhu ostavi spomenik pobjede nad Crnog Gorom i vječiti simbol hegemonije srpstva na našim prostorima.

Cilj je to i ovima danas. Ali, kako Srbija više ne može do Tokija, kako ne može ni na liniju Karlovac-Karlobag-Virovitica, pa čak ni raspolagati prostorom u okviru svojih “nepriznatih avnojevskih granica”, srpski popovi i negatori Crne Gore, nasrću na nju, da se “kapljom vode” zameleme.

 

Komentari (291)
 • Anonimus  - Вучићевић
  Србија нема територијалне аспирације, нама је циљ да оно што смо крвљу ослобађали кроз ратове против Турака, остане слободно, у рукама потомака оних који су се за те пределе борили! А власт у Републици Црној Гори, подржава оне, који се никада за слободу нису борили, а од 1912. до 1918. служили Турцима, подржава оне који су Немањине манастире рушили, крстове на средњовековним црквама ломили! Србија је увек у рату ослобађала двоструко већу територију од оне коју је миром добила! Али Србија је једна од српских држава, за које се у химни молимо! Зато нам је неважно, која српска држава је колика! Важно нам је да остане српска, да су у њима Срби слободни! Зато смо се деведесетих борили, јер је Туђман Србе прогласио мањином у место конститутивним народом! Хрватска је направљена као република Срба и Хрвата, па свих осталих, а он је прогласио хрватском, а 1941. победничком!
 • Kotor
  Trebali su Crnogorci pustiti Austrougare i Njemce u Mojkovackoj bitci,
  koji bi vas i Srpsku vojsku u povlacenju skroz blokirali i unistili, samo da su znali kakva ce im nepravda i izdaja stici od tzv. saveznika Srbijanaca, koji su 2 godine kasnije okupirali Crnu Goru, unistili sve sto je Crnogorsko i utrli joj probleme i podjele koje se osjecaju itekako i dan danas. Presedan u cjelokupnoj svjetskoj Istoriji se desio da medjunarodno priznata drzava, kraljevina Crna Gora, koja je imala procentualno u odnosu na broj stanovnistva najveci broj stradalih i poginulih u Prvom Svjetskom Ratu, koja se borila na strani saveznika,izgubi sve sto je imala i sto je visevjekovnom konstantnom borbom izvojevala.Vucicevicu, politika koju Srbijanci trenutno i zadnjih 100 g. vode, sigurno ce dovesti da Srbija bude jos manja, a Crnogorci nece dopustiti greske koje su napravili 1916, vec ce braniti svoje.
 • vladimir
  Srbija je izgubila u prvom ratu milion i tresta hiljada svog stanovnistva,i u pobedonosno pohodu oslobodila sve srpske zemlje p a i Crnu goru.Pogledaj natpis na ulazu u stari grad Budvu.Kralj Nikola veliki Srbin iz svojih razloga prvo je izdao vojvodu Misica na drinskom frontu a onda pod pritiskim velikih sila jer su mu udarili sankcije( jer je zauzeo Skadar i sjever Albanije ) ka Slobu pa je usao u Mojkovacku bitku .Koliko se zna pobjednicima Srpskoj vojsci je nudjena Velika Srbija ali unuk je bio na djeda pa je stio vise i zavrsio od onih istih koje je pobijedio i dao im drzave koje nikad nisu imali sem Crne gore.A sta ces ti jado braniti mislis branice te crnci iz Nato-a.Neka ti je sa srecom.
 • Crmničanin
  Srbine obrljanog jezika, od koga nas oslobodiste vi kojima smo čuvali odstupnicu bežaniju, vašu BJEŽANIJU.
  Taj Mišić je kriv da i dan danas imate problema sa KOSOVOM.
  Kralj Nikoja je bio CAR JUNAKA a ne učmali kratkonogi Karađorđevići koje podiže Nikola a oni za uzvrat na iskrvavljenu Crnu Goru nasrnuše.
 • vladimir  - Neoslobodjen
  Tvoja nahija njie stvarno oslobodjena kao i tvoj um posto si lican i vredjas jer nemas bate argumente..Sidji jado iz te do Budve i Novog pa se malo edukuj.Kraljica Zorka cerka velikog Srbina Kralja Nikole rodi Aleksandra ujedinitelja sto mu je bila najveca greska.Da je poslusao velikog vojvodu Misica da te oslobodi.Sa kosovom ce vi tek imati problema ili necete jer evo vas u Velikoj Albaniji sa Makedonijom i Kosovom.Milo i Toma se vec dogovaraju ne brigaj pascete nam opet u bratski zagrljaj.
 • Miśut
  "Pobedonosni pohod"? Koje ste to bitke bili u tome "pohodu"? Samo ste okupirali TUĐE zemlje koje su predhodni okupatori, Austrijanci, jednostavno - napuštili. Znam da biste voljeli da je sve što ste okupirali vaše, srbsko, ali na vašu žalost nije. Džabe ga srbskijem krstite, tamo nastavaju neki drugi narodi, tamo vlada neka druga vlast. Kad bi to vaši lupežki mozgovi mogli razumjet.
  Ako je nekoga Nikola Mirkov izda to je on sam, njegova dinastija, njegovi predci, njegova država i njegov narod, crnogorski. Vas nije ni moga izdat, jer vama je preda komandu nad svojom vojskom! Zapravo, vi ste izdali njega i trebali biste se stiđet, samo kad biste znali što je to stid.
 • Kotor  - Kotoranima
  A Boka nije trebala ulaziti u Crnu Goru! Bolje nam je bilo pod Austrijom! Onaj kamen kojim su Ausrijanci gradili puteve oko Kotora sad kradu ti isti Kotorani i ugradjuju ga po kucama. E te manire smo dobili od Crnogoraca, a vecina ih se u Kotor sljegla iz ovih brda crnogorskih!
 • Miśut
  Niko ti ne brani. Spakuj prnje i pravac - Austrija.
 • RADOJE  - srbomrzac
  Ej, lompar. Njegoševu kapelu su srušile srpske zločinačke okupatorske horde, nadirući ka crnoj gori. Srbe na vrbe.
 • Anonimus
  Sto vise tecnosti, vruce je.
 • Anonimus  -  po zasluzi
  E kako se u Hrvatskoj borili , tako sta i prosli . Kakva vam je istina takva vam je i sudbina . Tacno , kako sta zasluzili !!!!!
 • Hm  - Vlast podrzava one koji se nikada za slobodu nisu
  .Ocigledno mislis na pripadnike muslimanske vjere, ali si toliko fin da okolisis kao kisa oko Kragujevca. Odmah cu ti reci da iz tebe , jasno kao dan,govori veljesrbska cetnicka i genocidna licnost. Lazes da su se crnogorski muslimani borili protiv Crne Gore. Ako je neki bio i zalutao sa Turcima sa njima je i otisao za Tursku a nad ovim narodom koji je ostao vjeran svojo Crnoj Gori vi veljesrbi ste izvrsili gomilu genocidnih zlocina.. I sta ste ocekivali: da poslije svih vasih zlocina oni glasaju za veliku srbiju. Oni su dakle dokazali svoj patriotizam a vi ste dokazali da samostalnu Crnu goru ne mozete nikako da svarite. i nastojite svim silama da ponistite ono sto je Crna Gora stekla prije 6 godina. E, pa nece moci, NIKAD.
 • Hm 2  - Srbija je jedna od srbskih drzava...
  Vii sve okolne drzave prisvajate bez njihovog pitanja, a vasa himna porucjue da u Srbiji nema mjesta za druge vjere i nacije. Planirali ste porobljavanje svih okolnih naroda. U BiH ste 4 godine vodili vjerski i fasisticki rat protiv muslimanskog naroda. U tom cilju izvrsili ste bezbroj zlocina, etnicko ciscenje i genocid. Rehabiloitovali ste cetnistvo kao najfasistickiji pokret. E sad ste sa tim cetnickim idejama kidisali i na Crnu Goru. E pa nece moci.
 • Anonimus
  Сваког дана читам нове чланке којима људе потпаљујете против капеле, физички изглед вам се не мења много, али изнутра све више личите на оне сситне врагове... Шта се то догодило са половином Црне Горе, да ли су вам стварно комунисти толико памет испрали по разним затворима, да сте заборавили како се крсти! Са три прста браћо!
  "Су чим ћете пре Милоша, и пред друге српске витезове, који живе доклен сунце грије?" Питао је Његош...
 • Makarije
  "Srpstvuj djelom, vjeruj što vjeruješ, laktom vjere glupost čojka mjeri". Eto i tako je besjedio Njegoš. Biće da su i njega komunisti zatrovali!? Ti pogledi na Crnu Goru s Avale su vazda razroki. Pročitaj još što god o Crnoj Gori i Crnogorcima prije no počneš da nam popuješ. Pročitaj recimo Vukovu knjigu Crna Gora i Crnogorci pa vidi koliko su Crnogorci bili religiozni i u njegovo vrijeme, cijeli vijek prije Đilasa. Pa naši su popovi nosili oružje, a polovina ih je odstupila iz službe kad je knjaz Danilo naredio da pušte brade!!! Eto toliko o crnogorskoj pravovjernosti
 • Pai Mei
  A zar nije ovdje mejnstrim tumacenje da Srpstvo znaci vjera pravoslavna? Ako je tako sto bi onda Njegos govorio da srpstvovati treba djelom, a vjerom mjeriti glupost? Nisu mi tu nesto cista posla.
 • Anonimus  - Vidji ti kose vratio ?
  Vratio se nama kinesko/srpski pop izdajnik. Vidji ti njega, "mejnstrim", govore se strani jezici pope da ne kazem strane rijeci. Na zalost ne znamo jos da ih pisemo ali neka pope naucices ti to, samo naprjed.
  Bas si me prijatno iznenadio.
 • MIO
  Što su Karađorđevići htjeli sa novom kapelom u ono vrijeme je samo školovanim ljudima bilo jasno, što danas SPC oće isto tako. Izgleda da i danas u vremenu sofisticirane nauke "Space Age Technologies,,
  se nastavlja posrbljavanje Crnr Gore ali ne one školovane i one koju interesuje istina.
  Koliko god Crnogorski intelektualci pokušavali da dokažu istinu teško mogu da probiju do umova neškolovanog naroda (ne želim da podcjenjujem nikoga i ako nekoga vrijeđam IZVINJAVAM se). Dočim Pai vi koji ste se dali u službi ove druge opcije možete vrlo lako, iz neznanja ljudi se prislanjaju dugogodišnjoj propagandi ček i nesvjesno.
  PS. Zamolio bih ove druge komentatore da ne komentarišu na moj komentar, jer sam sveo moju tolerantnu diskusiju samo sa isto tako tolerantnim protivnikom Pai Mei..
 • Pai Mei  - 1
  Eh sad, koje skolovan, a ko nije, to je drugo pitanje. Stvar nacije, vjere i jezika, po mom ubjedjenju, nije stvar opredjeljenja i izbora kao u supermarketu, no se to nasljedjuje od roditelja, praroditelja, itd, pa je sasvim uzaludno i pogresno ubjedjivati nekoga da je nesto sto ne osjeca da je. Autor ovoga teksta tesko da moze ubijediti skolovane u bilo sta, jer ne barata osnovnim cinjenicama, izrazava se polupismeno, a namjere su mu prilicno sumnjive. Kao npr. sto nije Aleksandar gradio crkvu od crnogorskoga kamena, pa ima li vece nebuloze od takvoga pitanja. A od cijega kamena i mermera jer gradjen mauzolej? Uz to precutkuje cinjenicu da je svaki zdravi kamen prethodne kapele ugradjen u novu. Donijet je najbolji i najljepsi kamen koji je tada mogao se naci, estetiku su odradili tada znameniti umjetnici, itd. Ali to Lompar nece da kaze, jer ga ne zanima istina, nego njegova agenda.
 • MIO
  Nemoj me pogrešno razumjet i ja sam da se doda u dvorište mauzoleja kapela ali ona star prva i da posveta piše kako je prije pisala a nikako ona Karađorđevića koju podržavaju ovi političari Nove itd. Vjerujem da protiv vraćanja stare prve kapele, jedino bi bili Emilo & Co. kojima je mjesto u Hag-u a ne da ruše i zavađaju narod CG-e evo od 1988g.
 • Pai Mei
  Meni je potpuno svejedno koja ce kapela da se tamo podigne, to nije rat Karadjordjevica i Petrovica, niti zelenasa i bjelasa niti cetnika i partizana, a to ljudi koji su kod oba oka slijepi, ne mogu da razumiju.
 • Miśut
  I djeluješ mi nešto ubijeđen (bijedan). Ako se "stvar nacije, vjere i jezika" nasljeđuje od roditelja radi čega su naši predci mijenjali i vjeru i jezik i naciju? Radi toga što to nije stvar roditelja! To je stvar društvene zajednice u koju se živi. Znam đecu Crnogoraca u Srbiju koja zbore izključivo srbski, a roditelji - crnogorski. Roditelji se pišu u Crnogorce, a đeca u Srbe. Roditelji kakvi-takvi vjernici, a đeca antihristi. A, naši predci bijahu mnogobožci, pa bijahu katolici, pa bijahu Dukljani, Zećani, sad ne znam kako zborahu, ali sumnjam da je bilo ovako kako danas zborimo.
  Što se kamena tiče, brački je bolji od onoga srbskoga, a bio je dostupan. Što ga ne upotrijebiše? I, budi dobar pa me naputi što je to "polupismeno" u Lomparevu tekstu? A, ja ću zauzvrat dat dokaze tvoje polupismenosti.
 • Pai Mei  - 2
  Sto je Aleksandar htio kapelom, vrlo je jasno, htio je da na Lovcenu ne stoji gomila kamenja, htio je da Njegosa dostojno sahrani, htio je i da na neki nacin poveze sebe sa svojim precima po majcinoj strani, a i da klekne tamo dje i treba, sto je i uradio na zapovijest Mitropolita Gavrila "Na koljena, Vase velicanstvo, nalazite se na krovu otadzbine!". Poznato je i da je kralj htio da napravi mauzolej koji je projektovao Mestrovic, ali je Crkva sugerisala da no treba raditi, upravo iz ovih razloga o kojima mi pricamo ovih dana - pravoslavnom vladici i crnogorskome vladaru nije mjesto u faraonskoj grobnici, kako je nazva M. Selimovic. E sad, zasto komunisti stavljaju tu kapelu na grb Crne Gore, koji se nije promijenio ni poslije rusenja kapele? Zasto odlucuju da grade mauzolej koji je skoro isti kao onaj sto ga je htio podici kralj? Zasto sve to ako su, kao sto se ovdje tvrdi, "htjeli da sruse simbol srpske hegemonije i porobljavanja Crne Gore"?
 • MIO
  Zahvaljujući Mitropolitu Gavrilu i strahu od još veće pobune Crnogoraca taj Aleksandar ne podiže mauzolej koji je planirao.
  Da je poštovao Petroviće nebi ih progna, i odvuka sve što se odvući može u Bg iz Dvorova sa Cetinja, Baru, Nikšiću itd.
  Da je poštova narod nebi bilo klanja, paljenja i silovanja po CG-i.

  PS. K. Nikola te koje Srbija odbaci vrati na tron. I ovo, bjehu 2 stara vozača onih kamijona, dva od tri jedina vozača u ono vrijeme u CG-i, koji su vukli mobilje Petrovića za Bg, živa dok ja bjeh đetić, jedan u Cetinje i jedan u Kotor. Oni pričahu mom pokojnom stricu ovu priču kako su Karađorđevići raskubali mobilje Petrovića, "vjerovatno iz poštovanja prema Petrovićima i CG-i,,.
 • Pai Mei
  Bogomi su i Tito i njegovi drugovi pokrali sto se moglo pokrasti i sa Dedinja i sa Cetinja. Zna se cak i koje je sve eksponate iz dvorca ponijela Blazova supruga, pa evo niko ni rijec da kaze da se to vrati.
  A sto se toga odvozenja za Beograd tice, to cisto sumnjam, jer uz svo duzno postovanje, Karadjordjevici su imali deset puta vise i dvorova i inventara, pa ne vjerujem da je na Cetinju moglo biti nesto sto u Beogradu nema.
  Kao sto rekoh, Nikolu niko nije prognao, no je sam otisao, bas kao sto ni Petra II niko nije prognao no je sam otisao.
 • MIO
  Tu si u pravu! Kra je ko je stiga, vjerovatno se ugledali na Karađorđeviće.
  hahahaha.
  Za Nikolu nisi, po mojeme, kralj je vidio zlu i goru da će Karađorđevići nasiljem aneksirat Crnu Goru ( "iz poštovanja" kako ti reče) a u državi je već bilo tih koji su se naklonili Karađorđevićima, većina iz ličnih interesa i stolice, tako radi bratoubilačkog rata koji us podupirali razni elementi kao Fatić & Co kralj je poša.
  Dočim kad je Perica poša on je sa avionom punim zlata. Pa pobogu jeli moguće da neznaš kako je bača ministre porjeklom iz Crne Gore iz aviona da bi olakša prepuni avion, izjavom kad su izdali svog kralja izdat će i mene i šnjima napolje da bi avion moga da uzleti.
 • Pai Mei  - 1
  E nemoj, Mio, sad da manipulises, to sto velis za kralja Nikolu nisi u pravu, nije ti posteno da svaljujes to na Karadjordjevice. Kralj je pobjegao 1916, tada se Srbija povlaci preko Albanije, Crna Gora kapitulirala, a ti mislis da Nikola bjezi od Karadjordjevica! Pobjegao je on od Austrougarske, a ne od Srba. Oni su dosli, okupirali Crnu Goru, zaveli upravu na Cetinju, uveli policijski cas, progasili okupaciono stanje, zabranili trobojku i cirilicu, itd. Cak su i ona dvojica sto su srusili kapelu dobili titule von Lovcen i von Lovcenberg (Stjepan Sarkotic i Ignac Trolman). Raspisuju konkurs da se na Lovcenu sagradi spomenik Franju Josifu, a Ivan Trtanj pise odu rusiteljima:
  Hrvati zato hvalu ti klicu
  hosana pjeva Dukljanin svaki,
  u grudim' nove nade im nicu
  na bolji zivot, ponosni, laki;
  satro si glavu gladnoj azdaji,
  slobodu dao zetskoj domaji!
 • MIO
  Pai, izgleda da sam bio u pravu što rekoh. Kad vam trebaju Petrovići onda su bobri i vaši su a kad oćete Crnu Goru onda je oćete bez njih.
  Pai, pukovnik Pešić reče; što bi bilo da se na SF pored Srpske našla i Crnogorskavojna voj. komanda a na proboju ulaskom u domovinu dva kralja. i onda zašto se CG vojska nije povukla sa SR i zašto je čitavo vrijema rata kao i prije vođena propaganda na diskreditovanju Crne Gore i njenog kralja. Ovo je pisa Srbin iz Srbije a ne Crnogorac niti CG Srbin.

  Ovaj dolje 4C, ne pljuj po kralju Nikoli jer kad pluješ poviše sebe popljuješ sam sebe. Srpski major Kecmanović vam dobro reče tebe i takvijema ka ti 4C. "Niko žestoko ne mrzi kao izdajnik izdani domovinu,,
 • Pai Mei
  A onda ti se nadje jedan Lompar da ustvrdi kako bise Austrijanci obnovili kapelu, a oni raspisali konkurs da se tamo dize spomenik Franju Josifu. Ili Novak Kilibarda na televiziji govori kako, eto, ti Austrijanci, oni su dobrocudni bili, to srusili kapelu sasvim slucajno, omaklo im se, a dusa im je izgovrela da je obnove, no im eto ne moga bit!
  Neka, Mio, nemoj da se sprdamo, ozbiljni smo ljudi.
 • Boban Bg
  Izgleda da ponešto jesu bapske priče. Postoji dokumentacije komisije koju je formirao Mitrofan Ban za procjenu štete, kao i njegovo odbijanje da Austrijanci obnove kapelu. Nije dobro manipulisati sa činjenicama, možda se oslanjate na pogrešne informacije pa ću vam citirati Žozef de Mestra, francuskog pisca i filozofa: "Lažna mišljenja liče na lažni novac. Iskovao ih je neki prevarant, poslije ga troše pošteni ljudi koji učestvuju u prevari, a da nijesu svjesni onoga što čine". Vjerujem da vi spadate u ove što troše novac!
 • Pai Mei
  Ja nisam ni madjionicar ni putnik kroz vrijeme. Oslanjam se na regularne i legitimne istorijske izvore iz toga doba.
 • Valter
  Ako Vama nije jasno da se upravo zbog toga sto je, kako Vi kazete "htio da poveze sebe sa svojim precima", bunimo i bunicemo se, onda se, postovani Pai Mei, Vi i ja ne razumijemo. A govorimo, almost, istim jezikom. Koja je to logika, Aleksandar iskazuje postovanje prema pretku kojega nikada nije vidio, a rodjenog djeda koji ga je na Cetinju podigao, procera i proglasi ga izdajnikom. Da li Vi, sa ove distance, vjerujete tom covjeku, da li je on za vas posten, iskren, pravican? Ovdje dje sam ja vaspitavan za to imamo hiljadu imena, neke cete razumjeti, neke necete. Molim Vas da shvatite jednu stvar, Vasa logika je Vasa, Vas moral je Vas, a mi se, i pored najbolje volje, NE RAZUMIJEMO.
 • Pai Mei
  Sto se mene tice, ne moramo se ni razumjeti, od toga nemam ni koristi ni steta. Kad je kralj Aleksandar u pitanju, smatram da je bio jedan od najvecih drzavnika na nasim prostorima, i ratni i mirnodopski junak, covjek velikog obrazovanja i kulture, izuzetno uvazen kako u otadzbini tako i u inostranstvu i takodje smatram da je sve poslo po zlu onda kad su njega ubili.
  Kralja Nikolu nije prognao kralj Aleksandar, no je prognao sam sebe, kad je pobjegao iz zemlje, bas kao i kralj Petar II pa se nikad nije vratio u Jugoslaviju. Kad je Aleksandar htio da ga vidi, Nikola je to odbio. Htio je krunu svih Srba, a dobio ju je njegov unuk i umjesto da se tome raduje, starcu od 100 godine je bio povrijedjen ponos.
 • Anonimus
  Vasa logika je sljedeca: kada se srpska vojska povlaci preko Albanije, a zajedno sa njima i Aleksandar, onda je to hrabrost, pamet i junastvo a kad kralj Nikola naredi da se brani ta odstupnica i kad gro crnogorske vojske izgine na Mojkovcu a kralj Nikola napusti Crnu Goru, onda je to kukavicluk. Alal Vam logika!
 • Pai Mei
  Kralj Aleksandar se povukao sa svojim narodom koji nije htio da ostavi i dijelio je sudbinu s njim. Kralj Nikola je posao sa svojom familijom i nekim glavarima i ostavio narod na milost i nemilost okupatoru. A koliko mi je poznato, Nikola je uputio poziv Aleksandru da se zajedno povlace, sto je ovaj odbio jer nije htio da napusti svoju vojsku i narod.
 • Miśut
  To je obična srbska laž (kod vas je laganje obična pojava). Nikola Mirkov napuštio je Crnu Goru na nagovor Nikole Pašića, jer se ovi plašio da će ostajanjem u Crnu Goru Nikola poslije rata pobrkat srbske računice.
 • danilo stojanovic
  @Pai Mei - Citam vasa obrazlozenja i pitam se kako je moguce da pametni obrazovani ljudi poput vas - mogu izreci toliko nelogicnih i apsurdnih tvrdnji. Ali da ne gubom vrijeme sa vasim (ne)poznavanjem istorije. Vi ste ucili iz vasijeh knjiga, mi iz nasijeh - i knjige nam se ne slazu.

  Medjutim, ono sto je nepodnosljivo je ta hipokrizija ljudi iz SPC. Oni se kao brinu iskljucivo o "duhovnom stanju Njegosa" (njegova dusa pati u mauzoleju?). Hajde da sazidamo tu Hriscansku kapelu! Ali neka je zida CPC i neka ona vrsi sluzbu u njoj - a ne strana crkva (SPC).
  Kladim se da bi odmah izmislili par stotina "'kanonskih razloga"' zasto to ne moze. I odmah bi bili protiv te kapele. Znaci iza svega toga krije se samo vas neizljecivi klero-nacionalizam / veljesrpstvo? I zato je diskusija sa vama, nazalost, (i sve cesce) gubitak vremena.
 • Pai Mei
  Dobro, ajde Vi, kad se malo razbolite, zovnite mene da Vas lijecim, a ne tamo neke doktore. Kladim se da cete izmisliti par stotina "medicinskih" razloga da svoj zivot ne povjerite meni nego nekom ljekaru, koji za to ima diplomu i uz to je clan Medicinske komore.
 • Boban Bg
  Medicina je ozbiljan fakultete!
 • 4C
  Treba' je i Nidzo preko Albanije!
 • Boban Bg
  Pretpostavljam da bi slično nešto rekli i za Mila Đukanovića da suspenduje Ustav i zavede diktaturu? Kako je moguće da jednog diktatora nazivate najvećim državnikom. To što je bio omiljen kod običnog naroda i što je narod oplakivao njegovu smrt, pa narod je to činio i za Titom. Kako vam je teško shvatiti da parlamenti služe da se sukobi ne prenose među narod, već da preko svojih predstavnika razlike razrešavaju u skupštinskim sukobima. Aleksandar je, suspendujući višestranačje i parlament uveo narode u sukobe koji su se završili tragično. Umjesto da je razrešavao narastajuće antagonizme kroz demokratske procese, on je na kipući lonac stavio poklopac i ogroman kamen na njega. Zato je taj lonac i eksplodirao.Vrlo ograničen um koji nije shvatao da se dominacijom jednih nad drugima ne možr stvarati država, već poštovanjem svih i prava svakog naroda!
 • Pai Mei
  Prilicno je naivno uporedjivati 2012 i 1929 godinu. Ali kad smo vec kod toga, sto je npr. americki Patriot Act ako ne neka vrsta diktature? A eto Amerika "uzor demokratije".
  Kralj Aleksandar nije bio nista ni manje ni vise apsolutista ili demokrata od slicnih monarha u Evropi. Da je imao propusta i zabluda, imao je, kao sto ih svako ima, ali to svakako ne umanjuje njegovu velicinu.
 • Boban Bg
  Ah! Ti Indijanci!? To je izgleda Srbima glavni izgovor!
 • Miśut
  Veličina Aleksandra Karađorđevića? Visina, težina? Broj odijela, cipela? Na koju si od tijeh veličina mislio, pošto drugijeh nema?
 • abu khabir muavija
  Da i ja dodam nešto o veličini Karađorđevića.Na čuvenom Solunskom procesu na kojemu je postrijeljano ono što je u ratu preteklo od Crne ruke,Apis kaže da je Aleksandar najobičniji žigolo i da da ih je on (Apis) doveo na prijesto.Pri tome Acovome ocu Kralju Petru ujedinitelju platio je u Švajcarskoj 10 000 dukata kockarskog duga da budući kralj Srbije ne bi bio u ovome sramotnome dugu.
  Mislite što hoćete o njima ali svi naši vladari ( I vladike i guvernaduri )su bili pismeni i bez sramotnijeh kockarskih dugova.Doduše jesu li bili zelenaši (kamataši) jesu.
 • Makarije
  Pa ne mogu ti bit čista posla kad čitaš na preskoke, bolje reć sričeš ka pop Mićo. Jasno je da je i u ovim stihovima, baš kao i u onim "sveta srpska zemlja Palestina" Njegoš mislio na pravoslavlje, odnosno hrišćanstvo ili njegove humanističke slojeve u značenju životnog prakticizma, a ne mračnjačkog kaluđerskog misticizma. Ali što tebi objašnjavat kad ti je umjesto Njegoša duhovni vodič onaj Belzebubov šegrt iz Morače Gornje.
 • Pai Mei
  A pretpostavljam da taj hriscanski prakticizam i ti upraznjavas u ovom komentaru. Administratore, zaista, ovo je sramota sta ljudi pricaju i stavi pustate. Ako vec postoji cenzura, onda cenzurisite ovakva nevaspitanja, ne moramo bas znati sta svako iz kuce nosi.
 • Crevljar iz Prokunaha
  "Bašibozuk, bagra i brabonjci ustali da obnove Dušanovo carstvo. Srbi su samo protiv onoga ko bi hteo da ih makar malo opameti, a oduševljeno kliču svakome ko ih još više zaglupljuje, unazađuje i unesrećuje. Žalosno je što su Srbi, u civilizacijskom i kulturnom pogledu, ostali na nivou na kome su bili pre 100 godina. Oni nisu u sukobu sa svetom, već sa samima sobom, vraćajući se na šajkaču i opanak iz kojih su jedva izašli. Bio sam i ostao Srbin, ali nisam bolesna zadribanda i Srbenda."
  Koča Popović 1992.
  Evo zašto ste devedesetih borili. Kako ste prošli, svako je vidio. Pametan bi stavio prst na čelo, ali vama izgleda školovanje traje vječito. Da je postojao mislim da bi vas se i Miloš Obilić odrekao. Što se tiče tog kršćenja, ličili ste na ozbiljan narod sve dok nijeste počeli da se krstite.
 • vladimir  - opancar hrvatakog podrijetla
  Opancar treba da sije sije opanke,a ne da mlati gluposti koje nemaju veze sa temom.Sto malo ne rece nesto o tvojim poznatim po jamama kao Jadovno i drugih jama i klanica.Borili smo se ali pogresno da ti guba iz torine mozes da plujes po onima koji su ti dali drzavu "lijepu tvoju".Putuj igumane za manastir ne brigaj.
 • micun
  tolko istine u malo teksta.
  svaka cast i tebe i koci
 • Anonimus
  Njegoš bi sada rekao, neka, nemojte se oko mene svadjat, jadni ne bili! Ovo je 2012. O čemu mi pričamo, o vraćanju kapele koju su podigli Karadjordjevići i to da je stavimo pored Mauzoleja. Kasno je za tu priču.
 • Labud
  Pored svih muka posljednjih 100 g. opet imamo vladu koja je bliža Karađorćevićima nego Petrovićima-Njegoš.Evo posljednjih 6g. od obnove države vlada dozvoljava da se i dalje narušava CPC i na njoj dograđuje SPC.Ne vidim razliku od ove obnovljene države i one aneksirane-i danas stoje oni zvonari u manastir na Cetinju što pokradoše CPC-u i istopiše njeno ZVONO IVANOVO.

  Što imamo od obnove države?
  Vladu koja sebe zove crnogorskom a u stvari dozvoljavaju da joj srpska vlada i crkve rovare po državi i Miitropoliji kao i 1918g.
 • Oliver  - LABUDOVA PJESMA
  Labude, sve si u pravu, velike ste muke imali potonjih 100 godina, služili ste komuniste, rušili crkve i zatvarali stoku u njih, pobili s Brozom pola CG, sa saveznicima bombardovali Podgoricu da joj ni traga ne ostane (trebalo je praviti Titovgrad), slali braću na Goli,..... nije vam, božja vjera bilo lako, trebalo je to izdurat. Pa i sada ovu Uspravnu i Samostalnu Crnu nam Goru, opustošiste svekoliku: "ka skakavac polje kad opusti". A nije, opet, ni to lako, treba to pokriti pričom o spoljašnjem neprijatelju.....
 • Labud
  I sve bih te jade oprostio al' mi poput tebe makanjice dojadiše.
  Čuj makanjo-što goć Crnogorci radili u Crnu Goru s njihovim Svetinjama njihovo je-i to srpskoj raji/miletu ne pripada.Greška je vlade što nije raji/miletu u Crnu Goru odredila mjesto 'Palilule' kao nekad Turčin da budu mirniji i od mušice.Ovako ybog toga-nije čudo što se u Crnu Goru kote i protestvuju šarovi i kusovi.
 • Oliver  - Dukljanska groznica
  Dukljanine, upristoji se, i daj neke argumente a mani se vrijeđanja, to je znak nemoći, neznanja, nekulture...Kakve Turke i raju pominješ ti kome se pola plemena poturčilo, ti koji se kao i svi "plahi i lakomi" i danas turčiš (ovo shvati metaforično)....., i kakvi šarovi i kusovi, ja sam ovdje od Kosova, pa i prije njega i nijesam nikakva makanjica već,štono reče stari Dukljanin Kilibarda, dvometrica (intelektualna)....
 • Ilir Dukljanin
  Od kad tvoja podrška laži SPC i izvitoperivanje istine NIJE nepristojna rabota Olivere?
 • Labud
  Laž nikog ne vrijeđa a da moja priča ima podlogu dokaz je tvoja uvrijeđenost.Ja tebe makanjice prepoznajem-ka Mandušić đžeferdara-među hiljade drugiih makanjica-tvojem mekećnju uvijek fali podloga ka šutoj kozi rog.
 • 4C
  Znas sto je problem sa labudom? Bio je ruzno pace pa vuce neke komplekse iz djetinjstva!
 • Oliver  - LABUD I KOZE
  U koze se, Labude, očigledno dobro razumiješ, u istoriju ama baš nikako...Ne može mene neko takav da uvrijedi, ali nemoj da se brukaš pred svijetom, sramota je za CG koju toliko voliš..., kako te nije sramota od ovog poštenog administratora...
 • Labud
  Pa kud će više bruke od tebe i te tvoje pripadnost - kojoj je sva istorija u maratonu robstva i sluganstva. Cio svijet zna da postoje Crnogorci i da je im je Evropa upisala naciju Crnogorac i državu Crnu Goru kao 27 u Evropu. Vaša pripadnost-pošto s Crnogorcima ima istu religiju-ufatila se za njih da bi njhovom istorijem prekrili svoje slugarenje. Zamislite tu vašu pripadnost-3 vijeka zovu Crnogorce i hvale ih 'niko kao Crnogorac'-a kad se isčupaše iz ropstva oni ka 'čavke zagratali-'Crnogorci ne postoje to su Srbi rodila ih naša srpskinja'. A svijet kao i vi zna da je ta vaša majka srpkinja bila toliko vjekova zauzeta da vas uči 'prvoj bračnoj noči' i vrtoguzu po haremima da nije imala kad rađat slobodare. Daj ućutite ne činite bruku odahnite koji vijek da to ojde u zaborav pa onda započnite nešto ljucki.
 • Miśut
  Sve što si spomenuo VAŠE su muke. A, naša JEDINA muka ste vi, Crbi. Dosadni ste ka muve, pa ćemo morat s vama ka s muvama.
 • vladimir
  Bravo Gavrane konacno si shvatio sve ja nemam sta da dodam.Imam, da znas medju nama, Milo i Toma se dogovorili i ponovo ce dva oka da budu u jednu glavu.Vratio se Milo svojim rani radovima i uvidjeo zabludu a i tebi je vrijeme da se vrnes i ne sramotis pradjedovsku vjeru.Nikad nije kasno zalutale ovcice vracaju se u stado.
 • Labud
  Vadice čav....
  svašto se može promijenit ali ti ćeš uvijek bit skriveno .... i .....-....... .....-stidnica svoje prošlosti i imena. Ti si i dokaz da od ničega nastaje ništa.
 • Jole Drinjak,penzioner Prčanj  - Svaka ka iz Jevanđelja!!!
  Mladene,svaka ti je ka iz Jevanđelja! Ali moj Mladene ,da krvnik Crne Gore i Crnogoraca aleksandar karađorđević nije porušio staru kapelu- svijet ne bi vido ni Mauzolej i, Crna Gora ne bi danas imala ovaj monumentalni spomenik primjeren nivou Istorijske Crne Gore i Crnogaraca!!!!! Što se tiče kamena od kojega je krvnik ozidao kapelu na Lovćenu-znači li to da bi spomeničko blago u Boki Kotorskoj-da nije zidano korčulanskim kamenom-nego Lovćenskim bilo ljepše i bogatije i vrednije na današnji dan? Ipak,na ultimu postavlja se pitanje, ima li Crna Gora ,na današnji dan ,više umnih ili lakovjernih-a svi skupa poniženi više nego što ih je nekada ponižavao, nažalost njihov unuk i unuk Gospodara Crne Gore-krvnik aleksandar karađorđević?! Ja lakovjerni-bliži sam istini da bi bilo dobro da se batalimo kamenja i karađorđevića-jer smo ih mi sami-naši preci namamili-privukli u Crnu Goru-trpi dušo-lakomomosti naše radi?!!
 • Oliver  - Hegemonija Srpstva nad Srpstvom
  Zlonamjeran i propagatorski tekst, bez ikakvog istorijskog i logičnog utemeljenja. Frazama kao srpski popovi i negatoriCG, hegemonija, pakleni naum..., i sličnim glupostima, Lompar u stvari hoće da malo zamelemi svoje srpske komplekse. Srušili veli srušenu kapelu...., hegemonija Srpstva u Srpskoj Sparti (u to vrijeme u CG nije bilo nesrba), ....razorili, veli, saborno mjesto svih vjera (a zna se da se na Rumiju ide za pravoslavnim krstom jer je stanovništvo tri vjere svjesno svoga srpskog porijekla, za razliku od M.L.-a)...
 • Oli-verstvo
  Eh-'srpski krst srpska tri prsta....' oće raja/milet pravoslavlje da se zove njihovim srpstvom-koje su na tacnu poklonili Turčinu da š njim merači toliko vjekova.
 • Crevljar iz Prokunaha
  Zaboravio si da dodaš da je sunce srpsko, da je mjesec srpski... A srpske komplekse imaš ti prijatelju. I to imaš kompleks niže vrijednosti (od koga?) pa ti se čini da ti je bolje biti Srbin, iako da pitaš bilo koga u Evropi što ne bi šćeo da bude, svak bi ti reka to što ti misliš da je čast.
 • Oliver  - Crevar i Evropa
  Mani se, Crevljaru Evrope i priče, Srbi su Evropa...Niko veliš "ne bi šćeo da bude Srbin", e baš šteta, naročito za vas konvertite i trokapiće!...A komplekse treba da kriješ, a ne da se reklamiraš po portalima...
 • Miśut
  Najsmješnija stvar, kad Crbin jednome Crnogorcu reče e je konvertit! Znaju li oni uobšte što je to? To je kad si čas Crnogorac, čas Srbin, čas Jugosloven, pa opet...
 • Anonimus  -  samo nastavite i nema brige za nas
  Na Rumiji se ide za pravoslavnim krstom . Koja neistina i blasfemija . Pravoslavni krst sv.Vladimira kazes . A rodje 990 - umro 1016 . A tada sve pravoslavac do pravoslavca . Aj , ne glupirajte se . Do juce ste se sprdali sa Dukljom a sad vam obraz ne smeta da je cak i proglasite svojom . Boze kakvi ste .... no sto vi vise takvi ,prije cemo se vas osloboditi . Nekompatibilni ste sa sadasnjom civilizacijom ......
 • Oliver  - ANAHRONIZAM I IMKONTABILNOST
  Ko li mi to govori o kontabilnosti i sa kim? Onaj što u 21.vijeku normira jezik, onaj što registruje crkvu u lokalnom MUP-u, onaj što ne zna ni ko je ni od koga je...Činjenicu o pravoslavljju tumačiš bukvalno, pravoslavci su sačuvali taj krst i tradiciju izlaženja na Rumiju, šta je tu nejasno?A sa Dukljom se u stvari vi sprdate, đe vam je DANU?
 • Anonimus
  Olivere, ovo da je stanovništvo svjesno srskog porijekla i da zato ide na Rumiju za krstom i to pravoslavnim veze sa životom nema. Ljudi koji su tamo išli idu jer su taj običaj naslijedili od svojih starih. Za mene je ono krst posvećen Svetom Vladimiru, i nije mi važno da li je pravoslavni ili katolički. To jeste bilo mjesto svih vjera dok nije donešena metalna crkva i to je vrlo loša i najblaże rečeno ne dobronamjerna odluka.
 • Miśut
  Što bi rekla đečina - glup si ka točak! Okle "pravoslavni krst" kad pravoslavlje još ne bješe nastalo? I okle "srbsko porijeklo" kad Srba niđe nije bilo? I, što bi katolici išli za vašijem krstom, kad je njin ođe mnogo stariji? Ti nijesi ni mitoman, već mlatoman.
 • Anonimus
  "Usud koji prati velike pjesnike". Lijepo rečeno. Zato država mora da stavi tačku na priču o vraćanju kapele i zaštiti svog velikog pjesnika.
 • Anonimus
  Bio je jedan lijepo komentar na jednom o prethodnih tekstova na pomenuitu temu, "GOSPODO SRBI, NIKAD VIŠE!!!!"
 • Anonimus
  Vucicevicu,mora da je pakao biti ti...Zao mi te je.
 • Vasko  - Zaludu ti priča...
  Dragi Mladene tekst ti je odličan, ali sva ti je priča uzalud kad imamo vlast koja ne želi iskreno i istinski da sačuva crnogorsku kulturnu i svaku drugu baštinu, a samim tim i dostojanstvo Crne Gore...
 • Matvid
  Naravno da je trebalo ostaviti kapelicu, ova me uvijek zbuni je li na Avali ili Lovcenu, ali... Ucinise sto su ucinili... I, zar sad, kad je cijela Crna Gora u nevolji i propasti (izvinite vi u manjini sto uzivate u onom sto se opljackali od vecine), kad toliko crnogorske djece nema zadovoljene osnovne potrebe, zar sad treba ulagati, rusiti i graditi nove, jos starije kapele... Ostavio je Njegos sebi spomenik koji ni jedan vladar, niti iko, ne moze pokvariti koliko god da ga citiraju, a sad dajte brigu i djela za danasnju i sutrasnju CG. Sta ostavljamo crnogorskoj djeci?
 • Nora  - Vlast
  Upoznala sam sva odstupanja i pojave SPC i, apsolutno me nista vise ne moze sokirati i iznenaditi. Ali, neeticko ponasanje nase vlasti, to je nas najveci problem. Boze mi oprosti, trag im smrdi na 1918.
 • Cattaro
  Bože Noro tako se i održavaju na vlasti, vlast i opozicija iz ličnih interesa dobro koriste slabost male nacije kojoj je uvjek potreban veliki brat.
 • Секула  - ШАХ МАТ ДУКЉАНИ
  Копка ме само једна ствар, па бих волио да ми неко одговори. Познато је да су у току другог свјетског рата власт у Катунској нахији држали зеленаши у колаборацији са Италијанима. Ако је Његошева капела коју је направио Александар била симбол поробљености Црне Горе, зашто је зеленаши нису срушили? Зашто се у некој књизи др Новице Радовића не спомиње капела као симбол поробљености Црне Горе? Или у неком саопштењу Крста Поповића?

 • Crevljar iz Prokunaha
  Ti me vazda oduševiš tvojom logikom. Ta tvoja logika znači da možeš da letiš jer nikad nijesi probao da letiš. E pa vrijeme ti je da provjeriš sa neke zgrade. Došli smo do toga da sve što nijesu pomenuli Krsto Popović i Novica Radović je neupitno ili u najmanju ruku srpsko. Da si poseban doprinos razvoju antilogike. Svaki put kad progovoriš zavonjiš da se ne može disat!
 • 4C  - Logika
  Rekao si zelenasi!? Znaci nisu bili Crnogorci? Ako kazes zelenasi, onda se podrazumjeva da nisu isto sto i Crnogorci jer da si mislio da su zelenasi Crnogorci ti bi ih Crnogorcima i nazvao. E ovo ti je moj dobri druze Sekula logika ovih danasnjih kvaziveljedukljogoraca! Pozdrav
 • Miśut
  Nema što, prava 4C "logika". Ali, đe je tu razum? Otiša na more?
 • Oliver  - Ovaj je podukljanio
  Ko kaže "srpski krst", ko pominje tri prsta, kakva milet raja?....Ti si čovječe podukljanio, i ja se iskreno molim i za tebe i za ML-a...O kakvimTurcima pričaš, kakve tacne, dođi sebi....Srbin se borio protiv svakog zavojevača, bio je prvi na udaru velike turske sile i mnogo je stradao, a tebi je sve potaman, svaka ti kapa dobra....
 • Oli-verstvo
  Svoju kapu nijesam mijenjao a svaka je dobra pri onoj kojom je 'crni Arapin' brisao nuždene svoje ostake.
  Pročitaj tvoj rukopis:'(a zna se da se na Rumiju ide za pravoslavnim krstom .....' a 'tri prsta i cjeliva' stalno naglašavate-u miru tri ljubljenja a u bježanju tri prsta.
 • Oliver  - Ovo je već delirijum
  Prijatelju, čemu ova groznica?Koji kara arapin, kakvo bježanje, kakvo cjelivanje....? I koju kapu nijesi mijenjao, onu H1, srpsku, ili neki drugi ćelepoš ili klobuk?
 • Oli-verstvo
  Kakav prijatelj s tobom i groznica od onih što im je doboš zadnjica a pete palica.

  Pitaš:'Koji kara arapin, kakvo bježanje, kakvo cjelivanje....?'
  Pa onaj 'kara Arapin' što ti 'pradeki i prabaki' odredi koje boje da nose prve bračne noći.A bježanje je ono okolo države a uzdizanje svoje pripadnostl s tri cjeliva-u lijevo i u desno tražeći obraz koga nema.
 • VRISKA!
  Hvala akademiku Mladenu Lomparu što ovim biranijem riječima ukazuje i opominje javnost Crne Gore i šire međunarodne zajednice.
  Imam utisak da su spc, amfi i društvo iz sušedne države uzavreli,"uželeli se" rata što li, pište i vište,mute,muvaju i zapržavaju čorbe, još izgleda ođe to "prolazi"!
  Ma ne prolazi i nek im je jasno za vazda!
  Nemam ideju đe bi ovi sušedi mogli da odu na rehabilitaciju, ima li takog mjesta na svijet! U banju bre!
  Dalje prstiće i pipke od Crne Gore!
  NO! NO! NO!
  Imamo valjda zakone protiv ovijeg svaštočinjenja!?
 • sasa.r
  Ne treba vise ni pominjati da će se kapela graditi onamo đe je Njegoš želio.Da li će sada prevladati razum ili kada Milo zavrsi politicku karijeru ,sa istorijske tačke gledista, uopšte nije bitno.Jedino u što sam ubjeđen je da će ljudi poput Mladena Lompara, Draška Đuranovića,Darka Šukovića,Novaka Adžića biti na potpunoj margini i intelektualnoj, političkoj, društvenoj čim njihov vodja Milo Đukanović izgubi vlast.99% ljudi sa ovog portala ili će da potpuno utihne ili će preći na stranu koja im donosi nešto više od duhovnog zadovoljenja a Ranko Krivokapić će gledati da se nagodi sa novom vlašću da ne bude sudski procesuiran .
  Vrijeme ovakve Crne Gore koja je stvorena na prevari može samo trajati koliko i njeni stvoritelji Đukanovići,Šarići,Keljmendiji,Kalači,Mićunovići,Barovići,Brkovići...Sv e drugo je dukljanska iluzija..
  Tužno je da se danas u zemlji Njegoša,kralja Nikole i Svetog Petra ,najvecih crnogorskih Srba,radi ovi sa Njegoševom kapelom.Onaj ko ne ispoštuje zadnje riječi s...
 • Crevljar iz Prokunaha
  Muka je samo što moraš proć kroz Cetinje da bi to uradio. I s Đukanovićem i bez Đukanovića to je mission impossible. Ako treba čitavo Cetinje će leć na džadu, zlu ne trebalo. A ako bude trebalo i dić se sa džade i rašćerat gamad.
 • Anto  - sasa.r
  samo ti to ponavljaj samome sebe, dome :))))
  Lijep je pogled iz Dobrote samo vidji da ti daju sobu sa prozorom na zaliv a ne u brdo. dosta ti je brda, ocigledno!
 • Ne ti  - sasa.r
  Evo te opet Slavene, Što ne rečeš da si S..... R........ ? Vojvodina lijeva a BG skupšćine desna ruka, pobratim Peca i Džomića i ....... p...r Dače, Bokija i Tomislava.
 • Srpska Boka  - Da
  Ne shvatam zasto danas i dukljani svojataju ovog velikog Srbina, a svima nama su poznate njegove rijeci, narodnost mu srbinska, srpskim pise i zbori...zasto istoriju ne citati onakvom kakva je bila, nego je potrebno falsifikovati i najveceg srpskog pjesnika?
 • Miśut
  Njegoš nigda nije reka da je Srbin, a te čobanske pjesmice što mu podmećete uvrjeda je za svakojega pismena čoeka, a kamo li za velikoga pjesnika.
  (anti-spam: aFuck)
 • Anonimus  - Vucicevicu-velicino!!!
  ti to onako ladno ispred Srbije, e tako nemo manje ne sljeduje ti :)


 • Секула
  Застидио се мали Србијанац Митутко да нас свакодневно засипа са по стотину коментара па одлучио да то подијели на два ника, на Митута и на Цревљара.

  Зеленаши су за вријеме своје власти са Италијанима порушили на Цетињу споменик погинулим омладинцима-бјелашима. Како то да су тај споменик срушили а оставили на врх Ловћена "симбол великосрпске окупације"? Црногорци, мислим да је крајње вријеме да се уозбиљите.
 • Anonimus
  I vasi ocevi bili su protiv izgradnje Njegosevog mauzoleja. Sjecam se te histerije od Triglava do Djevdjelije. Mi smo i tada pobijedili.
 • Srpska Boka  - Da
  Jeli Njegos u svom djelu za sebe napisao da je srpske narodnosti? Jeste. Jeli Krsto Popovic u svom pasosu napisao da je srpske narodnosti? Jeste. I sada bi nas neki htjeli ubijediti da to sto su im preci bili Srbi, u stvari nije bila njihova namjera, vec zabuna, iako svi istoricari znaju za podatak da su se Cetinjani 1912 godine, u sred Cetinja, pisali kao Srbi, za naciju, i pravoslavni, za vjeru. Vidjela je Crna Gora ovaj original, kome treba da vidi....
 • Miśut
  Njegoš nije niđe napisa da je srbske narodnosti, Krsto Popović nije popunjava pasoš, već je to učinjela policija, te logično da nije moglo pisat da je Crnogorac. Cetinjane, ni Crnogorce uobšte, do 1948. niko nije pita za nacionalnost. Vlast je pisala što je šćela. Pardon! Pita je Jozef Holaček, češki novinar 1878. godine i dobio odgovor: Crnogorci!
 • Anonimus  - NIKAD VISE , MILO MOJE
  SASA R .
  NAPISAH TI NEDAVNO !!! NE NADAJ SE . GODINE , GODINE I GODINE FRUSTRACIJA TE CEKAJU . POSAO MILO , NE POSAO VI NIKAD VISE NA VLASTI U CRNOJ GORI , NIKAD VISE . A TEBE CE TA MUKA PRATITI DOK SI ZIV . A ZIVIO 100 GODINA I SVE TO PREZIVLJAVAO !!!!
 • Slucajni turista  - Talibanizam
  Iz onih istih razloga zbog kojih su Nemanjici srusili i unistili Duklju, a Karadjordjevici nesrusenu kapelu. Njima nije cilj ocuvanje, nego unistenje istorije. Oni imaju neku suludu ideju da menjaju istoriju i da uniste sve one istorijske i druge kulturne spomenike koji se ne uklapaju u njihovu viziju o Velikoj Srbiji, da sve poniste sto se moze ponistiti i da kazu drugim recima, pa ovo je srpsko vazda bilo. A zaboravljaju na crkve koje su u Crnoj Gori postojale pre podele crkve na Rimokatolicku i Grkokatolicku, na to da Crnogorci nisu rusili spomenike koje su im drugi ostavili, nego da su obnavljali te iste crkve i manastire, kao sto je recimo Manastir Moraca sa koga su turci deset puta skidali olovo i pustali da propada od kise i snega. Dakle tu se radi o jednoj mrznji ne samo Karadjordjevica prema svemu sto ima predznak "crnogorski" nego i ostalih iz te tzv pseudoelite. Islo se dotle da je i Amfilohije isao u Rusiju da od njih uzme dokument kojim je Crnogorska pravosla...
 • MIO  - Slucajni turista
  "Islo se dotle da je i Amfilohije isao u Rusiju da od njih uzme dokument kojim je Crnogorska pravosla..."
  Admine što ne objaviste komentar ovog čovjeka do kraja? SRAMOTA OD VAS, jer čovjek je htio da kaže da u tom DOKUMENTU CPC JE NA 9-om MJESTU A SPC NA 14-om MJESTU.

  Opet se izvinjavan svim prisutnim što vičem samo ne ADMINISTRATORU.
 • Pai Mei
  Taj dokument koji ti pominjes dje je Mitropolija na 9. mjestu je Atinska sintagma, Mio, i ja cu dati taj dio, u originalu, fotokopiran, na grckom, ako ti toliko znaci. I ne samo taj dio, no oba toma Atinske sintagme ako ce vam sto pomoci, no nece.
 • Miśut
  Ne treba nama pomoć, mi ZNAMO, ali vama je prijeko potrebita, jer ništa ne znate, samo ste UBEĐENI.
 • Nora  - Visok pogled na srpstvo
  i Hriscanstvo, to je vrlna Njegoseva. To je ovjekovjeceno kroz Njegosevo remek djelo Gorski Vijenac. Njegos je imao razvijenu empatiju, humanista i pacifista. To je ta crvena nit koja se provlaci kroz cjelokupno Njegosevo djelo i stvaralastvo. Njegos nije branio samo srpsvo, vec hriscansku bracu Hrvate i Dalmantince. To sto je Njegos uradio za Srbe tokom turske okupacije turskog barbarstva, to je isto uradio Kralj Christian X of Danmark (Danska) za evropske Jevreje. Danska je bila pod nacistickom okupacijom u Drugom svjetskom ratu. Nacisti su trazili od Danskih vlasti da danski Jevreji moraju nositi davidovu zvijezdu na ramenu tako sto ce ih nacisti prepoznati i unistiti. Kralj Christian se prvi pobunio tako sto ce prisiti sebi na rukavu davidovu zvijezdu. Svi Danci su slijedili svog Kralja, nacisti su odustali od zahtjeva. To sto je Kralj Christian uradio za Jevreje, to ga ne cini niti umanjuje znacaj Danca i Danske, naprotiv po tom Njegovom gestu uvelicao je sebe kao Danskog Kra...
 • Anonimus
  U pravu si Nora. A nije bilo Njegošu lako sa svojim narodom. "Pleme moje snom mrtvijem spava, suza moja nema roditelja"... Da ne citiram, toliko vole da ga citiraju, pokažu kako znaju neki stih, da mi je to stvarno aut. Teško je velikom pjesniku u svakom kutku ove planete, to su često neshvaćeni ljudi. Široki su to vidici, a oni bi da ga ograde, da mu sada dižu kapelu. Izvlače iz konteksta riječi, kao srpstvo naprimjer, koje je za Njegoša sinonim za pravoslavlje i ništa više.
 • 4C
  Srpstvo i pravoslavlje su dva razlicita pojma. Nije ih Njegos izjednacio nego ti i takvi kao ti.
 • Miśut
  Jesu različiti pojmovi, ali da bi se srbstvo primilo u Crnu Goru izjednačili su ga s pravoslavljem, a onda su muslimani bili Turci, a katolici Latini iako ništa od to troje nije tačno.
 • vladimir  - zlo mjesto
  "U zlo smo se utrefili mjesto medju Turke i medju Latine" P.P.Njegos NIje se ..do ono primilo no je tu vazda bilo no si se ti primio
 • Miśut
  Nijesam ni očekiva da ćeš me razumjet. A, tek Njegoša...
 • natasha  - sasha.r
  Iz svih Vasih komentara naprosto izvire antipatatija (da budem umjerena ) prema Crnoj Gori i svima onima koji je vole.Podsjecam Vas,iako to znate,da Crna Gora nije srpska Crna Gora,nego crnogorska Crna Gora i takva ce ostati.
 • Anonimus
  Не причам ја испред Србије , већ испред здаве логике! Немам телевизију црне горе, па нисам у прилици да ми испиру памет по цео дан! Схватите да вам се власти користе причом о злој Србији која шири границе, како би замаскирали истину да ви учествијете у одузимању граница од Србије! Ајде овако, да италијани хоће да отцепе приморје од Републике Црне Горе, шта мислите, која држава никада то н е би признала?! Да Црна Гора није бранила Србију на Мојковцу, не би имао ко да осободи ту Црну Гору 1918. А када је нестала Црна Гора, нестала је и Србија! То су изгледа медији заборавили да вам прикажу! Србија, највећа у својој историји, одрекла се државности зарад стварања Краљевине Срба Хрвата И Словенаца! А избор владара пао је на Карађорђевиће И Петровиће! С обзиром да су Петровићи рат провели на инталијанским језерима, а Карађорђевићи на албанским планинама и по рововива, мислим да је јасно ко је имао веће право на власт!
 • Nero Wolf
  Nisu Petrovići proveli rat na nikakvim italijanskim jezerima - kralj Nikola je samo prešao preko Italije 1916. godine i bio je do kraja života u Francuskoj, đe je umro u praktično u bijedi. Htio je da se pridruži onima 2000 Crnogoraca (zapravo bokelja i hercegovaca) koji su uspjeli da odstupe, na Krf ali mu to Francuska zahvaljujući intrigama Srbije nije dozvolila. A te bokelje i hercegovce će zbog insistiranja da ratuju po crnogorskim krstaš barjakom i u crnogorskoj uniformi, Francuzi deportovati na Korziku đe će biti zarobljenici do kraja rata. Uzgred nisu Karađorđevići bili u nikakvim rovovima, no su bježali preko Albanije za Krf - kasnije se naravno nisu nalazili u prvim borbenim redovima već u pozadini. Kralj Nikola se nije mogao naći na Krfu sa svojom vojskom zahvaljujući što veleizdajničkom djelovanju načelnika štaba crnogorske vojske pukovnika Petra Pešića, a što svojom krivicom uslijed nesnalaženja i raznog kalkulantstva.
 • Hm  - "Nemam tv Crne Gore da mi ispire pamet...
  E mi srbskih televizija imamo citavu gomilu kao i novina . Oni nam 24 sata podmecu pod nos srbsku "istinu" e to je ta tvoja zdrava logika.Sto se tice nasih granica ne brinite , necete ih vi braniti jer mi smo tu : tudje necemo, svoje ne damo nikome pa ni vama.Srbija se nikad i niceg nije odrekla zarad nas. Vec vise od jednog vijeka gaji ideju o velikoj srbiji i u ime te ideje cinila je nepomljive zlocine sve do genocida nad muslimanima.Smijesno je slusati vase "argumente" o nekom pravu na vlast u Crnoj Gori. Nek je vjecna Crna Gora.
 • Boban Bg
  Ko je oslobodio Cg 1918? Krajem 1918. g. samoorganizovane crnogorske jedinice (pet bataljona), u oktobru oslobodile su Crnu Goru od trogodišnje austro-ugarske okupacije. Oslobodile su: 30. septembra - Andrijevicu; sljedeceg dana - Berane; narednih dana do 23. oktobra oslobodile su Nikšic. 22. Oktobra jedinica austro-ugarske vojske napustila je Cetinje. Tog dana oslobođena je od austro-ugarske okupacije čitava teritorija Crne Gore. Jedino je desna kolona II jugoslovenskog puka (srpske trupe) učestvovala u borbama za oslobođenje Podgorice 17. i 18. oktobra. Ono što su srpske trupe uradile jeste razoružanje crnogorske komitske vojske i zavođenje policijskog časa.
 • Anonimus  - Вучићевић
  Нико овде не мрзи Црну Гору више од Дукљана! Ми смо увек тврдили да је Дукља српска, јер су је Срби основали! Као и Рашка! Али ви сте такве глупости налупали о Дукљи, да смо вас због тога исмејавали! То не значи да смо се одрекли правих Дукљана, обрнуто, ви сте их се одрекли, зарад измишљених Дукљана! Немања је лепо написао да је Дукљу попалио, протерао све Латине, и препусти да наш народ поново буде слободан у тој држави! Прочитајте неко житије па ћете видети! Ја који са Авале гледам Црну Гору имам оправдање у колико не приметим силне Србе тамо, али ви који је са Ловћена гледате морате да приметите да вам у половини државе живе Срби! Српство у Републици Црној Гори не пропагирају странци, већ сами Црногорци! То што сте се ви исписали из Црногораца и постали Секулогорци, то је ваша ствар!
 • Miśut
  Koji je mrak u tvoju glavu! Nema toga svijetla koji ga može razbit.
 • Boban Bg
  Bolje da ja tebi ne kažem što ja vidim kad gledam Srbiju sa Avale !!!! I đe nađe žitija? Izgleda da ti je jedino ostalo žitija SPC i srpske narodne junačke pjesme. Iz svake tvoje rečenice izbija bolesni velikosrpski nacionalizam a ti nekome objašnjavaš nešto. Retorika ti je kao onima što su kao "Dušan silni" "Beli orlovi" i sl. išli noževima da objašnjavaju drugim narodima što su. Ko ti napuni glavu tim glupostima što melješ?
  "Ми смо увек тврдили да је Дукља српска, јер су је Срби основали!" Dobro je da nijesi rek'o Engleska je srpska, jer su je Srbi osnovali! Razlike nema, argumentacija ti može biti ista. Da si gram sumnje upotrijebio kad su ti punili glavu takvim glupostima, shvatio bi da je to čista velikosrpska indoktrinacija.
 • Anonimus
  Ти што си написао да те је жао некога, треба прво себе да погледаш, ако си толика табула раза да ти је неуспело вређање једини аргумент, не треба да се јављаш!
 • Lale  - Crna Gora je branila svoju slobodu !
  Hvala Mladenu Lomparu

  Gospodo Srbi i posrbice ,vi ste pobrkali stvari o vasoj borbi za slobodu,tu nema dileme ali treba da znate da
  su Crnogorci branili svoju slobodu ! dali primjecujete razliku ova dva pojma ? No ostavite nas da se ne desi da moramo opet tu slobodu da branimo ,necete dobro proc !

  Oj lijepa o draga o slatka slobodo,
  sva srebra sva zlata svi ljudski zivoti,
  ne mogu bit plata toj cistoj ljepoti !
 • Srpko Medenica
  Rodnost mu je bila srbinska,um i dusa slavjenska.Prestanite da klevetate mrtvog vladiku!Grijeh je!Budite sto god ocete,ali ne lazinjajte o mrtvima...
 • Hm  - Teska zloupotreba Njegosa
  Za veljecrbe je karakteristicna zloupotreba Njegosa i Gorskog Vijenca. Dje se god desavao zlocin, zlonamjerno je citiran Gorski Vijenac. U to ime su izvrseni takvi zlocini da bi se Njegos kad bi znao u grobu prevrtao. Pored bezbroj plemenitih poruka iz GV vi trazite one koje odgovaraju vasem zlocinackom, cetnickom umu. Uprljate sve cega se dotaknete. Sad cak pokusavate da citiranjem Njegosa Crnogorce uvjerite da nijesu to sto jesu,e pa to je prevrsilo svaku mjeru.
 • Anonimus
  Evo da batalimo Gorski vijenac samo zbog tebe. Opet ti ostaje ona Njegoseva ''srpski pisem i zborim...'' (ovo nije iz Gorskog vijenca).Za tebe veljegorca i ovo je prljanje nas veljecrba. A opet, i dokaz da nisi u pravu. Evo, ti nam slobodno reci sto je Njegos ovim htio reci.
 • Miśut
  Kako već pisah, taj pjesmuljak nije Njegošev, nit priliči pismenu čoeku, kamo li pjesniku. A, Gorski vijenac nećemo bataljivat. Pročitaj "Posvetu prahu OCA Srbije", pa ako imaš i malo mozga bit će ti jasno što je Njegoš odista mislio o svojemu i srbstvu Crnogoraca.
 • Mitar Krstović  - ŽUTI PUŽEVI GOLAĆI...septičari
  ...Serdar Ivan Iguman Stefanu..."

  Ti nijesi slijep igumane, kad si tako mudar i pametan
  budale su kod očiju slijepe, koje vide, al zaludu vide,
  trebaju im za proste rabote,
  ka ostaloj drugo* ŽIVOTINjI
  NjEGOŠ
  Gmazovi su za golaća veličina. Do tog nivoa analitičke svesti je doguro g.Lompar. ( dozvoljena slobodana interpretacija slova "g" ispred Lompar).
  Vi ljubav bratsku Srba prema CG nazivate okupacijom i dominacijom, Gebelsa ste Vi prestigli...samo treba ispitati da ne prenosite pegavi i trbušni tifus.
 • Hm  - analiticka svest Mitra Krstovica
  Pogledajte velicinu i dubinu misli ovog cetnicdkog predstavnika. Oprostite mu jer ne umije drugacije. To je uglavnom domet jednog veljecrbina i kokardasa.
 • Mitar Krstović  - Mikroskop...
  ...Mora ti se jednom reći, jer mržnji tvojoj nema kraja....bolest je to...
  Kao mlad sam uvideo, tvrdio i robijo, da je, u vašoj veri vrhovna vrednost LUKAVSTVO i BESRAMNOST. To u ostalom i nije vera, to u sta ti veruješ, je genocidna ideologija i doktrina.
  Čitajući Njegoša kao mlad, pito sam se, zbog čega je najblistaviji um pribego ISTRAZI POTURICA. Onda sam pročito Kuran, i sve mi je bilo kristlno jasno.
  Ti samo proveri koji prenosiš...oboleti ti više nemožeš..????
 • Hm  - Mitru Krstovicu
  Kazes:...u vasoj veri vrhovna vrednost LUKAVSTVO i BESRAMNOST.(Ovo si valjda viknuo zato si napisao velikim slovima) Dalje: To u ostalom i nije vera...E, pa gospodine Krstovicu, od tebe kao svetosavca i procetnika je nemoguce ocekivat nesto plemenito. Cio svijet zna ko su sudski dokazani genocidasi a ti to pripisujes zrtvama vasih genocida. Dalje kazes da si kad si procitao Kuran shvatio zasto je Njegos pribegao istrazi poturica. Odmah da ti kazem:neistina je da si procitao i jedno slovo iz Kurana, a sto se tice Njegosa on nikad nije "pribegao ISTRAZI POTURICA", on je samo umjetnicki opisao tu temu a istorija nigdje ne potvrdjuje tu istragu. E druga stvar ste vi veljecrbi, vi ste vrsili bezbroj istraga (genocida)nad muslimanima ali i tome je dosao kraj, vise vam se nikada nece pruziti prilika jer su muslimani shvatili da im svetosavci ne mogu biti prijatelji.
 • Nora  - Repetitivno ponasanje
  Mitra Krstovica. Mitar stalno ponavlja tudje ideje, iskustva i zamisli. Umjesto da sam kreira iskustva, misli i dodje do novih kreativnih rjesenja. U Mitrovoj komunikaciji dominira oskudno, stereotipno i repetitivno ponasanje. Ima pomoci Mitre, samo treba znati, i uvidjeti problem i traziti profesionalnu pomoc.
 • Mitar Krstović  - Učtivost..
  Vidi prema tebi moram biti učtiviji i blaži...reče da imaš đecu..
  Hvala na psihoanalizi, rekoh negde da ste Vi najpametniji , ko je ko Vi...niko...al ajd da ti malo pripomognem, hrišćanski je...
  Vidi (uzeću sebe u prvom licu), da sam ja kao dete izgubio ruku, ti bi celog života videla da sam sakat, ali "dobra moja Nora" tako se može biti
  " sakat" i u mozgu, al se nevidi na prvi pogled, a stvar je daleko opasnija i strašnija.
  Tebi sam već reko spas,....zorom umesi pogaču, spremi đecu pa pravac na uranak, kod Amfilohija...poljubi mu ruku, ( đeca nemoraju jer su oni svetinja) pitaj ako te nešto interesuje, slušaj, razmišljaj i čuti...,a i đeci svojoj ćeš dati najbolji primer.
 • Nora  - Mitre
  Izadji ti i tebi slicni iz vaseg pogubnog egocentrizma. Umjetnost nije gubiti prave prijatelje, umjetnost je zadrzati ih.
 • vladimir  - Brate Mitre
  Ima jos Mitre , nije Danilo zavrsio posa.Tu su Gavrani,Opancari,Nore,HM itd.Nista ne brigaj ne bi se toliko otimali i bili licni da imaju argumente.U zemljopisu i z 1899 g u doba Kralja Nikole pise" U Crnoj Gori zivi srpski narod i nesto muhamedanaca i latina"Neka pogledaju Internet.Dje su ti Srbi.Na Djurdjev dan 1833 nije "gorski vijenac"Njegos kaze"srpski pisem, srpski zborim svima gordo govorim narodnost mi srbinska um i dusa slavinska."Pametnom dosta a slijepim od mrznje djaba prica.
 • Nora  - Paradoxi
  Vladimire, ako hoces da svojatas i razumijes Njegosa, uci covjece crnogorski jezik. Ja nemam nista protiv. O Boze covjeka, nikako da se razumijemo i ako govorimo modernim juznoslovenskim jezikom. A kako tek da se razumijemo na narodskom i starocrnogorskom kojim je Njegos pisao.
 • vladimir  - skraceno
  A sto se vi, valjda ste gospodjica , Noro toliko iscudjavate.Skratili su komentar tako da se lijepa moja izgubio smisao.MOGU PISATI SVIM VARIJANTAMA JEDINOG ZIVOG JEZIKA A TO JE SRPSKI.Od kad vi gospo govorite "takozvanim "jezikom Adnana Cirgica od 2006.Do tada ste ponosno govorili srpski a pogledajte krstenicu sta pise.Vi da razumijete Njegosa nebi mrzeli Srbe jer mrzite sebe ako ste pravoslavne veroispovesti.Vi kao znate staro "crnogorski" mislite srpski.Sto odmah licno ja cinjenice a vi neznam srpski.Namerno sam tako pisao a ko je imalo obrazovan razumece sve.Istina vas boli o srpskom poreklu Njegosevom i svih pravih crnogoraca.
 • Boban Bg
  Kad smo to govorili srpski? Vrijeme je da ućutiš i da prestaneš da ti budeš svedog vremena u kojem nijesi živio. Imam završeni fakultet a nikad u toku mojeg školovanja, koje je počelo početkom šestdesetih, jezik koji sam učio u školi nije se zvao srpski, već srpskohrvatski, u Hrvatskoj hrvatskosrpski. Priuptaj i svoje roditelje na kojem su jeziku učili. Bez obzira i u Srbiji se tako zvao jezik. Za vrijeme kralja Aleksandra predmet za jezik se zvao u CG NARODNI, ili jedno vrijeme srpsko-hrvatsko-slovenački!!! Ako ti trebaju svjedočanstva mog oca i stričeva, daj mi mail, poslaću ti skenirane kopije. I dosta više nadobudne, neobrazovane, nacionalističke neznalice! U osnovnoj i srednjoj školi niko nije govori za sebe da je Srbin! Trebalo je da se pojavi jedan komunistički komitetlija iz Požarevca da neki progledaju i uoče svoje srpstvo. Odmorite malo!
 • vladimir  - Nemas ti nikakvu diplomu
  Ti si nacionalista i ajde da se vidimo i ja zivim duze od tebe u Beogradu ajde daj adresu pa dati pokazem ko sam i sta sam Imam i vise skole i zvanja od tebe.Na Novom Beogradu sam ajde da se vidimo sa diplomama i ne vredaj stariji sam od tebe .Nekulturan si i lican. Gimnaziju sam zavrsio 1969 U Herceg Novom i lepo mi pise u svedocanstvima srpski jezik.Ako treba i da se pobijemo znam i to za uvrede.Tacno je do 1969 niko nije bio ni ovo ni ono a sta si ti.Majka mi je Dalmatinka bud.........kad si me vec izazvao.Sta radis u Srbiji i Beogradu kad toliko mrzis sve srpsko bas bi voleo da te upoznam .Tu smo negde u blizini daj adresu pa na kafu da se izvinis jer sam mogao mozda i da te napravim mislim zbog godina ali takvog sigurno nebi.
 • Cuca
  Imam ja jedan bolji prijedlog. Pošto svaki mjesec trknemo do beograda poslom, da nam ti daš tvoju adresu da možemo i mi da svratimo na kafu i malo prozborimo s tobom na temu jesu li crnogorci srbi ili nijesu. A i da vidimo kako si se snaša u beogradu vole li te tamo. Mora da se isplati biti srbin u beogradu i da ti dobro ide.
 • vladimir  - dodji Cuco
  Ajde dodji tu sam Na Novom Beogradu od 1969 odlicno sam se snasao imam vise stanova,lokala.najbolju teretanu balon na ovim prostorima name-Revolution reklama de ne ides po nekim rupama.Vole me i ovde a i u Vasojevice i Boku.U Herceg Novom i danas pricaju kako sam igrao fudbal.Jadna dodji jesam malo stariji ali jos se drzim ka sivi soko.P.S Srbi su Crnogorci ili obratno zavisi sta ti se svidja.Najvise mi se dopao tvoj komentar praktican i privlacan.Pozdrav iz prestonog grada Srbo-Crnogoraca.Daj ti meni neku adresu dje dolazis.Ima nas pun Beograd iz cijele Crne gore.
 • Cucà
  Tata ti je Cúca. Što si se toliko raspriča. Strah čovjeku kalja obraz je li. Tražiš drugima adresu pa te ja pitam za tvoju. Umjesto da mi daš adresu ti napravi čitavu priču. Nemaš ti ništa no su ti dali penzijicu 200 eura kupili te pa sad srbuješ da odradiš tu crkaviicu. Ka da mi neznamo ko što drži iz crne gore u beograd. Misliš veliki je beograd junačino.
 • vladimir  - hvala moderaturu sto ce bar ovo objaviti
  Nije lepo Kuco iz Cuca vredjati licno i to mrtve ljude.Ja tebe nisam vredjao nego lepo ljudski rekao da se nadjemo.Intelegencija nije ako nepismeno bijes po tastaturi i mislis da si pametan.GModerator ti ovo nebi ni objavio ali svakom se desi greska.Ti ne postujes nikoga i nista ali ima to ce ti se obiti od tu cucku glavu kad tad.Pokazite g.moderatoruh da smo ravnopravni.
 • vladimir  - tacno
  Napravio sam gresku nenamerno.Tacno u svedocanstvima iz gimnazije u Herceg Novom mi pise srpsko hrvatski.Al i to ne zanci da ti treba da vredjas ako si toliko uvredjen ajde jos jedno daj adresu ja sam na Novom Beogradu pa da se vidimo.
 • Boban Bg
  I ja sam na Novom Beogradu! Da imam problem sa strahom vjerovatno bih se predstavljao kao ti.
 • Anonimus  - A Danska
  Zaboravio si da se i Danska nekad zvala Srbija , svi su bijeli narodi potekli od srba , srbi su imali azbuku nekoliko vjekova prije sumerskog pisma u Mesopotamiji , i Jevreji su preuzeli srbicu od srba , a Tirensko i Baltičko more zvalo se Srpsko more , pa one pecine sa 4s , jado moj , pametnome dosta a slijepima sve dzaba , cu vi ste srbi cudo jedno .
 • danilo stojanovic
  @Vladimir - Brate Mitre - Pitanje "'crnogorskog srpstva" (a i generalno "'srpstva") je veoma kompleksno i mora se tumaciti u istorijskom kontekstu u kojemu se taj pojam i stvarao. No, neke cinjenice same govore. Zasto Njegos u svojim djelima uopste i pominje 'Crnogorce"? Zasto ne pise samo o "Srbima"? U svim pismima i anegdotama iz njegovog zivota, jasno je da je on sebe smatrao Crnogorcem ("'Crnogrci ne ljube lance", "Ala se vi Srbi narobovaste, a mi Crnogorci bogumi nijesmo", itd.). Druga cinjenica je da do kraja 19-og vijeka ovo pitanje niko nije postavljao. Oni je postalo "kamen smutnje". tek sa pojavom "Nacertanija"" i veljesrpskog imperijalizma.
  Licno, smatram da svako ima pravo da se odluci o svojoj "nacional-nosti" Ne postoje ciste "etnicke nacije". Prema tome pricati o "'etnickom srpstvu" u CG " je besmislica. Meni je mnogo vazniji licni kvalitet covjeka. Jer "'rdja&...
 • Nero Wolf
  Duklja po svemu sudeći nije bila srpska, bar ne u X vijeku - istorijski izvori nam kažu tako. Raška u tom X vijeku i nije postojala, već je postojala Srbija. Nemanja je popalio Duklju i parafraziram "istrijebio grčko ime u njoj, a narod svoj ostavio u strahu" kako kažu njegovi životopisci. Znači nije uništio nikakve Latine, jer će Latina još dugo biti u Duklji i Nemanjićkoj državi - Nemanjin sin Vukan će se titulisati kraljem Duklje, i biće rimokatolik koji je uz pomoć katoličke Mađarske ratovao protiv svog brata Stefana da bi se domogao prijestola i u Srbiji. Kako znamo da u Duklji nije bilo nikakvih Grka, jasno je da je uništio lokalnu dukljansku dinastiju koja se oslanjala na Vizantiju - poslednji legalni dukljanski knez Mihailo i njegova žena Desislava će morati da pobjegnu pred Nemanjinim ognjem. Nije pomoglo to što je Nemanja Mihailu bio ujak - deja vu - i Aleksandru je Nikola bio đed pa mu ovaj nije dozvolio da umre u rodnoj grudi.
 • 4C  - Svetac
  I ovoga Nemanju koji je popalio i istrijebio Duklju, unistio lokalnu dukljansku dinastiju i otjerao poslednjeg legalnog dukljanskog kneza Mihaila zele Dukljani da slave u svojoj cpc!? Ako ne znas, Stefan Nemanja se slavi kao Sveti Simeon Mirotocivi.
 • Nero Wolf
  Znam da se Stefan Nemanja slavi kao Sveti Simeon Mirotočivi. I šta sa tim??? Da nije možda nešto što sam u prethodnom postu rekao netačno? Ne shvatam šta hoćeš da kažeš?
 • Anonimus
  Nije mi jasno da je za vas Crnogorce svetac onaj koji vas je popalio, istrijebio i procerao. Sta je to u vasim glavama? Zamisli da te ja opljackam, zapalim ti kucu i protjeram odavde, a ti i tvoji potomci da me slavite. To se zove nakaradna filozofija. Zapravo, preciznije je podanicka.
 • ILIR  - 4C
  Ko je koga istrjebio vidimo iz priloženoga a još sa vama nismo završio. Taj je svetac nakalemovan Crnoj Gori i na ovim prosoru baš u vrijeme mira vašom sklonosti lažima i osvajanju u tvom slučaju uvlačenje u b.lj. jačem.
 • Anonimus
  Hvala ti, ovo sam i zelio da cujem. Znas li koliko tvojih se sad lupilo sakom po celu zbog ovog tvog komentara? A dje se bas ti nadje da odgovaras?
 • Miśut
  Taj srbski svetac (svak li je vama svetac!), nije i crnogorski svetac. Naši svetci to su postajali još za svojega života, radi svojega bogougodnoga rada, predanoga služenja bogu i ljudima, čudotvorstvom, a poslije smrti samo su formalno kanonizovani. Vaši svetci za života sve su bili samo ne to. Osobito taj Nemanja. No, ogradiš koju crkvu i ne brineš za predhodne zločine.
 • vladimir  - Dje si bio dosad
  Lompar kao briga za kapelu i Njegosa a obarcunava se sa SPC i priziva maltene da se Gorski vijenac zabrani jer ako ovi iz Haga krenu u analizu ispasce da je pozivano na genocid a Njegos kao Srbin proglasi za ratnog zlocinca sto oni jedva cekaju jer nemaju vise koga da privedu pa daj i mrtve velikane srpske postumno da osude za ivrsen genocid.
 • anika  - autoru
  G-dine Lompar,sigurna sam da Vi to znate (iako "mudro" prećutkujete), ali zbog drugih, samo da napomenem: Sv ĐORĐE je slava Petrovića, a Andrejev dan (13..decembar) je slava Karađorđevića. Samo toliko da se zna!
 • paradoksi
  Dragi Mladene, kasno viđeh ovaj časni tekst. Svaka čast, bilo je zadovoljstvo čitati ga. Ali! Avaj tuga golema, pregolema nad nama, nad našom zlohudom sudbinom. Tačno je bavimo se citatima i velikim riječima, a loše radimo te nam pametne riječi kao kroz rešeto cure. Dokle će "vladari" u ovoj zemlji slušati a i dozvoljavati popovima ovu moć? I dokle će nam babologija vladati? Izgleda, da se ođe u ovoj našoj Crnoj Gori, ne slušaju pametni i dobronamjerni građani, kao ni stručnjaci koje mi imamo i koji služe na čast i struci i državi! Citirajući Njegoša, nikad ništa ne naučiše, no ga samo deklamuju u vidu one tice što ponavlja do u beskaraj ne znajuci šata zbori.
  Ne čitanjem i ne poštovanjem domaće pameti, dovijek će nam tuđin suditi. Vlast se ubi da položi ispit za Evropu a kuća joj gori...neprijatelj ne miruje, koristi njihovu zauzetost i neznanje o sebi..
 • Вучићевић
  Ја сам лепо написао да је Дукља била српска земља, као и Рашка! (нигде нисам написао да је рашка то била у десетом веку, већ касније, али као што Књажевина Србија није више српска од Књажевине Црне Горе, тако и Рашка није више српска од раније Дукље, касније покрајине Зете)! Већ смо расправљали о Дукљи, и лепо сам ти написао да прочиташ Скилицине речи о устанку Дукље против Византије! Што се Немање тиче, и поређења, ја могу да напишем да је 1918. била освета за анексирање Србије, почињено од стране Војислављевића, кад се Дукља проширила! Али нисам толико наиван да поредим средњи век са новим добом! То чак ни највећи историјски лаици не раде! Тада су важила дуга правила, а у житијама пише (извињавам се за латине, лапсус лингве, наравно да сам мислио на византију и њихове поклонике):
 • Ilir
  Daj lepo te molimo oslobodi prostor. Sad je Duklja vaša ali bez Dukljana, a đe uvrsti nas? Naučniče iz SPC umobol..če, kad se zna da iliri nijesu čak ni sloveni. Dokle ovi demagozi treba da peru mozgove ovome narodu?
  Vladimire i sam znaš da pričaš nabuloze zato se nisi ni podpiso posle ovog tvog SPC štiva.
 • Oliver  - KO SU ILIRI?
  Nijesu, veliš Sloveni, pa što nam, Teute ti, ne objasniš ko su Iliri? Jesu li Ljudevit Gaj i ostali iz Ilirskog pšokreta bili ludi kad su ime Iliri vezivali za Hrvate i Slovene. Je li bio lud Napoleon kad ja Dalmaciju nazvao Ilirik?
 • Ilir  - Olivar
  Pitam jednog da ostravi, još gori se javi. Da, sa dolaskom Slovena koji su se mešali sa Ilirima a ne obrnuto. Iliri su ti narod na ovim prostorima od Istrije do Grčke, od more od Sarajeva i od mora do Kosova ne SRBI. Znači Dukljani i drugi su na ovim prostor jer da ste nas svekolike potukli što vi i ostali kao 4C tvrdi ne bi imali danas problem. Sve bi lako posrbili i bez popa i kaluđera. A ovak samo nasrćite, ne zaboravite da niste više zaštićeni s JNA.
 • Miśut
  Tutumrače! Opet ti?
  Za Gaja i ostale "ilire" ilirski pokret je nasta iz želje za ujedinjenjem naroda docnijega jugoslavenskoga prostora. Za razliku od Srbalja, oni su koristili zajedničko neutralno ime - Iliri, jer drugo zajedničko nijesu mogli pronać. Srbi su to onako srbski uprostili i, logično srbski, upropastili - "Srbi svi i svuda". Ta laž je brzo pukla, ali je uspjela proizvest gomilu poznatijeh "bratoubilačkijeh ratova". Njemci su za zajedničko ime uzeli starogermansku riječ "deutsch" - "narodni", a Talijani po mitskome prapredku Italusu. Oni nijesu imali arogantne i alave Srbe koji bi pokušali svoje ime nametnut svijema. Radi toga su to danas dvije velike države, a mi smo gomila patuljaka.
  Ilirik je latinski (rimski) naziv, nije ga Napoleon izmislio, samo ga je izkoristio za manji dio starorimskoga Ilirika.
 • Oliver  - PATENTUM ILIRICUM
  Znaš li, Mišure, šta je Patentum iliricum? Normalno da ne znaš. To je dokument Marije Terezije, kojim se pravoslavnim Srbima u Habsburškoj monarhiji garantuju vjerske slobode, da li ti to nešto govori?. O kakvom neutralnom imenu govoriš, pa Hrvati su uvijek koristili izraz Slavini i on je bio dovoljan...I, mani se nekulture, tebe mržnja razjeda, pa umjesto argumenata bljuješ psovke i uvrede....
 • Miśut
  Brkaš. Nije mržnja već - prezir. Marija Terezija, Iliricum, Srbi? Jedino logično značenje jest da se to odnosi na pravoslavni svijet rimskoga Iliricum-a koji je tad bio austrijski. To veze nema s imenom naroda. Eto, "to mi govori".
  I Srbi su uvijek koristili ime Sloveni.. pardon, ne uvijek. Neki put su to preveli prosto (ka "pasulj", kako drugče!) - Srbi! Jer, za srbsku povijest kad uzfali dokaza lako se Slaveni prometnu u Srbe. Lako se i Rašani zaborave. I Raška. I kako su Srbi ime dobili...
  Slaveni su i Rusi i Poljaci, Bugari su i Južni Slaveni, tako da su ta imena bila zauzeta od onijeh koje "ilirci" nijesu "viđeli" u buduću zajednicu. A, buduća zajednica bezmalo se poklapala s rimskijem Iliricumom. Knap!
  Inače, psovanje nije moja osobina, a priznajem da istina vrijeđa.
 • Oliver  - NE VADI SE NA ADMINISTRATORA
  LOŠEM POLEMIČARU I ADMINISTRATOR SMETA. ADM., Mišuta, je tvoj čovjek, ali si mu vjerovatno dosadio svojim degustantnim pisarijama kojima blamiraš njihovu ideju i vjerovatno će ti uskoro potpuno zabraniti javljanje na forumu. ADMINISTRATORE; DAJTE NEKOG INTELEKTUALNO JAČEG I KULTURNIJEG SAGOVORNIKA!
 • Miśut
  Može bit sam "loš polemičar", ali ono što ja napišem dosle je bilo "neoborivo". I ne samo ođe, no na forume diljem "domena lakoga razumijevanja". Tako da su tvoje šanse - nula, moj "deguStantni".
  Fakat je da periodično moji upisi nemaju "prolaza" bez obzira na sadržinu i "visinu", tako da osnovano sumnjam u jednoga (od nekoliko) urednika sajta. Osobito kad objave moje potomnje upise, a onoga tebe posvećenoga ni od korova (no, eto ga u neka doba i objaviše, začudo).
  Ono o "tarabi" ostaje, jer stalno potvrđuješ.
 • Miśut
  Pošto je sad dežuran admin-miśutomrzac, koji ne objavljuje moje upise, samo ću reć da kad bi na tarabu pisalo ... ono... ti bi ... ono...
 • Hm  - Za Olivera
  S nekim je zaista glupo polemisat. Ako ovdje ko govori argumentovano jer poznaje i istoriju i nauku to je Misut. Pravo je zadovoljstvo citati njegove komentare. E sad ti naidju veljecrbi sa svojim jadnim znanjem i mrznjom i bezobrazno postave pitanje: Znas li, Misure i nevjerovatno glupo zakljucuju: Naravno da ne znas! Ima li svrhe sa ovakvima polemisati? Naravno, nema, ali se mora uvijek i uporno ukazivati na njihovu zlu namjeru i glupost koju nam poturaju umjesto bilo kakvih naucnih dokaza i iskrene zelje za razumnim komentarima.
 • Boban Bg
  . Rimljani su skoro sve stanovnike zapadnog Balkana zvali Ilirima. Ali oni su raspoznavali i Tračane, Dačane, Peonce itd. Kada su Sloveni došli na Balkan Iliri i Tračani i više ne postoje pod tim imenima jer su skoro u potpunosti romaniziovani.
 • Вучићевић
  да је Немања успео да врати: "Диоклитију и Далмацију, отачаство и рођење своје, праву дједовину своју, коју је насиљем држао грчки народ... истријеби грчко име, да се никако не помиње име њихово у тој области, народ свој у њима неповређен остави..." Ако већ желиш то да поредиш са новим временом, што ја никако не бих радио, најупоредивије је са Карађорђевим прогањањем Турака, истеривањем Потурица и паљењем градова током устанака почетком 19. века! Али није најважније овде говорити о Византијцима, много је вважнија чињеница коју овде истиче Стефан Немањић, а то је какав је поглед Немања на Дукљу имао! Што се тиче Александра, то је сасвим друга прича, њему је циљ био стварање МАСОНСКЕ Југославије! Никола Пашић му је пртедложио да се прави Краљевство Српско од српских земаља, а да се Словенцима и Хрватима да шта остане, али Карађорђевић је то одбио! Историју треба сагледати из много ширег контекста, него што то Монтенегрина пружа!
 • Miśut
  Ako je vjerovat Nemanjinome sinu, već onda se znalo da NIJESMO SRBI. Da li smo baš "grčki narod" (iako ka i Grci velimo: ela!, pipun i sl.), koji je "nasiljem drža" vlastitu zemlju! ne znam. Ali, ne znam ni kako je "narod svoj nepovređen ostavio"? Jedino ako pod tijem "narodom" ne podrazumijeva sluge (Srbin = sluga) koji nijesu ratovali?
 • Boban Bg
  Što je Pašić tražio od Aleksandra? Pa to je 100 puta dokazano da je neistina. Ti živiš u mitologiji, tebi je sva istorija u mitovima. Čitaj malo trenutno najboljeg istoričara Srbije Dubravku Stojanović. Ne čitaj te memorandumaše, izlapjele đedove i kojekakve šešeljevske istoričare poput Č. Antića i R. Ljušića. Jugoslavija je najviše što su Srbi mogli izvući od saveznika a da obuhvate sve teritorije na kojima žive Srbi. To je zavisilo od Srba k'o preklanjski snijeg. Zato je i CG poklonjena Srbiji. Sa toliko prepotentnosti pišeš da je to iritantno. Nemaš veze s mozgom. Masonska Jugoslavija, Karađorđević odbio Veliku Srbiju, pa to je da pukneš od smijeha!?!? Stvarno te je dosta. Pređi na drugi portal pa tamo prodavaj svoju pseudoistoriju!
 • Вучићевић
  Једно је сигурно, сви рашки, српски, србијански, црногорски владари нису Србију и Црну Гору, Диоклетију или Зету гледали као суседне државе, већ као државе истога народа, а међусобна борба није проистицала из етничких сукоба, већ из воље самодржаца за већом моћи и већом територијом владања! Једно је сигурно, Рашка нема везе са Србијом, нити Дукља има везе са Црном Гором (околином Ловћена која се ширила) у државном смислу никакве! А што се тиче народа, ми имамо право да проглашавамо средњовековне српске државе својима, јер наш народ тад увелико постоји под овим именом! Нема доказа о средњовековним црногорцима, да су постојали тада као народ у етничком смислу чували би то име, али с обзиром да се народ на тој територији звао прво дукљанима, па зећанима, па црногорцима, брђаним, бокељима и приморцима, јасно је да је једино етничко име на том простору српско!
 • Kotor
  Zablude o Nemanjicima i Srbskoj drzavi:
  Stefan Nemanja je rodjen u Duklji i bio je Rimokatolik po rodjenju i Krstenju.Kasnije je promjenio vjeru.
  Dukljani su svi bili latini, najvise su vezani bili sa Crvenom Hrvatskomi,nikakve veze nemaju sa Raskom, niti su je Srbi osnovali. Prvi srbi su dosli tek u 10 vijeku, kao izbjeglice pred Bugarsko-Makedonskim carom Samuilom, cije je dalje napredovanje zaustavio u 2 velike bitke, Hrvatski kralj Tomislav.
  Prvi srpski kralj nije bio Stefan(prvovjencani) vec Vukan, koji je gospodario Dukljom-Zetom i bio veliki Rimokatolik.Stefan je dobio krunu kasnije od samog Pape, a uslove koje je trebao da ispuni bili su vise nego pogubni po Srbe, nego o tome se malo pise zbog sramote i stida.
 • Boban Bg
  Nemanja je rođen u Duklji samo zato što mu je otac izbjegao od međusobnih borbi oko prestola. Kršten je u katoličkoj crkvi jer drugih nije bilo tada na prostoru Duklje! Nikakve rodbinske veze nije imao sa bilo kim u Duklji!
 • Kotor
  Car Dusan je pregovarao sa Papom da promjeni vjeru u Katolicku, da bi dobio kontrolu nad zapadnim vojskama te da krene u veliki napad na Turke. O tome i pisu Srbijanski pisci.
  Da ne pominjem ostale nemanjice koji su bili vise nego prevrtljivi, a NAJVECI apsurd je njihova svetost proglasena od Srpske Crkve.Toliko su Nemanjici bili ogrezli u krv, genocide, spletke, blud, bogohuljenje da jedino Srpska crkva je mogla njih proglasiti Svetima, jer su oni sami kontrolisali istu crkvu.O zdravosti njihove drzave govori podatak da se sve raspalo odmah nakon smrti Dusana, odnosno njegov sin Uros -Nejaki, nije bio kao otac i njegovi prethodnici da drzavu odrzavaju strahom i krvoprolicem i ubijanjem svojih najblizih rodnika. I vi cete srbijanci nesto pricati o Vojislavljevicima i Petrovicima
 • Bobo
  Gospodine Vučičeviću , znate mi u Crnoj Gori imamo struju , knjige , internet ...... putujemo poneđe , upoznajemo razne ljude , čitamo , učimo ..... prosto je nevjerovatno sa kojom podcjenjivačkom dozom nastupate ođe sa svojim komentarima , u najmanju ruku kao da se obraćate nepismenim Beduinima a ne naslednicima Dukljanskih kraljeva Vojisavljevića , Zetskih knezova Balšića i Crnojevića , slavnih Petrovića ......
  Nevjerovatna je ta manipulacija vas koji otimate tuđe istorije i teritorije , zar stvarno mislite da će današnji crnogorci slijediti političke pute nekih od Petrovića koje su dovele do gašenja ove države i dinastije ?? Koliko treba biti mazohista pa raditi na svom nestajanju ?
  To srpstvo što nam svakodnevno podmećete je samo djelić sjećanja crnogorskog identiteta , i to negativnog , ostalo je samo vaša manipulacija .
 • Boban Bg
  "Нема доказа о средњовековним црногорцима, да су постојали тада као народ у етничком смислу чували би то име, али с обзиром да се народ на тој територији звао прво дукљанима, па зећанима, па црногорцима, брђаним, бокељима и приморцима, јасно је да је једино етничко име на том простору српско!"
  Ovo je strašno i istovremeno i bolesno. Po ovakvoj logici pola svijeta je srpsko. Svi narodi ovoga svijeta su dobijali imena po državama koje su formirali. Pričaš čovječe kao da su ljudi u to doba imali internet, biblioteke, televiziju pa su se bavili globalnom istorijom. Možeš li ti da predstaviš sebi to vrijeme. Misliš li da je stanovništvo Duklje uopšte čulo za Srbe. Gledali na B92 o Srbima? Nema ni veze što oni nikad koristili srpsko ime? Što bar jednom, makar iz zezanja ne promjeniše ime u Srbi?
 • Labud
  Možete li vi-što ste se zaljubili u 'srpstvo Njegoševo'-shvatit koliko nepravde čininite tom vašem ljubavniku-ako ga istinski volite-kad kažete da ga je rodila vaša srpkinja koja je tada u vrijeme Petrovića Njegoš bila 'tuđa večera i zabava'- no neću a i dijadilo mi je opet sve ponavljat jer i matufi su već to sve shvatili.
 • sasa.r
  Molim Crnogorce i Srbe da ne poklanjaju previse pažnje osobama koji baštine ,,dukljansku" ideologiju a pišu se Crnogorcima.Njihova ideologija će trajati koliko i Milo.
  Samo me zanima ,kakav je osjećaj kada si velika manjina u svom narodu!Zamislite tu junačku Crnu Goru ,koja najveće pobornike nezavisnosti ima u Ulcinju,Gusinju,Plavu,Rožajima ,Tuzima,Petnjici...crnogorstvo treba da brane ti gradjani jer je ovo njihova Crna Gora a vi bi trebali da budete kao bubice tihi.
  Po čemu je to Cetinje zaslužilo da bude prijsetonica a ne Gusinje!
  Pricam o današnjoj CG, o procentu gradjana koji je glasao,o zemlji koja ne baštini ni jednu vrijednost starog srpskog Cetinja i kralja Nikole,o zemlji u kojoj zvanični jezik nije onaj kojim su govorili naši preci, u zemlji u kojoj grb nije original, zastava nije original(čak ste i na ponosnoj vojnoj zastavi stavili kič žutu boju)...ima li kod vas išta što nije lažno...što vi baštinite...recite pošteno i iskreno.Ako ste već htjeli vojnu zastavu za...
 • Bobo  - a kako si ti sad ?
  Šta ti imaš protiv naših muslimana ???
  Pa oni su se dokazali 2006 , rekli su glasno koje je njihova država , pa oni i jesu crnogorci kao i ja , u najmanju ruku , ova država i jeste njihova kao i moja , a ti đe si znaš li ???

 • Miśut
  Džabe Crbine pišeš, od davna si pročitan i niko normalan više ne čita tvoje mlaćevine.
 • Hm  - za (S)asu (r)adunovica
  Ne vjerujem da u glupostima, mrznji prema nacionalnim manjinama Crne Gore a posebno Crnoj Gori ovog veljecrbina moze neko prevazici. Do skoro je u svojim komentarima prisvajao sve crnogorske bitke koje su se, kako kaze, vodile protiv onih koji su izglasali samostalnu Crnu Goru. O sebi je govorio da potice od junackih predaka sto, na kraqju moze biti i istina, ali on je izrod i tako se ponasa pa bi se ti preci u grobu prevrnuli kad bi vidjeli takvog imbecilnog potomka. E, pa na njegovu i zalost svih veljecrba mogu im reci da su te manjine iz Plava, Gusinja, Rozaja, Tuzi, Ulcinja i da ne nabrajam, spremne ako zatreba da Crnu Gou brane ne samo glasovima vec i svojim zivotima. Pa izvolite vi koji nas mrzite. Nek je vjecna Crna Gora.
 • Anonimus
  sasa.r ,

  ne zaboravi da je 40.000 Srba iz Bosne, Srbije i Hrvatske glasalo na CG referendumu,
  Oni sa Crnom Gorom imaju veze koliko i Moldavci.
  Jedan Gusinjac ima 1000 puta veće pravo da glasa na CG referendumu od Leskovčanina, jer je Gusinjac na svojoj teritoriji, autohton.
 • Labud
  Sezona je za krijecelje da pokažu ideologiju cvrčanja a ovaj 'sasa.r' podśeti na njih i uvjeri da ljucko blebećanja ima istu muziku/tdeologiju krijecelja.Pokušaću objasnit da mu je blebećanju o Duklji neumjesno jer i države imaju nešto poput očeva i đedova.Tako kad pogledamo Crnu Goru i Srbiju-vidi se da mogu imat zajedničkog đeda-Duklju.Otac Crnoj Gori dođe Zeta a Srbiji Raška.E sad-ako je neko od stanovništva iz Crne Gore i Srbije uzeo Zetu ili Rašku za očuha i ne priznaje đeda njihova je lična stvar-to neće i ne može promijenit razum ostalima.Probalo se ovih posljednjih 100g. izjednačit očuh i otac i đecu im ubjeđivat da imaju ista 'dva oka u glavu' i jednu državu 'Mini Jugoslaviju'-nje urodilo.Pametni su od toga digli ruke a i Evropa prihvatila.Pa sad oćeli 'ljucki krijecelji' nastavit cvrčanje-očevu ljubav poklanjat očuhu-neznam.Znam-da krijecelj razumije ljucki govor-bi prestao ili cvrčao tamo đe nikom ne remeti mir.
 • vladimir  - blebecanje ,mlacenje prazne slame
  Gavrane ti si fenomen,da te nema trebalo bi te izmislit.Ima jedan Opancar a tu je i Jole koji su ti blizu ali ti vrhunis a sto je pjesnik stio reci(malo tvojijem iskvarenim v.....govorom) niko nezna pa ni on sam.Mislis da si toliko pametan pa daj napravi rjecnik da se prevedu te pametne m isli i dje zabiljeze jer ce generacije ostat uskracene za novog stihoklepca.
 • Labud-tuđoj večerici
  Vladice-'tuđa večrrice'
  pokazao si da nijesi zaboravio od koga si čim si me razumio.Čudi me sama kako si se odrekao roda viteškoga a Crnogorskoga? Kriviš rod i sikćeš mržnju na njega da bi se tako lakše tamo udomio.A po sajtovima si udario u razne pomamne likove da cvrčiš poput krijecelja.Vjerujem da su te tvoje navike uočili i ti tvoji udomitelji i da te zovu 'cvrčkak'.Ne mislim da sam poput tebe prepametan ali imam toliko pameti-obraz od krasta čuvati.
 • vladimir  - sivi Vasojevicki soko
  Lijepo ti je ovaj Oliver odgovorio ja nemam sto dodat.Nijesam ja cvrcak no sivi soko sa vasojevickih Komova i nijesam se Jado moj udomio (ovo sma ti vec rekao ali zalud ) nego vazda zivio u slobodnim srpskim zemljama Boki i Beogradu i kod mojijeh u Gornjim Vasojevicima.Ja sam veci Crnogorac od tebe a sta si ti sam znas.Ti si prodo vjeru za veceru ili neko tvoj i ajde malo da budemo kulturni nijesmo mi neprijatelji nas si sto posto.Sta ljepse mogu da porucim.Ovo namjerno ovako pisem inace uobicajno ekavski no me povuku korijeni.Zdrav bio.P.S preterujes malo sa alegorijama i metaforama da bi ti i Njegos pozavijedio
 • Labud
  Zdrav bio i ti 'sivi Vasojevićki sokole' i ako mi je ovo prvi put da sretnem sokola koji svoje pleme sokolova stavlja ispred onog što govori.
  Napomena:
  Crnogorac nema procente po crnogorstvu-no jes ili nije Crnogorac.
 • vladimir  - Orao-Soko
  Opet zdrav bio. Nijesam ja samo soko no i orao. Znaci u prevodu i Srbin i Crnogorac ako mozes da shvatis. Dok sam ziveo u Boki do 1969 niko nije bio ni Srbin ni Crnogorac, Bosnjaci nijesu ni postojail . Ako ti je lakse najbolji drug iz gimnazije mi je bio Senad samo toliko a rodjen sam u Trogiru znas dje je to .Ti samo mislis da znas ko si? P.S I Dalmatinci su mi rod. Srbi i Crnogorci nijesu nikad bili neprijatelji no vazda zajedno ratovali i jedini drzavotvorni narodi pa neznam otkud ovoliko zuci. "Casu meda jos niko ne popi sto je casom zuci ne zagrci........".
 • Labud
  Ne razumijem te što si ćio reći ali i ja sam živio u Jugoslaviju đe niko nije isticao svoju nacionalnu pripadnost-ali kad se bih srio sa Hrvatom,Bosancem,Albancom i Srbinom sami su me zvali-Crnogorac.
  Sad kad je razbjena Jugoslavija i brastvo/jedinstvo sa svima mogu i dalje bit prijatelj ako ne diraju moju nacionalnu posebnost i državu Crnu Goru.Tako to i za tebe važi Vladimire-budi i soko i orao i Crnogorac i Srbin niko ti ne brani niti ko abera ima za to-samo nemoj biti protiv države Crne Gore.Živio.
 • Hm  - Vladimiru iz Vasojevica
  Gospodine Vladimire iz Vasojevica, zar nije sramota koristit Njegosevo ime za potkrijepljivanje bilo kakve mrznje. Ako postujes Njegosa, kako inace velis,razmisli gdje i povodom cega ces ga citirati. Poznato je da su ga najvise zaloupotrijebljavali cetnici tamo gdje su vrsili zlocine (a drugo nesto nijesu ni umjeli),pjevali su i guslali Gorski vijenac a on to svojom osnovnom porukom nije zasluzio. Tvrdim da veljecrbi uprljaju sve cega se dotaknu pa tako i Gorski Vijenac.
 • vladimir  - zabe i babe
  Nijemi jasno gde vi G HM videste u komentaru bilo kakvu mrznju.Kakvi cetnici kakav Njegos ima veze sa cetnicima.Ako ste takozvani "bosnjak" i smeta vam i sam pridev srpski to je vas problem.Imputirati mi gluposti ako vec hocete iz parizanske sam porodice .Sta su ustase i balilije pevali nad stotinama jama sto to ne rekoste.Kakvi bre velje srbi to je ustaska propaganda i sta vi branite Njegosa od njega samog.Ovaj vas komentar nema blage veze. Krivo TI je sto nemozes jos vise zavaditi Srbe i Crnogorce.Totalne gluposti si nalupao izavini ali pogledaj sto napisa
 • Boban Bg
  Nemanjići, Lazarevići i Brankovići i njihovi patriajarsi i arhiepiskopi izdvajali su u svojim titulama Duklju, Zetu i Primorje od srpske zemlje, a dukljanski, zetski i crnogorski vladari i duhovni velikodostojnici nikada se nijesu imenovali raškim , odnosno srpskim. To je mnogo, mnogo značajnija činjenica od tvojih nebuluza o mijenjanju imana iz Dukljani, Zećani, Crnogorci i Brđani.
 • Oliver  - MRŽNJA NE POMAŽE
  Labude, u ovoj stvari ne pomaže mržnja, već argumenti. I čuvaj se ,mržnja , nepismenost, nekultura ubijaju. Primitivna priča o ropstvu i sl. samo je izraz kompleksa.Srbin je slomio kičmu dvije carevine i oslobodio Balkan. A Turska je bila najveća imperija u istoriji i nije sramota od nje biti pokoren. Ovo što vi radite u miru i bez nevolje najbolje govori o vama. Najbolje vas je okarakterisao onaj Biroli sa Cetinja....
 • Labud
  Olivere iz vas izlazi mržnja prema Crnogorcima.Vjerovatno od kompleksa-kako stotina hiljada Crnogoraca uspješe da se vjekovima odupru osvajačima a vaši milioni 5 vjekova zaćutaše i jahanju se za to vrijeme ne odupriješe.Pa te Srbe nema razloga da Crnogorac mrzi-nego su čak i ginuli da im samare skinu.Crnogorci samo mogu kao i ja ośećat prezir prema vašim pričanjima.
  Ja ti ne mogu dat druge argumente bez one što ih svijet zna a istorija pamti.
  Oni Srbi Nemanjića vjerovatno su-ali kratkotrajno-ponekim silama lomili kičmu-ali ovi što vjekovima služiše Otomansko Carstvo-ostaše slomljene kičme do današnjeg dana.A to što su Crnogorci poneku godinu padali na koljena nije robovanje nego im ratna sreća okrenula leđa,nemaština i izdaja od onih-koje su kroz istoriju spašavali.
 • Секула  - ОЈ ЛАБУДЕ ИЗ ЦРМНИЦЕ
  Паша трећу књигу накитио,
  па је шаље у Доњу Црмницу
  капетану Пламенцу Маркиши:
  "О Маркишо, млади капетане!
  Црногорци - стари одметници,
  Црногорци - цареви синови.
  Ево теби сабља о појасу,
  султан ти је сабљу поклонио;
  хајде к мени Скадру бијеломе
  да се предаш цару честитоме.
  Превари се, црн му образ био,
  осрамоти и живе и мртве,
  те покупи другах шест стотинах,
  те објеси сабљу о појасу,
  те он прими велике дарове,
  те он прими благо из ризнице,
  те он прими жито из житнице,
  прими војску а прими топове.
 • Oliver  - IZ CRMNICE; SRPSKE UZDANICE
  ...Ovako se nekako Kralj Nikola obraća Crmničanima, imam neđe tu poslanicu. Ovo o slomljenoj kičmi su vaše bolesne želje, moj Labude, kakva izdaja, kakvo spašavanje, bilo je samo politike i dinastičkih spletaka, kao i uvijek i svuda u istoriji....
 • Labud
  Što je s tobom to o kičmama pričaj tvojem 'se ku li ci' on je taj Srbin što je 'kičme lomio carevinama'.

  Pušti to što je rekao kralj Nikola-On da je imao namjeru sa Eskimima da vlada ista priča bi bila da da smo 'eskimske vjere i brača sa Eskimima'.Zeta je bila u Srbiju kad su Nemanjićaži bili sila i pravoslavlje grčko/vizantinsko nazovu 'srpska vjera'.Dolaskom Osmanlija to srpstvo je propalo jer ga nije imao ko branit i kako reče Nikolin 'striko stari' zakopano je 'na Kosovo u jednu grobnicu'.Pa oni koji od Zete stvoriše svoju državu Crnu Goru a time i svoju nacionalnu posebnost Crnogorac-ostalo je nekima da pravoslavnu vjeru i dalje nazivaju srpskom vjerom.Pa je i ostalo ono 'kad pitaš Crnogorca ko je on zbori-Crnogorac srpske vjere' ustvari misli se na pravoslavnu.
 • Labud
  E 'se ku li ce'
  pa tih pojedinačnih ispada je bilo i ne poričem kroz sva vremena i ratove.A 'markiša' i danas ima jedino njima knjige pišu iz Beograda i nagrađuju voždovi jučerašnje raje/mileta.Pa ovo današnje i to vrijeme iz pjesme o Markiši nemožeš-i ako bi volio-da izjednačiš sa ropstvojom tvoje pripadnosti-'srca Obilića'.Pa i da je sva Crmnica robovala kao i neki djelovi Crne Gore nebi imalo značenje-da su Crna Gora i Crnogorci bili nečije roblje ili raja/milet.Jedan ka nijedan-jedan Plamenc ili jedan Crnojević-Crna Gora i Crnogorci opstali su kroz vjekove da ne 'haju ni za Nemanje i Murate i Napoleone....'.

  Da Srbija drugu vjeru ima
  kako bi se srbofil naziva?
  Maratonski rekord robovanja
  pošlije crnca kome li pripada?
  Onim tamo u srcu Balkana
  što je danas glasniji od vrana....
 • Oliver  - JA SAM CRNOGORAC
  Ja sam zavičajni Crnogorac i nema kod mene mržnje ni prema kome, samo molim Boga: "U pamet se braćo Crnogorci..."
 • Miśut
  "Zavičajne Crnogorce" (oćete da ste Srbi, ali ne biste šćeli izpuštit crnogorstvo, znate vi kolika mu je vrijednost!)!? Ljudi koje ti tako krsti prepoznaju se upravo po tome što MRZE sve što nije pravoslavno, a mrze i pravoslavno ako reče e je Crnogorac! Zapravo vi mrzite SEBE što ste pripadnici malobrojnoga crnogorskoga naroda okruženoga "Turcima", "Ustašama", "Šiptarima", "Balijama" od kojijeh ve je strah ka od sudnjega dana. S toga ste potrčali u to velje srbsko jato, e da bi se ośećali sigurnije, zaštićenije. Crnogorci nikoga nijesu nigda bojali, s ljudima su vazda bili ljudi, a neprijateljima vazda na megdan izlazili. Za nas je dobro što ste sami razumjeli đe zapravo pripadate, ali ako mislite obstat morat ćete TAMO i otist, jer ođe u Crnu Goru za vas života nema - oni gorije pod navodnicima ođe su u svoju kuću.
 • Oliver  - Nje panjimaješ
  Ne razumiješ Mišuta....,ja nijesam politički ni Srbin ni Crnogorac....Ja sam Crnogorac jer mi je i đed i čukunđed i kunđel i askurđel, dakle svi preci rođeni u Crnoj Gori..., a Srbin sam jer su svi oni bili nacionalni Srbi i to nema nikakve veze sa aktuelnim trenutkom ni trgovinom, kao kod vas Dukljana, dojučerašnjih Srba. Kao Srbina su me prepoznavali i ovi tvoji saveznici, od kojih se ja nemam što plašiti, jer da se plašim, ja bih bio tamo đe si ti,i ne zovem ih ja ovim tvojim nazivima, već braća Hrvati, Muslimani, Albanci i poštujem ih isto kao i oni mene, dok tebe u stvari preziru i u dilu su s tobom zbog svojih ciljeva .... A ove fašistoidne, prljave i nepismene prijetnje:.."ako mislite obstat moraćete tamo i otist", govore samo jedno: Lijeka ti nema!
 • Anonimus
  Olivere
  pitali te tvoje 'đed i čukunđed i kunđel i askurđel' đe izgubiše ona '4C' ako su bili Srbi?Koji su to srpski simboli koje su Njegoši nosili?
  Krst,tri prsta nijesu srpski simboli nego pravoslavni-pa osim toga ništa nemaju zajedničko sa Srbima.
 • Oliver  - NIŠTA NIJE IZGUBLJENO AKO SE DOBRO ČUVA
  Moji nijesu izgubili ni 4c ni trobojku, ni jezik, ni vjeru ni ostalo. A Njegoši, kao i ostala mnogobrojna srpska vlastela imali su svoju heraldiku... Krst, ovakav ili onakav. Tri ili dva prsta i sl. stvar su konvencije, to se usvaja, a ponekad i izumire(ponekad je to stvar svojevrsne mode)...Ja povijest gledam globalno i sve i da hoću ne mogu a da ne vidim lavre Nemanjića, srednjovjekovnu književnost, Oktoih i Miroslavljevo jevanđelje,Slovo ljubve Despota Stefana,gusle i narodnu pjesmu, Belog mileševskog anđela i Manastir Moraču, Đurđeve Stupove i Sopoćane, Njegoša i Gorski vijenac (Izviiskru).....i još puno toga, bogata je naša istorija i kultura...To su moji izvori i svetinje.....
 • Anonimus
  Olivewere-ne nabroji opanke i šatore a bili su sibol tvojim 'nepolitičkim Srbima' posljednjih 600 Vidovdana.
 • Anonimus
  Imaju 'bugare' ali bez strijele
 • Oliver  - BOBAN I ANONIMUS I OBRNUTO
  Nonejmuse, izvini za opanke i šatore, zaboravio sam, ali to je manje važno, a i ne mogu sve da trpam....Bobane, tačno je da je dosta izvanjaca služilo kod Petrovića, to je bila bratska prosvetiteljska pomoć, nisu to bili političari, već cvijet srpske (i ne samo srpske) inteligencije: Sarajlija, Nenadović, Matavulj, Vojvoda Simo Popović, Bogišić, itd., itd.Svi oni su voljeli Crnu Goru i afirmisali je do neba. Uzmi, recimo Matavulja, majka mu je bila Italijanka, čitaj malo Pilipendu, imaćeš šta da naučiš od tog seljaka, ali moralne i patriotske gromade. Ovakvim odnosom ti se rugaš Crnogorcima, pa znali su oni i Rusima da kažu njet, a đe ne bi "izvanjcima". Ostavi se guvna i četnika, ni jedan ni drugi pojam nije pežorativan kako ih ti groteskno upotrebljavaš. Moji preci bili su pismeni, jedan je bio oficir Kralja Nikole...
 • Boban Bg
  Kakve veze ima što ti je đed bio oficir kralja Nikole. Meni je bilo malo više no jedan pa to ne mijenja činjenicu da je Nikola I predao srpskim oficirima da mu vode vojsku u I sv. ratu, pa se srpska vojska povukla na Krf a crnogorska iskrvarila obezbjeđujući im prolaz. Deder mi objasni što se i crnogorska vojska nije povukla na Krf nego je praveći odstuonicu srpskoj dovela sebe u situaciju da je morala predati oružje, a mnogi su odvedeni u internaciju. Epilog toga svega je tzv Velika narodna supština. A ti, tebi slični sa vašom "bratskom" pomoću ste se popeli na glavu. Ja imam svoju braću i rođenog i od stričeva i od tetaka i od ujaka. Meni druga braća ne trebaju. Ti što misliš da imaš braću, ja mogu izvorno da ti kažem, biće ti braća dok radiš ono što oni 'oće. Ako se usprotiviš bićeš "Šiptar", "ustaša" i sl. Nema tu ni b od bratstva, već samo go interes. Brat se voli bezuslovno. Ođe vi samo volite bezuslovno!!!
 • Oliver  - PAŽLJIVIJE ČITAJ
  ČITAJTE PAŽLJIVIJE,...IO PROČITAJTE VEĆ JEDNOM PILIPENDU!
 • Boban Bg
  Dobro je da znaš što su ti bili "kunđel i askurđel" (dobro si usvojio srpske izraze, blago tebi). Da nijesi možda kao ovi što retuširaju crno bijele fotografije dodajući im boju i ti zbog svog srpstva krenuo unazad da posrbljuješ svoju familiju. To se činilo za vrijeme kralja Nikole, pošto je puštio da mu izvanjci prave školske programe, pišu udžbenike i bogoslovske knjige, uređuju novine, pa su Crnogorci naprasno počeli sebe da mijenjaju po školskom programu, umjesto da školski program bude prilagođen njima. Što ne uzmeš srpske udžbenike iz vremena kad sam ja učio istoriju (učili smo po bg udžbenicima jer se u CG nijesu štampali udžbenici). Učili smo više srpsku istoriju no svoju, ali i to malo što smo učili niđe se nije pominjalo za CG srpska država niti za Crnogorce da su ni etnički ni četnički Srbi. Đe to vaši roditelji, na koje guvno naučiše da su Srbi?
 • Bobo
  Moram da primjetim da isti koji nas godinama ubjeđuju kako crnogorska nacija ne postoji , sada su odjednom postali "pravi crnogorci " , pa "zavičajni crnogorci" ..... jer su srbi ?
  Dobra promjena taktike , stvarno , mada suviše naivno ali bolje nego prije , ali ne znam koga ćete ubjediti da se osjeća dvonacionalno , to mi je više za psihoanalizu nego kao realan domen ostvarljivosti ugasnule ideologije srpstva sve i svuda .
 • Miśut
  Ako su to srbski "izvori", nit su regularni, nit su legitimni, a nijesu ni izvori, već ponori.
 • Miśut
  Dr Jekyll & Mr Hyde
 • Oliver  - STAROCRNOGORKA NORA
  NJegoš je, Gospo, pisao i govorio srpski (..."srpski pišem i zborim..."), al u Vašem slučaju izgleda nije imao za koga. Još vam se nije ohladio ni crnogorski, a Vi, valjda po uzoru na starogrčki, uvodite starocrnogorski, ne vidite koliko je to anahrono, da ne kažem smiješno...Kad se danas pomene novi jezik, odmah se pomisli na Afriku ili Amazoniju....
 • Anonimus
  Olivere ti nijesi čitao Njegopeva djela inače nebi tvrdio da je Njegoš ovo pisao='(..."srpski pišem i zborim..."),'
 • Oliver  - JA TO I NE TVRDIM
  Gospodine Nonejmus, ja nijesam to ni tvrdio izričito (zato je ovo u zagradi). Ali, zar je to ovdje toliko važno? Pa Njegoš se bar tisuću puta deklarisao kao Srbin, ovaj SRPSKI GENIJE bio je i prorok, znao je on šta će ga naći od vas pa je lijepo ostavio amanet, testament, ili kako već hoćeš. A Njegoša ne da nijesam čitao, već ga svakodnevno čitam, Bibliju i njega obavezno, a ostalo šta stignem. Ali ga ne zloupotrebljavam.
 • Anonimus
  Pa kad je to Njegoš rekao da je Srbin?
  Među nabrajanja srpskih vladara nećeš nać ni crnogorske vladike-Njegoš niti crnogorskog kralja.Da su Crnogorac i Srbin isto vladike bi zborile 'ja sam srpski vladika Crnogoraca' a kralj Nikola takođe 'ja sam srpski kralj Crnogoraca.Ali od toga ništa nijesu zborili ni kod kuće ni po Evropi.
  Pa sad reci ko je bio neobrazovan/smeten-Oni ili ovi danšnji Srbi koji ih napraviše 'najmudrijim Srbima'?
 • Miśut
  Taraba-man! Nijesam nego jesam! "Njegoš je govorio srbski", ali "ja nijesam to tvrdio" (i "zato je u zagradi" !?!?) To su neka nova tačnopisna pravila (čak i za srbski jezik)?
  Njegoš ni jedan jedini put nije reka e je Srbin! Tako da nije "srbski" makar bio genije. I, batali čitanje. Ne razumiješ ti što on piše. Vjerujem onda i da Bibliju zaludu maltretiraš.
 • Oliver  - NAOPAKA LOGIKA I ĆUD OTROVANA
  Mišuta, prostakluk i vrijeđanje su i dalje tvoji najjači argumenti...tvoji i Anonimusovi, a to puno govori... I ne kačite se za jezičko-stilska pitanja, tu ste upravo najtanji. Ova tvoja nakazna fonetika (ne znaš ni jednačenje suglasnika po zvučnosti), definitivno te diskvalifikuje kao mog sagovornika...Logika vam je isto naopaka, jer,radi analogije, to je najrazumljivija stilsko- logička figura, napr. Austrijanci su Nemci, ali vladar Austrije isto neće reći ja sam njemački vladar Austrije, pa tako i Njegoši, jasno i razgovijetno!
 • Anonimus
  Зашто нису променили име у Србе? Питали сте ме Бобо? Па више се становници Дукље помињу као Срби, него као Дукљани! Ни један народ није добио назив по држави, већ су државе по народима! Мађари, Бугари, Грци, Турци и остали етнички корпуси су највеће своје државе назвали по народу своме! А многе нације настале су по државама, а не по етничком корпусу, тј. старом народу којем становници већином припадају! Па тако Америчка нација није настала од народа старијег од истоимене државе, Аустријска нација настала је од Немаца из Аустрије, Украјинска од Руса из Украјине, Молдавска од Румуна из Молдавије, Црногорска од Срба из Црне Горе! И нико не пориче ваше нације, оне постоје и постојаће, али ви немате право да поричете Србима из Црне Горе да су национални Срби! А пола црне Горе се тако изјашњава, за разлику од Аустрије у којој је 90% опредељено за нову нацију, у Црној Гори није ни пола људи постало националним Црногорцима!
 • Labud
  Sve skupine i posebnosti-danas nacionalnosti-od nekih naroda potiču i po nečemu-po onom što su uspjeli da stvore-dobijaju ime a po tome i ime države među drugim državama.Tako je nastala iz drugih naroda prepoznatljiva posebnost-nacija Crnogorac.Oni su svoje gore-brda i planine-učinjeli osvajačima pogibijom crnom/zlom-'prijatelj je može za dan prohodati a kao neprijatelj možda nikad'.Tako Crnogorci svoje 'gore' (a crnogorski se u gore računaju i brda i planine i šume) učinje crnim a po tome im i ime prepoznatljivo izniklo-Crnogorac a njihove 'crne/zle gore' u Crnu Goru.
  U pjesmi:
  Da su Turci kao glava
  na kočanju od kupusa
  iśeći ih nebi moga
  bez velikog nekog čuda
  a čuda se dešavaju
  kad se sudbe rješavaju.
  Zecke gore krševite
  tadar ime promjeniše
  i ime im "crne" daše
  jer padoše mnoge paše
  Zbog takvijeh 'crnih gora'
  Zeta posta CRNA GORA
 • vladimir
  Lijepa ti pjesma tico bijela.Rekoh ti ne preceruj sa pjesnickim alegorijama mozes preteci i Njegosa.Istina o nazivu je sledeca.Oko Cetinja u vreijeme Mlecica bilo je dosta sume bora itd.Oni su trgovali sa smolom itd a onda pozar i sve izgorje a Mlecani dosli i vide sve crno pa rekose Monte-Crna Negro_gora .E to je istina a Zeta je bila i ostala Zeta.Nemoj se uvrijedit.Zdrav bio.I jos nesto.Iz svih ovih kometara ispada da otkad su postali Srbi i Crnogorci samo su ratovali jedni protiv drugih.Pobise na Turci,Latini,Nijemci,Italijani domaci izdajnici i na kraju i komunisti a mi jedni druge sad za guse.Nesto tu ne stima.
 • Labud
  Bez obzira dali su Crnogorci i Srbi od istih naroda oni imaju različite posebnosti koje je stvorila ona 'petovjekovna provalija'.Poznato ti je da su ti Srbi posljednjih 100-150g.-umjesto da most grade preko te provalije-pokušali da tu provaliju zatrpaju s Crnogorcima.
  A to da je današnja Crna Gora više od drugih krajeva bila prepoznatljiva po šumama to ti niko-kao i za onu lađu od jajeta i srebrna vesala-vjerovati neće.Ako su šume bile śeme za kamenje onda vjerujem da je Crna Gora bila i tajga/šuma mimo drugih u njenom regionu.
 • vladimir  - nista ne vredi
  Znas li ti da sam ja geolog i da je tu dje si ti bilo nekad sve pod morem pa su mikro organizmi foraminifere lucile CaCo3 tj kalcijum karbonat pa u su usled tektoskih pokreta se to izdiglo iznad sinjeg mora i stvorene te te stromopizdine i provalije.Pa naiso peridj jura kreda kad su setale ale i i veliki krokodili.E posle su se pojavili autohtoni crnogorci postali od sumskih srba.E ovo ako nije dovoljo mogu ja i detaljniije .Ovo je samo Nabaceno.P.S zaboravih bili je i majmuna po Darvinu ali to je u domenu teorije ja vise verujem u nebeski narod.
 • Labud
  A znaš ti da ja nemam ni osnovno znanje geologa ali koliko me um služi nije mi teško zaključit i bez tih tvojih nalaza 'mikro organizmi foraminifere lucile CaCo3' da je nebeski narod stvoren od ljubavi bukve i međeda.
 • vladimir  - To su Bosanci
  Sve si Dabanovicu izmjeso.Bosanci su tako nastali a ti nijesi Bosanac .Glupo je vise se natezati i pricati koje ko.Eto ti nijesi Srbin i necemo te tjerat budi sto hoces pa i crnogorac ako ti je tako ljepse.Dolazim letos dolje pa cemo nastaviti diskusiju ako nijesi nedje u brdima i provalijama.Moze u Vasojevice biraj Berane ili Andrijevica ili more.
 • Labud
  Pošto dolaziš u koji ćeš lik udarit?
  Kad si već naznačio mjesta znam tvoju lukavost-da nećeš u nijedan lik iz Gorskog Vijenca udarit-jer bi viđeli da da nijesi njihov a strenger im nije dobro došao.Ali ja koliko te poznajem proćeš pored svakog kao 'makanjica i sekulica' da te niko ne primjeti.Ali sve jedno jedno sam siguran-da nikad nećeš viđet ili se umočit u 'srpsko more'.
 • vladimir  - zabrinut za intelegenciju
  S tobom se covek moze natezat letnji dan do podne i nista."Sto se grbo rodi vrijeme ne ispravi"necu ti reci ko to napisa_Srbin Iz Dubrovnika da te malo Boli Ja sam ziveo u srpskoj Boki kad si se ti jos grejao u jajima i nisi znao jesi li medjed ili tica.A u srpskom moru od Tivta do Bara ko sto rece Kralj NIkola kad ugazi na konju svake godine se lepo banjam eto tebi za inat kad si takav zadribandaVise te necu zabavljat jer ti je ovo dusevna hrana..
 • Labud
  Vidi se 'vladice' da voliš i u pisanju da 'mešaš' a još kad spomenu da sam se 'grija u jajima' odma se śetih da si ti iz one skupine koja me gladila i joncala u krivine da bi imali ta 'vruća jaja' za pijamont.
  Nijesam te razumio što si ćio reć sa 'necu ti reci ko to napisa_Srbin Iz Dubrovnika da te malo Boli'
  Imali to veze sa onim tvojim 'Srbinom iz Moskve' što ste iz iste skupine a zajedno poslujete u 'javniservis.me' (čitaj:publik .C)?
 • Anonimus
  И још нешто, будите коректни, схватите да су појмови Црногорац, Брђанин, Бокељ и Приморац, различити појмови за људе из различитих предела, ако је један национални, онда су и остали! Ако је Србијанац национални појам, онда је и Војвођанин! Које ми имамо право да присвајамо Војвођане у Србијанску нацију, у колико они никада пре комунизма нису били део Србије?
 • Bobo
  Budi ti regionalno ili nacionalno šta god hoćeš , ja ti to neću osporavati , ali je nevaspitano ubjeđivati nekog da nije nešto što osjeća da jeste , to je glupo .
  Mi smo nacionalni crnogorci i tačka !
  Vi budite šta hoćete i "mirna Bosna" , samo nas više ostavite na miru , jer koliko god pričali nećete od nas napraviti srbe , jer se mi tako ne osjećamo , i tačka .
 • Anonimus
  Као што сам напоменуо, Црногорска нација постоји, њој припадају сви који националност изједначавају са држављанством! Они који националност изједначавају са припадношћу етничком корпусу Срба (довољно је да погледате све еничке карте икада нацртане, спискове етничких корпуса, па чак и устав комунистичке скупштине Федералне народне Републике Југославије у коме се истиче да су Црногорци најчистија етничка група међу Србима тј. СРПСКОМ етничком корпусу тад!) и данас се национално изјашњавају као Срби, а територијално као Црногорци! Ми њих називамо правим Црногорцима, јер чувају традицију Црне Горе, нису се примили на политику Секуле Дрљевића!
 • Boban Bg
  Ti se držiš one kad lažeš laži krupno! U kom se to ustavu FNRJ prebiralo po krvnim zrncima Crnogoraca i "čistoćom nacija"? Ko sve daje sebi za pravo da priča uopšte, pogotovu ovakve gluposti. Ja sam većinu svog života proveo u toj komunističkoj Jugoslaviji. Za nacionalno osporavanje se smatralo da je širenje nacionalne mržnje, a zbog širenja nacionalne mržnje se išlo u zatvor. Mogao si da se izjašnjavaš nacionalno kako god oćeš, Srbin, Crnogorac, Marsovac, ali nijesi smio pričati takve gluposti da Crnogorci nijesu nacija ili da su Srbi. Bolje pitaj Crnogorce što su se pisali kao Crnogorci a niko im nije branio da se pišu kao Srbi! Znam gomilu njih što im je u dokumentima pisalo Crnogorac a niko im nije branio da pišu Srbin, da bi danas bili turbosrbi. Ajde što reviduješ istoriju od prije 1000 godina no si našao da reviduješ vrijeme u kojem sam živio. Još samo da počneš i mene da reviduješ i onda si pravi!!!
 • danilo stojanovic  - Nacija i/ili narod? #1
  @Anonimus - vas je tesko pratiti. "Nijedan narod nije dobio naziv po drzavi, vec drzave po narodima" a odmah zatim"A mnoge nacije nastale su po drzavama.".?
  Mozete li nam objasnti vasu razliku izmedju "'naroda" i "nacije" (ako je pravite)? A ako je to isti pojam vi, istovremeno, tvrdite dva potpuno suprotna stava? Jer priznacete - po vasim kriterijumima - nije jasno zasto se onda srednjevjekovna Srbija zvala "Raska" - a ne Srbija (po “narodu/naciji”)? Rim je dobio naziv po mitskom junaku (Romulusu) - ne po narodu. A gradjani Rimske Imperije (stotine naroda/nacija) su se zvali “Rimljani”. Pa i Turci su sve Balkanske narode zvali ‘’Rimljanima” (Romaioi, Rum). Dje je ta “nacija” danas?
  I zasto je Garibaldi stvorio, ne samo Italiju, nego i “Italijane”. Kako se to stvara “’nacija”? I sto je definise?

 • danilo stojanovic  - Nacija i narod # 2
  Objasnite nam sto je to nacija , i specificno sto je “srpska nacija/narod”? I kako objasnjavate da u istoj crnogorskoj familiji ima i Srba i Crnogoraca? Sto ih to dijeli? Od istog oca i majke - a dvije “nacije”? Ima li kraja ovakvim besmislicama?

  “Srpstvo”(zapravo sve “nacije”) u tom kontekstu, i nije “nacija” - vec (veljesrpski) politicki (kulturni, itd.) program. Koji ima pristalice i protivnike. I ne mozete negirati da je nacionalna svijest Crnogoraca formirana tokom visevjekovne borbe za slobodu i da su, zahvaljujuci i skoro potpunoj izolaciji, Crnogorci stvorili svoju autohtonu kulturu i jezik ("naciju/narod"). Zato i nijeste uspjeli da nas potpuno “izbrisete” sa vasim “veljesrpskim programom”.

  Cak ni uz pomoc “srbovanja” Petrovica?

  P.S. Nesto ste pobrkali. Crnogorci ne negiraju Srbe - vec je obratno?
 • Anonimus
  Ништа ја не "ревидујем", ово ти је из књиге "Рад Скупштине Црне Горе 1945.-1950.":"црногорска нација је најчистија етничка група међу Србима"! Ја не мењам историју, већ само не жмурим на чињенице, за разлику од вас! И ја би се, да сам из Југословенске Републике Црне Горе изјашњавао као Црногорац по националности, да ми овако устав налаже! Проблем је што сте ви из овога издигли црногорство на несрпски ниво, што није обележје комунизма, већ политике ДР. Секуле Дрљевића, која се заснивала на мржњи према Србима!
 • Boban Bg
  Stigosmo od Ustava FNRJ do knjige nekog srećka koji se bavio istorijicom. Još mi reci da je napisao Vasilije Krestić i onda je sve jasno. Ufati vas čovjek u laži a vi, umjesto priznanja, navodite neke privatne knjižice.
 • Секула
  Слободане из Београда, мој вам је савјет да се клоните историјских тема и расправа. У њима се сналазите као шаран у Катунској нахији. А колико се сјећам, у вашем досијеу сам прочитао да сте по струци економиста. Нисам примјетио да се оглашавате у расправама те врсте. Можда би вам боље лежале.

  И да вас замолим, опустите се. Пишите слободно екавицом, као на порталу београдског ДАНАС-а. Не смета нам, људи смо широких схватања. Знамо да Црногорци воле да "премотају" дијалекат кад оду у Београд.
 • Bobo  - Sekula/udba
  "А колико се сјећам, у вашем досијеу сам прочитао да сте по струци економиста" ...

  Sekula druže , šta piše za mene u tom arhivu dosijea ? Radi služba od 0-24 , ali sve je uzalud moj dobri Sekula .

  Jesi gledao kako razvalismo velike Šveđane u rukometu , promukao sam bio od navijanja i pjevanja "Oj svijetla majska zoro ..." , srećom povedoh svoju đecu i neke komšijine , pa mladost ko mladost ne zna za umor , pjevali su sve do Nikšića "... novo jutro će svanuti , novi dan u hiljadu boja goro moja ..." , bijaše to prelijep dan !

  PS. nemoj mene drukat stari druže .
 • Boban Bg
  Iskoristiću malo moje rođačke veze da vidim ko se krije iza tog sekularnog imena. Onako čisto me zanima da vidim kakva si ljudina.
 • Секула  - ЗА ДАБАНОВИЋА ИЗ СЕОЦА
  О сердаре, наша поглавицо,
  ти си добар јунак за јунаштво,
  но погледај што се урадило:
  издадоше Кучи свиколици
  до јаднога Божовић Драгоја
  и делије Марка Јоковића
  и сокола Лукића Милоша
  са несрећном кућом Ивановом.
  Војска им је куле опасала,
  опасали Турци и Брђани;
  предаше се на аман Турцима,
  не могоше боја учинити,
  шћаше им се утријет кољено.
  Издадоше Пипери јунаци
  до крваве куле Вучинића
  и четири брата Митровића,
  до Равнога Лаза на крајину
  к са Ст'јене Синановић Јока,
  до сокола Вула капетана
  са четири брата Марковића,
  до јуначке куће Пилетића
  са петнаест браће Ђурковића,
  до црначког старог капетана,
  из Сеоца Лакина Ђукана.

 • Labud
  Ti si 'Се ку ли цe' i išćefijo mijenjajući sebe u sva ljucka stvorenja.Žao mi je što nemam riječi ili nauk da ti pomognem.
 • Anonimus
  Пустите ви чиме се ко бавио, он је књигу издао још за време Тита, саставивши документе из црногорске скупштине! А вама, националним Црногорцима, чим нешто не одговара, одмах измишљате сеоске трачеве! Уздигните се више на ниво изнад вароши, племена и крвне освете, и схватите шта су чињенице! Такође не пада ми напамет да људима овде елаборирам шта су то народи, шта различити етнички корпуси а шта нације! Требало је то одавно да научите! Али ево чисто да разграничим неке појмове! Народ је широк појам, може означавати групу људи која дели нешто заједничко (од тога да заједно слуша неки говор, до тога да дели етничке карактеристике).
 • Boban Bg
  Pa reci više ko napisa tu knjigu i kako se zove. Je li to nečija diskusija ili ja autor te knjige lupetao svoje mišljenje. I u jednom i drugom slučaju (ako je i to uopšte istina što si napisao) kakve to veze ima sa tvojom izjavom da je pisalo u Ustavu FNRJ. Prvo lažeš, pa kad si ufaćen u laži, nastavljaš dalje da petljaš. Meni je jasno da je sve što ti pišeš na ovom portalu izmišljotina i laž. To si pokazao i tom pričom o Ustavu FNRJ. I ti nijesi ništa drugo do provokator i zamajavač onih kojima je milo čut svako srbovanje, a biće i takvih koji će te tvoje izmišljotine koristiti u nekim narednim raspravama kao aksiome. I kao skoro šezdesetogodišnjak imam pamćenje kao Monk tako da vam je besmisleno da pridodajete svašta za bubrege. I onaj za srpski jezik i ti za Ustave komunističke Jugoslavije i gluposti o nekakvim "najčistijim Srbima". Sami se čistite!
 • Anonimus
  Дефинисањем неких народа стварају се нације, у колико је народ представљао групу људи на одређеној територији нација је територијална, у колико је народ означавао неки етнички корпус нација је етничка (није етнички чиста наравно, али дели етничке карактеристике), ако је народ означавао групу људи исте вере, нација је верска! Различите нације настале су у различито доба, српска је настала почетком 19. века дефинисањем српског народа, тј. дефинисањем његових заједничких обележја (слава, језик, бадњак, гусле, косовски мит и тд.) и народ у црној Гори, Брдима, Приморју и Боки ушао је у ту нацију неминовно! За стварање засебне црногорске нације побринуо се, бивши Србин, ДР. СЕКУЛА ДРЉЕВИЋ! Надам се да сам био јасан!
 • Boban Bg
  Još smješnije definicije naroda ne čuh od ove. Imate li bilo kakav rečnik, enciklopediju kod kuće, čovječe. Pa navedite bilo kog relevantnog naučnika ili bilo koga ko razdvaja pojmove nacija i narod sem Srbi. Narod i nacija su dva ista pojma različitog etimološkog porijekla !!! Ko sve ne pledira da nekoga on uči nečemu! Vi brkate pojmove narod i grupa naroda. Srbi sigurno nijesu grupa naroda. To mogu da budu samo Sloveni, Germani .... I zbogom.
 • Hm  - Vladimiru- babe i zabe
  Istina je Vladimire da Njegos nema veze sa cetnicima, nije ih tada ni bilo, ali su se cetnici povezali sa Njegosevim djelima citirajuci i guslajuci ono sto im se dopada, a dopadalo im se sve sto je moglo da jos vise motivise njihovu mrznju i "opravda" njihove zlocine. Evo npr. ti kad kazes ""Sta su ustase i balije pevali nad stotinama..." iz tebe je progovorio cisti cetnik. Ti si tu optuzio cio muslimanski narod bez ikakve ograde i bez izuzetka ,nazivajuci ih pogrdno-balije.. Kazes da si iz partizanske porodice. Povjerovao bih ti da me tvoj stil izrazavanja ne upucuje na cetnistvo. Kazes da mi smeta i sam pridjev -srpski. To uopste nije istina. smeta mi iskljucivo veljesrpska ideologija koja iskljucuje suzivot sa drugim narodima i vjerama i koja u genocidu vidi rjesenje za ostvarenje ideje o velikoj srbiji.
 • Anonimus
  Бобане, жао ми је заиста што морам да вас разочарам, али нема ни једне енциклопедије која изједначава појмове народ и нација! Па ја и даље не верујем да ви не знате да су нације настале након француске револуције, а да народи постоје од вајкада! Молим вас, пре него што наставите са постављањем коментара, изучите елементарне ствари! Иначе приметио сам да већина националних Црногораца не зна заправо ништа о појмовима нација, народ и одређени етнички корпус! Ви само преписујете реченице које сте раније прочитали! Словени су група народа, нико није рекао да су Срби група народа! Рекао сам да смо ми Словени, а да припадамо етничким Србима! А по националности се неки од нас изјашњавају као Срби, неки као Црногорци, а неки чак и као Војвођани! Националност је политичка категорија! Хајде сад књигу у шаке и без бламирања, почеће људи да вас исмејавају овде!
 • Boban Bg
  Ne lupajte gluposti. Vojvođani nijesu ni nacija ni narod. Ima ljudi koji za sebe misle da su Napoleon, pa to ništa ne znači. Žalosno je što na taj način, manipulacijama, pokušavate od Crnogoraca praviti Srbe. Etnos je grčko ime za narod. Vi brkate etničke grupe i pojmove narod i nacija. Pa u svakom formularu koji posjedujem piše narodnost crnogorska, od kad sam se rodio do završetka fakulteta u BG. Nacija je po svjetskim definicijama zajednica koja je nastala na zajedničkoj teritoriji u okviru bliske kulture i jezika, prožeta sviješću o jedinstvu porijekla i interesa. Dakle nije politička tvorevina nego istorijski ustanovljena kategorija. Gotovo sam 100% siguran da će se jedog dana utvrditi da 20% Srba nema zajedničko porijeklo, a opet su sticajem istorijskih okolnosti svi nacionalni Srbi. Konsultujem sve srpske rečnike i u svima su nacija i narod sinonimi.
 • Boban Bg
  Prosto je van svake logike da jedan te isti narod ne teži kroz istoriju zajedničkoj državi. Jedino je kralj Nikola imao takve težnje i niko više u istoriji naša dva naroda. Vladika Vasilije Petrović u knjizi "Istorija o Crnoj Gori ", publikovanoj u martu 1754. u Petrogradu, navodi podatke da Balšića nije bilo na zboru kada se knez Lazar birao za gospodara; da ih nije bilo ni u vrijeme kada se kupila vojska za obračun sa Turcima na Kosovo, i da jedinica zetske vojske nije bilo u samom boju, iako su bili u neprijateljskim odnosima sa Turcima i sultanom Muratom I. Zbog toga što nijesu učestvovali u Kosovskoj bici Balšići su, zasigurno, imali razloga, a oni se mogu tražiti i u činjenici što je položaj slovenskog stanovništva, koje nije bilo srpske etničke pripadnosti, "u početku pod Turcima bio lakši nego u srpskoj državi XIV vijeka". (Vladimir Ćorović, Istorija Jugoslavije, Beograd, 1933)".
 • Boban Bg
  Nakon smrti Balše III 28. IV 1421. nastupa period opadanja snage i moći Zete kao državnog subjekta. Iza Balšine smrti Zeta je formalno bila proglašena zemljom pridodatoj despotovini Srbiji i Stefanu Lazareviću. Za vrijeme Stefana Lazarevića samo je bila stvorena personalna unija Zete i Srbije, ali do stvarne unifikacije nije došlo, jer je Zeta svojim državotvornim, etničkim, kulturnim, civilizacijskim i drugim bićem bila različita od Srbije i nije se mogla utopiti u slabo organizovanu Despotovinu, koja je ubrzo potpala pod vlast Turaka. Ubrzo će vlast nad Zetom dinastija Crnojević (1446 — 1499), koja je uspjela kod crnogorskog naroda da formira i razvije snažnu etničku i državotvornu svijest, koja će se oduprijeti ondašnjim moćnim zavojevačima. Toliko o pokušajima stvaranja zajedničke države!!!
 • Boban Bg  - Prvi dio
  Dr Slobodan Tomović u "Komentaru Gorskog vijenca" (UR, Nikšić, 1986) kaže:"U razmatranju ovog problema potrebno je apriori odbaciti sliku o jednoplemenosti Crnogoraca sa drugim balkanskim narodima, po osnovama krvi, rase i jezika. Takva etnogeneza pretpostavlja postojanje hipotetičkih predaka iz čijih su se jedinstvenih rasnih odlika, kulturnih i jezičkih osobina formirali konkretni narodi. Međutim, savremena etnološko — etnografska, socio lingvistička pa i antropološka istraživanja, kod nas i u svijetu jasno ukazuju da ne postoje etnički čiste, dakle rasno, jezički i kulturno izdiferencirane i na taj način samoizgrađene populacije. Upravo, pokazuje se da su primarne grupe stanovništva koje čine osnovu bilo kojeg naroda, postale miješanjem, ukrštanjem i saplemenjivanjem različitih antropoloških supstanci kao i spregom mnogih ambivalentnih, kulturnih i lingvističkih činilaca.
 • Boban Bg  - Drugi dio
  Stoga se ni za jedan savremeni evropski narod ne može reći da vodi porijeklo od predaka koji su pripadali čisto antropološkom tipu: germanske, slovenske ili kakve druge etnogeneze u indo - evropskoj varijanti. Ovaj aspekt dobija na značaju posebno na balkanskom prostoru đe je istorija bila više nego raskošna: invazijama, seobama, okupacijama i miješanjem populacija. Stoga, da bi se razumio položaj i mjesto pojedinih naroda u istoriji treba usvojiti evolutivno - istorijsku etnogenezu umjesto zastarjelog, posve nenaučnog i politički škodljivog rasno — rodovskog prilaza. Narodi se, dakle, formiraju u procesu sodo - istorijskog, društveno - ekonomskog i kulturno - jezičkog razvitka. Shodno tome, oni neprekidno dograđuju svoj etnički profil, odnosno, postaju u toku više stoljeća, a možda i milenijuma".
 • Boban Bg  - Treći dio
  U svijesti narodne zajednice ništa se ne gubi, svaki događaj postaje značajan i ulazi u proces njenog aktivnog preobražaja i razvoja. Prema tome, za Crnogorce kao ni za druge narode ne može se reći da su postali u nekoj konkretnoj fazi svoje istorije. Ispravno je kazati da je svaka od pređenih etapa u razvoju crnogorskog naroda, s manje ili više uspjeha, ugrađena u njegov nacionalni karakter. I ukoliko smo se opredijelili za stav da je konstituisanje naroda posljedica u velikom broju sjedinjenih: teritorijalno — ekonomskih, državno - administrativnih, idejnih, klasnih, vjerskih, jezičkih i kulturnih činilaca, domaćeg odnosno stranog porijekla i to u ogromnim vremenskim distancama, onda je jasno da istorija formiranja svakog naroda, pa i crnogorskog, započinje trenutkom formiranja njegove istorije.
 • Boban Bg
  Pojam nacije je latinskog porijekla i postoji od kad postoji latinski jezik, u značenju narod. Jedno je pojam nacije a drugo je pojam moderne nacije koji je nastao francuskom revolucijom!!!
 • what
  Citaj malo Bertranda Rasela. Mozda i naucis nesto pod stare dane.
 • Anonimus
  Господине Бобане, ми припадамо модерним нацијама, тај израз је у наш језик доспео из француског језика, и када се данас каже нација, мисли се наравно на модерну нацију, док када се каже народ мисли се на било коју групу људи! Не мешам ја ништа, само ме ви изгледа не схватате! Нација и народ нису синоними, јер нећете рећи на скупу је било доста нације, већ доста народа! Опет мешате појмове па не примећујете да ја не помињем етничке групе, већ етничке корпусе! Али не кривим вас, с обзиром да не разумете баш најбоље значење ових термина! Ви се од увек изјашњавате као Црногорац, али заборављате да комунистички термин Црногорац означава "најчистију етничку групу код Срба", ако ћемо барем по дефиницији скупштине Федералне Републике Црне Горе! Не оспоравајте Војвођанима националност, ако нисте упућени, на последњем попису било је доста националних Војвођана!
 • Boban Bg
  Izađite iz srpskog jezika pa probajte da razmišljate u jeziku koji se najviše koristi u svijetu - engleskom. Pa mi onda kažite što na engleskom znači nation, ili u kom kontekstu se koristi, a u kom kontekstu se koristi riječ people?! I ne podvaljujte opet! To je podlo da ja vas razotkrijem u vašoj laži, a da vi ponovo koristite tu laž. Ne možete koristiti nečije pojedinačno mišljenje ili stav, za dokazivanje vaših besmislica. Prvo ste se pozvali na Ustav FNRJ, pa kad ste uhvaćeni u laži podmećete novo kukavičje jaje! Gotovo je farsičan način na koji pokušavate objasniti pojam narod, koristeći ga u pojmu ljudi - reći ću na skupu je bilo dosta ljudi!!!! Pa ako vam je narod i ljudi jedno te isto onda OK.
 • Anonimus
  Оспоравање нечијег националног изјашњавања јесте фашизам, зато не оспоравајте Војвођанима право на национално сепаратисање од Срба, јер и они вама то дозволе! ДА НАГЛАСИМ, ЈА ПОДРЖАВАМ СВЕ НАЦИОНАЛНЕ ЦРНОГОРЦЕ ДА СЕ ТАКО ИЗЈАШЊАВАЈУ, АЛИ СМАТРАМ ДА ПРИПАДАМО СРПСКОМ ЕТНИЧКОМ КОРПУСУ СВИ! А КО ЋЕ НА ОСНОВУ ЧЕГА СТВАРАТИ НАЦИЈЕ, ТО МЕ НЕ ИНТЕРЕСУЈЕ! СИГУРАН САМ ДА ЋЕ НЕКАДА БИТИ И НАЦИОНАЛНИХ СРБИЈАНАЦА, И ОНИ ИМАЈУ ПРАВО НА ТО! Нација је политичка категорија, јер је осмишљена током француске револуције, не на основу било чега, вењћ на основу политичких ставова! Због тога постоји потпуна слобода изјашњавања по том питању, и нико нема права да спори ничију нацију, било како да је она настала!
 • Anonimus
  Лепо сам објаснио, а ви ако желите прихватићете оно што вам говорим, ако не желите, не морате! Што се тиче Василија, прочитајте комплетну његову историју, он објашњава да Балша није стигао на Косово, а да је хтео да се бори! Не манипулишите глупостима! Становништво Зете није било сигурно третирано различитим од Срба! Па Стефан Првовенчани у житијама говори о томе да је његов отац Немања протерао грчко име из Зете, и њихове вазале и да сада само НАШ народ живи тамо! Који ли је то народ? У доба Црнојевића нису постојали црногорци, опет покушавате да ме преварите! Али ја читам сваку вашу реч, нарочито овакве ситне покварености! Млечани пишу да им је Црнојевић послао документ и да им треба преводилац пошто је на српском! Сваки пут када није било спољних препрека спиојиле би се Рашка и Зета! Под Котроманићима, па под Војислављевићима, па пд Немањићима, па под Лазаревићима, па чим је нестао Санџак опет су се спојиле!
 • Boban Bg
  Ja vama citat, a vi meni ovaj rekao ovo onaj rekao ono. Rekao sam da me žitija ne zanimaju, jer nije nikakav problem dokazati da u žitijima ima na zilione istorijski netačnih podataka. Nemanjići, Lazarevići i Brankovići i njihovi patriajarsi i arhiepiskopi izdvajali su u svojim titulama Duklju, Zetu i Primorje od srpske zemlje, a dukljanski, zetski i crnogorski vladari i duhovni velikodostojnici nikada se nijesu imenovali raškim , odnosno srpskim. I naveo sam već u kom periodu i pod kojim okolnostima su se spajale teritorije! Nemam namjeru da ponavljam.
 • Jole Drinjak,penzioner Prčanj  - Geologijo nauko od bliznica...
  Od svih komentatora jedino cijenim Vladimira-on iskreno reče,ono što sam ja odavno znao,da je geolog!Hvala ti Vladimire,tvoje bitisanje u bliznici vlasnika tvoje tabule raze govori o tvom profesionalnom odnosu prema "geologiji" oliti prškanju u tuđoj bliznici!Uživaj,u poslu koji ti je profesija-ali ne zaboravi da je na čistom vazduhu mnogo ljepše i zdravije!Pokušaj,ka sav normalni svijet-zamijeni tamu za svjetlost!Ako nećeš radi sebe,čini to radi potomaka-koji nisu krivi onima koji se glupi rađaju!
  Puno pozdrava iz sunčanog Prčanja!!
 • vladimir  - Serdar Jole
  Sta je tebe muceni Jole ispisnice toliko pogodilo da pominjes neke gluposti "bliznice" i brines za moje potomke.Ja tebe pohvali u tvojim obracunima sa taznim labudima i Opancarima a ti me savetujes sta da radim.Ja sam iz Iz Herceg Novog mogao bi da dodjem i lako te nadjem junace pa da vidimo kako i se ti tako tupav (a ocito i tvoji potomci) rodio da vredjas bez ikakvog osnova.Radis li ti sta drugo? radi malo i ono neces biti tolilko frustriran.Ti si kao normalan nemoj me ti sa svojom glupom ironijom i pjesnickim nadganjanjima nista uciti.
 • vladimir  - ajde junace
  Evo ajde tu oko hotela Juge dje god hoces junace za lepo popricamo ti stalno pljujes iz Prestonog grada svih Srba pa kad ti nista nevalja u Srbiji daj da popricamo.Nisam ni rekao da se plasis a izvalcis stalno debeovski podatke o meni i odakle ti taj izvini glup zakjlucak da se nekog bojim.Vreme i datum odaberi i reci dje po tvom crnogorskom.
 • Labud
  Ti me velja Vladice spomenu a evo i na megdan neke pozivaš a lice ka od gube skrivaš.Batali se više junačiti i svašta brbljati iza tih tvojih raznoraznih fereža.Ti si prvi 'sivi soko koji oće žabu iz lužine'.
 • vladimir  - ista .....
  E opancaru muceni iz te vuko....ne . Sta ti starac Foco ne rece. Popljuvao te najgore na tim forumima a ti se seiris> Pa ti i on nemozete nikako zajedno.Ti si velje hrvat a on se borio protiv ustasa i krvario gace. Ali ste kao i uvek nasli zajedniki intreres kad treba pljuvati po svemu srpskom. ......
 • Labud
  Vladimire-'Vladice od Palilula'
  mora da je tebe 'starac Fočo' ponovo odalamio i naćera da režeš pud Crne Gore. Izgleda da taj dahija zna dobro da ga zakukulji čim si me s nekim zamijenio a jučer mi i prezime znavaše.
 • vladimir  - sve pomijesa
  Dabanovicu nijesi ti opancar no onaj crevljar dje se ti nadje i prepozna.Mici vise jadan nijesam ti ja neprijatelj idi oladi se malo u lijepi i hladni Lim
 • Anonimus
  Ja znam za jednu nepravo nazvanu naciju.
  Jugoslovenstvo je bilo zajedničko ime za sve posebnosti koje su živjele u Jugoslaviju-a kad je propalo svako se vrće samom sebe.Tako je i sa srpstvom bilo kad je propalo.Ali našla se raja-da od zajedničkog srpstva nazove svoju posebnost.To je i nepravo učinjeno i raja to zloupotrijbila da bi i ostale uračunali u raju i njihovu nacionalnost.Zato je to i donijelo prolivanje krvi na ovom balkanskom dijelu u posljednja dva vijeka.
 • Jole Drinjak,penzioner Prčanj  - Junaštvo i junačenje se mjeri..
  imenom i prezimenom koje tebi nedostaje Vladimire,da bih te dočekao u Prčanj! Vladimire,niko normalan nije srećan i zadovoljan,ako ga "fale" takvi ka ti i tebi na lik! Vladimire prevedi na naškom riječ "frustriran"!Je li to ono kada ti blejiš-a misliš da pjevaš!Moj ti je predlog-savjet ,ako nemereš da me čitaš sa razumijevanjem-ne čitaj me! To,što se češeš đe te srbi-je tvoja potreba i,možda je to ta,đavoljska kako reče frustracija-frustriran?! I za kraj,Vladimire moje vrijeđanje nije posuto zaobilaženjem istine-naprotiv,zato te i ne mogu uvrijediti-povrijediti, no te samo vraćam na putu istine koja je davno u Novome zbog tebe i takvije postala utopija moj "junače"-zar ne??
 • Anonimus
  Југословенство није настало од народа, већ од назива државе, попут Америке! Српство је од старог српског народа, чији смо ми део! Није се распало, цела република српска, Србија, Пола Црне Горе, Војводина, Иностранство! Људи из крајине, сви су они остали верни српству, али увек је било расрбица, многи се кроз историју покатоличише, неки постадоше Турцима, неки се приклонише усташама, а неки најпосле теоријама секуле дрљевића! Навикли смо ми на расрбице, не сметате на ви! Уосталом, зар је битно неколико стотина хиљада расрбица из санџака и црне горе наспрам 13 милиона Срба ?! Опстаће наш род, као што је и до сад опстао! А ви пожурите, што пре баталите славе, јер вам славе одају српско порекло, па ће потомци ваши да се стиде што сте славе славили, а Србима се нисте звали! Него како се звала заједничка краљевина пре Југославије? Је ли се неко побунио против тог имена? Јели неко написао нешто поводом тога што сте сматрани Србима? Шта пише Крсту Зрновом Поповићу у пасошу његовом?
 • anu-anonimusu
  Anonimuse
  Južni Sloveni su narod i po njima je nazvana država Jugoslavija a propala je što su dopuštili da turska-raja/milet uzmu obilježje svoje posebnosti/nacionalnosti od propalog srpstva u kojem su bili nekad narodi s drukčim posebnostima kao u Jugoslavuju,
 • vladimir  - normalni Jole serdar
  Ovi analiticeri nece ovo objaviti pa vise i njima pisem. Mogao bi ja jos da nekoj tvojoj napravim prave potomke a ne takve ko sto si ti.Postoje serdare vijagre i ostalo pa se malo smiri sta se uzbudjujes toliko po forumima.Bogumi te lijepo oplete onaj opancar on je za tebe flit.Strefice te jadan slog bivsa komunjaro...
 • Anonimus
  Јужни Словени нису народ, то је самоодредница за део Словена који су населили Балкана! Срби су народ још од пре Балкана и вас то изједа, јер знате да сте од нас настали, а да сте пристали на измишљотине ДР. Секуле Дрљевића! Српски народ и данас има посебности, на пример, Срби са Ловћена су доста различити од Срба из Боке, али све нас везује то што смо потомци СРПСКИХ ВИТЕЗОВА БРАТЕ!
 • Anonimus
  Tebe je pravio onaj što je 'srpske vitezove' sahranio.
 • Jole Drinjak,penzioner Prčanj  - Kako ću te prepoznati...
  Vladimire?! Sađi na zemlju da te u vezu ispravimo !Jer takve bljuvotine-koje u ludilu iskazuješ su nivo one Nives iz serije "Ruža vjetrova"-koju Jela hrani napitkom za tovare/bušina i bunika/!Vladimire ,vjeru mi ne pomažu ti vijagre-one su namjenjene ljudima a ne takvima poput tebe!Vladimire pokušaj da komentarišeš temu ,ostavi se srbovanja-dosta ste ga potrošili diljem Juge devedesetih,po vas,sramnih godina pasanoga vijeka-u protivnom ovi će te Crnogorci smjestiti u Kavač će vam je obezbijeđeno stanište!
 • Crevljar iz Prokunaha
  Pardonjavajte, bio sam opravdano odsutan. Gleda sam što sam propustijo. Viđu da Jole praviš malu đecu nekoj beogradskoj udavači. To Jole majstore. nije ti ni do koljena. Ni s jedne ni s druge strane koljena. Neće ti ta udavača dat familiju. On je najači na čitavom internetu, pravi srbski junak. Nema toga koga nije prebio na internetu.
 • Anonimus
  Мене је правио потомак Матије Вучићевића, потпредседника прве скупштине Црне Горе И Брда! А ја са мајчине стране Бјелопавлић! А твоји преци се не потурчише, остадоше Срби Немањића, а ти се прода по старе дане за европска обећања Славка Балавка Перовића! Па би још да рушите све што је СРПСКО!
 • Anonimus
  Све српско је у ону гробницу на Косово.А ово данашнје српство је изгубило право на тапију јер је други орао и владао 5 вјекова тим покојним српством.
 • vladimir  - vrci pare
  Ako si serdar onda ti obraz nalaze da vrnes one pare sto sam ti slao deset godina da imas lijepu kucu u Prcanj i izdajes apartmane po 70 eur dnevno.Ima Boga Jole u koga ne vjerujes moze opet zatrest u geologiji ima ciklusa pa ces se zabaviti o jadu.To ti ne zelim ali tvoje uvrede bez ikakvog osnova govore o tebi.Sto ti niko nije pomogao iz bratskih laznih komunistickih sada banana drzavica nego samo Srbija.Nema moj jolice srbovanja nego ekonomija vrci pare.
 • Jole Drinjak,penzioner Prčanj  - Optuženi ima pravo i lažima da se brani!
  Vladimire,imaš pravo da se kao optuženi braniš lažima! Hvala Vama srbima na "pomoći"! Ja sam imao sreću pa sam naslijedio kuću i desetak iljada kvadrata zemlje na pjeni od mora na Prčanju-imovina stečena kopajući Suecki kanal!Od apartmana imam trosobnu kuću sa taracom i garažom ukupne površine 127m2! "Izdajem" sobe-a sedmočlana porodica živi u garaži?! Nego reci ti meni nešto -što je meni nedokučivo-polazeći od činjenica kako se pare životnjiske vrste-a kako se pare ljudske vrste?? Majka ti je Dalmatinka Hrvatica-tata Srbijanac podoficir u Sasovićima-rukovalac oliti magacioner-a ti se rodio kao srbin-danas "izgraditelj" Crnogorskog primorja? Ti reče vladimire,da si završio gimnaziju u Herceg Novom?! Dobro, da ti vjerujem?! Ali osta čudo-znam kako si završio fakulitet-a li mi je nehvatljivo kako si završio gimnaziju-poslije ovih tvojih tirada-po naški nazvanih klasika blejanja i to najviše o sebi???Mora da si bio pratilac Tadića-oće te "istina" i "...
 • vladimir  - jado
  Nisi dostojan da te pominjem ni po imenu ni uopste da odgovaram na tvoje primitivne licne uvrede.Pomenucu i ja tebi i oca i majku ali ne negativno verovatno nisu zivi kao ni moji.Vredaj "serdare" kao sto si i poceo licno mene a ne mrtve.Oces provokacijama jos podataka.Covek se uci dok je ziv ali tebe niko nije naucio da postujes ljude jer imas malo ljudskog.Ljut si sto zivis u garazi.Sobe si izdao Srbima za debele pare ali ti nije dosta a i nece prokleto je .Vidis da sam pogodio.Ajde jos malo o sebi mozda se i poznajemo.Radio sam u nadzoru u Libiji itd pa sam te mozda vidjeo dje kopas kanale ili na busotinama dje sam bio nadzor.E vala Joco necu ti vise cinit zadovoljstvo prelazi u perverziju.Eno ti opancara (ti ga tako nazva) on ti je blizi a sjutra bi te znas sta.
 • Crevljar iz Prokunaha
  Što misliš Jole da onu meleardu eurića što plaćamo uvoz iz srbije okrenemo na neku drugu zemlju. Ka da je teško nać prodavaca iz drugijeh zemalja. Da vidimo oće li se ova udavača kokotit sa pomoću njegove srbijice ili će se vrćat u novi da traži pomoć od famelje kako ne bi crka od gladi.
 • Anonimus
  Оста српског доста, ево Црногорци су доказ за то!
 • crmnicanin  - Za buducnost!
  Sreca nemamo Mont Everest inace bi se za najvisociju tacku na planeti jos vise prepirali ko ce sto popet. Spustite se na zemlju zaludjeni narode. Neka nas istorija uci nauk za bolju buducnost, a ne da se u nju netrezvene glave vracamo. Mnogi i danas zive u vremenu vjerskih i drugih podjela. Crna Gora je multi-etnicka multi-vjerska nezavisna i medjunarodno priznata drzava. Nas okrenute prosperitetu i boljoj buducnosti Crne Gore necete pokolebat svojim mitomanstvom i nek vam je to za nauk za vjek vjekova.
 • Jole Drinjak,penzioner Prčanj  - Naručio si jelo-sada ga loči..
  Vladimire-ne ljutiu se, to je istina od koje bježiš u Srbiju-pa u Hrvatsku-a panaiju jedeš u Crnu Goru?!Tvojim"istinama" nema kraja-to je i normalno Vladimire-polazeći od one čuvene crnogorske m a k s i m e "kravi tele volu bal...-zar ne Vladimire??? Moja se krivica mjeri tvojim "srpstvom i pripadnosti srbima"-zar ne???Okupaj se Vladimire u ovo Crnogorsko more i, idi jopet put Libije-tako mi boga i tvoje vjere -znava sam da si živio u nenormalnim uslovima u gadafijadi-u dvorove "nebeskoga naroda"?!!! Ćao Vladimire-čuvaj kravu-ve-ostavi se volova!!!!
 • Jole Drinjak,penzioner Prčanj  - Postoji mala razlika između mene i tebe..
  ,jer moj pradeda Njeguš- Jovo Krsta Nikova Đurović,kopao je Suecki kanal i kupio kuću u Prčanju-a ti si kopao Gadafiju po bliznici i zaradio "besmrtnost-nebesa"-ala .ebat m...?!Bolje bi bilo, da si se bavio zemljoradnjom nego geodezijom?*! imao bi više rezona-zar ne?No,ti jopet preskačeš-kako završi gimnaziju-zašto?
 • vladimir  - goveda i bravi
  Nije jedan no vise kopalo kanale reci koji je Jovo? NIkoDjuro iliti muceni Krsto.Dok su oni kopali ti si cuva brave po Njegusima i to je posteno....Djaba more i Prcanj JOco osta Joco...
 • Jole Drinjak,penzioner Prčanj  - Vladimire,eli bogati počela.......
  žetva-pa ti šljegao iz Srbije da slamu opreš slanom vodom?Đe završi i kako završi gimnaziju?Eto razlika između mene i tebe.Ja čuvao ovce-a tebe ovnovi-mnogo blejiš i to iznad prosjeka!!!!!
 • vladimir  - nista serdarsko
  E moj ispisnice Joco imas li ti imalo stida i dje nauci tako "lijepo"da zboris i pises.Sto te toliko interesuje oko moje gimnazije.Lepo ti rekoh u Herceg-Novom dok si ti cuva brave po Njegusima sto nije sramota.To zakljucujem po nacin na koji se obracas sa puno glupe ironije i arhaicnih reci kao interasantan si.Hoces generaciju samo da znas svi su uspesni i u politici,medicini itd.Bio bi gladan da ti nije hleba od postenih srpskih seljaka mnogo ruzno zboris.Pare uzimas od Srba koji letuju ali bogami neces dugo.Sa svojim sovinizmom neces dugo jesti srpski hleb.
 • Jole Drinjak,penzioner Prčanj  - vladimire,ti si davno ispisan...i
  ..zapamnti Crna Gora nikada nije jela ljeba s prijekora!!! Ne bojimo se gladi-bez obzira na vjeru, naciju, jezik-no se "bojimo" vaših apetita-što bi rekli italijani-roto culo-moj k(c)uloviću!!!!! Jedina-jedna enigma kod mene postoji: Odakle je Balzak znao za tebe još prije dvesta godina-jer reče i ostavi zapis:" (vladimire) nijesi kriv što si glup rođen, ali bićeš kriv ako glup umreš"! Zato vajo, use i u svoje kuse-ne teži kusanju tuđega-a vama iz generacije uspješnih političara, doktora medicine, geo leleka, ipak, su potrebni ljekari ........- tvoja duša i telo je ozbiljno ugroženo od vas samih-"umišljenih veličina" dimenzija "zrna prosa"?! I za kraj ne pitah te , đe si završio gimnaziju-no kako si je završio, polazeći od tvojih "vidika-pogleda", koji nastaše raslojavanjem kore tvog velikog mozga! Puno pozdrava od onoga ,za razliku od tebe, koji još nije ispisan iz ljudi-ljudskog roda!! Ćao vajo-valika -"zvečko" Crnogorsko primorska-...
 • Bojana  - Cemu tolika mznja prema Srbima
  Stvarno mi nije jasno otkud tolika mrznja prema Srbima. I sam Njegos, u kojeg se kunete, se verovatno prevrce u grobu kada ovako govori njegov potomak. Sve sto nakon ovog teksta mogu da zakljucim jeste da ga pise neko ko definitivno nije crnogorski potomak, vec neko ko zeli da izopaci istoriju i siri mrznju Crnogoraca prema Srbima. Neko ko nije bio najbolji ucenik u skoli i nije najbolje naucio istoriju, a neki komsija Srbim mu je pomerio medju, lako u sve ovo moze da poveruje. Ali opet ne razumem cemu to. Nema zivota drvetu bez korena. A to je upravo ono sto ovim tekstom zeli da se postigne. Unistiti ovaj mali i posteni narod koji nije nizasta kriv osim sto se krvavo borio za slobodu.
Dodaj komentar
Vaši Kontakt Podaci:
Komentar:
Zaštita
Morate navesti anti-spam kôd koji stoji na slici.
 
Baner

Najčitanije vijesti

Baner
Baner
Baner

Pretraga

Cloudy

18°C

Podgorica

Prognoza za tri naredna dana:

PM showers
14°C / 21°C

Rain
12°C / 18°C

Partly cloudy
12°C / 22°C
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Analitika - Informativni Portal © 2014.