Baner
rent a car kotor
Društvo - Tema
Taoci sačekuša
Autor: Draško Đuranović   
09. mart 2012.

103draskoNapadači na novinare najkrupnija su prepreka putu Crne Gore prema Evropskoj uniji, a njihovo privođenje pravdi postaje najvažniji zadatak crnogorske  policije. Nije to samo pitanje ulaska u Evropu ili opstanka Lukšića, Đukanovića ili Krivokapića. Ulog je mnogo veći: otkrivanje i sankcionisanje počinilaca ovih gnusnih djela i njihovih mogućih nalogodavaca - ključ je budućnosti i države i društva.

 

Kako nazvati – osim klasičnom fukarom – osobu koja, s leđa i po mrklom mraku, napadne ženu na vratima njenog stana? Vrijeme tranzicije ispililo je, očigledno, klasu novih nesoja potpuno lišenu svake moralne norme i svake elementarne vrijednosti.

Zaista, kako drugačije nazvati – osim političkom fukarom – onoga koji je, s leđa, po mraku, izudarao Oliveru Lakić, novinarku dnevnog lista Vijesti? Samo političkom fukarom, jer ovaj bahati napad nije samo atak na novinarsku profesiju, nego i čin političkog napada na ugled države.

0903lakicI nije ovdje najbitne otkriti motive napada, iako je i to važno. Bespredmetno je u ovakvim momentima i otvarati priče o dobrom i lošem, profesionalnom i neprofesionalnom novinarstvu, iako i u njemu leži dio korijena današnjeg zla u crnogorskom društvu.

Jer, čak i da se ustanovi da je riječ o nedjelu lokalnih propalica, ovo ostaje  prvenstveno politička priča, koja ukazuje na ključni izazov crnogorske bliske budućnosti: bez nagovještaja rasvjetljavanja napada na novinare nijesu velike šanse da Brisel bude blagonaklon prema crnogorskom zahtjevu da se u junu otvore pregovori sa Evropskom unijom.

Ispit za policiju: Crnogorska policija, kako je navedeno, traga za mlađim muškarcem, visine između 175 i 180 centimetara, kratke tamno smeđe kose i bradice, u tamnoj trenerci.

Više iskaza ukazuju na to da je, nekoliko minuta prije napada, momak koji odgovara opisu sjedio na klupi ispred zgrade na Bulevaru svetog Petra Cetinjskog u kojoj stanuje novinarka Lakić. Jedan svjedok je naglasio da bi mogao da prepozna napadača, jer mu je vidio lice dok je ovaj bježao nakon obavljenog, prljavog posla. To su informacije koje navode na zaključak da bi policija mogla uskoro da identifikuje napadača.

Novi direktor Uprave policije, Božidar Vuksanović – koji je te večeri otišao na lice mjesta, dajući tako i simboličan prioritet ovom slučaju – oprezno je poručio da će „policija dati maksimum da se ovaj napad rasvijetili“. Očito, ovaj iskusni političar prepoznao je teške izazove koji čekaju njegovu službu, pa i njega kao čelnog čovjeka, baš kao i sve moguće političke reperkusije napada na novinarku Lakić. Otuda umjerenost u prvim izjavama.

Uostalom, i analiza nekih ranijih slučajeva ne nudi dovoljno razloga za bombastične izjave.

0903paljenjevozilaSlučajevi opomene: Vratimo se na jedan nedavni slučaj. U februaru, tokom vanrednog stanja, dvojicu novinara sportske redakcije dnevnog lista Dan napala je grupa momaka, na jednoj raskrsnici u podgoričkom naselju Zabjelo. Nakon intervencije policije - ali i preciznih iskaza novinara - identifikovana su trojica mladića koji su zasuli, prvo grudvama, kasnije i udarcima, dvojicu novinara Dana. Ustanovljeno je da je riječ o  klasičnom huliganstvu u kojem, na sreću, novinari nijesu zadobili teže tjelesne povrede.

No, u slučaju napada na novinarku Oliveru Lakić u pitanju je sasvim drugačija matrica. Bilo je njoj i ranije prijetnji, čak i članovima njene porodice. Zato je izvjesno da ovdje nije riječ o djelu policiji poznatih huligana, već sračunatom potezu za sada nepoznatog čovjeka.

Stoga se atak od prije dvije noći neizbježno povezuje sa poznatim slučajevima napada na novinare tokom posljednjih nekoliko  godina. Počev od premlaćivanja novinara Republike Tufika Softića u Beranama, misterioznog napada na novinara Vijesti Mladena Stojovića u Baru, do klasične sačekuše na Jevrema Brkovića u kojoj je smrtno stradao njegov pratilac Srđan Vojičić...

U tu nisku mračnih dešavanja mogu se umetnuti  – iako nije riječ o fizičkim napadima na osobe - i prošlogodišnji slučajevi paljenja vozila dnevnog lista Vijesti....

0903policijaSlabost institucija i moć politike: Zajednički imenilac svih pobrojanih slučajeva je - isti epilog:  niti jedan nije do danas rasvijetljen; nije bilo osumnjičenih, nije bilo podizanja optužnica, još manje sudskog utvrđenja krivice...Niko nije završio tamo gdje osobama koje čine takva nedjela jeste mjesto – u zatvoru u Spužu.

Da sve bude i gore: niko u policiji zbog toga nije kažnjen, makar i po liniji objektivne odgovornosti; nije bilo ni ostavki, niti otkaza inspektora, šefova istrage ili policijskih načelnika!

Odsustvo konkretnih rezultata, otkrivanja i hapšenja kriminalaca, dovoljan su razlog da se konstatuje vidljiva slabost važnih državnih institucija, policije i tužilaštva. Evidentna tolerancija te nesposobnosti sada se cijelom društvu obija o glavu.

U Crnoj Gori, zemlji politizacije mnogo manjih i beznačajnijih pitanja od ovog, bilo je prirodno očekivati da se ovakav problem izmjesti u zonu oštrih političkih obračuna. Činjenica da krivci nijesu pronađeni ključni je signal za protivnike vlasti da plasiraju tezu kako u njoj i ne postoji ni zrno političke volje da se istrage izvedu do kraja, te da brojni slučajevi ostaju otvoreni i bez epiloga.

Neki su u napadima na državne čelnike (konkretno: uglavnom na Mila Đukanovića) išli dotle da su ih otvoreno navodili kao direktne nalogodavce ovih krivičnih djela.

Apsurdi realnosti: Ima u svemu tome neke čudne političke inverzije u kojoj leži možda i veća opasnost po crnogorsku vlast, nego od nekih veoma bučnih aktera na političkoj sceni.

Rejting i kredibilitet čelnika vlasti i vlasti generano -  tiho, ali temeljno -  urušavaju upravo ovi neriješeni slučajevi napada na novinare za koje ih - i tu leži glavni paradoks - dio političke i medijske javnosti označava kao planere i „izvođače radova“. Istovremeno, mete napada – mediji i njihovi čelnici - ubiraju politički profit i još zadobijaju međunarodnu pomoć, čak i kada svjesno krše pravila vlastite profesije.

0903vuksanovicČudno možda jeste, ali takva posljedica je, zapravo, zakonomjerna. Tako to biva kad zataje državne institucije: tada opstaju i množe se mučne i teške optužbe koje – upravo zbog  odsustva hapšenja krivaca - nije lako demantovati, što sve baca debelu sjenku na državu Crnu Goru.

Krunjenje iznutra: Nije poznato da li je sve to predosjećao Božidar Vuksanović kada je, u noći napada, prilično oprezno davao prve izjave. Za sada, drugi dan nakon napada na novinarku Vijesti, još nema preciznije informacije o nasilniku i njegovim motivima.

Jedno se, pak, sa izvjesnošću može reći: Uprava policije moraće da djeluje vrlo brzo i moraće da radi vrlo efikasno, jer je u pitanju i sudbina političkog vrha. Ljudi koji su se drznuli da napadaju novinare po Crnoj Gori opasniji su po njih nego mnogi ovdašnji opozicionari. Oni su ti koji iz mraka ali iz korijena krune poziciju političke elite.

No, glavni i zajednički problem je u tome što se na taj način ruži i ruši ugled države Crne Gore. Sloboda izražavanja temelj je slobodne države. Napadi na novinare, koji su, po definiciji personifikacija tog slobodnog izrađavanja, u ovom momentu su najkrupnija prepreka putu Crne Gore prema Evropskoj uniji. Privođenje pravdi počinilaca, postalo je najvažniji zadatak crnogorske  policije. Nema srednjeg rješenja, nego da odgovorni budu dovedeni poznaniju prava.

Nije to samo pitanje ulaska u Evropu ili političkog opstanka Igora Lukšića ili Mila Đukanovića; Filipa Vujanovića ili Ranka Krivokapića... Ulog je ovdje mnogo veći - otkrivanje i kažnjavanje počinilaca ovih gnusnih djela, ključ je budućnosti države i društva.

Draško ĐURANOVIĆ

 

 

 

Komentari (40)
 • M
  Rece sve lijepo Djuranovic i onda sledece nedjelje opet mozemo ocekivati krug Janjica, Biserka, Djordjevica .
  Stanju u drustvu danas kakvo jeste doprinose i vase analitike koje ne zadiru u sustini vec sluze zlu koje je preksinoc tuklo novinarku Lakic.
  Ove teske rijeci nemaju tezinu jer ih potrete sa 50% vasih samostalnih priloga svakog radnog dana koji su pamfleti odbrane rezima.
  Sad kad je i Djukanovic rekao da vas cita, a drzava pokriva troskove sadasnje i prosle vi realno i nemate drugog izbora osim da se kao naljutite kao veceras
  i onda nastavite dobro utabanom analitickom odbranom rezima
 • Danijela
  Po tebi "M" samo Vesti zadiru u sustinu, ali, vjeruj, u sustinu koja remeti njihove privatne interese, kao i ispunjavanje ugovornih obaveza sa vladom Republike Srbije. Jer, ipak, mora se ispostovati pruzena ruka g-dina Tadica preko srpskih kompanija u Crnoj Gori koje moraju da podrazavaju ovaj "istaknuti" konzorcijum, bez obzira sto u tolikoj mjeri nije isplativo po kompanije...... Takodje moraju se "negovati" odnosi sa RTS-om, kako bi se dobijali serijali Montevideo.... Toliko o nezavisnom srpskom dopisnistvu u Crnoj Gori....
 • max
  Treba da nam bude jasno da je ovaj kukavicki cin udar na drzavu Crnu Goru.Nadam se da ce junacina koja je jednu zenu napala s ledja iz mraka bit uhapsena u najkracem mogucem roku.Ne samo da odgovara za ovaj napad,vec zato sto sam ubijedjen da ce poslije par minuta ispitivanja otkriti i motive ovog napada,ali i dati informacije o mnogim ranijim napadima sto na novinare sto na imovinu medija.Ne treba bit genije pa razumjeti da ovakvi slucajevi najmanje odgovaraju vlasti.Zbog toga je neophodno izbjeci politizaciju ovog slucaja i uloziti sva raspoloziva sredstva da ovaj junak bude uhapsen u najkracem mogucem roku
 • Miqo  - Taoci sachekusha
  Bruka,nashto su sve spremni pojedini gradjani CG ,tuci zenu to moze samo n.....Slazem se da drzava CG i njene institucije, treba da sve urade kako bi se otkrio N .......koji je to uchinio,kazni najstrozijom kaznom za to krivichno djelo. Javno objave ime prezime *tog junaka* fotografija,da znamo koliko N... u drushtvu imamo. U sluchaju da se sve ne otkrije,direktor da smijeni nadredjene ljude u policiji,ili da sam podnese ostavku,ako nebude otkriven N... i nebude smjena u policiji,onda ima N... zashtitu drzave..
 • abu khabir muavija
  Necivilizovano,neljudski i dobro ste rekli fukarski.Treba hitno istražiti uhapsiti i kazniti.I ne samo ovoga već i ranije izvođače nasilja nad novinarima skupa sa nalogodavcima.
  Međutim ne slažem se da su napadi na novinare najkrupnija prepreka,već kriminal i korupcija uopšte.Malo je arogantno koliko vi novinari dajete sebi na važnosti i samoelitizujete se.Podijelite ambijent zajedno sa građanima koji takođe trpe svakodnevno
  nasilje od kriminalaca,dilera,kamataša i raznih drugih produkata mile nam tranzicije.Ovo mi djeluje pomalo cehovski.Treba da se zgrozimo i reagujemo što je pretučena ljudska osoba,žena,naša sugrađanka,a ne samo zato što je žrtva novinarka.Zanimanje kao i svako drugo.
 • Lidija
  Kada je izglasano da se u zakonu ukida kleveta, rekla sam da ce novinari sve vise da dobijaju batine, Nemojte mi reci da se u tim listovima nikada nije objavila laz. Upravo suprotno, redovna pojava. I ne klevecu se samo politicari, vec ko god dodje na "nisan".Samo ja poznajem troje ljudi koji su ili licno ili neko od njihove djece klevetani u tim novinama. Novine su im nudile prostor za demant (da im se jos bolje sprdaju ako ga napisu). I sada pitanje za G-dina Duranovica: jeli ikada i jedan novinar dobio okaz, a urednik podnio ostavku, zbog objavljivanja neistine? Nikada cula. Zasto onda druge prozivate?
 • vlajko  - Bravo Lidija
  Naravno da osudjujem ovaj vec vidjeni fukarluk prema novinarki. Ali da bi se to desilo postoji i predprica tj. ovo sto je Lidije iznijela. Dakle, kada na jedan perfidan nacin saljete neistine u cilju navodnog slogana PRAVO JAVNOSTI DA ZNA i u velikom broju slicajeva olako se poigrate sa dignitetom i familiojom nekih osoba, bez argumenata uz nedolicne komentara, stvorili ste preduslov za neku vrstu napada cak i fizicku koju ja naravno ne opravdavam. Ali upravo je loptica u dvoristu novinara i medija koji pod plastom slobode govora mogu sve reci a da im se brk ne namrgodi. E kada su Vijesti i Monitor srusili novinarsko samoregulatorno tijelo jos ukidanjem odgovornosti za klevetu oskrinuli smo vrata ovakvim slucajevima koji se sada cesto desavaju. Onog trenutka kada i mediji i novinari ponesu teret odgovornosti za izgvorenu netacnu rijec, uz izvinjenje i postovanje druge optuzene strane, onda ce strijela krivice biti uperena samo na institucije. Polsjednji slucaj je Mekic i DAN...Zar o...
 • Anonimus
  Muz se posvadja sa zenom. Jeli isto ako joj svasta kaze ili ako je dobro ulema?
 • Anonimus
  Mene ne bi iznenadilo da su napadači baš iz krugova onih koji se uspjesno trude da ocrne Crnu Goru i podmetnu vlasti.. Ne bi im bilo prvi put. To je danas , bar , lako.

 • Boban Bg  - Pravo ali i odgovornost
  Svi smo gledali u filmovima onih zemalja koje postavljaju standarde u judskim pravima i slobodama, kako svaka redakcija ima pravnika. Pa kad se dođe do neke informacije konsultuje se taj pravnik da li objavljivanje te informacije ima dovoljno potkrepljenja u dokazima kako novine ne bi pretrpjele štetu koja bi ugrozila njihov opstanak. Tabloidi na zapadu svjesno objavljuju poluistine jer time "pumpaju" tiraž koji svojim prihodom pokriva troškove parnica. Javne ličnosti zbog te svoje karakteristike uživaju najmanju pravnu zaštitu. Prvo svačiji javni rad podleže kritičkom mišljenju. Drugo svaka javna ličnost ima mnogo mogućnosti da opovrgne napade na sebe. Ali, opet; to ne znači da je moguće javne ličnosti optuživati za kriminalna djela bez ikakvih dokaza i materijalne pa i krivične odgovornosti. Primjena ovakvih standarda u CG odmah bi se karakterisalo kao gušenje medijskih sloboda. Ne slažem se ....
 • Boban Bg  - drugi dio
  ... sa Muavijom da novinari ne treba da uživaju posebnu zaštitu. Njihova uloga je od suštinske važnosti za demokratska društva. Bez slobodne štampe nema ni demokratije. Sad će neko reći nema slobode štampe nigdje. Pa nema ni demokratije nigdje u punom kapacitetu. Ali se uvijek projektuje cilj kojem treba težiti. Što si bliže to bolje za tebe. S druge strane, mora se zaoštriti odgovornost novinara za izrečeno. Bez toga novinarima se daje nekontrolisana moć uticaja u društvu sa dobrim i lošim posljedicama. E da ne bi bilo tih loših uticaja, novinari moraju, pored prava na posebnu zaštitu, podlegati i moralnoj, materijalnoj pa i krivičnoj odgovornosti. To naravno podrazumjeva nezavisno i pravično sudstvo. Dok se ne dođe do tih nivoa, pojedinci će davati sebi za pravo da se oni obračunavaju sa novinarima. Država je ta koja represijom treba da to suzbije, ali i riješi nekako granice preko kojih novinari ne bi smjeli prelaziti.
 • Marko  - Svaka čast!
  Đuranoviću, svaka čast na ovom tekstu. Tačno ste dijagnostifikovali problem i nesposobnost koja nam svima dolazi glave. Valjda će vuksanovioć biti uspješniji od njegovih prethodnika. Ali, to tek treba da viduimo...
 • Anonimus
  Tekst je dobar ali nemojte Đuranovića kovati u zvijezde. da vidimo kakav će tekst napisati ako za mjesec ne bude rezultata istrage. Baš me to zanima...
 • Anonimus
  Samo avetinja ne bi osudila ovo sto se desilo ovoj novinarki ali mi je sinoc bilo smijesno kad sam na TV-u gledao Direktora kako vice i zahtijeva uspostavu novih vrijednosti u Crnoj Gori. Valjda je mislio i misli da je on najbolji model tih novih vrijednosti.
 • Anonimus
  Gadim s enapada na ovu zenu, ali muka mi je i od pisanja Vijesti, Dana i Monitora, koji samo kaljaju ljude , a da ne iznosu nijedan dokaz. Dovoljno je da im se ne svidjate.
 • Anonimus
  Ovo je nesporno kukavicki cin, medjutim, znajuci sta ceka Crnu Goru uskoro (odgovor o pregovorima), nimalo me nebi cudilo da je ovo jako dobro skuvano ili sa strane neke bliske nam drzave, a jos manje bi cudilo da je to domaca kuhinja koja takodje ima benifite od te drzave sa strane. Znate, u bliskoj nam drzavi kada su tamosnji mediji pisali negativno o toj drzavi, odmah su im zabranjivali rad dok se ne opamete (B 92, Kurir itd). U Kuriru su zadnji put bukvalno sa policijom opsadirali tu redakciju nekoliko dana, dok im nijesu objasnili sta smiju sta ne smiju da pisu. Opet se vracam na nemio dogadjaj.. Kada u nekim medijima procitate na koji nacin su vlasnici medija u kojem Lakicka radi dosli do novca (nikada nijesu demantovali), nebi me cudilo da mozda i u svemu ovome imaju neki udio!
 • Masimo
  Da li postoji još neki novinar Vijesti kome se prijeti? Da li je moguće da neko ovoliko dugo čeka na osvetu i prijeti Olivera Lakić ? Da li se nešto novo dešava u tom sudskom sporu ili oko te teme šverca cigareta? Zašto je baš sada realizovana prijetnja? Žao mi je Olivere, trpi posljedice nečega višeg nego ona sama. Njen slučaj i sve prijetnje koje su joj upućene su problem i njenog poslodavca koji je nije zaštitio. A sada njen slučaj obilato koristi. Nadam se da će i ona sama sagledati sve dimenzije slučaja i da već o tome ima svoj stav.
  Ttajming cijelog slučaja navodi na veliku sumnju.
 • Milijana
  Jeste vjerovatno plaćena fukara, jer je bolesno da neko ovako nešto napravi bilo kome, a posebno ženi. Vijesti ne čitam jer im ne vjerujem, ali ne mogu da ostanem bez komentara kada se ovako nešto desi.
 • Anonimus
  Dodao bih da se u napadu na medije i novinare narocito istice "Pobjeda", ciji kolumnisti ne poznaju granice u vulgarnim napadima na novinare, narocito iz Monitora i Vijestu. Nazivati novinarke kurvama i mnogim drugim pogrdnim nazivima i to u drzavnom glasilu je necuvena bruka za crnogorsko novinarstvo. A kolege novinari cute, cast izuzecima. Od takvih licnih uvreda do fizickih napada samo korak dijeli.
 • Miśut
  Prvo jedna primjedba: "fukara" je siromah, te pazite što pišete!
  Nema ko se nije oglasio povodom ovoga slučaja, jer svi žele istać svoju privrženost evropskijem vrijednostima. Žrtva je ođe zanemarena. Čak je i kolege koriste za svoje redovne domaće zadatke - napad na vlast. A, zanimanje te osobe posljednja je stvar koja mene zanima. To što je novinar ni trinu jednu ne čini je većom žrtvom. Čak suprotno. Pored toliko ignorisanih nevinijeh žrtava, halabuka se digla oko žrtve koja možda i nije baš nevina? Da je odista bila slobodan novinar možda joj se takovo što i ne bi desilo? Ne znam što je ova novinarka pisala, ali znam što i kako pišu njezine novine (čuo upravo od novinara toga lista), te svoju sumnju smatram osnovanom. Ne odobravam nasilje bilo koje vrste, ali razumijem da ljudima ponegda samo to preostane.
 • Draško Đuranović  - Fukara ima više značenja
  Samo jedno od značenja riječi fukara je siromah. Inače, pod pojmom fukara se podrazumijeva, sada je i odomaćeno: propalica, bijednik. Jezik je, kao što možete vidjeti, vrlo bogat značenjima.
  U svakom slučaju, hvala na intervenciji čak i kada nije tačna; pokazujete da želite pomoći...
 • Boban Bg
  G. Đuranoviću, povećajte bar malo fond znakova kako ne bi morali iz dva puta pisati kad hoćemo nešto "ozbiljnije" napisati, jer se ponešto ne može sabiti u 5-6 rečenica. Usput sve najbolje, portal je jedan od najzanimljivijih!
 • Ano Nymous
  "Glava glavi,
  pleće arambaši,
  a fukara
  može i rebara"
 • Miśut
  Turska riječ "fukara" ima samo jedno značenje - siromah. Mi smo toj riječi, iz neznanja ka i vazda, dodijelili druga, negativna značenja. Logička posljedica toga je da je sramota bit siromašan! Samo sam želio zaštitit siromašne od bezćutnosti našega neznanja.
 • Pavlović  - Kupi novine na kiosku
  Kada bi Miśut kupovao novine na kiosku , ne bi morao da se raspituje unaokolo šta pišu Vijesti ! Kada bi Miśut kupovao novine na kiosku primjetio bi da različiti ljudi kupuju različite novine , tj. svaka novina ima svoju publiku ! Miśut treba samo da se zapita zašto se Vijesti bolje prodaju od ostalih novina i sve će mu se samo razjasniti , i zašto je ljudima samo to preostalo kada su otkriveni u svojim mutnim radnjama . Miśut će se složiti da do sada nikada novinare nisu mučki napadali ljudi koji pošteno obavljaju svoje funkcije i pošteno vode svoje fabrike . Tužili i sudili jesu , ali mučki napadali nisu !!!
 • Miśut
  U nas bi rekli: Ja ga krstim, a on p.di!
  Ja "Vesti" VIŠE ne čitam, jer to više nijesu profesionalne novine, već anticrnogorski propagandni.... Pita sam jednu novinarku (baš!) "Vesti" što tako ocrnjuju Crnu Goru, a njezin odgovor je bio "Ha, ko daje pare, taj određuje što će se i kako pisat, nažalost!" Kome tu nešto nije jasno, nek stavi prst na čelo. I povuče oroz.
  "Pavlović će se složiti da do sada nikada ljude nisu mučki napadali novinari koji pošteno obavljaju svoje funkcije i pošteno" pišu svoje tekstove.
 • Pavlović  - Vijesti ili Vesti ???
  Hvala Bogu da postoje hrabri novinari i novinarke koji prvo imaju uopšte hrabrosti da rade u Vijestima , a zatim i da se bave istraživačkim novinarstvom opasnim po zdravlje i život . I opet aludiraš da "neko" ( iz Srbije ??? ) daje pare , a što bi iko to radio kad na svakom kiosku u CG možeš da kupiš i Politiku , i Večernje novosti , i Blic , i Kurir , i Press , i Dan i što god još hoćeš , a Miśut će se složiti da je kad mučki napadneš novinara poruka : NE SMEŠ O TOME DA PIŠEŠ !!! ; a kad novinara tužiš sudu poruka je : NIJE TAČNO TO ŠTO PIŠEŠ !!! ; a Oliveru Lakić su mučki izudarali , zar ne - ZNAČI PISALA JE ISTINU !!! I dobro proveri ko daje pare jer je Lenjin lijepo reka : Najgori su mangupi u našim redovima !!!
 • Miśut  - Vesti, Pavloviću!
  Nijesu to "hrabri novinari" već radnici koji rade što im se naredi. A, naređuju vlastnici i finansijeri. Dakle, ne "neko" i ne obavezno "iz Srbije". Priviđa ti se.
  Ja novinare ne napadam mučki i ne znam kakve poruke ti mučki napadači donose. Znam samo da neko ko se lati batinanja ne drži mnogo do sudova. S toga razloga između batina i istine ne postoji nikakva korelacija. Inače, u nas ne postoji nikakvo iztraživačko novinarstvo, već samo izvršavanje naređenja. Tako glasine postaju fakti, tako nastaju neke "istine", tako se kreiraju "dokumenti". Plata se mora odradit. Na stranu što se naši novinari generalno i ne razumiju u ono o čem pišu, generalno ih ne krasi ni neka osobita pismenost, ni neka osobita erudicija.
 • Nick
  Znaci ovdjekar lijezi zijeko..:

  "Istovremeno, mete napada – mediji i njihovi čelnici - ubiraju politički profit i još zadobijaju međunarodnu pomoć, čak i kada svjesno krše pravila vlastite profesije..." i tako nadalje.

  Sve dotle je mislim bilo ok. Naravno osuda, ali ovja dio me postovanji Djuranovicu

  dovodi u dilemmu- da li je ovdjen zec..koji lezi ?!

  Naime, ne dajte da jedan veoma korektan tekst (ajmo rec i -politicki iako sam na skroz drugoj str. spektruma politickoga od- vas vecine ovdje..) se brlja, izbrlja i umrlja parcijalnim konstatacijama

  koje pokazuju ono tipa Eh pa ajd vise da zalimo sto ta vajna opozicija i Vesti i Dan..i - Monitor tu cijelu ququmavku vishe koriste za stecanje simpatija u MZ i- podrske, dakle para.

  Iskreno, moje mnenije je da to nije slucaj..

  No dajmod a vidimo tu vajnu "istragu", s tijem da bih Vas zamolio da napisete jedan floow- up za mjesec dana (kako gore neko do citaoca napomenu..) ako dotad nema nikake- razrije...
 • danilo stojanovic
  Sraman, zlocinacki i "fukarski" je napad, u prvom redu na zenu, a zatim novinara. I tu ne treba uopste pricati o potrebi da se ovaj slucaj hitno rijesi. Tim prije sto moze negativno da utice na proces pridruzivanja CG - EU. Ali, nije dobro sto se, i u medijima, a posebno medju politicarima, ovakvi incidenti koriste da se optuzuju - bez dokaza - politicki protivnici. Motivi mogu biti razliciti. I oni moraju biti jasno utvrdjeni u toku postupka.

  Medjutim, ono sto se takodje treba uraditi je da se navikavamo na toleranciju i postovanje tudjih misljenja. Bez tolerancije nema drus - tvenog razgovora - pa ni dogovora. A posebno treba izbjegavati identificiranje individualnih akata sa nacionalnim i/ili politickim grupama/partijama. Krivicia je uvijek indivdualna. I osuda treba da bude individualna. A to se ovdje tako brzo zaboravlja.
 • Jole Drinjak,penzioner Prčanj  - O što će mo od ovih fukara/po turski/dipleša .kuka
  O što će mo od ovih fukara/po turski/ dipleša nad diplešama-kukala ti majka -nekad naša Crna Goro-danas gora ne mere biti, pa da si pita?! Od čega se pošteni stide-vi moje dipleše sa tim se ponosite-,sve zarad "odbrane" lika i djela vlasnika vaših tabula raza-zar ne? U vezi sa tim-cilj spas vaše oglibane duše/po naški ne turski/treba tražiti u vašoj obavezi da sa razumijevanjem čitate što piše Draško Đuranović!U protivnom sleduje vas valorizacija duha i bića u jednoj instituciji blizu Kotora! Neđe nedavno-na ovom-portalu posprdah se pa rekoh:" očekivati je "otkriće" da novinare prebijaju sami novinari sa ciljem da se "uspori-spriječi" ulaz CG u EU?!Ko ne vjeruje-neka "čita novine"-portale koji su "pošteniji" od ovog Portala!! Ako iko dere po vlasti ove besudne Domovine bez Države-onda sam Ja taj! "Lukavci" Potala ,u "strahu od mene,objavlju-ju sve!Đe "strah" i istina stanuju-nema mjesta lažima!
 • danilo stojanovic
  @Jole - Mozete se sprdati koliko god zelite ali "'veljespska ideja o Srbiji kao lideru na Blakanu" je zivlja i jaca nego ikada ranije. Ne znam zaista kakvi su motivi ovog morona sto napada zene-novinare - ali kako to da ste vi tako sigurni da ovo nije organizovano iz susjedstva? Pa, nekada su i bombe slali iz Beograda na kralja Nikolu . Nista se nije promijenilo u bolesnoj garasaninovskoj ideologiji - niti u glavama njegovih istomisljenika i sljedbenika. Posebno sto se svaki uspjeh CG na putu ka EU tumaci kao poraz za "veljesrpske interese".
  Moguce je, opet, da je to neko organizovao iz CG ko je protiv ulaska CG u EU - iz raznih raloga?
  A moguce je da je to i izolovani akt pojedinca koji se licno sveti?

  Sacekajmo da se proces zavrsi. Ako se ne zavrsi ostace velika mrlja na demokratskom liku CG a i velika sumnja i nepovjerenje medju gradjanima. A to bi bilo najgore za CG - i za njene gradjane.

  .
 • Pavlović  - dopisnik iz Beograda
  Danile , evo ja ti lično garantujem da je Beogradu i Beograđanima pun kufer Crnogorske podjele na "Crnogorce" i "Srbe" , i da bi sve dali da mogu da se otkače "braće" koja stalno moli za pomoć , i "braće" kojoj je Srbija kriva i kad u avgustu padne kiša . Nemoj Danile da u ovu priču ubacuješ famoznog Garašanina i Beograd ! Dobro znaš da oni nemaju sa ovime nikakve veze !
 • Miśut
  Ništa ti ne znaš. Beograđani generalno smatraju da su Crnogorci Srbi i da je sve crnogorsko srbsko. To što imaju sad prečijeh briga ne mijenja stvar. Crnogorski lažni Srbi svoju upornost u srbovanju izvlače iz verbalne i materijalne podržke raznijeh moćnijeh krugova iz Beograda što običan Beograđanin i ne mora znat. Jasno, korijeni svega toga su u onu rečenicu "Srbi svi i svuda" čiji je originalni autor bečki Dvor, "promoter" oni njin ćopavi špijun, a usrdni nastavljači Garašanin i njegovi sljedbenici. Do danas. Gube bitku za bitkom, ali mazohistički vjeruju da će dobit rat.
  Lično znam da većina Srba svakoga ko se izjasni da je Crnogorac smatra svojijem neprijateljem i prijete mu da će ga proćerat u Crnu Goru. I, ne, nemaju veze. Đe bi oni to...
 • Pavlović  - strani plaćenici
  Miśute , najopasniji strani plaćenici su besplatni strani plaćenici a takvih je 99,9% Crnogorskih Srba . Oni koje stvarno plaćaju , ti su skloni zabušavanju i promeni strana , ali volonteri , oni to rade iskreno i od srca i po cenu da izgube posao ili funkciju ! I baš kažeš da lično znaš šta većina Srba u Srbiji misli o Crnogorcima !? Pa kad sve znaš , moraš nešto da mi objasniš . Imam puno rođaka i prijatelja Crnogoraca ovde , izjašnjavaju se i ovako i onako , neki su bogati a neki siromašni , ali šta je zanimljivo - pa kad je toliko opasno i loše , zašto se od 2006. do danas ni jedan od nas nije preselio ( vratio ) u Crnu Goru ??? Čak dolaze i novi ! Vidiš kako su glumci navalili ! Mora da si ti ipak loše informisan !
 • Jole Drinjak,penzioner Prčanj  - Kako da se ne sprdam-reci mi molim te?
  Kako da se ne sprdam kad kažeš:"A moguće da je to izolovani akt pojedinca koji se lično sveti." Je li moguće ,da su ubistvo Duška Jovanovića,prebijanje novinara od Berana do Nikšića do Podgorice izolovani slučajevi.Paljenje vozila "Vijesti" i tako redom!!Stojanoviću,niko nije iz Beograda slao bombe na Knjaza Nikolu!Bombe su donosili naši "crnogoci" i tako do dana današnjega-zar ne?Niko nama nije potreban za našu bruku ili nesreću-zar ne?!Ja neđe rekoh na ovom portalu:"ČUJTE CRNOGORCI!čuvajte se sebe"! Nađe me čudo od dipleša! Znaš li kako se može osjećati čeljade koji je upisan pri rođenju 1942g.u Kotoru-da pripada Spskom narodu-a rodila ga Crnogorka-korjena Njeguškije?Ne manje da voli rodnu grudu Domovinu bez Države,nego bilo ko od Vas!Dakle,kuku CG ako se u razvoju bude osvrćala i plašila od Srbije! Zato sam za NAT0-nevoljno-ali i radi drugih-sličnih apetita prema CG!Ja tako gledam-vidim??? Ti stojanoviću?
 • MDR
  Gospodine Djuranovicu,
  nepotrebno je trositi rijeci sta znaci napadnuti na zenu, ma koje profesije da je, i to s ledja.U moje davno vrijeme, titodgradsko to je poganluk i sramota najvece vrste. Medjutim, invidenti koji su se desili u posledje vrijeme: paljenje vozila "Vijesti", listing i ovaj poslednji - napad na novinerku, ocigledno je incident namjerno izzvan kako bi stvarao teskoce Crnoj Gori na njenom evropskom putu. Ko to radi i organizuje je daleko vaznije od samog izvrsioca. Organizator je vjerovatno iz gradova koji ne priznaju drzavu Crnu Goru i koji svin sredstvima hoce da je sprijece da postane clan neke od svijetskih mocnih organizacija - NATO ili Evropske unije. Crnoj Gori mora da bude jasno sta je sve ceka n tom putu, a mislim da ona toga nije sasvim svjesna.
 • Profesoric univerziteta  - To je to .
  Mislim daje ovaj čovjek sjajno objasnio o čemu se zapravo radi . Draško angažujte ovakve kolumniste na svačiju korist. http://www.dayline.info/index.php?option=com_content&task=view&id=2139 8&Itemid=195
 • Dragan
  Interesuje me misljenje Djuranovica o krsenju novinarskih i profesionalnih kodeksa, gdje se novinari nekih listova vrijedjaju na najgrublji nacin, recimo nazivajuci ugledne novinarke kurvama. Sta se desilo sa novinarskom solidarnoscu, jer takav govor mrznje je samo priprema za fizicke nasrtaje. Djuranovica cijenim kao vrsnog novinara, ali imam utisak da je zakazao kada je rijec o gadostima koje objavljuje Pobjeda. I cutanje je stav.
 • Anonimus
  http://tabloid-watch.blogspot.com/
Dodaj komentar
Vaši Kontakt Podaci:
Komentar:
Zaštita
Morate navesti anti-spam kôd koji stoji na slici.
 
Baner
Baner
Baner
Baner

Pretraga

Mostly cloudy

9°C

Podgorica

Prognoza za tri naredna dana:

Rain
9°C / 14°C

Showers
11°C / 14°C

Rain
11°C / 17°C
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Analitika - Informativni Portal © 2014.